.

Няколко съвета за говорене пред публика

Няколко съвета за говорене пред публика
Снимка: iStock

Повечето хора не обичат да говорят пред публика, особено ако тя е многобройна. Но рано или късно това се налага, особено в училище или в университета, където поне веднъж ще трябва да направиш презентация пред класа/групата. Нормално е да се притесняваш, но трябва да овладееш положението и да се представиш максимално добре. Как да стане това?

 

Много е важно да бъдеш спокоен, самоуверен и чаровен. Знаеш, че първото впечатление е изключително важно, затова се постарай да спечелиш публиката още първите няколко секунди. Те все още не знаят нищо за теб (ако са непознати) или не знаят какво да очакват от представянето ти (ако все пак те познават). Важно е да успееш да ги накараш да те гледат и да те слушат какво говориш. Това ще стане, ако изглеждаш добре (което не означава да си облечен/а провокативно), ако излъчваш самоувереност и гласът ти е спокоен.

 

 

За да мине презентацията ти максимално добре, трябва да се подготвиш предварително. Темата ти трябва да ти е позната, за да не се налага да наизустяваш сложни неща и да мислиш през цялото време дали не си изпуснал нещо и какво още имаш да кажеш. В презентацията не бива да има непроверени факти и думи, които не знаеш и ти е трудно да изречеш. Ако има нещо, което може да се тълкува по няколко начина, представи своята гледна точка и обясни защо виждаш нещата по този начин.

 

Има теми, които са далечни за повечето хора и за да могат всички от публиката да те разберат, трябва да използваш достатъчно ясни илюстрации, схеми, диаграми, видеа, примери и т.н. Разбира се, не бива да прекаляваш с тях, за да не загубиш интереса на хората.

 

Много е важно, когато правиш презентация, да не изглеждаш като говорител или лектор, а като човек, който има да сподели интересна неща по дадена тема. Затова речта ти трябва да е плавна, логически свързана и изпълнена с различни емоции. По възможност сподели своето лично мнение и опита, който имаш. Общувай с хората в публиката с поглед, жестове, използвай смело езика на тялото си. Трябва добре да знаеш нещата, които ще говориш, за да имаш възможност постоянно да гледаш хората в очите. Следи реакцията на публиката и променяй поведението си спрямо тях.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...