PDA

View Full Version : Как учите непознатите думи?

butty
02-05-2008, 14:39
Здравейте!
Когато трябва да научите непознатите думи на някой език как го правите? просто ги повтаряте,пишете ги по няколко пъти или по някакъв друг начин? Как най-ефективно ства?
Защото аз сега трябва да науча голям брой думи на английски,но нещо не става :-o започнах да ги пиша всяка дума по няколко пъти,но докато пиша започавам да мисля за нещо съвсем друго... не знам и аз вече как да ги науча най-ефективно ](*,)
Благодаря много! Дано предложите други начини! :)

gamercheto_
02-05-2008, 14:59
ами аз си правя някакви асоциации с тези думи и ми се получава другия начин е с мн четене или писане!знам ли най-добре е да ги четеш няколко пъти и някой да започне да те "изпитва" и така мисля че ще ги запомниш по бързичко

DanceGirl
02-05-2008, 15:26
Ами аз първо написвам думата и си я казвам на глас както се произнася ако не я запомня от първия път я пиша още няколко пъти и след това в речника я пиша :D Но не пиша думата повече от 5 пъти,защото става механично и нищо не научавам 8-)

bebeto0o
02-05-2008, 15:50
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :D

chipi_kaoo
02-05-2008, 15:58
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :DИ аз не уча такива думи. Кгато имаме непознати думи, просто ги забравям. и да ги повтарям, ще ги назубря, и после ще ги забравя. Просто като се сблъскам с текста в който се използват непознати думи, и се замислям ква ще е най-логичната, след тва питам госпожата и воаля. Със зубрене ги знаеш за момента. Или по CNN като го гледам, и се опитвам да си преведа всичко, и така се уча и да мисля по-бързо, тъй като там говорят бързо (все пак плащат ефирно време) :-P

find_m3
02-05-2008, 16:06
ако си начинаещ учиш както ти казах първо 10 после пак и така аз имам ниво и непознатите думи си ги вадя от контекста пък колко ги научавам нз те тия дет не ги знам не се ползват много и имат по 10000 синонима.като бях малка и почвах английския много гледах анимации там картуун нетуърк ала бала като за най-елементарното ,после почваш да гледаш филми и готово ;)

ilenceto
02-05-2008, 16:21
Запиши си ги на МП3-ката или на ГСМ-а сложи си слушалките и слушай... :grin:
Или ги учи на части...10 думи после пак 10 и така...мисля,че авторката иска за в бъдеще тези думи да и бъдат от полза,отколкото за шестицата.

sexa_na_kompleksa
02-05-2008, 16:22
Аз ги пиша по 3 реда думите по Англ, а по Немски си правя асоциации с думи или на Български ли на Немски.

gorska
02-05-2008, 18:03
Когато съм ходила на курсове по английски ни караха да пишем на първия ред думата тире значението на български, после три реда думата на английски. Така съм научила перфектен правопис и смея да твърдя, че не бъркам нито една дума, която съм учила тогава и съм писала по този начин. А това продължи около 5-6 години.
Ти можеш да избереш някой друг начин, но според мен за начинаещите е най-добър този. После вече свикваш как се пишат думите, научаваш се само като ги чуеш да предполагаш как се пише и ти става лесничко. ;-)

mhmhmhmhm
02-05-2008, 18:13
ми аз преди си ги пишех по 3 реда,
ама и аз като тебе си мислех за съвсеееем други работи
и смисъл-никъв...
тааа...за да ги запомня си пиша изречения с тях

DaЯk_AнGэL
02-05-2008, 19:07
Ами то с писане нищо не става, ако ще и по сто пъти да ги пишеш.Значи преди, когато учех думи ги разделях на по 10, правех си десет листчета и карах някой да ми казва коя дума да пиша, и така.5 пъти подред, 5 пъти разбъркано.После почваш да ги произнясаш, и така.Действа! :)

Insatiable
02-05-2008, 19:26
Първият начин - опитвам се да запомня поредица от думи последователно, примерно, както са ми написали в тетрадката речник на една страничка (тук доста ми помага визуалната памет)
Вторият начин - чрез асоциации ;)

Sasha2k8
02-05-2008, 20:03
Аз за английския нямам проблем с уменето защото го запомням веднага, пък и говоря свободно... за италианския като уча думи ги пиша по 3 реда и си ги повтарям със знчението им

BeautifulWorld
02-06-2008, 04:02
Аз си правя тетрадка речник. Всяка дума я пиша по няколко реда - зависи колко е сложда 2-5 реда, като през това време си повтарям произношението и значението й. Ако пишеш механично, никаква полза. През 2-3 думи преглеждам всичките досега, като си казвам как се пишат и изговарят, където се запъна поглеждам в тетрадката речник. А като седна пак да уча думи след ден-два примерно плеглеждам последните 30-40 думи, като скривам значението и проверявам колко съм запомнила.

elsy
02-06-2008, 08:37
Ми нас ни карат да ги пишем по 20 пъти, ама аз така не ги запомянм за това ги уча отделно...попринцип е гадно да ги учиш последователно, защото някой няма да те пита дума по дума и така нищо няма да направиш...аз ги уча точно с асоциации и така...

summergir1
02-06-2008, 08:45
Когато съм ходила на курсове по английски ни караха да пишем на първия ред думата тире значението на български, после три реда думата на английски. Така съм научила перфектен правопис и смея да твърдя, че не бъркам нито една дума, която съм учила тогава и съм писала по този начин. А това продължи около 5-6 години.
Ти можеш да избереш някой друг начин, но според мен за начинаещите е най-добър този. После вече свикваш как се пишат думите, научаваш се само като ги чуеш да предполагаш как се пише и ти става лесничко. ;-)
+това като напишеш 20 и на друг лист пишеш думите нс български и си правиш нещо като изпит и каквото не си научила - пак

Lorelei
02-06-2008, 15:21
Hvashtash edna tetradka i edin himikal i zapochvash da pishesh dumite po 5 reda naprimer kato silno i s qsna dikciq q proiznasqsh i povtarqsh znachenieto i.Taka kato napishesh 30tina dumichki vzemash edin prazen list i si gi napisvash po vyzmojnost v razbyrkan red ili drugiqt nachin e ako si si gi napisala v rechnik,pokrivash stranata na rechnika ot stranata,kydeto sa napisani na bylgarski i pyrvo gledaiki gi na chujdiq ezik gi prevejdash,a posle obratnoto,gledash gi na bylgarski i gi kazvash na chujdniq ezik.Az taka ucheh edno vreme.Po celi noshti uchih dumi...Boje kato se setq i ...

vikc
02-06-2008, 15:23
Написвам си думите на английски и на български. След това гледам българското значение и казвам думата на английски. После правя обратното. :) Тези думи, които ги запомням по-трудно започвам да ги пиша по 5-1- пъти 8-)

butty
02-07-2008, 11:09
Благодаря на всички за предложените начини!
По принцип не съм начинаеща,но просто скоро не съм учила много думи и имам чувството, че речникът ми е пообеднял, затова реших да започвам да уча редовно думи, защото юни месец мисля да се явя на SAT,но засега ми е доста трудничък.. :-o започвам сериозно да се подготвям. Стискайте палци да успея :-P

ThunderGoddess
02-07-2008, 11:18
Тук според мен става въпрос за интензивно изучаване на английски, което е много лошо. Аз не знам думите, не ги научих. От хиляда и осемстотин думи, предадени като бях подготве, едвали бях научила повече от 500. Просто да научиш 50 нови думи на ден и да ги запомниш, без да ги назубриш, е невъзможно. Аз лично се занимавам с преводи и няколко пъти като поаднеш на една дума и си я преведеш с речника, я запомняш.

AleXxandErR
02-07-2008, 12:35
Ами, честно да ти кажа мене в началото като бях почнал да уча ангийски (1-2 клас, сега съм 7) ми беше наистина трудно. Явно 'щото бях и малък де ... :D В момента за тея 7 години мисля, че научих ДОСТА думи. В началото просто ни караха за домашно всяка дума по 20 пъти написана (на ден ни даваха около 10-20, зависи). Като за начало започни така, но се СЪСРЕДОТОЧИ върху това, което правиш. Другото, което е, че аз имам компютър от ... 2 клас май и играя много игри - от там започнах и отчасти сам да го уча. Като видех някоя непозната дума - туп в SA Dictionary и просто я научавах без да пиша! :D Та, за начало започни да правиш като мене. После ще ти стане лесно! Успех! :)

•._.•No_NaMe•._.•
02-07-2008, 18:08
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :D
me 2 :D :P :grin:

lqlqlqlq
02-07-2008, 18:18
Ем пиша думата на бг и отстрани в колонка 10 пъти колкот кат мине цербера да тури един подпис... :grin: .Но на мене ми е напълно достатъчно и си ги знам дори и без да се налага да ги зубкам допълнително :-D

[B]a[N]D[i]T[k]a
02-09-2008, 07:12
ами мм как .. като искам да си ги науча сядам и ги пиша по 7 8 реда :) но само на англииски.. а сегашната ни даскалка ни кара да пишем думата тире обяснението на англииски + превода на български :shock: манджа с грозде в общи линии но и тва е вариант :) и после на следващия ден пак ги преговарям просто за 1 ден не мога да науча думите :oops: емм езиците не ми вървят :)