View Full Version : Защо повърхностните успяват?
Защо повърхностните успяват? Защо само хора, на които не им пука за другите и за нищо са приемани добри, и които се държат повърхностно? Трябва ли да си егоист за да оцелееш в този свят?
Според мен да - бях егоист като дете - беше супер, после от 13 до 17 не бях и ми беше супер гадно, но сега като вече пак си имам голямо самочувствие ми е супер. Тънка ли е границата между самочувствието и егоизмът?
Само да вметна - когато имах високо самочувствие и бях повърхностен с малко интереси ме уважаваха, после като започнах да задълбавам прекалено - не. Сега като съм пак повърхностен и без много интереси ми е супер удобничко и приятничко. Вече не ми пука за хорското мнение, важно е, че Аз се харесвам. Даже вече не мисля кой какво ще си помисли, ами си мисля аз какво ще си помисля. Темата е провокирана от една моя любима съученичка, която е като мен преди/ в бъдеще - повърхностна и не чете книги, не и пука за наркотиците, политиката, даже не знам дали се интересува от новини. Тя с приятели не говори темите, които и аз мразя: "За приятелството, света, глада и всичко останало", ами къде ходила, с кого и пр.
Vsi4ko zavisi ot tova kak se 4uvstva6...po-zadovolen li se 4uvstva6 ot jivota ti taka??
olive_oil
03-16-2007, 12:46
закон на мърфи!
Да, по-задоволен съм. Весел, слънчев, приятно ми е и удобничко.
закон на мърфи!
Кой от законите на Мърфи по-точно?
Muse_of_Madness
03-16-2007, 13:11
Какво ти е било гадно, човече? Какво му е сдухващото да не си повърхностен? Аз не мисля, че съм-имам доста интереси и обичам да обсъждам по-дълбокомислени въпроси, а животът ми е песен- цитирам един германец- "За аристократите несъвършенството е част от съвършенството".
Виж сега,мога да ти кажа,че и неповърхностните могат да си живеят страхотно животеца...и това,че ти си мислиш,че така е по-лесно е само илюзия,която твоят собствен мозък създава...точно,ако си задълбочен,едва ли ще те касае особено мнението на другите,защото ти сам знаеш цената си и нямаш нужда те да ти казват или да те преценяват колко струваш-а ако си повърхностен,на всяка цена търсиш одобрението на околните,защото си по-просто устроен мозък. Аз съм задълбочена и така си ми е супер. Идиотите не ме харесват и се опитват да ми правят мръсно,но не ме впечатлява особено. Имам уважението и обичта на любимите си хора. Имам интереси и точно,защото се уважавам,се занимавам със себе си,а не с чуждото мнение. Не ми е ''лесничко и удобничко'',но за сметка на това ми е комфортно,защото така съм себе си. Уча усилено,занимавам се със спорт и музика,излизам с приятели и се забавлявам...въобще,въпреки ,че не живея по лесния начин,съм удовлетворена от себе си и от всичко около мен! Това да си повърхностен е угодно,но не за теб,а за околните. А ти заради кого живееш? Живей си,както ти намериш за добре. За мен това означава да се занимавам с много неща,да съм с богата обща култура,а не като кон с капаци..ако другите около мен разбират добрия живот само с псувни и наредби,само да се напиват и т.н.,ок,но аз не съм като тях! И в това ми е силата!
Еми поне при мен е задължително условие да съм повърхностен за да съм щастлив. както и при някои други хора. Например това момиче от моя клас. И изобщо дълбокомислените въпроси не са за мен - натоварват ме и ме правят песимист "Не мисли за живота, живей го!" е казал някой.
УВАЖАЕМИ ГОСТЕ,
ако беше толкова доволен и щастлив в настоящето си битие на повърхностен човек- нямаше да пускаш тази тема, нямаше да задаваш въпроси и т.н. Но онази част от теб, която някога се е развивала, а сега не, все още е жива и недоволна- затова е тази тема.
но проблемът си е твой- Be happy :?
positive
03-16-2007, 15:47
УВАЖАЕМИ ГОСТЕ,
ако беше толкова доволен и щастлив в настоящето си битие на повърхностен човек- нямаше да пускаш тази тема, нямаше да задаваш въпроси и т.н. Но онази част от теб, която някога се е развивала, а сега не, все още е жива и недоволна- затова е тази тема.
