View Full Version : Вярно ли е това за бенките?
Naistina li ako se sreje nqkoia benka si hvanal rak na kojata?Benkata ne e zali4ena.Te4e6e kruv ot neq no sega i nqma ni6to su6tata si e.Shte mi kajete li purvite priznaci na rak na kojata za da znam.PLSs :(
foreverr
09-22-2007, 14:48
Ами за рак не съм сигорна, но съм чувала, че не е добре да ги режем или чешем!
Sweet__baby
09-22-2007, 15:06
Никакъ рак , не се притисняваи а се погрижи да не се инфектира! Съгласна съМ! :-k
ivakavlad
09-22-2007, 16:23
за рак трудна работа това се случва в много малък процент от случейте такаче чак рак трудна работа а първите белези на рак на кожата са доста забележими няма как да ги пропуснеш получава се големичко синьо петно което става все по голямо това е мъртва тъкан която се распространява по цялата кожа и няма лечение защото засяга и вътрешната част на кожата и ако се премахне умрялата кожа на човек с рак на кожата тои просто ще умре от загуба на кръв но не се притесняваи промивай мястото редовно с спирт и риванол може да сложиш и малко кислородна вода ако искаш също така няма да е зле да сложиш и 1 лепенка завсеки случай за да е по сигурно че няма да се инфектира
the_black_angel
09-22-2007, 17:00
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.
E az q srqzah predi mesec i tq si zarasna i sega si e su6tata.Vse si mislq 4e ako ne6to e trqbvalo da stava do mesec e 6tqlo da stane
Възможно е бенките,които имаме да са ракови образувания.Никой лекар предварително не може да ти каже твоята каква е .Но след отстраняването и това става ясно.Дори има смъртни случаи от нехайство.Това разбира се не означава,че и твоята е такава,не знам какъв е шанса,но отиди на лекар за всеки случай.
Симптомите могат да се проявят и по-късно.
swords1010
09-23-2007, 11:46
Вярно е, но не важи за всички бенки!
Бенките – бомба със закъснител
Съществуват най-различни бенки – плоски, изпъкнали, висящи на краче, космати, червени, черни, сини, кафяви. Човек се ражда с част от бенковото си наследство "една от мама, една от тате, една от баба …", а след половото съзряване се появяват и останалите.
Бенките могат да бъдат десетки, даже стотици, по кожата на един и същ човек. Повечето си кротуват. Нито растат, нито се променят. Други обаче, пускат косми, нарастват, променят цвета си.
Кои са опасни:
Опасни са тъмнокафявите и черните плоски бенки. При разчопляне, удар, напичане на слънце, претриване от обувки, дрехи, верижки, гердани – те могат да се изродят и да се превърнат в най-жестокия тумор известен на медицината – меланомът (рак на кожата).
Ако някой притежава бенка от описания тип най-добре е да се консултира незабавно с дерматолог.
Препоръчва се "опасните" бенки, особено такива разположени на места свързани с хронично травмиране или излагане на слънце, да бъдат премахнати хирургично, заедно с ивица от заобикалящата ги кожа. Има специални хирургични техники, които гарантират възстановяване на кожния участък без белег. Това е най-сигурният начин да се предпазите, а иначе избягвайте чоплене, удар, триене, излагане на слънце на "заподозряната" бенка.
Как да познаем израждането …
Бенката започва да боли, разкървавява се, цветът на някои нейни участъци се променя, нараства. Ако това ви се случи веднага се обърнете към кожен лекар.
Една приятелка от моя клас си разчопка бенка и след известно време сподели,че и става лошо,че пика кръв...ходиха с маика и на лекар и се останови,че е рак на кожата..но е лечимо!!
Известно време си биеше някакви инжекции и сега вече е ок.... :D
MiMcHeToOo
09-23-2007, 23:40
една приятелка на майка ми я оперираха от тва.. смисъл бенката беше опасна за нея ии тряяше да я махнат :|
Възможно е бенките,които имаме да са ракови образувания.Никой лекар предварително не може да ти каже твоята каква е .Но след отстраняването и това става ясно.Дори има смъртни случаи от нехайство.Това разбира се не означава,че и твоята е такава,не знам какъв е шанса,но отиди на лекар за всеки случай.
Симптомите могат да се проявят и по-късно.
Точно така!
Хубаво е да ходиш от време на време на дерматолог, но не за разчоплена бенка, а на профилактичен(просто да прегледа кожата ти).
Аз като се замисля, ако трябва да ми отстранят всички бенки и кожата около тях...ще си остана без епидермис :lol: Спокойно!
raindrop
09-26-2007, 17:55
Една приятелка от моя клас си разчопка бенка и след известно време сподели,че и става лошо,че пика кръв...ходиха с маика и на лекар и се останови,че е рак на кожата..но е лечимо!!
