.

Нерешителността е по-опасна от грешката

Нерешителността е по-опасна от грешката
Снимка: freedigitalphotos.net

Нерешителността е проблем на много млади хора. Често пъти се смята, че тя е въпрос на характер и някои хора по начало са решителни, а други – колебливи. Но истината е, че решителността може да се възпитава у хората и можеш сам да се научиш да си по-сигурен/на в действията си.

 

Разбира се, трябва да се стараеш да оглеждаш проблема от всички страни, когато трябва да вземеш решение. Мисли един ход напред, премисли хубаво какво може да се провали и как ще го предотвратиш. И все пак, нито една крайност не е добра идея. Не можеш да вземеш решение без да помислиш, само защото си сигурен/на, че това е най-доброто, както не можеш само да се колебаеш между няколко опции. Прекалената нерешителност може да се окаже проклятие за един човек, защото тя не води до нищо добро.

 

Смята се, че нерешителността е типична женска черта. Но естествено, има и много нерешителни мъже, а това отблъсква дамите. Нерешителността е по-опасна от грешката. Учудващо звучи, нали? Ако се замислиш, ще видиш, че дори да сгрешиш нищо не е толкова фатално. Повечето неща могат да се поправят или след време губят смисъла си. Но нерешителността може да ни повлияе още по-зле.

 

На първо място, тя ни хаби много енергия. Вместо да насочиш силите си към нещо градивно, ти се тормозиш психически със своята нерешителност, колебаеш се какво да избереш и нищо хубаво не произхожда от това.

 

Нерешителността те кара да се чувстваш нестабилен/на. Няма как да се чувстваш добре, когато сам/а усещаш, че нямаш вътрешен покой. Премисляш нещата хиляди пъти, не знаеш какво да решиш и започваш да се чувстваш слаб/а.

 

Страхуваш се от отговорността. Всъщност това е една от най-големите причини, които създават нерешителността. Повечето хора се страхуват да поемат отговорността от последствията на действията си. Именно това ги кара да се колебаят. Време е да се научиш да поемаш отговорност, защото това е една от първите стъпки на зрелостта.

 

Обрича те на бездействие. В един момент ти не виждаш резултати, защото от толкова колебаене вече не можеш да промениш нищо. Животът ти се случва, докато ти се блъскаш в своята нерешителност между няколкото възможности и накрая не избираш нищо.

 

Дори да сгрешиш, важното е какво си научил/а. Винаги е по-добре да вземеш решение, дори то да е грешното. Важното е да не повтаряш една и съща грешка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...