View Full Version : Немски vs. Руски /обърквация/
XTREMEFREERIDE
06-19-2009, 15:03
Здрасти. Трябва да избера втори чужд език /при положение, че английския ми е първи/. Имам право на избор между Руски и Немски. Чудя се кое ще ми бъде повече от полза. Вие какво бихте избрали и защо?
ПП: Искам да уча висше - архитектура / ако има значение /
ПП2: Уча в Математическа Гимназия / ако има значение /
На мен руския ми е противен. Звучи ми като развален български. А и руски е било модерно да се учи по времето на майка ми. Сега е по-добре да знаеш немски. По-разпространен е, а и през лятото туристите са предимно германци, ако си забелязала. :) Но избора си е твой - който те влече повече, него избери. Успех! :)
Според мен немски е по-удачен избор, говори се в повече страни, а и се учи повече от руския в момента. Ще ти е нужен повече. :)
ами на мене не ми харесва руския въпреки,че го уча ама какво да се правии.. та по темата; по-добре руския избери... Напоследък мн навлезе...
И аз адски много го мислех... Само че нашия избор беше между френски, немски и руски. Винаги съм искала да уча френски! Но не ми се започва нов език съвсем отначало, пък и ми изглежда.. труден.. Немски съм учила 3 години и абсолютно нищо незнам, но мислех него да пиша, понеже горе долу имам представа за какво става въпрос.
Накрая се сетих, че съм в математическа гимназия, сега беше много лесно първата година, понеже английския си го знам и без това, като втори роден ми е. Но доготина пак история, география, физика... Няма да е особено лесно. А с немски или френски още повече. Накрая зае*ах кое ще ми трябва и кое не, писах руски език. Не е толкова труден, пък и има кой да ми помага с него. После може и да съжалявам, но не ми пука.. 8-)
П.С. Немския наистина би бил повече полезен, но аз лично изобщо не го харесвам! :)
П.С. 2 Оф, лесно им е на тия дето паралелката им е с немски! Английски и готово! :booooomb:
Тука няма място за чудене.Разбира се,че немски.Говори се в повече страни,по-хубав е,не е труден особено.А и вече кой изобщо говори руски и кой изобщо ходи в Русия..
кой говори руски ?!
изглежа изощо не си добре запозната... ходила ли си в Русия ,за да говориш така . И искаш ли да ти кажа кой говори руски- целия свят!
Ще ти дам пример... един обикновен продавач в магазин в ЕГИПЕТ говори на руски !!!
руския е голям плюс и ще продължава да се търси все повече и повече.
казваш, че искаш да учиш архитектура, а обучението в Германия е на много високо ниво. Затова, ако ти се учи в чужбина, избери несмкия.
Абе, който и от двата езика да избереш няма да сгрешиш, повярвай ми. :)
XTREMEFREERIDE
06-19-2009, 18:58
Еми няма да уча в чужбина. Най - много една магистратура в Австрия. А немския език за мен просто е грозен :o , но ако трябва ще се напъна и ще го уча.
Що се отнася до руския, Русия е силна държава и влиянието й ще се увеличава /100%/. Пък и все пак Русия е 1/6 от сушата. Живея в Банско и забелязвам супер много навлизане на руския.
Единственото нещо, което ме кара да мисля за немски е архитектурата.
Благодаря на всички за мненията. Още не съм решила, но ще видим.
Еми няма да уча в чужбина. Най - много една магистратура в Австрия. А немския език за мен просто е грозен :o , но ако трябва ще се напъна и ще го уча.
Що се отнася до руския, Русия е силна държава и влиянието й ще се увеличава /100%/. Пък и все пак Русия е 1/6 от сушата. Живея в Банско и забелязвам супер много навлизане на руския.
Единственото нещо, което ме кара да мисля за немски е архитектурата.
Благодаря на всички за мненията. Още не съм решила, но ще видим.
аз уча немски от 4 години и в начолото мислех като теб, но сега ми се струва най-лесния език (английския ми е по-труден).
щом не искаш немски може да си караш магистратурата в Русия. Имам приятел,който учи там и е доволен. :)
boomboom
06-19-2009, 20:29
Квото и да избереш, само от тебе зависи дали ше го научиш или не, така че не ги избирай по трудност и не си мисли, че руският е по-лесен.
Избери което те влече повече, за да го научиш, мисля, че и двата са добри възможности.
dorsichh
06-19-2009, 20:43
ами на твое място бих избрала немски,уча го от три години.. и двата езика не само ми много "симпатични" ;д и аз съм пред една дилема само,че испански или френски,но да не спамя тук ;д
Руския е мн по-як език от немския.Казвам ти го от личен опит. Пък и немския кажи ми къде се говои:Германия, Австрия и отчасти Швейцария, докато руския е мн по-разпространен и има мн по-голямо бъдеще.от 1ви до 4ти клас съм учил немски, 5-8 в комбинация с английски, а 9-12 английски и руски.Руския е страхотен език, съветвам те да го избереш, ако пък и имаше испански...супер
първият ти ЧЕ е латински език, ако искаш и втория да ти е латински избери НЕ обаче ако искаш избери слвянския език (РЕ-ТО) Всъщност много зависи, защото ако ти се излиза в Европа и според мен е по-добре немски, но сам си знаеш ..
според мен не би трябвало да гледате коя държава е по-силна, защото по тази логика всички по света трябва да говорим китайски ..
!! избери това което ще ти е приятно да учиш !!
nicolepcd
06-19-2009, 21:31
Немския ми е доста труден... но него съм избрала, защото руския го разбирам, исках нов език... А за разпространението на езика - руския е къде-къде по-говорим, но пък много трудно да си изградиш добър акцент, немския поне в това отношение не е толкова сложно... Руския поне като го учиш 2-3 години, пак ще чаткаш нещо, а немския и 50 години да го учиш - пак нищо може да не разбираш :D
Избери немски. :) В началото изглежда труден, но свикнеш ли с него може да ти бъде дори забавен :)
vesito13
06-20-2009, 06:01
И аз трябваше да правя този избор преди няколко дни . През междучасието половината клас искаха немски , влиза класната и почва да говори , ама само руския хвали , немския едва ли не ще го изкара пропаднал . И целия ми клас написа руски , останахме 5 човека с немски . Това адски много ме издразни и бих те посъветвала да не се влияеш много от мнението на учителите . Едно , че учителката по руски е приятелка на класната ми , друго че и трябват часове , всичко , което класната ми говореше беше за да се сформира руска група .
Руския наистина се говори на много места , но е и много близък до българския , все ще се оправиш някак си . А това , което ще се научиш за 200-300 часа ще е само най-основното , няма да владееш пефектно руския , все ще се оправиш с руския някак си .
Докато немския , ако някой дойде и почне да ти говори на немски нищо няма да разбереш без да си го учил . Имам роднини в Германия , те са ми казвали там е или ще говориш на немски , или няма да говориш . Английски , руски те не се мъчат да говорят щом си в Германия ще говориш на немски . Освен това България има много връзки с Германия , а Германия е една доста развита страна , и има много фирми в България , които са свързани с немски .
Аз съм твърдо за немски !
LittlePrincess
06-20-2009, 07:35
Тука няма място за чудене.Разбира се,че немски.Говори се в повече страни,по-хубав е,не е труден особено.А и вече кой изобщо говори руски и кой изобщо ходи в Русия..
Ти немски учила ли си изобщо??
И двата езика са много разпространени, избери това което ти звучи по-добре. Няма да сбъркаш. А аз и двата ги мразя. Немски учих 3 години и само си спомням, че ме караха да уча всеки глагол къде как с какво зА всеки по нещо специално. Втори път да уча немски не бих си причинила 8-)
И двата езика са много разпространени, избери това което ти звучи по-добре. Няма да сбъркаш. А аз и двата ги мразя. Немски учих 3 години и само си спомням, че ме караха да уча всеки глагол къде как с какво зА всеки по нещо специално. Втори път да уча немски не бих си причинила 8-)
Леле само си представи,че немски уча вече 7 години.Пхаха аз не говоря на изуст както повече хора във форума.
XTREMEFREERIDE
06-20-2009, 08:26
Мисля си следното.
Учила съм руски 3 години. Имам основата. В математическа гимназия, втори чужд език, два часа седмично, за 4 години, най много пак основа да направя. Мисля да избера немски и след като завърша 12ти клас ще имам основата на руския, основата на немския и перфектен английски. След това ако преценя, че ми трябва, ще изкарам по един курс по немски и руски и излизам с три езика.
Май на немски ще се спра.
И много правилно ще направиш \:D/
LittlePrincess
06-20-2009, 08:35
Леле само си представи,че немски уча вече 7 години.Пхаха аз не говоря на изуст както повече хора във форума.
Извинявай тогава :) Просто наистина прозвуча като говорене наизуст. Но наистина много се говори и руския и много хора ходят там.
Water_lili
06-20-2009, 09:51
значи аз по принцип също не харесвам руския и самата аз съм учила немски и въпреки , че той се води и за техничен език и може би ще ти върши работа, бих ти препоръчала руски... С руски ще се оправиш наистина на всякъде.... а и да не говорим ,че в бг всички в момента учат немски, френски или испански и за да си конкурентноспособна трябва да предложиш нещо по- екзотично......
kalashnik
06-20-2009, 11:04
До колкото знам на руските са най-добрите технически книги, така че предвид това с което искаш да се занимаваш избери него. Освен това с руски в университетите е много по-малка конкуренцията.
SuperBadSuperFresh
06-20-2009, 11:59
Имах абсолютно същата ситуация.Никой от езиците няма да научиш както трябва,то е ясно.Руския е по-лесен,затова избрах него.Немския ми е противен.Пък и аз уча в професионална гимназия,така че предпочитам да си наблягам на специалните предмети.
MissInd3p3nd3nt
06-20-2009, 12:48
Ти трябва да си прецениш кое предпочиташ.
Аз уча немски и ми беше труден първоначално ,но сега ми е лесно.Доколкото знам руския също изобщо не е лесен ,може да се каже че дори е по-труден от немския -има повече падежи и така нататък.А и също така трявба да помислиш,кой би ти свършил повече работа и кой се употребява повече :)
ThePowerOfLove
06-20-2009, 13:05
Аз от 5 до 7 клас бях учила руски и затова писах руски и в гимназията :) Но дори да не бях учила, пак щях да го пиша. Според мен е по-лесен. Изобщо не съжалявам за избора си.
Помисли кое ще ти е по-приятно.
Каквото и да избереш, няма да има голямо значение- 2 часа седмично в училище и то математическа гимназия... Според мен не си заслужава да започваш нещо ново, ама както си решиш.[/u]
XTREMEFREERIDE
06-20-2009, 17:11
Молбата ми е готова. Писах немски. Твърдо съм решена да уча в УАСГ, а магистратурата във Австрия / Виена / евентуално, така че избрах немски. Ще си излезна с 3 езика така или иначе. Абе каквото ще да става. Госпожата е печена, пише хубави оценки, който иска и е съвестен ще научи, който не иска да учи ще си има хубава диплома без знания, което ме устройва.
Благодаря.
siska456
06-24-2009, 17:13
немски the beest!!
тоя руски много ми е умрял и смешеен..развален бълагарски с една дума
освен това не е толкова перспективен език..немски е сравнително лесен даже ако си научиш падежите, рекциите на глаголите и още някой неща ще ти е песен :) освен това германия е една от най-развитите страни пък и при положение че ще ти е 2 език супееер няма да ви натоварват толкова както в езикоите с немски 1 специалност
абее немски и тва ее :-D
therichbitch
06-25-2009, 11:02
Според мен немски е по-удачен избор, говори се в повече страни, а и се учи повече от руския в момента. Ще ти е нужен повече. :)
така е , но ако не ти вървят много езиците, не се захващай с немския, не че руският със 7-те си падежа в тоя аспект е много лесен, ама....
guinessgirl
06-25-2009, 16:42
тва като офтопик:
миналата година умирах да уча немски.
сега се чудя как да се махна от шибаната гимназия.
но е по-добър избор от руския,по-перспективно е.
kalashnik
06-25-2009, 16:53
Руски мога да ви кажа, че учат и американците и немците, във вторник ще има конферентна връзка между учениици от нашето училище и от едно немско и американско в което учат руски език, така че щом в САЩ го учат въобще не е умрял. Тага че си гледайте работата. Освен това от бившите дванайсетокласници знам, че каго ходиха на заседание на европейския парламент повечето депутати като разбрали, че говорят руски си умряли от кеф, нищо, че офизиалният език там е френски. Освен това руснаците си показаха силата, леко врътнаха кранчето и цяла Европа изпищя.
Тва беше лек офтопик.
elito6754
06-25-2009, 17:31
Нали авторката вече избра езика? :oops:
еми аз искам само да ти кажа аз уча немски като първи език и английски на уроци.тази година трябваше да избера между испански,италиански,френск и,руски и английски.спрях се на руския.имаше едно мнение,че в германия не се говори руски.мога само да кажа,че като не се знае да не се говори.баща ми е пътува в германия и половин германия говори на руски език.аз съм била свидетел как са го питали ако не знаеш немски и си от България поне руски трябва да знаеш.
kalashnik
06-25-2009, 20:06
еми аз искам само да ти кажа аз уча немски като първи език и английски на уроци.тази година трябваше да избера между испански,италиански,френск и,руски и английски.спрях се на руския.имаше едно мнение,че в германия не се говори руски.мога само да кажа,че като не се знае да не се говори.баща ми е пътува в германия и половин германия говори на руски език.аз съм била свидетел как са го питали ако не знаеш немски и си от България поне руски трябва да знаеш. Не си ми разбрала мнението, каза че дори немците и американците го учат, а пък какво остава за дребна държава като нашата, ако не учиме езика им.
ef4etyYy
06-25-2009, 23:15
На мен руския ми е противен. Звучи ми като развален български. А и руски е било модерно да се учи по времето на майка ми. Сега е по-добре да знаеш немски. По-разпространен е, а и през лятото туристите са предимно германци, ако си забелязала. :) Но избора си е твой - който те влече повече, него избери. Успех! :) така е 8-) но пък култовата реплика на една фр "Не ми говори на немски бе, имам чувството, че ме псуваш и не разбирам.." 8-) говори друго 8-)
кой е по-гаден ?
YouCantStopMe
06-26-2009, 04:47
Ами то всякакъв език ще ти е от полза,но аз на твое място щях да избера немски.Наистина е малко труден и доста заплетен ;д,но мисля,че е по-добър избор от руския.Пък и руски можеш да научиш след това,стига да имаш желание.По-лесен е и по-бързо се учи.Научи сега английски и немски,а щом имаш желание-след това руски.Езиците са богатство.
Detestation
06-26-2009, 05:18
Хах, да не учиш в ПМГ-Бургас ?
А иначе-немския. Руският изобщо не е толкова лесен, колкото изглежда, а и по употреба изобщо не може да бъде сравняван с немския...
XTREMEFREERIDE
06-26-2009, 07:05
Хах, да не учиш в ПМГ-Бургас ?
А иначе-немския. Руският изобщо не е толкова лесен, колкото изглежда, а и по употреба изобщо не може да бъде сравняван с немския...
Уча в ПМГ, да, ама Благоевград. 8-)
Руски съм учила 3 години, знам за какво става въпрос.
Само заради архитектурата избрах грозния немски, ама какво да се прави. Мисля напред в бъдещето. Само за това, иначе Руския ми харесва повече.
Тука въпроса треа да е: 'Фашизъм или Комунизъм?' 8-) :lol: :lol:
Руски... живял съм в Русия и оттам го знам ... тегав е за учене но за в бъдеще ще е мн голям бонус в CV или като кандидатстваш за нещо ... започнал е да изчезва точно от такива хора " Кой говори Руски .. давай немския" ахахаха... глупаво мислене ... много глупаво
victimofpain
07-19-2009, 05:50
Ако искаш запиши френски, но го учи допълнително...и след 12клас отиди в Германия там има много добри университети, в които се учи архитектура, а там е сравнително изгодно следването, не е мноог скъпо
adizitk1
07-19-2009, 09:42
По-добре НЕ. По-полезен е...
elysunny
07-19-2009, 10:02
За мен трябва да избереш Немски.
И двата еезика са доста трудни може би немския е по-труден, но ще ти върши повече работа :)
TheBlackStranger
07-19-2009, 10:47
Като се замиси човек преди време доста държави са зависели от Русия. Всъщност почти всички източно европейски държави. Както знаете и там руският се е изучавал така, както тук по времето на нашите майки, бащи и т.н. Така че може да не знаеш Полски примерно, но да се разбереш с хората на руски, въпреки че руският в Полша не е за препоръчване. Пък и ми се струва по-добре българин в Русия, отколкото българин в Германия примерно. Руснаците са по-отворени за нас.
chocolateMaggie
07-19-2009, 12:21
ам аз ако бях на твое място бих избрала да уча руски, защото ще ми е по-лесен :-D :D а и като звучене немският е просто ужасен :D но не знам .. както ти си прецениш, въпреки че и двата езика не са за подценяване :) айде успех :)
fire_cat
07-19-2009, 12:33
Според мен немският е доста полезен, макар и да е по-труден. Аз ако бях в твоето положение веднага щях да избера немски. Преди учех руски и не е особено приятен език.
Избери немски по-добре.Уча го,трудничък е,но много повече го изискват от руския.Освен това е логичен език...не е както нашия с неправилни предлози.Макар,че не е лесен е по-добре от руски.
fifinkathefreak
07-19-2009, 18:36
Трудно.
Ти си в математическа гимназия и искаш архитектура.Освен ако не специализираш в чужбина,езиците не ти трябват.
Лично на мен руския ми е най-любимият език.По-лесен е от немския,говорят го в Русия,бившите соц републики и голяма част от хората,били под руско влияние след ВСВ.Имам предвид,ако хванеш българин на 40 и го питаш нещо на английски,шансът да знае езикът е малък.Докато всеки знае руски.А и в САЩ много българи общуват на руски.Не на немски.
Немския.Труден.Всички членове на думите и т.н... Макар ,че още на третата година придобих частичен усет.Граматиката е ужасна.Говори се в три страни,с голямо влияние.Помага само,ако специализираш сам.За справка - мой приятел ще учи в Австрия.Бъкел немски не знае,но за една година ще го научи говоримо.
Лошото е,че в Германия английски не знаят.
В заключение ще кажа - модерно е да се учи немски,практично и по-лесно е да се учи руски.
Успех!
Ами 3/4 години съм учила Руски ... леле !!! Един час не можех да издържа :D .Сега ще уча Немски и доста се кефя :D .Честно казано ... Немският повече ще ти потрябва според мене ...,но както ти си решиш :) .А това за Полша и Руския език ... :? Бях гадже с един Поляк ... и знам,че не искат да чуват за руския език ... Смисъл в техните изречения се мяркат някакви руски думи ,но знам ,че за Руския език не искат да чуват ...
TheBlackStranger
07-20-2009, 09:01
В пещера да живееш, ще знаеш, че поляците мразят руснаците в червата, въпреки че всички поляци говорят перфектен руски. Ако ще ходиш в Германия, а не знаеш немски, френският също помага.
smal_girl
07-21-2009, 09:11
[quote="XTREMEFREERIDE"]Здрасти. Трябва да избера втори чужд език /при положение, че английския ми е първи/. Имам право на избор между Руски и Немски. Чудя се кое ще ми бъде повече от полза. Вие какво бихте избрали и защо?
ПП: Искам да уча висше - архитектура / ако има значение /
ПП2: Уча в Математическа Гимназия / ако има значение /[/q
uote]
Аз в новото даскало ме задължиха да уча руски отначало не исках много но просто класния ни беше супер як господин и на мен първия ми език е немски а втория по задължение руски,но ся руския го знам по добре от колкото немския ,а по твоя въпрос бих ти казала да избереш немски щото ще ти трябва повече
Авторката вече се е записала немски, но аз ще изкажа своето мнение.
3 години учех в Мг руски като втори език и от средата на втората година тръгнах на курс. ходила съм общо 1 учебна година и 1 лято на уроци. Според мен /и не само/ го овладяхдо ниво Б1. спрях да се нанимавам и сега да ме убиеш нищо не мога да ти кажа на руски.
Записах се 8 клас/догодина/ в немската гимназия в Бургас. След година-2 със сигурност ще продължа да си уча руския до сертификат.
Та мисълта ми беше, че и двата езика са полезни. Всеки език в повече е от полза. Така че аз съм твърдо ЗА и за двата езика в случай,че човек има възможността и желанието да ги учи.