View Full Version : Защо напуснахте/ ще напуснете България?
Съвсем приятелски настроена тема е това. Не е мястото да се съдим и така нататък. Нека всеки кратко, ясно и точно да каже защо е напуснал или ще напусне България? Образование? Пари? Корени? Приятели? Семейство? Работа?
После може да споделим и мнения за държави и кой как се чувства навън. Ако искате включете и това. Как ви възприемат местните? Чувствате ли се на място? :)
Makaveli96Don
10-08-2009, 17:32
единственото,което би ме накарало да напусна България е по добрия стандарт на живот,в другите държави като Щатите,Испания или Англия...приятелите ми са тук,семейството ми е тук,корените ми са тук,и ако мога да живея тук до толкова добре че да изхранвам без проблеми мен и семейството ми,нищо не може да ме накара да напусна България....
Мисля да напусна България след около година някъде. Заради образованието като начало и защото искам РАЗНООБРАЗИЕ. Кефи ме идеята да живея другаде просто!! Не искам да се ограничавам само в България. И щото е предизвикателство. Също така и българския манталитет почна да ми писва в последно време..
gigaherz
10-08-2009, 19:09
Ще напусна България главно заради отвратителния български народ. Друга причина е изключително ниския стандарт на живот. Има и още много, но ме мързи да пиша.
7 мил Българи извън БГ и 5 мил Българи в БГ
интересно ми е от коя класа са тея извън?
SorrowEyes
10-17-2009, 14:04
Аз не съм напуснала България, но се надявам някой ден.
Защо? Защото ми омръзна !
Всичко тук ми е толкова до болка познато, че всеки ден, минавайки по софийските улици ми става лошо. Всеки ден е един и същ, с едни и същи хора, с един и същ манталитет. Липсва тръпката и предизвикателството.
Заминавайки за чужбина не само ще се измъкна от омагьосания кръг, но и ще опозная нова култура и много други врати ще се отворят. Една по-добре икономически развита страна предлага повече, от колкото България - факт!
LuxurySk0B
10-18-2009, 07:01
Ще напусна България главно заради отвратителния български народ. Друга причина е изключително ниския стандарт на живот. Има и още много, но ме мързи да пиша.
tItEufFf
10-19-2009, 17:55
Ами аз заминах с майка ми.. Нямах избор. Беше ми интересно. Но първата година беше трудна. Аз не говорех езика, и винаги се чувствах като аутсайдер. Въпреки че всички бяха любезни, момчетата ме харесваха... но имах чувство, че някои от тях остават с мен през междучасията от съжаление. Не знам, не се чувствах на място.
Тази година мога да кажа, че е много по-добре. Не, че нямам проблеми. И все още през ваканциите си седя затворена в къщи, но се чувствам по друг начин. По на място. И знам, че ще става все по-добре..
renateee
10-19-2009, 20:16
Мисля да я напусна, да. Защото в чужбина има по-добра реализация и повече средства.. И даже мога да кажа, че главната причина са парите.. Не че тук съм лишена, но просто там старндартите са други ии.. Общо взето повечето професий за добре платени :)
BePoHuKa
10-21-2009, 02:23
Доста добри логики прочетох :) Съгласна съм с някои от вас.. да заминеш в чужбина си има плюсове и минуси, като повечето неща в този живот. Въпроса е доколко е склонен човек да пожертва, за по-добър живот. :)
graceless
10-21-2009, 13:34
Искам главно да напусна тая държава заради простите хора,който живеят в нея.България има потенциал,но не толерира умните и начетени хора,а простите курви,путки и други подобни,за съжаление.А и тука е скучно в София,мръсно,задушно,грозн архитектура и задръстване
А защо да не я напусна, като в една Англия, примерно, ще живея в пъти по-добре? Само това ще кажа. :)
moneycomeme
10-22-2009, 19:50
България ...толкова красива държава,а институциите опетниха това име до безсрамие...Искам да живея и да работя извън нея,не защото я мразя и не я желая,а искам да се срещам с други и различни хора,да опознавам други народности и култири....Но искам да умра тук-в мизерната,но МОЯ България...
Образование? Пари? Корени? Приятели? Семейство? Работа?
Студент съм в Сиатъл специалност бизнес администрация и мениджмънт, избрах Щатите, защото ми дават по-добро образовани, работя си по специалноста още докато съм в университета, след като завърша няма, защо да се притеснявам дали ще си намеря работа, защото работодателите те наемат още преди да си завършил. За парите още първите месеци получаваш 6 пъти по-висока заплата от тази в България. Тук труда се оценява за разлика от България. Ако имах възможност бих дръпнал семейството си тук. Не ме разбирайте погрешно, никой не е заминал в чужбина, защото в България всичко е наред.
moneycomeme
10-23-2009, 18:31
Fusion подкрепям мнението ти!
slaveto1989
10-27-2009, 23:56
Напуснах България главно за да почерпя от чуждия опит и защото винаги съм искала да следвам в друга държава. Е,вярно,приказките за влошаващото се положение в родината ми повлияха,но това не беше главното. Тръгнах с ясната представа,че няма да ми е лесно,все пак всичко оставих там.
До момента мисля,че се справям с ученето,което определено е много. Харесва ми обаче,че често правим практически анализи на дадена компания, т.е. не е само суха теория.
От страна на запознанства също не се оплаквам - всеки ден срещам нови хора. Попаднах в интернационална среда и това ми харесва.
Иначе хората,с които излизам са предимно българи,но има и от други нации.
За момента единствения минус на Дания,който мога да изтъкна е лошото време,което ми влияе и ме подтиска. Местните,напук на масовата представа, са много отзивчиви хора.
Не знам как се виждам след 7 семестъра,но не мисля да се застоявам много тук,вероятно ще отида на разменни начала и на друго място-чух възможност за семестър в Бразилия. Ще видим,има време.
Заминах преди 4 години за холандия с родителите си. Главната причина беше образованието ми, а и баща ми има бизнес от 10 години тук. Не ми харесва, но и нямам намерение да се прибирам отново в България. Младите хора са буквално умствено изостанали, политиката е на никъде, няма средства, а да не говорим за реализация.
plamentigaraa
11-04-2009, 15:50
Аз бих искал да прочета мнението на автора :)
:)
Ами в моя случай не е само искам, колкото и трябва. Първият проблем е, че не съм учил в българско училище от много отдавна и български не знам кой знае колко добре. Български не ми е първи език, също, защото не съм българин (само 25%). Имам двойно гражданство и България е на път да го отмени, което също ще бъде една от причините евентуално, ако се случи. Имам много приятели в САЩ, дори може би най-истинските, за които жадувам да ги прегърна отново и да видя всяка вечер по Скайпа, са там. Английски ми е най-силният език и искам да преследвам една много трудна мечта, която се простира далеч отвъд България. Освен това искам и да попроменя малко обстановката, защото тук е много напрегнато, хората се карат и се плюят, а аз съм свикнал да живея по друг начин.
П.С.: Ако всичко върви така, най-късно до 2012 няма да съм тук.
BePoHuKa
11-04-2009, 19:21
Ами в моя случай не е само искам, колкото и трябва. Първият проблем е, че не съм учил в българско училище от много отдавна и български не знам кой знае колко добре. Български не ми е първи език, също, защото не съм българин (само 25%). Имам двойно гражданство и България е на път да го отмени, което също ще бъде една от причините евентуално, ако се случи. Имам много приятели в САЩ, дори може би най-истинските, за които жадувам да ги прегърна отново и да видя всяка вечер по Скайпа, са там. Английски ми е най-силният език и искам да преследвам една много трудна мечта, която се простира далеч отвъд България. Освен това искам и да попроменя малко обстановката, защото тук е много напрегнато, хората се карат и се плюят, а аз съм свикнал да живея по друг начин.
П.С.: Ако всичко върви така, най-късно до 2012 няма да съм тук.Ммм, заинтригува ме. Ако си 25% българче, какви са другите 75% ? Къде си роден? :)
^ 50% съм арменец по майчина линия, но понеже в Армения е матриархат (не съм 100% сиг) както при евреите, за Арменците и Армения се водя 100% арменец. Иначе 25% българин и 25% македонец. Обаче, говоря, пиша, чета и знам английски най-добре. 8-) Роден съм в София, но пътувам страшно много, така че тука просто ми е адреса.
аз имам план, работя по него
и аз така като автора не съм роден в българия и нищо не ме задържа тук. а не искам да съм повече тук, защото българия е клоаката на европа и е твърде тясно за мен и мечтите ми. тук институционално те спират от каквото и да е, ако искаш да направиш нещо тук ще е по-трудно отколкото да го направиш където и да е в цивилизования свят. а мутрите, корупцията и мизерията няма да ги вмъквам в поста си дори
ако така върви, може и до 1 година да се махна. а още по-скоро, след 6 месеца отивам до цивилизования свят на оглед как са нещата - скандинавия. там хората живеят като хора, не като говеда, както е тук...
BeezyJey
11-05-2009, 16:11
Ами, смятам да я напусна, защото идеята да живея в по-чист и по-хубав град според мен е добра причина.А и от дете ми е мечта да отида в Щатите и Испания. :-)
BeezyJey
11-05-2009, 16:14
П.С.: Ако всичко върви така, най-късно до 2012 няма да съм тук.
Имаш супер яко бъдеще ако напуснеш България...Действай ! :) :)
BeezyJey
11-05-2009, 16:15
Тоест, ЩЕ имаш...Извинете 8-)
BePoHuKa
11-06-2009, 02:11
^ 50% съм арменец по майчина линия, но понеже в Армения е матриархат (не съм 100% сиг) както при евреите, за Арменците и Армения се водя 100% арменец. Иначе 25% българин и 25% македонец. Обаче, говоря, пиша, чета и знам английски най-добре. 8-) Роден съм в София, но пътувам страшно много, така че тука просто ми е адреса.Aха, ясно.. но все пак жиееш и учиш за момента в България, но в даскалото ти се говори на английски? 8-) И българския ти не е лош бе :D Между родния и българския език, кой ти е по-добър?
^ 50% съм арменец по майчина линия, но понеже в Армения е матриархат (не съм 100% сиг) както при евреите, за Арменците и Армения се водя 100% арменец. Иначе 25% българин и 25% македонец. Обаче, говоря, пиша, чета и знам английски най-добре. 8-) Роден съм в София, но пътувам страшно много, така че тука просто ми е адреса.Aха, ясно.. но все пак жиееш и учиш за момента в България, но в даскалото ти се говори на английски? 8-) И българския ти не е лош бе :D Между родния и българския език, кой ти е по-добър?
Между български и арменски, определено български, но над всички английски. Покрай мен почти няма бългрски говорящи хора. Само част от приятелите ми. Иначе родата са арменци, а другите ми приятели всичките са англоговорящи. ;) Обаче да седна да уча как се пише на арменски #-o 76 йероглифи в две азбуки, не мерси. 8-)
BePoHuKa
11-06-2009, 22:02
Между български и арменски, определено български, но над всички английски. Покрай мен почти няма бългрски говорящи хора. Само част от приятелите ми. Иначе родата са арменци, а другите ми приятели всичките са англоговорящи. ;) Обаче да седна да уча как се пише на арменски #-o 76 йероглифи в две азбуки, не мерси. 8-)Лелее ужас :shock: е ок, като живееш в България за момента, как така повечето около теб са англоговорящи ? Искаш да кажеш, че в еждневието си почти не говориш на български? Както вече казах, доста добре пишеш... до сега не съм могла и да предположа, че българския не ти първия език. :shock:
Лелее ужас :shock: е ок, като живееш в България за момента, как така повечето около теб са англоговорящи ? Искаш да кажеш, че в еждневието си почти не говориш на български? Както вече казах, доста добре пишеш... до сега не съм могла и да предположа, че българския не ти първия език. :shock:
Уча в училището на посолствата на САЩ и UK, а там българи няма кой знае колко много. 8-)
BePoHuKa
11-07-2009, 01:36
Лелее ужас :shock: е ок, като живееш в България за момента, как така повечето около теб са англоговорящи ? Искаш да кажеш, че в еждневието си почти не говориш на български? Както вече казах, доста добре пишеш... до сега не съм могла и да предположа, че българския не ти първия език. :shock:
Уча в училището на посолствата на САЩ и UK, а там българи няма кой знае колко много. 8-) :D Ммм добре правиш значи :) Ставаш ми от любим, по-любим! 8-) :oops:
Sir9Maximilian
11-07-2009, 01:48
Искам и аз да съм ти любим :razz:
та по темата..мисля,че темата трябва да се казва защо НЕ бихте напуснали България. :) ще спести доста време и хабене на пръсти по клавиатурата да обяснявам,елементарното,че човек който не иска да избяга от мизерията е ЛУД !
BePoHuKa
11-07-2009, 03:37
та по темата..мисля,че темата трябва да се казва защо НЕ бихте напуснали България. :) ще спести доста време и хабене на пръсти по клавиатурата да обяснявам,елементарното,че човек който не иска да избяга от мизерията е ЛУД !Еее.. трябва да се потрудиш, за да спечелиш титлата любимец :-D Обама знае! :lol:
та по темата..мисля,че темата трябва да се казва защо НЕ бихте напуснали България. :) ще спести доста време и хабене на пръсти по клавиатурата да обяснявам,елементарното,че човек който не иска да избяга от мизерията е ЛУД !Еее.. трябва да се потрудиш, за да спечелиш титлата любимец :-D Обама знае! :lol:
Моето творчество в раздел секс е неповторимо. :oops: :smt008
Дечица мили, на бас се хващам, че и представа си нямате какво е да живееш в истинска мизерия. Ама нали въпросът е да дрънкаме клишета на поразия- "да избягам от мизерията", "да избягам от българския манталитет" и тн. :lol: Аман от ограничени хлапета с промити мозъци и без капчица национално самочувствие... Нищо лично към никого.
По темата- Бих учила в чужбина заради едното разнообразие. За по-натам нямам планове.
Дечица мили, на бас се хващам, че и представа си нямате какво е да живееш в истинска мизерия. Ама нали въпросът е да дрънкаме клишета на поразия- "да избягам от мизерията", "да избягам от българския манталитет" и тн. :lol: Аман от ограничени хлапета с промити мозъци и без капчица национално самочувствие... Нищо лично към никого.
По темата- Бих учила в чужбина заради едното разнообразие. За по-натам нямам планове.
За мизерията си права, но за манталитета не си... ;)
уча в англия. тук просто е по-изгодно да се учи - по-добри са условията. бих искал като завърша да се върна в бг, ама някакси се съмнявам... (пък ха и дано завърша де :) )
пс. това ми напомня, че преди минути се рег-нах и ми направи впечатление антиспам-а -- кой кого е излъгал и кой не знае кога е основана българия? малко история де :x
ппс. ха да сме живи и здрави
Добре де, искам някой най-накрая да ми каже с какво българският манталитет е по-лош от този на американците. И моля без заучени фрази от сорта на "Българинът все гледа да се измъкне от работа" и "Не е важно на мене да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле". Все едно някой средностатистически американец няма да се скатае, ако му се удаде случай...
Добре де, искам някой най-накрая да ми каже с какво българският манталитет е по-лош от този на американците. И моля без заучени фрази от сорта на "Българинът все гледа да се измъкне от работа" и "Не е важно на мене да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле". Все едно някой средностатистически американец няма да се скатае, ако му се удаде случай...
Хората са много по-спокойни. Няма скандали, няма караници. Изгубваш се някъде и на 2 минута и без да искаш помощ поне 5 човека ще са те попитали имаш ли нужда от такава. Всички са усмихнати любезни, чак неудобно ти става. Просто взаимоотношенията са съвсем различни на съвсем различно ниво. Няма да ходят и да се колят със сатъри за 5 лева или за 50 лева. Животът е много по-уреден. ;) Просто трябва да отидеш и да видиш.
Хората са много по-спокойни. Няма скандали, няма караници. Изгубваш се някъде и на 2 минута и без да искаш помощ поне 5 човека ще са те попитали имаш ли нужда от такава. Всички са усмихнати любезни, чак неудобно ти става. Просто взаимоотношенията са съвсем различни на съвсем различно ниво. Няма да ходят и да се колят със сатъри за 5 лева или за 50 лева. Животът е много по-уреден. ;) Просто трябва да отидеш и да видиш.
Мхм, и не само в Америка е така. Просто булшинството от българите страда от жестока завист към по-успелия, всячески ще се опита да го прецака. Отделно непрекъснато гледа в чуждата паница. А за възпитанието на някои да не говорим. Сори, но си е така, няма две мнения по въпроса.
BePoHuKa
11-10-2009, 03:09
^^ Съгласна съм. Но не сме виновни българите за това, просто толкова проблеми си имаме на главата, че ставаме изнервени и нетърпеливи. От друга страна, американците ил изащото са по-глупави, или защото просто са възпитани така, или защото не се чудят как да си платят сметките, са много по-спокойни и учтиви. Ще го настъпиш и ще ти каже извинявай... сякаш той е виновен. Луда работа :lol:
Абе не е точно така. Щото и американците 100% си имат също толкова проблеми колкото и ние. Че са други-така е. Но на българите е вродено да се оплакват просто. Като че ли целия свят ни е виновен. Еми не става така. А и кой е виновен, че страната ни е в кофти състояние-Политиците сигурно. А кой ги избира-ние!! Еми нали знаете-какъвто народа, такива и политиците.
revolver
11-16-2009, 07:38
Напускам България догодина заради образование и заради ниският статус на живот не че в Истанбул е много висок но там умните хора преуспяват пък и отивам там с приятели 8-)
AniChka37
11-16-2009, 21:00
Аз лично напуснх България не по мое желание, а така казано "насила".. майка ми ме взе при нея и излишно ме предупреди, че за нищо на света няма да ме върне.. Вече 5 месеца съм тук и въпреки всичко настоявам, че си искам в България и адски ми липсва.. Супер ми е кофти и немога да напрая нищо по въпроса.. За тфа един съвет към тези, които искат да напуснат България.. отначало ще ви е супер гот.. да.. но след много кратко време ще осъзнаете, че като България друга няма.. е поне това е моето мнение! :)
BuBa33333
01-09-2010, 13:23
Ако имах възможност бих дръпнал семейството си тук. Не ме разбирайте погрешно, никой не е заминал в чужбина, защото в България всичко е наред.
На 100% съм съгласна !!! Жалко,но факт !!!
А в чужбина лежиш по цял ден и ангелчета те гранят с грозде, нали ? :)
revolver.... Турците 5 века ни колят ти сега им се буташ , и чака със приятели тцтцтцтцт :-x :-x :-x :-x :-x ..... сигурно си и ти някакъв такав :x :?
drogba333
01-29-2010, 15:49
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: 10x
TheSunshine01
01-30-2010, 21:18
Аз сега съм в Португалия.
Заминах защото наще дойдоха и аз нямах избор защото бабите ми и дядо за твърде стари а и казват че не искат да ме гледат защото им създавам твърде много проблеми .. Честно казано в Португалия ми омръзна, тука съм от 7 години :-D
според мен, отидете вижте и сами си преценете но колкото и държавата ни не е наред пак ще ви е мъчно! и ще започнете да я оценявате и обичате много повече., сиг си мислите ., дабе ще заобичам България, обаче като отидете например в една Испания, Англия или кадето и да е и около вас хора говорещи друг език, с съвсем различни обичаи и маниери от нашите ще започнете да я оценявате. Да не говорим ако нямате Българска телевизия или някои с които да си говорите на родния език е още по трудно =) Някои каза "отвратителния Български народ" ами първо в другите страни надали ще намерите по добри хора пък и Българите емигранти са ДВОИНО по "отвратителни" от тези в България /.
wallmart
02-15-2010, 10:25
В Македония няма работа, а тук следвам и работя. От семейството ми само моите родители отсанаха в Гостивар, от нашата къща повече от 12 души се изселиха в чужбина. Яд ме е, че албанците с американски пари изкупиха града ни и ни прогониха. Надявам се някой ден да се върна в града ми и да се върнат всички избягали. С приятелката ми много се обичаме, но е още малка и не може да напусне дома си.
crystalicks
02-15-2010, 15:16
Аз лично напуснх България не по мое желание, а така казано "насила".. майка ми ме взе при нея и излишно ме предупреди, че за нищо на света няма да ме върне.. Вече 5 месеца съм тук и въпреки всичко настоявам, че си искам в България и адски ми липсва.. Супер ми е кофти и немога да напрая нищо по въпроса.. За тфа един съвет към тези, които искат да напуснат България.. отначало ще ви е супер гот.. да.. но след много кратко време ще осъзнаете, че като България друга няма.. е поне това е моето мнение! :)
Aми, и аз мислех така за иэвестно време, но вече разбрах че до някоя степен не бях права. Tук (Лондон) съм от много дълго време (8 години) но след като научих езика ми стана по-лесно. Бг страшно много ми липсва, но и тук не е чак толкова зле. И ти ще видиш, че ще свикнеш. :)
Иначе, майка ми и баща ми се разделиха когато бях в първи клас. Mайка ми имаше хубава работа тук и реши да ме вземе и мен. :)
wallmart
02-15-2010, 15:49
А защо да й се налага да свиква на чуждо място, когато в родината й е добре?
MrUnnamed
02-18-2010, 12:33
Аз попринцип отидох в Испания само на почивка при нашите но държавата ми хареса много и останах там.Беше много яко разнообразие всеки ден макар , че живях във някакво си селце ... но не каквото и да е селце а стегнато.Имаше се всичко само където нямаше магазин за дрехи иначе всичко друго като почнеш от аптека до магазин за мебели.Но 2006 вече ми стана много мъчно за близките ми в България и се прибрах и повече не съм отишъл там.Но някой ден искам да се върна там където израснах ...
darkflower
02-18-2010, 16:21
Искам да напусна България, за да получа това, което заслужавам. Искам добро образование и да следвам мечтите си. Да се занимавам с това, което ме влече а в България няма условия за това. Живяла съм дълги години в италия, знам езика и искам да се върна там, за да следвам графичен дизайн в NABA - Nuova Accademia di Belle Arti, Milano.
YouDontKnowMe
02-18-2010, 22:30
Ще напусна България, защото "навън" ще получа по-добро образование.
Ще напусна България, защото мисля, че в чужбина ще получа по-добре образование. (Това ест ще стане ако наще имат пари да ме издържат първата година)
unnamedsz
02-22-2010, 04:39
Не бих напуснал България.За сега имам това, което искам - здрав съм,роднините и приятелите ми са здрави,тренирам си, уча си и изобщо не виждам защо да се местя другаде.Верно, че сме години назад от някой държави, така е, но въпреки всичко както казах България ми дава това което искам, за сега :) Обичам родината си,мразя държавата си. : )
Nam3less3
02-22-2010, 12:13
Ако нещата продължават да са зле след години и няма никакво подобрение, бих намерил начин да избягам в чужбина с близките си. Ако няма никаква промяна просто ще сме подтиснатото малцинство в собствената ни държава, нещо което не мога да понеса. То и в Европа нещата отиват натам, направо не знам какво ще правим, мъчно ми е за България, искам да живея тук, но положението излиза извън контрол. Не виждам бъдеще. ;(
Amazingskill
02-26-2010, 20:48
Живея в Германия от половин година, но смятам да се върна в Българиа лятото ... Може да ме смятате за луд, но носталгията ми идва в повечко :) Каква мизерия ? Вие незнаете какво е това.. Никога не съм усещал мизерия - майка ми има стабилна работа водя съвсем нормален живот. Класа ми тук се държи по същия начин, като стария ми клас в Българиа с изключение, че учителите се уважават и правилата се спазват .Аз съм оптимист, че нашата държава ще се оправи рано или късно ( само Волен Сидеров да дойде на власт :D )
trustN0body
02-26-2010, 22:29
( само Волен Сидеров да дойде на власт :D )
Е точно тогава ще стане по-зле :booooomb: :D
Ми където е майка ми, там трябва да съм и аз ! :)
( само Волен Сидеров да дойде на власт :D )
Е точно тогава ще стане по-зле :booooomb: :D
То по-добре бай Тошо да се върне..
wallmart
02-27-2010, 15:26
Най-добре цар Борис да се върне.
kuklichka7
03-02-2010, 21:32
Мисля да напусна България след около година някъде. Заради образованието като начало и защото искам РАЗНООБРАЗИЕ. Кефи ме идеята да живея другаде просто!! Не искам да се ограничавам само в България. И щото е предизвикателство. Също така и българския манталитет почна да ми писва в последно време..
Хей, и аз бях като теб преди година,много желаех да живея някъде другаде. Беше ми писнало еднообразието и манталитета на хората в неголямият ми град. От няколко месеца съм в Англия и си умирам да се прибера. Знам,че най-вероятно ти е писнало от държанието на хората,от всекидневното потъпкване на правата ти и от лъжите на всяко ново правителство. И аз бях така. Да има разлика в чужбина. Тук поне те уважават и зачитат праватата ти,но нищо от това не може да се сравни с това да си си вкъщи. Най-вероятно ще си кажеш с какви глупости ме занимава тя,но ти ще си го усетиш,ако напуснях БГ за известно време :)
PainMonopoly
03-02-2010, 23:08
Мисля да отида за магистратура и да работя някоя и друга година да натрупам опит.
После обратно тук. Колкото по-скоро се върна, толкова по-добре.
Въпросът е защо да Не я напуснем..
Заради изостаналото мислене което имат българите..... :x
amk933,имаш моите поздравления за това,че за пореден път се опитва
т да постигнеш ПРИЯТЕЛСКА тема за разговор,защото някои НАЦИОНАЛИСТИ започват да хранят американците какви мелези били,българите какви глупаци,Турция била такава,Гърция онакава.. поздравления!
По темата: България е наистина красива държава,но сама по себе си,защо? Защото ние и туристите могат да разберат това,когато се затрият по планините или един вид в дълбините на държавата,защото по градовете,където мирише на мръсен дим от колите и се спъват в боклуци,всеки ще се отврати.. Аз лично не мисля,че поне в следващите 3 години (дано не дойде края на света :D ) нищо няма да се промени,дори напротив,може и да се влоши.. Таа..аз напуснах България,защото мисля,че в Америка има много повече възможности,от която и страна я погледнеш,защото ми втръсна от хорската глупота и мислене.. уви,носталгията обаче не ме напуска,ноо скоро и тези,които най-много ми липсват,май ще ходят към САЩ така че.. :)
SceneGirl
03-07-2010, 17:18
Ми аз съм на 14 и нямам право да взимам такива решения но от 10 годишна си знам ,че уча,билет и заминавам в Щатите или нещо от сорта :-) Защо? Защото тази държава не одговаря на моите изисквания не може да ми осигури нужния стандарт на живот .Мисля ,че бях достатъчно ясна :)
Хей, и аз бях като теб преди година,много желаех да живея някъде другаде. Беше ми писнало еднообразието и манталитета на хората в неголямият ми град. От няколко месеца съм в Англия и си умирам да се прибера. Знам,че най-вероятно ти е писнало от държанието на хората,от всекидневното потъпкване на правата ти и от лъжите на всяко ново правителство. И аз бях така. Да има разлика в чужбина. Тук поне те уважават и зачитат праватата ти,но нищо от това не може да се сравни с това да си си вкъщи. Най-вероятно ще си кажеш с какви глупости ме занимава тя,но ти ще си го усетиш,ако напуснях БГ за известно време :)
Живял съм вече в чужбина(1 година) и ми е ясно горе долу какво е чувството. Естествено сега ще е по-друго, тъй като ще следвам и вероятно ще работя, но това съм решил. Вярно е, че родителите ми ще ми липсват, но някакви жертви трябва да се направят. Ще видим как ще се стекат обстоятелствата по-нататък, дано да са добре за мен :-D
kuklichka7
03-12-2010, 00:24
Живял съм вече в чужбина(1 година) и ми е ясно горе долу какво е чувството. Естествено сега ще е по-друго, тъй като ще следвам и вероятно ще работя, но това съм решил. Вярно е, че родителите ми ще ми липсват, но някакви жертви трябва да се направят. Ще видим как ще се стекат обстоятелствата по-нататък, дано да са добре за мен :-D
Мда,мисля,че обстоятелствата ще са по-добри,все пак в Европа не те третират като послушна овца,като в БГ .Къде смяташ да следваш :)
В Германия се надявам да ме приемат. Ако не, ще пробвам в Австрия, но предпочитам Германия.
wallmart
03-15-2010, 15:55
Sarge
Местожителство: Dresden
МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 3:41 pm Заглавие: Отговорете с цитат
Еми пи4 и аз съм на мнение да останеш. 16 години са си баш разцвета на на младежта ти и определено би било шит да си ги пропилееш в друга страна. Из4акай 3-4 години, завърши си у4илище в бг, па тогава мисли за заминаване. И както каза някои-след като родителите ти така или ина4е заминават, то ще могат да ти уредят и за тебе гражданство ако решиш да заминеш. Но не избързвай, защото 3ти шанс най вероятно няма да имаш!!!!
Айде успех и се дръж Smile
Sarge, какъв си бил, а какъв си станал. Не ми харесваш :?
YouAteMyHeart
03-19-2010, 20:08
Веднага след като завърша имам планове да напусна България.Искам да се преместя в USA,защото:
1.Има възможности за професионално развитие
3.Заплащането е по-добро
2.Разнообразие
3.Големите градове
4.Новите хора
В България можеш да имаш успехи само с връзки.Никои не го интересува квалификацията ти.И ми е писнало от злобните и заядливи хора.Като погледнеш на улицата рядко можеш да видиш усмихнати хора.
Веднага след като завърша имам планове да напусна България.Искам да се преместя в USA,защото:
3.Заплащането е по-добро
2.Разнообразие
3.Големите градове
4.Новите хора
В България можеш да имаш успехи само с връзки.Никои не го интересува квалификацията ти.И ми е писнало от злобните и заядливи хора.Като погледнеш на улицата рядко можеш да видиш усмихнати хора.
Подкрепям с две ръце!!
Планирам това лято да скоча до гърция на малка почивка и в същото време да поработя там, да си изкарам някой лев ако случайно ми хареса там може и да поостана ще видя как стоят нещата . Ако ще излизам от страната то ще е за пари !
3.Заплащането е по-добро
2.Разнообразие
3.Големите градове
4.Новите хора
напълно съгласна
BrainlessROCKBABY
04-11-2010, 10:36
имам налудничавата идея да се преместя тук:
http://campelen.com/common/images/norway_map.jpg
куп причини.. :D
Поради много фактори ЩЕ напусна България.
- Не съм българин , българин по документи. В реалност съм Чех (Czech).
- обществото около мен е толкова глупаво , въобще не мисли правилно. Вместо да помисли защо е така , тръгва с рогата напред.
Аз сред говеда (като обида) не искам да живея. Единственно подкрепям трезво мислещите и ги поздравявам за това.
- да работя като вол за стотинки.. не мерси.
- Малко хора уважават свободата на словото.
- Ниско качество на живот.
Отивам в чужбина защото:
- Имам роднини в Чехия , Гърция и САЩ.
- Искам да живея като бял човек , не да бъда оплюван затова че съм родом в България.
- Искам да живея сред умно общество.
аз съм в Италия,дойдох понеже родителите ми бяха тук.Моного е хубаво.Повечето хора ме възприемат добре,имам някой познати дето са малко расисти ама не им обръщам внимание.
kuklichka7
04-24-2010, 16:15
Заради изостаналото мислене което имат българите..... :x
лол,не зная защо мислиш така,но не си мисли,че хората в чужбина разсъждават много по развито
sladurka122
04-26-2010, 19:23
Може само 1 нещо да ме накара да се преместя и то е нашият ниш начин на живот сега. В Чужбина ако хвърлиш боклук на земята ще те гобят, а тук потъваме от боклуци. Трябва да се научим да пазим нашата страна, а не да я сасипваме още повече!
ludikalinki
05-05-2010, 07:57
Аз напуснах България преди около 5 години. Просто защото нямаше работа в малкия ми град, и всичко беше концентрирано в София (както и сега). Преди да замина се борих близо 3 години с ХЕИ, Полиция, Пожарна, Данъчни, Трансфергруп и всякакви други институции - имах малка зала за игри и Интернет, но просто се отказах да изпълнявам всичките безумни наредби, да купувам игри и т.н.
Ако бях останал щях да съм или барман, или сервитьор, или магазинер, за 250 лв. на месец. Или психясал в София, висящ с часова в задръстванията, страхуващ се за живота си поради непрестанните показни убийства посред бял ден, глутниците бездомни песове...
Дали бих се върнал? Малко вероятно. Тук за сега ми е добре - имам работа, живея спокойно, не ми липсва нищо. Понаучих езика горе-долу... Времето е кофти, но... лятото ще дойде скоро :)
Сигурно сте чували, че дори и в чужбина българите все гледат как да те прецакат. В болшинството от случаите е точно така. Мен лично не са ме прецаквали моите приятели, но знам за подобни случаи.
SeleneLeBoursier
05-08-2010, 19:42
До скоро мечтаех да живея в Ню Йорк и не защото стандарта на живот е по-висок,защото мразя България или заради пари...просто обожавам града.Ама наистина адски го обожавам.Вече не съм толкова вманиачена да живея там,но въпреки това след няколко годинки и при наличието на достатъчно средства определено ще отида там на екскурзия.Естествено,мечта я си от време на време за разни интересни страни,но замисляйки се знам,че никога не бих напуснала България,за да живея другаде.Обичам да пътувам,със сигурност бих ходила на екскурзии,но от чисто любопитство.Не заради пари,образование и т.н.Просто обичам България и от моя гледна точка тя предлага всичко това,което човек може да намери в чужбина,но просто в по-малки размери. :)
1. Никога не съм си представяла бъдещето в БГ, а сега даже и не го виждам.
2. Образованието (висшето най-вече) е пародия на образование.
3. Не искам да работя за 400-500 лв при положение, че само тока и сметките ми са 300 лв..какво правим с 200 лв на месец (че и ако издържаш някой да не говорим) ?!
4. Хората /в Англия/..няма база за сравнение с българите просто.
5. Стандарт на живот - няма какво да говоря по тая точка даже.
..и ред други причини..
frozendeath
05-13-2010, 05:06
Ами аз дойдох в Канада с нашите, защото те така искаха. Тук съм от 23 март тази година. Първоначално се опъвах и не исках да идвам тук, но виждам, че стандарта на живот е по- добър. Училището например. Няма да те насилват да си пишеш домашните и да учиш, трябва ти да имаш желание. Сега отделен въпрос са 82 минутните им часове :-D Хората са любезни и гледат повече себе си, а не чуждите недостатъци. Верно английския ми малко куца (във Ванкувър съм, английската част), но ги разбирам какво ми говорят. Дали те ме разбират..... е, предполагам :D :D :D . Като цяло съм с добри впечатления, не те изолират, защото си чужденец ( те тука 90% емигранти :D ), бързо си намерих приятели, още първия ден.
Малко описания, който не иска да чете, да не го прави :)
Ъми, образователната им система е малко странна, но предполагам, че е по- добре. Програмата е една и съща всеки ден, сменя се само за 2рия семестър. Всеки ученик има различна програма (с някои се засичам по 2-3 пъти в различните часове)(лично моята е драма(театрални изкуства), математика, английски и науки(физика)).
Всеки ученик си има нещо като съветник, към който се обръща, когато има въпроси и т.н. Може да питаш директно учителя, но ако искаш да промениш нещо в програмата например, се налага намесата на съветника. Часовете са общо 8 на година. 5 от тях са задължителни, 3 са свободно избираеми. Задължителните са мисля английски, математика, науки, социология и физическо. Свободноизбиаемите са наааай- разнообразни: готварство, музика, драма, езици, технологии, etc. Това, което не ми харесва, са огромните размери на училището- отнема ми около 2/3 от междучасието да стигна до другата стая. :-D :-D :-D
Ами....... ако някой има въпроси, да пита :)
П.П. Май се отклоних от темата..........
Ами аз дойдох в Канада с нашите, защото те така искаха. Тук съм от 23 март тази година. Първоначално се опъвах и не исках да идвам тук, но виждам, че стандарта на живот е по- добър. Училището например. Няма да те насилват да си пишеш домашните и да учиш, трябва ти да имаш желание. Сега отделен въпрос са 82 минутните им часове :-D Хората са любезни и гледат повече себе си, а не чуждите недостатъци. Верно английския ми малко куца (във Ванкувър съм, английската част), но ги разбирам какво ми говорят. Дали те ме разбират..... е, предполагам :D :D :D . Като цяло съм с добри впечатления, не те изолират, защото си чужденец ( те тука 90% емигранти :D ), бързо си намерих приятели, още първия ден.
Малко описания, който не иска да чете, да не го прави :)
Ъми, образователната им система е малко странна, но предполагам, че е по- добре. Програмата е една и съща всеки ден, сменя се само за 2рия семестър. Всеки ученик има различна програма (с някои се засичам по 2-3 пъти в различните часове)(лично моята е драма(театрални изкуства), математика, английски и науки(физика)).
Всеки ученик си има нещо като съветник, към който се обръща, когато има въпроси и т.н. Може да питаш директно учителя, но ако искаш да промениш нещо в програмата например, се налага намесата на съветника. Часовете са общо 8 на година. 5 от тях са задължителни, 3 са свободно избираеми. Задължителните са мисля английски, математика, науки, социология и физическо. Свободноизбиаемите са наааай- разнообразни: готварство, музика, драма, езици, технологии, etc. Това, което не ми харесва, са огромните размери на училището- отнема ми около 2/3 от междучасието да стигна до другата стая. :-D :-D :-D
Ами....... ако някой има въпроси, да пита :)
П.П. Май се отклоних от темата..........
На колко си години и кой клас си? :-o
BadBadGirl
05-14-2010, 14:21
Да,може би постоянното натякване ''Аз обичам България.България е моята родина и никога няма да я предам.Тук е добре..страхотно е.'' ще помогнат известно време,докато хората,които ги използват не започнат да осъзнават.Защо ли?! Защото както прочетох в някакво мнение малко преди мен '' В Бг. не гледат нивото на клалификация,а всичко става с връзки.'' -именно затова има такъв висок процент на безработица.Не само това..природата ни-ден след ден се съсипва все повече и повече,заради много причини ,които според мен едва ли ще се премахнат някога. Независимо къде ще отидем-било то САЩ,Англия,Германия,ще помним България.Няма да я мразим,както някои си мислят.
Да,може би постоянното натякване ''Аз обичам България.България е моята родина и никога няма да я предам.Тук е добре..страхотно е.'' ще помогнат известно време,докато хората,които ги използват не започнат да осъзнават.Защо ли?! Защото както прочетох в някакво мнение малко преди мен '' В Бг. не гледат нивото на клалификация,а всичко става с връзки.'' -именно затова има такъв висок процент на безработица.Не само това..природата ни-ден след ден се съсипва все повече и повече,заради много причини ,които според мен едва ли ще се премахнат някога. Независимо къде ще отидем-било то САЩ,Англия,Германия,ще помним България.Няма да я мразим,както някои си мислят.
Поткрепям мнението ти... редом с връзките и корупцията... тази корупция... а и в образованието е огромна. Една приятелка сега завършва, скъса се момичето да учи, да ходи на уроци за самото влизане. а нейна позната киха 300 лева и има отговорите, а колко още ще го направят... какъв е смисълът от образование ако не го получават амбициозните и умните....
frozendeath
05-14-2010, 16:30
iPurple
На 13 съм, 8 клас :)
emotion90imotion
05-16-2010, 03:08
Ще напусна България защото ми омръзна да живея сред отрепки. И най-вече да си гредам по тв-то всяка вечер.
Вместо да ги е грижа за хората който са ги избрали те си пълнят джобовете.
Нали знаете - червени, жълти, сини - всичките сте СВИНИ!
Fuck off ALL!!!
Ще напусна България защото тук хората с висше образование работят за по 300-400лв на месец а цигарите са 5лв.
Ще напусна България защото образование не струва! Половина ми съученици таблицата незнаят обаче всички взехме диплома!
Ще напусна България защото е полицейска държава и най-голяма схема тук е да си "кука".
Ще напусна България защото убийците и изнасилвачите получават условни присъди, а дребните квартлни диърчета лежат.
Ще напусна България защото неискам когато след време имам деца те да виждат нещата който аз видях на 15-16 години.
Аз сега се преместих в Италия ЗАВИНАГИ, но аз не искам.. Мама настоява да уча тук защоото детото трябвало да си седи при маиката.. Не издържам вече.. С тате са разведени но аз искам да седа при нея ама не в Италия мраазя яя тая държава.. Искам си приятелите искам си училището искам си родните искам си родината искам искам искам !!! но неможе.. Имам чувството че сънувам кошмар и скоро ще се събудя от викове на приятелите под терасата и ще излезем на вън.. :smt089 :smt089 :smt090 И само като си пусна тъжна песен и сичко ми минава като че беше вчера как се разделих с приятелите си.. как те плачеха а аз се качих в колата и тръгнах.. :smt089 :smt090 НЕИЗВЪРЖАМ ВЕЧЕ ! тези които критикуват България -- ами това е нашата страна това е !! като не ви харесва се преместете има хора които биха убили за да се върнат !! И по цял ден плача за България и приятелките ми дори сега в 6 и 30 сутринта пак седя и плача тихоо докато ви пиша.. Неразбирам за какво са тия пусти пари, щом не сме щасливи за каквоо са нии.. предпочитам акоо трябва да спя по пейките и да ровя по кофите но да съм в БЪЛГАРИЯ !!!
Смятам да напусна България след 3 години, когато завършвам 12ти клас. Дотегнало ми е от тази мизерия, от хората - ниска култура и неуважителни. За хората, които са амбициозни и искат да се развиват и да постигнат нещо в живота си, България не е мястото. Тук тези хора нямат шанс да покажат това, на което са способни или най-малкото - няма да бъдат оценени, както в другите развити държави. Може би след 5 века ще бъдем това, което са те в момента, но пак ще са с 500 години пред нас. Това е един омагьосан кръг, от който аз бих искала да се избавя. Дано да имам тази възможност и пожелавам на тези, които желаят същото като мен, успех.
Но е ясно, че когато си сам в друга държава, без близки приятели и роднини е мн тежко. Като цяло самотата е мого тежка. Но всички хора, които избират да напуснат България, са наясно с това. И какъв е резултатът - пак си отиват да учат и да работят в чужбина. Каот се поставят нещата на кантар излиза, че високия стандарт на живот, възможностите за образование и реализация са за предпочитане пред това да си при близките хора.
Жалко е, че така се получава, жалко за хубавата ни природа, за Великата ни история, за това, че голяма част от българите ги е срам да признаят, че са такива...
K0rTexXx
08-15-2010, 11:10
Основната причина са парите...в България съм и засега си оставам тук, но парите карат хората да напускат държавата, а ако си мислите, че на запад културата им е по - висока, жестоко се лъжите, всеки ден съм сред чужденци и просто ги виждам колко са невъзпитани...ние сме 3 пъти повече културни, от колкото те.....
K0rTexXx
08-15-2010, 11:13
Поради много фактори ЩЕ напусна България.
- Не съм българин , българин по документи. В реалност съм Чех (Czech).
- обществото около мен е толкова глупаво , въобще не мисли правилно. Вместо да помисли защо е така , тръгва с рогата напред.
Аз сред говеда (като обида) не искам да живея. Единственно подкрепям трезво мислещите и ги поздравявам за това.
- да работя като вол за стотинки.. не мерси.
- Малко хора уважават свободата на словото.
- Ниско качество на живот.
Отивам в чужбина защото:
- Имам роднини в Чехия , Гърция и САЩ.
- Искам да живея като бял човек , не да бъда оплюван затова че съм родом в България.
- Искам да живея сред умно общество.
На запад са страшно затъпели...а пък Чехия къде ми я слагаш?Глупаво общество ама друг път...на всички състезания по шах и математика обираме медалите....аре бягай някъде в друга страна и без това тая държава не е твоята....
K0rTexXx
08-15-2010, 11:26
Шансът за реализация е нисък. Добре, не нисък, но тегаво нормален. И то "нормалното" в повечето случаи не стига, не се чувства добре, не е ТО, това, което искаш.
Каквото и да се таратори насам-натам, че България е най-красивата и най-доброто за нас, това си важи само за националистите или хората с потенциално добра бъдеща реализация тук.
На мен ми изглежда хартисващо излишните разходи на национализъм, при положение, че има 3 до 5х по-добри места за обучение, живеене и работа.
За мен е глупаво да националистнича и да тъна зелен тук, сред масовката на състаряващо население.
Все пак съм млад, но не мога да си плюя на потенциалите и да възхвалявам гетото на Европа, защото страната ми се е гаврила с Византия преди хиляда години, когато са я мачкали и арабите.
Не е безсмислено, но нека чувстващите се длъжни към родината си да бъдат прецакани и да поддържат духа на народа, докато разумните се развиват в по-добрите държави.
Зейте, факт си е.
Гетото на Европа е Албания, приятел :) в Европа има поне 10 страни дето са по - зле от нас, Албания, Молдова, Украйна, Босна, Косово, БЮРМ, Беларус, Грузия, Сърбия и може би Черна Гора :)
K0rTexXx
08-15-2010, 11:27
...На кого му пука за шаха... С тоя аргумент ти току-що спря цяла вълна имигранти, бро.
Защото чеха ни нарече "тъпо общество", а това не е така :)
koteto6840
08-15-2010, 23:30
Az sum na 14,i napusnah bulgariq za6toto nqmah izbor i trqbva6e da trugna s maikami.Sega sum v Ispaniq(mnogo hubava strana). Neznam dali 6te se vurno,no mnogo bih iskala.
valkata971
08-21-2010, 17:14
мисля да уча и работя в щатите заради по добрия стандарт на живот по доброто управление и спазването на законите а и българския манталитет не ми харесва много.
Callisto
08-22-2010, 11:09
Обичам България повече от всичко. Лошото е, че скоро ще ми се наложи да замина за Италия за няколко години, колкото да завърша университет, понеже българските нямат какво да ми предложат. След като завърша смяатам да се върна тук. Част от корените ми са от Италия, но обичам България повече, заради хубавата и природа( за жалост заслепените българи изобщо не я оценяват и като не излизат от големите градове не я виждат и си казват "ех то в България само боклуци и цигани)...вие ако си мислите, че циганите са само тук отидете в Рим. :D Ще хванете първия полет обратно към България. За мен няма друга като България, няма и да има.
StolenBliss
08-23-2010, 18:11
Аз напуснах България преди 3 години, защото имахме прекалено големи затруднения с пари а и много проблеми вкъщи.За у-ще също в чужбина ще получа по-добро образование. Но пък си обичам България и не съм се отказала от нея, просто там е трудно за живот ..:(
Дали искам да напусна България - да. Писна ми от много неща - патриот съм, обичам родината, но ми омръзна връзкарите да се намърдват навсякъде, мутрите да знаят всяка буквичка от нашия живот, а хората, на които помагам, понякога дори да не се сещат да благодарят. Писна ми от това да ми гледат постоянно в паницата. Омръзна ми от безхаберието на политиците - какво да кажа повече? Искам да знам, че моите деца ще получат светло бъдеще, а няма да бъдат поредно поколение загубеняци, защото България натам отива, колкото и да ми е жал да го кажа. На всяко 1 родило се българче се равняват 4 циганчета. Какво да си говорим? Мисля, че няма кой да ме спре в този момент от подобно решение :?
Vetrogon
09-08-2010, 21:34
абсолютно подкрепям с мнението си notlike. няма да се мъча да казвам защо, като някой вече го е казал по-добре и то преди 130 год.:
„Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”.
13.12.1881 г. К. Иречек"
Аз подкрепям notlike с две ръце.По същите причини бих напуснала България. :)
ScarletBite
09-11-2010, 17:46
Никога няма да напусна България! Ще напусна българската държава!
Възнамерявам да уча във Франция, а ако ми хареса - да остана да живея там.
Дали искам да напусна България - да. Писна ми от много неща - патриот съм, обичам родината, но ми омръзна връзкарите да се намърдват навсякъде, мутрите да знаят всяка буквичка от нашия живот, а хората, на които помагам, понякога дори да не се сещат да благодарят. Писна ми от това да ми гледат постоянно в паницата. Омръзна ми от безхаберието на политиците - какво да кажа повече? Искам да знам, че моите деца ще получат светло бъдеще, а няма да бъдат поредно поколение загубеняци, защото България натам отива, колкото и да ми е жал да го кажа. На всяко 1 родило се българче се равняват 4 циганчета. Какво да си говорим? Мисля, че няма кой да ме спре в този момент от подобно решение :?
Евала :lol:
"Патриот съм, ама ще напусна България щото мразя това, това и онова"
Патриотите стоят в България и правят нещо по въпроса, утрепките си свиват багажа и бягат някъде, където да бъдат патриоти само на думи ;)
Евала :lol:
"Патриот съм, ама ще напусна България щото мразя това, това и онова"
Патриотите стоят в България и правят нещо по въпроса, утрепките си свиват багажа и бягат някъде, където да бъдат патриоти само на думи ;)
Какъв ти е проблемът? Защо се заяждаш с хората? Всеки има право да ходи където си иска и да прави каквото си иска,още повече,че ти не си човекът,който ще раздава правосъдие.И по-полека с обидите,'утрепка' не бих нарекла себе си,а може би теб.Че обиждаш по толкова злобен начин наистина борбените хора,тези,които се борят 'със зъби и нокти' да успеят ИЗВЪН България.Наистина ми дотегна от такива като теб. :?
По темата: Напуснах България,не защото 'мразя родината си',както много хора казват 'Обичам родината,мразя държавата'.Така съм и аз. Знам че тук нямам никакво бъдеще.Тук не оценяват нито колко си ценен на държавата,нито колко си трудолюбив,нито колко си умен.Оценяват само с колко пачки пари разполагаш,нямаш ли ги,чупката.Малцина са тези,които,изработват парите си с пот на челото.Най-вече паралиите са фото моделчЕтЪъЪ,НикОлЕткИи и т.н. Които продават телата си ама и това ще отмине..Ниастина не понасям циганите.Но още повече не понасям държанието ни към тях,трябва да ги почитаме,а те всеки ден по най-варварският начин да ни колят,разпарчатосват,горят .. Нямам думи,това не е живот в България.. не можем да се прославим с нещо,освен с контрабанда на наркотици и прочие! По отношение на футболът сме пълна дупка,изгубихме дори от Черна Гора! Да не говоря,че столицата,която се запълва все по-светкавично бързо със селяни от другите градове,които се държат,все едно са си в двора,превръщат улиците в писти,изпреварват,бутат невинни хора,после остават ненаказани.Ето това е една от многото ни грешки,тук никой,престъпил законът,не остава наказан..а,освен за някакви дребни кражби,а за толкова жестоки и извергски деяния никой не влезе зад решетките,защо?!?! В Щатите Линдзи Лоън,която е претъпкана с пари,безмилостно я осъдиха,после си плати някаква гаранция и я пуснаха,и то за това,че просто прекалява с пиенето,при нас щом за обикновени престъпници няма наказание,какво остава за 'известните богаташи'..
Serseri91
09-12-2010, 14:44
Аз съм в Германия от 2 месеца и ще уча тука, но не знам дали ще се върна след като завърша :-o Тук съм с родителите си.
Хубавото на Германич е, че има ред.Всеки си гледа своята работа и никой не ти се меси, никой не обръща внимание как си облечен (знаем как е в България ) или какво правиш.Живота ти е ценен, дори да си чужденец или клошар (Въпреки че няма и такива ).Ако по закон си прав - значи си ! Роднински вързки не се зачитат по никакъв параграф.И те такива ти истории ...
Ама пък няма такова усещане като когато преминаваш под надписа "Добре дошли в България".Ей, изпълва ми се душата.
JackHerer
09-12-2010, 23:10
Ами аз вече близо 23-4 дена съм напуснал България.Причината е образованието...Просто никаде в България немога да намеря това което искам.Сега съм в Холандия и тук уча и да ви кажа наистина открих това което търсех, тук образованието неможе да се сравни с това в България, което е много, много жалко наистина...Разбира се ,винаги ще се връщам в България когато мога, но наистина незнам дали бих живял някога пак в моята родина, много бих искал ,но просто стандартите са коренно различни.Все пак това са само сегашни разсъждения всичко може да стане след време :)
Не мога да я дишам тая "държава" !!! Отивам да уча в Германия и дано се реализирам там. Просто не знам, много се депресирам от тая България.
DarkTemplar
09-14-2010, 11:55
Заради просотията и връзкарщината, които властват тук и най-вече заради по-добрите перспективи в чужбина.
Иначе все още съм си в България, но до 2 години мисля да заминавам.
Предполагам ще се връщам от време на време.
Какъв ти е проблемът? Защо се заяждаш с хората? Всеки има право да ходи където си иска и да прави каквото си иска,още повече,че ти не си човекът,който ще раздава правосъдие.И по-полека с обидите,'утрепка' не бих нарекла себе си,а може би теб.Че обиждаш по толкова злобен начин наистина борбените хора,тези,които се борят 'със зъби и нокти' да успеят ИЗВЪН България.Наистина ми дотегна от такива като теб. :?
По темата: Напуснах България,не защото 'мразя родината си',както много хора казват 'Обичам родината,мразя държавата'.Така съм и аз. Знам че тук нямам никакво бъдеще.Тук не оценяват нито колко си ценен на държавата,нито колко си трудолюбив,нито колко си умен.Оценяват само с колко пачки пари разполагаш,нямаш ли ги,чупката.Малцина са тези,които,изработват парите си с пот на челото.Най-вече паралиите са фото моделчЕтЪъЪ,НикОлЕткИи и т.н. Които продават телата си ама и това ще отмине..Ниастина не понасям циганите.Но още повече не понасям държанието ни към тях,трябва да ги почитаме,а те всеки ден по най-варварският начин да ни колят,разпарчатосват,горят .. Нямам думи,това не е живот в България.. не можем да се прославим с нещо,освен с контрабанда на наркотици и прочие! По отношение на футболът сме пълна дупка,изгубихме дори от Черна Гора! Да не говоря,че столицата,която се запълва все по-светкавично бързо със селяни от другите градове,които се държат,все едно са си в двора,превръщат улиците в писти,изпреварват,бутат невинни хора,после остават ненаказани.Ето това е една от многото ни грешки,тук никой,престъпил законът,не остава наказан..а,освен за някакви дребни кражби,а за толкова жестоки и извергски деяния никой не влезе зад решетките,защо?!?! В Щатите Линдзи Лоън,която е претъпкана с пари,безмилостно я осъдиха,после си плати някаква гаранция и я пуснаха,и то за това,че просто прекалява с пиенето,при нас щом за обикновени престъпници няма наказание,какво остава за 'известните богаташи'..
Такива неща всеки може да ги каже - всичко е зле, няма надежда дрън дрън или пък това втръсналото клише - "Обичам си родината, но си мразя държавата". Това е лесния път, да напуснеш и да говориш празни приказки.
И не мога да разбера наглостта на голяма част от емигрантите, че едва ли не България им е длъжна с нещо, след като нямат силата да се борят с трудностите. Какво значи "мразя си държавата". Под това определение властта ли разбираш, ами тя се сменя периодично. България представлява съвкупност от история, бит, култура, народност, власт и др. Това как ще живеем зависи от всички нас. Ние трябва да се борим за да се оправят нещата, ако просто избягаме, това значи да си заровим главите в пясъка.
Smrazqvashta
09-20-2010, 23:09
Не искам да я напускам, тя си остава моя родина завинаги и бих била горда да остана тук!
henrietta
09-22-2010, 13:34
Ще напусна за обучение и ново начало (най-вече ментално).
ANTIHUMAN
09-27-2010, 18:37
Мисля да я напусна, да. Защото в чужбина има по-добра реализация и повече средства.. И даже мога да кажа, че главната причина са парите.. Не че тук съм лишена, но просто там старндартите са други ии.. Общо взето повечето професий за добре платени :)
В нормалните държави дават шанс на младите!
Не съм и не мисля да я напускам.
Защото смятам, че ще съм по- щастлива някъде другаде. Не заради парите, а защото знам, че ще бъда оценена подобаващо, няма да се сбълсквам постоянно с несправедливост, корупция и глупост. Просто не виждам бъдещето си тук, макар България като моя родина за мен е прекрасна страна, но не и като държавност.
Merveille
10-14-2010, 10:29
България ще я напусна веднага след като завърша. Защо ли? Защото държавата ми е красива и богата на история,но само това. Не предлага възможности,няма нормални управляващи и определено няма да се промени,защото манталитетът ни е такъв. Не живея със заблуждението,че навън е цветя и рози. Напротив, там ще ми е дори по-трудно,особено натам,накъдето отивам. Обаче риска си заслужава,защото тук няма как да съм щастлива. Не съм патриот. Всъщност последния път,когато кацнах на летището в София ми се щеше да обърна и да се бухам в първия самолет нанякъде. И не,не звуча грубо,просто не вярвам,че тук имам бъдеще.
Такива неща всеки може да ги каже - всичко е зле, няма надежда дрън дрън или пък това втръсналото клише - "Обичам си родината, но си мразя държавата". Това е лесния път, да напуснеш и да говориш празни приказки.
И не мога да разбера наглостта на голяма част от емигрантите, че едва ли не България им е длъжна с нещо, след като нямат силата да се борят с трудностите. Какво значи "мразя си държавата". Под това определение властта ли разбираш, ами тя се сменя периодично. България представлява съвкупност от история, бит, култура, народност, власт и др. Това как ще живеем зависи от всички нас. Ние трябва да се борим за да се оправят нещата, ако просто избягаме, това значи да си заровим главите в пясъка.
Патриоте, прекалено си краен, ето тук ти е грешката. По твоята логика съм бивш патриот, вече родоизменник. .
На Всеки човек границата на търпимост е различна. До преди две години и аз тропах с крак по земята и плюех всеки един приятел, който се "измъкваше", според мен, и избираше лесния път. Виках си "държавата не е богата, не е като да водим охолен живот, но пък ни стига да си платим сметките, да си осигурим храната и от време на време да си позволим някоя глезотийка." Всички знаем, четем всекидневно за проблемите в България и все пак е съвсем различно, когато се сблъскаме с тях. За образованието няма да говоря, там всичко е ясно и показателно - всички сме си изпатили, но не мога да преглътна да се прави изключение със здравеопазването. Здравеопазването, за Бога! Не знам колко от вас са се сблъсквали наистина, но не ви го препоръчвам. Такава разходка из Ада и на най-големия мазохист няма да се хареса.
Отчайващо е, ето защо вече малко или много съм пооправдала избягалите. Не знам колко от имигриралите ще се върнат, но аз имам такова намерение. Пък после дали ще си намеря работа и как ще живея, ще го мисля на място. А по повод хората, които не могат да я дишат тая държава - и вие сте в грешка. Ние сме си виновни, нашият манталитет.
Като край ще ви разкажа една случка, която ми се случи преди седмица и нещо. След края на една лекция лектора се приближи към мен, погледна ме с едно такова.. замислено изражение и ми изръси следното: "Вие, Българите имате една страхотна страна и вие самите не осъзнавате степента на вашите възможности. Ако самочувствието ви е по-голямо, ако само бяхте мааалко по-сигурни в себе си, щяхте да направите чудеса с държавата си." Бях като гръмната. Никога няма да го забравя.
Не е правилно чуждите хора да ни оценяват, а самите ние, ако можем ще изтрием всякакво доказателство за произхода си.
Мързи ме да чета всички страници до тук, но поне попаднах на това мнение. Абсолютно го подкрепям. Обичам България, родния си град и всички в него с които поддържам връзка. Просто тук нямам бъдеще. Ще работя като разнасям безалкохолни "Fresh" по магазините. Без да се хваля или нещо подобно - знам си потенциала и искам да го използвам и развия. Ще отида в чужбина, защото там ще намеря образование, реализация, подкрепа от държавата и работодателите, условия за работа и т.н. Там стандарта е много по-висок и манталитета е различен. Сигурен съм във всяка моя дума, тъй като съм излизал от нашата красива страна около 4-5 пъти и съм видял половината Европа и съм разговарял с хората. Просто са на по-висшо ниво...за съжаление знам защо те са по-напред, даже знам точно с колко са по-напред...с 500години. Толкова. Жалко е, но е факт. А аз не мога да чакам държавата да се оправи, че тогава да реша да създавам семейство, деца, дом, БЪДЕЩЕ....
Мисля че съм ясен защо ще напусна България.
tifani111
11-21-2010, 10:32
Честно казано не бих напуснала България,но пък много пъти съм мислила за тази опция. Ще ми се в тази държава да има хляб за всеки и вместо населението ни да намалява ,да се увеличава,но... уви за сега развитие почти няма.
Правя една анкета: "Как е да живееш извън България" ,в този сайт ,относно живота извън родината и ще съм Ви много благодарна, ако се отзовете и дадете своите мнения
:) здр
аз напуснах българия преди 7 год и доидох в гърция!Причината беше,че не бях мн добра ученичка,не ходих мн на даскало и майка ми ,която беше в гарция сас по-малката ми сестра реши да ме вземе при нея,след което доиде и баща ми.Мога да кажа,че първите години ми беше мн трудно.Нямах приятели,липсваше ми компанията ми в бг...начинът ми на живот,но след 1 год взех да свиквам.Почнах работа,изкарвам си сама парите от както съм тук.Намерих си компания гърци,а не българи,защото българите тук само говорят зад гърбът ти и завиждат!Успях сама да си купя нова кола,а не втора ръка(нещо,което не бих могла да направя в бг с тея заплати).Живея си нормално...позволявам си мн неща.От 1 год си имам сериозна връзка с момче от тук ,техните мн ме уважават,той е колкото мен и всичките му приятели ме приемат мн добре,нямат никви задражки за тва че съм от бг!Дори преди 1 месец доидохме до българия с моя и му хареса и сега пак иска да ходиме!Сега за коледа ще ходим на почивка със семейството му на ски :-D Не съм си и помисляла да се връщам в бг за сега!Добре ми е тук и дано да продалжи да е така ... красиво е ... живия на остров закинтос,на йонииско море е и лятото си ходим на плаж редовно пък и е курортен остров и се сещате кво става лятото :grin:
сорри че вии обяснявам със подробности,но искам да разберете ,че живея мн по-добре тук ... !
това е от мен !!!!
Serseri91
11-23-2010, 08:20
...
и кръстосват света по гурбети,
за да стигнат накрая в земите,
дето могат, през девет морета,
да живеят без корен.
Но сити.
Еми мисля да напусна България.Искам да отида в Германия.По-скоро заради мечта и искам да следвам в някой университет там.Пък и според мен Германия е мноого по-развита държава.И там е много по-чисто. :wink:
YzyrpatoR
02-03-2011, 16:56
Бягайте в чужбина за 300 лева повече заплатка и привилегията да си утайката на обществото.Като сте некадърни роботи по-добре без такива като вас тук . Ходете да ви експлоатират турци гърци и албигойци и си живейте животите като се биете в гърдите колко сте оценени и умни.
Абе, този спор ще се проточи дълго, ясно е. Обаче какво ми прави на мен впечатление мисля да споделя-живял съм в Германия известно време, сега пак съм там заради следването. На първа линия гледам да не се занимавам с чужденци-ни българи, ни от Източния Блок, ни от Западния(хаха, това беше малко ирония, ясно е, че в Германия чужденците от източноевропейските държави са 80% сигурно). Та определено с каквито чужденци да съм имал контакт мога да кажа, че действително не се причисляват към по-висшата класа(в предвид-култура, маниери, нрави итн). Дефакто-отчаяни типове, мислейки, че когато отидат в чужбина проблемите им ще се решат. Естествено са бруталните натегачи.....та си им личи отдалеч. Ии има нещо вярно в тезата, че в последно време емигрират все повече боклуци. Свестни разбира се има, но по разбираеми причини са малко.
GossipGir1
02-07-2011, 05:02
Оххх :) тази тема ми е леко болна ..
Изобщо не исках да напускам България и бях много сърдита на майка си, че така опорстваше да заминем. Даже останах 3 месеца в България след като тя замина..
През тези 3 месеца осъзнах колко са злобни, завистливи и егоисти са повечето от хората в България. Гледах как избират да си купят най-евтиното, как се притесняват колко ток и вода харчат.. в градският транспорт ( а и не само там) винаги намръщени физиономии. Децата все по-злобни едно към друго...
И реших да замина.. да видя просто, все пак винаги мога да се върна. Като пристигнах в Канада.. първите 6 месеца ми беше много скучно. Не познавах никого, не знаех къде да ходя.. после започнах училище, намерих си приятели, започнах да излизам и всичко си дойде по мястото.
Още с пристигането забелязах как хората са усмихнати, не се подиграват един на друг за забавление, а се забавляват всички заедно.
Разликата в манталитета на хората е голяма.
Най-тежкото ми беше, че тук нямах спомени... не зная дали някой от вас има любими места, на които обича да ходи, или като мине през някъде се сеща преди време каква случка е имал на това място.
Та тук.. аз нямах такива места, всичко ми беше еднакво, сиво и не ми говореше нищо.
Все още ми липса НДК примерно :) ехххх отнесох се :)
Та общо взето манталитета и отношенията на хората един към друг ме накараха да замина. И най-жалкото е, че не съжалявам за избора си..
Както казва един от по-горните коментари:
И да, ако имам възможност ще отида в чужбина. Мечтата ми е Америка, защото там, за разлика от Европа, където навсякъде си чужденец, те приемат такъв, какъвто си. Там няма българи, турци, китайци, мароканци, французи и т.н. Вчера гледах БТВ Репортерите и даваха точно за хората, които са отишли в Америка. Един от тях казваше, че в Америка да си различен е правилото, а не изключението, а това е много важно, защото адаптацията към средата е по-лесна. Плюс това, там с усилия, желание, амбиция и труд, наистина можеш да успееш в живота. Там с предимство са способните, а не връзкарите. Истина е, че е скъпо и при положение, че няма как да ида там, ще се пробвам в Англия.
Жалко е, че за да се осъществиш, трябва да заминеш далеч и да изоставиш всичко, което обичаш - роднините, приятелите, традициите, корените. Ако бях сигурна, че мога да имам живота, който искам тук, никога нямаше да си помисля за заминаване... И все пак, дори и да замина в чужбина, никога няма да престана да съм българка и няма да се отрека от нацията и държавата си.
Верно на 14 съм,но искам да отида в чужбина за да уча(след 12 клас),а може би и след това да живея там.Причините са че тук сичко е много мръсно градовете(част от тях)са затънали в боклук.И като гледам баща ми как се труди на више поставена държавна работа и какви мизерни пари взима направо още повече искам да замина.И също така аз мн искам да ида в казарма а тея т*пи политици ми я направиха платена и ся за да ида трябва да стана воиник а не ща,а пък в америка отиваш и излизаш след 6месеца или година.Има и военни лагери(като филма майор Пеин).Но главно заради пари и учение.
Ем,аз също съм извън България ..
В Българиая си прекарвах добре,компанията всичко ми липсваше..Бях потресена от факта когато майка ми каза,че заминавам с нея да живеем в Гърция ( и с новия ми баща ) ..Беше ми супер скучно,незнех езика нямах приятели,цял ден бях затворена у дома.. Но с времето се свиква,разбрах,че тук хората са много по спокойни,разбират те.. От 2 години съм тук,с желание научих езика..
Намерих си приятел с който вече 8 месеца сме заедно.. Всичко си е океу..
Бих казала,че съм щастлива .. Разбрах "приятелите" си от БГ .. Преди да замина ми казваха "Кфо ще праиш там?", "Там е супер тъпо" ,и некфи такива,и след като заминах .. Те ме забравиха нацяло .. Упрекваха ме,защото бях заминала и си прекарвах добре ..
И още нещо,ЗАВИСТТА в България никога няма да спре ! (:
GregoryHouse
02-26-2011, 00:20
Бил съм извън България - хубаво е. Но не мисля да се преселвам там. Не се заричам, но трябва да е оферта на която трудно мога да кажа не.
Искам да остана в България, защото за да бъде добре в другите страни някой е работил здраво, а не е бягал просто в друга държава. Искам да бъде същото и в България. Ако ние не си го направим, няма кой да ни го направи. Теглил съм чертата вече и не мисля да отстъпвам назад. Знам, че не съм единствен и ако се постараем много, може тази държавица след време да е едно много по-добро място. Сам съм обречен на провал - така е. Но дори в моето обкръжение поне 50% от хората ще ме подкрепят безрезервно в това начинание. Не го правя от болен национализъм. Казах защо - все някой трябва да го направи. Иначе направо да го продаваме това парче земя и да се изселваме по държавите в следващите 20г.
Fiction7577
03-17-2011, 16:11
Смятам, да напусна България когато мога, нашите имат някои планове за преместване но и да не се осъществят, след 3 години бягам! Причините са много.
Към Англия имам голям интерес още от преди 2 години, много искам да отида и да живея там. Не знам защо, влече ме.
Преди това, когато родителите ми казваха "ние ще имигрираме", го приемах така, все едно светът свършва. Плаках, тръшках се и виках, че искам да си остана в България, че тук е моята родина... Но нещата се промениха.
Мисленето също. Не знам дали е от възрастта или видяното, но така се получи.
Откакто имам интерес към Обединеното Кралство постоянно се рових в интернет за българи, напуснали страната си. Попаднах на един много интересен сайт, където те споделят причините за постъпката си. На някои наистина ми стана гадно само като четях ...
Много хора бяха отишли заради човекът до себе си (най-често ако не са от една и съща народност), което е много хубаво, но като почнат да се срещат изречения от типа "Защо ли? Защото ни омръзна да си събираме жълтите стотинки от джобовете, та да успеем да си купим хляб" сърцето ми се свиваше... :-# :-#
И са си прави. Обречени сме.
Аз искам да замина заради реализацията, искам да получа шанс от живота да постигна нещо значимо, а не тук да завърша висше, и да работя като общ работник и някой мухльо да ми е шеф, който като се подписва прави по 3 правописни грешки.
Не казвам че при всички е така, но е факт, че в България далаверите въртят всичко, както и връзките. Не се ли познаваш с който трябва, ако ще и гений да си, ще ти бият шута, на запад, та дори и на север, такова животно нЕма. :wink:
sladkoto
03-19-2011, 12:15
Съвсем приятелски настроена тема е това. Не е мястото да се съдим и така нататък. Нека всеки кратко, ясно и точно да каже защо е напуснал или ще напусне България? Образование? Пари? Корени? Приятели? Семейство? Работа?
После може да споделим и мнения за държави и кой как се чувства навън. Ако искате включете и това. Как ви възприемат местните? Чувствате ли се на място? :)
С радост бих напуснала България стига да имам този шанс. Тъй като тук нямам абсолютно нищо, нито дом, нито добра работа, нито шанс за нещо като реализация като човек или още по-малко като жена желаеща да има деца. Просто, ако стоя тук ще загина рано или късно. А времето и живота си текат, обърнеш се и си остарял. Не си вече тийн.
И образованието не дава равен старт в живота. Не дава нищо, ако си никой...
Та бих напуснала стига да се отвори врата и да замина. Мога да дам много на Бългрия, но тя ме отхвърли. Не мога да си изтегля дори заем, за да си взема жилище...Опитах какво ли не, но нищо не се получава. Всичките ми идеи за успех се изчерпаха. А за креватната до нея просто няма да прибегна, не искам да плащам с тялото си за да постигна нещо, считам че съм достатъчно интелигентна и можеща, за да не се унижавам по този начин. А тук с блъскане освен гърбат както казваше батко ми няма какво друго да стана. :smt102
Нямам друг избор освен, да се махна от тук, макар че исках да съм си тук защото си обичах страната и езика. Но вече за мен тя е мащеха. :?
Не се ли познаваш с който трябва, ако ще и гений да си, ще ти бият шута, на запад, та дори и на север, такова животно нЕма.
Нема, ама има. Вярно, не е в такива чудовищни размери, ама определено може да ти помогне доста. Не давайте прибързани оценки на нещата.
Ако не се налага да давам 20% и нагоре от заплатата си за неща, които по закон са ми безплатни, ще остана. Става въпрос за здравеопазването, а аз Имам осигуровка. Не се чувствам мотивирана, да раждам дете тук.
Poraziava6taUsta
04-05-2011, 15:29
Вижте и майките ни не са съвсем съвършени, да ги напуснем да се оправят сами. А пък и бащите не си харесват много децата, защо не ги напуснат? Знам, че повечето от вас няма да намерят връзката, затова и сега не се усещат, че след време ще съжаляват за напускането. Не става дума за това къде е по-гот на великите ни плачещи за удобство личности, а дали сте просто един лист подвяван от духащия във различни посоки вятър или не търсите оправдания, а там където ви е заварил случаят правите чудеса, защото така се отблагодарявате на живота. Пак повтарям, знам, че за много от вас това, което казах ще е неразбираемо и може би затова ще е по-добре да се разделим. Това се нарича пречистване.
DarkStar20
04-09-2011, 06:01
Естествено заради по-добрия стандарт на живот и повечето възможности.В България е много трудно да пробиеш и да направиш кариера.И кво става накрая?Учиш супер много време и отиваш в БАН за 450 лв заплата (примерно).Тук просто не се ценят младите и умни хора.Простащината е на власт.Абе тая държава си има много проблеми,които никога няма да може да си реши точно заради огромното количество простащина и селяния.
Естествено заради по-добрия стандарт на живот и повечето възможности.В България е много трудно да пробиеш и да направиш кариера.И кво става накрая?Учиш супер много време и отиваш в БАН за 450 лв заплата (примерно).Тук просто не се ценят младите и умни хора.Простащината е на власт.Абе тая държава си има много проблеми,които никога няма да може да си реши точно заради огромното количество простащина и селяния.
:razz: :razz: :razz:
В чужбина също не е лесно да пробиеш. Дори самият факт, че си чужденец, прави нещата по-трудни. За другото съм съгласна. Само бих добавила, че освен млад и умен, трябва да си трудолюбив, да си знаеш цената, но и да си реалист, че се почва от ниско и постепенно и бавно вървиш нагоре. Всяко нещо в този живот си има цена и всеки прави някакъв избор.
marzinata
04-25-2011, 23:38
Никога няма да напусна страната си освен ако не става въпрос да живея на някое място, на което много ми харесва. Става въпрос за живеене обаче, а не за работа, предполагам схващате разликата. Няма да напусна страната си, за да търся работа на друго място за нищо на света. Всичко, което имам и ми трябва е тук.
Никога няма да напусна България.Това е моята страна и макар да живея в мизерия и бедност ще си остана тук.Патриот съм и обичам родината и чесно казано презирам тези които я напускат.България е на това ниво защото всички се оплакват и я напускат и никой не се опитава да направи нещо.Бягстовото не е решение ... :? :? :?
scytheswath
05-01-2011, 01:03
Защо напуснах България? Защото можех!
да бих е напуснала тук живеем в някакъв абсурд малки заплати намане на работа а вси4ко е скап.Докога щте е така нека вси4ките се обединим и да излезгем на протест да спрем този абсурд
да бих е напуснала тук живеем в някакъв абсурд малки заплати намане на работа а вси4ко е скап.Докога щте е така нека вси4ките се обединим и да излезгем на протест да спрем този абсурд
с твойта грамотност и виШе образование са се затръшкали за теб.
boyracer
05-22-2011, 15:53
Аз няма да се предам както всички Вас,няма да тръгна из Европа за да бъда лайночистач както всички Вас.Няма да се продам за жълти стотинки на западноевропейците.Не разбирате ли че цялата тази беднотия в държавата е изкуствено създадена с цел да се изнасят бели роби за Европа.Аз съм българин и винаги ще си остана такъв,ще запазя дотойнството си.Дори да трябва да преживявам с 350 лева на месец.Само не смейте да говорите по адрес на родината ни,защото Вие правите държавата такава,каквато е,народа е държавата. :(
shugababe112
05-22-2011, 19:06
Ох,това за мен е вечната дилема...Родителите ми много настояват да напусна България,за да уча във Франция и да остана там занапред.Преди няколко години ме заведоха там,при наши приятели и живях по техния начин около 1-2 месеца-животът им наистина е доста по-спокоен от нашия,нещото,което ми направи най-голямо впечатление.Повечето хора гледат само предимствата на заминаването в чужбина-повече пари...Не съм съгласна обаче че там се изкарват по-лесно парите и да,заплатите им са по-големи,но и начинът им на живот е по-скъп,ако при нас шоколадът е 2лв там е 4лв.Корупцията и връзкарството навсякаде ги има,а това,че си имигрант е минус.Предполагам е въспрос на нагласа и чувство,аз се самнявам да се реша да се разделя с родината си,но не се обосновавайте на заучените клишета,че там е хубаво,тук-ужаса...
И защо да остана? За да продължават политиците да крадат пари от данъкоплатците, а аз да се правя на сляпа и не виждам какво става ли? Ние работим и се трепим за едни 400лв. на месец, с които като платиш ток, вода, телефони...и айде свършиха. Няма цял живот да се чудя как да свързвам двата края. Не мразя България, напротив страната ми харесва, но не и начина на живот. Превиваш гръб по цял ден (или поне честните хора го правят), а после се чудиш коя сметка, кой дълг първо да платиш. Имала съм възможността да пътувам и да се запознавам с чужденци или просто да говоря с българи, живели в чужбина. Никой от тях не иска да се връща щом веднъж вече е заминал. Живота на Запад (и не само там, де) е много по-спокоен отколкото тук. Наша позната започна работа в едно предприятие, но още първия ден каза, че септември се връща в Гърция. Наша позната е омъжена за австриец. Тя не е работила през живота си, а той е бил обикновен работник в предприятие. Само с неговата пенсия си пътуват хората нагоре-надолу и си угаждат. Мога да ви дам още безброй много примери, които ще ви подскажат колко изостанала държава е България, но щом вие си имате мнение за нея...ОК, не мога да го променя. Ще си завърша образованието тук, но после не мисля да оставам. И в чужбина не е лесно, но поне трудът ти се оценява подобаващо.
boyracer ние не предаваме държавата. Просто си осигуряваме по-спокойно бъдеще. И какво ще направиш с 350 лв.? Как ще изхраниш семейството си след като цените растат, а заплатите са замразени на едно място? Ние не можем да направим повече за държавата. Тя вече е загубена клауза. Всеки втори краде и гледа на него да му е по-изгодно, а пък другия да е прецакан. Това не е единен народ. В такава държава прекалено малко хора могат да оцелеят. По-бедните са просто вече смазани и искаш, не искаш заминаваш за чужбина да работиш. Аз не бих оставила семейството ми да се дави в бедност само заради гордостта ми. И защо мислиш, че българите в чужбина са 'лайночистачи' и 'работят за жълти стотинки'? Да, може да има такива, но те са или без висше образование, или просто не искат да се трудят.
Тя не е работила през живота си, а той е бил обикновен работник в предприятие.
И после държавата ти била виновна....
FataMorgana
05-31-2011, 11:46
Аз няма да се предам както всички Вас,няма да тръгна из Европа за да бъда лайночистач както всички Вас.Няма да се продам за жълти стотинки на западноевропейците.Не разбирате ли че цялата тази беднотия в държавата е изкуствено създадена с цел да се изнасят бели роби за Европа.Аз съм българин и винаги ще си остана такъв,ще запазя дотойнството си.Дори да трябва да преживявам с 350 лева на месец.Само не смейте да говорите по адрес на родината ни,защото Вие правите държавата такава,каквато е,народа е държавата. :(
Искам само да кажа че баща ми не е 'лайночистач' и не работи за 'жълти стотинки' защото ако искаше да прави това щеше да си е в БГ. Не можеш да обвиняваш него, и многото като него че са си взели семейството и са го завели на място където живеят значително по добър живот, който в БГ могат само да си мечтаят за него, и че се опитва да спестява за да може после да си изучи децата в добри университети та и те да имат бъдеще. Беднотията може и да е изкуствено създадена, но докато я има ние няма какво да правим тук. Харесвам България, но няма да стоя тука и да тъня в мизерия и не мисля че съм единствената на това мнение.
boyracer
05-31-2011, 19:19
Хора не сам искал да ви обидя,и аз имам роднини които са в чужбина.Определено уважавам хора които са тръгнали да работят за по-добър живот и стандарт за своето семейство.Просто ми става отвратително,като знам че никъде не ни уважават и не ни третират като нормални хора.Познавам много мой връстници които рядко си идват в България,повечето имат самочувствие по-голямо от Айфеловата кула и се надуват повече от мъжки пуяк в размножителния си период.Постоянно ни повтарят да бъдем толерантни към турците,циганите и всичките малцинства.Ами нека да не забравяме да бъдем толерантни помежду си,нека да бъдем единни.Защо ли?Защото заедно сме по-силни.Нека заедно впрегнем сили и да спрем всичко това.Ние сме лицето на България пред света,ние сме бъдещето на страната.Ако всички ние избягаме от дейвствителноста,избаягам от родината ни?Какво бъдеще я очаква тази държава?Не може винаги да се бяга от истината,трябва да се изправиш лице в лице с истината.Незнам какво бъдеще я очаква нашата малка родина?Боже опази България,опази тази ценна земя която толкова обичам,опази тези земи,дар от тебе дадени.Тази България,за която великите българи са дали живота си.За това късче земя,за което съм готов да дам дори и живота си.Великите българи отдавна ги няма,останаха само мишките.
^^ Вече не може да спрем нищо и да се единни.. Абе като имате възможност, образование бягайте.То се е видяло че тук няма нищо да се подобри.И да му се защо мамка му строят тези магистрали, след като след 20 години няма да има кой да ги използва.Из аз честно казано мислих да остана ама вече съм 50/50.Най-вероятно ще си завърша образованието тук и ако наистина не си намеря работа ще замина за известно време за чужбина.Ако там си намеря работа и ми хареса живота ще замина да живея там.Може само да се връщам 2-3 пъти в годината.Просто тук е на власт глупостта, младите и умни хора работят за 4-500 лева заплата.За пример един фармацевт (по БТВ даваха) средно тук взима 1000-1500 а в Португалия, Испания,Германия, Италия, Франция, Англия - СРЕДНО ОТ 2000 ДО 2500 ЕВРО.С хилядарка отгоре.Няма място за сравнение.
Съпругата ми има работа тук (Виена) и като забременя се преместих перманентно с нея.
easy as that
Заради парите естествено. Жалко, че работя, а не мога да събера сума достатъчна да напусна България.
Ivencetoo
06-08-2011, 12:58
Аз единствено бих напуснала България защого искам по-висок стандарт на живот и по-добро образование и там където ще мога да си развия!
boyracer,
говориш ама пълните глупости. Работата в чужбина не се свежда до това да си чистач/сервитъор/етц (в което няма нищо срамно, но виждам, че го приемаш като унижение). Познавам българи, които станаха буквално милионери в рамките на 10-15 години развиване на собствен бизнес в чужбина. Ако няма българи в чужбина да защитават името на държавата и да я популяризират нищо няма да стане. Да не говорим, че образованието тук е под абсолютно всякаква критика и, за да помогнеш на държавата политически, определено вече е нужно да си завършил/специализирал навън, та да разбираш поне нещо.
А глупостта за изкуствено създадената обстановка у нас дори няма да коментирам. Само ще кажа, че това изречение ясно олицетвория най-големия проблем на българина - все другите са му виновни и никога не вижда грешките в себе си. За това и никога няма да се оправи държавата.
Бих напуснала България заради нивото на образованието-клиширано,но е така.."Професорка ли ще става та иска навън???" -ще си кажат някои..Не,няма.В моя случай искам да напусна България,защото ще следвам актьорско майсторство,а не мисля,че в България ще получа точно това ,което искам : ))
И все пак милея за държавата си и не бих я напуснала ,за да "избягам". :))
Аз напуснах България преди една година.
Навсякъде е трудно, но в България става все по - невъзможно да се живее.
България е родината ми и майчин език ми е български, и знам че наистина да си далеч от дома не е леко, но нямам друг избор.
Rolisten
09-07-2011, 13:24
Ами докато в България все още :
+ имам пари за да се изхранвам
+ супер добро обкръжение(което сам съм се трудил да създам)
+ много красива природа за разглеждане
=не виждам защо бих си тръгнал.
(Тук вече е важно кой какво иска от живота и какво СИ МИСЛИ,че ще го направи щастлив.)
Отделно е смешно като тръгна да слушам/чета "еди къде си има бъдеще за умните кадърни хора" ,докато пишещият визира себе си с пълна убеденост и като си помисля колко често това е далеч от истината :lol:
Много дечица още си мислят,че всичко трябва да им е дадено наготово и като не се получи - обвиняват България - споко и в чужбина ще си останете наивни провали.
Естествено - всяко нещо си има изключения,но мнозинството е това,което определя.
Адиос ;д
miglenaangellova
09-08-2011, 10:13
Никога не съм искала да заминавам в чужбина. Последните години обаче виждам, че нищо не се променя или ако се променя то е към по-лошо. Не се създават условия младите хора да живеят тук и то да живеят добре. Всеки гледа да си "напълни гушата" и да награби повечко, ако може. В живота успяваш да се "оправиш" ако си любовница на някого или пък си мошеник от класа. Другите нямат бъдеще. Страх ме е да си предствавя, че ще се пенсионирам тук и ще мизерствам с 200 лв. пенсийка, защото и сега със заплатите пак мизерстваме. Чудя се след 50 г. дали изобщо ще има данъкоплатци, които да изкарват пари за пенсии. Предсатявям си "циганска" държава от социално слаби ... за съжаление това е бъдещето на България, ако не се вземат мерки. Живеем и чакаме...чакаме да остареем - без възможности, без стандарт... само с мечти за по-добър живот и това е страшно. Съветвам младите хора да заминат и да се върнат чак след пенсия, ако още искат. И аз така смятам да направя.
Когато порасна при първа възможност се махам от България! Т`ва нащо не е държава! :x
Има хиляди причини, заради който да напусна БГ..
- Никакъв шанс за развитие.
- Ограничени хора.
- Взимат данъци на хората уж за пътищата, болниците, армията и т.н., а всичко е повече от пълна скръб.
- Никакви закони.
и още много други...
Искам да ми обясните, тъй като виждам мнения на умни и отговорни хора. Откога тия, които напуснаха България или ще я напуснат (като мен), станаха лошите? Откога, когато обявиш в клас, че не искаш да живееш тук, те освиркват и ти крещят, че си предател? Прави ли те патриот да останеш в мизерията и да тънеш до уши в кредити, защото ти плащат като на църковна мишка, а си съсипваш патриотичния задник от работа? Откога амбицията е нещо отрицателно и откога станахме "предатели", "антипатриоти" и "боклуци", че искаме нещо по- добро за себе си, за децата си и за всички около себе си. След като правителството (умишлено не използвам "държавата" или "България", защото Ботев сигурно се е обърнал 300 пъти в гроба си заради управници, правда и закон) отказва да ни предложи нашите ПРАВА, защо не трябва да ги търсим другаде?
Възнамерявам да напусна България,защото искам да имам по-добри възможности за образование и развитие,по-качествено здравеопазване и нормален стандарт на живот. OddBird трудно ми е да обясня защо е такова мнението на някои хора.Имам доста роднини и познати в чужбина .90%от тях нямат никакво намерение да се връщат.Така че следвай мечтите си и не обръщай внимание на хората,които,,лаят”. :-D
Ботев сигурно се е обърнал 300 пъти в гроба си заради управници, правда и закон
+++
Благодаря nnn199, но ако ти го натякват постоянно, някак се закача. Гадно е. Честно да си кажа, защо искаме да сме равни на всички европейски държави, след като ако един французин например, реши да напусне Франция, никой нищо не му казва, а тук идва края на света?
summerxtime
09-23-2011, 17:25
Ще ви дам простия пример.Онзи ден слушам едни съученички да си говорят.Едната сега ще преповтаря годината и казва на другата "Тая ш*бана учителка за кво ме е оставила да преповтарям пълна идиотка" {няма нужда да ви споменавам,че тази 'ученичката' е пълна дрисла и пикла}. Продължават да си говорят и тази същата казва "Ама нали ТОЙ ще е там , добре , че ме оставиха да преповтарям." За кво да стоя в държава пълна с такива?
ПП - Тази е само на 14 години.Представете си кво ще става по-нататък ..
Решението се взе ей така на шега с компанията,след 3-4 бири 8-) Дали бих останъл тук не мога да кажа сега,дали наистина ще получа по-добро "бъдеще" също не се знае,но знам че родината ми липсва.За жалост не политиците са ни виновни,а самите ние,но едва ли го разбираме 8-)
windowlicker
09-24-2011, 06:34
Благодаря nnn199, но ако ти го натякват постоянно, някак се закача. Гадно е. Честно да си кажа, защо искаме да сме равни на всички европейски държави, след като ако един французин например, реши да напусне Франция, никой нищо не му казва, а тук идва края на света?
OddBird, сега ще ти обясня моето виждане на въпроса ти в миналия пост. 1) в България по време на студената война е насаждано на хората как американците са много лоши хора и малко или много сега още си е останало така. 2) аз като си бях в България лятото на какви епитети се наслушах, най вече заради това, че не казах неща, каквито очакваха например: абе американците са яко тъпи, че и дебели... ами си казвах нещата както аз ги виждам, какво повече ми харесва тук примерно. И тогава започваха едни интересни разговори, че съм предателка страхливка... аз не им обръщах особено внимание. Знаех, че скоро ще се върна там където се чувствам по-добре и никой няма да ме съди за избор който направя.
Та да се върна на втора точка. Тези хора, които нападат хората отишли в чужбина и не дай си Боже да казват нещо хубаво са просто комплексари. Те знаят какво е положението в България и именно затова се чувстват герои като седят там и си повдигат самочувствието по този начин. А пък ако и се заядат с някой който не се съгласява в тях и го напсуват едно хубаво още по-добре. Та ние тези "избягалите на лесно" се явяваме страхливци и предатели, защото не сме останали в родината да я пазим или не знам какво точно трябва да правим за нея? Или какво точно правят тези които говорят против нас за държавата? Ама това е друга тема вече :)
Права си, зверски друга тема е. Аз лично виждам стадо овце в българския народ- иска да стане промяна, но си седи на задника. Гърците вечно стачкуват, браво. Ние седим. След като ще седим на гъзовете си и ще чакаме някой да ни оправи държавата, аз какво да правя тук като не искам да си седя на задника, а искам нещо по- добро, нали така? :) И благодаря, че ме успокоихте. Последните няколко дни бях на тръни заради предозиране на такива изказвания от хора около мен :)
Rolisten
09-24-2011, 13:53
Забележи уловката - говори се как ви категоризират като еди-какви си ,защото сте напуснали еди-какво си и след малко се говори как другите са еди-какви си ,защото са останали еди-къде си ?
Смешничко леко 8-)
Абе ние сме тъпи, че си излизаме. Те са тъпи, че си остават. Извода е, че всички сме кухи като празни кашони :D
windowlicker
09-24-2011, 17:31
Забележи уловката - говори се как ви категоризират като еди-какви си ,защото сте напуснали еди-какво си и след малко се говори как другите са еди-какви си ,защото са останали еди-къде си ?
Смешничко леко 8-)
Аз специално казах, че говоря за тези, които говорят срещу хората, които напускат България. Иначе общо взето ми е все тая дали младите хора стоят в България и опитват там да се реализират или отиват в чужбина. Това си е техен избор. Както е и мой избор, че съм напуснала. Аз не съдя хората за изборите които правят особено ако не ме засягат лично и очаквам същото в замяна.
Pantheratigris
09-24-2011, 20:37
Съжалявам,не съм прочел всички мнения и ще изкажа собствената си позиция..
Пътувал съм доста в чужбина и никъде няма такива природни дадености както в България.Но хората там не са егоцентрици(както откровенно бих определил голяма част от "скъпите" ми съотечественици,а имат реална визия за случващото се около тях.Разбира се-навсякъде има определенни групи бандюги,мислещи че могат да се разпореждат както поискат-но тези хора,за разлика от България,са малцинства и биват осъждани според деянията им.Но ясно си давам сметка и за причината за това наше всеизвестно житие-битие.Дефакто,за последните 6 века,ние сме имали само около 35 години свобода и сме далеч,далеч изостанали от развиващите се през това време западни общества.Заради това,смятам да не пилея живота си,живейки в това монотонно бавно,но все пак лека-полека развиващо се общество,а да замина към някоя западна държава,която предлага достатъчно финансиране и мотивация за образованите хора.
meli2001
09-26-2011, 16:20
и аз искам да съм вън от България,не заради приятелите,корените,семейс твото и работата,защото ми писна.писна ми от българиски псувни по форумите,писна ми от мутри,писна ми от пушек и спиране на топлата вода без предупреждение,писна ми от всевъзможните ремонти и глухите съседи,който надуват то дупка телевизорът и не те оставят да спиш,от к**** и про********,от тъпаци и от чалга!Аз много искам да оиколя света и да сравня другите държави с България,дори Албания средната им заплата е по висока от на българите!
Образованието в чужбина е със светлинни години напред от това в България. Тук, образователните, както и всички останали институции вършат работа, колкото да " отбият номера". Приеха ме в Холандия тази година, но аз реших да запиша в СУ с надеждата, че може би няма да е чак толкова зле, колкото всички го представят. За 1 месец се убедих, че е много по - зле. За това другата година заминавам... Не съм решила още дали искам да се връщам, има много време до тогава. Но за сега искам да съм вън от България.
Е на кого не му е ясно всички защо напускат милата ни родина :(
Искам да си живея тук, много ми харесва нашата родина и природа, това ни е най ценното, но хората са станали ужасни, без никакви задръжки и много нахални, това ме вбесява понякога. Не искам да напускам България, но тук добри пари не могат да се изкарат по честен начин, затова ако човек иска да живее добре, както всеки нормален човек, това може да стане само ако замине в чужбина.
Napusnax Bulgaria shtoto e tupa durjavata!! Naistina krasiva e nqma spor!! No bezparichieto mizeriqta bezraboticata i vs dr da ne izbroqvam sa nakrali povecheto ot nas da se iznesem :]
mrankoniiii
11-12-2011, 17:50
Напуснах България заради родителите ми , и ако ме питаш никога не бих се върнала в България защото тук стандарта на живот е 10000 пъти по - добър
Може би ще замина за Америка след като завърша специалност козметика тук в Русе. Там колежите са много по-добри и има по-голяма възможност за реализация. Много искам да следвам в Америка като лекарка или мед. сестра, но само времето ще покаже. :)
bootyboy
12-01-2011, 17:18
напускам я от време на време за пари и смяна на климата.
ThomasCook
12-01-2011, 18:58
Главно за по-добро бъдеще. Твърдо съм решен да замина да уча в чужбина. Първоначално бях избрал Англия, обаче на интервюто с агенцията, с която заминавам - Скай Лайнс, та според тях ще ми е по-добре в Австрия. Аз пък имам приятели в Холандия .... общо взето имам още малко време до изпитите за крайно решение, но със сигурност няма да остана тук.
shadowcrew
12-01-2011, 19:25
В последно време хората тук много се озлобиха,всеки гледа да прецака другият за да оцелее,а на тези които трябва да решат проблемите не им пука. Добре съм си в момента и не се оплаквам. Получавам достатъчно пари и имам възможност да закарам семейството ми на почивка където поискат,да отида на Малдивите с приятелката ми,да карам колата която ми харесва,мога да взема подаръци на близките ми хора без да се притеснявам и да влизам във някакви бюджети,но всички това не се дължи на държавата. Ако не се занимаваш с нещо незаконно или не си извън България, ще си останеш с 127 лева пенсия и ще се редиш по опашките с промоциите.
mrankoniiii
12-01-2011, 20:21
Напуснах я защото мама и тати така решиха
shmatarok
12-02-2011, 11:19
Махам се, нито образованието си струва, нито "реализацията" след това, нито увеличаващите се данъци, с които вече и аз трябва да се занимавам. Омръзна ми от повърхностни хора, които гледат да те прекарат през най-кривия макарон, само и само да ти изсмучат силите до последната капка, омръзна ми от чалга и простаци, омръзна ми от некадърни шофьори, гледащи да ти минат отгоре, омръзна ми да ме прецакват заради малцинствата :) Няма човек, заради когото да си струва да остана тук, нито някакъв друг стимул, така че нямам търпение да се махна.
s1d3ways
12-04-2011, 11:36
Махам се, нито образованието си струва, нито "реализацията" след това, нито увеличаващите се данъци, с които вече и аз трябва да се занимавам. Омръзна ми от повърхностни хора, които гледат да те прекарат през най-кривия макарон, само и само да ти изсмучат силите до последната капка, омръзна ми от чалга и простаци, омръзна ми от некадърни шофьори, гледащи да ти минат отгоре, омръзна ми да ме прецакват заради малцинствата :) Няма човек, заради когото да си струва да остана тук, нито някакъв друг стимул, така че нямам търпение да се махна.
Главно за по-добро бъдеще
extreme16
12-06-2011, 13:21
Ще я напусна, тук няма бъдеще. Образованието не струва, хората гледат от твърде ограничена и селска гледна точка. Населението изпростява, затъва, но това не е главната причина. От гражданите се краде твърде много, и не от кого да е, а от управляващите ни. Срам и позор, докато дават милиони за изборите си, подкупи, листовки и т.н., хората страдат от глад, безработица, останали без дом. Мисля, че точно тези наричащи себе си "висши индивиди" ме карат да се отвръщавам от собствения си произход. Докато тези "висши помияри" си прибират парите, населението обеднява и истината е, че думите, в които толкова осърдно ни карат да повярваме, са долна лъжа. Не им пука за мизерното население, пука им колко високо ще се покачът позициите им.
Здравеопазването ни също не струва, въобще не намирам, нещо в тази държава, което да струва :д... и ако сега някой очаква да остана Тук .. тц
Cyandreamer
12-07-2011, 06:27
И половината тук, които пишете, не са си и мръднали пръста за държавата ни, и не смятат да го направят.
Няма да пробвам да ви оборвам на тема образование, така или иначе съм по-запозната от вас, а вие просто си внушавате някои неща.
webmast3rche
12-09-2011, 19:25
В момента съм 11 клас и се подготвям доста здраво за IELTS. Мисля да кандидатствам в Шотландия, понеже там, както знаете образованието е безплатно... Най-изгодно ми е там и няма да се налага да работя. Защо ще напусна България? Защото не виждам какви шансове за реализация имам тук, защото искам да сменя обстановката и да започна на чисто там.. :) .. И знаете ли какво? Няма да ми е мъчно за нищо.. Единственото нещо, за което ще ми е мъчно е семейството ми и малкото приятели, които имам тук.. Истината е, че до сега не съм успял да постигна кой знае какво социално развитие тук.. е може би там ще успея.. :) .. И не, не тая никакви лоши чувства за България, но просто така ги усещам нещата, може би ще се върна след това, може би не.. - Съдба...
Leticcia
12-11-2011, 14:32
Не може да се каже, че съм напуснала България.Майка ми е италианка, а баща ми е българин.Разведени са и половин година съм в Палермо, а другата - в Търговище.Мисля, че образованието в България е много по-напреднало, защото материала който там бях взела в 7 клас, тогава го учихме в 8ми.Заплатите в Италия са много по-високи, хората са много по-любезни и имам повече приятели.По-различна съм от другите, приятелите ми от Италия го приеха нормално, а тези от България ме обиждат и затова се чувствам малко, като аутсайдерка тук, ала не обръщам внимание и продължавам напред :)
herassmant
12-16-2011, 15:26
Най-вече напуснах България заради ниския стандарт на живот, както и заради простия народ. Тук,където съм,хората са много интелигентни, никога няма да се случи някой да ти подвикне,повиши тон или да ти свирне. Винаги съм искала да живея сред такива хора. Да ви кажа честно никога не съм се чувствала добре или пък на място в тази държава.
И другото ,което е аз съм наполовина рускиня,наполовина българка. Българският народ е по-мургав, аз съм доста по-светла и винаги се чувствах като аусайдер. Просто българите са с много ограничено мислене,някои трудно ме приемаха,други пък много ме харесваха,ама повечето ме гледаха като застреляни.
Аз напуснах България защото ми писна да бъда ограбван от тъпите политици, писна ми да живея като мишка да нямам право на глас, писна ми на държавата да не и пука за народа... В България няма реализация искам едно по добро бъдеще за децата ми, а в България просто няма как да стане. В България за да живееш добре трябва да се занимаваш с незаконни работи само това е решението, а то кфо е бачкаш като ненормалник получаваш някфи 700 лева дето не ти стигат само да си покриеш разходите за ток,вода,наем, бензин... бачкаш като роб и накрая алчния ти шеф винаги ще намери за какво да те глоби щото и той е гладен... абе ужас... А на вън нещата са къде къде по добре. Бачкаш си честно по позволените 8 часа никой не те задържа повече... плащат си ти хората. Ако имаш дете получаваш стабилните детски. В България 30 лева детски и кфо можеш да направиш с тях... Ми тя една карта за градския транспорт е 20 лева хаха смешна работа. Силно се надявам един ден България да се оправи за да мога да се върна... Липсва ми родината, приятелите, роднините , природата ни..., но просто няма начин. Хора мислете за Бъдещето си.
kamenski88
01-03-2012, 15:03
Аз ще напусна заради простотията, чалгата, злобния народ и ще следвам в чужбина. Народът е злобен, но поне имаме хубава природа. Но с едната природа и славно минало не се живее добре! А и хубава природа има не само тук, нека не бъдем коне с капаци. Родината е там, където е семейството и приятелите, затова бих взел семейството си с мен. Моята страна (моята "България") е там, където са роднините, приятелите ми и тя не се ограничава до физическата държава България. И на край света да замина, ако съм с тях или поне с най-важните от тези хора, ще се чувствам добре!
И плюс това ако тук нямаш приятели, всичките ти приятели са чужденци, хората тук се държат гадно с теб, а роднините ти също се готвят да заминават, за какво да оставаш? Мисля, че всеки има право сам за себе си да реши къде ще живее, оставете хората да си живеят живота, както намерят за добре. Защото човек не си избира държавата, където е роден, но може да избира къде е живее. Единственото, което ми остана в БГ са хубавите спомени от отдавна отминали години, става въпрос за преди 8-9 години. Със спомени обаче не се живее.
@kamenski88(83?!), ти се описваш като един вид "идеален" емигрант. С други думи, нищо не те задържа явно тук.
Пожелавам ти успех и попътен вятър. Бъди здрав. ;)
P.S.: Ако не се бъркам, ти си писал и в един от популярните емигрантски форуми - та, подкрепям казаното ти там. :)
DoublePleasure
01-10-2012, 16:42
Не живея в България от 10 годишна (в момента съм на 15) и съм радостна от този факт. Защо . . Ами защото причините са хиляди и една от тях е тази,че никога ама НИКОГА няма да видиш българин да мине покрай теб ти да му се усмихнеш,а той да ти отвърне.Никакъв шанс няма за този народ.НЕ можем да сравним България с Маниери,Чистота,Доброта,Ор анизация и мноого други.. :)
DisappointedDreamer
01-10-2012, 20:14
но поне имаме хубава природа. Но с едната природа и славно минало не се живее добре! [/b]
Напълно съм съгласна! Ние имаме всичко - море, равнини, низини, високи върхове и планини. А какво минало! Каква история! Сега - едно кръгло нищо. Гола вода сме.
Не знам защо изобщо пиша в тази тема.... някак....задължена се почувствах да стана и да кажа "Аз искам да остана."
Да, искам да остана. Обичам България с цялото си сърце и душа, искрено.... затова и вярвам, че промяна ще има в държавата и искам аз да помогна за нея. Искам да пътувам, да видя света, но винаги да се връщам тук, където е моят дом. Искам да говоря на български, да пиша на български. Лично аз бих се чувствала като предателка, ако заживея в чужбина и говоря всекидневно чужд език. Родена съм тук, ще умра тук и то с най-голямо удоволствие.
Напълно съм съгласна! Ние имаме всичко - море, равнини, низини, високи върхове и планини. А какво минало! Каква история! Сега - едно кръгло нищо. Гола вода сме.
Хората правят историята. Ако Левски и Ботев бяха избягали от България в много по-тежките времена, когато те са живяли, сега едва ли щеше да ни има и да водим този разговор. Така, че ... за мен именно бягащите са гола вода.
windowlicker
01-11-2012, 06:54
Budika първото ти мнение не е лошо, казваш си мнението нищо лошо. Второто вече не ми харесва. Чак пък да се обиждаме :D Видях, че си още ученичка, затова няма да съм много строга. Когато пораснеш и започнеш сама да се издържаш надявам се ще разбереш за какво говоря. Аз мога да кажа, че е типично българска черта да се гледа в паничката на другия. Теб какво те интересува аз какво правя? Познаваме ли се? Нали ти оставаш? Живей си живота както си искаш, мен лично не ме интересува особено, както и теб не би трябвало да те интересува какво правят другите.
DisappointedDreamer
01-11-2012, 07:52
Хората правят историята. Ако Левски и Ботев бяха избягали от България в много по-тежките времена, когато те са живяли, сега едва ли щеше да ни има и да водим този разговор. Така, че ... за мен именно бягащите са гола вода.
Гола вода са ти и мисленето ти - как спомагаш за оправянето на държавата? Да не би да си политик и да се опитваш някак си да повлияеш позитивно?
Така сме от 20 години. Една такава като тебе никога няма да може да въведе промяна.
+ Аз винаги съм пътувала из чужбина - още като пеленаче. Не съм "бягаща". Не ме познаваш, нито причината поради, която съм в чужбина. Тогава, замълчи.
Гола вода са ти и мисленето ти - как спомагаш за оправянето на държавата? Да не би да си политик и да се опитваш някак си да повлияеш позитивно?
Така сме от 20 години. Една такава като тебе никога няма да може да въведе промяна.
+ Аз винаги съм пътувала из чужбина - още като пеленаче. Не съм "бягаща". Не ме познаваш, нито причината поради, която съм в чужбина. Тогава, замълчи.
Показателен за мен е факта, че така жестоко се засягаш и "връщаш обидата". Аз лично ще стана пълнолетна след месец, така че досега не съм имала правото да правя политически нещо за държавата. И впрочем от къде знаеш, че една такава като мен не може да промени нищо ;) "Не ме познаваш."
Къде си видяла специално обръщение към теб, да съм казала, че точно ти си нещо-си. Направих извод за хората, които бягат от родината си, ти към какво се причисляваш е твоя работа. Не те познавам, но не смятам да мълча, защото някой докачлив ми е казал.
П.П. Към по-горното мнение, често се сблъсквам с такива чисто "възрастни" мнения как живота ще ме смаже и честно казано си мисля, че предпочитам да го напусна отколкото и аз да започна да мисля така. А започва да ме интересува какво прави другия в момента, в който започва да петни по какъвто и да било начин общата ни родина, защото това за мен е лична обида. И не е чисто българска черта, а чисто човешка, просто повечето народи го правят тайно, а ние сме твърде откровени в повечето случаи.
SunnyBlue
01-11-2012, 13:16
Ами нямах избор защото родителите ми живееха в Кипър пък и адски много ми липсваха и просто заминах сега съм от 2 години тук(на 16 съм ), и ходя на училище, адски ми харесва островчето, езика е труден но се учи! А за България, имаме страхотна държава (за природа говоря) но нямам намерение да се връщам отново там да живея, просто образованието и начина на живот тук са по-добри (мое мнение) !
П.П. Към по-горното мнение, често се сблъсквам с такива чисто "възрастни" мнения как живота ще ме смаже и честно казано си мисля, че предпочитам да го напусна отколкото и аз да започна да мисля така. А започва да ме интересува какво прави другия в момента, в който започва да петни по какъвто и да било начин общата ни родина, защото това за мен е лична обида. И не е чисто българска черта, а чисто човешка, просто повечето народи го правят тайно, а ние сме твърде откровени в повечето случаи.
прекрасна си!
//заради такива хора съм все още тук.
едит:
ще си тръгна, за да потърся одухотворени същества. и малко смисъл.
но вярвам, че човек е част от земята си и е попил в себе си енергията наоколо. => е без значение къде ще се намира, никога не можеш да избягаш от себе си.
Да се бяга от родината по икономически причини за мен е безотговорно. Защото, когато ползваш изгодите от държавната организация на страната, си мълчиш, но когато се сблъскаш и с негативната страна, се чупиш. Животът не е само пари и навън също не е розов. Може да не сме богата и особено просперираща държава, но има идеални условия да се води нормален начин на живот тук.
windowlicker
01-11-2012, 16:27
И не е чисто българска черта, а чисто човешка, просто повечето народи го правят тайно, а ние сме твърде откровени в повечето случаи.
Всъщност Е типично българска черта и ти го казвам като човек, който има наблюдение и от друга среда. Аз като заминах също не ми се искаше да го правя, беше ми много мъчно, но мога да ти кажа, че съм много щастлива, че живота ми се разви по този начин. Иначе и аз бях много знаеща в училище, всичко ми беше много ясно, но в един момент се оказа, че не е точно така :D Пак ти казвам ще го разбереш някой ден. Поправи ме ако греша, но ти нямаш лично наблюдение за живота извън България нали?
DisappointedDreamer
01-11-2012, 17:27
Не съм "бягала" по икономически причини. Съгласна съм с факта, че живота не е само пари, но никога не съм мисляла затова. + знам, че и навън не е розово, но никога не съм заминавала навън с кошница надежди - трудно е, но се преодолява, и накрая имаш възможност да живееш като нормален бял човек.
Не съм съгласна с това, че има "идеални" условия за нормален живот - водим класациите в Европеският съюз по всички негативни фактори, като най-новата е, че България е пълна с младежи, за които няма шанс за реализация. Второ, факта че ни управляват боклуци (цялото правителство е такова), и че постоянно трябва да си блъскаш главата от нерви. + повечето от народа е злобен, нахален, неучтив и т.н.
Нормален живот? Да, ако под нормален имаш предвид животът на едно прасе, чийто епитет собствения ни примиера ни лепна.
Това, че все още не си пълнолетна, не означава, че не можеш понякакъв начин да наложиш промяна - където живея ( за Швеция говоря) това е напълно възможно и реално, поради простата причина, че училищата организират често състезания, където класове предлагат своите идеи на правителството, имат шанса да се срещнaт с министри и т.н., както и поради съществуването на младежки политически организации - нещо, което в България няма.
Не ме разбирайте погрешно - обичам родината си, и винаги съм я защитавала, обожавам българската класика, история, природа, литература, и всичко свързано с нея. Копнея за нея, но трябваше да замина и сега съм доволна - защото тук намерих и получих неща/качества, които в България никога не бих усвоила, нито пък намерила.
Няма какво повече да коментирам - направила съм своя избор, както вие своя. Не мога да променя мнението ви, нито пък вие можете да промените моето. Това е.
kamenski88
01-12-2012, 12:39
Нека не бъдем коне с капаци - хубава природа има и другаде, не само тук. Нека не звучим като македонците. Плюс това адски мразя зимата, не я обичам и ще замина на по-топло. Тука лятото е жега като в по-топлите държави, а зимата - кучи студ. И постоянно трябва да сменяш дрехи - вади зимните, прибирай летните и обратното. Прекалено е контрастно за моя вкус, а и мразя снега. Италия, Испания и Франция могат да ми предложат живот на море, без сняг, без студ, без зима.
Другото което е, аз искам да се занимавам с музика, но тук повечето хора слушат чалга. Дори Андреа каза, че чалга песните й са по-слушани от поп-денс хитовете й. Тук ако направя поп песен с клип няма да го въртят никъде и само аз ще си го гледам, та шанса да го завъртят по радиата и телевизиите в Италия и Франция е много по-голям. Тук ако искаш да си актьор трябва да си завършил НАТФИЗ, да не говорим че повечето ни актьори са връзкари и все едни и същи лица гледаме във всеки БГ филм и сериал.
Дори в Америка нямат чак такива прости ВИП-ове като нашите звезди - разни Златки, Николетки, чалга певици, Мири Добреви, Криско и други лекета и проститутки. Според мен Цвети Пиронкова повече заслужава да е звезда от гореизброените.
Тъй, че икономическите причини са последните, заради които ще напусна. Най-вече са културните. Никога не съм бил привързан към българската култура да си призная и не си падам по чалга и народна музика. Природа както казах има и в други държави, примерно в Италия и Франция повече ми харесва природата. Освен това на зима не издържам, зимата не мога да функционирам просто.
От България ми харесват най-вече храните, кухнята и тя ще ми липсва. Оттук ще ми липсва баницата, таратора, лютеницата, меденките "Любимка" и някои други ястия, но човек може ди си ги приготвя и там ако може да готви.
Съжалявам единствено, че не напуснах когато бях тийн. За последно в България бях щастлив на 16.
Ще я напусна за да се махна от целия този абсурд! :@
"Other countries have the mafia," said Atanas Atanasov, a member of Parliament and a former counterintelligence chief who is a magnet for leaked documents exposing corruption. "In Bulgaria, the mafia has the country."
By almost any measure, Bulgaria is considered the most corrupt country in the 27-member European Union.
Source: http://www.nytimes.com/2008/10/15/world/europe/15iht-bulgaria.4.16989483.html?pagewanted=all
DisappointedDreamer
01-13-2012, 05:56
^де да беше само това.
windowlicker
01-13-2012, 16:52
Понеже някой по-горе спомена за миналото и великите българи искам да ви пратя един линк към едно "интервю". Аз лично съм му фенка на тоя дето ги пише тези интервюта. Макар и фалшиви според мен има много истина казана във всяко едно от тях. Какво мислите?
http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/12/eko/
Напуснах България, не по мое желение, просто родителите ми напуснаха и аз с тях. Иначе никога не бих я напусналa, даже през първата година в чужбина винаги мислех за завръщане след като завърша. Но в последните месеци осъзнах, че е по-добре да не се връщам, тук има по-голям ред и човек има бъдеще и може да успее, за разлика от в България, където само мутрите и политиците успяват. Преди и аз бях на мненито, че младите хора не трябва да бягат, а да се борят с проблемите в БГ, но вече не съм на това мение, защото разбрах че тези проблеми никога няма да бъдат преборени, а в БГ ще става все по-зле...
моето мислене е точно като на това на човека писал интервюто... мислех да се върна в БГ за да променя нещата, но видях че е невъзможно, точно поради причината, че обществото бездейства и само се оплаква, а нищо не правил... абсолютната истина е това интервю от линка по-горе.
Аз искам да напусна България на към 19-29 години. това, разбира се, е само 'скица' за бъдещето ми. Искам да уча в Германия или в Англия, и след това да си намеря работа. Но добра работа.
PullMeCloser
01-15-2012, 10:34
Махам се от България с най-голямо удоволствие след 1-2 години. Заминавам да уча журналистика в Англия и после оставам да живея там. Не съм на мнение,че България може да ми даде това, което искам и не искам да живея тук в НИКАКЪВ случай. Тук е трагедия, това е.
SunnyBlue
01-15-2012, 19:41
Тук е трагедия, това е.
Кратко и ясно!!
Не съм съгласна с това, че има "идеални" условия за нормален живот - водим класациите в Европеският съюз по всички негативни фактори, като най-новата е, че България е пълна с младежи, за които няма шанс за реализация. Второ, факта че ни управляват боклуци (цялото правителство е такова), и че постоянно трябва да си блъскаш главата от нерви. + повечето от народа е злобен, нахален, неучтив и т.н.
...където класове предлагат своите идеи на правителството, имат шанса да се срещнaт с министри и т.н., както и поради съществуването на младежки политически организации - нещо, което в България няма.
Не ме разбирайте погрешно - обичам родината си, и винаги съм я защитавала, обожавам българската класика, история, природа, литература, и всичко свързано с нея. Копнея за нея, но трябваше да замина и сега съм доволна - защото тук намерих и получих неща/качества, които в България никога не бих усвоила, нито пък намерила.
Няма какво повече да коментирам - направила съм своя избор, както вие своя. Не мога да променя мнението ви, нито пък вие можете да промените моето. Това е.
Класацията е друга. Става дума, че 14,8 на сто от българските младежи между 20 и 24 години са без работа или образование, сочат данни на Евростат. Интересен факт е, че Великобритания води пред България и Румъния по брой на млади хора без работа или образование.
Относно младежките организации - всички основни политически движения имат младежки крила.
Мнението ти явно е някаква константа - лоша работа.
Та така, да доуточня.
DisappointedDreamer
01-17-2012, 08:24
Махам се от България с най-голямо удоволствие след 1-2 години. Заминавам да уча журналистика в Англия и после оставам да живея там. Не съм на мнение,че България може да ми даде това, което искам и не искам да живея тук в НИКАКЪВ случай. Тук е трагедия, това е.
+1 Това подкрепям.
Всичко друго няма значение.
DisappointedDreamer
01-17-2012, 08:28
Класацията е друга. Става дума, че 14,8 на сто от българските младежи между 20 и 24 години са без работа или образование, сочат данни на Евростат. Интересен факт е, че Великобритания води пред България и Румъния по брой на млади хора без работа или образование. Относно младежките организации - всички основни политически движения имат младежки крила.
Мда, прав си - такива, от каквито излизат после момчета с Хеил Хитлер снимки във Фацебоок.
+ това, за което говорех, не са само организации, а неща организирани от училищата.
Румъния си е точно като нас - затова искат да ни изгонят от EU. Великобритания може и да води България в тази класaция, обаче всички знаят за нея, независимо колко гола вода е. Нас дори не са ни чували.
Факт е, че всичко в България всичко е пълна трагедия.
kamenski88
01-17-2012, 13:24
Другото което е - тук различните хора ги тъпчат, не ги приемат. Ето, аз например си падам по жени над 30 до към 50 и няколко, но тук няма как да изляза с такава жена защото обществото ще се присмее. А ако беше обратното - момиче на 23 с мъж на 45 примерно никой нямаше да го сметне за смешно и странно. А тук са много приети 20 и няколко годишните пичове с непълнолетни пикли, които ходят с тях само щото по-лесно им връзват. Ама не, това е прието от обществото и не се смята за ненормално и смешно.
Догодина живот и здраве най-вероятно няма да съм вече в България. Като цяло искам да се преместя заради по-добрият стандарт на живот и по-добра реализация за професия. Нямам намерение да се връщам в България освен да идвам на почивка.
ch0c0late44
02-03-2012, 15:05
ето ви още една причина...
Към 2011г. минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро.
Ирак, който бе изравнен със земята минимална работна заплата в размер на 146,91 евро.
Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро.
Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро.
В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро.
"Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро.
Тринидад и Тобаго - 176,88 евро.
Сейнт Винсент и Гренадини - 151,02 евро.
Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро.
Антигуа и Барбуда - 337,92 евро.
Перу - 178,04 евро и Еквадор - 151,42 евро , които са в списъка на държавите от Третия свят!!!
Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в България - член на ЕС и НАТО.
Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина.
Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина.
Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а Българинът - за 0,92 евро.
Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.
Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас.
Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България!
Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България!
Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България!
Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани!
Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо Българите!
Иранецът - "враг на човечеството"-според САЩ, има 39,75% по-висока покупателна способност от Българина!
Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от Българина!
Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от Българина!
В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на Българите!
В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока.
Мексико - 79,28% по-висока.
Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н.
10 пъти по-ниски заплати и 5 пъти по-ниска производителност от тази в ЕС. 82% по-ниска покупателна способност от средностатистическия хондурасец, който не е член на ЕС и на НАТО
То пък щото в англия са много добре мухахах
crazydivane
02-09-2012, 22:07
Първо на първо,трябваше да замина при нашите в чужбина,не защото исках...Tyk останаха близките ми,всичко..Но е вярно че хората са непоносими.Имаше дни в които не ми се ходеше на училище .От 1 година и 6 месеца не съм в БГ.Все още се чуствам като аутсайдер..Не попаднах на правилните деца в училище,за жалост.Но е по-лесно от преди.Идвам си през ваканциите в БГ,тоvа време е най-скъпото ми. :)