.

Китарни соло изпълнения, които всеки метъл фен трябва да е слушал

Китарни соло изпълнения, които всеки метъл фен трябва да е слушал
Снимка: freedigitalphotos.net

Виртуозните китаристи карат бързо изсвирените соло изпълнения да изглеждат лесни. За тази цел ще фокусираме вниманието си върху някои икони сред китаристите и групите от метъл жанра, които заслужават особено внимание и ако до сега сте пропуснали да слушате тези парчета, а се определяте като фенове на тежката музика, побързайте да се запознаете с тези музикални шедьоври.

 

“Floods” (1996). Тази продукция на метъл бандата Pantera заслужава специално внимание. Не само защото групата се смята за една от най-великите за всички времена в жанра, а и заради соло китариста Dimebag Darrell, който е сочен за един от най-добрите китаристи. Песента не случайно е сочена за една от най-добрите от метъл критиците. Текстът е оригинален, а имиджът на Pantera е лишен от всякаква излишна превзетост. Просто убийствено тежка стомана.

 

“Painkiller” (1990). Световно известното парче на Judas Priest лъха със студенината си само при прошепването на името му. Ако има хеви метъл банда, която умее как да направи химн от обикновена песен, то това са Judas Priest. Знаете какво казват хората – две е повече от едно, а комбинацията от тези двама титани на соло китарите - Glenn Tipton K.К Downing е взривоопасна. Ако не сте слушали това парче, поправете грешката веднага.

 

 

“Children of the grave” (1971). Ако се класифицирате като дългокос ценител на бирата и стоманата и не познавате това парче на Black Sabbath, не го споменавайте на глас. Сочените за безспорни създатели на хеви метъла защитават прозвището си и в тази песен, а главна вина за това има китаристът им Tony Iommi. Смазващо тежък блус и много дисторшън изваден под струните на китарата му, това парче присъства в личната колекция на всеки заклет фен.

 

“One” (1989). Metallica нямат нужда от интродукция и представяне. И ако някои от феновете им са разочаровани от албуми като Saint Anger, на фона на класики като And Justice For All и Kill ‘еm All, нека обърнем поглед към корените с One. Говорейки за Кърк Хамет, твърде трудно е да се определи едно единствено соло, с което той може да бъде описан. Все пак солото от тази песен е светкавично бързо, мелодично – просто красиво.

 

“Tornado of Souls”(1990). За тези които не знаят, фронтменът на Megadeth – Dave Mustaine участва в състава на Metallica, преди да бъде изгонен шумно. Това води до формирането на нова група – Megadeth. И макар самият Дейв да притежава дълъг списък от отличителни соло изпълнения, по-изразеният талант в групата е този на Marty Friedman, чието е и солото в парчето.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...