.

На какво НЕ ни учат в университета

На какво НЕ ни учат в университета
Снимка: freedigitalphotos.net

Студентските години са определяни като най-готиния и динамичен период от живота на всеки човек. Това е времето, в което учим, работим и се забавляваме в огромни количества. Срещаме нови приятели, съмишленици и същевременно порастваме. Повечето младежи имат желание да бъдат студенти и да се развиват в даден професионален план. Но понякога нагласите, с които подхождаме към университета, са наистина наивни. На какво не ни учат в университета?

 

Практика. Факт е, че в университета се учи много теория, но практиката куца. Упражненията винаги са по-малко, често пъти базите са остарели или пък часовете, които имаме са прекалено малко. Така практиката остава на по-заден план, а се съсредоточаваме върху теорията. Университетът няма да ни намери практика/стаж, но нищо не пречи да си го потърсим сами. Това винаги ще ни бъде от полза, защото е опит.

 

 

Дипломата не ни гарантира работа. Повечето студенти вярват, че дипломата им гарантира работа, дори им дава голяма преднина пред други хора, които не са завършили същата специалност. Това е голяма грешка. Много хора се преориентират и имат опит в дадена сфера, макар да нямат диплома. Не бива да се осланяте само на знанията придобити в университета. Старайте се да добивате опит и допълнителни знания, за да бъдете конкурентни в областта, към която сте се насочили.

 

Не сте ограничени да работите само по специалността, която сте изучавали в университета. В днешно време човек е мултифункционален, от него се очаква да може да прави много неща. Не забравяйте това, когато търсите работа.

 

Оценките нямат значение. Много студенти се стараят прекалено, когато става дума за оценки. Истината е, че това няма никакво значение, освен ако не получавате стипендия. Това би било само ваш бонус, ни нищо повече. Работодателят няма да ви пита какви са оценките ви, ще се интересува какво можете и какъв опит имате.

 

Контактите. Университетът не е просто лекции и упражнения. Не забравяйте, че едно от най-важните неща е да изградите мрежа от контакти. Тези контакти могат да ви бъдат полезни за дълго време напред. Старайте се да общувате с възможно най-много колеги и преподаватели.

 

Нормално е да имате и други интереси. Може да промените избора си и това е нормално. В един момент може да се окаже, че има друга област, която ви е по-интересна. Не забравяйте, че винаги можете да изкарате магистратура в друг университет или с друга насоченост. Не се ограничавайте сами.

 

Университетът не ви подготвя за същинската работа. Няма как да добиете опит без да сте на реално работно място. Старайте се да търсите стажове, дори университетът да не го изисква. След като завършите, ще ви бъде много по-лесно, ако имате някаква практика, макар и малка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...