PDA

View Full Version : Вярно ли е това за бенките?

09-22-2007, 14:05
Naistina li ako se sreje nqkoia benka si hvanal rak na kojata?Benkata ne e zali4ena.Te4e6e kruv ot neq no sega i nqma ni6to su6tata si e.Shte mi kajete li purvite priznaci na rak na kojata za da znam.PLSs :(

foreverr
09-22-2007, 14:48
Ами за рак не съм сигорна, но съм чувала, че не е добре да ги режем или чешем!

Sweet__baby
09-22-2007, 15:06
Никакъ рак , не се притисняваи а се погрижи да не се инфектира! Съгласна съМ! :-k

ivakavlad
09-22-2007, 16:23
за рак трудна работа това се случва в много малък процент от случейте такаче чак рак трудна работа а първите белези на рак на кожата са доста забележими няма как да ги пропуснеш получава се големичко синьо петно което става все по голямо това е мъртва тъкан която се распространява по цялата кожа и няма лечение защото засяга и вътрешната част на кожата и ако се премахне умрялата кожа на човек с рак на кожата тои просто ще умре от загуба на кръв но не се притесняваи промивай мястото редовно с спирт и риванол може да сложиш и малко кислородна вода ако искаш също така няма да е зле да сложиш и 1 лепенка завсеки случай за да е по сигурно че няма да се инфектира

the_black_angel
09-22-2007, 17:00
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.

KoksaN
09-22-2007, 20:30
E az q srqzah predi mesec i tq si zarasna i sega si e su6tata.Vse si mislq 4e ako ne6to e trqbvalo da stava do mesec e 6tqlo da stane

Liar
09-23-2007, 10:45
Възможно е бенките,които имаме да са ракови образувания.Никой лекар предварително не може да ти каже твоята каква е .Но след отстраняването и това става ясно.Дори има смъртни случаи от нехайство.Това разбира се не означава,че и твоята е такава,не знам какъв е шанса,но отиди на лекар за всеки случай.
Симптомите могат да се проявят и по-късно.

swords1010
09-23-2007, 11:46
Вярно е, но не важи за всички бенки!

Бенките – бомба със закъснител

Съществуват най-различни бенки – плоски, изпъкнали, висящи на краче, космати, червени, черни, сини, кафяви. Човек се ражда с част от бенковото си наследство "една от мама, една от тате, една от баба …", а след половото съзряване се появяват и останалите.
Бенките могат да бъдат десетки, даже стотици, по кожата на един и същ човек. Повечето си кротуват. Нито растат, нито се променят. Други обаче, пускат косми, нарастват, променят цвета си.
Кои са опасни:
Опасни са тъмнокафявите и черните плоски бенки. При разчопляне, удар, напичане на слънце, претриване от обувки, дрехи, верижки, гердани – те могат да се изродят и да се превърнат в най-жестокия тумор известен на медицината – меланомът (рак на кожата).
Ако някой притежава бенка от описания тип най-добре е да се консултира незабавно с дерматолог.
Препоръчва се "опасните" бенки, особено такива разположени на места свързани с хронично травмиране или излагане на слънце, да бъдат премахнати хирургично, заедно с ивица от заобикалящата ги кожа. Има специални хирургични техники, които гарантират възстановяване на кожния участък без белег. Това е най-сигурният начин да се предпазите, а иначе избягвайте чоплене, удар, триене, излагане на слънце на "заподозряната" бенка.
Как да познаем израждането …
Бенката започва да боли, разкървавява се, цветът на някои нейни участъци се променя, нараства. Ако това ви се случи веднага се обърнете към кожен лекар.

_BoSSy_
09-23-2007, 20:35
Една приятелка от моя клас си разчопка бенка и след известно време сподели,че и става лошо,че пика кръв...ходиха с маика и на лекар и се останови,че е рак на кожата..но е лечимо!!
Известно време си биеше някакви инжекции и сега вече е ок.... :D

MiMcHeToOo
09-23-2007, 23:40
една приятелка на майка ми я оперираха от тва.. смисъл бенката беше опасна за нея ии тряяше да я махнат :|

Blab
09-23-2007, 23:45
Възможно е бенките,които имаме да са ракови образувания.Никой лекар предварително не може да ти каже твоята каква е .Но след отстраняването и това става ясно.Дори има смъртни случаи от нехайство.Това разбира се не означава,че и твоята е такава,не знам какъв е шанса,но отиди на лекар за всеки случай.
Симптомите могат да се проявят и по-късно.
Точно така!
Хубаво е да ходиш от време на време на дерматолог, но не за разчоплена бенка, а на профилактичен(просто да прегледа кожата ти).
Аз като се замисля, ако трябва да ми отстранят всички бенки и кожата около тях...ще си остана без епидермис :lol: Спокойно!

raindrop
09-26-2007, 17:55
Една приятелка от моя клас си разчопка бенка и след известно време сподели,че и става лошо,че пика кръв...ходиха с маика и на лекар и се останови,че е рак на кожата..но е лечимо!!

:shock: :shock: :shock: само да те информирам, че рака на кожата е един от най-коварните и много трудно лечими. Това дето го пишеш или си го измисляш или нещо не си разбрал/а.

Имаше още един компетентен, дето обяснява за симптомите пък...

Началните фази на рак обикновено са безсимптомни
Ако се случи КАКВОТО и да е нараняване на бенка или някоя безпричинно започне да расте, да се разранява или да се приема различни форми - ВЕДНАГА НА ЛЕКАР!!!!!

_BoSSy_
09-27-2007, 06:27

:shock: :shock: :shock: само да те информирам, че рака на кожата е един от най-коварните и много трудно лечими. Това дето го пишеш или си го измисляш или нещо не си разбрал/а.

Имаше още един компетентен, дето обяснява за симптомите пък...

Началните фази на рак обикновено са безсимптомни
Ако се случи КАКВОТО и да е нараняване на бенка или някоя безпричинно започне да расте, да се разранява или да се приема различни форми - ВЕДНАГА НА ЛЕКАР!!!!!

ЪЪЪ.. първо-няма смисъл да си измислям!!!
Второ- понеже си мн компетентен/а ще те светна,че има доброкачествен и злокачествен рак на кожата,които се лекуват с химиотерапия,лъчелечение,х ирургическа намеса.. и т.н..И точно началните фази на рак са:кървене,загуба на тегло,отпадналост..(как реши,че са безсимптомни.. не ми е ясно.. :-s )Има много по-КОВАРНИ болести и мн по-ТРУДНО ЛЕЧИМИ!!! :smt019
Ако съм сгрешила-поправи ме!

NerazreshenSimvol
09-27-2007, 13:08
И аз имам въпрос по темата. Преди 6 години си разчоплих без да искам една бенка. Сега искам да разбера какво е положението, та какво трябва да направя - да отида при личния лекар, за да ми даде направление за дерматолог или...?

LaDy_DaQnA
09-27-2007, 18:28
mm az imah takava benka na dupeto :oops: be6e dosta golqma i ima6e rusi rusi kosym4eta ..be6e dosta nepriqtna na gledane i na dopir.hodihme na kojen lekyr koito ni prati pri hirurg koito vednaga otse4e 4e tr se mahne i q mahnaha posle ot isledvaneto se ustanovi 4e ako ne be6e mahnata sled 10-tina godini 6te6e da mi syzdade dosta seriozni problemi

raindrop
09-28-2007, 13:19
Второ- понеже си мн компетентен/а ще те светна,че има доброкачествен и злокачествен рак на кожата,които се лекуват с химиотерапия,лъчелечение,х ирургическа намеса.. и т.н..И точно началните фази на рак са:кървене,загуба на тегло,отпадналост..(как реши,че са безсимптомни.. не ми е ясно.. :-s )Има много по-КОВАРНИ болести и мн по-ТРУДНО ЛЕЧИМИ!!! :smt019

Бенките сами по себе са представляват доброкачествени тумори.
"Рак" е наименование, използвано за злокачествените новообразувания. Доброкачествените тумори не са рак. Факт е, че ракът на кожата може да се диагностицира сравнително рано, поради видимостта и с просто око на промените в тъканта, но кръв в урината не е особено чест симптом при това състояние.
Лъчелечението, химиоптерапията се използват преди всичко за лечение на злокачествени заболявания.
При доброкачествени тумори също се използва медикаментозно лечение, но в случая с кожата се предпочита и хирургична намеса. Химио- и лъчетерапия са излишни, тъй като доброкачествените тумори не метастазират и могат просто да се изрежат.

Вероятно в случая с твоята приятелка е ставало въпрос за някаква дисплазия (структурна промяна на тъканта), която не е рак, но е преканцероза (може да прерастне в рак). съгласи се, че информацията, която си получил/а от приятелката ти малко не пасва, защото ако е рак - режат, облъчват, назначават цитостатици и се лежи в болница (поне известно време)

ето още малко информация от Клиниката по дерматология към ВМА за интересуващите се:

http://www.dermatology-bg.com/patient-mm2.php
http://www.dermatology-bg.com/patient-nevus.php

П.С. Не познавам по-коварно заболяване от рака, ако се съди по тежестта на протичане и процента от населението, който засяга.

Sunarry
09-29-2007, 07:49
Ами те бемките са си ракови образования - за това не е хубаво да се дупчат, чоплят или режат.... Но въпреки това, това не значи, че ако ги човъркаш ще хванеш рак на кожата 8-[

_BoSSy_
09-30-2007, 12:53

Бенките сами по себе са представляват доброкачествени тумори.
"Рак" е наименование, използвано за злокачествените новообразувания. Доброкачествените тумори не са рак. Факт е, че ракът на кожата може да се диагностицира сравнително рано, поради видимостта и с просто око на промените в тъканта, но кръв в урината не е особено чест симптом при това състояние.
Лъчелечението, химиоптерапията се използват преди всичко за лечение на злокачествени заболявания.
При доброкачествени тумори също се използва медикаментозно лечение, но в случая с кожата се предпочита и хирургична намеса. Химио- и лъчетерапия са излишни, тъй като доброкачествените тумори не метастазират и могат просто да се изрежат.

Вероятно в случая с твоята приятелка е ставало въпрос за някаква дисплазия (структурна промяна на тъканта), която не е рак, но е преканцероза (може да прерастне в рак). съгласи се, че информацията, която си получил/а от приятелката ти малко не пасва, защото ако е рак - режат, облъчват, назначават цитостатици и се лежи в болница (поне известно време)

ето още малко информация от Клиниката по дерматология към ВМА за интересуващите се:

http://www.dermatology-bg.com/patient-mm2.php
http://www.dermatology-bg.com/patient-nevus.php

П.С. Не познавам по-коварно заболяване от рака, ако се съди по тежестта на протичане и процента от населението, който засяга.

O.K. благодаря за инфото тогава

Daniella_
09-30-2007, 16:26
Попринцип ,ако бенката кърви,расте или просто променя формата и цвета си,незабавно трябва да се консултира с лекар.Хубаво е ако ще си режете бенките да идете на дерматолог и той да ви ги махне.Самата процедура е режат бенката и малка част от кожата около нея и шият кожата.
А за рака на кожата -може да се образува и от прекалено излагане на слънце/много,ама много/

fiama
09-30-2007, 19:31
И аз веднъж си разраних бемка до кръв, но тя пак си израстна. Проблеми не съм имала, но знае ли се... Предполагам, че чак рак няма да хванеш, но внимавай с бемките.

raindrop
10-02-2007, 18:09
до кога ще се повтаря едно и също? Мисля, че изяснихме въпроса..

chipi_kaoo
10-04-2007, 11:43
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.Пълни глупости :x Аз имам една бенка на ицето (то там имам поже4е но тази е малко по голиама) и когато биах малак само иа 4оплех засхтото мислех 4е схе се махне, и бесхе станала на рана. Но тогажа разбрах 4е бенките са ракожи образожания а НЕ рак. Жредно е да се 4оплиат засхтото мойе да се инфектират :lol: :lol: :lol: :lol:

gabrielka@a
10-04-2007, 12:07
И аз съм чувала,че ако се чоплят се хваща рак,но незнам истина ли е.Пълни глупости :x Аз имам една бенка на ицето (то там имам поже4е но тази е малко по голиама) и когато биах малак само иа 4оплех засхтото мислех 4е схе се махне, и бесхе станала на рана. Но тогажа разбрах 4е бенките са ракожи образожания а НЕ рак. Жредно е да се 4оплиат засхтото мойе да се инфектират :lol: :lol: :lol: :lol:
Да....също е много яко да използваш "Ш" вместо цифрата "6","Ч" вместо
"4" и "Я", вместо "иа".
Пробвай!Голям кеф е!

BlueAvalanche
10-04-2007, 12:37
Е имам една бенка на лицето, която често страда от самобръсначката, но мисля да нямам рак :)

MARKOS
10-04-2007, 14:24
i az imam benka na liceto malka e no kogato izpolzvam samobrasna4kata ne q naranqvam

q kajete kolko benki imate po tqloto?
az imam 11

MissIndependent
10-06-2007, 21:47
spokoino 6tom do mesec nqma6 nikakvi simptomi... \:D/
i za po sigurno kakto kazaha q po4istvai vseki den sas spirt da ne se infektira ne6to ako iska6 moje i lepenka :wink: :smt056

BebSsSs
10-07-2007, 12:05
Abe nz dali moje6 da hvane6 rak na kojaa oba4e znam 4e ne e hubavo da se pipat bemkite.da se 4ovarkat ,da se stiskat i kakvo li o6te ne.Prosto e opasno.Nedei da si prai6 eksperimenti! [-(

sweety_blondy
10-08-2007, 12:09
абе според мен няма смисъл да си махаме бенките , една бенка в повече нищо не е .. Една приятелка има бенка точно на лявата цицка до зърното и ми е споделяла че иска да я маха .. ама то тва е по секси бе :D

SwEeT_pAiN_F
10-08-2007, 12:52
Не винаги означава че имаш рак. Но ще ти дам пример с един съученик на мама който почина от такова нещо. Така че е хубаво да отидеш на лекар /личния ти/ и да му/й кажеш какво е станало и той/тя ще прецени дали и до каква степен е възможно нещо подобно.

niksanass
05-28-2010, 19:27
Еи хора не ги подценявайте тея бенки баша ми почина от разчоплена бенка тряя на време да се погрижиш иначе ритваш камбаната :booooomb: :booooomb: