teenkopele
03-25-2006, 23:04
Хора трябва ми някакъв доклад за зеленчуците като цяло (съдържание и т.н.).
Потърсих, но не успях да намеря нещо, което ще ми свърши работа.
ПЛС помогнете. \:D/
Благодаря предварително. :)
Zlenchuci koito ne shte dda qde toi golqm neshte da porosta ili neshto takova :) \:D/ \:D/ \:D/
Moderated by ^npocTo^a3^f^
Точки 10 и 11 от правилника!
Благодаря!
midnight...
03-26-2006, 09:31
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA
заповядай
teenkopele
03-27-2006, 11:23
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA
заповядай
Малиййй :mrgreen: ,
Колко съм ти благодарен си нямаш и представа! :mrgreen: =D> =D>
Само, че не ми го отваря линка... :( . :o
rusalkata_
03-27-2006, 12:04
надявам се това да ти свърши работа пчеличке! :-D
http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=3&temaN=12
midnight...
03-27-2006, 13:16
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA
заповядай
Малиййй :mrgreen: ,
Колко съм ти благодарен си нямаш и представа! :mrgreen: =D> =D>
Само, че не ми го отваря линка... :( . :o
ами тогава ще ползвам услугите на copy/paste :mrgreen:
Значение на зеленчуковите култури
Зеленчуковите култури, известни още като зеленчук, са важна храна за хората поради голямото хранително, диетично и лечебно значение на съдържащите се в тях соли, витамини, органични киселини, фитонциди, алкалоиди и други вещества.
От зеленчуците човешкият организъм се снабдява с хранителни вещества в лесно усвоими форма, като захари, белтъчини, мазнини и др.
Зеленчуците регулират дейността на храносмилателната и нервната система, и на жлезите с вътрешна секреция. Системното им консумиране повижава жизнеността и трудоспособността на човека, а съдържащите се в някои от тях фитонциди, лекуват редица болести с бактерицидните си свойства.
Зеленчуците се консумират в големи количества от човека, освен в прясно, в преработено състояние — като сушени, замразени, консервирани, приготвени на туршии или мариновани, преработени като пюрета или сокове и пр.
[редактиране]
Класификации
Ботанически класификации. Те са най-точни, тъй като групирането на растенията по този начин е възприето в целия свят. От друга страна те не дават възможност това групиране да бъде пригодено за практически нужди.
Класификация в класове и семейства. Тази класификация има широко приложение, тъй като до голяма степен е свързана и с класифицирането на болестите и неприятелите по тези култури.
Класификация по цикъл на развитие. Тази класификация дели растенията на едногодишни, двугодишни и многогодишни. Тя не дава достатъчно сведение за биологичните и морфологичните им особености.
Стопанска класификация — според продуктивната им част. Тази класификация не може да бъде единствената, която да се ползва от специалисти, тъй като дава информация единствено за насоката на продукцията. Тя е подходяща при съвместно ползване на ботаническата класификация на растенията.
Според продуктивните им органи, зеленчуковите култури се групират като:
Плодови зеленчуци — отглеждат се заради плода. Към тази група спадат:
домат
пипер
патраджан
краставица
диня
пъпеш
тиква
зелен боб
зелен грах и др.
Листни зеленчуци — отглеждат се заради листата. Към тази група се отнасят:
спанак
салата
Листно-стъблени зеленчуци — отглеждат се заради листата и стъблата. Към същата група се отнасят:
главесто зеле
цветно зеле (карфиол)
алабаш
Луковични зеленчуци — отглеждат се заради лкуковицата, каквито са:
Лук
Чесън
Праз
Кореноплодни зеленчуци — отглеждат се заради кореноплода, каквито са:
Морков
Магданоз (у нас е повече известен като листен зеленчук)
Репичка
Ряпа
Целина
Клубеноплодни зеленчуци, към които се отнасят картофите.