- Форум
- Новини и съобщения
- Новини и съобщения
- Съдбата на децата с недъзи от домовете в Русе
Kato 4uh tova ne6to naistina mi stana nepriqtno i bih iskala da razbera i va6eto mnenie. Slu4va se slednoto: Blizo do Ruse ima dom s deca s uvrejdaniq. Sled kampaniqta na BTV se sabirat pari za nov dom za tezi deca i mqstoto, koeto e izbrano e v centara na Ruse. No sega edva li 6te ima vazmojnost da se postroi tozi dom, zaradi mnogo roditeli v Russe, koito ne jelaqt tezi deca s nedazi da sa blizo do tehnite poneje 6tqli da im navredqt !!!Ne iskali ...citiram" tezi izrodi sa s nedazi i sa s umstveni uvrejdaniq, kak moje deteto mi da minava blizo do tezi oligofreni?" citat ot vesnik na intervu s edna ot maikitekoito sa nedovolni.I samo da dobavq 4e decata nqmat psihi4eski a fizi4eski uvrejdaniq( ne mogat da varvqt, govorqt, vijdat, ili imat nedazi, sa6to taka ne sa agresivni ili lesno razdraznitelni) Te sa na 1 do 15-16 godini i pove4eto ne mogat da varvqt a kamoli da navredqt na nqkogo s ne6to... I zatova sega nai- veroqtno 6te se tarsi novo mqsto za postroqvaneto na dom za tezi deca, tam kadeto horata razbirat drugite s nedazi i tova 4e te 6te jiveqt v dom blizo do tehnite deca nqma da pri4inqva problemi. Vsi4ki sme hora i imame ravni prava! Decata ot domovete nqmat vina 4e sa izostaveni i 4e imat uvrejdaniq
![]()
The fate that you will win is the half battle, the other half is in the way you fight!!!
И аз да бях родител, и аз нямаше да искам наблизо да живеят деца с недъзи - сега можете да ме убиете с камъни. И отгоре на това сефте чувам, че говорим за центъра на Русе, но ако информацията е вярна - още повече съм против.![]()
Левски шампион але але!
Informaciqta e vqrna. To nqma smisal da se laje po takiva temi. Tazi sutrin go kazaha po novinite dokato ima6e pregled na pe4ataПървоначално написано от air_J
![]()
The fate that you will win is the half battle, the other half is in the way you fight!!!
Аз също!Първоначално написано от air_J
И аз съм с физически порок по рождение, ама родителите ми не са ме оставили, а са ми помогнали. на тях никой 1 стотинка не им е дал, никой не им е протигнал ръка навремето. не смятам, че аз и моето семейство сме дръжни с нещо на тия деца и на които и да е деца, изоставени поради физически недостатъци. Какви родители са имали не искам и да мисля. но не съм дала 1 стотинка за кампанията в Могилино, няма и да дам поради вече посочената причина.
На мен никой нищо не е дал.
Недейте да мислите, че това са си чужди проблеми. На никого не пожелавам детето му да е с недъг. И те са деца, какво, че са по-различни от нас. И те искат приятели, да се хранят, да имат коледа, великден, домашен уют. Не мога да си представя колко мизерно живеят, и колко зле се държат с тях. Нз, но аз мисля, че се въздържам, немога да кажа "да" или "не"Първоначално написано от krem4et0
Вие сърцата нямате ли?Съдбата не е била благосклонна към тях след като още с раждането си са се родили с недъзи(физически).Кои сте вие, че да решавате къде ще живеят тези деца?!Дай понеже са различни от нас да ги заточим на някой самотен остров.Да ги игнонираме, да оставяме глухи, неми и сляпи за проблемите им... Мислите ли, че тези невинни същества заслужават подобно жестоко отношение...Какво са виновни, че са такива?Защо трябва да се отнасяме по подобен начин с тях...Защо??
Ако аз бях родител, никога нямаше да използвам аргумента."Не искам да навредят на децата ми"... и как по-точно ще го направят, с какво като тези дечица не са способни муха да убият.Сигурна съм, че повечето от тях са далеч по-добри и човечни от нас, дори и да не ни се вярва.
Разберете не може да си затваряме очите и да живем в свой вълшебен, илюзорен свят, а в същото време едни безпомощни създания да търсят своето място под слънцето.Всички сме хора, кой с напълно развита псхика и физика, кой с някакъв недъг...Научете се да бъдете по-толерантни и човечни, проявете частица доброта и дайте на тези деца шанса да живеят нормално, без да се чувстват изолирани и нежелани!
