View Full Version : Приятелката ми пропада-как да помогна?
dream_girl_13
05-20-2009, 16:11
....Една ужасно близка моя приятелка пропада и не знам какво да направя!!!
С въпросното момиче се познаваме от почти седем години. Тя е малка, седми клас, но заедно израснахме. Играехме си съвсем невинничко пред блока на топка и ластик, ходехме си на гости и т.н. Всичко си беше в реда на нещата. Аз (две години по-голяма от нея) винаги се държах с нея като равна (на възраст) и все още съм готова да се вдетиняваме заедно, но промяната настъпи и ме изплаши. Тя въобще не си падаше по изчанчени фешънски прически, облекла и прочее, но изведнъж всички фешъни и чалгарки станаха „супер яки”, всяка друга музика освен кючек е „ужасна”, всяка моя реплика е посрещната с „ти не разбираш, ти не знаеш как да се забавляваш”. Умира да ходи по дискотеки с приятелки, да си има гадже, върви по улицата и маха на непознати ВЪЗРАСТНИ мъже!!! Плаша се наистина! Къде ми отиде приятелката? С още едно момиче се заехме да я образоваме (да,знам, че глупаво звучи, но поне на нас държи, ако не на друг...). Обесняваме й кое трябва да се прави и кое не трябва, че сега няма нужда да ходи на дискотеки и подобни, защото ще надуе корема, че не трябва да се прави на лесна нарочно за да я харесват „момчетата”! Но тя не чува! А и майка й и баща й явно не забелязват какво се случва с милото им момиче, защото имат и второ малко дете и са погълнати изцяло от него. Моята приятелка се самозабравя и същевременно ме наранява , липсва ми предишния й поглед за света! Когато се опитам да й припомня някой наш спомен тя казва: „Какви сме били тъпи!” Не, не бяхме тъпи, бяхме деца! Подиграва ми се, че чета книги, подиграва ми се каква музика съм слушала, подиграва ми се как се обличам?! Не мога да й помогна и това ме измъчва, виждам, че отива не накъдето трябва, но в същото време искам и сама да осъзнае къде греши... Какво да направя? Да я гледам отстрани и да чакам да я осени прозрение, или всячески да се опитвам да й натяквам, че има грешка в системата й?!
Cathylicious
05-20-2009, 16:30
Боже,все едно си описала мен,когато бях в 7 клас!Може би най-ужасния ми преиод в живота ... От това да й говориш полза няма,повярвай,най-много да ограничи всякакъв контакт с теб,както аз направих тогава с хората,които искаха да ми помогнат .. Препоръчвам ти,ако имаш контакт с родителите й,говори с тях .. Обясни им как стоят нещата,че си загрижена и т.н. .. Може и да не им стане приятно,но ако успеят да я вкарат в пътя след това ще са ти благодарни ..
sladur4etyYy
05-20-2009, 16:38
и да й говориш, няма да има смисъл. остави я сама да се усети, но това със сигурност ще отнеме доста време..
ох ами и аз изгубих една приятелка по този начин. Опитвах много пъти да говоря с нея, но с всеки изминал път тя се държеше по-гадно и по-безразлично. Изобщо не и пукаше какво и казвах. Не сме приятелки оттогава, не че сме се карали, но се отдалечихме и сега сме на здравей, здрасти. Просто няма как да и помогнеш ако тя самата не си помогне
ghetto_superstar
05-20-2009, 16:50
Това е загубена кауза...
Щом е решила да си ебава мамата няма как да я спреш...най-много да я озлобиш и ще почне да го прави напук,което е още по-зле.
Остави я да си чука главата...няма друг начин...тя след време ще разбере,че е пропаднала...
afterforever
05-20-2009, 16:55
Има начин, говори й, понякога думите просто проникват... но много зависи кой ти стои отпред...
got2Bthe1
05-20-2009, 17:07
Това е загубена кауза...
Щом е решила да си ебава мамата няма как да я спреш...най-много да я озлобиш и ще почне да го прави напук,което е още по-зле.
Остави я да си чука главата...няма друг начин...тя след време ще разбере,че е пропаднала...
Magichkaa_
05-20-2009, 17:33
Бях в същото положение преди година-две само че аз бях по малката.Бях 5ти клас,а най-добрата ми приятелка 7ми.Започна се всичко,когато се запозна с едно момиче,което му липсваха първите 7 години възпитание.Майка и на това момиче беше в Гърция,а баща и...Та с тази приятелка си допаднаха много ии стана така,че тая лигла завлече и моята приятелка.Исках да и помогна да не се провали,да не пуши,да не пие..от толкова малка,но уви.Сега аз съм седми клас и през изминалата година приятелката ми коренно се промени.На**ха я и така стана всичко.Оправи се само че каквото и да правим никога няма да сме същите приятелки.
1.Извикай я да си говорите на някое место,където сте играли едно време-любимото ви.Там наблегни на темата за детсво,спомени,за това колко много се е променила.Ако пак започне да се прави на умна си тръгни и и кажи,че с това поведение може само да те загуби
2.Ако не те спре,когато си тръгваш и ти се направи на обидена-говори с родителите и,освен ако и те не са вятърничеви хора.Прецени ги сама.
3.Ако и това не подейста-ЗАРЕЖИ Я!Няма смисъл да си губиш времето с човек,на когото не му пука за теб :)
Не е толкова трудно да се откажеш от такъв човек.За мен беше трудно само първите моменти,когато се адабтирвах към други хора,друго обкражение..
VerryBerry
05-20-2009, 19:55
ако тя не иска да се оправи-с нищо не можеш да й помогнеш!Както написаха преди мен,по-добре не й се меси-само ще я настроиш срещу себе си.Не знам какво друго да те посъветвам..жалко за момичето
YakUZa777
05-20-2009, 21:41
Имаш късмет, че виден психолог като мен се е заел да спами из темите докато скучае, липсва и родителска обич и така иска да привлече вниманието към нея, а маха на възрастните защото сигурно имат пари, а трябва да напълни носа
и аз имах една такава приятелка,но се отказах от нея...
Кажи й, че не обичаш хора като нея и ако не се промени ще се наложи да си намериш друга приятелка.
fashion4etyy
05-21-2009, 11:06
С въпросното момиче се познаваме от почти седем години. Тя е малка, седми клас, но заедно израснахме. Играехме си съвсем невинничко пред блока на топка и ластик, ходехме си на гости и т.н. Всичко си беше в реда на нещата. Аз (две години по-голяма от нея) винаги се държах с нея като равна (на възраст) и все още съм готова да се вдетиняваме заедно, но промяната настъпи и ме изплаши. Тя въобще не си падаше по изчанчени фешънски прически, облекла и прочее, но изведнъж всички фешъни и чалгарки станаха „супер яки”, всяка друга музика освен кючек е „ужасна”, всяка моя реплика е посрещната с „ти не разбираш, ти не знаеш как да се забавляваш”. Умира да ходи по дискотеки с приятелки, да си има гадже, върви по улицата и маха на непознати ВЪЗРАСТНИ мъже!!! Плаша се наистина! Къде ми отиде приятелката? С още едно момиче се заехме да я образоваме (да,знам, че глупаво звучи, но поне на нас държи, ако не на друг...). Обесняваме й кое трябва да се прави и кое не трябва, че сега няма нужда да ходи на дискотеки и подобни, защото ще надуе корема, че не трябва да се прави на лесна нарочно за да я харесват „момчетата”! Но тя не чува! А и майка й и баща й явно не забелязват какво се случва с милото им момиче, защото имат и второ малко дете и са погълнати изцяло от него. Моята приятелка се самозабравя и същевременно ме наранява , липсва ми предишния й поглед за света! Когато се опитам да й припомня някой наш спомен тя казва: „Какви сме били тъпи!” Не, не бяхме тъпи, бяхме деца! Подиграва ми се, че чета книги, подиграва ми се каква музика съм слушала, подиграва ми се как се обличам?! Не мога да й помогна и това ме измъчва, виждам, че отива не накъдето трябва, но в същото време искам и сама да осъзнае къде греши... Какво да направя? Да я гледам отстрани и да чакам да я осени прозрение, или всячески да се опитвам да й натяквам, че има грешка в системата й?!
хахаха аз пък мисла че тва за музиката не трябва да е проблем. И сестра ми беше малка преди 2 години пък сега не мога да я позная.и тя е на 13 :-D
afterforever
05-21-2009, 11:25
Фъктът e че няа ко да се направи :)
Знаеш ли какво ще ти кажа ? Човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи. През последните години аз станах пълен непукист, в един период и аз бях наивен - на тоз ще помогна, на ония ще помогна и накрая какво - отиваш на една екскурзия и ти си никой, охо, усетих се аз по-рано (това беше доста одавна, преди 6-7 години) но през този период се научих да ми пука само за себеси, първо гледам аз да съм добре - после другите, иначе управия няма ! ;)
bubblebabe
05-21-2009, 18:06
Просто бъди до нея в този труден период. Говори й, но не налагай мнението си, ако не е глупава ще проумее, че това не и прилича.
Случайно да е ЕМО ?
bubblebabe
05-21-2009, 18:30
^^Защо всичко свързвате с ЕМО? Не Ви разбирам, не, не, не. Ограничени ли сте, или? Просто момичето изпада в една дупка, непозната за нея, иска да я забележат и това е. Ще се измъкне, щом има приятелка като авторката.
^^Защо всичко свързвате с ЕМО? Не Ви разбирам, не, не, не. Ограничени ли сте, или? Просто момичето изпада в една дупка, непозната за нея, иска да я забележат и това е. Ще се измъкне, щом има приятелка като авторката.
Щото те са такива .
bubblebabe
05-21-2009, 18:43
Не можеш да кажеш "те" са такива!
Приятелката й къде е споменала, че нейната пропадаща приятелка е емо?
Пуу, неразбрани хора.
Не можеш да кажеш "те" са такива!
Приятелката й къде е споменала, че нейната пропадаща приятелка е емо?
Пуу, неразбрани хора.
Аз за тва питах " случайно да е ЕМО " .
bubblebabe
05-21-2009, 18:46
Да, ама тя ясно казва, че не е.
Тя може да казва едно, друго да е в действителност...
bubblebabe
05-21-2009, 18:49
Да, но по определенията, емотата са депресирани, тя не е
Да, но по определенията, емотата са депресирани, тя не е
Емотата се правят на интересни .
Вижте какво, най-добре да не се правим на господ, а да им се помогне - ако си им приятелка сподели това с родителите им, да я заведат на психиатър или психоаналитик, може и да подейства.
pifiella
05-21-2009, 18:56
Все едно разказваш моята история,но тя е отдавна загубена....... :-k
Става въпрос за моята най-добра приятелка.......познаваме се от детската градина.Всичко си беше ок.Аз всеки ден при нея,ти ми идваше на гости.Разходки,събиране на буболечки,правене на "магии" :D за любов(сега като се сетя :-o ,колко хубави моменти сме имали)Кандидатсвах ме след 7 клас заедно ,за да сме в един клас.....Но всичко се промени.......(започна да излиза с една курва и ме заряза,покрай нея тя започна да пие да пуши,да излиза с 20-23 годишни :( )тя пропадна тотално и стана курва....на 14 сме, а е спала с трима само ей така за секса........А беше такова добро и умно момиче,чак не мога да повярвам как затъва с всеки изминал ден.........А аз продължавам да си я обичам.......все пак съм прекарала най-хубавите си детски годинки с нея,в преследване на духове в една гора :razz: Просто не мога да го проумея как за 6 месеца може да се промени един човк напълно........В момента затъва в училище,излиза посреднощ и родителите й не я спират.............абе нямам думи,просто..........Казвала съм и го много пъти ,че си съсипва живота и винаги получавам едно"А ти като учиш по цял ден и кво???" :( Жал ми е,за теб,за мен и за всички свестни момичета,които останахме :lol:
Незнам какъв съвет да ти дам.Внимавай покрай нея да не затънеш и ти!!!!!! :-o
dream_girl_13
05-21-2009, 19:00
Леле, разбира се, че НЕ Е емо!!! Момичето е объркано, аз-също! Това е... :(
pifiella, и ние гонехме извънземни, смъртта и духове. :D Сега й е тъпо. ... Но явно такъв е живота. Благодаря за съветите. Мисля, че най-разумно е да говоря с нейните, но ми се струва като един вид предателство. Тя ми беше казала "Мале, ако баща ми знаеше какви ги върша..." :? И именно заради това има известни моментни на колебание при мен...
Май е загубена кауза...
vilioradev
05-22-2009, 06:43
Много е важно да бъдеш до нея,да и говориш че пътя по който е тръгнала не води до нищо хубаво(което и тя ще разбере ,но след време)Колкото до разговора с родителите,внимавай,важно е те как ще подходят също,има вероятност да се настрое срещу теб понеже си я "накискала"Гледай да сте повече заедно,явно има други хора които и влиаят :(
Дано всички имаме такива приятели като теб!!!
Denislawa
07-29-2010, 11:04
Почти същата история както с една моя приятелка като бяхме в 7 клас ..Тогава бяха ни преместили в друга паралека двете и си бяхме най добри приятелки ..всичко си споделяхме докато не дойде деня в който тя ми каза че си има гадже .. криеше го от всички .. и много се фукаше ..явно и било първото незнам :shock: ..Оказа се че е едно момче от горния клас нисък,дебел и на всичкото отгоре женствен .. на мен не ми направи проблем .. но познавам сестра му с която имам да се разправям за много неща :o ..Със сестра му бяхме приятелки .. но без причина ме заеба (извинявам се за израза :oops: ) .. и от тогава и имам зъб .. и може да се каже че я познавам много добре ..Исках да се местя в друго училище заради смотания клас в който ни преместиха но останах единствено заради нея .. и ето тук беше моята грешка :( ...Тя почна да се отдръпва от мен ..Излизаше с него уж на шега ..той взе че се влюби и сега е като глупак в нейните мрежи :? ..Излизаха с някакви от неговия клас .. приятелката ми пропуши .. пропи .. незнам какви глупости е правила но направо пропадаше и имах чувстовото че ще прави секс за пари .. :shock: .. опитвах се да я вразумя .. тя ми казваше "Ти ревнуваш" това беше най смешното което съм чувала :lol: ..но колкото и да те боли по добре да мълчиш .. след известно време успях да я изкарам от лошата компания .. там говореха зад гърба и .. използваха я само за да ми правят гадно .. а това още повече ме вбесяваше :-x ..Когато успях да я изкарам тя викаше "Мале колко глупава съм била" .. Питаше се как съм и простила .. но истината е че имам голямо :smt007 ..Почнахме отново да се разкарваме насам на там .. "Най-добри приятелки" Да ама не ... като сестра и пристигна във Варна .. Тя ме забрави .. 1 месец не се сети да ми звънне или да ми напише 2 думи по скайп .. след 38 дена някаде реши да ми пише ..и написа следното "Здравей, хайде да си попишем малко" .. тогава много се вбесих и и казах .. Нямам време .. От тогава съм скарана с нея и не мисля да и прощавам още веднъж .. стига ми толкова болка .. да ме лъже винаги .. аз знаех че го прави .. но тя се правеше на много известна и много интересна .. като и казах че не е хубаво да праща голи снимки по скайп на непознати мъже .. много трудно взе решение да ме послуша .. беше си вдигнала самочувствието защото и казвали че е "красива" ..Беше станала надменна и се правеше на голяма надувка :( Не успях да позная приятелката си .. :shock: но тази реплика "Ти ревунуваш" не мога да я забравя :razz: ..Начина по който се държеше беше много различен .. просто бях потресена със случващото се с нея в побертета .. постоянно мяташе изрази "Ей този ще го пребия .." обаче винаги имаше едно "но" в изречението .. което я спираше дори тя сама си го казваше че не може да го направи въпреки че лъжеше за самата причина ..Мислеше се за нещо повече .. и реших да прекратя нашето приятелство .. в момента съм много щастлива .. :)
Но в твоя случей просто и с говорене няма да се вразуми .. на мен и майка ми да ми говори пак няма да се вразумя .. може да пробваш със снимки на кифли .. и до къде води тяхното разсъждаване .. както и до къде води чалгата .. и кой освен българите и циганите я слуша .. (май никой) ...Но колкото и да те боли по някога трябва да си мълчиш .. тя след време ще осъзнае своята грешка и че си се опитала да и помогнеш .. може би това е най-доброто решение което аз предлагам .. и то е мълчанието .. но идеята с родителите е добра .. зависи колко се влие от тяхното мнение :wink:
Обаче щом момичето се харесва аз бих я оставила да се справя сама .. защото тя е избрала този път на живота .. и като не и харесва как се обличам , каква ми е прическта .. значи не съм на нейното ниво и не иска да ме виждат с нея .. Всеки си избира пътя по който ще тръгне .. а как ще свърши той, един господ знае :wink:
Biskfitka
07-29-2010, 11:46
Аз на тва му викам пубертет....След време някои се оправят,някои не.
=D> wow, темата е от 2009 :D
Това е загубена кауза...
+1 наистина няма друг начин :?
StromaeKiss
08-05-2010, 10:40
Моята история е същата. Аз също загубх най-добрата си приятелка,с която се познаваме от десет години,от съвсем малки. Преди беше много по-мила,по-лоялна,а от около година и нещо започна да се движи с по-големи,да употребява опиати,стана по-груба и надменна. Същата история и по-лошо,но както и да е. Говорих с нея,неведнъж,но нищо не става. Така,че ако искаш поговори с нея,но шанса да те разбере е много малък. Остави я,няма какво да направиш. След време тя сама ще се осъзнае!
"Ако човек сам не може да си помогне, и Бог не може да му помогне"
Мисля, че това изчерпва темата. Постарай се да страниш от такива хора - ако те усеща като приятелка, ще те потърси :)
Имах такъв случай седна приятелка бъди до нея и се дръж както обикновенно и всичко ще отмине вярвай ми :)
Cveti097
08-12-2010, 17:59
Ако не иска да ви чуе просто я оставете. Тя сама ще реши по какъв път иска да тръгне. И най-вероятно ще е правилният, защото би трябвало да разбере, че не е права и това ще стане е течение на времето. Вие просто трябва да имате търпение. :) :)
venelinka
08-13-2010, 12:25
Почти всички преминават през такъв етап от развитието си. Мисля, че е нормално. Можеш да опиташ да говориш с нея, но ако тя не желае да се промени, каквото и да правиш няма да има полза. Дай ѝ време може сама да се осъзнае. Дано всичко се оправи! :)