.

Революционерът Климент Шапкарев - деец на ВМОРО

Българският революционер Климент Шапкарев, е  просветен деец и член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.Климент Шапкарев е роден  в Охрид на 30 януари 1875 година. &nbs

Революционерът Климент Шапкарев - деец на ВМОРО

Българският революционер Климент Шапкарев, е  просветен деец и член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Климент Шапкарев е роден  в Охрид на 30 януари 1875 година.  Той е син на  видния български етнограф и фолклорист Кузман Шапкарев. Учи в Солунската мъжка гимназия и членува в тайния революционен кръжок заедно с Гоце Делчев и Петър Васков.

След завършване на гимназия през 1892 година, Шапкарев  се записва да  учи биология и химия  Софийския университет.  През 1897 година  той е делегат от Самоковското дружество на Четвъртия македонски конгрес.

Климент Шапкарев завършва през 1898 година и става учител в Самоков, като едновременно с учителската дейност работи и като пунктов началник  на ВМОРО, като организира прехвърлянето на хора и оръжие през границата в Османската империя.

В периода 1904-1905 година той  е учител в одринската българска гимназия  и секретар на Одринския окръжен комитет на ВМОРО. Делегат е на Рилския  и Костендилския конгрес и ВМОРО.

Преди началото на Балканската война Шапкарев  заминава от Одрин за България и се записва като доброволец в 52-ти  пехотен полк на българската армия, с който се сражава под Одрин. За проявена храброст е награден с кръст.  В Междусъюзническата война той  е в щаба на Македоно-одринското опълчение.  По време на Първата световна война е  във Велес като член на Цензурната комисия. След края на войната преподава 20 години в земеделското училище в Садово.

След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година, Климент Шапкарев  се установява в Битоля, където също преподава в земеделско училище.  Там и умира на 12 септември 1949 година.

Климент Шапкарев е автор на брошурата „Спомени и мисли за Гоце Делчев“.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...