View Full Version : Сестра ми има "гадже"
gia_sena_mono
03-31-2010, 09:24
Здравейте! :)
Имам проблем и се чудя как да подходя.
Разбрах, че сестра ми, която е 5 клас, се движи с някакво момче, което е от 8 клас. Не искам да се занимава, още е малка, и да прави глупости. Родителите ми уж я наказаха да не излиза, но нищо не промениха или по-скоро не се постараха да променят. Не подходиха правилно. А и наказанието да не излезе с децата не е решение. Искам да поговоря с нея, но тя няма да иска да ми каже нищо или да ми сподели. Не искам да върши глупости!
И днес баба ми каза, че децата, които са от училището на сестра ми, й подметнали, че нещата не са както трябва. Казали й, че влизали в тоалетните. :( Не знам какво точно правят, но искрено се надявам да не е това, което си мисля. А както знаете хормоните на 14-15-годишните бушуват яката! :o
Моля посъветвайте ме как да постъпя!
northernice
03-31-2010, 10:42
Прати баща си да понаплаши келеша да не се занимава с малки момичета и всичко е 6 :D
kalpazanka
03-31-2010, 11:00
Първото, което ми идва на ум, е да се опиташ да я предразположиш да поговорите. Постарай се да сдържаш гнева си, поне пред нея. Другото, за което се сещам, е да я понаплашиш за бременност, болести и т. н.
В много деликатна ситуация се намираш, а ако "изтървете" хлапето, нещата могат да станат още по-зле.
Вариантът татко ти да сплаши келешчето е удачен, лошото е, че след това самочувствието на сестра ти ще е смачкано, защото подобни ситуации се раздухват и не убягват от вниманието на подиграващи се мършички /но това май е по-малкото зло/.
П. С. Трия спама.
Споко повечето дечица са така,но не мисля че правят нещо в тоалентите просто се лигавят ти не се притеснявай.Хубаво е,че искаш да помогнеш на сестра си.Отиди и сритай оня от 8 клас или кажи на сестра си,че я обичаш и че не искаш да и се случи нищо лошо.Просто поговори с нея .. ддз :)
gia_sena_mono
03-31-2010, 11:12
Първото, което ми идва на ум, е да се опиташ да я предразположиш да поговорите. Постарай се да сдържаш гнева си, поне пред нея. Другото, за което се сещам, е да я понаплашиш за бременност, болести и т. н.
В много деликатна ситуация се намираш, а ако "изтървете" хлапето, нещата могат да станат още по-зле.
Вариантът татко ти да сплаши келешчето е удачен, лошото е, че след това самочувствието на сестра ти ще е смачкано, защото подобни ситуации се раздухват и не убягват от вниманието на подиграващи се мършички /но това май е по-малкото зло/.
П. С. Трия спама.
Да, но тя е на 12 и родителите изобщо не са говорили с нея за секс.Не са и обяснили нищо, както и на мен. Аз съм вече на 20 и веднъж не е ставало дума за секс, камо ли пък да ми обяснявят кое трябва и кое не, което смятам, че е огромна грешка! Така никога няма да споделям нищо по-интимно пред тях.
За сплашването - баща ми не е от онези властни хора или всяващи ужас и страх,ако щете. Така, че това не мисля, че ще свърши работа. Майка ми пък най-много да й се скара.
Искам аз да я "просветля", но не знам как да я накарам да се отпусне и да ми сподели, още повече пък да се вслуша в думите ми. :o :o :o :o
DesireToFire
03-31-2010, 12:33
Разкажи и ти за приятеля си (ако имаш) или за някой бивш когато си била по-малка и после я питай и тя да ти разкаже. Дръж се като приятел, не й прави забележки, направи така че да се чувства сбободна да ти каже всичко. Ако ти споделяш с нея и тя ще го направи.
Forest_girl
03-31-2010, 12:38
А ти защо си мислиш, че имаш право да се месиш в живота на сестра ти?
SmilezZz
03-31-2010, 13:06
ама тя е още на 12 - рано й е за гаджета,камо ли със 15 годишно момче..
Все пак тя е малка и едва ли знае за секса и тем подобни..
Иначе както казаха по-горе предразположи я да си поговорите..
Отвори темата,започни да разказваш за тебе,когато си била на нейните години и т.н..След като се почувства готова - ще ти каже..Или ДАНО..