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
Predi malko izl14iha reportaj v koito ve4e dosta hora sa se saglasili tam-v centara na Ruse da se postroi dom za decata. No vse o6te sa6testvuva podpiska ot pove4e ot 500 du6i PROTIV doma. Egoisti4na postapka. Decata ne bivat da se 4uvstvat razli4ni samo za6toto nqkoi gi otbqgvat. tova 4e va6ite deca 6te sa blizo do onezi, koito imat ovrejdaniq nqma da im navredi po nikakav na4in! Navsqkade po sveta okolko BG horata priemat drugite, koito imat ovrejdaniq prosto kato hora a ne kato nqkakvi individi, koito sa oligofreni!!!!!![]()
Вместо да се притесняват от тези болни деца
да се притесняват от педофилите , изнасилвачите , диларите ,
убийците те не са само на центъра те са навсякъде около всички нас!
Аз не мога да разбера какво са виновни тия дечица ,че са се родили такива?Никой не е застрахован и на вашето дете може да се случи
ние нямаме нищо по-различно от тях може би само това ,че нашият живот
е много по-хубав от техния ако това тяхното може да се нарече живот!
Както каза Цвети проявете малко повече човечност
трябва да бъдем обединен народ и да се подкрепяме
не си мислете ,че имате нещо повече от тези деца в домовете!
Mnogo to4no kazano. Decata ne sa vinovni za tova koeto sa.Първоначално написано от MG-X-Power
![]()
Браво,Ники.Само така, трябва да докажем на тесногръдато ни общество, че не е право като отхвърля тези дечица.Всъщтност, имаме възможността да ходим, да виждаме, да чуваме, да говорим, част от тях децата ги нямат.Те обаче, притежават нещо, което някои от нас никога не са имали и то е-ДА ЧУВСТВАТ...Именно липсата на чувство, на хуманно отношение и толерантност ни е превърнала в озлобени и егоистични същества, останали апатични към болката и страданието на околните...
Проблема на българина е ,че гледа само и единствено той да е добре!
Малко са хората , които мислят и за останалите наистина са малко!
Но има такива хора и аз лично шапка им свалям!
И ще си останат малко, докато има родители, страхуващи се от това, близо до домовете им да живеят деца с недъзи.Хей, хора разчупете малко до болка познатия стереотип и отворете сърцата си, станете съпричастни към съдбата на тези деца.Научете и своите да бъдат съсрадателни и да не бягат като ожилени, когато видят дете с физически или психически недъг.Не отдалечавайте отрочетата си от реалния свят, подобна загржиност би била излишна.Не са цветя за да живеят в саксия, дайте им възможност за досег с това, което ги заобикаля...
И защо да не остане там, та те децата не могат да ходят и ще си стоят в двора на сградата, който трябва да е с висока ограда, заради тяхната безопасност и да не стават гледка на другите деца, защото за тях би било травмиращо.
xah az sam ot ruse ebasi ujasa e zashto to4no na centara weeeeeee of teq ne sa v red we basi uligofrenite vednaj bqha re6ili da praqt klinika za psihi4no bolni zaad u4ili6te iordan iovkov sq centar za uvredeni deca da napraqt to nqma losho no zashto na centara
!?!?!??????????????????????????????????![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Когато нещо отмине, тогава усещаме колко хубаво е било.
Не осъзнаваш ли колко си куха?!Ако някой от семейството ти беше такъв нямаше да мислиш по този селски и к*рвенски начин с извинение!Първоначално написано от kuklichka_bg
Зле си.Въобще не си даваш сметка, колко грозни и жестоки са думите ти.Така говориш, все едно тези дечица не са живи същества, а някакви измислени герои от филм на ужасите.Отвори си очите и прозри истината.Те са хора, като всички нас и е адски егоистичен фактът, че някои от нас са против мястото на което е било запланувано да се построи въпросната сграда...Дайте им шанс, не ги игнорирайте, те НЕ СА виновни, че са се родитили такива!!!Първоначално написано от kuklichka_bg
Човек си дава сметка за нещата едва когато ги изпита на свой гръб!Не пожелавам на никой да има такова дете , братче или сестриче и да го гледа всеки ден как се мъчи!Прост не ви го пожелавам!А ако на някой все пак се случи и в семействот му има поне един такъв член ще си даде ясна представа за проблема на детенцето като погледне в малките му влажни очи ще проникне вътре в него!И какво като са болнички и те душа носят някой от вас отделят повече внимание на домашните си любимци дори ще съжалиш едно куче което няма крак или накуцва или му има нещо друго а за малките дечица на кой му пука???Каква е цената на един здрав човешки живот пред този на кучето?Това само доказва какви животни сме ние хората!Първоначално написано от ЦвЕтИт0
Точно пък така ще си мисли. Аз съм с порок. никой не ме е погледнал, никой не ми е дал 1 стотинка. Как родителите ми са могли да ме отгладат, да ме лекуват и да се справят? Хвърлям вината върху родителите. Децата не са виновни, ама нито ние, нито властта. Виновни са родителите. Но подобна семейна среда и нормелен живот е трябвало да бъде осигурен от тях, а не от нас. Ако щете безсърдечна ме наречете, ако щете и к**ва-не ми пука. Интегрирането на тези деца с останалите е трябвало да стане от семейството и то в ранна възраст. И аз съм се чувствала на моменти различна, но като изключим това, че не съм имала оценки по физическо, съм била точно като другите деца. не знам защо си мислите, че сте длъжни на някой. Аз не се чувствам длъжна да търпя деца, ясноосъзнати са като недъгавидо себе си! Та на мен ми е противно по ТВ да ги гледам само....Първоначално написано от MG-X-Power
Кремче, всеки има право на мнение.В случая ми стана неприятно от глубия коментар на kuklichka_bg по темата.
Вярно е, че интеграцията на тези дечица би трябвало да започне именно от семейството, но има родители за които е по-лесно да ги оставят в някой дом, без да се интересуват от живота им, от съдбата им...И когато те проявят безхаберие, ние обществото, сме следващата истанция...Ако ние също си затворим очите за проблемите на околнтие, какво ще стане с тези невинни същества?Трябва да се потърси начин да бъдат адаптирани и да не се чувстват отритнати и забравени.Щом съдбата им е отнела някои физически умения, нека поне ние не проваляме псхиката им!
Гледала съм не един и два репортажа, за деца с физически/психически уврежднеия и никога не съм превключвала канала( това, което правят родителите ми, нещо което адски много ме дразни в тях).Колкото и нелицеприятна да е гледката я приемам не сеправя гримаси и отвратени физиономии.Аз няма как да им помогна, но за мен съпричастността е по-важна.Когато знаеш, че има някъде дори на края на света един човек, който се интересува от това, което се случва с теб, от трудностите, които се налага ежедневно да преодоляваш, тогава като че ли, нещата придобиват съвсем друго измерение.Не се чувстваш толколкова безпомощен, усещайки подкрепата на някого, намираш нови сили да продължиш напред и да се справиш с житейските неволи.![]()
Мога да съм съпричастен към тях и без да се налага всеки ден да гледам натъжаващи гледки. Затова, съпричастни към тях, но извън градовете, да не говорим пък за центровете на градовете. Така стискаме ли си ръцете?Първоначално написано от ЦвЕтИт0
Левски шампион але але!
Здравей, air_J.Да приемем, че си ги стискаме и все пак аз защитавам своята и тази на Ники позиции по въпроса.
Бих се радвала, ако съпричастността, която изразяваш не е само на думи, а и в действителност.Когато коментирах, постта на Кремчето, споменах това, че всеки има право на свое мнение и отношение.Аз го уважавам независимо от това, дали то е сходно с моето или не.
![]()
Иска ми се да променя света към по-добро иска ми се всички да се раждат без каквито и да е проблеми, било то на психическа или физическа основа...Знам, че няма как нещата да бъдат идеални....Мъчно ми е за тези дечица, натъжава ме факта, че не могат да водят един пълноценен живот, натъжава ме това че им е отнето правото на социална реализация..живеят като затворници по домовете, не получават много от нещата, които имат децата растящи и възпитавани в едно нормално семейство, обгрижвани и обичани...
Za onezi koito sa protiv doma za tezi de4ica, iskam da kaja 4e sa golemi egoisti i qvno ne gi interesuva nikoi osven tqh samite! Ne razbiram kak tezi deca mogat da badat nari4ani "IZRODI" ili podobni. Ako va6eto dete ima6e nedag edva li 6tqhte da se darjite s nego taka kakto s decata ot domovete!Първоначално написано от kuklichka_bg
![]()
А ти живееш в Русе, нали? Ужас, изнеси се от там, защото като минаваш през "центъра" ще ръсиш простутия и тъпота. Може ли да си толкова голям егоист. А Русе бил МОДЕРЕН град. Там са си селяни, които мислят само за себе си (не всички, а само тези като kuklichka_bg). Тва не е концерт по желания. Където ги настанят ТАМ. И да ревете и да се тръшкате, тва си е.Първоначално написано от kuklichka_bg
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Българите сме големи нещастници
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Съгласна съм с теб. Те не са виновни за нищо. А тези майки, които не искат "изроди около децата си" надали са сядали да се замислят, ако тяхното дете беше такова(не го пожелавам на никой давам за пример само) дали щяха да се кефят на подобни изказвания по негов адрес и как биха се почувствали.