.

Проследете историята на коварните ракови заболявания

Проследете историята на коварните ракови заболявания
Снимка: изд. Изток-Запад

„Императорът на всички болести“ е книга, която проследява историята на може би най-коварната болест в света – ракът, който мнозина наричат чумата на нашето време. Авторът д-р Сидхарт Мукхърджи прави опит да проникне в духа на безсмъртната болест, да разбере природата й и да разгадае нейните механизми. Същевременно онкологът повдига наболелия въпрос: Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

 

Средно 15% от населението по света умира от рак годишно, а в някой страни той е водеща причина за смърт, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания. „Императорът на всички болести“ (с подзаглавие „Биография на рака“) на онколога Сидхарт Мукхърджи проследява историята на това „смъртоносно многолико същество с такава всепроникваща метафорична, медицинска, научна и политическа значимост, че често се определя като чумата на нашето време“. Ценната книга е своеобразна биография на заболяването; тя е опит за внедряване в духа на безсмъртната болест, да се разбере природата й и да се разгадаят нейните механизми. Целта на Мукхърджи обаче е да повдигне други важни въпроси отвъд биографичното: Вижда ли се краят на това страдание? Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

 

 

Ракът има 4000-годишна история. Той е описан за първи път в египетски текст, който датира от 2500 г. пр. Хр. В текста пише: „голям тумор в гърдата [...] на пипане като топка бинтове.“ Относно лечението пише: „Няма.“ Ракът не е една единствена болест. Той е много болести, обединени под името „рак“, заради общата им основна черта – анормален клетъчен растеж. „Императорът на всички болести“ проследява заболяването, опирайки се на редица изследвания, публикации, мнения на специалисти, практика с онкоболни. Двамата главни герои в книгата са Сидни Фарбър – бащата на съвременната химиотерапия, който случайно открил, че един витаминов аналог е мощно противораково средство, и започнал да мечтае за универсално лекарство срещу рака, и Мери Ласкер – легендарната американска бизнесдама и общественичка, известна като „добрата фея“ на онкологията, която помогнала кампанията против рака да прерасне в национална през миналия век в САЩ.

 

Мукхърджи охарактеризира книгата като „летопис на войната с един безформен, безсмъртен и всепроникващ враг. В тази война има победи и поражения, кампания след кампания, героизъм и арогантност, и както във всяка война – ранени, обречени, забравени, загинали. В крайна сметка ракът наистина ни се разкрива като „императора на всички болести, царя на страданията“, както е написал един хирург през ХІХ век...“ Самият Мукхърджи е американец от индийски произход, роден през 1970 г. в Ню Делхи, Индия. Завършва Станфордския университет, Оксфордския университет (където прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачузетската многопрофилна болница. Работи в Колумбийския университет като преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Има публикации в „Нейчър“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“, „Нурон“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“. За „Императорът на всички болести“ печели „Пулицър” през 2011 г.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...