View Full Version : Да прощаваш .. проява на сила или слабост?
Преди малко прочетох някъде "Умението да прощаваш е свойство на силните, слабите никога не прощават" и викам да видя какво мислите по въпроса .. :D
Да прошаваш на човек, когото обичаш, проява на сила ли е или точно обратното .. доказателство, че си слаб и не можеш без дадения човек?
Очаквам вашите отговори, мнения и т.н. и моля да се обосновете .. ( какво ви кара да мислите така? ) :)
PurpleDream
09-29-2009, 22:09
да простиш е сила - според мен, мързи ме да пиша обяснение, нооо ако почнеш да прощаваш много вече ставаш глупак...
Kukumqvka
09-29-2009, 22:11
Да простиш на човек,значи да превъзмогнеш всичките си убеждения само щото го обичаш тоя човек,т'ва си е сила 8-)
Да простиш на човек,значи да превъзмогнеш всичките си убеждения само щото го обичаш тоя човек,т'ва си е сила 8-)
Да.
Проява на слабост е не да простиш, а да си замълчиш от страх, че ако направиш скандал, примерно, той няма да остане с теб. Това че си мълчиш и не повдигаш проблема, не означава, че си простил.
Marinchety
09-29-2009, 22:21
За да простиш нещо ,което те е наранило трябва да си силен ... в никакъв случей не мисля ,че е проява на слабост
GossipGirl89
09-29-2009, 22:41
Определено сила. Съгласна съм с LadyDi, че мълчанието от страх е слабост, но щом прощаваш значи си намерил сили да превъзмогнеш цялата болка, която ти е причинена... Ама това не значи, чи винаги всичко трябва да се прощава - ако го правиш ставаш слабохарактерен и без собствена воля
Зависи какво трябва да се прошава ... а тука на думи мисля, че всичките сте много големи :) но не се знае какво ще ви дойде на главата и дали ще можете да го простите :)
Но като цяло прощавам и не съм злопаметен макар, че се мъча да бъда :booooomb:
ShtrudeL
09-30-2009, 03:27
Аз прощавам,ама не забравям.
moneycomeme
09-30-2009, 03:36
И в други теми съм го казвала,прошката лично за мен е едно от най-благородните качества,които човек може да притежава!Ако един ден успея да го направя ще знам,че от мен е станало човек с главно ,,Ч,,!Всеки прави глупости,но въпреки това,че всички знаем колко сме грешни нещо в нас ни спира да да дадем втори шанс на хора,които в повечето случаи заслужават.Не е проява на сила или слабост....и двете тези могат да бъдат подкрепени доста убедително...Това е проява на самоосъзнаване и оценяване,както някой по-горе каза да превъзмогнеш себе си,гордостта си и всичко,което те прави това,което си в името на някой,на който държиш повече от колкото на себе си! :)
lipsvashh_mi
09-30-2009, 04:28
сила е ,въпреки,че прощавам на много малко хора,които са ми вече по-скъпи и от самите мен..склонна съм понякога дори да забравя за случилото се
Бе не знам дали съм слабак но никога не прощавам по скоро гордоста ми е прекалено голяма.Но определено не е лесно прошката.
Принципно първия път когато простиш на някой си е проява на сила .. но понеже хората сме така устроени, че подадат ли ни пръстче ще отхапем цялата ръка после съответно става навик у този, който е сгрешил да го прави постоянно, а ние ставаме слаби и несигурни и се примиряваме с прошката като се заблуждаваме всеки следващ път, че тя ще бъде оценена ... :? :?
valdesbg
09-30-2009, 04:53
Доста интересна темичка, не знам защо няма активност по нея.
Както и да го погледнеш си е проява на сила.
Да простиш на човек означава да направиш компромис с част от принципите си. Означава да пренебрегнеш разбиранията си, заради друг човек. А за това се изисква голяма доза смелост, решителност и увереност в своите собствени възможности. Иска се и вяра в убежденията ти до тоя момент.
Тънкия момент е колко и кои от принципите си ще пренебрегнеш заради другия човек(с други думи кое ще простиш и кое не). Силните хора могат да простят дори убийство, въпроса е да видят достатъчно силни причини, както и огромно желание за промяна от страна на съгрешилия индивид. Тук не ме разбирайте погрешно - казвам какво може да се прости от един силен човек. Естествено че въпроса е другаде. А именно дали искат да простят подобно нещо, и дали цената да го сторят си заслужава. В повечето случаи отговора е отрицателен.
Тъй като това е форум за тийнейджъри ще дам друг пример. На ваш език - да простят изневярата. Не всеки може да я прости, още по малко хора ще поискат да я простят. Ако причините поради които ще простиш са морално правилни - то ти си силен човек.
И на последно място, но не и по важност. Никога не забравяй какво ти се е налагало да простиш. Не забравяй и какво са ти прощавали и какво не са. Помни хора и събития.
И на последно място, но не и по важност. Никога не забравяй какво ти се е налагало да простиш. Не забравяй и какво са ти прощавали и какво не са. Помни хора и събития.
Аз бих добавила, че дори е по-добре да помниш само емоцията, която това е оставило в теб.
Иначе харддиска ти трябва да е доста обширен :)
valdesbg
09-30-2009, 05:07
Аз бих добавила, че дори е по-добре да помниш само емоцията, която това е оставило в теб.
Иначе харддиска ти трябва да е доста обширен :)
Да, тук си права. Щом е имало емоция - запомни я. Иначе няма смисъл от нея.
За харда - моя е доооста обширен наистина. Даже понякога се чудя защо изобщо помня някоя дивотия :) Да си призная лица, хора и дати помня сууупер много. А от там нещата се навръзват и запомням и още подробности.
Това беше малко офтопик :)
Зависи от ситуацията може да бъде, както проява на слабост, така и на сила съответно в различните ситуаци ;).
hooliganka89
09-30-2009, 08:53
Прошката определено е проява на сила.
Най-простия пример е с изневярата.Убедена съм,че много малко хора биха могли да простят подобно нещо.Особено тинейджъри.
За да простиш подобно нещо преди всичко трябва егоистът в теб да е на доста заден план в противен случай просто не се получава.
Shashavaaa
09-30-2009, 10:00
3амислих се преди време на тема ПРОШКА и стигнах до иэвода,че човешките отношения се градят главно на това нещо.Не ми се раэтягат локуми эащо и бла бла бла..
Да простиш според мен е просто едно действие.Всеки сам решава дали да го направи или не.Но се эамислете само колко пъти и на вас са ви прощавали,било то някви дребни неща,на които и внимание не сте обърнали.
Е,понякога става дума эа сериоэни работи и прошката е трудна стъпка,эащото тоэи който трябва да прости эапочва да се чуди дали не си потъпква егото.Едно ми е ясно - при всяко човешко действие на първо място мислим эа егото си.Даже и подсъэнателно,эащото има някои,които отричат.Ама иэляэох от темата..отклоних се де..
Можеш да си горд,ако след като си простил си съградил на таэи прошка нещо по-стойностно,по-красиво и по-ценно.
Като слабост бих го приела може би ако прошката е насочена към човек,който откровено ти скача по главата и е беэбожно нахален,поради факта че съэнава колко ти пука эа него...
Сори че стана дълго,но си каэах всичко,което ми дойде като видях эаглавието :)
ShtrudeL
09-30-2009, 10:09
Принципно първия път когато простиш на някой си е проява на сила .. но понеже хората сме така устроени, че подадат ли ни пръстче ще отхапем цялата ръка после съответно става навик у този, който е сгрешил да го прави постоянно, а ние ставаме слаби и несигурни и се примиряваме с прошката като се заблуждаваме всеки следващ път, че тя ще бъде оценена ... :? :?
Ако чакаш да бъде оценена какъв е смисъла й? Оо Прощаваш защото ти така си решил,прощаваш заради себе си. Ако така мислиш наистина тва е един вид "Прощавам ти,сега ще трябва да ме слушаш и да гледаш на мен като на по-висш индивид." Т.е се правиш на интересен с това,че си простил и с моралните си тъпизми. Ако пък си толкова наивен ще се оставяш да те тъпчат и да грешат пак и пак.
slun4ice_90
09-30-2009, 10:36
Трудно прощавам...Предателство най-вече. 8)
mechtaq_za_teb
10-01-2009, 12:59
Донякъде е сила... но съдейки по собствените си действия, също е проява на слабост и страх да не загубиш човека... в крайна сметка този човек веднъж почне ли да греши, грешките се повтарят пак и пак...
PsychologicalDisorder
10-01-2009, 13:17
Прошката определено е проява на сила.
Най-простия пример е с изневярата.Убедена съм,че много малко хора биха могли да простят подобно нещо.Особено тинейджъри.
За да простиш подобно нещо преди всичко трябва егоистът в теб да е на доста заден план в противен случай просто не се получава. a ти би ли простила изневяра?
по скоро границата между прошката и наивността понякога почти незабележима проява на сила е да се отсее прошката така че отсрешната страна да разбере че 2ри път няма да има ,друия вид прошка ще се повтаря многократно и вече влиза в графата на наивността.
колкото до това дали аз лично бих простил,честно казано не съм мислил сериозно над това ,вероярно емоциите ще надделеят и няма да можа да простя но с времето нещата биха могли да се подобрят
Нищо общо ...
Да простиш означава да бъдеш добър.
И силните и слабите могат да бъдат добри.
Slave4You
10-02-2009, 06:21
Ако прощаваш за щяло и нещяло не те прави силен, по-скоро наивен, но за да простиш за нещо, за което повечето хора не биха, трябва да си силен, защото е трудно да дадеш втори шанс на някой:)
Assshley
10-02-2009, 06:21
So true. :)
MoOnLiGhT_ShAdOw
10-02-2009, 06:30
Да.
Проява на слабост е не да простиш, а да си замълчиш от страх, че ако направиш скандал, примерно, той няма да остане с теб. Това че си мълчиш и не повдигаш проблема, не означава, че си простил.
Няма много какво повече да се каже. :)
Сила е въпреки огорчението и болката, да успееш да преглътнеш.
Да прощаваш е сила, която не всеки притежава. Прошката показва, че си готов на всичко да дадения човек, дори и понякога да направиш компромис със самия себе си. И аз мислех, че има неща, които никога не бих простила, но като дойде истинката любов, просто си казваш, че би минал пред всякакви трудности и проблеми, за да я опазиш.
Dollystar
10-02-2009, 08:13
Ако си инат човек е проява на слабост, но ако си всеодаен и не ти пука много много е най-лесно да простиш, което понякога е грешка.
Всичко зависи от ситуацията и моментното настроение на човек! :-P
Josefinne
10-02-2009, 08:24
Подкрепям това изказване. Според мен хората, които умеят да прощават, могат наистина да обичат. Хората, които обичат са наистина щастливи. Забелязала съм, че хората, които обичат пък и обикновено са много обичани, защото хората обичат да ги обичат. Това последното прозвуча малко клиширано, но истината си е такава.
И на онези, които им се струва, че хората, които прощават са глупаци или слабаци, то това са хора, които никога няма да станат силни, защото са тврде тесногръди и ограничени.
И не говоря за онова прощшаване, което след това милион пъти ти се натяква при всеки малък спор и то ти излиза през носа.
Говоря за онова >Прощавам ти <, което се казва и случката се забравя от онзи, който е простил и винаги се помни от онзи, на който е простено, защото той или тя е знаел/а, че му се дава втори шанс.
gazara92
10-02-2009, 08:38
Трудно прощавам...Предателство най-вече. 8) +1 :smt041 :smt038
Сила е да знаеш кога да простиш и кога не. Всичко си има своя баланс и нито в едната крайност е хубаво, нито в другата :)
miraclee
10-02-2009, 22:55
Обратно на почти всички мнения досега, мисля, че е проява на слабост. Ти си твърде слаб пред любовта си и пренебрегваш грешките на половинката, само за да си отново с нея. Лошото е, че колкото по-често прощаваш, толкова повече губиш доверие в дадения човек. А добре знаем, че любов без доверие не се гради :)
JustAnotherGirl
10-03-2009, 06:26
Човешко е да се греши, Божествено е да се прости
Аз не мисля, че като простиш си глупак,но си има граници де, също зависи какво прощаваш, било то изневяра, предателство.
PsychologicalDisorder
10-03-2009, 09:12
да... като четях постовете... ми то 90% от вас са готови да простят, обаче като ви изневерят и веднага: "късаме, край! как може да ми изневериш?" :?
ShtrudeL
10-03-2009, 09:13
За изневярата и предателството (първите неща,които изкачат в главите ви като чуете прошка явно) ...Това да простиш едно от двете не означава,че ако ти изневерят например ще останеш с човека,който ти е изневерил...просто ще му простиш и ще продължите напред по отделно. Май изобщо не разбирате смисъла на това да простиш.
PsychologicalDisorder
10-03-2009, 09:15
точно става въпрос за изневяра, предателство и т.н.
едно е да простиш с намерение нещата да се оправят, съвсем друго е да простиш и да се разделите. май ти не знаеш кво означава...
golqmumnik
10-03-2009, 09:15
Прощавам и после я заебавам,туй е да си пич,макар и с Москвич 8)
ShtrudeL
10-03-2009, 09:22
точно става въпрос за изневяра, предателство и т.н.
едно е да простиш с намерение нещата да се оправят, съвсем друго е да простиш и да се разделите. май ти не знаеш кво означава...
Нали и в двата случая може да простиш бе? Прошката си е прошка и в двата случая. А май ти не се разбираш като пишеш.
vas4e3to0
10-03-2009, 09:32
И в други теми съм го казвала,прошката лично за мен е едно от най-благородните качества,които човек може да притежава!Ако един ден успея да го направя ще знам,че от мен е станало човек с главно ,,Ч,,!Всеки прави глупости,но въпреки това,че всички знаем колко сме грешни нещо в нас ни спира да да дадем втори шанс на хора,които в повечето случаи заслужават.Не е проява на сила или слабост....и двете тези могат да бъдат подкрепени доста убедително...Това е проява на самоосъзнаване и оценяване,както някой по-горе каза да превъзмогнеш себе си,гордостта си и всичко,което те прави това,което си в името на някой,на който държиш повече от колкото на себе си! :)
На това мнение съм и аз :grin:
PsychologicalDisorder
10-03-2009, 09:32
добре, добре. ти ги разбираш... :lol:
ShtrudeL
10-03-2009, 09:39
Разбира се!
STFU
PsychologicalDisorder
10-03-2009, 09:48
не ми викай stfu, свиньо.
ShtrudeL
10-03-2009, 09:48
Инече какво?
STFU
PsychologicalDisorder
10-03-2009, 09:51
инЕче ще ти навра дилдо- кактус в задника.
ShtrudeL
10-03-2009, 09:56
mm'kay
STFU
kukli4kata001
10-04-2009, 10:41
Да му простиш е сила,но ако е любов и се съберете след изневяра например вече за мен е слабост. Едно е да му простиш и да сте нещо като приятели,ама друго е да ти изневери и след като сте се събрали да ти повтаря отново и отново колко те обича и ти да му вярваш като пълна глупачка.
VIPkuklichka
10-04-2009, 14:33
Определено сила :) НО не всеки го заслужава :?
ако обичаш някого много то няма да има значение какво е направил ти
ще искаш да го задържиш до себе си .. сила и слабост : )
Прошката показва,че сме хора няма значение дали обичаш или мразиш.
Само истински силен човек може да прости и на най-големия си враг
Но никоаг не трябва да се прекалява с прошките, всяко нещо си има своят краен предел!
Но никоаг не трябва да се прекалява с прошките, всяко нещо си има своят краен предел!
прощава се на този който съжелява
Да простиш е сила!!
Един Господ знае колко болка причинява да простиш грешка..
Да не говорим, че някои хора не го оценяват и пак правят грешки..
Определено да простиш е сила. Изисква се много голям компромис от страна на собствената ти личност, собствените ти виждания само в името на човека, когото обичаш. Така че за мен определено е проява на сила, стига да не се превръща в навик - когато вече почнеш да прощаваш всичко се превръщаш в безхарактерен, според мен.
Зависи какво ти се налага да простиш. Понякога трябва да си силен, за да не простиш. Примерно ако любимия човек те е наранил жестоко повече от веднъж...и знаеш, че ще се случи отново...мисля, че е време да НЕ прощаваш, но е трудно. Има неща, които по-лесно се прощават, има и такива, за които е по-сложно. Тъй че всичко зависи от това, какво прощаваш.
0utrageous
10-05-2009, 14:59
Според мен понякога е признак на слабост , понякога е признак на смелост . . защото зависи от големината на прошката във смисъл ако е нещо много голямо по-трудно ще ти е да простиш но все пак ще го направиш и това е признак на смелост.