View Full Version : Логически задачи
TheSickMind
11-04-2009, 06:47
2 логически задачи, дето не мога да ги реша, трябват ми за събота...
В една гора, която се състои от дъб и бук, фирма за дърводобив е отсякла 1/4 от дъбовите и 2/7 от буковите дървета. В доклад на еколозите "Зелени патрули" се твърди, че са отсечени 1/2 от дърветата в гората. Вярно ли е това твърдение? Защо?
От съд пълен със златоносен пясък са извлекли 1/2 от всичкото злато, а след това - 1/3 от останалото злато. В резултат на което пясъкъ в съда е останал наполовина. Каква част от златоносния пясък в съда е било чисто злато?
faststep
11-05-2009, 05:17
2 логически задачи, дето не мога да ги реша, трябват ми за събота...
В една гора, която се състои от дъб и бук, фирма за дърводобив е отсякла 1/4 от дъбовите и 2/7 от буковите дървета. В доклад на еколозите "Зелени патрули" се твърди, че са отсечени 1/2 от дърветата в гората. Вярно ли е това твърдение? Защо? Тази е супер проста. Отсякли са по-малко от половината дъбови и по-малко от половината букови. Като ги съберат...логично ще са по малко от половината. Твърдението е грешно.
От съд пълен със златоносен пясък са извлекли 1/2 от всичкото злато, а след това - 1/3 от останалото злато. В резултат на което пясъкъ в съда е останал наполовина. Каква част от златоносния пясък в съда е било чисто злато? На тази задача получих 3/4. Кажи това ли е отговорът, да знам дали съм бил на правилната следа, после, ако имам време, и нея ще ти я обесня.
TheSickMind
11-05-2009, 14:08
На първата получих, че са отсекли 15/28 от гората=>твърдението е грешно, отсечени са повече от 1/2
На втората пък получих 2/3...
TheSickMind
11-05-2009, 14:10
На първата получих, че са отсекли 15/28 от гората=>твърдението е грешно, отсечени са повече от 1/2
На втората пък получих 2/3...
faststep
11-05-2009, 15:03
Няма ли някакви отговори отзаде? :-o Иначе ти как го получи отговора?
TheSickMind
11-06-2009, 12:00
Няма ли някакви отговори отзаде? :-o Иначе ти как го получи отговора?
Отговори няма, на листче са :|
На 1:
Май се решил/а, че дъбове/букове са 50/50, обаче не са. Просто събрах 2/7+1/4 и получих тва...
2: сметки, глупости... и аз не помня вече как я реших :D
MuTuTyYy
11-10-2009, 17:18
Пф, на първата не знаеш, колко са буковите и дъбовите дървета (дали са по равно или не). Няма как да разбереш дали половината са отсечени или там квото беше, сиреч няма решение.
На втората е написано колко злато е извлечено ама дали е чисто :neutral: ... това са глупави задачи, няма логика в тях за да са логически :?
faststep
11-11-2009, 06:48
Пф, на първата не знаеш, колко са буковите и дъбовите дървета (дали са по равно или не). Няма как да разбереш дали половината са отсечени или там квото беше, сиреч няма решение.
На втората е написано колко злато е извлечено ама дали е чисто :neutral: ... това са глупави задачи, няма логика в тях за да са логически :?
Ми като не можеш да ги решиш, много ясно, че са глупави. 8-) Задачите са ясно формулирани и имат конкретно решение, даже имам помагалото, откъдето са извадени. Отговорите им също ги има. :)
d3sincet0y
11-11-2009, 12:56
на първото:
мисля, че е: 1/4+2/7=7/28+8/28=15/28, което е по-голямо от 1/2, защото в случая 1/2=14/28
=>15/28>14/28
на второто:
1/2+1/3 от 1/2=1/2+1/3х1/2=1/2+1/6=3/6+1/6=4/6=2/3
защото при първото извличане е извлечено половината от количеството, а тази 1/3 е извлечена от другата половина, т.е. 1/2+1/3 от 1/2
:-P
Според мен:
За първата - твърдението е грешно;
Няма как да са отсекли половината (или повече) от всички дървета в гората, при положение, че са отсечени по-малко от половината и от двата вида дървета, без значение дали първоначално те са били по равно или не.
Казано по друг начин:
А - първоначален брой дъбови дървета
B - първоначален брой букови дървета
a - останал след сечта брой дъбови дървета
b - останал след сечта брой букови дървета
След като знаем, че
а > А/2; и
b > B/2; то
(a+b) > (A+B)/2
Останалите в гората дървета след сечта, са повече от половината от първоначалният им брой
За втората - съотношението злато:примеси е 3:1
От общото количество злато в съда са отнети първо 1/2 и после 1/6 (1/3 от останалата 1/2) - общо 2/3 (4/6), след което в съда са останали 1/3 (2/6) от златото и 1/2 от цялото съдържание. Но тъй като 2/3 от златото са равни на 2/4 (1/2) от цялото съдържание то 1/3 от златото е равна на 1/4 от цялото съдържание. Следователно остатъкът в съда съдържа 1/4 (от цялото) злато и 1/4 (от цялото) други примеси. От тук можем да заключим, че в началото в съда е имало 3/4 злато и 1/4 примеси или златото и примесите са в съотношение 3:1