Успех !!
d3sincet0y
03-31-2010, 13:07
не става въпрос за месене в живота и за права, а за това, че обича сестра си и иска да я предпази, защото аз като гледам какви неща стават по коридорите на нашето училище, чак страх ме хваща... някакви си келешчета по на 11-12 години ми се натискат по ъглите и т.н. :? :? :? :x :x
kalpazanka
03-31-2010, 13:10
Ти, ако чуеш, че 12-годишната ти сестра я налазват в училищните тоалетни, няма ли да се намесиш?!
Biskfitka
03-31-2010, 13:19
Ти, ако чуеш, че 12-годишната ти сестра я налазват в училищните тоалетни, няма ли да се намесиш?!Не знам за нея,ама аз ако чуя това за сестра ми-бой и на двамата 8-) :booooomb: :booooomb:
Найстина е малка за натискане в тоалетни и т.н.-Започни с някаква тема.Например питай я дали има цикъл (дори и да знаеш отговора..).След това започни със секса.Кажи й,че е Много малка за такива неща,че дори и натискане в тоалетните (а така може да започнат да и викат по начини,които 100% няма да и харесат...защото такова впечатление се създава...).Момче на 15 години (щом е 8ми клас..) определено мисли за секс.Ако трябва я наплаши малко,че ще я зареже и ще й е гадно и т.н.
А за тези дето казаха да не й се меси в живота-тя е 5ти клас.. :? да беше на 14 например-добре (въпреки,че пак е малко..).Тя го прави за доброто на сестра си,не ''за да и пречи на любовния живот..''.
Сестра ми е на 10.. :o виждала съм нейни приятелки (5-6 клас) да се бият заради момчета :razz: ....
Хубаво е,че искаш да помогнеш на сестра си.. :)
Molzinka
03-31-2010, 13:58
Първо поговори с нея и ако нищо не стане действай сама и отиди да сплашиш онзи кретен 8)
Forest_girl
03-31-2010, 14:12
Това, че има гадже не значи, че ще прави ходи в тоалетните... аз бих имала повече доверие на сестра ми. Освен това можеш само да поговориш с нея за тези неща и то по-скоро като приятелка...тя сама ще реши какво да прави. Ти като си била колкото нея никой не ти се е мешал, нали?
silvana95
03-31-2010, 15:26
егати развратното поколение ... :shock: :shock:
gia_sena_mono
03-31-2010, 15:29
Спести ми простотията и елементарното си мислене!
gia_sena_mono
03-31-2010, 15:33
Това, че има гадже не значи, че ще прави ходи в тоалетните... аз бих имала повече доверие на сестра ми. Освен това можеш само да поговориш с нея за тези неща и то по-скоро като приятелка...тя сама ще реши какво да прави. Ти като си била колкото нея никой не ти се е мешал, нали?
Не е, но и не съм тръгвала по момчета в пети клас! Може да съм харесвала някой, но само толкова! Нито съм ходила с някой, нито нищо!
Напълно си права, че трябва да поговориш с нея. Ако тя прави нещо в тоалетните , после ще съжалява много, и ти ще се чустваш виновна, че си могла да я спреш (лично мнение ;) ). Както казаха по горе поговори с нея като приятелка и й дай някакви съвети. Не й се карай и такам. Успех :)
Forest_girl
03-31-2010, 17:32
Не е, но и не съм тръгвала по момчета в пети клас! Може да съм харесвала някой, но само толкова! Нито съм ходила с някой, нито нищо!
Това не значи, че тя няма право да го прави...
Според мене е много гадно това. Поговори с нея, ако мислиш, че има нещо, ама тва да плашиш момчето и такива глупости са много гадни. Сестра ти заслужава лично пространство и има право на избор. Не мисля, че трябва да и се месиш..
kalpazanka
03-31-2010, 18:05
И ако надуе корема или лепне венерическо заболяване?!
Ако се касае за сестра ти, така ли ще браниш личното й пространство?!
someonerandom
03-31-2010, 19:04
Прекалено бързо наскачахте на най-лошия вариант.Никой ли не се замисли,че може всъщност и нищо да не правят?Да не говорим,че даже не е 100% сигурно дали баба ти не е разбрала грешно(бабите имат такъв навик 8-) )или децата да са си направили майтап.Според мен има прекалено много променливи,че да сплашваш момчето,да говорите за надуване на корема и т.н
Forest_girl
03-31-2010, 20:26
Прекалено бързо наскачахте на най-лошия вариант.Никой ли не се замисли,че може всъщност и нищо да не правят?Да не говорим,че даже не е 100% сигурно дали баба ти не е разбрала грешно(бабите имат такъв навик 8-) )или децата да са си направили майтап.Според мен има прекалено много променливи,че да сплашваш момчето,да говорите за надуване на корема и т.н
Така е! Имай и малко доверие...
