PDA

View Full Version : За всичко са виновни родителите

kalashnik
05-03-2009, 16:09
Вечерта седнах и се замислих, аджеба кой е виновен, че народа ни е достатъчно борбен и всички са гъзолизци. Мислих, мислих и накрая ми дойде отговора. Това са родителите ни, всички тези хора отговорни за правилното ни възпитание, всички тези трудещи се живяли по времето на соца и колкото и да мразят начина на мислене на комунистите продължават да ни го налагат. Всичко започва в детската градина, когато казваме за първи път на родителите си тази лелка или онава другарче ни дразни, какво да правиме, а те вместо да ни укоражат да се борим ни казват седи си кротичко и търпи. После същото става и в училище, а когато станем големи способни да мислим самостоятелно, точно това мислене е закърняло, и точно заради това закърняване работим като роботи. Кажат ни да направим нещо, но не се замисляме правилно ли е, изгодно ли е за нас и т.н. После ние ще предадем това мислене на нашите деца, те на техните и ще се получи един огромен кръговрат. Затова за оправяне на България трябва едно общество което мисли самостоятелно, но това да не са 1-2 % както е в момента, това трябва да са поне 90%. Лекарството за България е родителите да променят начина на възспитание.

Shelcha
05-03-2009, 17:19
Хубав извод. Не го изчетох, извинявай (: започна много грозно...
Но съм на мнение, че не човешката лоша природа е причината. Лошия пример създава безнравствените хора. Това, което всеки от нас вижда, а именно мнимата власт на парите, и което повечето не осмислят - до какво пагубно място ще ни и ни довеждат.

Sevt
05-04-2009, 09:43
Факт е, че още не малко годинки ще са необходими за да изчезне напълно комунистическата помия от българското общество. Ще трябва да измрат доста хора, поне още 30-40 години ще отидат. А за съжаление всичк е пропито и в образователната система и в семейството и навсякъде. Мисля и в този форум съм го казвал - аз съм станал това, което съм въпреки родителите ми. Тъжно но факт.

kristo
05-04-2009, 15:18
Аз пък от моите родители мога да бъда само доволен, да ги уважавам и да съм им благодарен затова, което направиха за мен- най-малкото ми дадоха морална основа, възпитаха ме освен в духа на Християнските принципи(тоест чисто човешките), и в духа на патриотичните такива. Изучиха ме и ми дадоха една добра основа. Разбира се и за голямо съжаление са били жертви на предишната система, която не им е дала възможност да се развият и да постигнат това, което заслужават. Има го и момента, че са с малко смачкано самочувствие, че са възпитани в дух на страх, който след 1989 са попреодолели, но за съжаление не изцяло. Не мисля, че аз съм го наследил, но не мога да ги обвинявам затова, все пак те не са се самовъзпитали така, а са ги възпитали по този начин в комунистическото училище, в комунистическия университет и т. н. Иначе моите родители участваха активно в протестите от 1989 година нататък, но за съжаление са изцяло разочаровани, че останаха излъгани от "реализаторите" на идеята СДС в която истински вярваха, останаха разочаровани като цяло от т. нар. демокрация и вече до голяма степен са се отказали да се занимават с тези неща, с политика и политическите събития в страната и имат право. Разбира се, не са спрели и няма да спрат да се интересуват от нещата в нея като цяло, да гласуват и т. н., но ги разбирам защо нямат вече сили да се борят след като дълги години са го правели, а резултата е нулев...

MrUndaztood
05-06-2009, 16:13
Слушай,до някъде си прав.Но в живота трябва да се правят КОМПРОМИСИ. Знаеш ли ако,всеки в България или в света не прави компромиси какво може да стане?! Отделно и всички ще се превърнат в скапани егоисти (които са някои националисти,анархисти и т.н / подчертал и удебелил съм "някои",за да не последват изцепки),отделно за анархията,която ще настъпи,убийства и т.н.
Компромиси винаги трябва да се правят.
Родителите,НЕ са виновни за това.Всеки си е виновен сам за себе си,а и ето за това сме повечето на този хал,защото винаги трябва да търсим вината в другият.Колко от нас са например излезнали на протест и наистина са показали твърда позиция,а в същото време само дрънкат по форуми,сайтове и в кръчмата по бира и две кюфтета?Междудругото и аз не съм ходил на протести и т.н,защото съм нямал свободното време и ресурсите,но и пък за това,че не искам да имам досие.
Търпението и този модел "ох,не ми се занимава,какво мога да направя" (границата между компромис и тъпрпението е супер финна),са виновниците за това състояние на държавата.
Емиграцията(която и аз може би ще "направя" след някоя друга годинка,като завършва) - по-лесният вариянт да избягаме от истината,също.

Bimmer
05-06-2009, 17:36
Kalashnik, родителите не са виновни за всичко. Неточно е да слагаш всичко и всички под общ знаменател за нещо. Вярно е, че някои деца израстват в... меко казано неправилна обстановка, но това не означава, че всички са. Относно това за детската градина - и на мен са ми казвали да си трая, но аз съм си преценил какво е правилно (макар и 5 годишен) и просто не се дадох, раздаваха се шамари в детската градина, за което не съжелявам, защото знам, че поне имам собствено мнение и го защитавам. За безброи други неща обаче, в родителите ми няма грешка.

Извън темата - относно мненито на kristo,
... ВСЕКИ може да се издигне в КАКВАТО И ДА Е система, независимо КАКЪВ е. Просто трябва да е умен (нямам нищо предвид конкретно към родителите ти), до малка страна хитър и иновативен. Жив пример за това е дядо ми. Нека просто кажем, че той е почнал от нищото, и е стигнал до... "Нещото" така да се изразя... Така де, много се е издигнал. Стига да си находчив, една система не може да ти попречи. Факт е обаче, че в Република България за да печелиш пари и храниш семейството си честно и достойно се иска двойно повече работа, но това означава, че просто сме силен народ. Истината е в борбата. НЕ ФИЗИЧЕСКАТА!

kristo
05-06-2009, 18:01
За съжаление през комунизма в 99% от случаите са се издигали само комунистите, тоест верните на партията и нейните принципи. Моите родители за добро или лошо никога не са харесвали тази партия и макари доста да са бачкали и тогава, не са постигнали нищо. Може би до някаква степен са постъпили глупаво от материалистическа гледна точка, но такъв избор са направили и аз ги приветствам. Просто на некомунистите в НР България се е гледало с лошо око и са били мачкани в по-малка или по-голяма степен, примери могат да се дадат много. Моите родители не са били тежко репресирани, но е достатъчно, че майка ми с оценка 5.50 на кандидат-студентския изпит по медицина не е допусната да влезе, понеже не е от семейство на партийци и активни борци, докато техните отрочета(на комунистите) с успех 3-3 и нещо влизат. За съжаление така е било в много голяма степен, разбира се имало е и малко изключения, но малко. Комунистите са гледали най-вече това кой е верен на партийната кауза, а не това какви качества показваш.

Иначе последните ти две изречения са изключително точни и изцяло ги подкрепям. Също така да подчертая, че изцяло се присъединявам към мнението на MrUndaztood.

Bimmer
05-06-2009, 18:27
xxx

Rodolubec
05-06-2009, 18:47
Най-виновен е социализма ,защото по негово време се разбива съвсем традиционното българско село и от там ценностите и традициите. Отделно и забраната на християнството .Разбира се това са тенденденции характерни въобще за света след втората световна,но социализма особено ги е засилил ,а след това и слободията през демокрацията.
ВСИЧКО ИДВА ОТ ТОВА ЧЕ ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАМЕ НАШЕТО КАКТО ПРАВЯТ ЯПОНЦИТЕ НИЕ ВЗИМАМЕ ВСИЧКО ЧУЖДО НЕЗАВИСИМО ХУБАВО ИЛИ ЛОШО Е ТО!

ivanstef
05-06-2009, 18:48
Мр Калашник откогато си смени картинката не му харесвам изцепките. Може като си върнеш старата пак да почнеш да ми харесваш

kalashnik
05-06-2009, 19:48
Мр Калашник откогато си смени картинката не му харесвам изцепките. Може като си върнеш старата пак да почнеш да ми харесваш Кой стар аватар?