View Full Version : При финансова криза..
Случвало ли се е във вашето семейство да останете без пари - да не можете да си платите сметките, да си купите хляб и така нататък..?
Или парите да ви стигат само за това и нито за дрешка, нито за нещо друго?
Какво правите в такива случаи?
В момента ние сме така. Парите, с които разполагаме аз и мама, са 28 лева, имайки предвид, че от 1ви се започва плащенето на сметките, които са 200 лева (+кредитите). Мама е безработна, защото началото на месеца затвориха фирмата, в която работеше. Баща ми е в чужбина - отказват да му плащат и скоро ще се прибере..
За щастие си купих учебници, но покрай училището постоянно изникват и други разходи - я пари за униформи, я за застраховки.. Свърши ми пастата за зъби, а имам проблемни венци и ми струва около пет лева.. И ей такива неща постоянно смятам и ми става едно такова тежко..
Какво да правя, идея си нямам. Как ще се оправим, не знам..
И ме хвана яд за нещо друго - ако знаех добре английски примерно, щях да превеждам у дома и да ми плащат, ама не.. На 15 съм - никаква друга работа не мога да си намеря. Мама в момента си търси и сигурно ще стане чистачка, сервитьорка или нещо подобно за мизерна заплата, която ще вземе чак след месец и ще я даде Цялата за заема, който ще вземем от някого, за сметките, които сега трябва да платим... Пък с кво ще преживяваме, не знам.
Как да ходя на училище, да се забавлявам и да се държа нормално, след като дори храната си измервам в стотинки, събирам, изваждам, смятам и въздъхвам горчиво - стига толкова ядене за днес..
Не знам и аз кво искам, като се обяснявам тука, обаче тва ми е последният шанс да кажа на някого - след няколко дни ми спират нета, а на човек от 'реалността' няма шанс да се изповядам.
Благодаря на прочелите.
Аз те разбирам, имали сме такива моменти вкъщи, но всичко отминава.
Знам, че не е лесно, но не се затормозявай да мислиш нон-стоп за това.
Да, в сегашния материалистичен свят не може да се живее със светли мисли и надежда..., но на мен ми харесва да вярвам, че по-добро предстои.
Пожелавам ти утрото да те дари с усмивка!Ако вярваш в нещо, то ще се случи!
На мен ми се е случвало.Но тогава имах приятели на които да се опра.
Ако нямаш на кого да се опреш, честно казано незнам.Но работа винаги има търси само това мога да ти кажа.И незнам винаги ми става кофти като прочета такива неща или ги видя с очите си.
Но ако майка ти е работила във фирма само мога да се надявам че ще си намери работа подобна на тази която е вършила.Даже направо искрено ти го пожелавам.А иначе само едно мога да кажа срамен труд няма и никога да не се чувстваш засрамен от това което ти се случва или това което работят родителите ти например.
Освен да ти пожелая успех и да се учиш здраво друго немога да ти пожелая.Защото колкото и банално да звуча ако учиш здраво може да изкараш стипендия която макар и 20 кинта все е нещо.Опитваи се да си на макс от към учене за да радваш поне майка си :-)
И преглъщаи дрешките и телефоните.Те не правят човека.
А и още нещо, колкото и да те е срам говори с класната си защото доколкото знам училищата предлагат социална стипендия която е нещо.За нея се иска успех над 4.50 и това е от мен.Отново успех и дано се справиш.
Frêle
09-23-2007, 22:01
винаги сичко отминава ... но когато стане аз мисля за тва как някой хора биха убила за моя живот колкото и обиновенн или гаден да ми се струва не мен ...пробвай и ти :)
bqsna_teenagerka
09-23-2007, 22:02
никой не ме уведомява относно бюджета вкъщи. това не е моя работа
MiMcHeToOo
09-23-2007, 22:12
Аз те разбирам, имали сме такива моменти вкъщи, но всичко отминава.
Знам, че не е лесно, но не се затормозявай да мислиш нон-стоп за това.
Да, в сегашния материалистичен свят не може да се живее със светли мисли и надежда..., но на мен ми харесва да вярвам, че по-добро предстои.
Пожелавам ти утрото да те дари с усмивка!Ако вярваш в нещо, то ще се случи!
и на мен ми се е случвало.. пожелавам ти същото като be_true ..
shadow4e
09-23-2007, 22:35
От кой град си? Кажи, за да порагледам и аз обявите поне в джобс.бг, защото освен с нещо такова, с друго не можем да ти помогнем.
Какво точно е работила майка ти досега? Счетоводни дейности, касиерка, чистачка, въвеждане на данни в компютър?
elli4ka93
09-23-2007, 23:14
maliiiiii mili4kata nz kakvo da ti kaja oba4e ako slu6a6 mene ne pokazvai na dr 4e sega ti e takav moment za6toto moje da se vazpolzvat (i da znae6 sigurna sam 4e 6te ti mine ) i po spokoino veseli se jivota ne e svar6il.iskreno pojelavam na maikati da si nameri dobra rabota.a i v moe lice nadqvam se i v dr vinagi moje6 da nameri6 fr ako ne6to moga da pomohne pi6i O:) O:) O:) Mn UspEhCheTa
krem4et0
09-24-2007, 06:49
Много безотговорно. Вие сте 1 семейство. На тебе може и да не ти пука, ама се замисли, че понякога може да дават последните си пари, за да си купиш някоя простотия. Бъди по-отговорна.
По темата. Преди аз да се родя нашите са заделяли пари за жилище. Родителите им са давали, но все пак с заделяли. Майка ми разправя как са живели 6 човека(тя, баща ми, кака ми, леля ми баба и дядо) в 2 стаи и външна баня и тоалетна и се научила да готви 28 различни ястия от пилешки воденички. Помня също и кризата през 97 г. Малко преди тава наште бяха са позапасили с провизии, но инфлацията изяде всичките им налични пари и спестявания. Бяха купили 2-3 кашона със снакс и със сестра ми сутрин, наобед и следобед ядяхме само снакс и то по половинка на човек, за да има за по-дълго. Умирах от глад. Само вечер си позволявахме нещо, което или беше ориз или макарони, много рядко с мръвка. Страшна работа. Всеки е имал трудни моменти и е броял стотинките. Това е временно. А и ако майка ти има добра квалификация, то ще си намери по-добр работа.
П.С. при закриване на фирма не трябва ли да й изплатят обезщтение в рамките на 6 работни заплати?
SeXy_to0
09-24-2007, 09:17
И аз най добросърдечно пожелавам да се оправите и се надявам че това ще стане много скоро.УСПЕХ!!
alkobalko
09-24-2007, 19:25
Трябва да съм щастлива, че не ми се случвало нещо такова или поне аз не си спомням, защото ако е ставало съм била малка.
Искрено се надявам нещата при теб да се оправят. Вярвам, че майка ти ще успее да си намери добра работа.Пожелавам ти успех и не се предавай, след лошото винаги идва хубавото.
ami po edno vreme i nie bqhme taka i az malko pestqh toka ,vodata i drugi
oba4e maika kato razbra mi se skara mnogo qko 4e sum bil maluk 4e tva 4e onova
Mimka_sweet
09-24-2007, 19:58
Чак така не сме били,но спокойно!И аз ще ти кажа каквото ти казаха другите.След време всичко ще отмине.Опитай се и ти да си намериш някаква лека работа съобразенна с училището.
Успех :smt056
Нз за теб....при нас парите стигат точно...за всичко..някой от наще ако се разболее не ми се мисли кво ще стане :smt009
Nicole_Richie
09-24-2007, 20:24
И аз най добросърдечно пожелавам да се оправите и се надявам че това ще стане много скоро.УСПЕХ!!
+1 i nali znaesh che nadejdata umira posledna...ne se otchaivai,vsichko shte se opravi!
Seducti0n
09-25-2007, 12:14
Не мисля,че има семейство,което никога да не страдао от липса на финансови средства,в такива моменти идеята е взаимно да се подкрепяте и нали знаете...след бурята идва и затишие...това дали,ще стане както е било до този момент си зависи изцяло от вас... :wink:
Колкото и банално да звучи, освен със съчувствие, с друго не мога да ти помогна. Имаше период в живота ми, през който татко беше без работа, мама взимаше мизерни пари, които едва стигаха за сметките, брат ми беше в казармата, а аз почнах да уча в друг град. Мама заемаше пари нон-стоп от роднини и познати, толкова пъти вечер сме плакали двете. Слава Богу, този период отмина, сега не сме никак богати, но имам покрив над главата си, имам храна, дрехи, макар и скромни, телефон и компютър. Не съм както много мои приятелки със скъпи дрешки, които сменят всяка седмица, не мога да се позволя екскурзии в чужбина, или телефон за 500 лв, но не ги и искам. Има моменти, в които на мама и става мъчно, че моите приятелки имат доста повече неща от мен. И ми казва: Помниш ли, когато няколко месеца ти ядеше само краставици, защото почти нямаше какво друго,и почти гладуваше ?! А аз и казвам, че такъв период в живота ми не е имало, и че винаги съм имала това, от което съм имала нужда. Никога няма да забравя колко пъти мама е казвала: Аз ако трябва ще ходя гола и боса, но ти ще се изучиш! И го постигна- вече съм студентка последна година, в престижен университет, престижна специалност, и дай Боже добра реализация. Много трудно ни беше през тези години, докато стигна дотук с ежедневните разходи. Но моят съвет към теб е: учи! До края на средното си образование ще ти е трудно, но учи. После, ако учиш висше, а за да имаш шанс за добра работа, то ще ти трябва, можеш и сам/а да се издържаш. Бъди утеха и гордост за родителите си! И винаги оценяй и малкото, което имаш, защото има много хора, което и него нямат. Имаш покрив над главата си, а щом все пак пишеш от компютър, значи си имаш доста добри условия за живот. Надявам се кризата в семейството ти да е временна, и съвсем скоро всичко да се оправи! Късмет в живота! :)
I'm crazy
09-25-2007, 13:58
Няма ли как да вземете кредит от някоя банка или да поистак помощи от социалните служби???Все пак без основните неща...като храна,вода и дрехи не се живее лесно...Разбира се в моето семейство също е имало такива проблеми...Една седмице се глезя и си поръчвам пица и си купувам разни неща,които не ми трябват!!!Но друга седмица ям хляб и домати...Всеки има такива етапо в живота си спокойно!!!Бъдете единни и не се отказвайте!!! :?
Justified
09-25-2007, 14:13
Не,не ни се е случвало и се надявам да не ни се случи!
krem4et0
09-27-2007, 17:02
Няма ли как да вземете кредит от някоя банка или да поистак помощи от социалните служби???Все пак без основните неща...като храна,вода и дрехи не се живее лесно...Разбира се в моето семейство също е имало такива проблеми...Една седмице се глезя и си поръчвам пица и си купувам разни неща,които не ми трябват!!!Но друга седмица ям хляб и домати...Всеки има такива етапо в живота си спокойно!!!Бъдете единни и не се отказвайте!!! :?
Че то кило домати е 3 лева????
caRamelO_cHicA
09-27-2007, 17:04
За щастие не сме имали финансови проблеми и дано нямаме
tItEufFf
09-27-2007, 21:09
Всичко ще се оправи! Не се тревожи. И ние сме били така и си мисля, че почти всяко семейство е изпадало в такава криза!!! Айде успех от мен
Мм да, случвало се е и при нас. Макар да си спомням смътно, защото съм бил малък, помня как наще са си брояли стотинките. Това са нормални неща от живокта на човек и не бива да мислиш, че те правят нещо по-малко от другите. Даже такива изживявания помагат на едно дете/тийнейджър да оцени по-добре това, което му е дадено и да си направи равносметка за това как да харчи парите си по-правилно. Може и сега да ти е тежко, но точно от такива ситуации - проблемни, човек се очуква и се оформя като по-силна личност.
Спокойно, рано или късно нещата ще се оправят и ще са ОК.
С пари можеш да си купиш всичко,но не и здраво семейство каквото е моето :cry: .
Да,имали сме много много такива случаи,но всичко,което сме сега е от помоща на близки,но от както си стъпихме на краката ...немога
Парите развалят човека най-важното,което трябва да се запомни! ! !
Пожелавам ти всичко най-добро,което може да ти се случи.Всичко лошо после става по-добро дори в пъти. :roll:
vodolei4e_m
09-28-2007, 20:07
dammmmm i nqkoi mi e iztril posta koito be6e dalagi4ak i ne sadarja6e ni6to koeto da e problemno...
gabrielka@a
09-29-2007, 07:07
И ние сме имали такива проблеми-разбирам те! Не мисля, че на 15 не можеш да си намериш работа....сестра ми си е намерила на 14 години и ти ще успееш! :roll: Важното е да не губиш вяра!
и ние сме били в такова положение, брояли сме си стотинките до последно и сме купували храна със...буквално жълтите стотинки. разбирам те!
но в такива ситуации ние винаги търсим някой съсед или приятел да ни даде на заем, а като можем му ги връщаме.
това според мен са някакви периоди, които ги има във всяко семейство(не говоря за богаташите!!!) но всичко преминава и се преодолява.
знаеш ли и аз колко пъти със се ядосвала, че също като теб съм на 15 и не мога да си намеря никаква работа никъде, за да изкарвам поне малко пари, да помагам на семейството си...че и на 16 да съм едва ли някой ще ме вземе някъде...
но спокойно, всичко ще се нареди :wink:
glezan4e
09-29-2007, 13:42
виж и аз съм имала такива моменти и знам колко ти е гадно.. но спокойно, всичко ще отмине, родителите ти ще си намерят др работа ... от опит знам че не хубаво да се паникюсваш в такива моменти, излишно се стресираш....
white_chik
09-29-2007, 18:25
За щастие никога не ми се е случвало такова нещо,но си представям какво ти е и искрено съчувствам,но знай,че всичко ще се оправи.ПАрите са важни,безспорен факт,но ако с майка ти се подкрепяте и вярвате,че нещата ще се наредят,положението може би ще е малко по-леко.Другото,което мога да ти кажа е да учиш здраво,вярно че стипендията е 22 лв ама все е нещо и като станеш на 16 търсиш няква работа.
Ауууууу колко сме безпроблемниииииии
Dimenceto
10-04-2007, 07:35
Много добре знам какво ти е.И нашето семейсаютво беше така .. Е семейство е трудно казано защотот нашите тйкмо се бяха развели.Живеехме под наем винаги с някоя сйквартирантка за да си плащаме наема и въпреки това сяка година сменяхме квартирите заради непосилните наеми.Баща ми не плащаше издръжка защото и той си беше дал парите покрай развода.Имах пари само за транспорт до училище.Обаче всичко минава.Сега майка ми си ма приятел.Живеем нормално.тя получава много хубава заплата тои също не съм лишена от нищо но никога не искам прекалено много защото знам с колко малко съм се справяла и преди.Така че гледай напред и не се притеснявай.. Всичко ще се оправи ...
Tempestjuji
10-04-2007, 09:15
и на мен ми с еоплакват за такива неща, но не обръщам много внимание защото те винаги преувеличават...нали имам дом, нали ми е топло, нали имам дрехи(и то добри :-) ) нали имам компютър и нет, имам си и кабеларка и як телевизор..предполагам, че щом и ти имаш комп. и нет не е чак толкова зле положението :P .. спокойно...след всеки възход следва спад и обратното ;)
помисли философски :-k
и на мен ми с еоплакват за такива неща, но не обръщам много внимание защото те винаги преувеличават...нали имам дом, нали ми е топло, нали имам дрехи(и то добри :-) ) нали имам компютър и нет, имам си и кабеларка и як телевизор..предполагам, че щом и ти имаш комп. и нет не е чак толкова зле положението :P .. спокойно...след всеки възход следва спад и обратното ;)
помисли философски :-k
Пфффф баси и отношението. Ми като ти се оплакват земи се замисли малко . :smt013 :smt012
`Death`Whore``
10-10-2007, 03:13
Имахме период, в който ядяхме хляб и сирене само...много беше зле...макар че на мен не ми пречеше особено...бях малка...
Еми за това са виновни само родителите ти :)
Когато са взимали заплати са харчили всички пари за джунджурийки...а сега изневиделица остават без работа и край няма пари...това се казва безотговорност :)
Ако са мислили тогава да отделят по 30-40лева на месец сега щяхте да имате колкото да се издържате докато майка ти си намери работа.
Много повърхностно мислене.
Как да заделиш 30-40 лв. след като НЕ ТИ ОСТАВАТ ПАРИ ЗА ЗАДЕЛЯНЕ??? ](*,)
По-големите във форума помнят кофти годините 97-98-ма.Инфлация,та да си е@е мамата.Нашите взимаха добри заплати и уж имаше пари,но инфлацията гълташе всичко.Баща ми се прибираше със сумати пари на единия ден,а на следващия с тях можеше да си купиш само 10 хляба,сирене и един салам.На една приятелка семейството и беше изпаднало в същото положение (както повечето) и ме светна за "великолепието" на препечените филийки със сол. 8-[
Май повечето от тук са минали през някакъв такъв етап и ти съчувстваме.Бих искала да ти помогна,но само мога да ти пожелая на теб и семейството ти да излезете по-скоро от кризисната ситуация.
hilaRy___
10-13-2007, 15:21
mi roditelite mi ne govorqt tkifa neshta pred men no shtom sqka sutrin namiram po 10 lv na buroto i kato piskam neshtu go imam qvno nqmat takifa problemi no znam kak e pri teb bradchedka mi e tka i e mn kofti tfa e che kogato tehnite nqmat pari ... nashite q vzimat v kyshti za da ne strada i tq i da ima kakfo da qde
BWald0rf
10-14-2007, 13:33
При нас тфа още не се е случвало .. дано и не стане .. Имало е моменти ф които не съм могла да си купя нещо .. а и нямам непременно най скъпите и модерни дрехи .. но пак съм доволна .. все пак не сме мн богато семейство .. Важното е че се справяме някак си ;)
nov zaem (malak kolkoto da otlojite za sledva6tiq mesec)...
sega kakto e sta4ka ako si mom4e e mnogo lesno...
na stroejite nikoi ne pita na kolko si goddini a samo moje6 li da nosi6...
6te zima6 po 2o 3o leva na den... 6te hodi6 za sedmica ili kolkoto tam se oredi6 6te se izmyknete za vremenno posle ve4e va6te trqva da se oprvqt... (na vsi4ki stroeji tyrsqt ob6ti rabotnici)
ako si momi4e... servitiorka tva sa vazmojnostite za vremenna rabota
Всяко семейство е имало такива трудни моменти.Когато сме зле финансово взимаме заем от роднини.Няма как...,всички в България сме горе-долу на едно дередже.Надявам се нещата да се оправят скоро.Сега покрай Европейския съюз дойдоха много обещания и може би за вбъдеще ще има по добра перспектива за нас а не да бягат всички в други държави.Всички имат финансови затруднения понякога...няма как. Абе ние сме си корав народ,живота на е направил такива :)
Хах, ние май по - често сме в криза и се чудим какво да правим, когато не сме, толкова е нереално :lol: .
Научили сме се когато сме в такава криза какво се прави - ограничаване от всички ненужни удоволствия, пестене, само най-най-най-най нужното(хах, хляб и масло) и т.н. Заеми никога и от никой... хаха имаме си някаква семейна черта да ни е адски противно да искаме или да ни дават заем - който и да е за каквото и да е.
Ако се случва толкова често , колкото при нас става нещо нормално, част от живота. Даже не мога да обясня как се оправяме, но признавам , че майка ми е истински силна личност, защото успява да се справи с тези и всички останали проблеми. Но винаги нещата се оправят, така че не е нужно да се отчайва който и да е излишно.
:wink: Ае със здраве.
Ние не сме попадали в такива случаи,но ти съчиствам.Баща ти като се върни по добре да започне като общ работник защото там се дава на седмица и да не се щади15 20 лв на ден пак са нещо,а ти примерно потърси работа като пощальонка или нещо др.Може да използваш името на майка ти а ти да работиш.
ZaViNaGi^nEsHtAsTnA
10-20-2007, 08:47
nqmam si i predstava ne govorqt za takifa neshta pred mene i nikoga ne sa me ostavqli bez pari vinagi imat da mi dadat djobni i ako ida i im kaja che sym si haresala neshtu samo me pitat kolko i vednaga mi davat ...
sa siurno she si kajete che sym nekfa glezla aaa ?
xXxScreamxXx
10-20-2007, 10:30
Ami ne sme izpadali v takova ne6to no ne si go i predstavqm 4estno da vi kaja ne 4e s1m nqkva glezla no prosto s1m sviknala da imam si4ko
aide yspex dano skoro se opravite
HePeAJIeH
10-21-2007, 22:42
съчувствам ти :? :smt009 Просто намерете сили в себе си да не се предадете и да търсите изход от дадената ситуация!Успех-когато сте заедно ще преодолеете трудностите :wink: :smt006
съчувствам ти :? :smt009 Просто намерете сили в себе си да не се предадете и да търсите изход от дадената ситуация!Успех-когато сте заедно ще преодолеете трудностите :wink: :smt006
:-# наистина много гадно!
aP0kAlIpSiS
10-22-2007, 23:41
Знам,че сме имали такъв период. Разказвали са ми. Помня и някои неща,но съм била малка и наще са се опитвали да крият това от мен.
Иначе това лято ни излезе доста "солено" (нямам предвид на море).
И сега е доста трудно,защото не мислим само за една къща,а за две(нашата и квартирата).
Искала съм да помагам,предлагали са ми работа,но родителите ми винаги са ми забранявали.
Даже се опасявам,че скоро ни предстои такъв период...
ivan4oooo
10-23-2007, 18:29
ne znam za vas no v moeto semeistvo e nqmalo takuv period. no edin moi priqtel ima6e. tqhnite bqxa i dvamata bezrabotni. i si spomnqm 4e mu davax parite si ( az razpolagam s zavidni pari za edno 16 godi6no mom4e) i te sled nqkolko meseca si stupixa na krakata. spoko i pri vas 6te e taka. ne sa pritesnqvai.
sladku_bebzi
10-23-2007, 19:56
Сега виждам, че не съм писала нищо по темата и май е късно да ти пожелавам успех, видях, че е минало месец, кажи какво стана, дано всичко да е на ред :)
Имахме наистина тежък период преди 6 години,няма да разказвам как стана,но успяхме отново да си стъпим върху краката...Защото тогава бяхме наистина сплотено семейство...
Batko_gesh
10-24-2007, 13:14
Незнам за наште ама аз откачам психически :smt010 :smt012 :smt012
GameFace
12-17-2007, 00:41
От няколко години и в нащо семейство има такива проблеми. Дали ще са в по-лекия си вариант или ще е същото.......Има ги! Живея само с майка ми и много дълго време криеше финансовите проблеми от мен. В един момент разбрах за какво става въпрос и откачих. Чувствал съм се като утрепка, мизерник, бедняк....само като си спомня и ми става лошо. Тогава взех много важно за мен решение - да направя каквото мога, за да се оправи положението. Направих избора да оставя ученето настрана (не съм прекратил образованието си, но то не ми беше приоритет). Бачкал съм като продавач в магазина на майка ми (за да й спестя парите за заплати), бях чистач на входа....работил съм толкова много неща, че едвам смогвах. Гледах майка ми да не разбере какво правя, за да не се чувства виновна. НО ТОВА БЕШЕ МОЯТ ИЗБОР! До преди няколко месеца майка ми беше в Кипър, - финансовото положение се беше стабилизирало, но по ред причини тя се върна. От 4-5 месеца е без работа и в момента парите идват от издръжката на баща ми и от това, което аз успея да изкарам.
Написах цялото това нещо, не за да се оплача, а за ти покажа, че винаги има какво да се направи. Винаги има жертви (не буквално), но без тях не може. От моя опит бих ти дал слендния съвет - УЧИ! Банално е, но ако учиш след това ще ти е много по-лесно да успееш. Подкрепяй майка си! Не я обвинявай за положението Ви! Тя се чувства 1000000000 пъти по-зле от теб! Не се предавай! Винаги може да е по-зле! Не обръщай внимание на хората и на техните думи (говоря за подигравките)! Щом имаш смелост да кажеш какво чувстваш, значи си много НАД тях!
Ти си на 15! Не прави моята грешка да си пропилееш образованието! Твоята подкрепа към майка ти ще я накара да повярва в себе си и да успее!
И пак казвам - не се оплаквам! Проявявам разбиране и искам да помогна!
ЕВАЛА, че имаш смелост да кажеш какво те мъчи! Това, че го правиш във форум няма значение! Не го дръж в себе си защото става по-зле!
В живота винаги има тежки моменти! Направи си изводите и вярвай, че нещата ще се оправят!
GameFace
Victorya
12-17-2007, 07:34
Ами към края на миналата учебна година на 22 юни открихана майка ми рак на стената на стомаха.Последваха операции,химиотерапии,лека рства и т.н.Оставиха я на един болничен,а баща ми работи само да не му е скучно-пари вкъщи не внася.Цяло лято беше подобна ситуацията и у нас-НОИ не превеждат болничните навреме,плащаме лекарства,кредити,операция та,ядеме,плащаме сметки и всичко това на мама на болничния,който има-няма е 300 лв.Само че тогава аз бях сервитьорка и издържахме на бакшиши,аванси и така натам.Аз разчитах много и на приятелите си.И малко по малко нещата се стабилизираха.Има изход от всяка ситуация,само не губи вяра ;)
mickelangelo
12-17-2007, 09:17
Бил съм в подобно положение .. с по 20 стотинки на училище ... когато имат да ми дават когато нямат не .. ( при положение че баничката беше 50 ) а пък .. за това че ще излезеш от това положение ще излезеш но .. докато излезеш ще се поозориш ... намери си работа ... помагай .. а че няма да се забавляваш докато не се оправите няма да се забавляваш ... но всичко ще отмине ... помагай на вашите колкото можеш ...
лайнарка тъпа просто няям кфо друго да кажа! :!: :!: :!:
охх ми на всички ни се е случвало,но ето се пак секи се бори по някакъв начин успява независимо дали е правилен или не . . .аз те разбирам защото баща ми е в чужбина праща пари но в крайна сметка всички негови задължения се прехвърлиха върху мен и за около 1 година осъзнах много неща.др нз кфо да кажа освен да ти пожелая успех и мн здраве да се борите от тук на татък. . .
п.п. мн тъжно :cry:
Случвало ли се е във вашето семейство да останете без пари - да не можете да си платите сметките, да си купите хляб и така нататък..?
Или парите да ви стигат само за това и нито за дрешка, нито за нещо друго?
Какво правите в такива случаи?
В момента ние сме така. Парите, с които разполагаме аз и мама, са 28 лева, имайки предвид, че от 1ви се започва плащенето на сметките, които са 200 лева (+кредитите). Мама е безработна, защото началото на месеца затвориха фирмата, в която работеше. Баща ми е в чужбина - отказват да му плащат и скоро ще се прибере..
За щастие си купих учебници, но покрай училището постоянно изникват и други разходи - я пари за униформи, я за застраховки.. Свърши ми пастата за зъби, а имам проблемни венци и ми струва около пет лева.. И ей такива неща постоянно смятам и ми става едно такова тежко..
Какво да правя, идея си нямам. Как ще се оправим, не знам..
И ме хвана яд за нещо друго - ако знаех добре английски примерно, щях да превеждам у дома и да ми плащат, ама не.. На 15 съм - никаква друга работа не мога да си намеря. Мама в момента си търси и сигурно ще стане чистачка, сервитьорка или нещо подобно за мизерна заплата, която ще вземе чак след месец и ще я даде Цялата за заема, който ще вземем от някого, за сметките, които сега трябва да платим... Пък с кво ще преживяваме, не знам.
Как да ходя на училище, да се забавлявам и да се държа нормално, след като дори храната си измервам в стотинки, събирам, изваждам, смятам и въздъхвам горчиво - стига толкова ядене за днес..
Не знам и аз кво искам, като се обяснявам тука, обаче тва ми е последният шанс да кажа на някого - след няколко дни ми спират нета, а на човек от 'реалността' няма шанс да се изповядам.
Благодаря на прочелите.
dai mi skypeto ti? Prati mi go na lichna ako iskash
JuS7^YourS
12-18-2007, 18:54
имало е много големи финансови проблеми, но съм била малка да осъзная какво точно се е случвало, но откакто съм голяма и мога да разсъждавам на тая тема такова нещо слава богу засега не ни се е случвало. За мен лично по-тежки са примерно някакви големи скандали и караници вътре в семейството или примерно загубата на човек, когото много съм обичала. Защото за парите е много относително, днес ги имаш, утре не, и винаги съм си казвала независимо от положението, че някога слънце ще изгрее и над нас и нещата ще се оправят. И така става.