LittleCuteStar
03-31-2010, 20:31
Малко тъпо мнение но не искам да повтарям всичко !
А за тези слухове сигорни ли са ?
Ако питаш мен трябва да провериш сама :? не се знае какво ще кажат тея лапета ! :shock:
А и между другото Forest_girl как не те интересува бе ако нещо стане кво ще правиш знаеш ли кво ще е в вас никой няма да смее да я погледне (сестра ти ) и за нея ще е много кофти за теб също !!!
Forest_girl
03-31-2010, 20:43
А и между другото Forest_girl как не те интересува бе ако нещо стане кво ще правиш знаеш ли кво ще е в вас никой няма да смее да я погледне (сестра ти ) и за нея ще е много кофти за теб също !!!
Не съм казала, че не ме интересува! Бих поговорила с нея и бих я предупредила за опасностите, но бих уважила нейния избор!
LittleCuteStar
03-31-2010, 20:48
Окс без лоши чуства наистина до някаде те подкрепям че наистина си има собствен живот
Sorry ако съм те засегнала :) ;)
Biskfitka
03-31-2010, 21:18
Е тя авторката не може да я накара да се раздели с момчето.Поне да я предупреди да не прави глупости...
kalpazanka
04-01-2010, 06:26
Прекалено бързо наскачахте на най-лошия вариант.
А замисляш ли се защо?!
Ето ти жив, при това пресен пример как 13 годишна се панира дали е бременна, защото не е искала презерватив, а гаджето й на 14 не я е предупредило за рисковете.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=328270
Затова ми настръхват косите и съм говорила отдавна с брат ми, обяснила съм му някои работи и съм му обещала, ако има проблем, да ми споделя и да се опитам да му помогна. Отделно съм му казала без шушлек да не действа. И последно- ако го е срам в аптеката да си поиска, ще му купувам аз! Здравето на хлапето е по-важно от личното му пространство.
Затова и напълно разбирам авторката.
WaterLilly
04-01-2010, 07:35
Съгласна съм с другите, че трябва да поговорите за секса. Може да е ужасно и неудобно, но все пак тя е 5 клас и щом родителите ви не са й казали, може да не знае всичко.
За тези, които казват, че може и да не са верни слуховете - true, true, ама като знаете на колко години го правят вече българските деца (масово 12, 13), каква причина имате да не вярвате?
Alex4o0o
04-01-2010, 09:38
Предлагам да я заведете на гинеколог...мисля,че ако се разбере че не е девствена не мисля че майка ти баща ти баба ти или който и да било ще останат безразлични.Тогава ще има доста по сериозно наказание.Ти спомена че баща ти неможе да го сплаши-но неможе да нямате някой як роднина или приятел.Момичето ще се "посрами" пред отбраното си общество от приятели-ми преместете я в друго даскало.Но в днешно време е така - 5 клас пушат в градинките с 7 и се натискат...така че нищо не ме учудва.
Спокойно тя е само на 12, надали ще се стигне дотам. Според мен поговори с нея това трябва да е достатъчно... Вече аз не виждам какво повече, от това можеш да направиш :)
Unendlich
04-01-2010, 12:43
Спокойно тя е само на 12, надали ще се стигне дотам. Според мен поговори с нея това трябва да е достатъчно... Вече аз не виждам какво повече, от това можеш да направиш :)
Абе на колкото и да е, не се знае кой как може да я излъже. Това, че ние сме запознати с много неща и гледаме да се предпазваме, не значи, че при всички е така. Повечето нямат грам сексуална култура, но са тръгнали да се шият наляво и надясно. Авторката е права, иска да защити сестра си, 5 клас е все пак, а онзи 8-ми клас.. кой знае какво иска от нея :? Авторке, опитай се да поговориш по някакъв начин с нея, въпреки че не ми се вярва да те слуша много-много, сигурно си мисли вече, че е голяма и знае всичко. Може би трудно ще спечелиш доверието 'и до толкова, че да ти споделя какво става с тази история. Ако тя самата не иска да поправи грешката си и да 'и влезе малко ум в главата, доста трудно ще я научиш. А вашите правят груба грешка, че не говорят за тези работи. В стремежа си да ви предпазват към такива неща, те ви тласкат точно в обратната посока. Дано имаш успех и не се случи нищо фатално !
