.

Как да се справиш със страховете си на учебното/работното място

Как да се справиш със страховете си на учебното/работното място
Снимка: freedigitalphotos.net

Много ученици/служители се разтреперват, когато не са свършили работата си перфектно и чуят гласа на учителя/шефа, постоянно внимават какво пред кого говорят и т.н. Ето какви са най-честите страхове на работното/учебното място, както и по какъв начин да се справиш с тях.

 

Да не си спечелиш лошо реноме. Една от най-срещаните тревоги е, че може да бъде опетнено името ти, вследствие на което да загубиш уважението на съучениците/колегите. Решението е да не участваш в интриги на учебното/работното място, да не пускаш слухове и да не надаваш ухо за такива.

 

Да не бъдеш използван/а. Мислиш си, че другите искат да се възползват или да злоупотребят с добрината ти. Най-вероятно този страх се корени в миналото ти - имало е случай, при който твои близки или познати са те измамили. Колкото по-сериозна и по-скорошна е тази злоупотреба, толкова по-голяма е емоционалната ти травма. За да се отървеш от този най-често неоснователен страх, се пробвай да общуваш с хората без да им даваш нищо. С времето от само себе си ще се сближиш с правилните такива.

 

 

Да не се изложиш. Когато изпълняваш ангажиментите си, в много случаи се появява и притеснението ти, че не си достатъчно добър/а и че във всеки един момент може да се провалиш и да станеш за смях. Ако си прекалено амбициозен/а и имаш твърде големи очаквания, които заявяваш непрекъснато пред съучениците/колегите си - сам/а ще паднеш в капана. Колкото по-високо слагаш летвата, толкова по-трудно ще я прескочиш и е толкова по-вероятно да се провалиш. За да не се изложиш, просто трябва да си поставяш реалистични цели и да нямаш прекалена амбиция. Не всички в живота е учене/работа и доказване на това място.

 

Да не би да си сгрешил/а в избора си. Случва се да изпиташ съмнения дали наистина това е училището/работата, която искаш. Случва се и да сгрешиш и избора си, но това не е страшно. Решението е просто да промениш училището/работата си и да следваш мечтите си, защото човек винаги трябва да прави това, което иска, иначе няма да върши качествено работата си, защото тя ще бъде просто едно задължение, а не удоволствие. Но първо помисли добре какво не ти харесва – самото училище/работа или обстановката/хората, които са там.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...