PDA

View Full Version : СПИН - да кажеш ли?

desi_bonbona
10-27-2007, 16:22
peri malko gledah edno predavane po tv-to. stava6e vapros za edin 4ovek zarazen sas spin. zaslu6ah se, za6toto mi stana interesno i ne6toto, koeto me nakara da se zamislq be6e, 4e toi kaza, 4e ne e dlajen da kazva na nikoi, 4e e zarazen. razbiram, 4e tova e negovo pravo, no zamislete se, ako pravite sex s nego i slu4aino se zarazite kakvo 6te stane. az mislq, 4e tezi ne6ta trqbva da se znaqt i vseki sam da napravi svoq izbor. vie kak mislite, trqbva li 4oveka da vi kaje ili e po-dobre da si zamal4i, za6toto e negovo pravo?

Редактирано от ^npocTo^a3^f^
Заглавието на темата трябва да е написано на кирилица!

Violenza
10-27-2007, 16:25
Естествено, че трябва да каже!
Ако после другият се зарази вината ще е изцяло негова.

My_Dear
10-27-2007, 16:27
Така е, тряба. Секса е освен всичко останало и поемане на отговорност за здравето на другия.

desidala
10-27-2007, 16:28
Определено е по-добре да казва, ако мисли за здравето на другите! Адски гадно ще е ако си мълки :shock: . Не мога да го оправдая, но може пък от друга страна, човека страшно много да иска да прави секс, но това не мога да го оправдая. Ако иска може да се самозадоволява. Има много такива "уреди" :D

iLoveChocolate
10-27-2007, 16:28
и аз го гледах и точно това ми направи впечатление и на мен, от неговата гледна точка е прав, защото никой няма да иска да легне с него ако е хив позитивен, обаче от гледната точка на здравите хора той трябва да каже преди да легне с момичето, че е болен. ако той не каже тя няма как да разбере преди да се зарази и тя. като не казва,че е болен въпрос на късмет е партньора дали ще се зарази

free_spirit
10-27-2007, 16:41
Наистина е право на човек да си замълчи пред света ,че е болен от спин-никой не се гордее с това ,а и много често такива хора отказват да ги назначат на работа...до тук ок,ама като стане въпрос за секс винаги трябва да се казват тия работи,защото иначе си е чист егоизъм и е адски безотговорно... :smt018 :evil:

maxparty
10-27-2007, 16:42
много ясно, че трябва пък тоя дето си го гледала е бил някъв малоумник според мен :)

Kras4eto_lp
10-27-2007, 16:44
Слушах един такъв по радиото...много ме дразнят такива хора.Супер безотговорни хора има...направо им се чудя :x

SwEeT_PriNceSsS
10-27-2007, 16:46
естествен, че трябва да каже.. все пак на никой няма да му е приятно да се зарази с такива болести... :-k :-k

No_Limit
10-27-2007, 16:58
egati idiota i kakvo , neznam kolko jeni sa zarazeni ako ne sa izpolzvali prezervativi tctctctc [-X :-k gorki4kite
P.S sorry za latinicata ama v zalata nqma kirilica :(

desi_bonbona
10-27-2007, 17:02
poglednato ot negova strana, kolko 4oveka, koito znaqt biha si legnali s nego?

^Sam90^
10-27-2007, 17:08
Длъжен е да каже само на някого, с когото ще прави секс. Иначе може да си го държи са себе си.

zvezdichkaaa
10-27-2007, 17:14
Длъжен е да каже само на някого, с когото ще прави секс. Иначе може да си го държи са себе си.