:shock: :shock: :shock: само да те информирам, че рака на кожата е един от най-коварните и много трудно лечими. Това дето го пишеш или си го измисляш или нещо не си разбрал/а.
Имаше още един компетентен, дето обяснява за симптомите пък...
Началните фази на рак обикновено са безсимптомни
Ако се случи КАКВОТО и да е нараняване на бенка или някоя безпричинно започне да расте, да се разранява или да се приема различни форми - ВЕДНАГА НА ЛЕКАР!!!!!
:shock: :shock: :shock: само да те информирам, че рака на кожата е един от най-коварните и много трудно лечими. Това дето го пишеш или си го измисляш или нещо не си разбрал/а.
Имаше още един компетентен, дето обяснява за симптомите пък...
Началните фази на рак обикновено са безсимптомни
Ако се случи КАКВОТО и да е нараняване на бенка или някоя безпричинно започне да расте, да се разранява или да се приема различни форми - ВЕДНАГА НА ЛЕКАР!!!!!
ЪЪЪ.. първо-няма смисъл да си измислям!!!
Второ- понеже си мн компетентен/а ще те светна,че има доброкачествен и злокачествен рак на кожата,които се лекуват с химиотерапия,лъчелечение,х ирургическа намеса.. и т.н..И точно началните фази на рак са:кървене,загуба на тегло,отпадналост..(как реши,че са безсимптомни.. не ми е ясно.. :-s )Има много по-КОВАРНИ болести и мн по-ТРУДНО ЛЕЧИМИ!!! :smt019
Ако съм сгрешила-поправи ме!
NerazreshenSimvol
09-27-2007, 13:08
И аз имам въпрос по темата. Преди 6 години си разчоплих без да искам една бенка. Сега искам да разбера какво е положението, та какво трябва да направя - да отида при личния лекар, за да ми даде направление за дерматолог или...?
LaDy_DaQnA
09-27-2007, 18:28
mm az imah takava benka na dupeto :oops: be6e dosta golqma i ima6e rusi rusi kosym4eta ..be6e dosta nepriqtna na gledane i na dopir.hodihme na kojen lekyr koito ni prati pri hirurg koito vednaga otse4e 4e tr se mahne i q mahnaha posle ot isledvaneto se ustanovi 4e ako ne be6e mahnata sled 10-tina godini 6te6e da mi syzdade dosta seriozni problemi
raindrop
09-28-2007, 13:19
Второ- понеже си мн компетентен/а ще те светна,че има доброкачествен и злокачествен рак на кожата,които се лекуват с химиотерапия,лъчелечение,х ирургическа намеса.. и т.н..И точно началните фази на рак са:кървене,загуба на тегло,отпадналост..(как реши,че са безсимптомни.. не ми е ясно.. :-s )Има много по-КОВАРНИ болести и мн по-ТРУДНО ЛЕЧИМИ!!! :smt019
Бенките сами по себе са представляват доброкачествени тумори.
"Рак" е наименование, използвано за злокачествените новообразувания. Доброкачествените тумори не са рак. Факт е, че ракът на кожата може да се диагностицира сравнително рано, поради видимостта и с просто око на промените в тъканта, но кръв в урината не е особено чест симптом при това състояние.
Лъчелечението, химиоптерапията се използват преди всичко за лечение на злокачествени заболявания.
При доброкачествени тумори също се използва медикаментозно лечение, но в случая с кожата се предпочита и хирургична намеса. Химио- и лъчетерапия са излишни, тъй като доброкачествените тумори не метастазират и могат просто да се изрежат.
Вероятно в случая с твоята приятелка е ставало въпрос за някаква дисплазия (структурна промяна на тъканта), която не е рак, но е преканцероза (може да прерастне в рак). съгласи се, че информацията, която си получил/а от приятелката ти малко не пасва, защото ако е рак - режат, облъчват, назначават цитостатици и се лежи в болница (поне известно време)
ето още малко информация от Клиниката по дерматология към ВМА за интересуващите се:
http://www.dermatology-bg.com/patient-mm2.php
http://www.dermatology-bg.com/patient-nevus.php
П.С. Не познавам по-коварно заболяване от рака, ако се съди по тежестта на протичане и процента от населението, който засяга.
Ами те бемките са си ракови образования - за това не е хубаво да се дупчат, чоплят или режат.... Но въпреки това, това не значи, че ако ги човъркаш ще хванеш рак на кожата 8-[
Бенките сами по себе са представляват доброкачествени тумори.
