View Full Version : Искам да се променя ! Но как?
purple4o
01-05-2009, 20:00
Здравейте ..
Моят проблем е, че тази година ще кандидатствам и от миналата година само си казвах, че ще уча и че няма да разочаровам родителите си.. но всъщност става точно обратното.. :( Аз наистина искам да влезна в хубаво училище, с голям бал и с уважението към мен сред съучениците.. моля ви, кажете ми какво да направя, защото както и да се опитвам, не мога да седна да уча ей така.. само ме мързи.. когато се върна от училище или сядам на компа или заспивам пред телевизора и когато нашите се върнат представям тетрадката от клас и казвам, че това ми е домашното... сякаш съм програмирана всеки път да го правя и да не уча.. да не говорим, че очите ми се затварят малко по малко само като погледна учебник... Просто сякаш не мога да се променя.. Измъчвам се всеки път, когато дойде контролно и аз знам, че абсолютно нищо не знам, обаче казвам на приятелките, че съм учила и следователно преписвам от все някой.. но не винаги има някой умен до мен.. Писна ми от лъжите (към родителите и съучениците), от намеците от тъпите зубърки в класа (че съм тъпичка :D) и от това, че от мен ще стане една тъпа чистачка/миячка/клошарка... :-#
..с голям бал и с уважението към мен сред съучениците..
Уважение не очаквай никакво, защото всички са едни и същи кретени. Малко са свестните момчета и момичета, които ще те уважават.
Воля му е майката, не можеш да се "промениш" току-така! Ти не искаш да се променяш, а да почнеш да учиш. Еми като искаш започни. С мързел нищо няма да направиш, а и това не можеш да го наречеш промяна в никакъв случаи!
TheNewReligion
01-05-2009, 20:23
Ам, не искам да те обезкуражавам, но навиците за учене се създават още от първи клас. Очевидно нямаш такива, за това ще е доста трудно да си създадеш. Но това не е невъзможно. ::: Утре след като се върнеш от училище си почини един час, през който се опитай да помислиш за ученето не като нещо, което те затруднява, а като нещо необходимо. Мързела е страшно нещо и грози човека (не, не говоря наизуст). Почни от предмета със средна трудност, след това научи по най-трудния и накрая- по най-лесния. :smt003 Оценките ти няма да се повишат от втория път, защото за това се иска постоянство. Опитай се да събудиш волята си, която очевидно е заспала.
Желая ти успех.
alwaysnforever
01-05-2009, 22:00
Понякога мързела наистина надделява,а ти щом си свикнала така от доста време сега наистина ще ти е трудно,но просто си го постави като цел и си мисли какво ще бъде след като те приемат някъде..че ще си самостоятелна и т.н (само хубави неща 8-) )..приеми учението като задължение след училище и ще свикнеш после..
Хайде успех и ако вярваш в себе си наистина ще успееш да постигнеш крайната цел ! :-) :wink:
BeholdTheKing
01-06-2009, 04:07
Като се заговорих с един таксиджия по темата и той сподели своята теория за "поколението на кафеварките" - как постоянно му се случва да вози шефове в големи фирми и те всички се оплакват от едно - липса на квалифицирана работна ръка.
Та...ако още те държи мързела не се притеснявай - join the club, we have jackets, както се вика. При мен дори ситуацията е още по-идиотска, защото познанията ми по английски ми позволяваха да влезна където искам, но имах само едно разбиране за студентството - живот до дупка. И така в момента само си бачкам... ;)
В крайна сметка мързела ти го разбирам повече от добре, та в случая с мотивацията не мога да ти помогна.
LittlePrincess
01-06-2009, 06:25
Трябва да си седнеш на задника бе! Когато искаш нещо няма ' не мога ' Учи, вместо да киснеш пред компа или телевизора! И моя приятелка сега ще кандидатства.Тя попринцип не можеше да седне да учи, но още началото на годината почна уроци по български и математика.Постепенно свикна и даже каза, че и харесва да си знае всичко, но тя не ги зубри нещата ден за ден, а наистина ги научава.Помисли си хубаво - тези неща са си за теб и ще станат такива, каквито си ги направиш! От теб зависи.
sometime
01-06-2009, 09:13
натисни копчето "Промяна" сложно ли е? :shock:
да сложно е 10 клас съм и имам същия проблем...
виски оценки не че съочениците не ме уважават ама ме е срам като изкарам некоя 3ка или 4рка като другите имат по 5 и 6 ..
амм таа по въпроса
трудно е...
казвам ти от личен опит
много хора съм питал и са ми казвали докато не ти отмине пубертета...
ии Др.Тийн и той ми каза същото
освен да се мъчиш да преодолееш мързела друго не може
стана 1 месец се мотам и все пак забелязах минимален прогрес
така че
като се прибереш не сядай на компа ами направо не го включвай..
сядай да ядеш
и после учи 1 час играй 2 и после пак...
свикнах да научавам уроците в часовете
ама така е лошо щото не винаги има време... или по точно часове през който да правиш квото искаш...
ся даже се кана да говоря с психолог
то не само за тоя проблем ама тоя е един от главните
така че може да ти е от полза 1 разговор....
ти сама трябва да си го наложиш тва да седнеш да учиш :) Иначе хич не си ,тъпи4ка' щом си осъзнала че нещата не трябва да продължават повече така.Аре дерзай ,ше се справиш ;)
sometime
01-06-2009, 09:34
ти сама трябва да си го наложиш тва да седнеш да учиш :) Иначе хич не си ,тъпи4ка' щом си осъзнала че нещата не трябва да продължават повече така.Аре дерзай ,ше се справиш ;)
празни приказки !...
Ами връщаш се от училище, 1 час релакс и залягаш над учебниците. За да ти е по-лесно може да се възнаградиш сама след като си подготвиш хубаво уроците. И примерно сама си забраняваш да седиш пред компютъра, докато не си научиш и после вече седиш известно време. Същото направи и с телевизията-никакво гледане, докато не се подготвиш. Постави си за цел да имаш определена срочна оценка по даден предмет и това също до някаква степен би трябвало да ти помогне, щото примерно, ако получиш 3, а за срока иккаш да имаш 5 това би трябвало да те окуражи да учиш. Ами дано да съм ти помогнала с нещо! :-)
portykalche
01-19-2009, 20:18
аз пък винаги в края на лятната ваканция и скоро ще почваме даскало си казвам че ще уча и уча и т.н ама кът почнахме първия срок бях супер зле,не ми пукаше кви оценки имам изобщо не учех постоянно висях пред компа или гледах TV.ся наближава края на срока и аз започнах да се съвземам.винаги така става 1-вия срок съм зле,но кът почне 2-рия се засилвам.Иска ми се да съм на таблото макар че постоянно казвам че ми е се едно дали съм там или не съм.аз съм 6-ти клас и не съм била на таблото май,че от 4-ти клас.искам да уча аматоя мързел... мене даже ме мързи да отида до чешмата да пия вода пък да уча някъв урок... :lol:
ся взех да взимам нещата по-насериозно макар,че има много какво още да се иска.
П.П всичко зависи от теб.никой не може да те накара да учиш.само ако имаш силна воля ще успееш.
говоря малку кът в някой филм :lol: ама се пак.. :)
taNcheto93
01-20-2009, 12:00
Хора не е толкова лесно колкото си мислите. Досега аз никога не съм завършвала с тройка, но може би този срок ще се случи по 1-2 предмета. И въпреки че знам че съм много зле аз не уча. От началото на срока аз не мога да науча и 1 урок, за днес бях научила, но не ме изпитаха. Сега трябва да уча по 2 предмета, но аз съм пред компа. На вас може да ви се струва лесно, но не е така. Наясно съм с това, че ще разочаровам родителите си ако не се стегна, но въпреки това ме мързи и не мога да уча. Към авторката: опитвай се да учиш поне по по-лесните предмети и по тези, по които най-много се налага да поправяш оценки.Някой каза, че ако нямаш навика да учиш мн трудно ще свикнеш. Така е, но не е и невъзможно, стига да имаш много силна воля. Успех :)
PreciousDiamond
01-20-2009, 18:08
При мен не знам как става тоя номер , но никога не учех и винаги имах 5 по предметите :? 8-)
Явно нямаш нужната воля...когато искаш нещо винаги се намира начин, а когато не го искаш - оправдания.В случая твоето оправдание е мързела... :)
colymoly
01-21-2009, 12:36
колкото и тъпо да звучи гаси компютъра и сядай да четеш, това е начина недей да питаш как ами действай! :-o
soul1199
01-21-2009, 13:09
Явно нямаш нужната воля...когато искаш нещо винаги се намира начин, а когато не го искаш - оправдания.В случая твоето оправдание е мързела... :)+1 i az sum mn zle osobenno po ae,napravo se y4dvam i sq taq,kat kaza,4e ako ne y4a 6e mi pi6e 2 po4nah da se zasilvam,6oto :?
Когато искаш да направиш нещо,ти е го направиш ! Проблема е че не искаш,и че нямаш воля.
Слаб народ - слаба държава
Уважение няма,а и не търси,защото днес трябва предимно да гледаш ти да си добре,защото мислиш ли за другите...нищо не става !
jambo_bs
01-21-2009, 14:45
Щом не искаш не учи.Това е единстввеното хубаво в учението .... че като не искаш нищо не можеш да научиш.На сила хубаво не става :?
Според мен,нямаш достатъчно желание,след като не можеш сама да прецениш кога трябва да седнеш и да учиш и кога да гледаш телевизия и да седиш пред компютъра.Вземи първо да помислиш какво наистина искаш,от какво ще се лишиш в единия и в другия случай и тогава си прецени кое избираш.
nefchi_bs
01-22-2009, 15:09
Седми клас можеш да го минеш без много труд..Аз седнах да уча 2 седмици преди изпита по математика имах 4,649 или нещо от сорта по БЕЛ имах пак горе-долу толкова,е да ако бях седнала уча от началото на година можех да искарам 5 нещо,но...шанс :D Нали бала ми стигна за всички училища..
Infinity
01-22-2009, 15:17
правилно щом си го осъзнала това..значи ще ти е по-лесно,защото не ти го налага това някой,а ти самата така го чувстваш...просто след училище малко почивка и над учебниците..а след това ще си седиш на компа и пред тв и ще ти е спокойно :)