+1

special_girl_SS
10-27-2007, 17:30
Слушах един такъв по радиото...много ме дразнят такива хора.Супер безотговорни хора има...направо им се чудя :x

Разбира се и аз се стресирах малко, като гледах предаването...но замисли се ако ти си на негово място? Не бих казала, че това е безотговорно. Той ползва презерватив. Пък и когато правиш секс със случаен човек, не можеш да очакваш да ти каже подобно нещо. Всички знаем, че трябва да ползваме презерватив, а ако се скъса... нищо не може да се направи...
Освен това, той разказваше, за това как дори родителите му са се отказали от него, защото ги е страх (което е безмислено попринцип и те явно не са запознати със начините на разпространение), какво остава за околните, когато най-близките ти хора ги е страх от теб :(
Аз лично не мога да дам конкретно мнение по въпроса... естествено, че ме е страх, при мисълта, че мога да попадна в такава ситуация, но замислете се какво им е и на тези хора :(

DIVINE_TIME
10-27-2007, 17:37

+1

По закон,те не не са длъжни да казват на никого,дори и на сексуалните си партньори ... ! Да,знам.. Пълна простотия е,но е така!

И аз го гледах предаването и в момента съм меко казано шокирана и в същото време много уплашена .... Другата събота ще продължат да дискутират въпроса ... Нова тв от 18:30 часа.

Ами както казаха и по предаването,не сменяйте често сексуалните си партньори,избягвайте случайните контакти и преди да спите с някого си направете изследвания. Безплатни са и са анонимни!

koalka
10-27-2007, 17:53
Не иска да казва, защото един здрав човек никога няма да иска да спи с него, ако е просто за секса...Просто, защото има риск от скъсване на презерватива, дори и да е много хубав, а кой би рискувал живота си просто за единия секс.Та тоя за това не казва, не за друго.А той е длъжен според мен.

10-27-2007, 19:47
Вече е открит лек които маха 100 % спина и вече всеки спокоино може да ебе както си иска !

MaRiNkA_16
10-27-2007, 20:42
az li4no ako sum zarazena i se stigne nqkoga do sex s mom4e toi 6e me poznava mn dobre i 6e znae 4e sum zarazena i 6e sme re6ili dali 6e go pravim ili ne i to e qsno 4e toi nqma da iska da se zarazi i 6e go pravim sus kondom...no vse pak ne mi se mislqt takiva ne6ta v perspektivi...

hiro
11-26-2007, 16:16
Така е, тряба. Секса е освен всичко останало и поемане на отговорност за здравето на другия.
_________

krem4et0
11-27-2007, 10:31
Трябва да се каже. Подобно нещо да криеш си е живо убийство на другия..........и да си го прави със заразени жени. Въпросният мъж каза, че е имал и такива партньорки-хем ще са задоволени, хем няма накъде да се заразят повече. въпреки, че той и по този въпрос говори, че не е точно така, защото имало различни видове...........партньорът ти трябва да знае за такова нещо.

IdiOtKa
11-27-2007, 15:23
хмм ...тва е мно кофти обаче маина ...ааа аз спирам да правя секс ! не шегувам се присто тря се мисли....понякога

maackata
11-27-2007, 15:32
Da opredelno trqbva da kaje.Kato si maql4i i misli samo za sebe si tova go pravi egoist.Toi ve4e e zarazen i mislq 4e do kolkoto zavisi ot nego trqbva da predotvrati zarazata i na dr hora.

magneziq
12-13-2007, 17:17
hora gledaite tozi balgarski film-samo 15 minuti e no e adski pou4itelen i sami 6te si dadete otgovor na mnogo vajni vaprosi http://zazz.bg/play:8ec3a225

JuS7^YourS
12-14-2007, 07:26
този, който си гледала по тв-то смята явно, че не носи отговорност за живота на тези, с които спи. Това е направо престъпно от негова страна, да си замълчи за подобно нещо, за съжаление много са такива като него. Аз бях чела за един, който пак имал СПИН и целенасочено и съвсем умишлено спял с жени без презерватив. :!:

CragHack
12-14-2007, 08:26
Точно по тази тема имаше една реклама, посветена на борбата със спина.

Рекламата представлява романтична музика и много влюбени двойки. И след секса единия от двамата вади пистолет и застрелва в главата партньора си, докато онзи го гледа влюбено и му се усмихва.

На края на рекламата показаха един презерватив, в който са уловени всички куршуми.

Много въздействаща реклама!

Коментара ми по темата е:

От гледна точка на онзи заразения - неговата постъпка е почти равнозначна на разстрел от упор. Това може да го направи само човек лишен от всякаква хуманност.

От гледна точка на жертвата - ако ползва презервативи няма да се притеснява от разстрел.

alex4o
12-14-2007, 10:32
poglednato ot negova strana, kolko 4oveka, koito znaqt biha si legnali s nego?
еми мен ако питаш е най-дбре никоя да не ляга с него! Ако не каже,кой знае колко момичета ще зарази..ами ако ти беше една от тях(дано не ти се случва) предполагам няше да си много доволна и щастлива... :-x

vaniLL
12-14-2007, 11:55
az sym na mnenie , che ot loqlnost kym partniora - bil toi sluchaen ili redoven , trqbva da go informirash i sam da si preceni dali da poeme riska :!:

Iv4eTy
12-14-2007, 12:16
Не е нужно да разправяш на всеки "болем съм... и т.н." Но лично според мен ако смяташ да имаш сексуален контакт с някоя трябва той да знае.

MoHuTo
12-14-2007, 14:53
Това, че си болен не значи че трябва да излезеш на центъра и да биеш тъпана "АЗ ИМАМ СПИН!", но не значи и че трябва да го премълчиш пред, човека с когото ще правиш секс. Твърде егоистично е да премълчаваш такова нещо, аз лично не бих стигала до сексуални отношения ако знам примерно, че имам СПИН, по-добре да си знам само аз и да нямам проблеми...отколкото после да се чувствам гузна за това, че съм спала с някой, а съм му спестила този факт..и по този начин съм застрашила живота му...твърде нагло е..

sLaDkA_GrEsHkA
12-14-2007, 20:03
mamka im ne stiga 4e pravat bezraboren sex s hvashtat kvo li ne mi nakraq i da ni zarazqvat umishleno e tfa e super ne4oveshko...

sweet_sorcerer
12-14-2007, 20:33
Според мен ВИНГИ трябва да се казва. Ако ти си бил достатъчно безотговорен за да се заразиш не значи, че трябва да заразиш и другите. Те имат право на избор, а и секса се пак не всичко - "колко хора биха си легнали с теб ако знаят че си серопозитивен?" Ами мн малко, но този, с който си има право да знае в какво се забърква, все пак от това зависи живота му - буквално. И болните имат право на пълноценен нормален живот, но нямат право съзнателно да отнемат правото на такъв на другите като не им казват за болестта.

П.П Гледайте филма "Ти гониш", мн е добър и има доста общо с темата.

merilin1
12-14-2007, 23:34
да бе вие го изкарахте, че дай ся като е болен и целия свят да разбере.... а и както хората имаме чудесното качество да приемаме различните... има да го отбягват и да го сочат със пръст...
относно секса...лично аз ако съм на негово място (да чукам на дърво!!!!!) не бих правила секс...просто всичко се случва може да се скъса презерватива или нещо такова и после да се самоубия от вина ... а пък ако на него не му пречи и иска да прави, трябва да каже на приятелката си, за да има 1 на ум и да внимават повече...

Nadelina
12-14-2007, 23:47
Tozi chovek ne e imal predvid kato pravi sex s nqkoi da premylchi che ima SPIN.. iskal e da kaje po princip... zashtoto naistina ne e nujno da se kazva... zashtoto istinata e che horata v Bulgaria s tezi hora se dyrjat kato s prokajeni...

Magician
12-15-2007, 01:21
vie kak mislite, trqbva li 4oveka da vi kaje ili e po-dobre da si zamal4i, za6toto e negovo pravo?

Е да... ти представяш ли си - идва до теб някакъв пич и ти казва: "Абе аз таковъъъ, много те харесвам ама имам СПИН!"... супер предразполагащо, няма що. Какво - тия хора да спрат да живеят ли? :smt008

swords1010
12-15-2007, 04:10
Да, трябва да кажеш. Естесвено, че никой не те задължава, но е правилно да кажеш на партньора си.

anichkaaa
12-15-2007, 06:22
Според мен е задължително да кажеш на човека,с който искаш да правиш секс за нещо толкова важно!Все пак ако се зарази после ти си отговорен за това и ако има поне малко съвест ще му тежи знаейки какво е направил!

alkobalko
12-15-2007, 06:26
Разбира се, че трябва да го каже. Човекът до него трябва да знае и да може сам да направи избора дали да бъде с него.

SilverAngel
12-15-2007, 17:48
Аз мисля че не трябва да казва на всеки, а само на човека до него, или на човека с който иска да е... за други, освен за най-близките не мисля че е важно да знаят...

BrianKinney
12-15-2007, 21:54
Едно и също във всеки отговор. Според мен пък НЕ трябва да казва. Да, би било добре, ако информира сексуалните си партньори, но откъде пък накъде ТРЯБВА да им казва. Много е лесно да седиш и да съдиш отстрани и да се възмущаваш, но ако вие самите сте в тази ситуация може би даже и на най-добрите си приятели няма да кажете. А знаете ли колко много двойки има, в които единият е ХИВ-позитивен, а другия напълно здрав? Не е невъзможно. Единственото, което ТРЯБВА според мен е, като няма да казва да е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимателен. Не е толкова трудно. А и риска да се скъса презерватив не е толкова голям. Имам приятел, който винаги прави секс с 2 презеватива (хора всякви :) ) :lol:

macka123
12-15-2007, 22:02
Задължително трябва да сподели болестта си

ThePainIsReaL
12-15-2007, 22:10
От това най ме е било страх. Но разбира се, че ще кажа. Човекът отсреща заслужава да знае истината.
Както и всеки е длъжен поне малко да помисли преди да си легне с непознат без кондом или да му духа .. абе.. лоша работа.
Трябва да се пази човек, няма какво друго да го спаси.

rubi
12-15-2007, 22:38
именно...защото както знем поколението в бг е много смотано и си мисли оу..той тфа той онова... =D>

Ha4eTeH
12-15-2007, 22:53
Може да каже но какъв е шанса след това да прави секс!Докато може да изплзва Кондом и да няма проблеми!

ico88
12-17-2007, 17:09
Едно и също във всеки отговор. Според мен пък НЕ трябва да казва. Да, би било добре, ако информира сексуалните си партньори, но откъде пък накъде ТРЯБВА да им казва. Много е лесно да седиш и да съдиш отстрани и да се възмущаваш, но ако вие самите сте в тази ситуация може би даже и на най-добрите си приятели няма да кажете. А знаете ли колко много двойки има, в които единият е ХИВ-позитивен, а другия напълно здрав? Не е невъзможно. Единственото, което ТРЯБВА според мен е, като няма да казва да е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимателен. Не е толкова трудно. А и риска да се скъса презерватив не е толкова голям. Имам приятел, който винаги прави секс с 2 презеватива (хора всякви :) ) :lol:

Най после 1 човек който не мисли повърхностно :)

Ако си имаш сериозен човек до себе си - трябва да му кажеш, но вие какво искате? Не си правил секс от 1-2 години отиваш на дискотека някоя яка мадама(пич) ти се навива и ти му казваш
- Абе много ми се прави секс ама да знаеш че имам спин ..
Е няма да стане. За това хората които правят random sex трябва да поемат отговорност за действията си(по-добре е преди самите действия) щот после .. ти ще гониш ...

krem4et0
12-19-2007, 12:01

Най после 1 човек който не мисли повърхностно :)

Ако си имаш сериозен човек до себе си - трябва да му кажеш, но вие какво искате? Не си правил секс от 1-2 години отиваш на дискотека някоя яка мадама(пич) ти се навива и ти му казваш
- Абе много ми се прави секс ама да знаеш че имам спин ..
Е няма да стане. За това хората които правят random sex трябва да поемат отговорност за действията си(по-добре е преди самите действия) щот после .. ти ще гониш ...
Каква зрялост, каква отговорност от ваша страна.........Човек болен от каквата и да е болест, предавана по полов път, трябва да уведоми партньорът си за това, независимо дали ползва презерватив или не. дри и да е за 1 нощ в дискотеката, морален дълг на всеки е да уведоми за състоянието си. малко етика и морал не ви ли остана?

apparition
12-19-2007, 12:17
кремчето е права и съм напълно съгласна с нейното мнение! :grin: