Влез

View Full Version : Радиожурналистика Прекалено тежки ли са раниците в училището

fengirl04
12-28-2007, 17:30
Моля ви да ми дадете отговори на темата:Тежки ли са раниците ви за училище?Има ли нужда от толкова учебници в тях?
Разсъждавайте на темата!Моля за смислени отговори!Ако решите да дадете мнението си моля напишете кой клас сте !Разсъждавайте за себе си и за вашата раница!Ще ми помогнете много!

Obsession
12-28-2007, 17:47
Е, доста са си! Абе, да си призная аз не съм си купувала даже учебниците по... да видим... математика и химия. За какво са ми, нито ги ползваме в час, нито пък ще ги отворя някога! Пък и аз не нося всичко на училище (то пък кой ли го прави), аз да не съм магаре?! И много мразя раници! Редуваме се кой какви учебници да носи и така. 10 клас съм.
ПС: Това горе прозвуча като от устата на някоя изпаднала ученичка, еми, НЕ е точно така :wink:

Cool_Bitch
12-28-2007, 18:07
V 9 klas sam po princip ako trqbva da bada izpalnitelna i da nosq vsi4kite si nujni u4ebnici,kogato hodq na daskalo tova ozna4ava da si naema nqkoi,koito da mi nosi ranicata.Mnogo e tejka da,no az est. ne vzimam vsi4ko i taka si mi e OK

EJI4eTy
12-28-2007, 18:50
аз пък съм 6 клас ... тая раница със зор я влача от нас до училище и обратно :booooomb: маани друго ами не нося : някои учебници , там несесер с разни им моливи и глупости за рисуване и за чертаене , и пак ми тежи раницата като че ли съм слагала камъни в нея :-x в скоро време ще почвам да нося само тетрадки а даскалите да му мислят :-P

BuBs
12-28-2007, 18:51
Ми тежки са до 5 клас.От там нататък не се носят много учебници,повечето ходят с 2-3 тетрадки с една торбичка :D
Иначе ако трябва да се носят всички учебници и тетрадки които трябва наистина са си доста тежички :-o

nencuHka
12-28-2007, 18:58
Много са тежки даже.. Аз като гледам 5токласници вдигала съм им чантите- ми те тежът повече от тях..
Тетрадка по Музика , Нотна,Обикновена, Учебна,Учебник;
Математика: Учебник,Учебна тетрадка,За дом. раб. и за раб. в клас ; Сборник ;
Български: Пак същата история... И така като се съберът 5-6 часа???

fengirl04
12-29-2007, 16:11
Темата напред!

Insatiable
12-29-2007, 21:26
Десети клас съм :) Понеже съм езикова паралелка е хубаво да си мъкна всичките неща по английски, които САМО ТЕ тежат 100 кила 8-) Иначе за другите предмети се редуваме с приятелките коя да носи учебници, но има дни, в които имам по 7 часа и чантата ми направо ми откъсва ръката :cry:

BioX
12-29-2007, 22:12
mm 9-ti klas sam y4a v sportno y4ili6te i osven y4ebnici nosq i drehi za trenirovka vseki den(6toto v tapata ni zala nqma edin 6kaf s katinar v koito da si ostavim drehite :( ).ponqkoga ne nosq y4ebnici ama kato znam nqkoi y4iteli kakvi sa ne si pozvolavam redovno da hodq bez tqh na daskalo.imahme predi 6kafove v staqta v daskalo(bqha prednazna4eni za y4ebnici)ama gi mahnaha sega nie iskame da ni slojat novi ama prostiq direktor ne dava :?

Madness
12-30-2007, 09:21
Кой ти носи всичко :-D

А в 8 клас с тия 3-4 предмета съвсем няма кво да носиш...

RoyTheReaper
12-30-2007, 09:27
От 7-8 клас винаги съм ходил с една тетрадка по всичко.

Сега ходя със всички необходими тетрадки и ръководства (не са много) за всички възможни лекции и упражнения. Мързи ме да си оправям раницата а и така се предпазвам да не забравя нещо.

DisciplineAndOrder
12-30-2007, 10:54
Много са тежки...Особено на 1-2 клас...
Аз не нося всичко,всъщност нося само тетрадките,а и не съм си купувала всички учебници. 8-)

Iria
12-30-2007, 17:00
Да, прекалено са тежки раниците.Моята раница тежи много-имаме по 7 часа на ден и по математика трябва да нося учебник, 2 тетрадки-голям формат, книга за уч. и т.н, учебника по история е доста тежък, няма смисъл да обеснявам :? .На мен много ми тежи раницата-особено вторник.На сестра ми която е 5 клас също й тежи много.Те трябва да носят и учебници и уч.тетр. абе ужас е...
П.П Аз съм 8 клас.

nencuHka
12-30-2007, 17:26
П.П Аз съм 8 клас.

Аз съм 8ми клас и ходя на училище със 2-3 тетрадки макс.. В краен случай нося 1-2 учебника.. :oops:

lilit_666
12-30-2007, 19:42
9 klas sъм
От 6 клас ненося всичко и пак съм отличничка,докато тези ,дето мъкнат вс боклуци са си кръгли 0-ли!
Даже тая год съм мн щастлива,че даскалите проявяват разбиране
и си нося тетрадка по ВСИЧКОЛОГИЯ с 60л и после у нас си преписвам вс на чистичко в дадената тетрадка и даже си доразвивам темите.
Така знам,че 100% поне с преписа съм научила за 4 8-) и няма "ама г-жо.забравих си тетрадката по..."
При повечето даскали минава(ест има и предмети,по които без учебник не може и си го мъкна)Като трябва нещо допълнително,даскала си казва предварително да го носим др път.
Братовчедка ми е 1 клас и тежи към 21 кг-раницата й е 7-смятай,а имат по 4 часа на ден и тетрадките им са по 20 листа-а като станат по 6,7 часа с т. по 60л в 3клас ?? !
И после децата са изгърбени от НЕПРАВИЛНО СЕДЕНЕ-ДА ,ДА !

lilit_666
12-30-2007, 19:55
Не съм съгласна за шкафче за учебници,понеже те са главно да учим в къщи по тях,ама трябва да ни направят за физическо,рисуване(бях в такава паралелка и носех само за рисув,по 2 пъти в седмицата папка голяма и 2 препълнени торби с бои и др) и повторни материали-гуми,линии,химикали,моливи. Тогава няма как да си ги "забравиш"

PETRU6KA PAMU6KA
12-30-2007, 20:38
7 KLAS SUM NE NOSQ EST VSI4KI :d DA NE SUM LUDA :d AKO NOSEH VSI4KI NE6TA TO 1 TRQBVA6E DA STAVAM POSRED NO6T ZADA MOGA DA SI NAVRA VSI4KO V RANICATA :D OSVEN TOVA AKOI NOSEH VSI4KI NE RANICA AMI KUFAR 6TE6E DA MI E MALKO :D AA PUK I MOITA SI E TEJI4KA BEZ POLOVINATA U4EBNICI

dan4ety
12-30-2007, 21:01
9 klas sъм
От 6 клас ненося всичко и пак съм отличничка,докато тези ,дето мъкнат вс боклуци са си кръгли 0-ли!
Даже тая год съм мн щастлива,че даскалите проявяват разбиране
и си нося тетрадка по ВСИЧКОЛОГИЯ с 60л и после у нас си преписвам вс на чистичко в дадената тетрадка и даже си доразвивам темите.
Така знам,че 100% поне с преписа съм научила за 4 8-) и няма "ама г-жо.забравих си тетрадката по..."
При повечето даскали минава(ест има и предмети,по които без учебник не може и си го мъкна)Като трябва нещо допълнително,даскала си казва предварително да го носим др път.
Братовчедка ми е 1 клас и тежи към 21 кг-раницата й е 7-смятай,а имат по 4 часа на ден и тетрадките им са по 20 листа-а като станат по 6,7 часа с т. по 60л в 3клас ?? !
И после децата са изгърбени от НЕПРАВИЛНО СЕДЕНЕ-ДА ,ДА !

И аз ще правя така другата година ;)

Сега по темата. Еми чантата ми не е тежка. А никога не си забравям нищо :) Е, понякога, ако съм много изморена (или имаме физкултура) си ми тежи, но иначе - не :)

Blab
12-30-2007, 21:29
Я по-подробно за радиожурналистиката. :)
Учим на блокове. Съответно, нося по 3 предмета всеки ден. Нямам проблеми.

Blab
12-30-2007, 22:24
СМГ.
При нас(каквото и да си мислят другите) правилата са... пренебрегвани.

ThunderGoddess
12-31-2007, 09:34
Да, раницата ми е тежка, въпреки че не нося всичките се учебници, които трябва да са там по програма, а само профилираните предмети. А когато сложа физическото, приличам на циганите, които ходят с един сак и продават сигнални жилетки. Не смея да тръгна с две чанти, защото ми е пределно ясно, че с моята разсеяност ще забравя едната някъде по кабинетните системи. Учителите ми не проявяват разбиране и всички искат да си носим учебниците. Имам преход пеша 15 минути от спирката до даскало, което не е никак малко. За работата в клас ми е нужен учебника по история, този по литература, христиматията (за да следя какво се чете и като пишем нещо в тетрадките ссмостоятелно). Имам четири часа седмично история, трябва да се мъкна с тази тухла три пъти седмично! Обаче няма как - правят се упражнения по разни карти, четат се извори от учебника, разсъждава се по тях, класния държи да има всеки човек учебник. А по БЕЛ да не говорим. Който знае учебника на ик. "Кръгозор" знае за какво става въпрос! + още една такава тухла с произведенията ... или понякога мъкна цялата книга, а не откъсите - ама това нищо не променя, защото и книгата е един том. Физичесото - ужас - долнище, гортнище (щото кой да се сети да топли салона) и тениска! Нося си тетрадките по всичко и това е поне 4 кила! Представям си какво щеше да бъде, ако реша да си замъкна биологията, химията, математиката и другите неща ... пфффф .... после ние сме били виновни, че сме имали гръбначни изкривявания. Шкафчета не сме заслужили - във всяко даскало има някакви внадали и дори някой да направи нещо подобно, да отдели пари за такива неща, още на първата година поне половината ще бъдат разбити

adizitk1
12-31-2007, 15:47
Аз съм 6 клас и смятам,че раниците на учениците са наистина тежки.Преди ди тръгна на училище съм ходила напълно изправена,а сега имам изкривяване на гръбначния стълб и тва е от раниците.

MIKROBA
12-31-2007, 16:21
Аз съм 5ти клас.В понеделник имаме 8часа във вторник 7 и до петък 6.Тия учители са луди.Раницата ми е около 6-7кг.Сборници,глупости направо ми писна. :(

Sunny_stz
01-01-2008, 12:41
Вие сте много учени бре!хахаахах Тая година нямам учебници,не ми и трябват,може би само по бг [-o< Нося си само торбичка с тетрадки и папка с ноти естествено :smt002 :)

FlowerinesS
01-01-2008, 14:58
Iavno v nasheto uchilishte sme mnogo izpylnitelni..ne sa mnogo horata s torbichki,na ostanalite s ranicite im teji tovar 6-7 kg na ramoto/ramenata.Ne e priemlivo da nosim tolkova mnogo uchebnici i pomagala,ama kato rabotim s tqh drug variant ne vijdam.V chujbina uchebnicite im sedqt v uchilishte ,a s uchenicite ostavat samo tetradkite(moje bi i za tva tolkova nauchavat de :neutral: ),no tam iziskvaniq,ocenqvane,cqlata sistema e razlichna i zatova mogat da si go pozvolqt noseneto samo na tetradki ;-)

Pri nas ne znam kakvo moje da se napravi.Prosto za nqkoi naistina tejki uchebnici se ugovarqme koi kakvo da vzeme =;

Briseis
01-01-2008, 17:03
Аз съм 10 клас и имам 4 учебника като нося само 2 от тях, по 2 пъти седмично. Имам си тетрадки на теми и багажа ми е ограничен.

Но съжелявам децата на братовчед ми раницата /1 клас/ е по-голяма от него. Направо е нечовешко да карат децата да носят толкова много боклуци. Вместо да държат учебницит им в училище, а примерно да има домашни само с помагалата.

~Jenito93~
01-01-2008, 17:33
8ми клас съм, но в нащо училище се учат вс предмети + език и икономика
и ако нося всичко, което ми трябва чантата става доста тежка... но
с 2 тетрадки и някои учебници си е екстра ... :lol:

Yancheto
01-09-2008, 06:46
7 клас съм и...Чантата ми тежи страшно много,със всички тия учебници и учебни тетрадки,дето ни принуждават да носим :( едва мъкна всичко и страшно ме боли гърба...Но все пак мисля,че съм по-добре от брат ми,който е втори клас, а чантата му сигурно тежи повече от него...Горките второкласници,не знам как се справят. :-#

SunnyG
01-09-2008, 07:06
11 клас съм.Задължават ме да нося всичко.В началото на учебната година бях схваната около месец в областта на раменете и гърба,нося чантата си на едно рамо.В моето училище класовете са от 5-ти нагоре.Всеки ден по коридорите засичам петокласници,чиито раници са горе-долу колкото тях.Не мисля,че това е норлмално,но никой от учителите не желае да предаде принципите си и да започне да изисква по-малко.Интересното е,че аз до миналата година не носех всичко и не бях санкционирана,но тази година са способни и да ме изгонят от час.Има ли начин това да се предотврати? - Едва ли...

lLady_MooN_RaiN
01-09-2008, 09:07
Раницата ми е тежка, защото си нося всичко. Нямам добро зрение и един учебник на чин не ме устройва. Иначе някои мои съученици както седят на чин единия носи едни учебници, другия други и така се оправят. Живея близо до училище, но все пак доста чанти съм скъсала така.
Ако аз можех да променя нещо бих разделила учебниците на части. Примерно в една част има 2-3 дяла с уроци и общо частите са да речем 3-4. Вярно, че ще е малко объркано, защото много ще забравя по кой предмет коя част трябва да носи, но това няма да е проблем за съвестните ученици според мен. А несериозните ученици въобще не си носят учебници, така че мисля, че това е един не лош вариант.

mickelangelo
01-09-2008, 10:28
Лично аз ... си нося на училище торбичка с всички тетрадки нужни ми за деня ... но учебници не нося .. не смятам че ми трябват ... по принцип си уча у нас ( да да :D :D ) и на даскало не ми трябват просто