но проблемът си е твой- Be happy :?suglasna sum .Moje bi prekaleno mn se vglejda6 v sebe si, nameri si ne6to dr , s koeto da se zanimava6-uspeh
psycho_girl
03-16-2007, 18:45
УВАЖАЕМИ ГОСТЕ,
но проблемът си е твой- Be happy :?
Да всъщност егоистите са надменни и самодоволни, но вътрешно самотни и комплексирани
да си егоист е по-изгодната позиция, а какво общо има егоистът с повърхностния( отнашението към другите :-s )
аз самата съм егоист и си се чувствам супер, не ми пука особено за останалите, а и защо трябва :-s
егоизмът е прекалено самочувствие и инстинкт за самосъхранение
miSs_sIxtY
03-16-2007, 18:48
Хмммммм...не знам...дали винаги успяват повърхностните?
miloto_girl_4e
03-16-2007, 18:55
В този живот ... трудно ще оцелееш, ако не си егоист..
За съжаление аз .. трудно мога да се държа егоистично .. гледам да помагам, когато мога, нагърбвам се със сто чужди работи, само и само да помогна ...
Да, и аз навремето бях егоистче и ми беше по-добре... сега гледам и на другите да им е добре и.. си го понасям :?
повърхностните успяват защотото не им пука много много
Да всъщност егоистите са надменни и самодоволни, но вътрешно самотни и комплексирани
да си егоист е по-изгодната позиция, а какво общо има егоистът с повърхностния( отнашението към другите :-s )
аз самата съм егоист и си се чувствам супер, не ми пука особено за останалите, а и защо трябва :-s
егоизмът е прекалено самочувствие и инстинкт за самосъхранение[/color][/b][/quote]
има разлика между егоизъм и да си повърхностен ...
Няма такова нещо "повърхностните успяват". Имат примитивни източници на удоволствие. Следователно удоволствието им е примитивно. А ако привилегията на примитивните удоволствия е тяхната честота, то значи освен че са примитивни са и бързо износващи се...
Не сте ли виждали хора които пият ракия, слушат чалга и си бъркат в пъповете? И такива които четат Шилер и слушат Бах? Е та кой изпитва по - добро удоволствие, при все, че удоволствието на първия е интензивно, а на втория е трудно съотносимо към повърхностното разбиране на понятието "удоволствие"? В единият случай удоволствието е едно, а в другия - съвсем друго. Значи има удоволствия от различни класове. И в единият случай имаме завършен простак, а в другия - мислещ, в процес на прогрес, възход или както щете... Значи говорейки за удоволствия трябва да съблюдаваме две неща, за да ги разберем в тяхната същност: произход на удоволствията и последствия от удоволствията... Дааам.
Когато завършите гимназия ще видите, че удоволстващите се по примитивен начин стават невротични, истерични и все не добри неща. А по отношение на образованието стават нищ...а! :smt017 Защото дебелите книги върху които ще ви препитват не са написани за повърхностни и остават да си се пързаааалят, пързааалят по повърхността на животеца, дорде не свърши!
:smt006
evil_lady_in_black
03-24-2007, 07:55
Вече всичко е така . Всеки е сам за себе си . Не можеш да разчиташ на никой за нищо . Пример : Първия срок аз не се откъсвах от проблемите на класа и в един момчент забравих моите а както и ученето. Но сега вече аз съм над тях и не ми пука и винаги имам по-високи отценки
Jessika_MG
03-24-2007, 10:36
Защото самата дума "повърхностен" ти подсказва, че тези хора са безлични.Могат многократно да изневерят на себе си без дори да забележат.Гъвкави са, могат да лижат задници с мисъл, че един ден на тях ще им ..За тях е важен единствено материалния свят и никога не биха се повлияли от чувства, задръжки и т.н. До толкова този модел за поведение се е наложил, че той става доминиращия и следователно е търсещият се. Те успяват, защото го могат. И колкото повече могат, толкова повече ще успяват.
kati_0513
03-24-2007, 10:42
Защо повърхностните успяват? Защо само хора, на които не им пука за другите и за нищо са приемани добри, и които се държат повърхностно? Трябва ли да си егоист за да оцелееш в този свят?
Според мен да - бях егоист като дете - беше супер, после от 13 до 17 не бях и ми беше супер гадно, но сега като вече пак си имам голямо самочувствие ми е супер. Тънка ли е границата между самочувствието и егоизмът?
Хехе, аз съм обратното, когато бях малка бах скромничка и кротка и всички ме тъпчеха и бяха преди мен, но не и сега, сега съм егоистка с голямо самочувствие и мисля единствено за себе си и роднините си, не ми пука грам за околните и какво се случва с тях, затова и сега съм много по- добре от преди и всички, които ме тъпчеха сега аз ги тъпча и съм преди тях. Не съм повърхностна, даже изобщо не съм, но има съмочувствието, с което ще достигна по- високо от повечето абсолютни егоисти, хората които мислят само и единствено за себе си... тънка е границата, много тънка, но си зависи от човека, дали ще се поддаде на своя егоизъм и дали самочувствието му ще стане по- голямо от егото му дори...
За да оцелееш тряабва да си егоист. Ама аз немога просто не съм такъв човек. Когато си егоист и не ти пука за другите мн по-рядко някой може да те нарани. Но смятам че като си егоист си самотен, защото аз лично не харесвам егоистите. Би ми било трудно да съм с някой който мисли единствено за себе си!
IlLuSi0nS`
03-24-2007, 12:34
интересно как така си избрал какъв да бъдеш? я чакай малко, то ако ставаше така.. "от утре ставам с голямо самочувствие" или "от утре спирам да виждам и разбирам в дълбочина нещата и ставам повърхностен" аххаахаха абе дете, я се осъзнай
kati_0513
03-24-2007, 12:40
интересно как така си избрал какъв да бъдеш? я чакай малко, то ако ставаше така.. "от утре ставам с голямо самочувствие" или "от утре спирам да виждам и разбирам в дълбочина нещата и ставам повърхностен" аххаахаха абе дете, я се осъзнай
При човек с много голяма вола става, при човек изтърпял прекалено много става, но си зависи от човека... при мен така стана, волята ми е голяма, а чрез нея промених същноста си...
IlLuSi0nS`
03-24-2007, 13:06
При човек с много голяма вола става, при човек изтърпял прекалено много става, но си зависи от човека... при мен така стана, волята ми е голяма, а чрез нея промених същноста си...
ти говориш за израстване, естествено,че не може на 17 примерно да си къфто си бил на 13, но не ставаше въпрос за това.. съвсем друго имам предвид, помисли малко
kati_0513
03-24-2007, 13:11
Разбрах те, личнао аз мога да бъда каквато си пожелая и когато си пожелая, за мен не е проблем за кажа: " от утре спирам да виждам и разбирам в дълбочина нещата и ставам повърхностен "- точно тук влиза самата воля, човек ако си го наложи може да стане повърхностен за пет минути и да остане такъв за цял живот...
IlLuSi0nS`
03-24-2007, 13:16
Разбрах те, личнао аз мога да бъда каквато си пожелая и когато си пожелая, за мен не е проблем за кажа: " от утре спирам да виждам и разбирам в дълбочина нещата и ставам повърхностен "- точно тук влиза самата воля, човек ако си го наложи може да стане повърхностен за пет минути и да остане такъв за цял живот...
има огромна разлика между това наистина да не виждаш нещо и просто да се правиш, че не го виждаш
kati_0513
03-24-2007, 13:19
Има хора, които го могат, хора които просто си казват " не искам да виждам" и в действителност спират да виждат... затова дадох себе си като пример, аз мога да бъда каквото си пожелая...
Децата са повърхностни, поне аз бях от 13 до 17 не бях и ми беше лошо да живея с проблемите на дрогите но крлай, аз се промених пак съм повърхностен, егоист, влюбен в себе си. И странното е, че сега хората се държат по-добре...
ти говориш за израстване, естествено,че не може на 17 примерно да си къфто си бил на 13, но не ставаше въпрос за това.. съвсем друго имам предвид, помисли малко
Напротив, може. Аз сега съм на 18 и съм като на 11. А от 13 до 17 това време няма да го помня. Не искам да си спомням за него.
За да оцелееш тряабва да си егоист. Ама аз немога просто не съм такъв човек. Когато си егоист и не ти пука за другите мн по-рядко някой може да те нарани. Но смятам че като си егоист си самотен, защото аз лично не харесвам егоистите. Би ми било трудно да съм с някой който мисли единствено за себе си!
О, затова ли егоистите са шефове на най-големите компании?!? А политиците какви са според теб - алтруисти?!? Ами звездите?!?
Няма такова нещо "повърхностните успяват". Имат примитивни източници на удоволствие. Следователно удоволствието им е примитивно. А ако привилегията на примитивните удоволствия е тяхната честота, то значи освен че са примитивни са и бързо износващи се...
Не сте ли виждали хора които пият ракия, слушат чалга и си бъркат в пъповете? И такива които четат Шилер и слушат Бах? Е та кой изпитва по - добро удоволствие, при все, че удоволствието на първия е интензивно, а на втория е трудно съотносимо към повърхностното разбиране на понятието "удоволствие"? В единият случай удоволствието е едно, а в другия - съвсем друго. Значи има удоволствия от различни класове. И в единият случай имаме завършен простак, а в другия - мислещ, в процес на прогрес, възход или както щете... Значи говорейки за удоволствия трябва да съблюдаваме две неща, за да ги разберем в тяхната същност: произход на удоволствията и последствия от удоволствията... Дааам.
Когато завършите гимназия ще видите, че удоволстващите се по примитивен начин стават невротични, истерични и все не добри неща. А по отношение на образованието стават нищ...а! :smt017 Защото дебелите книги върху които ще ви препитват не са написани за повърхностни и остават да си се пързаааалят, пързааалят по повърхността на животеца, дорде не свърши!
Оф, че философски глупости! Ма кой ли разбра... Между другото аз бях информиран, ама е тъпо да знаеш имената на политиците, щото и те са нищожества. А, от моя клас най-ме кефи момичето, което казва, че четенето е мъка. Като чегеш, книгата ти направлява мисленето, превръща те в робот, а ако четеш по-рядко не се влияеш от мнението на писателя, имаш свое такова.
Фешън момче
03-24-2007, 16:10
повърхностните успяват защотото не им пука много много
егоизмът е прекалено самочувствие и инстинкт за самосъхранение[/color][/b]
има разлика между егоизъм и да си повърхностен ...[/quote]
Но, обикновено в повечето хора има и от двете.
Muse_of_Madness
03-24-2007, 17:26
Оф, че философски глупости! Ма кой ли разбра... Между другото аз бях информиран, ама е тъпо да знаеш имената на политиците, щото и те са нищожества. А, от моя клас най-ме кефи момичето, което казва, че четенето е мъка. Като чегеш, книгата ти направлява мисленето, превръща те в робот, а ако четеш по-рядко не се влияеш от мнението на писателя, имаш свое такова.
Според мен човекът се изрази чудесно. Разбрах го, не е трудно. И тази твоя съученичка не е разбрала едно нещо- книгите (голяма част) дават знания. Знанията дават умения. Уменията са ти нужни... за да си ъпгрейдваш живота. Книгите, за разлика от комерсиалните медии, изразяват няколко коренно различни мнения, така че със сигурност няма да насочат мисленето ти в една посока. Прочети например "Християнска етика" , после "Антихрист" и да видим дали няма да се замислиш и да си изградиш мнение за християнството, далеч по-обосновано и вярно от просташките изказвания от сорта на "Бог не съществува, щот не го виждам".
А тези изказвания няма да ги има, защото повечето ми връстници не говорят по такива теми (и слава Богу), ами кой кого видял, ходил и т.н. Това са теми за нашата възраст. А Бог не може да се твърди, че не съществува, защото патриархалното ни възпитание ни задължава да вярваме в него, всичко, което е обществено и религиозно недопустимо не съществува.
Слушай сега статистиката:
21 души има в моя клас,
само 5-6 НЕ са повърхностни и ограничени, но пък получават по-ниски оценки. Другите, които не знаят нищо извън училище, а в училище зубрят имат по-добри оценки, или поне повечето от тях. И по-лесно си изкарват оценките. Другите 5-6 (от които и аз бях част преди) мислят и говорят за политика и т.н. глупости доста задълбочено. И въпреки това имат по-лоши оценки. Останалите 15 са като мен преди, до 6 клас и сега отново, от тази година пак съм като тях. Е, забелязал съм, че не само в моя клас повърхностните и ограничените егоисти, живеещи за да си правят кефа са повече, просто те са мнозинството. Лошото е, че аз все още го съзнавам, че ще стана като тях (отново), а те не го съзнават. Ако ги питате ще кажат, че са най-начетените и най-знаещите. Още малко време ми трябва и аз да стана като тях, да не забелязвам колко съм повърхностен, ограничен и егоист. Но, щолкото и да не ти се вярва, аз бях като тях и ми беше по-добре. Явно истинското ми "аз" е да съм като тях.
BastardOfChrist
03-24-2007, 18:03
Нали знаеш , като идеш да работиш нещо , няма да те питат къде се слагат запетайки или к'во е един кой си термин (освен ако неработиш нещо свързано с българския) , нито колко крила има Х бобулечка , нито никоя такава друга безполезна шитня която учиш в училище.
Теми за "нашата" възраст няма , има теми за масата и теми по-зрелите и по-умни хора (ех , как искам да съм в твоя клас и да споря за някой за политика -_- ) и това че възрастниците ти неговорят на такива теми , показва колко ограничени са и колко ниска е културата им.
Смешно е като видя , някой на 15-16-17-18 години , да обсъжда кой къде е видял с кого и да изпада в клюкарски екстаз.
Пък тва с тея оценки е смешна история.
Като по-пораснеш , ще видиш че има разлика от "училищно умен" , както казваше една моя учителка и умен човек и че не винаги този който изкарва 6тици , успява в живота ;--)
А, лошо ли е да си ограничен?
BastardOfChrist
03-24-2007, 18:13
А, лошо ли е да си ограничен?
Не , аз искам да има все-повече ограничени хора , който лесно се манипулират и влият ;-)
Да, ама университетите гледат дипломата, не колко знаеш за някакви си простотии.
Относно това:
Смешно е като видя , някой на 15-16-17-18 години , да обсъжда кой къде е видял с кого и да изпада в клюкарски екстаз.
Ами май много се смееш и то, постоянно, защото нормалните (изключвам метъли и разни алтернативни позьори, те не са обществено допустими) хора на тази възраст са такива. Мислят за училище, купони, жени/мъже, поп-фолк, излизане, забавления, любов, приятели, приятелство и др. Не мислиш ли, че искаш твърде много, което ние не можем да дадем? Не може да знаеш прекалено много, а и не трябва да се опитваш. На това му се вика Information overload и е вредно за душата. А и оше нещо - по-важни са чувствата, от колкото мислите.
Muse_of_Madness
03-24-2007, 18:13
А тези изказвания няма да ги има, защото повечето ми връстници не говорят по такива теми (и слава Богу), ами кой кого видял, ходил и т.н. Това са теми за нашата възраст. А Бог не може да се твърди, че не съществува, защото патриархалното ни възпитание ни задължава да вярваме в него, всичко, което е обществено и религиозно недопустимо не съществува.
Хаха... простотия до шия... оправете се скоро, не ми се мисли за бъдещата наука ако всички са като вас.
Хаха... простотия до шия... оправете се скоро, не ми се мисли за бъдещата наука ако всички са като вас.
Дано да се множат и да са всички фешъни, алтернативните са грозни да ги гледаш и мислиш, с това си общественонедопустимо мнение и грозен начин на обличане...
Ма, както и да е не пишете повече по темата. Така или иначе няма да го прочета. А също и 99% от хората, защото сме повърхностни.
BastardOfChrist
03-24-2007, 18:22
Да, ама университетите гледат дипломата, не колко знаеш за някакви си простотии.
Относно това:
Ами май много се смееш и то, постоянно, защото нормалните (изключвам метъли и разни алтернативни позьори, те не са обществено допустими) хора на тази възраст са такива. Мислят за училище, купони, жени/мъже, поп-фолк, излизане, забавления, любов, приятели, приятелство и др. Не мислиш ли, че искаш твърде много, което ние не можем да дадем? Не може да знаеш прекалено много, а и не трябва да се опитваш. На това му се вика Information overload и е вредно за душата. А и оше нещо - по-важни са чувствата, от колкото мислите.
Аха , нали осъзнаваш че се гледа премета/и с който кандидастваш + български + изпита който си държал? Не? браво!
