.

Димитър Миладинов - борец за национална независимост

Димитър Миладинов - борец за национална независимост

Българският възрожденски просветител, книжовник и фолклорист, Димитър Миладинов, е борец за национална независимост.

Димитър Миладинов е роден в Струга /дн. Македония/  през 1810 година. Той е послушник  в манастира “Свети Наум”. През 1829 година  учи в гръцко училище в Охрид.

В периода 1830-32 година Миладинов  работи като учител в Охрид, след това продължава образованието си в гимназията в Янина.  В годините между 1836-39 година той  учителства отново в Охрид, но е принуден от гръцкия владика да напусне училището. Преподава в училищата в Струга. Кукуш и  отново в Охрид и Струга.

По време на Кримската война Димитър Миладинов обикаля Босна и Херцеговина.  Заради родолюбивата си дейност  той е преследван от гръцкото духовенство. По време на своето учителстване в Кукуш, Струга и Охрид, Димитър Миладинов  продължава борбата за равноправие на българите и тяхната култура. Обнародва дописки в „Цариградски вестник“, обикаля македонски села и градове, за да събира помощи за дострояването на българския храм „Свети Стефан“ в Цариград.

В края на 1856 г. Д.  Миладинов се завръща в родния край и със съдействието на родолюбивите си сънародници започва енергична борба за признаването на българската националност в Турската империя. Първи осъзнават значението на неговото дело прилепчани, защото  именно там  той  успява да наложи изучаването на български език в гръцкото училище. Този факт предизвиква отново омразата на фанариотите и той е принуден да се мести непрекъснато, като навсякъде се противопоставя на асимилаторската политика на гърците, в тежка и непосилна борба с които допринася изключително много за укрепването и разширяването на учебното дело на български език.

По повод на това гръцкият владика Мелетий най-после успява да го наклевети пред турските власти като „размирник на империята" и той бива арестуван и затварян в Охрид, Битоля, Солун. Българската общественост се бори за освобождаването му, но не успява и той умира в Цариградския затвор на 11 януари 1862 година, вероятно от тиф. Има и съмнения, че е отровен заедно.


Основната заслуга на Димитър Миладинов е събирането и издаването на сборник с автентични български народни песни от Македония под заглавието 'Български народни песни. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...