PDA

View Full Version : Кандидат-студенти тук ли сте?

oziris
10-26-2009, 12:04
Здравейте, пиша относно кандидат-студентите. Видях, че има тема за кандидат-гимназистите, но мисля че за студентите даже е и по-важно.
Питам се, дали тук има кандидат-студенти. Интересуваме, ако има разбира се, на къде са се насочили, започнали ли са подготовката си, и изобщо да споделят терзанията си, мненията си...
Тези които са студенти също могат да ударят по два, три реда - да споделят как се подготвяли, какво са пресмятали и какво е излязло накрая, доволни ли са от това което сега получават и всякакви такива.
Отделно че, и по-малките (10,11-токласниците) които са по-отговорни и са се ориентирани, та дори и започнали да се готвят също могат да споделят нещо интересно. Надявам се, че темата ще е полезна за всички ни...

sunshine92
10-26-2009, 12:33
Е нека бъда първата кандидат-студентка. Имам все още някакви колебания какво да бъде. Двоумя се, ако трябва да бъда по-точна. А и сега все още целия клас ни тресе бална треска относно началните организации и не ме е хванало това напрежение, но както казах "все още". :)

LovelyGirl
10-26-2009, 16:56
Аз ще съм втора :)

Ще кандидатствам с български език(езикова култура).Ходя на уроци от март месец.Ще кандидатствам в Пловдив и Велико Търново със сигурност.За други градове не съм убедена все още.Изключвам определено София.
Специалностите, към които съм се насочила, са Маркетинг, Макроикономика и Стопанско управление :)

gilotinator
10-26-2009, 17:13
Аз съм още далече,но горе-долу съм се ориентирал-МУ София със специалност стоматолгия(дентална медицина) или Варна.Ще видя,парво да приемат пък после...Английският много ми върви и се чудех дали да не замина към чужбина ама явно тук ще се остава :)

mrtn
10-26-2009, 17:18
Все още съм 11 клас, но вече започнах своята подготовка, по химия тъй като искам да вляза в медицински университет. Засега съм се спрял само на МУ-София или Варна с медицина или фармация (голямата дилема). Все още мисля, имам достатъчно време :)

amk933
10-26-2009, 17:25
Аз се готвя вече. 10 клас съм. Ще кандидатствам за политически науки в на първо място - Йейл. Там се надявам да вляза и да уча и там ще кандидатствам на ранен прием. Иначе другите университети са Харвард, Колумбия, Принстън, Джон Хопкинс, Помона (колеж), Оксидентъл (колеж), Дюк, Ню Йорксия Университет, Чикагския университет, Джорджтаун, Джордж Вашингтон, Бостънския Университет, ЮПенн, Дартмут, Корнел, Браун, Станфорд, UCLA, Бъркли и това е общо взето от Америка. В Европа - Оксфорд, UCL, LSE, King's College и Edinburgh. И освен това един в Дания - Копенхагенския и един в България - Американския в Благоевград. Това е от мен. Ама ми се скъсва задника от учене. :)

П.С.: След като завърша бакалавъра с политическите науки, после искам пак в Йейл да продължа за магистратура. Искам да изкарам четиригодишната двойна програма, с която излизаш като адвокат (JD) и MBA. След това искам да уча още една година и да специализирам във финансово, корпоративно и таксово право и това е общо взето за сега. не ми се учи оше 5 години за JSD, но то и няма смисъл, ако не искам да съм професор. Пък и 14 години са ми много, и 9 ми стигат. :)

littlebaby
10-26-2009, 18:35

Ще кандидатствам с български език(езикова култура).Ходя на уроци от март месец.Ще кандидатствам в Пловдив и Велико Търново със сигурност.За други градове не съм убедена все още.Изключвам определено София.
Специалностите, към които съм се насочила, са Маркетинг, Макроикономика и Стопанско управление :)

И аз съм така. Само че ходя на уроци по математика. Скоро сигурно ще записвам и по езикова култура. Ще кандидатсвам само в Пловдив :)

1n5ub0rd1na73
10-26-2009, 21:27
Уча в чужбина, само един изпит по английски карах. За матурата по БЕЛ седнах да се готвя една седмица преди самата матура.

В България кандидатствах само в Свищов, МИО.

chemist9009
10-26-2009, 21:46
Ще кандидатствам с химия за специалността химично инженерство или органични химични технологии в Бургас и София.Ще ходя на предварителен изпит по химия в Бургас.Пък в краен случай ще вляза с матурата по химия.Разбира се има едно АКО взема матурите :D :D :D Иначе като цяло подготовката е на ниво.Няма кой знае кво трудно в химията(поне за мен :D ),тъй като я разбирам пък и всяка година ходя на олимпиада тъй че....еми това е от мене

BePoHuKa
10-26-2009, 23:02
Леле, депресирах се. :shock:

cherrypezz
10-27-2009, 05:01
И аз съм 11 клас и почнах химията. Биологията... може би малко по-късно.
Искам медицина или стоматология в МУ София или Варна. :)

Eddie
10-27-2009, 06:16
12 клас съм и имам твърдите намерения да вляза в СУ със софтуерно инжинерство или компютърни науки. Готвя се яко по математика, ходя и на уроци.

Ориентирал съм се на там, защото мисля, че в тази сфера има добра почва за развитие.

Преди мислех да кандидатствам с физика, защото тя ми е силата. Още 10 клас можех да взема изпита за влизане в СУ, ходя и на национални олимпиади и състезания, но просто не виждам перспектива в това да стана някой доцент и да взимам мизерна заплата или поредния инжинер който не може да си намери работа (майка ми и баща ми са инжинери по професия и двамата в момента не работят по специалността си...)

Има един друг вариант - да кандидатствам в СУ с медицинска физика. Разбрах, че доста се търсели кадри с тази специаност, но някак си не ми вдъхва доверие и затова реших да не се занимавам с тазни наука повече, въпреки че ми е безкрайно интересна.

VerryBerry
10-27-2009, 09:41
ами..аз съм се насочила към медицината,подготовката си по химия и биология започнах още от миналата година.Решила съм,че ще кандидатсвам В София и Варна (като във Варна ми се иска много повече) или в краен случай-Стара загора :D А ако не стане с медицина-имам втора надежда-фармация.Надявам се всичко да мине добре и да ме приемат,затова и уча усилено :)

BePoHuKa
10-27-2009, 18:10
И накрая всички се изсипват във Варна и варненците не могат да учат в собствения си град. :?

MiamiInk
10-27-2009, 18:25
То пък умрели всички да учат във Варна. Не че е кой знае колко трудно да те приемат там,хахахахахах

OneGirl
10-27-2009, 19:04
Аз съм се запътила към МУ-Пловдив дентална медицина. И ся започвам вече да се готвя. 11 клас съм :-D .

gilotinator
10-27-2009, 19:19
И аз съм 11 клас и почнах химията. Биологията... може би малко по-късно.
Искам медицина или стоматология в МУ София или Варна. :)
Успех,аз също съм се насочил към стоматологията. :)

gilotinator
10-27-2009, 19:20
Аз съм се запътила към МУ-Пловдив дентална медицина. И ся започвам вече да се готвя. 11 клас съм :-D .

Здравей!И аз бях се упътил за Пловдив,но дочух доста неприятни неща и се насочих към София или Варна.

gilotinator
10-27-2009, 19:22
ами..аз съм се насочила към медицината,подготовката си по химия и биология започнах още от миналата година.Решила съм,че ще кандидатсвам В София и Варна (като във Варна ми се иска много повече) или в краен случай-Стара загора :D А ако не стане с медицина-имам втора надежда-фармация.Надявам се всичко да мине добре и да ме приемат,затова и уча усилено :)

Ако имаше комбинация град Варна с МУ София-идилия :D

OneGirl
10-27-2009, 19:23

Здравей!И аз бях се упътил за Пловдив,но дочух доста неприятни неща и се насочих към София или Варна.

Така ли :shock: .Ако може сподели какви са тези неща, че после да не съжалявам с избора си :) .

BePoHuKa
10-27-2009, 19:32
То пък умрели всички да учат във Варна. Не че е кой знае колко трудно да те приемат там,хахахахахахЕее айде моля ти се сега, не казвай на бялото черно... сам можеш да се убедиш по повечето коментари, че голяма част от хората избират между София и Варна.. и точно защото има толкова много хора и конкуренцията е по- голяма, следователно се влиза много по-трудно отколкото в по-малките градове.

MiamiInk
10-27-2009, 19:51
Във Варна- и по - специално Винса - се влиза много по- лесно отколкото СУ например. Все пак там ( ВИНСА) приемат с тестове, което е абсурдно.

BePoHuKa
10-27-2009, 23:39
Във Варна- и по - специално Винса - се влиза много по- лесно отколкото СУ например. Все пак там ( ВИНСА) приемат с тестове, което е абсурдно.Едно място не говори за всички останали ;) Каквото и да ми говориш, фактите са си факти! В големите градове има най-много конкуренция!

TheSadGirl
10-28-2009, 14:20
Във Варна- и по - специално Винса - се влиза много по- лесно отколкото СУ например. Все пак там ( ВИНСА) приемат с тестове, което е абсурдно.

зависи с какъв тест си :wink: ако си с тест по БЕЛ или История шансът да влезеш е много по- голям, коеот е меко казано абсурдно, защото говорим за ИКОНОМИЧЕСКИ ВУЗ , ама на кой му пука, че половината не могат да решават 1 елементарно квадратно уравнение :)

MiamiInk
10-28-2009, 15:34
Да и за мен е мега абсурдно в Икономически вуз да има изпит по БЕЛ и История, то така е и в Свищов, и в УНСС. Явно трябва да се вкарат някакви промени, ама на никой не му се занимава, пък и колкото повече студенти, толкова по- добре

Loshotia
10-28-2009, 15:40
BePoHuKa, това се отнася за всички по-големи градове, където университетите са школи в определени дисциплини. Аз не знам какви университети има във Варна освен икономическия, но е факт, че в момента в моята специалност има доста хора от Варна. В това разбира се няма нищо лошо. Нито е детска градина да търсиш да ти е близо до вкъщи, нито училище, където да е удобно на баба да те взима. Естествено е хората, които живеят в малките градове и села, да идват към по- големите. А и същите тези хора, които идват от малките градчета, са с пъти по- амбицирани от местните. Може би това обяснява защо от 60 човека курс около половината не са от София.

Иначе моят съвет към кандидат-студентите е да са постоянни и редовно да си учат. Въпреки очакванията, баловете нарастнат и ако една оценка е достатъчна за определена специалност тази година, догодина може да е крайно недостатъчна. Също така не следете тенденциите в това коя година какво се е паднало( най- вече за изпитите с теми), защото това е чисто тото и тази година много народ пострада. Влизането във ВУЗ ще е една от големите ви победи, но скоро след като започнете лекции, ще разберете, че тази подготовка за изпитите бледнее пред академичното ниво.

Успех!

MiamiInk
10-28-2009, 15:51
Напълно съгласен съм с написаното от Loshotia

amk933
10-28-2009, 16:14
BePoHuKa, това се отнася за всички по-големи градове, където университетите са школи в определени дисциплини. Аз не знам какви университети има във Варна освен икономическия, но е факт, че в момента в моята специалност има доста хора от Варна. В това разбира се няма нищо лошо. Нито е детска градина да търсиш да ти е близо до вкъщи, нито училище, където да е удобно на баба да те взима. Естествено е хората, които живеят в малките градове и села, да идват към по- големите. А и същите тези хора, които идват от малките градчета, са с пъти по- амбицирани от местните. Може би това обяснява защо от 60 човека курс около половината не са от София.

Иначе моят съвет към кандидат-студентите е да са постоянни и редовно да си учат. Въпреки очакванията, баловете нарастнат и ако една оценка е достатъчна за определена специалност тази година, догодина може да е крайно недостатъчна. Също така не следете тенденциите в това коя година какво се е паднало( най- вече за изпитите с теми), защото това е чисто тото и тази година много народ пострада. Влизането във ВУЗ ще е една от големите ви победи, но скоро след като започнете лекции, ще разберете, че тази подготовка за изпитите бледнее пред академичното ниво.

Успех!

После да говорим колко високи стандарти имаме в средното образование...

lipstik
10-28-2009, 19:15
Аз съм си избрала лингвистика да уча с английски и френски език,във ВТ

therichbitch
10-28-2009, 20:25
още не съм решила твърдо дали ще се ходи в Германия или тук ще оставам, но при всичко положения - икономика или международно право

ShinzuiUindo
10-29-2009, 05:26
Аз смятам да ходя в университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив, защотоме интересува програмирането и разбрах че там приемния изпит е с информатика. Не знам дали има смисъл да ходя на уроци по математика, нашите казватда кандидатствам с информатика и математика, за да имам по-голям шанс да ме приемат някъде.По принцип се регистрирах тук, защото искам да задам 3 въпроса относно изпитите:
1. Мога ли да се явявам на 2 изпита едновременно?
2. Мога ли са избера 2 училища? (в смисъл ако не ме приемат в едното да отида в другото)
3. Ако да, трябва ли да се явявам на изпит по математика и за двете училища по отделно?

LovelyGirl
10-29-2009, 06:20
Да, можеш да кандидатстваш с няколко предмета.Можеш да кандидатстваш в колкото си унивреситета искаш, но трябва да държиш отделен изпит във всеки един :)

Sarge
10-29-2009, 06:25
Мисля да кандидатствам в Германия или Австрия. Специалност BWL най-вероятно или право някакво. Но там, не в България!!!!

victimofpain
10-29-2009, 06:39
И накрая всички се изсипват във Варна и варненците не могат да учат в собствения си град. :?

Айде да не говорим че в София 90% са от провинцията тъй че... ;)

plmn
10-29-2009, 06:48

и аз ще кандидатсвам във ВТ, както и на други места де.. с английски език, както и с тест по български. може да се срещнем 8-)

LovelyGirl
10-29-2009, 09:46
Хаха, може да станем колеги 8-)

Ти какво ще кандидатстваш :)

plmn
10-30-2009, 06:48
Хаха, може да станем колеги 8-)

Ти какво ще кандидатстваш :)

Може, може ;д
Ами доста работи.. 8-) Финанси, Маркетинг, Психология (не съм сигурен още), Стопанско Управление, Публична Администрация, Връзки с обществеността... :shock: :D

LovelyGirl
10-30-2009, 07:25
Редовно или задочно? Аз ще съм задочно :)

В кои други градове ще кандидатстваш? Аз засега съм сигурна единствено за Пловдив и Велико Търново..Колебая се за другите места все още.

plmn
10-30-2009, 09:06
Редовно или задочно? Аз ще съм задочно :)

В кои други градове ще кандидатстваш? Аз засега съм сигурна единствено за Пловдив и Велико Търново..Колебая се за другите места все още.

Мисля редовно... иначе още София, Варна... за Пловдив не съм решил :)

LovelyGirl
10-30-2009, 15:52
Аз в София определено не искам.Варна ми мина през акъла няколко пъти, но ми идва доста далеч, а и не се виждам нещо там :?
Колебая се за Благоевград.Мисля и там да се пробвам, но не съм го решила окончателно :)

amk933
10-30-2009, 16:34
Аз в София определено не искам.Варна ми мина през акъла няколко пъти, но ми идва доста далеч, а и не се виждам нещо там :?
Колебая се за Благоевград.Мисля и там да се пробвам, но не съм го решила окончателно :)

Ако знаеш английски, пробвай в Американския. Много е добър. :)

oziris
10-30-2009, 16:38

Аз най-вероятно ще кандидатствам в София... Но не знам точно какво - право, психология, архитектура или журналистика... Искам да се занимавам с нещо свързано с изкуствата (изобразителното).

LovelyGirl
10-30-2009, 16:45
amk933 - аз говорих за Югозападния :)
Американският не е за мен, с това ниво на английски, което знам..
В училище го учим едва, едва. :?

littlebaby
10-30-2009, 18:23
В Американския е наистина яко. Братовчедка ми е там и все хубави неща говори.
LovelyGirl, от кой град си?

MrUndaztood
10-30-2009, 18:33
Медицина в Пловдив искам да бъда приет.

Ще кандидатствам във Варна и София също така.

Почнах уроци по химия от преди 2 седмици.

11 клас съм.

LovelyGirl
10-30-2009, 20:05
Стара Загора :)

Rowdy
11-04-2009, 14:39
BWL/ Makrooekonomiе ... Берлин

bEbsI
11-04-2009, 15:04
...

padnaloblak
11-04-2009, 16:14
айде и първия кандидат-юрист :D

всички ми казват че ще трябва да си скъсам "..." от учене за да вляза ама аз съм амбициран мноого!в 11 клас съм и почвам уроци от пролетта най-вероятно щото сега наще са малко на сухо с паричките. иначе смятам във Велико Търново и Пловдив да се пробвам ( В В.Търново по БЕ и История мога да избирам между тестове и теми) .. само дето за ПУ 40 теми по история май ще ми дойдат множко :D бе време има... ще видим на каде ше духне вятъра

пп: иначе заради тва че имам над 70% инвалидност 100% ме приемат ако успея да мина испитите което си е голямо облекчение...

EarthShaker
11-05-2009, 04:47
МУ Варна, обща медицина

11ти клас съм

Loshotia
11-06-2009, 07:29

всички ми казват че ще трябва да си скъсам "..." от учене за да вляза ама аз съм амбициран мноого!в 11 клас съм и почвам уроци от пролетта най-вероятно щото сега наще са малко на сухо с паричките. иначе смятам във Велико Търново и Пловдив да се пробвам ( В В.Търново по БЕ и История мога да избирам между тестове и теми) .. само дето за ПУ 40 теми по история май ще ми дойдат множко :D бе време има... ще видим на каде ше духне вятъра

пп: иначе заради тва че имам над 70% инвалидност 100% ме приемат ако успея да мина испитите което си е голямо облекчение...

Какви са тези 40 теми по история?

По мои наблюдения човек може да се справи и за една година и да влезе право в СУ, още повече, че ще имаш двоен шанс с тема и изпит във Велико Търново.

Axel_f
11-06-2009, 16:56
Аз ще кандидатствам в Германия, не съм сигурна нито за специалността, нито за града/университета. Засега съм на вълна биотехнологии в TU Берлин, ама кой знае какво още ще ми хрумне. 12 клас съм и нямам много време, но все пак не е и малко. :D На уроци ходя само по английски и то защото ми трябва за сертификат. За Германия ми трябва само диплома 8)

padnaloblak
11-06-2009, 17:10
мн ме плаши тва че искат минимум 14 страници на темата.... направо жестоко ми се струва :D

MiamiInk
11-06-2009, 17:16
Кой ти каза, че трябва темата ти да е 14 страници?
14 страници за каква оценка?

Infinity
11-06-2009, 18:42
amk933 - аз говорих за Югозападния :)
Американският не е за мен, с това ниво на английски, което знам..
В училище го учим едва, едва. :?
Амм...знам,че мястото не ми е тук,но това е най-грешният избор,който може би можеш да направиш...тука в родния ми град,всичко живо квото се намира е завършило там / и овца да вържеш пак ще излезне "вишист" от там../ :lol: :lol: :lol:

Briseis
11-07-2009, 09:02
готвя БЕЛ и История - теми и ще се пробват в Търново и София.

дано имам късмет 8-)

LP_girl_14
11-07-2009, 09:31
Пловдивския университет,стопанско управление или маркетинг.Готвя езикова култура

LovelyGirl
11-07-2009, 11:03
cool_doll - аз бях чула добри неща за там :D
Ох, изобщо не съм сигурна за този университет, но все пак е някаква алтернатива :-o Има още време да мисля.

LP_girl_14 - и аз съм като теб.Трудното е, че балът за тези две специалности е много висок.

Някой може ли да ме светне дали дипломата влиза в балообразуването?Или само някоя оценка от дипломата?Или за всеки университет е различно? Хич не съм наясно с това..
За тези две специалности в сайта пише, че балообразуването става по следния начин: учетворена оценка от изпит и удвоена от матура.Следователно дипломата не влиза, нали? :-o

padnaloblak
11-07-2009, 12:12
Кой ти каза, че трябва темата ти да е 14 страници?
14 страници за каква оценка?

тва е минимума каза ми го даскала по история и още 2 3 познати така знаят . а оценката вече според написаното

MiamiInk
11-07-2009, 13:52
^ Аз не съм кандидатсвал с история, но си мисля, че ти примерно можеш да напишеш 14 страници, които са пълни с глупости, примерно 8-9 с нормален шрифт и да изкараш една добра оценка.

MiamiInk
11-07-2009, 13:53
^ Аз не съм кандидатсвал с история, но си мисля, че ти примерно можеш да напишеш 14 страници, които са пълни с глупости, но примерно да напишеш 8-9 с нормален шрифт и да изкараш една добра оценка.

sladi4ka_qni4ka
11-13-2009, 12:14

кфи 40 теми по история .. луд ли си хаха темите са 12-13.. но обхва6тат цялата история на България.. провери в справо4ника на университета.. и аз там мисля да се пробвам с право ... ина4е си ме4тая за Икономи4еския във Варна ... специалности Финанси или Маркетинг .. или не6ту подобно :)

sladur444eto0o0o
11-13-2009, 14:17
Здравейте, аз явно съм още една кандидатка за ПУ :grin:
Ще кандидатствам само с езикова култура, пък каквото стане, но за сега клоня към маркетинг, психология, макроикономика или стопанско управление (обаче не в такъв ред, май), което означава че ми трябва минимум 5,60 :shock: :D

Супер притеснена съм вече, направо нз какво да правя, защото съм 12 клас, а дори не съм почнала подготовката, а мн ми се иска о6те на предварителните изпити да имам хубава оценка :?
Нямам възможност за частни уроци и явно сама ще си се подготвям, ест с много помагала... та да попитам тези които ще са с езикова култура колко часа седмично им отнема ученето за изпита и откога се подготвят, че горе-долу да се ориентирам.
Иначе за матурата па БЕЛ явно само седмица преди това ще се подготвям, е и за часовете в у-ще ест, но само преди контролни :D Мисля, че това ще е достатъчно, ако придобия добра езикова култура за да имам отлична оценка на матурата. Иначе по езикова ще започна от декември :?

Дано не ви е доскучал поста :oops:

LovelyGirl
11-13-2009, 15:57
Аз ходя на уроци по БЕЛ от март месец.Там ми дават за домашна доста тестове и пишем доста правила.
И аз като смятах бала установих, че трябва да се изкара най-малко 5.5 и на матурата и на изпита.
Аз почнах да решавам от тестовете, които са специално за ПУ и да ти кажа ми се вижда трудно.Първото упражнение особено.Лошото е, че има много чуждици, дори турски думи.Има и дублети.
Само с решаване на тестове няма да стане.потърси си граматика, от която да учиш, защото не е никак лесно всъщност.Успех, и аз съм за тези специалности, като изключим психологията :)

LP_girl_14
11-13-2009, 18:46
LovelyGirl права си,че наистина бала трябва да е мноого висок,особено за момичетата.Е на тва много ме беше яд!Защо някое момче с бал 28 ще влезне,а момиче с 32 например няма.И аз като теб чета правила,решавам тестове,но има такива диалектни думи и чуждици,че свят ми се завива.
Успех на всички и дано с някои да сме колеги :-)

sladur444eto0o0o
11-13-2009, 19:01
LovelyGirl, сигурна съм че с толкова много подготовка поне 5,50 на езикова не ти мърда, хубаво е че не всички се готвят толкова много, че и аз да имам шанс :)
Иначе аз си купих една книжка с тестове и от там вчера направих един за да си видя нивото - на първа имах 26 грешки, което си е пълно 2 :shock:
Така че ще се стягам и от декемри като ми минат класните почвам, смятам един ден в седмицата - събота или неделя да си отделям, дано е достатъчно.
За матурата, аз не се притеснявам, мисля, че е достатъчно май месец да се прочете някоя книжка с разработки за матура и вече си е малко и до късмет за това какво ще ни се падне да пишем. Миналата матура беше страшно лесна, дано и тази година имаме късмет!

LovelyGirl
11-14-2009, 07:24
За съжаление, аз не съм толкова сигурна.Откакто почнах тестовете за ПУ се отчаях доста.Тестовете, които правя на урока, страничните тестове - с тях се справям почти идеално, но на тези допускам не малко грешки.Всмисъл правя ги за около 4, а това за никъде не стига :(
С много упражнения и учене се надявам да стане.

sladur444eto0o0o
11-14-2009, 07:42
4 е добре, има още много време да стигнеш шестицата. Ти, иначе, как си изчисляваш оценката? Защото са ми казвали че на всяка задача е с отделна оценка и после средноаритметично. Като на задача до 5та грешка ти взимат по 10 стотни, а над 5 по 25.

LovelyGirl
11-14-2009, 10:39
Аа, аз на око ги смятам :D Не знам точно как се смятат :-o

oziris
11-22-2009, 08:36
А някой наясно ли е как става кандидатстването за чужбина, и още по-конкретно във Франция за технически университет (архитектура най-вече)? :-o

surrender_
11-22-2009, 17:27
Обмислям "Маркетинг и мениджмънт" в ВУМК ''university of portsmouth program" . Не съм проучила още добре въпроса дали е добър избор, тъй че ще се радвам ако някой има мнение за т. нар. "висше училище международен колеж" :) За жалост май никаде другаде няма тази специалност.

onetreehil
11-25-2009, 17:31
nqkoi moje li da mi kaje za izpitite v UNSS zashtoto do kolkoto pisheshe e nqkav po geograviq za dosta specialnosti ... a az 6te durja matura po geografiq i 6te e dosta po - lesno 6te u4a samo po BEL i Geografiq ... no neznam dali nqma i po matematika izpit .. ako ima po - zapoznati da mi pishe na li4no .. mersi predvaritelno

Blo0dSuGaR
11-25-2009, 19:17
Аз съм се ориентирала към СУ с Биолтехнологии,пък ако там не ме приемат ще опитам и в Пловдив с матура :)

amk933
11-25-2009, 19:18
Аз съм се ориентирала към СУ с Биолтехнологии,пък ако там не ме приемат ще опитам и в Пловдив с матура :)

Помощничката на госпожите по Сайънс е завършила това и е много печена. 8-)

Blo0dSuGaR
11-25-2009, 19:22

Дано и мен да ме приемат,за да го завърша 8-)

Loshotia
11-27-2009, 10:41

Няма как да не те приемат. Там е доста нисък балът.

Blo0dSuGaR
11-27-2009, 18:30

Няма как да не те приемат. Там е доста нисък балът.
За кое става дума- за Софийския или за това в Пловдив?
А между другото аз още не мога да разбера тоя бал нещо :? Не го схващам за какво е.Някой ще ми обясни ли :oops:

Sladurcho
11-27-2009, 20:22
А между другото аз още не мога да разбера тоя бал нещо :? Не го схващам за какво е.Някой ще ми обясни ли :oops:
Бала е сбора от оценките които са ти балообразуващи. За всяка специалност балообразуващите предмети са различни и по различен начин се смятат.Някои оценки се удвояват други утрояват а някои просто се прибавят към останалите.
Аз исках в Пловдив да ме приемаат но уви... ще си стоя в бургас и това е

Blo0dSuGaR
11-27-2009, 20:42
Бала е сбора от оценките които са ти балообразуващи. За всяка специалност балообразуващите предмети са различни и по различен начин се смятат.Някои оценки се удвояват други утрояват а някои просто се прибавят към останалите.
Аз исках в Пловдив да ме приемаат но уви... ще си стоя в бургас и това е
Благодаря.Аз не съм видяла в сайта на СУ да има колко трябва да ми е бала. :?

Sladurcho
11-27-2009, 20:54
Благодаря.Аз не съм видяла в сайта на СУ да има колко трябва да ми е бала. :?
Навсякъде ги има баловете.. особено ако имаш справочника на СУ там си пише всичко :)

PurpleDream
11-27-2009, 21:10
някой може ли да ми разкаже малко повече за икономическия във Варна... как се определя бала, оценката от матура смята ли се, държат ли се други изпити? гледах в сайта, но нищо не разбрах :-o :-o

Sladurcho
11-27-2009, 21:32
някой може ли да ми разкаже малко повече за икономическия във Варна... как се определя бала, оценката от матура смята ли се, държат ли се други изпити? гледах в сайта, но нищо не разбрах :-o :-o
Казаха ми че там дори с диплома 6.00 и оценка от кандидат-студентския изпит над 5.50и не са ги приемали.... Говорише се че трябва да бутнеш кинти че да имаш шанс.

Loshotia
11-28-2009, 04:47
Казаха ми че там дори с диплома 6.00 и оценка от кандидат-студентския изпит над 5.50и не са ги приемали.... Говорише се че трябва да бутнеш кинти че да имаш шанс.

Кой ти го каза? Някой, който не е успял да влезе ли?

За СУ дипломата не ти играе- играят ти химия и биология. Ако имаш 6.00 и по двата предмета през годината и ако беше кандидатствала тази година, ти трябваше 5, за да влезеш на първо класиране. На второ класиране баловете падат драстично, а за трето да не говорим. Това, което се изисква от теб е постоянство в ученето.

Blo0dSuGaR
11-28-2009, 09:08

За СУ дипломата не ти играе- играят ти химия и биология. Ако имаш 6.00 и по двата предмета през годината и ако беше кандидатствала тази година, ти трябваше 5, за да влезеш на първо класиране. На второ класиране баловете падат драстично, а за трето да не говорим. Това, което се изисква от теб е постоянство в ученето.
Аз в 9 клас по биология имам 5,а в 10 6.По химия в 9 -5,в 10-6 8-)

Sladurcho
11-28-2009, 09:15

Не!Каза ми го една моя бивша съученичка,която бе приета да учи там и много други познати които не са успели да влязат :)

dalches18
11-28-2009, 18:54
PurpleDream , моя приятелка кандидатства във Винса, взеха и бала от дипломата и оценките от изпитите ако не се лъжа. Вземи си книжка със примерни тестове, въпросите на изпита се повтарят почти на 90% :? И да, може да се кандидатства с матура .

PurpleDream
11-28-2009, 20:51
PurpleDream , моя приятелка кандидатства във Винса, взеха и бала от дипломата и оценките от изпитите ако не се лъжа. Вземи си книжка със примерни тестове, въпросите на изпита се повтарят почти на 90% :? И да, може да се кандидатства с матура .
мерси много :)

Shuushiii
11-28-2009, 21:09
Ох...хич не сме малко...това ме плаши искам фармация не ме интересува къде,почнах уроци по химия в образователен център,лятото почвам и биологията...11клас съм. Мн ме е страх!

krissit0
12-09-2009, 19:48
Айде и аз да се включа :D Емии значи аз съм 11клас и съм се насочила към НХА София (Индустриален дизайн или нещо такова да е ),но малко се плаша от факта,че влизането е адски трудно до колкото съм запозната.А и май се налага да почна и уроци по математика,надявам се да не е късно,ако започна лятото.Някой ,ако има съвет или мнение да казва или ако вече е там :)

onetreehil
01-07-2010, 18:24
zdraveite az si vzeh u4ebnik po geigrafiq no e izdanie 2007 .. kazaha mi na slaveikov 4e nego nai mnogo go kupuvat ... edin lilav .... nadqvam se da ne se okaje 4e ne vaji ... a vie kak se gotvite ima li nqkoi koito 6te durji matura GEOGRAFIQ hodite li na uroci .. kakvo pravite ... zashtoto nqmma vazmojnost za uroci ii dano uspeq sama da se podgotvq . daite suveti

LovelyGirl
01-07-2010, 19:43
Аз ще ходя на матура по география и уча по учебника на Булвест 2000 (един бял е). Не ходя на уроци и няма да ходя.Напълно възможно е сама да се подготвиш.Просто си учи уроците.Можеш да си купиш и книжка с пробни матури, за да се упражняваш. Успех :)

bEbsI
01-08-2010, 05:09
Славянска филология и по-специално с полски.Ако не-ще преживея и маркетинг да запиша.

lipsvashh_mi
01-08-2010, 05:17
Аз съм още далече,но горе-долу съм се ориентирал-МУ София със специалност стоматолгия(дентална медицина) или Варна.Ще видя,парво да приемат пък после...Английският много ми върви и се чудех дали да не замина към чужбина ама явно тук ще се остава :)
и аз съм като тебе-МУ стоматология,но ще е догодина кандидатстването,че съм още 11 клас :-D иначе от миналата година ходя на уроци по химия,а оттая и по биология и ми е супер натоварен графика :D

Chacho
01-08-2010, 09:33
Софийски във ФМИ, някоя от компютърните специалности. Първо желание ми е компютърни науки. А и в Технически с КСТ.

Абе хора, една учителка ми каза, че може да направят коефицента на матурите колкото този на изпитите. Някой друг да е чул такова нещо? Ще бъде голяма преебавка..

Loshotia
01-08-2010, 12:16
Мой горещ съвет към вас е да следите ако не новините по телевизията, то поне тези онлайн, защото преди доста време обявиха промените за коефициента на матурите и изпитите за Алма Матер, а вие все още не знаете. Следете страниците на Университета и другите ВУЗове, за които ще се борите

rusoto_baby_f
01-10-2010, 12:54
В България : УНСС и СУ - журналистика...
Иначе обмислям вариант и в чужбина и по специално Австрия или Швейцаря - Хотелиерство...
Има ли хора, които са решили да учат в чужбина?....Как стои въпраса с кандидатстването там...?...Документи....
Ползвате ли услугите на фирма за кандидатстването в чужбина...?..
Аз мисля да ползвам услугите на Униконсулт - http://www.uniconsult.bg/index.php?m=71&lang=1
Все пак всяка година има някакви промени, а такава фирма най-точно ще знае какво трябва да се направи...

stop_looking_at_me
01-10-2010, 21:18
Живея в Щатите. Тестовете си взех в 11ти клас. Вече кандидатствах навсякъде където исках. Приета съм в 3 университета и ми предлагат доста стипендии. Очаквам да чуя от моят фаворит, University of Chicago, и от Northwestern University - Chicago... но те по принцип си пращат решенията чак през Април, не като другите три университета. Наще не искаха да посочвам специалност, но аз сложих психология и ме приеха с това, но винаги мога да го сменя ако реша.

Успех на всички!

moon_flower
01-11-2010, 18:53

Те понеже от Варна няма да дойдат към София...
А за специалност - в НБУ графичен дизайн или фотография.Забелязвам,че всички искате да кандидатствате предимно икономика,право или медицина.Няма ли някой,който да се е насочил към изкуствата? :o

plmn
01-12-2010, 17:07

Те понеже от Варна няма да дойдат към София...
А за специалност - в НБУ графичен дизайн или фотография.Забелязвам,че всички искате да кандидатствате предимно икономика,право или медицина.Няма ли някой,който да се е насочил към изкуствата? :o

няма! повечето си мислят, че като влязат да учат право/икономика и ще станат мултимилиардери. парите, парите.

cooool
01-12-2010, 17:48
Хайде и първия кандидат академик. Ще кандидаствам в НХА - 1-ва специалност Плакат и визуална комуникация, 2-ра рекламен дизайн. :)) Ще се пробвам и в Ту София.. ама там е резерва.

tifani111
11-29-2010, 07:40
Здравейте,може да ви се строи малко глупав моят въпрос. Става дума за подреждането на специалностите.Искам да питам дали за всяка една специалност държа отделен изпит или държа един изпит за всички специалност ,които съм подредила по желания . Благодаря ви много

Yoana
11-29-2010, 11:52
СУ ФМИ, най-вече софтуерно инженерство, но в крайна сметка ще е, за където ми стигне балът. На уроци по математика не ходя, няма и да ходя, подготвям се сама, а и в училище г-жата яко ни натиска да учим :Д
Хора, на вас ще ви правят ли пробни матури в училище? Защото на мен в четвъртък ми е първата пробна по БЕЛ, а началото на януари - по 2рия предмет. Но като говоря с познати от други училища, казват, че при тях няма такова нещо..
Изкажете мнение за компютърните специалности в ТУ-Сф, че един приятел само ме кара да ходя там, защото "в СУ ще ти скъсат гъза от математика" :Д

chemist9009
11-29-2010, 13:36
Здравейте,може да ви се строи малко глупав моят въпрос. Става дума за подреждането на специалностите.Искам да питам дали за всяка една специалност държа отделен изпит или държа един изпит за всички специалност ,които съм подредила по желания . Благодаря ви много

Държиш един изпит за специалностите които покрива самия предмет.Например ако отидеш на изпит по химия в СУ.Оценката от изпита важи за всички химични специалности в университета.

chemist9009
11-29-2010, 13:40
"в СУ ще ти скъсат гъза от математика" :Д
да ти кажа навсякъде ще ти скъсат гъза от математика....няма разлика в кой университет.
8) 8) :D :D

Мисля,че софтуерното инженерство в СУ е най-добрия вариант от специалностите в ТУ-Сф.

ФМИ - Фатални Мозъчни Изкривявания :razz: :razz:

Yoana
11-29-2010, 16:07
да ти кажа навсякъде ще ти скъсат гъза от математика....няма разлика в кой университет.

ами да ти кажа имам познат във ВТУ Информатика и изобщо не се скъсва от учене, за математика да не говорим..
Оф е висшата математика не може да е чак пък толкова сложна! Като знам, че хора, които влязоха във ФМИ от олимпиадата по ит, се справят с математиката, значи все някак ще я избутаме.. :Д

chemist9009
11-29-2010, 16:13

ами да ти кажа имам познат във ВТУ Информатика и изобщо не се скъсва от учене, за математика да не говорим..
Оф е висшата математика не може да е чак пък толкова сложна! Като знам, че хора, които влязоха във ФМИ от олимпиадата по ит, се справят с математиката, значи все някак ще я избутаме.. :Д

Да ти кажа висшата математика е по елементарна от училищната.Щом ми е приятна като човек нямащ интерес към математиката.Успех в кандидатстването!

Yoana
11-29-2010, 17:19
мерси :)
Някой ходи ли вече на предварителни?