.

Какво можем да научим от традиционните общества?

Какво можем да научим от традиционните общества?
Снимка: изд. Изток-Запад

В еволюционно-исторически аспект когато говорим за вчерашния ден на човечеството, имаме предвид онзи знаков период от нашето развитие, случил се преди повече от десет хилядолетия, по времето на прехода от племенните към цивилизационните общества – тази промяна е толкова значима за промените и адаптацията ни, че послужи за основа на обемния труд „Светът преди вчера“, дело на авторитетния учен Джаред Даймънд.

 

Смятате ли, че параноята е модерно заболяване? В продължение на няколко милиона години човек е бил или „конструктивен параноик“... или мъртъв. Друг провокативен въпрос: можем ли да приемем, че диабетът е едно от проклятията на века? По-скоро да, ала ако сред нашите далечни прародители не е имало потенциални диабетици, сигурно днес нямаше да сме живи... Можем ли също така да приемем, че примитивните племена са разменяли храни и предмети, което пък е довело до възникването на пазарите и търговията? На този въпрос хора като Адам Смит биха отговорили утвърдително. Според последните разкрития на антропологията обаче предците ни са си поднасяли дарове, без да искат веднага нещо в замяна; получателят е поемал моралното задължение да отвърне с подобен дар някъде в неопределеното бъдеще.

 

 

Това са само част от акцентите на обогатяващата и проникновена книга „Светът преди вчера” (с подзаглавие „Какво можем да научим от традиционните общества?”), дело на ненадминатия Джаред Даймънд. Авторът ни предлага могъщ комплект от знания, изводи и анализи, свързани с традиционните общества и с техните практики, обичаи, дори мъдрост, които биха могли да са полезни за съвременната и (уж) независимо напреднала цивилизация. Посланието е категорично: за да успеем в бъдеще, трябва да надзърнем в миналото.

 

Самият Даймънд е световноизвестен антрополог, еволюционен биолог и писател. У нас е познат с бестселърите „Пушки, вируси и стомана” и „Колапсът”, а „Светът преди вчера” е най-новото му пътешествие в света на човешкото минало. Този път Даймънд се спира на теми, които ни помагат да разберем някои практически моменти в модерния живот. Дали например бебето трябва да спи в креватче или на леглото при майка си? Как поемаме рискове и защо някои хора стават бъбриви? Как възниква примитивната политика? Как възниква примитивната държава? Как знанието на чужди езици помага да избегнем болестта на Алцхаймер?

 

„Светът преди вчера” е адекватният отговор на всички тези, но и на много други въпроси, а като допълнение към брилянтното изложение на Даймънд читателите могат да се насладят и на прекрасния илюстративен материал (както цветен, така и черно-бял), поместен в изданието.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...