marin4itu
04-01-2010, 19:41
Въпреки, че имам брат на почти 12 години от малък съм го научила, че всичко, което не може да каже на нашите, може да го каже на мен. Говорила съм с него за много неща, дори за секса и то в подробности. Трябва постепенно да изградиш едно доверие в сестра си и да не я клюкариш на ваще (разбира се ако не е нещо важно). Трябва ти да почнеш да й споделяш малко по малко и тя сама ще почне. Само недей да тръгваш да я нападаш и съдиш.
mArMaLaDkA
04-01-2010, 21:13
И аз в 5 клас си имах някакво другарче, с което обаче не сме правили секс( :lol: ), даже май и не сме се и целували. :razz:
Ако сестра ти е умно хлапе, ще си опича акъла навреме и няма да прави глупости. В противен случай, ако щеш и да я посиниш от бой и да я заключиш вкъщи, тя пак ще намери начин да отиде и да направи това, което стадото я е навило или това, което тя сама си е навила на пръста, че трябва да прави. Тея разговори се водят о време, а не, когато вече ножът е опрял до кокала(въпреки, че в случая е много силно казано).
pussucetka
04-01-2010, 21:20
Здравейте! :)
Имам проблем и се чудя как да подходя.
Разбрах, че сестра ми, която е 5 клас, се движи с някакво момче, което е от 8 клас. Не искам да се занимава, още е малка, и да прави глупости. Родителите ми уж я наказаха да не излиза, но нищо не промениха или по-скоро не се постараха да променят. Не подходиха правилно. А и наказанието да не излезе с децата не е решение. Искам да поговоря с нея, но тя няма да иска да ми каже нищо или да ми сподели. Не искам да върши глупости!
И днес баба ми каза, че децата, които са от училището на сестра ми, й подметнали, че нещата не са както трябва. Казали й, че влизали в тоалетните. :( Не знам какво точно правят, но искрено се надявам да не е това, което си мисля. А както знаете хормоните на 14-15-годишните бушуват яката! :o
Моля посъветвайте ме как да постъпя!
Аз ако съм на 20 с най-голямо удоволствие бих отишла при въпросното момченце и бих малко му поприказвала, пък ако не разбира от думи, може и с действияя . А пък колкото до сестра си, общувай по-често с нея и й разказвай разни случки, смейте се заедно и така .. :)
someonerandom
04-01-2010, 22:32
Прекалено бързо наскачахте на най-лошия вариант.
А замисляш ли се защо?!
Ето ти жив, при това пресен пример как 13 годишна се панира дали е бременна, защото не е искала презерватив, а гаджето й на 14 не я е предупредило за рисковете.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=328270
Затова ми настръхват косите и съм говорила отдавна с брат ми, обяснила съм му някои работи и съм му обещала, ако има проблем, да ми споделя и да се опитам да му помогна. Отделно съм му казала без шушлек да не действа. И последно- ако го е срам в аптеката да си поиска, ще му купувам аз! Здравето на хлапето е по-важно от личното му пространство.
Затова и напълно разбирам авторката.
Права си,но все пак децата в 5 клас,които не правят секс по тоалетните са доста повече от тези,които го правят.Лично мнение :)
Обаче трябва да призная,че има някакъв шанс и щом авторката се притеснява,трябва да проведе разговор със сестра си за секса и възможните последици.Мнението ми,че нищо не правят произхожда от факта,че съм непоправим оптимист,но ще е по-добре да си направила нещо :)
А по темата за бащата-не са много момчетата в 8 клас,които няма да се стреснат поне малко от ядосан възрастен човек срещу себе си,а щом този е тръгнал с момиче 5 клас,мнението ми за него не е особено високо,така че според мен може да се пробвате :D
Ами..защо не поговориш със сестра си.. пък ако не подейства говори с въпроснияи "възлюбен" и му обясни че не искаш да се занимава със сестра ти :-)
постепенно й говори неща от живота си, за да има чувството, че й имаш доверие :) говори й за гаджето си (ако имаш такова) или пък си измисли, че харесваш някого и я попитай тя дали харесва някого и така лека полека ще разбереш малко или много след което й кажи нещо от сорта на "е знаеш, че не е хубаво на правите секс толкова малки, защото има много болести и тн " постепенно печели доверието й , дръж се повече като приятелка не като голямата сестра, която всичко знае :)
Ох, мойта сестра е почти на 16, но ако някое момче я докосне да се брои за умрял :D Много пъти съм й казвала, че съм по-голяма, за да правя грешки и да не й позволявам и тя да ги прави. И тя и да не иска ме слуша :D Поговори малко с нея..все пак сте семейство, а тя е много малка, така че ще те послушал
TheThinker
05-17-2010, 09:21
Melanie, ама ти сериозно ли!? А твойта сестра кога мислиш, че ще живее? "ако някое момче я докосне да се брои за умрял"- сега и е времето за момче(не момчета) и ако наистина мислиш така, преосмисли си философията, защото има много свестни момчета, които биха карали сестра ти да се чувства добре. А към авторката- в никакъв случай недей да плашиш сестра си със секс, бременност, болести и т.н защото това ще и се отрази много зле по-нататъка като порасне и стане достатъчно голяма за тия неща. Ако говорите за секс представяй и нещата двустранно, без да наблягаш само на проблемите и рисковете, разясни й(ако някой знае къде и-то с удрение моля да ми каже 8-) ) всичко, както си трябва. Така е най-добре. А родителите недей да бъркаш. Според мен още няма за какво. Винаги мисли за най-доброто и се готви за най-лошото! :) мен лично ме съмнява да правят кой знай кво... Айде поздрави и пиши да кажеш какво е станало :wink:
Да бе, лесно е така "отиди и му сритай задника; отиди и го сложи на място" ама замислете се как ще реагира малката..
Jokerwuzhere
05-21-2010, 20:39
Прати баща си да понаплаши келеша да не се занимава с малки момичета и всичко е 6 :D
+1 :)
WaterLilly
05-21-2010, 20:48
Темата е от март...
Ох, мойта сестра е почти на 16, но ако някое момче я докосне да се брои за умрял :D Много пъти съм й казвала, че съм по-голяма, за да правя грешки и да не й позволявам и тя да ги прави. И тя и да не иска ме слуша :D Поговори малко с нея..все пак сте семейство, а тя е много малка, така че ще те послушал
Пфф ти мислиш, че ще те слуша? Я си спомни ти каква си била на тея години и дали си слушала родителите ти!
Сестра ми е на 14 и не само, че не ме слуша като и говоря ами и ми се отваря! Обаче тя по-скоро на майка ми споделя а оттам и аз научавам разни работи!
Иначе по темата:освен да започнеш малко по малко да я образоваш на тема секс и да я предопредиш за рисковете и болестите и т.н. и междувременно да подметнеш нещичко за връзките и момчетата друго не се сещам!
gia_sena_mono
05-21-2010, 23:04
Опитах се да й говоря за по-общи неща и да я питам за д аразбера това онова. И на луда се првих за някои неща. Честно казано не получих много пълни и смислени отговори.Явно наистина се притеснява да каже, каквото и да било. Лапешка му работа, но до къде може да стигне тази лапешка работа?
Callisto
05-22-2010, 10:10
Според мен подходът ти е много грешен. Лично при мен баща ми разговаря с мен като с приятел, на висок глас обявява "Аз не съм ти просто баща, аз съм ти приятел" и се гордее с това. Винаги разговаряме съвсем открито, дава ми съвет, но винаги ме оставя сама да реша как да постъпя. Естествено аз го слушам, понеже се е държал добре с мен и това доказва, че може да мисли разумно. Препоръчвам ти със сестра ти да седнете и съвсем приятелски да си поговорите без да си налагаш мнението, понеже за разлика от баща ми, майка ми просто идва, почва да ми крещи, да ми заповядва и да си налага мнението и много ясно даже и да не го искам ще се направя на магаре на пук на нея и всичко и няма да я послушам.
Поговорете, сподели и опита си, но не се налагай. Родителите ти правят грешка като се налагат така и я наказват. По този начин един ден тя ще започне да се бонтува и ще я испуснете. :(
Доведената ми сестра правеше подобни глупости навремето. Тя е по-малка от мен, но ако има проблем тя винаги идва при мен, понеже знае, че няма да я съдя, а ще я изслушам и ще се опитам да и помогна. :) Опитай и ти!