View Full Version : Съдбата на децата с недъзи от домовете в Русе
DeSiNcEtY
02-28-2008, 11:37
Kato 4uh tova ne6to naistina mi stana nepriqtno i bih iskala da razbera i va6eto mnenie. Slu4va se slednoto: Blizo do Ruse ima dom s deca s uvrejdaniq. Sled kampaniqta na BTV se sabirat pari za nov dom za tezi deca i mqstoto, koeto e izbrano e v centara na Ruse. No sega edva li 6te ima vazmojnost da se postroi tozi dom, zaradi mnogo roditeli v Russe, koito ne jelaqt tezi deca s nedazi da sa blizo do tehnite poneje 6tqli da im navredqt !!! :x Ne iskali ...citiram" tezi izrodi sa s nedazi i sa s umstveni uvrejdaniq, kak moje deteto mi da minava blizo do tezi oligofreni?" citat ot vesnik na intervu s edna ot maikitekoito sa nedovolni.I samo da dobavq 4e decata nqmat psihi4eski a fizi4eski uvrejdaniq( ne mogat da varvqt, govorqt, vijdat, ili imat nedazi, sa6to taka ne sa agresivni ili lesno razdraznitelni) Te sa na 1 do 15-16 godini i pove4eto ne mogat da varvqt a kamoli da navredqt na nqkogo s ne6to... I zatova sega nai- veroqtno 6te se tarsi novo mqsto za postroqvaneto na dom za tezi deca, tam kadeto horata razbirat drugite s nedazi i tova 4e te 6te jiveqt v dom blizo do tehnite deca nqma da pri4inqva problemi. Vsi4ki sme hora i imame ravni prava! Decata ot domovete nqmat vina 4e sa izostaveni i 4e imat uvrejdaniq :?
И аз да бях родител, и аз нямаше да искам наблизо да живеят деца с недъзи - сега можете да ме убиете с камъни. И отгоре на това сефте чувам, че говорим за центъра на Русе, но ако информацията е вярна - още повече съм против. :oops:
DeSiNcEtY
02-28-2008, 12:38
И аз да бях родител, и аз нямаше да искам наблизо да живеят деца с недъзи - сега можете да ме убиете с камъни. И отгоре на това сефте чувам, че говорим за центъра на Русе, но ако информацията е вярна - още повече съм против. :oops:
Informaciqta e vqrna. To nqma smisal da se laje po takiva temi. Tazi sutrin go kazaha po novinite dokato ima6e pregled na pe4ata :)
krem4et0
02-28-2008, 13:07
И аз да бях родител, и аз нямаше да искам наблизо да живеят деца с недъзи - сега можете да ме убиете с камъни.
Аз също!
И аз съм с физически порок по рождение, ама родителите ми не са ме оставили, а са ми помогнали. на тях никой 1 стотинка не им е дал, никой не им е протигнал ръка навремето. не смятам, че аз и моето семейство сме дръжни с нещо на тия деца и на които и да е деца, изоставени поради физически недостатъци. Какви родители са имали не искам и да мисля. но не съм дала 1 стотинка за кампанията в Могилино, няма и да дам поради вече посочената причина.
На мен никой нищо не е дал.
chipi_kaoo
02-28-2008, 15:06
И аз да бях родител, и аз нямаше да искам наблизо да живеят деца с недъзи - сега можете да ме убиете с камъни.
Аз също!
И аз съм с физически порок по рождение, ама родителите ми не са ме оставили, а са ми помогнали. на тях никой 1 стотинка не им е дал, никой не им е протигнал ръка навремето. не смятам, че аз и моето семейство сме дръжни с нещо на тия деца и на които и да е деца, изоставени поради физически недостатъци. Какви родители са имали не искам и да мисля. но не съм дала 1 стотинка за кампанията в Могилино, няма и да дам поради вече посочената причина.
На мен никой нищо не е дал.Недейте да мислите, че това са си чужди проблеми. На никого не пожелавам детето му да е с недъг. И те са деца, какво, че са по-различни от нас. И те искат приятели, да се хранят, да имат коледа, великден, домашен уют. Не мога да си представя колко мизерно живеят, и колко зле се държат с тях. Нз, но аз мисля, че се въздържам, немога да кажа "да" или "не"
Seducti0n
02-28-2008, 16:00
Вие сърцата нямате ли?Съдбата не е била благосклонна към тях след като още с раждането си са се родили с недъзи(физически).Кои сте вие, че да решавате къде ще живеят тези деца?!Дай понеже са различни от нас да ги заточим на някой самотен остров.Да ги игнонираме, да оставяме глухи, неми и сляпи за проблемите им... Мислите ли, че тези невинни същества заслужават подобно жестоко отношение...Какво са виновни, че са такива?Защо трябва да се отнасяме по подобен начин с тях...Защо??
Ако аз бях родител, никога нямаше да използвам аргумента."Не искам да навредят на децата ми"... и как по-точно ще го направят, с какво като тези дечица не са способни муха да убият.Сигурна съм, че повечето от тях са далеч по-добри и човечни от нас, дори и да не ни се вярва.
Разберете не може да си затваряме очите и да живем в свой вълшебен, илюзорен свят, а в същото време едни безпомощни създания да търсят своето място под слънцето.Всички сме хора, кой с напълно развита псхика и физика, кой с някакъв недъг...Научете се да бъдете по-толерантни и човечни, проявете частица доброта и дайте на тези деца шанса да живеят нормално, без да се чувстват изолирани и нежелани!
DeSiNcEtY
02-28-2008, 16:41
Predi malko izl14iha reportaj v koito ve4e dosta hora sa se saglasili tam-v centara na Ruse da se postroi dom za decata. No vse o6te sa6testvuva podpiska ot pove4e ot 500 du6i PROTIV doma. Egoisti4na postapka. Decata ne bivat da se 4uvstvat razli4ni samo za6toto nqkoi gi otbqgvat. tova 4e va6ite deca 6te sa blizo do onezi, koito imat ovrejdaniq nqma da im navredi po nikakav na4in! Navsqkade po sveta okolko BG horata priemat drugite, koito imat ovrejdaniq prosto kato hora a ne kato nqkakvi individi, koito sa oligofreni!!!!! :smt051
mgxpower
02-28-2008, 16:50
Вместо да се притесняват от тези болни деца
да се притесняват от педофилите , изнасилвачите , диларите ,
убийците те не са само на центъра те са навсякъде около всички нас!
Аз не мога да разбера какво са виновни тия дечица ,че са се родили такива?Никой не е застрахован и на вашето дете може да се случи
ние нямаме нищо по-различно от тях може би само това ,че нашият живот
е много по-хубав от техния ако това тяхното може да се нарече живот!
Както каза Цвети проявете малко повече човечност
трябва да бъдем обединен народ и да се подкрепяме
не си мислете ,че имате нещо повече от тези деца в домовете!
DeSiNcEtY
02-28-2008, 16:54
Вместо да се притесняват от тези болни деца
да се притесняват от педофилите , изнасилвачите , диларите ,
убийците те не са само на центъра те са навсякъде около всички нас!
Аз не мога да разбера какво са виновни тия дечица ,че са се родили такива?Никой не е застрахован и на вашето дете може да се случи
ние нямаме нищо по-различно от тях може би само това ,че нашият живот
е много по-хубав от техния ако това тяхното може да се нарече живот!
Както каза Цвети проявете малко повече човечност
трябва да бъдем обединен народ и да се подкрепяме
не си мислете ,че имате нещо повече от тези деца в домовете!
Mnogo to4no kazano. Decata ne sa vinovni za tova koeto sa. :(
Seducti0n
02-28-2008, 16:58
Браво,Ники.Само така, трябва да докажем на тесногръдато ни общество, че не е право като отхвърля тези дечица.Всъщтност, имаме възможността да ходим, да виждаме, да чуваме, да говорим, част от тях децата ги нямат.Те обаче, притежават нещо, което някои от нас никога не са имали и то е-ДА ЧУВСТВАТ...Именно липсата на чувство, на хуманно отношение и толерантност ни е превърнала в озлобени и егоистични същества, останали апатични към болката и страданието на околните...
mgxpower
02-28-2008, 17:20
Проблема на българина е ,че гледа само и единствено той да е добре!
Малко са хората , които мислят и за останалите наистина са малко!
Но има такива хора и аз лично шапка им свалям!
Seducti0n
02-28-2008, 17:31
И ще си останат малко, докато има родители, страхуващи се от това, близо до домовете им да живеят деца с недъзи.Хей, хора разчупете малко до болка познатия стереотип и отворете сърцата си, станете съпричастни към съдбата на тези деца.Научете и своите да бъдат съсрадателни и да не бягат като ожилени, когато видят дете с физически или психически недъг.Не отдалечавайте отрочетата си от реалния свят, подобна загржиност би била излишна.Не са цветя за да живеят в саксия, дайте им възможност за досег с това, което ги заобикаля...
shadow4e
02-28-2008, 19:22
И защо да не остане там, та те децата не могат да ходят и ще си стоят в двора на сградата, който трябва да е с висока ограда, заради тяхната безопасност и да не стават гледка на другите деца, защото за тях би било травмиращо.
kuklichka_bg
02-28-2008, 19:33
xah az sam ot ruse ebasi ujasa e zashto to4no na centara weeeeeee of teq ne sa v red we basi uligofrenite vednaj bqha re6ili da praqt klinika za psihi4no bolni zaad u4ili6te iordan iovkov sq centar za uvredeni deca da napraqt to nqma losho no zashto na centara
!?!?!?????????????????????????????????? :( :( :( :( :( :x
mgxpower
02-28-2008, 20:55
xah az sam ot ruse ebasi ujasa e zashto to4no na centara weeeeeee of teq ne sa v red we basi uligofrenite vednaj bqha re6ili da praqt klinika za psihi4no bolni zaad u4ili6te iordan iovkov sq centar za uvredeni deca da napraqt to nqma losho no zashto na centara
!?!?!?????????????????????????????????? :( :( :( :( :( :xНе осъзнаваш ли колко си куха?!Ако някой от семейството ти беше такъв нямаше да мислиш по този селски и к*рвенски начин с извинение!
Seducti0n
02-28-2008, 21:09
Зле си.Въобще не си даваш сметка, колко грозни и жестоки са думите ти.Така говориш, все едно тези дечица не са живи същества, а някакви измислени герои от филм на ужасите.Отвори си очите и прозри истината.Те са хора, като всички нас и е адски егоистичен фактът, че някои от нас са против мястото на което е било запланувано да се построи въпросната сграда...Дайте им шанс, не ги игнорирайте, те НЕ СА виновни, че са се родитили такива!!!
mgxpower
02-28-2008, 21:29
Зле си.Въобще не си даваш сметка, колко грозни и жестоки са думите ти.Така говориш, все едно тези дечица не са живи същества, а някакви измислени герои от филм на ужасите.Отвори си очите и прозри истината.Те са хора, като всички нас и е адски егоистичен фактът, че някои от нас са против мястото на което е било запланувано да се построи въпросната сграда...Дайте им шанс, не ги игнорирайте, те НЕ СА виновни, че са се родитили такива!!!Човек си дава сметка за нещата едва когато ги изпита на свой гръб!Не пожелавам на никой да има такова дете , братче или сестриче и да го гледа всеки ден как се мъчи!Прост не ви го пожелавам!А ако на някой все пак се случи и в семействот му има поне един такъв член ще си даде ясна представа за проблема на детенцето като погледне в малките му влажни очи ще проникне вътре в него!И какво като са болнички и те душа носят някой от вас отделят повече внимание на домашните си любимци дори ще съжалиш едно куче което няма крак или накуцва или му има нещо друго а за малките дечица на кой му пука???Каква е цената на един здрав човешки живот пред този на кучето?Това само доказва какви животни сме ние хората!
swords1010
02-28-2008, 22:10
Честно казано, нямам какво да допълня към думите на Цвети и Ники. Просто съм с тях. Крайно жестоко, грозно и нечовешко е отношението ви към тези деца.
krem4et0
02-29-2008, 07:03
!?!?!?????????????????????????????????? :( :( :( :( :( :xНе осъзнаваш ли колко си куха?!Ако някой от семейството ти беше такъв нямаше да мислиш по този селски и к*рвенски начин с извинение!
Точно пък така ще си мисли. Аз съм с порок. никой не ме е погледнал, никой не ми е дал 1 стотинка. Как родителите ми са могли да ме отгладат, да ме лекуват и да се справят? Хвърлям вината върху родителите. Децата не са виновни, ама нито ние, нито властта. Виновни са родителите. Но подобна семейна среда и нормелен живот е трябвало да бъде осигурен от тях, а не от нас. Ако щете безсърдечна ме наречете, ако щете и к**ва-не ми пука. Интегрирането на тези деца с останалите е трябвало да стане от семейството и то в ранна възраст. И аз съм се чувствала на моменти различна, но като изключим това, че не съм имала оценки по физическо, съм била точно като другите деца. не знам защо си мислите, че сте длъжни на някой. Аз не се чувствам длъжна да търпя деца, ясноосъзнати са като недъгавидо себе си! Та на мен ми е противно по ТВ да ги гледам само....
Seducti0n
02-29-2008, 07:18
Кремче, всеки има право на мнение.В случая ми стана неприятно от глубия коментар на kuklichka_bg по темата.
Вярно е, че интеграцията на тези дечица би трябвало да започне именно от семейството, но има родители за които е по-лесно да ги оставят в някой дом, без да се интересуват от живота им, от съдбата им...И когато те проявят безхаберие, ние обществото, сме следващата истанция...Ако ние също си затворим очите за проблемите на околнтие, какво ще стане с тези невинни същества?Трябва да се потърси начин да бъдат адаптирани и да не се чувстват отритнати и забравени.Щом съдбата им е отнела някои физически умения, нека поне ние не проваляме псхиката им!
Гледала съм не един и два репортажа, за деца с физически/психически уврежднеия и никога не съм превключвала канала( това, което правят родителите ми, нещо което адски много ме дразни в тях).Колкото и нелицеприятна да е гледката я приемам не сеправя гримаси и отвратени физиономии.Аз няма как да им помогна, но за мен съпричастността е по-важна.Когато знаеш, че има някъде дори на края на света един човек, който се интересува от това, което се случва с теб, от трудностите, които се налага ежедневно да преодоляваш, тогава като че ли, нещата придобиват съвсем друго измерение.Не се чувстваш толколкова безпомощен, усещайки подкрепата на някого, намираш нови сили да продължиш напред и да се справиш с житейските неволи. :)
Кремче, всеки има право на мнение.В случая ми стана неприятно от глубия коментар на kuklichka_bg по темата.
Вярно е, че интеграцията на тези дечица би трябвало да започне именно от семейството, но има родители за които е по-лесно да ги оставят в някой дом, без да се интересуват от живота им, от съдбата им...И когато те проявят безхаберие, ние обществото, сме следващата истанция...Ако ние също си затворим очите за проблемите на околнтие, какво ще стане с тези невинни същества?Трябва да се потърси начин да бъдат адаптирани и да не се чувстват отритнати и забравени.Щом съдбата им е отнела някои физически умения, нека поне ние не проваляме псхиката им!
Гледала съм не един и два репортажа, за деца с физически/психически уврежднеия и никога не съм превключвала канала( това, което правят родителите ми, нещо което адски много ме дразни в тях).Колкото и нелицеприятна да е гледката я приемам не сеправя гримаси и отвратени физиономии.Аз няма как да им помогна, но за мен съпричастността е по-важна.Когато знаеш, че има някъде дори на края на света един човек, който се интересува от това, което се случва с теб, от трудностите, които се налага ежедневно да преодоляваш, тогава като че ли, нещата придобиват съвсем друго измерение.Не се чувстваш толколкова безпомощен, усещайки подкрепата на някого, намираш нови сили да продължиш напред и да се справиш с житейските неволи. :)
Мога да съм съпричастен към тях и без да се налага всеки ден да гледам натъжаващи гледки. Затова, съпричастни към тях, но извън градовете, да не говорим пък за центровете на градовете. Така стискаме ли си ръцете?
Seducti0n
02-29-2008, 09:14
Здравей, air_J.Да приемем, че си ги стискаме и все пак аз защитавам своята и тази на Ники позиции по въпроса.
Бих се радвала, ако съпричастността, която изразяваш не е само на думи, а и в действителност.Когато коментирах, постта на Кремчето, споменах това, че всеки има право на свое мнение и отношение.Аз го уважавам независимо от това, дали то е сходно с моето или не.
:)
Иска ми се да променя света към по-добро иска ми се всички да се раждат без каквито и да е проблеми, било то на психическа или физическа основа...Знам, че няма как нещата да бъдат идеални....Мъчно ми е за тези дечица, натъжава ме факта, че не могат да водят един пълноценен живот, натъжава ме това че им е отнето правото на социална реализация..живеят като затворници по домовете, не получават много от нещата, които имат децата растящи и възпитавани в едно нормално семейство, обгрижвани и обичани...
DeSiNcEtY
02-29-2008, 10:24
Za onezi koito sa protiv doma za tezi de4ica, iskam da kaja 4e sa golemi egoisti i qvno ne gi interesuva nikoi osven tqh samite! Ne razbiram kak tezi deca mogat da badat nari4ani "IZRODI" ili podobni. Ako va6eto dete ima6e nedag edva li 6tqhte da se darjite s nego taka kakto s decata ot domovete! :-k
chipi_kaoo
02-29-2008, 13:08
!?!?!?????????????????????????????????? :( :( :( :( :( :xА ти живееш в Русе, нали? Ужас, изнеси се от там, защото като минаваш през "центъра" ще ръсиш простутия и тъпота. Може ли да си толкова голям егоист. А Русе бил МОДЕРЕН град. Там са си селяни, които мислят само за себе си (не всички, а само тези като kuklichka_bg). Тва не е концерт по желания. Където ги настанят ТАМ. И да ревете и да се тръшкате, тва си е. :-x :-x :-x :-x :-x :-x Българите сме големи нещастници :-x :-x :-x :-x :-x :-x
Съгласна съм с теб. Те не са виновни за нищо. А тези майки, които не искат "изроди около децата си" надали са сядали да се замислят, ако тяхното дете беше такова(не го пожелавам на никой давам за пример само) дали щяха да се кефят на подобни изказвания по негов адрес и как биха се почувствали.
swords1010
03-03-2008, 22:12
krem4et0, признавам, че за много неща си права. Аз не се чувствам длъжен за нищо. И все пак... само фактът, че мога да помогна дори и с малко животът на тези деца да стане малко по-добър, че мога да помогна на едно от тях да се почувства дори и малко по-добре, че мога да им покажа, че и те са хора и въпреки недъзите им заслужават да бъдат обичани... този факт ме кара да се чувствам невероятно. Нали сме хора? Аз не дарявам, защото се чувствам длъжен. Дарявам пари, които иначе биха били похарчени за няколко глупави смс-а. Дарявам пари, които иначе бих похарчил за първата глупост (която често хич не ми и трябва). Дарявам, защото така искам (не защото се чувствам длъжен). :)
Напълно съм съгласна с мненията на ЦвЕтИт0,MG-X-Power и swords1010. Просто нямам какво да допълня.:) Много точно изказани мнения и съвпадат напълно и с моята позиция по въпроса. \:D/
HePeAJIeH
03-04-2008, 09:07
Помогни за да ти бъде отвърнато! Това че никой не ви е помогнал не означава че и вие не трябва да помагате! Това сме ние бългалите...безсърдечен народ...и най-вече егоистично племе! :?
SweetBunny
03-04-2008, 10:44
Аз също!
Интегрирането на тези деца с останалите е трябвало да стане от семейството и то в ранна възраст.. Аз не се чувствам длъжна да търпя деца, ясноосъзнати са като недъгавидо себе си! Та на мен ми е противно по ТВ да ги гледам само....
Не, не мога да проумея, че ти написа това :shock: Винаги съм имала толкова хубаво мнение за теб. Не мога да разбера как може да сте такива егоисти :booooomb: Добре де, виновни са родителите и какво да направим??? Да ги оставим децата - нали кво ми пука за тях да се оправят..................Като на твоите родители не са им дали стотинка - евала, браво на тях, гордей се с тях, че са толкова борбени. На теб е имало кой да ти помогне, а на тях няма :( :? Те не са имали твоя късмет и ти вместо да си още по-отзивчива спрямо тях, че те нямат кой да им помогне за разлика от теб..........Ти си толкова егоцентрична и тесногърда, че не може да бъде. Дай да ги игнорираме. Да ги заврем някъде, те нямат право да живеят на хубаво място :booooomb: нали не са нормални....тези изроди :booooomb: :booooomb: :booooomb: защо и ти не се завреш при тях, щом си толкова отворена. Нали и ти си родена с недъг :x
Откъде я изкарвате тази злоба не знам :booooomb:
swords1010
03-04-2008, 17:35
Вижте, хора! :)
Тези деца имат нужда от внимание и контакт с други хора, за да могат да се развиват правилно и да подобряват житейските си умения. Как това ще се случи, ако бъде построен дом в някакво поле (както някой по новините, ако не се лъжа беше предложил) и тези деца бъдат изолирани от цивилизацията? Как ще контактуват с околните? Как ще изграждат уменията си да се справят в различни ситуации? :)
krem4et0
03-05-2008, 15:02
Аз също!
Интегрирането на тези деца с останалите е трябвало да стане от семейството и то в ранна възраст.. Аз не се чувствам длъжна да търпя деца, ясноосъзнати са като недъгавидо себе си! Та на мен ми е противно по ТВ да ги гледам само....
Не, не мога да проумея, че ти написа това :shock: Винаги съм имала толкова хубаво мнение за теб. Не мога да разбера как може да сте такива егоисти :booooomb: Добре де, виновни са родителите и какво да направим??? Да ги оставим децата - нали кво ми пука за тях да се оправят..................Като на твоите родители не са им дали стотинка - евала, браво на тях, гордей се с тях, че са толкова борбени. На теб е имало кой да ти помогне, а на тях няма :( :? Те не са имали твоя късмет и ти вместо да си още по-отзивчива спрямо тях, че те нямат кой да им помогне за разлика от теб..........Ти си толкова егоцентрична и тесногърда, че не може да бъде. Дай да ги игнорираме. Да ги заврем някъде, те нямат право да живеят на хубаво място :booooomb: нали не са нормални....тези изроди :booooomb: :booooomb: :booooomb: защо и ти не се завреш при тях, щом си толкова отворена. Нали и ти си родена с недъг :x
Против тези деца нямам нищо. Разбира се, че нямам техните проблеми, но мога да се поставя на тяхно място. Мисълта ми беше, че нещата не бива да се решават от мен или от теб. не сми ние хората, които да се грижим за тези деца. Знам, че е егоистично, но в това отношение съм озлобена от всички наоколо...Виждала съм снизходителността в очите им, съжалението им, търпяла съм редица подигравки и не ми е било леко. С моите пари или без тях на тях няма да им стане по-леко, защото отношението си остава. То не се променя от това дали живееш в центъра на Русе в близка до семейната среда или с в дом.
Знам, че звучи коравосърдечно. Аз всъщност не съм такъв човек. Яд ме е на родителите им, че са ги родили и че са ги захвърлили като ненужен тумор. Аз пък не искам да им дам пари. не бих ги приела с отворени обятия и в дома си. Съжалявам. Аз не искам да съм до хора, които ми навяват тъга и лоши мисли. не, че комшията дето на 2 стъпала се задъхва и си мисля, че аха ще умре не ми навява такива мисли.
1 такова дете няма нужда от пари. Има нужда от истинска обич и топлина, а аз това не мога да дам. Смятам, че парите ми са излишни и по-добре да ги дам за моето си здраве.
А относно "любезното" ти предложение да се завра при тях-аз не съм изоставено дете, а съм обичано и желано. Евала прамвя на родителите си, защото са се заели с тежката задача да дадат втори живот на 1 обречено момиче. Евала, че са се добрали до Чирков и той ме е оперирал безпогрешно, давайки ми още много години нормален живот. Всеки родител трябва да постъпи по този начин. Аз не съм виновна, че техните родители не са постъпили така. Не мисля, че ние трябва да носим тази отговорност.
еми по принцип съм от русе, сега живея в друг град, но всяко лято съм там. Незнам от къде сте чули тая информация за центъра, защото говорят за квартал Средна кула, което доста далече от центъра, както и да е. И аз мисля че не трябва така да говорят за тези деца и да ги гледат с пренебрежение и отвръщение, те не са виновни, че са такова. Най-добрата приятелка на майка ми е специализирана учителка на точно такива деца, по-малки обаче. Много пъти съм била на работното и място и толкова жал ми е ставало и съм плакала даже, за тези мили деца, които не може да зарежем просто така. От малка съм виждала такива деца и нямам нищо против към тях, но ние българите сме тъп народ и сега повечето ще кажат, ааааа,нееее, аз съжелявам децата и не ми пречат, но друго ще кажете като дойдат във вашия квартал и като ги гледате всеки ден, което доста ще притеснява някои хора. Затова според мен, за да не бъдат децата притеснявани, оглеждани и одумвани от едно такова слабоумно малцинство трябва да бъдат на по спокойно място.
В нашето училище, имаме специална паралелка за деца с ментални увреждания.
Помня ги от почти първият им ден в училище и спокойно мога да заява ЧЕ РАЗЛИКА ИМА НЕВЕРОЯТНА.
Тези деца се приобщиха към нас - социализираха се....Държат се по-нормално, дори външният им вид се подобри- просто коренна промяна .... факт , който само може да ме радва.
Ето защо , апелирам към вас хора - НЕ ГИ ОТБЛЪСКВАЙТЕ.
Не се отвръщавайте от тях. Ние сме им нужни. Те жадуват за наша ласка и подкрепа.
П.С - Кремче , недей да твърдиш, че никой не ти е помогнал - родителите ти са направили това , което ще е прекрасно ако ти съумееш да направиш някой ден.....
HopeLesss
03-05-2008, 15:43
Мисля, че всички сме съгласни с едно -родителите носят главната вина. Дотук добре, а по-нататък? Децата защо трябва да плащат чужди грехове, защо трябва да бъдат отритвани първо от родителите, после от обществото???
air_J, тези деца съществуват независимо дали ти се иска или не, дали ги виждаш, или не. Ако искаш да живееш в една друга реалност, ок, но това според мен не е начина. Не е начина да ги натирим в планините, извън всякаква нормална среда за живот и да се правим, че ги няма, че имаме едно общество от единствено и само здрави хора...
swords1010
03-05-2008, 17:43
Кремче, точно така отношението ще си остане въпреки парите. Но за да се промени и това, всеки един трябва да се замисли и да промени себе си. Ние не можем да променим другите, себе си обаче можем. :)
SweetBunny
03-05-2008, 18:54
Аз също!
Против тези деца нямам нищо. Разбира се, че нямам техните проблеми, но мога да се поставя на тяхно място. Мисълта ми беше, че нещата не бива да се решават от мен или от теб. не сми ние хората, които да се грижим за тези деца. Знам, че е егоистично, но в това отношение съм озлобена от всички наоколо...Виждала съм снизходителността в очите им, съжалението им, търпяла съм редица подигравки и не ми е било леко. С моите пари или без тях на тях няма да им стане по-леко, защото отношението си остава. То не се променя от това дали живееш в центъра на Русе в близка до семейната среда или с в дом.
Знам, че звучи коравосърдечно. Аз всъщност не съм такъв човек. Яд ме е на родителите им, че са ги родили и че са ги захвърлили като ненужен тумор. Аз пък не искам да им дам пари. не бих ги приела с отворени обятия и в дома си. Съжалявам. Аз не искам да съм до хора, които ми навяват тъга и лоши мисли. не, че комшията дето на 2 стъпала се задъхва и си мисля, че аха ще умре не ми навява такива мисли.
1 такова дете няма нужда от пари. Има нужда от истинска обич и топлина, а аз това не мога да дам. Смятам, че парите ми са излишни и по-добре да ги дам за моето си здраве.
А относно "любезното" ти предложение да се завра при тях-аз не съм изоставено дете, а съм обичано и желано. Евала прамвя на родителите си, защото са се заели с тежката задача да дадат втори живот на 1 обречено момиче. Евала, че са се добрали до Чирков и той ме е оперирал безпогрешно, давайки ми още много години нормален живот. Всеки родител трябва да постъпи по този начин. Аз не съм виновна, че техните родители не са постъпили така. Не мисля, че ние трябва да носим тази отговорност.
Не искам да споря с теб,защото виждам, че съгласие не ще постигнем. Искам само да кажа няколко неща. Казваш, че не сме ние хората....... :( :( А кой е тогава? Нямат си никого. А всеки знае каква ние държавата и че не отделя нужните средства на нуждаещите се :o Ако всеки помогне с малко - ще се получи :) На мен това ми доставя удовлетворение, носи ми щастие, носи ми спокойствие и усмивка. Дори планувам да ида до сиропиталището в града ми и да даря дрехи и малко пари. И ще искам да видя децата :) Трябва да ги приобщим към нашата среда. Защото ги изолираме, а това им създава комплекси цял живот :( Бих искала повечето училища да са както Jeuelle. И в тези класове да има повече толерантност, повече компромиси и разбиране. Защото те се нуждаят от това. ................
swords1010
03-05-2008, 19:14
sineoka_kukla, точно така. Това опитах да обясня и аз. Ако изолираме тези деца от нормалната човешка среда, те никога няма да се развият нормално :)
sexomanka
03-05-2008, 19:21
:(
mgxpower
03-05-2008, 19:39
А сещате ли се за онази реклама по Коледа...аз лично бях потресен
ако сте се заслушвали "Не оставяйте ИГРАЧКИТЕ без деца.."
Какво огромно внимание отделят на играчките.. :-x
А сещате ли се за онази реклама по Коледа...аз лично бях потресен
ако сте се заслушвали "Не оставяйте ИГРАЧКИТЕ без деца.."
Какво огромно внимание отделят на играчките.. :-x
Да,заслушах се.. и си викам аз ли съм нещо тъпа и немога да зацепя или нз.. но явно не само на мен ми е направило впечатление
Mен тази реклама много ме стресна...
Всеки път щом чуех репликата - замръзвах ...
mgxpower
03-05-2008, 21:44
Можеше да е обратното , но явно играчките са по-важни! :-x :-x :-x
да и аз това коментирах с сума ти познати..
абе тъпаци важното е играчките да са добре :?
Мисля, че всички сме съгласни с едно -родителите носят главната вина. Дотук добре, а по-нататък? Децата защо трябва да плащат чужди грехове, защо трябва да бъдат отритвани първо от родителите, после от обществото???
air_J, тези деца съществуват независимо дали ти се иска или не, дали ги виждаш, или не. Ако искаш да живееш в една друга реалност, ок, но това според мен не е начина. Не е начина да ги натирим в планините, извън всякаква нормална среда за живот и да се правим, че ги няма, че имаме едно общество от единствено и само здрави хора...
Това, че съществуват не ме задължава да ги гледам, особено пък, когато мога да го избегна. :)
krem4et0
03-06-2008, 06:14
да и аз това коментирах с сума ти познати..
абе тъпаци важното е играчките да са добре :?
Е, вие много буквално го приехте. Идеята е също за изоставените деца, но просто е перефразирано "Не оставяйте децата без играчки", за да се постигне по-различно въздействие. Естествено, че послението е ЗА децата, а не за играчките.
А по темата-не ми се спори вече. Казах си мнението. Ако трябва да помагам на някой ще го направя лично. Дарявали сме дрехи, играчки, мебели за домове и за старите хора. Не съм стисната, давала съм хляб на просяци(пари не давам, че все за цигари или алкохол ги харчат), каузата е трогателна, но точно поради изложените лични причини реших да не я подкрепя.
ProstoAz
03-06-2008, 18:54
Малко ме домързя да изчета всичко, което сте писали, но схванах основните идеи...
Тези деца не били агресивни? От къде сте толкова сигурни? Някой ден като (ако) си имате собствени деца, сигурно ще разберете родителите, които не искат децата от Могилино близо до своите отрочета. Те не са само с физически недъзи, вижда се, че са и с психически отклонения. Аз гледах клипчето (надве-натри) в интернет и ми направи впечатление една реплика на журналистката: "...това дете дойде само с проблеми в говора..." (примерно), и в същия момент го дават как едва ли не е "прихванало" вече нервните тикове на едно от другите деца. Двете седят и се клатят откачено. Те се научават едно от друго, побъркват се... не са добре! Определено НЕ вярвам, че някой от вас някой ден, когато си има собствени деца, ще желае те да си играят с подобни... психично болни! Така е лесно на думи, всички сме много състрадателни...
Също така... попитали директорката на дома в някакво интервю случвало ли се е да хванат някои от децата в... хммм... как да го кажа... в по-интимен момент. И отговорът знаете ли какъв е бил? Положителен, естествено! Е, как мислите, тези деца дали могат да си укротяват нагоните, или не? Дали въобще разбират какво правят? Че те по същия начин могат да решат да си поиграят (?!?) и с някое от децата в Русе, толкова им е и акъла!
Че не са виновни само те, не са виновни само те... и?
Впечатление ми направи и това, че повечето бях от ромски произход. Ами, как очакваме да не са недъгави? Та при това племе кръвосмешението май си е напълно нормална практика... Съжалявам, ама аз не мога да гледам дете, плод на цигански разюздани кръвосмешителни актове, под въздействие на алкохол, лепило, нагон... или Бог знае какво още?!? Такива деца НЕ трябва въобще да се раждат или трябва да се умъртвяват след раждането. А на ромите трябва да им се забрани да се размножават с такава скорост и по такъв гнусен и отвратителен начин. Аз не виждам причина защо с парите си ние трябва да подкрепяме подобни неща? Стига сме издържали това паразитно племе на гърба си! Ние българи ли сме, цигани ли сме, какви сме?
Seducti0n
03-06-2008, 19:04
Илянче,нали тези дечица с физически, а не психически недъзи?
ProstoAz
03-06-2008, 19:07
Цвети, боя се, че не разбрах въпроса (ако е било въпрос, разбира се)... ;)
SweetBunny
03-08-2008, 10:46
^npocTo^a3^f^
За някои от написаните неща не съм съгласна. Но те подкрепям са психично болните хора.
Аз досега говорих за децата, които имат физически увреждания или пък съвсем леко забавяне в развитието (познавам такова момиче - имаше забавено развитие, но не се забелязваше от всеки - не можеше да общува с хората. Изпитаха ли я, тя почваше да плаче - това бе6е 2-3клас. Просто й трябваше по-специално отношение.)
Но има деца, които са с напълно увредена психика, изглеждат уродливо :o :( и си имат свой свят. И по никакъв начин не могат да разберат нашия, камо ли да живеят в него.
Е такива деца не може да се опитваме да ги проспособяваме. Аз също бих била против да живеят на центъра и като излязат на двора и примерно аз се разхождам наблизо и да виждам напълно луди деца. Разваля ми се целия ден и се затормозявам психически.
Но нямам нищо против деца с физически увреждания да живеят в града и ДА ИМАТ СЪЩИТЕ ПРАВА, КАКВИТО НИЕ ИМАМЕ.
Ако говорим за психически проблеми е нормално родителите да не искат да са близо.
Но в случая май говорим за физически проблеми...което ме навежда на мисълта, че има много безчувствени хора.
Да се радват, че на тях или на детето им не се е случило нещо подобно..че тогава май нямаше да недоволстват... :shock:
+1
Искам само да ви кажа, че съм от Русе и нещо инфото ви куца !! Първо - домът няма да се строи БАШ НА ЦЕНТАРА - това са глупости...мястото за построяването, което кмета е отпуснал се намира в един от отдалечените квартали - Кулата...и второ не всички РУСЕНЦИ са против построяването на дома...извинявайте много но не можете да ги сложите всички под един знаментател...тези които не искат да се построи дома са от квартал Кулата..и освен това чух, че не искали, защото имало по-изгодна оферта за мястото... :(
Първо да отбележа, че много от вас ще изтълкуват думите ми погрешно. Второ, за съжаление подобни сцени ни биват показани от чужденци и те до някаква степен са загрижени за тяхното лечение, начина им на живот, развитието им. Този репортаж обаче има и друга страна, анти страна за България в опит да ни представят зле пред света (не, че нещата не седят по точно такъв начин).
Аз съм малко скептично настроен към тези дарителски фондове, защото съм повече от убеден, че голяма част от тези пари няма да попадне където трябва. По спомен знам, че Китай или Япония бяха дарили около 2 милиона лева на дома, освен останалите суми които са събрани, тези пари са повече от достатъчни за 5 подобни дома, като в това се включва модернизиране, окачествяване на услугите (грижите към децата), качество и ниво на храна, нужните апаратури за лечение и т.н. Свидетели сме на това разпределение на парите не само в този случаи, а и в много други.
Можем само да се надяваме да осигурят нужното ниво на лечение и грижи за тези деца в опит да им помогнат по всякакъв възможен начин, вместо да се възползва някой дебеланко за да може да се вози в мерцедес с последен модел анцуг на адидас.