Защо , хората който се различават от масата, не са обществено допустими? Искам да се аргументитраш.
и нали знаеш , че забавлението , не се доставя само чрез правенето на някоя ограничена простотия ;--)
и да , мисля си че искам неща , който един ограничен човек немогат да ми дадат . Като например така приятните спорове , който водим с музата на лудоста, кога едно "обикновено и ограничено момиче" , ще спори като нея? никога? да?
"Не може да знаеш прекалено много, а и не трябва да се опитваш. На това му се вика Information overload и е вредно за душата."
Що ? Один си е дал окото , за всезнанието ;--) всеки , човек, който притежа буден ум , ще се стреми за него...
Ще ти отговоря с така обичния на мен и моите съученици отговор:
Не знам и не искам да знам. Не ми пука.
Някой хора са безлични, други пък са много лични. Личните се забелязват, но безличните успяват. Когато двама лични се скарат третият безличен печели. Някой хора са безлични, други пък са много лични. Безличните са безразлични, личните пък се натрапват даже без да искат. Личните се забелязват, но безличните успяват.
Е, вижте ДесиСлава е безлична и въпреки това е супер, а Маги е много натрапчива.
Абе аз вече се държа по-различно с хората и те се държат сега по-добре.
Вече не съм откровен, не им казвам какво мисля за тях, защото вече не мисля за тях. Безразлични са ми. Преди ме натоварваха със споделяне и аз им се сърдех, но не помагаше. Сега вече те си мислят, че им слушам глупостите и че им знам тайните, но и мислят, че не ги споделям на други хора. И то си е така - как да им споделя тайните, като и аз не ги знам, защото докато ми ги споделят аз не ги слушам. И така повече се държат добре с мен. Даже вече избягвам всякакви скандали и свади и ми е удобничко - вече не си късам нервите за глупости. Когато някой ми е неприятен не му се сърдя, защото ако му се сърдя или го мразя, това значи, че мисля за него, а вече не съм такъв. Вече не си хабя мислите с хора, които не ги заслужават. Не мразя никого вече. Просто едните хора ги обичам, другите са ми приятни, а третите - неприятни. Супер е така да не влагаш чувства и мисли във всичко, вече даже не мисля кой какво говори за мен и не ме интересува. Или пък кой как ме погледнал еди кога си и какво мислил, вече ми е през х*я за хорското мнение и е супер. Пробвайте, няма да съжалявате.
kati_0513
04-07-2007, 13:41
Наистина никой няма да съжалява ако се държи ледено със околните, които го нараняват вътрешно или външно, бъди лицемер и егоист и всичко ще е О`к... :wink: всички ще те уважават и няма да те закачат, а ако знаеш и тайнети им, както аз зная на моите врагове, това е коз в отношенията, още по- внимателни ще са с теб... :wink:
Да, така е.
Момиче: Дай да ти прочета есето.
Аз: Добре.
М: Няма да си кажа мнението. Явно не й хареса.
Аз: Ами не ме интересува твоето мнение.
М: Точно за това няма да си го кажа.
М: А, ти имаш ли Скойп да си пишеме?
Не е ли невероятно, аз й викам, че не ми пука за нейното мнение и тя не си го казва и на всичкото отгоро ми иска скайп, а преди, когато ми пукаше за нейното нищожно мнение ме ползваше за изтривалка. :smt007
Примери много:
Катето Евро, Ники Плейбоя от Music Idol (едва ли знае и едно стихотворение), ДесиСлава, Азис...
kati_0513
04-07-2007, 14:52
Примери много:
Катето Евро, Ники Плейбоя от Music Idol (едва ли знае и едно стихотворение), ДесиСлава, Азис...
Те не си спомнят сигурно кои са били майките им, забрави ли са след като са били "заслепени" от парите и славата...
Е не всички са славни. Катето Евро я мислеха за умряла, а Никито си беше обикновено момче. Добре, че Катето поне пак набра популарност.
iLoveChocolate
04-08-2007, 09:22
Повърхностните оцеляват, защото не се задълбочават в проблемите и др. работи, не влагат толкова чувства и енергия като другите. В този лош свят трябва на моменти и да си егоист,но да не губиш човещината си. Да, много е тънка границата между самочувствие и егоизъм според мен.