Влез

View Full Version : Уникален парадокс!

Samoten89
06-20-2009, 20:18
Човекът, който говорел истината, но не съвсем.

"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
- Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина - рекъл старецът. - Довери ми се - не вярвай на онова, което ще ти каже!
- Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес.
- Точно така! - отвърнал старецът.

Може би забелязахте, че тук има нещо смущаващо. Ако старецът казва истината, тогава първото нещо, което казва, не е вярно. Но ако първото нещо, което казва, не е вярно, тогава първото нещо, което казва е вярно.
Това е вариант на прочутият парадокс на лъжеца, формуларан за първи път в Древна Гърция преди 2000 години.
Пътникът помислил, че е намерил изход от парадокса: твърдението, че това, което е казал отначало старецът, не е нито вярно, нито невярно. В края на краищата защо всяко подобно изречение трябва да бъде или вярно, или невярно?
- Старче, ти се опитваш да ме измамиш - рекъл пътникът. - Очевидно е, че това, което казва, не е нито вярно, нито невярно.
- А-ха - отвърнал старецът. - Ти изказваш твърдението. че не е вярно, че това, което казах, е вярно, и също така не е вярно, че това, което казах, не е вярно.
- Да - потвърдил пътникът.
- Добре тогава, ако не е вярно, че това, което казах, е вярно, тогава, това, което казах , не е вярно!
Главата на пътника го заболяла. Старецът продължил невъзмутимо:
- А ако не е вярно, че това, което казах, не е вярно, тогава това, което съм казал, е вярно! Защото това, което казах, е точно това, а именно, че това, което съм казал, не е вярно!
Пътникът изпитал непреодолимо желание да натъпче лулата на стареца в гърлото му.
- Затова нали разбираш - казал старецът, - твоето предположение е погрешно: не е вярно, че това, което съм казал, не е нито вярно, нито невярно."

Какъв е вашият отговор на този парадокс? Вярно или невярно е това, което казва в началото старецът?

mitternacht
06-20-2009, 20:25
Доверявам се на един всепризнат философ:
"Нещата просто се случват. На кой му пука..." -е казал великия философ Дидактилос :)

Парадокса с костенурката и заека също е много интересен :))

blackvelvet
06-21-2009, 12:28
Ми...и мене като пътниак ме заболя главата :-D не е вярно,защото...вярно е защото....аз се обърках само докато го четях :grin:

Ilikeliljon
06-21-2009, 13:53
Ами не е много трудно ето началото:"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
- Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина - рекъл старецът. - Довери ми се - не вярвай на онова, което ще ти каже!
- Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес.
- Точно така! - отвърнал старецът." Реално старецът не дава никаква информация, която да може да се окачестви като истина или не, той просто казва да не вярва на първия срещнат човек, тоест на него самия. Това е, иначе останалата част е точно хвърляне в тъча, съществената е в цитирания откъс :-o :-o

WickerMan
06-21-2009, 14:22
Не знам и мене ме заболя главата 3 пито го четох, но се пак Ilikeliljon +1

blackvelvet
06-21-2009, 14:30
Абе може отговора да е още в началото,но ми донесе главобол поне до утре сутрин хахаха :razz:

padnaloblak
06-22-2009, 12:08
+1

старецът казва ч1е първото нещо което му кажат няма да е истина ... от тук следва че старецът лъже защото е първит .. но ако лъже значи първото нещо което кажат на пътника Е истина => старецът казва истината :D

lsd43
06-22-2009, 20:58
Старецът лъже ,че ще излъже,с което казва истината ,дам интересен парадокс. Може би единствения начин да се сложи край е ,като се постави условие ,че ще го излъже първия човек когото младежа срещне след предупреждението на стареца.

pe4enkata
07-06-2009, 08:53
:?

evi_vd
07-09-2009, 08:48
и нека си го кажем.. всичко е относително :)

vaniliika
10-09-2009, 19:43
А ако не е вярно, че това, което казах, не е вярно, тогава това, което съм казал, е вярно! Защото това, което казах, е точно това, а именно, че това, което съм казал, не е вярно!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :razz:

TuAF
10-09-2009, 19:56
"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
- Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес. - Точно така! - отвърнал старецът. "

По това можем да съдим, че пенсионера казва истината :-)

Shia
10-09-2009, 21:15
:razz: :lol: :lol: :lol:

Човека е станал рано сутрин и се е погледал в огледалото,за да се оправи т.е той среща себе си в образа на огледалото и ако си е измъмрил нещо от сорта на "Боже,великолепен си" ,то това е лъжа щот "Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина "

8-)

Едит: Всъщност ,старецът, казва ли изобщо нещо на пътника,че да има вярно и невярно.Старецът единствено го предупреждава....

:-o :-o :-o

NamelessRomantic
10-11-2009, 19:29
Технически,това може да се сведе ди простичкия парадокс на човека,който казал "Аз лъжа."
Точка.

PurpleDream
10-11-2009, 20:54
дядото си е правил як ташак с пътника :lol: :lol: :lol:

gret4ety
10-26-2009, 17:48
дядото си е правил як ташак с пътника :lol: :lol: :lol:
+1

Аз само като видях името на темата и си представям как изглежда човека който я е писал... слаб с голяяяма глава..... с огромни очила.... кафява велурена блуза с подплънки на лактите и снимка на айнщаин в гардероба. Това е като израза "аз винаги лъжа" има такива словосъчетания които не си съвпадат. Няма никакъв "уникаааален парадокс"

VforVendeta
11-16-2009, 19:04
Лъжа е.
Щом стареца казва лъжа, от там следва, че първия човек който срещне пътника ще казва истина. Стареца казва, че първия човек когото срещне ще изрече лъжа. Това е лъжа, защото стареца всъщност казва истина.

Завърта се безкраен цикъл като започва от лъжа преминава в истина после в лъжа отново-истина-лъжа и т.н.... :-o

sanyflower7
12-09-2009, 17:51
Ами не е много трудно ето началото:"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
- Точно така! - отвърнал старецът." Реално старецът не дава никаква информация, която да може да се окачестви като истина или не, той просто казва да не вярва на първия срещнат човек, тоест на него самия. Това е, иначе останалата част е точно хвърляне в тъча, съществената е в цитирания откъс :-o :-o
+1