.

Джералд Даръл - британски естественик и автор на популярни книги

Британският естественик Джералд Даръл е известен най-вече като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина

Джералд  Даръл - британски естественик и автор на популярни книги

Британският естественик Джералд Даръл е известен най-вече като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина, както и като автор на популярни книги.

Даръл е роден  на 7 януари1925 година в Джамшедпур,  Индия, в семейството на британски  инженер. През 1935 година семейството се премества на гръцкия остров Корфу, , където Даръл започва да събира и държи като домашни любимци екземпляри от местната фауна.  Този период по-късно става основа за книгата "Моето семейство и други животни" и последвалите я "Птици, животни и роднини" и "Градината на боговете". Даръл получава образование вкъщи, преподават му различни приятели на семейството и частни учители, повечето от които са приятели на по-големия му брат, който по-късно става известен писател.

Семейството се връща в Англия през 1939 година, по време на избухването на Вторта световна война. Даръл открива, че е невъзможно да започне официално  образование на 15 години. Въпреки че през военните и следвоенните години е трудно да се намери работа, особено за младеж с домашно образование, предприемчивият Даръл работи като помощник в аквариум и магазин за домашни любимци. През 1943  г. той получава повиквателна, но е освободен от военна служба по здравословни причини и отбива военният си дълг като работи във ферма.

След войната Даръл започва работа като младши работник в Уипснейдската зоологическа градина, изпълвайки мечтата на живота си /по собствените му твърдения, първата му дума не е "мама", а "зу" (на англ. зоопарк)/.

През май 1946 г.  Даръл напуска Уипснейдския зоопарк , за да се включи в тогавашните зоологически експедиции, но му е отказано място поради липсата на опит. Първите му срещи с диви животни стават през следващата година, когато  пътува до Британски Камерун  с орнитолога Джон Йейланд. Животните, които събира, са продадени на няколко различни зоопарка във Великобритания.

Даръл продължава успеха на първата си експедиция с още две, заедно с колегата си от Уипснейдския зоопарк Кен Смит - отново в Британски Камерун и в Британска Гвиана,  съответно през 1949 и 1950 година. По време на първото, той се запознава и сприятелява с харизматичния  Ахиримби II, който му помага да организира следващи експедиции.

Джералд Даръл умира на 30 януари 1995 година в Джърси, Англия.  


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...