"Рак" е наименование, използвано за злокачествените новообразувания. Доброкачествените тумори не са рак. Факт е, че ракът на кожата може да се диагностицира сравнително рано, поради видимостта и с просто око на промените в тъканта, но кръв в урината не е особено чест симптом при това състояние.
Лъчелечението, химиоптерапията се използват преди всичко за лечение на злокачествени заболявания.
При доброкачествени тумори също се използва медикаментозно лечение, но в случая с кожата се предпочита и хирургична намеса. Химио- и лъчетерапия са излишни, тъй като доброкачествените тумори не метастазират и могат просто да се изрежат.
Вероятно в случая с твоята приятелка е ставало въпрос за някаква дисплазия (структурна промяна на тъканта), която не е рак, но е преканцероза (може да прерастне в рак). съгласи се, че информацията, която си получил/а от приятелката ти малко не пасва, защото ако е рак - режат, облъчват, назначават цитостатици и се лежи в болница (поне известно време)
ето още малко информация от Клиниката по дерматология към ВМА за интересуващите се:
http://www.dermatology-bg.com/patient-mm2.php
http://www.dermatology-bg.com/patient-nevus.php
П.С. Не познавам по-коварно заболяване от рака, ако се съди по тежестта на протичане и процента от населението, който засяга.
O.K. благодаря за инфото тогава
Daniella_
09-30-2007, 16:26
Попринцип ,ако бенката кърви,расте или просто променя формата и цвета си,незабавно трябва да се консултира с лекар.Хубаво е ако ще си режете бенките да идете на дерматолог и той да ви ги махне.Самата процедура е режат бенката и малка част от кожата около нея и шият кожата.
А за рака на кожата -може да се образува и от прекалено излагане на слънце/много,ама много/
И аз веднъж си разраних бемка до кръв, но тя пак си израстна. Проблеми не съм имала, но знае ли се... Предполагам, че чак рак няма да хванеш, но внимавай с бемките.
raindrop
10-02-2007, 18:09
до кога ще се повтаря едно и също? Мисля, че изяснихме въпроса..
chipi_kaoo
10-04-2007, 11:43
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.Пълни глупости :x Аз имам една бенка на ицето (то там имам поже4е но тази е малко по голиама) и когато биах малак само иа 4оплех засхтото мислех 4е схе се махне, и бесхе станала на рана. Но тогажа разбрах 4е бенките са ракожи образожания а НЕ рак. Жредно е да се 4оплиат засхтото мойе да се инфектират :lol: :lol: :lol: :lol:
gabrielka@a
10-04-2007, 12:07
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.Пълни глупости :x Аз имам една бенка на ицето (то там имам поже4е но тази е малко по голиама) и когато биах малак само иа 4оплех засхтото мислех 4е схе се махне, и бесхе станала на рана. Но тогажа разбрах 4е бенките са ракожи образожания а НЕ рак. Жредно е да се 4оплиат засхтото мойе да се инфектират :lol: :lol: :lol: :lol:
Да....също е много яко да използваш "Ш" вместо цифрата "6","Ч" вместо
"4" и "Я", вместо "иа".
Пробвай!Голям кеф е!
BlueAvalanche
10-04-2007, 12:37
Е имам една бенка на лицето, която често страда от самобръсначката, но мисля да нямам рак :)
i az imam benka na liceto malka e no kogato izpolzvam samobrasna4kata ne q naranqvam
q kajete kolko benki imate po tqloto?
az imam 11
MissIndependent
10-06-2007, 21:47
spokoino 6tom do mesec nqma6 nikakvi simptomi... \:D/
i za po sigurno kakto kazaha q po4istvai vseki den sas spirt da ne se infektira ne6to ako iska6 moje i lepenka :wink: :smt056
Abe nz dali moje6 da hvane6 rak na kojaa oba4e znam 4e ne e hubavo da se pipat bemkite.da se 4ovarkat ,da se stiskat i kakvo li o6te ne.Prosto e opasno.Nedei da si prai6 eksperimenti! [-(
sweety_blondy
10-08-2007, 12:09
абе според мен няма смисъл да си махаме бенките , една бенка в повече нищо не е .. Една приятелка има бенка точно на лявата цицка до зърното и ми е споделяла че иска да я маха .. ама то тва е по секси бе :D
SwEeT_pAiN_F
10-08-2007, 12:52
Не винаги означава че имаш рак. Но ще ти дам пример с един съученик на мама който почина от такова нещо. Така че е хубаво да отидеш на лекар /личния ти/ и да му/й кажеш какво е станало и той/тя ще прецени дали и до каква степен е възможно нещо подобно.
niksanass
05-28-2010, 19:27
Еи хора не ги подценявайте тея бенки баша ми почина от разчоплена бенка тряя на време да се погрижиш иначе ритваш камбаната :booooomb: :booooomb: