Влез

View Full Version : аз- готвачът

POLLINA
11-10-2009, 12:26
нека тук си помогаме за готвенето, някакви рецешти, когато някои има нужда.
аз съм много зле с готвенето, признавам си. не мога да направя дори една супа 8-)

lubomirky
11-10-2009, 14:17
и аз имам голямо желание ;дд ако някой е добър като готвач нека да сподели как се правят най-лесните неща, колко време се чака и такива работи ;>

kalashnik
11-10-2009, 16:14
Аз пък съм много добър в готвенето, но готвя само когато нашите ги няма и съм много гладен, а съм си изхарчил кинтите, иначе си поръчвам храна. Ако на някого му трябват някакви рецепти ще помогна с удоволствие.

cookie_master
11-10-2009, 17:17
мога да споделя как се прави таратор 8-)

AraBella
11-10-2009, 17:39
Аз и това не мога.Само яйца мога да правя.Веднъж се опитах и картофи да изпържа,но не посмях втори път :D Ще е хубаво някой разбирач да ни помогне. :D

POLLINA
11-10-2009, 17:41
някой да ми сподели как се прави МУСАКА 8-)

ameli
11-10-2009, 17:43
аз си имах една тетрадка с рецепти, но я загубих :( сега почнах нова и имам само 3 :( едната е за торта, другите са си мои бъркочи. мога да давам рецепти от кулинарния журнал-имам няколко броя :)

AraBella
11-10-2009, 17:43
Ето това намерих в нета,дано ти помогне :D
Продуктите са за 5/6 порции:

500 гр. кайма смес
1 глава лук
1 домат
картофи
чубрица
магданоз
черен пипер
сол
червен пипер
олио

* задушаваме на ситно нарязания лук в олиото /можеш да добавиш малко сол - това е от хитринките на баба ми/
* добавяме подправките на вкус
* след това се добавя и каймата. С дървена лъжица се стрива докато стане гладка смес и изчезнат бучиците и се задушава
* добавят се и настъргания домат /ако е необходимо се добавя и малко вода/, задушава се на тих огън докато водата изври.
*в тавичка се поставя един пласт от нарязани на дребни кубчета картофи, може да посолиш малко
* разстилаш сместа с каймата върху картофите и покриваш плътно с още един пласт картофи на кубчета
* долива се топла вода около 2/3 от височината на тавичката. Пече се докато водата изври
* когато водата е извряла и картофите са изпечени се прави застройка от 1 кофичка кисело мляко и 4 яйца. Ако искаш да имаш пухкава коричка върху мусаката може да сложиш и малко сода за хляб.

BERCUT
11-10-2009, 18:27
Аз и това не мога.Само яйца мога да правя.Веднъж се опитах и картофи да изпържа,но не посмях втори път :D Ще е хубаво някой разбирач да ни помогне. :D Ето една рецепта за пържени картофи, която като ходя при баба ми в Екатеринбург през лятото винаги ми прави и са много вкусни. Кръстил съм ги "Пържени картофи по руски":

Картофите се нарязват на тънки парчета. Слагат се в тиган с капак, на дъното на който е сипано малко олио.Включва се котлонът. След 20 минути отваряме капака, поръсваме горните картофи със сол, след това с лъжицата бъркаме, така че долните картофи да дойдат по-отгоре. Посоляваме отново - понеже сега отгоре са картофи, които не сме солили.
Захлупваме с капака и след още 10-15 минути. Всичко зависи и от това колко е силен котлонът, така че е хубаво да се пробват дали са готови. Чудесни са, като се поръсят със сирене.

sasha_90
11-10-2009, 18:56
Лесно се прави не е кой знае колко сложно и скъпо.За продукти-зависи от това кой как я прави.Напоследък аз я правя в тенджерата.
Трябват ти:картофи,кайма,лук,червен пипер,сол,чубрица(може и бахар и дафинов лист)
Начин на приотвяне:Запържва се лукът,после каймата,а накрая картофите.След като те се запържат,слагаш вода+подправките.Солта аз я слагам,чак,когато станат готови картофите.

kombarka
11-10-2009, 19:20
Аз мога да правя спагети със сос Болонезе 8-) ... всичко си пише на опаковката 8-)

tanchu
11-11-2009, 07:36
Аз правя кекс,палачинки,пържени картофи,гръцка салата,домати пълнени със сирене.. и гледам вечер Жак Пепе по Fitnes (тв)..понякога прави доста лесни неща :-D

anity92
11-11-2009, 09:54
аз някъде преди две седмици като по чудо направих гръцка салата 8-) ..
незнам какво ме прихвана обаче доста добре се получи.. все пак като за начинаеща стана идеална .. :-D даже си го документирах това огромно събитие ;D .. ето и снимчица на салатката:

http://prikachi.com/files/1154915t.jpg

п.п. ако след някой друг ден пак ме прихванат да направя нещо друго ще постна снимка 8-)

clever
11-11-2009, 09:57
мога да помогна за сготвянето на Нескуик ! :lol: :lol: :lol: :razz:

п.п.готина темичка ;) :D

AraBella
11-11-2009, 12:16
Ето една рецепта за пържени картофи, която като ходя при баба ми в Екатеринбург през лятото винаги ми прави и са много вкусни. Кръстил съм ги "Пържени картофи по руски":

Картофите се нарязват на тънки парчета. Слагат се в тиган с капак, на дъното на който е сипано малко олио.Включва се котлонът. След 20 минути отваряме капака, поръсваме горните картофи със сол, след това с лъжицата бъркаме, така че долните картофи да дойдат по-отгоре. Посоляваме отново - понеже сега отгоре са картофи, които не сме солили.
Захлупваме с капака и след още 10-15 минути. Всичко зависи и от това колко е силен котлонът, така че е хубаво да се пробват дали са готови. Чудесни са, като се поръсят със сирене.
Мерси много.Когато имам възможност ще я пробвам :-)

bloodymirror
11-12-2009, 13:17
мога да споделя как се прави таратор 8-)

Да,и аз.. много обичам =D

ameli
11-12-2009, 13:25
веднъж ядох едни картофи, бяха с финна коричка и копър и сиренце ... някой знае ли как се казват (рецепта, може и снимка)

Ето една рецепта за пържени картофи, която като ходя при баба ми в Екатеринбург през лятото винаги ми прави и са много вкусни. Кръстил съм ги "Пържени картофи по руски":

а колко трябва да е силен котлона? и задължително ли е да е в тиган, не може ли в тенджера? колко олио се слага - давай рецептите с точности, за да стане по-добре :)

LuxurySk0B
11-15-2009, 09:35
Аз не мога и филия да намажа

tonie__
11-15-2009, 09:38
аз не мога НИЩО! 8-) дори специално за мен купуват нарязан хляб и нарязани колбаси,че да не си одрежа пръстите к'вато съм саката :D

ToniStoraro
11-15-2009, 12:21
ама тя тая тема се обърна на Кой може да готви, кой не може. Такава тема имаше. Идеята е, доколкото разбирам аз, да споделяме рецепти и ако някой има въпрос - който може, да му отговори.
Помеже няма въпрос ще споделя една моя любима, за курабийки, ама от ония хубавите, домашни, които са поръсени със захар

Необходими продукти

3 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио (даже слагам понякога малко по-малко, ако искате може и 3/4)
1 лъжичка сода
кората на един лимон (незадължително, ако ви харесва, аз лично не ползвам лимон)
1 разбит жълтък и малко захар за най-накрая

Начин на приготвяне

Първо се разбиват много добре яйцата и захарта.
След това се прибавят олиото, киселото мляко, содата и настърганата кора на лимона.
Меси се тесто по познатия мисля на всички начин. Разточва се на не много дебел пласт, около 1 пръст и се оформят курабийките с формички или, ако нямате формички с чаша или де правят като кюфтета на форма.
Редят се в леко намаслена тавичка, като не трябва да са наредени много на гъсто, защото при печенето доста се уголемяват.
След като се наредят в тавата, всяка една по отделно се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар.
Изпичат се в загрята фурна при температура 180-200 градуса и внимавате да не загарят. Надявам се, ако някой пробва, да му хареса.

courtney
11-15-2009, 12:26
аз не мога НИЩО! 8-) дори специално за мен купуват нарязан хляб и нарязани колбаси,че да не си одрежа пръстите к'вато съм саката :D
:lol: :lol: На мен затова салата не ми дават да правя, и малката ми сестра обикновено я прави. :lol:
Иначе мога да варя яйца и да правя таратор! 8) 8-)

shakira96
11-16-2009, 12:27
Аз ОБОЖАВАМ да готвя! Ето и една лесна рецепта от мен:

Кошнички от салам (за 6 човека)
Продукти: 8 - 10 филийки салам, дебели около 1см, пюре от картофи (спанак), 2 - 3 твърдо сварени яйца, червен пипер.
Приготовление: Изпържваме салама, който изменя формата си и наподобява кошница. Пълним с пюрето и наръсваме ситно нарязаните яица.

