.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6

Hybrid View

  1. #1
    Мега фен
    Регистриран на
    Oct 2005
    Град
    София, Лозенец
    Мнения
    9 320

    ЗЕЛЕНЧУЦИ ???

    Хора трябва ми някакъв доклад за зеленчуците като цяло (съдържание и т.н.).
    Потърсих, но не успях да намеря нещо, което ще ми свърши работа.

    ПЛС помогнете. \/

    Благодаря предварително.

  2. #2
    Zlenchuci koito ne shte dda qde toi golqm neshte da porosta ili neshto takova \/ \/ \/

    Moderated by ^npocTo^a3^f^
    Точки 10 и 11 от правилника!
    Благодаря!

  3. #3
    Супер фен
    Регистриран на
    Jan 2006
    Град
    in gloom of night
    Мнения
    1 628
    "Целувка за лека нощ"

  4. #4
    Мега фен
    Регистриран на
    Oct 2005
    Град
    София, Лозенец
    Мнения
    9 320
    Цитирай Първоначално написано от midnight...
    Малиййй ,

    Колко съм ти благодарен си нямаш и представа! =D> =D>

    Само, че не ми го отваря линка... .

  5. #5
    Супер фен Аватара на rusalkata_
    Регистриран на
    May 2005
    Град
    някъде до теб...
    Мнения
    1 820
    надявам се това да ти свърши работа пчеличке!
    http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=3&temaN=12
    ♥ Усмихвай се - това кара хората да се чудят какво мислиш ♥

  6. #6
    Супер фен
    Регистриран на
    Jan 2006
    Град
    in gloom of night
    Мнения
    1 628
    Цитирай Първоначално написано от p4elata_brumze
    Цитирай Първоначално написано от midnight...
    Малиййй ,

    Колко съм ти благодарен си нямаш и представа! =D> =D>

    Само, че не ми го отваря линка... .
    ами тогава ще ползвам услугите на copy/paste

    Значение на зеленчуковите култури
    Зеленчуковите култури, известни още като зеленчук, са важна храна за хората поради голямото хранително, диетично и лечебно значение на съдържащите се в тях соли, витамини, органични киселини, фитонциди, алкалоиди и други вещества.

    От зеленчуците човешкият организъм се снабдява с хранителни вещества в лесно усвоими форма, като захари, белтъчини, мазнини и др.

    Зеленчуците регулират дейността на храносмилателната и нервната система, и на жлезите с вътрешна секреция. Системното им консумиране повижава жизнеността и трудоспособността на човека, а съдържащите се в някои от тях фитонциди, лекуват редица болести с бактерицидните си свойства.

    Зеленчуците се консумират в големи количества от човека, освен в прясно, в преработено състояние — като сушени, замразени, консервирани, приготвени на туршии или мариновани, преработени като пюрета или сокове и пр.

    [редактиране]
    Класификации
    Ботанически класификации. Те са най-точни, тъй като групирането на растенията по този начин е възприето в целия свят. От друга страна те не дават възможност това групиране да бъде пригодено за практически нужди.
    Класификация в класове и семейства. Тази класификация има широко приложение, тъй като до голяма степен е свързана и с класифицирането на болестите и неприятелите по тези култури.
    Класификация по цикъл на развитие. Тази класификация дели растенията на едногодишни, двугодишни и многогодишни. Тя не дава достатъчно сведение за биологичните и морфологичните им особености.
    Стопанска класификация — според продуктивната им част. Тази класификация не може да бъде единствената, която да се ползва от специалисти, тъй като дава информация единствено за насоката на продукцията. Тя е подходяща при съвместно ползване на ботаническата класификация на растенията.
    Според продуктивните им органи, зеленчуковите култури се групират като:

    Плодови зеленчуци — отглеждат се заради плода. Към тази група спадат:
    домат
    пипер
    патраджан
    краставица
    диня
    пъпеш
    тиква
    зелен боб
    зелен грах и др.
    Листни зеленчуци — отглеждат се заради листата. Към тази група се отнасят:
    спанак
    салата
    Листно-стъблени зеленчуци — отглеждат се заради листата и стъблата. Към същата група се отнасят:
    главесто зеле
    цветно зеле (карфиол)
    алабаш
    Луковични зеленчуци — отглеждат се заради лкуковицата, каквито са:
    Лук
    Чесън
    Праз
    Кореноплодни зеленчуци — отглеждат се заради кореноплода, каквито са:
    Морков
    Магданоз (у нас е повече известен като листен зеленчук)
    Репичка
    Ряпа
    Целина
    Клубеноплодни зеленчуци, към които се отнасят картофите.
    "Целувка за лека нощ"

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си