.

3 мита за Хелоуин

Ето какво разкрива специалист

Ивета Иванова
3 мита за Хелоуин
Снимка: Pixabay

Страшният празник Хелоуин се отбелязва днес и еуфорията е голяма, особено ако планирате да се маскирате и обичате да обикаляте за бонбони в квартала. Има няколко символа на празника, които всеки разпознава - тиквите, тиквените фенери, вещиците с метли, прилепите, духчетата, черните котки, бонбоните, карнавалните костюми и т.н. Но около тях витаят митове, които вещицата Бри Луна, която е и креативен директор на "Hoodwitch", разбива на пух и прах пред "Teen Vogue".

 


1. Носим костюми за забавление

 

Много хора приемат Хелоуин като маскарадно парти, възможност да блеснат с избор на оригинален костюм, както и да проявят творчество. Да обикаляш квартала маскиран и после да отидеш на парти е забавно, но има нещо повече от това. Тази традиция идва от древен келтски обичай, наречен Самен. Чрез него се отбелязва началото на зимата и "смъртта" на старата година. 31-и октомври се води Вещерската нова година. "Самен" означава край на лятото, ако се преведе от ирландски. Празникът обозначава и краят на събирането на реколтата. Келтите са вярвали, че на 31-и октомври се отваря портала между живите и мъртвите. Затова те са се обличали с костюми, слагали са си животински кожи и маски - за да изплашат духовете.

 

Снимка: Pixabay

 


2. Черните котки са лош късмет

 

Всеки смята, че да види черна котка или тя да му пресече път, означава, че ще го застигне лош късмет. А ако това се случи на Хелоуин, повечето хора се плашат още повече. Но няма причина за това. "Котките са близки на вещиците, затова хората мислят, че те са лош късмет", обяснява Бри. По време на ловът на вещици в Салем, се появила легенда, че вещиците се превръщали в черни котки, за да избягат. Но това е само мит. Дори ако срещнете черна котка на Хелоуин, ще имате късмет, нещо магично може да ви се случи.

 

Снимка: Pixabay

 


3. Вещиците летят с метли

 

Когато чуем за Хелоуин, почти веднага в главата ни се появява образа на вещица, която е яхнала метла, и лети из небесата. Е, това е основен символ на празника и в него има нещо истинско. Бри Луна казва, че няма как вещица да полети с метла само чрез магия. Но вещиците използвали летящ мехлем, което им помагало да се задържат в астралния самолет - пространство, в което вещиците се свързват една с друга и се веселят. Метлата е просто пособие.

 

Снимка: Pixabay

 

Топ 6 на най-търсените костюми за Хелоуин


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...