Успех!

alexandraloui
11-19-2009, 14:14
ъм...аз мога да пържа картофи,да правя руска салата,да правя спагети,готови супи :lol: ,club сандвич,гръцка салата,пиле с картофи,кекс 8-)

petrunka
11-19-2009, 18:42
Веднага ще ти споделя, само че аз я правя с хляб(вместо с картофи).

За 5 порции ти трябват:
250 г. мляно месо(кайма)
250 г. сух хляб
Червен пипер
Черен пипер
Сол на вкус
100 г. прясно мляко
100 г. натрошено сирене
2 глави лук
3 връзки магданоз
3 червени домата
70 милилитра олио(около 4-5 супени лъжици)
1 супена лъжица доматено пюре

Приготовление:
Нарязваш хляба на кубчета, слагаш го в тава и го запичаш докато придобие златист цвят
Нарязваш лука и го задушаваш - слагаш олиото и малко вода, добавяш лука, като се загрее мазнината и чакаш докато - докато придобие прозрачен цвят.
Добавяш каймата и слагаш червен пипер. Каймата се разбърква докато стане дребнозърнеста маса. После добавяш сиренето, доматеното пюре, черния пипер, солта, хляба, прясното мляко и магданоза(ситно нарязан, естествено). Добре разбъркваш получената смес.
Нарязваш доматите на кръгчета и ги поставяш върху тавата(това не бих казал, че е задължително, но го пишеше в рецептата) и изсипваш равномерно сместа. Слагаш тавата във фурната и я печеш 20-25 минути на 180 градуса(мисля, че е по-добре фурната предварително да е загрята, ама то и без това първо печеш хляба в нея, просто няма да я изключваш).
Ястието е висококалорично, една порция е някъде към 600-700 калории и е много засищащо.
П.П.Като разчиствала, баба ми случайно намерила някакви стари листчета с рецепти за ястия със сух хляб и реших да пробвам мусаката и беше невероятно вкусна. Така се роди идеята за тази може би малко странна комбинация

cherrygloss
11-27-2009, 17:48
Аз мога спагети,баница,пица,яйца и салати разни..Само основни неща :D
И не мога да беля каквото и да е без белачка.. :razz: :razz:

Neopitom3na
11-27-2009, 20:57
е аз съм много добра... :D

kris4ety14
11-27-2009, 21:12
ама тя тая тема се обърна на Кой може да готви, кой не може. Такава тема имаше. Идеята е, доколкото разбирам аз, да споделяме рецепти и ако някой има въпрос - който може, да му отговори.
Помеже няма въпрос ще споделя една моя любима, за курабийки, ама от ония хубавите, домашни, които са поръсени със захар

Необходими продукти

3 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио (даже слагам понякога малко по-малко, ако искате може и 3/4)
1 лъжичка сода
кората на един лимон (незадължително, ако ви харесва, аз лично не ползвам лимон)
1 разбит жълтък и малко захар за най-накрая

Начин на приготвяне

Първо се разбиват много добре яйцата и захарта.
След това се прибавят олиото, киселото мляко, содата и настърганата кора на лимона.
Меси се тесто по познатия мисля на всички начин. Разточва се на не много дебел пласт, около 1 пръст и се оформят курабийките с формички или, ако нямате формички с чаша или де правят като кюфтета на форма.
Редят се в леко намаслена тавичка, като не трябва да са наредени много на гъсто, защото при печенето доста се уголемяват.
След като се наредят в тавата, всяка една по отделно се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар.
Изпичат се в загрята фурна при температура 180-200 градуса и внимавате да не загарят. Надявам се, ако някой пробва, да му хареса.

А защо няма брашно? :shock:

ToniStoraro
11-28-2009, 07:15
опа, забравил съм да кажа - след като се направи сместа- брашно колкото поеме

BERCUT
11-28-2009, 08:36
веднъж ядох едни картофи, бяха с финна коричка и копър и сиренце ... някой знае ли как се казват (рецепта, може и снимка)

а колко трябва да е силен котлона? и задължително ли е да е в тиган, не може ли в тенджера? колко олио се слага - давай рецептите с точности, за да стане по-добре :) Аз само в тиган съм пробвал, в тенджера не съм. А за котлона - в зависимост от печката, има и печки с по-силни и по-слабико котлони, но да кажеме толкова силно колкото и при обикновенните картофи.

anonimchetou
11-28-2009, 09:08
Така преди готвех повече но сестра ми се занимава. Приятелят ми ми прави яйца с домати и аз мн се зарибих да си правя.
Нарязвам на ситно домата като гледам да запазя сока му. Слагам го във вече сгорещеното олио и бъркам 1-2 минути след което чуквам яйцата и бъркам всичко докато се изпържат.Ако някой се инетресува мога да питам татко за някоя виетнамска рецепта понеже той готви страхотно.. спагети .. и тем подобни.. ако се инетресувате ще постна някоя виетнамска рецептичка.

Neopitom3na
11-28-2009, 09:42
^ чакаме :P

daru6a1
12-11-2009, 18:04
Готвя всичко !! Става вкусно ,, а и имам собствени рецепти ,, дори съм ги пускала по интернет :) Ако има нещо обръщайте се към мен :) Готвя всякакви супички и манджички ,,кексове и тестени изделия,, сладка ,, тортички ,, пудинги и кремчета :grin: В кухнята се забравям .. :smt007

kuklichka_bg
12-11-2009, 18:26
Аз преди знаех една за кексчета за 3 минути,ама сега не мога да се сетя как беше. :?

lovey0u
12-11-2009, 18:27
не мога да готвя :lol:
само пържени яйца и картофи

скоро се опитах да направя Cookies http://neighborsgoblog.dallasnews.com/cookies.jpg
имах рецепта. направих УЖ всичко както трябва, а накрая не се получи това което искам. и все пак станаха някакви курабийки :D

liim0nka
12-11-2009, 20:18
Аз пък не мога да нарежа един хляб дори..мога единствено да си мажа филийки..и да нарежа примерно домати краставици..това е 8-)
и искам да се науча да работя с фурната, защоото е с 234 копченца..за въздух че отгоре че отдолу.. :D

petrunka
12-18-2009, 08:48
Готвя всичко !! Става вкусно ,, а и имам собствени рецепти ,, дори съм ги пускала по интернет :) Ако има нещо обръщайте се към мен :) Готвя всякакви супички и манджички ,,кексове и тестени изделия,, сладка ,, тортички ,, пудинги и кремчета :grin: В кухнята се забравям .. :smt007

Може ли да дадеш някакъв линк, където си публикувала тези свои рецепти? Конкретно ме интересува някаква манджа, която засища за дълго.Ако имаш свежи идеи, може да дадеш някоя :)

daru6a1
12-18-2009, 19:54

Може ли да дадеш някакъв линк, където си публикувала тези свои рецепти? Конкретно ме интересува някаква манджа, която засища за дълго.Ако имаш свежи идеи, може да дадеш някоя :)

Ами не се сещам къде бяха .. Много отдавна ги побликувах и заради това .. :) Иначе за манджа която насища .. мМ чеки да Помисля .. :-o

Ами манджички точно не мога да ти кажа .. но ястия и супи ще ти дам няколко заглавия за рецепти ,, а ти кажи коя ти допада само като чуеш заглавието и ти пращам рецептата веднага .. :

Ястия::

Тиквички с кисело мляко
Зелен фасул
Мусака
Вегетарианска мусака
Задушени гъби
Гъби с масло
Ориз с маслини
Сиренна каша
Панирани кремвирши
Картофи с шунка - на фурна
Наденичка
Задушено пилешко
Кебапчета
Кюфтета на скара
Варени яйца
Таратор 8-)
Кисело зеле

Ако някой друг се интересува .. пРавя над 80 вида салати .. над 20 вида сандвичи .. над 30 вида предястия от зеленчуци , яйца , риба , месо и др .. над 50 вида яйца и омлети .. над 150 супи (с бульони,месо,риба,птици. . без месо - студени и кремсупи ) .. над 40 вида сосове .. над 20 вида гарнитури .. над 700 вида ястия .. десетина ястия на скара .. около 40 вида общо включващи баници , пити , милинки , тутманици и юфки .. дванайсетина козунаци .. десетина вида соленки .. А да не говоря за дребни сладки - различни бисквити ,, кейкове ,, рула ,, торти ,, кремове и глазури за торти ,, плодови сладкиши ,, десерти от грис и орис ,, десерти без тесто ,, плодови салати ,, кремове и кисели,, желирани десерти ,, сладоледи ,, Бонбони ,, напитки и други .. Не искам да се хваля с това ,, просто помагам в избора на продукти на масата по празници и във всекидневието .. :)) Наследствено ,, защото майка ми и леля ми са сладкарки и така .. Умело от малка се занимавам да си приготвям сама неща .. ама не защото някой ме е карал ,, а аз така искам ! Ако някой иска рецепти ,.. имам над 20 рецептурници да питат .. Отговарям и на лично съобщение :))

Jus7DreamBoy
12-18-2009, 20:58
Аз готвачът днес изгорих лещата и трябва ще да я изливам през прозореца ....

petrunka
12-19-2009, 21:04

Ами не се сещам къде бяха .. Много отдавна ги побликувах и заради това .. :) Иначе за манджа която насища .. мМ чеки да Помисля .. :-o

Ами манджички точно не мога да ти кажа .. но ястия и супи ще ти дам няколко заглавия за рецепти ,, а ти кажи коя ти допада само като чуеш заглавието и ти пращам рецептата веднага .. :

Ястия::

Тиквички с кисело мляко
Зелен фасул
Мусака
Вегетарианска мусака
Задушени гъби
Гъби с масло
Ориз с маслини
Сиренна каша
Панирани кремвирши
Картофи с шунка - на фурна
Наденичка
Задушено пилешко
Кебапчета
Кюфтета на скара
Варени яйца
Таратор 8-)
Кисело зеле

Ако някой друг се интересува .. пРавя над 80 вида салати .. над 20 вида сандвичи .. над 30 вида предястия от зеленчуци , яйца , риба , месо и др .. над 50 вида яйца и омлети .. над 150 супи (с бульони,месо,риба,птици. . без месо - студени и кремсупи ) .. над 40 вида сосове .. над 20 вида гарнитури .. над 700 вида ястия .. десетина ястия на скара .. около 40 вида общо включващи баници , пити , милинки , тутманици и юфки .. дванайсетина козунаци .. десетина вида соленки .. А да не говоря за дребни сладки - различни бисквити ,, кейкове ,, рула ,, торти ,, кремове и глазури за торти ,, плодови сладкиши ,, десерти от грис и орис ,, десерти без тесто ,, плодови салати ,, кремове и кисели,, желирани десерти ,, сладоледи ,, Бонбони ,, напитки и други .. Не искам да се хваля с това ,, просто помагам в избора на продукти на масата по празници и във всекидневието .. :)) Наследствено ,, защото майка ми и леля ми са сладкарки и така .. Умело от малка се занимавам да си приготвям сама неща .. ама не защото някой ме е карал ,, а аз така искам ! Ако някой иска рецепти ,.. имам над 20 рецептурници да питат .. Отговарям и на лично съобщение :))

еми от тези ястия, които ми изброи,най-ми допада мусаката. Аз попринцип я правя с хляб, но ако знаеш как се прави с картофи може да пратиш рецептата(може и на лично да я пратиш, аз ти писах лично със абсолютно същото съдържание като предишното мнение).

DieselBlood
12-19-2009, 22:16
Ако тръгна да готвя,ще подпаля кухнята. :D :D

graphicflower
12-19-2009, 23:36
Аз съм толкова добра готвачка, че миналия път когато правехме пържени картофи с гаджето подпалихме покрива и си пеехме през това време " The roof is on fire" :grin:

onqtam
12-20-2009, 09:03
като пържите картофите по средата на пърженето ги "разполувявате" и "намачквате" и ги оставяте да се допържат. стават супер мазни и вкусни :grin: :grin: :grin: