.

Какви са твоите права, когато се качиш в таксиметров автомобил?

Какви са твоите права, когато се качиш в таксиметров автомобил?
Снимка: Dreamstime

Тийнейджърите, които не са навършили 18 години, нямат шофьорски книжки и родителите им нямат свободно време, за да ги карат насам-натам използват услугите на градския транспорт, а понякога и на таксиметровите коли. Второто се случва основно след 12 вечерта, когато няма друга алтернатива за предвижване.

 

В България има доста такси – ментета, които се възползват от незнанието на чужденците и от объркването сред провинциалистите, които идват за пръв път в София. Или пък идват за пореден, но не са наясно кой е най-краткият и удобен път от Централна гара до Студентски град, например. Човек се учи, докато е жив, а и не е нужно да се знаят всичките улици и булеварди в градовете. Все пак таксиметровият шофьор трябва да бъде човек, който ни върши услуга срещу съответната сума пари, а не такъв, който се чуди как да ни излъже.

 

Използвате редовно услугите на такситата, но дали сте наясно с правата, които имате и със задълженията на шофьора? Човек трябва да е добре осведомен по някои въпроси, за да може да се защитава адекватно при нужда.

 

 

Хората, които използват услугите на таксиметров шофьор, имат право да си изберат такъв. Не се поддавайте на изречения от рода „Ние тук си имаме ред и ако искате да ползвате такси, колегата трябва да ви вземе“. Техните уговорки не ви интересуват. Ако не ви харесва шофьорът, който е „на ред“, отидете на друга стоянка и се качете при такъв, който ви допада. Все пак с него ще прекарате следващите поне 10 минути.

 

Какви са изискванията към таксиметровия автомобил?

 

В България той трябва да има знак „Такси“ и да бъде в жълт или зелен цвят. Също така в него трябва да има касов апарат и да ви се издаде касова бележка, след като си платите сметката. Задължително е на предното стъкло и в салона на автомобила да има лепенка с тарифите – цена за един километър пробег през деня /от 06.00 до 22.00 часа/ и през нощта /от 22.00 часа до 06.00 часа/, цена на повикване, тарифа в населено и извън населено място.

 

Хубаво е да имате предвид, че според Закона цената на повикване на адрес не може да е повече от 50% от цената за един километър пробег. Също така първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%, а цената на една минута престой не може да е повече от 50% от цената за един километър пробег по съответната тарифа.

 

Когато е пиков час, на таксиметровите шофьори им се случва да возят двама непознати пътници. Това обаче може да стане, ако първият, който се е качил, е съгласен. Той трябва да плати сметката до мястото, където отива, апаратът да се анулира и тогава чак започва да се начислява сметка на другия пътник. Вторият определено е на далавера.

 

Таксиметровите шофьори също имат права. Те могат да ви откажат да ви качат по няколко причини:

 

- когато сте във видимо нетрезво състояние;

- когато сте под въздействието на наркотични вещества;

- когато представлявате заплаха за сигурността му;

- когато пренасяте багаж или животно, което може да изцапа автомобила;

 

За съжаление, в България /особено в София/ има доста таксиметрови коли, които използват т.нар. „помпи“, които изкуствено повишават изминатите километри, което води до повишаване на сметката. Ако имате съмнение за употребата на такава помпа или не сте доволни от качеството на обслужване, имате право да се оплачете във фирмата, в която работи таксиметровият шофьор, в рамките на един месец. Това обаче може да стане, ако пазите касовата си бележка.

 

Приятно пътуване! :)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...