.

Повдигащата духа музика помага за концентрацията

Повдигащата духа музика помага за концентрацията
Снимка: sxc.hu

Слушането на музика по време на изпълняването на сложна задача невинаги действа разсейващо. Британски учени доказаха, че повдигащите духа ритми всъщност дори могат да повишат концентрацията, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от университета Нортумбрия провели експеримент с участието на 14 млади доброволци, които трябвало да изпълнят задача, изискваща от тях концентрация и бързо вземане на решение.

 

Участниците били разделени в три групи. Едните решавали задачата на фона на повдигаща духа музика – „Пролет” от „Четирите сезона” на Вивалди, другите – на фона на по-монотонна мелодия, „Есен” отново от „Четирите сезона” на Вивалди, и последните – на пълна тишина.

 

Оказало се, че при липса на музикално озвучаване на доброволците им отнема средно 408,1 мили секунди за решаването на задачата. Повдигащата духа музика намалява това време до 393,8 милисекунди, а потискащата го увеличава до 413,3 милисекунди.

 

Учените установили, че жизнерадостният музикален съпровод влияе пряко върху онези части на мозъка, които отговарят за положителните емоции и доброто настроение. Това пък оказва своя благоприятен ефект върху когнитивните способности на човек и способността му за концентрация.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...