PDA

View Full Version : Здравословно отслабване чрез диета и кардио!

LifeFitness0
06-05-2010, 18:35
Чрез диета и кардио човек може да отслабне и орелефи най-здравословно и трайно! :) Поради зачестилите теми в този раздел пускам темата.
Започваме с кардиото:
Какво е кардио.

Кардио (съкр. от cardiovascular exercise) е модерен термин, една от най-често употребяваните думи в съвременния фитнес речник. Заемка от английски език, синоним на понятието аеробна тренировка. За да се избегне асоциация с аеробиката – спортната мания на 70-те и 80-те г. на миналия век, днес и специалистите, и трениращите предпочитат термина кардио, когато говорят за тренировки с определена продължителност, които се характеризират с постоянно натоварване на големи мускулни групи при определен ритъм, позволяващ поддържането на ускорен, но стабилен пулс и дишане. От това следва и повишената нужда от кислород по време на упражненията.

Кардио заниманията укрепват сърцето – най-важният мускул в тялото ни. Затова кардиолозите ги препоръчват на всички, дори на сърдечноболните и възрастните пациенти (разбира се, в по-спокойно и умерено темпо). Кардиото е неразделна част от общата тренировъчна програма на всички спортисти и активно трениращи „билдъри” и би трябвало да намира място и в ежедневието и на не толкова запалените по спорта мъже и жени. То е идеален старт за тези, които никога не са спортували или не са във форма поради продължителна тренировъчна пауза, незаменим спътник на решените да се освободят от излишните килограми и мазнини.
Благодарение на редовните кардио тренировки получаваме:
--По-добре функциониращи сърце и бели дробове
--Понижено кръвно налягане в покой
--Повишена издръжливост, по-висок праг на мускулна умора
--Увеличени нива на полезния холестерол (HDL) и понижени – на лошия (LDL)
--Високо самочувствие, състоянията на тревожност, нервност и депресия остават в миналото или стават много по-лесно преодолими
--Засилен метаболизъм
--Понижаване на телесната мазнина, сваляне на тегло.
Последното е особено важно за тези, които желаят да постигнат не само по-слаба, но и по-релефна фигура. Може да прекарате часове в залата на машините или тренирайки със свободни тежести, за да стегнете или увеличите мускулите си, но те никога няма да станат видими, ако са покрити със слой мазнина. Затова кардиото е също толкова необходимо за извайване на тялото, колкото и анаеробните тренировки (с тежести), които карат мускулите да се уголемяват. Например, ако искате плосък и стегнат корем, няма как да го постигнете само с втръсналите ни уж незаменими преси. Работещата формула комбинира подходящи упражнения за стягане на мускулите и наистина редовни кардио занимания за изчистване на мазнините.
Примерите са много: бързо ходене, тичане, плуване, каране на колело, степ аеробика, кик бокс, гребане, скачане на въже, упражнения на велоергометър, кростренажор, бягаща пътечка и мн.др. Практически няма начин да не откриете подходящо за себе си занимание.

Каква е препоръчителната обща продължителност на кардио тренировката?
Според експертите – между 20 и 60 мин. Няма единодушие по въпроса кога точно започва така желаният процес на горене на мазнини, но като цяло се смята, че настъпва след първите 10-15 мин. (Тялото първо гори въглехидрати, след това посяга към мазнините). Задължително се предвиждат по 5 мин. в началото (за загряване) и в края (за успокояване на сърдечния ритъм). Оптималният вариант е 35-45 мин: 5 мин. умерено темпо, 20-30 мин. енергично трениране с подходящия за вас интензитет и 5 мин. бавно темпо.

Стречингът(упражнения за разтягане) е чудесен финал на кардио тренировката. Някои фитнес инструктори препоръчват стречинг и в началото, според други разтягането на „студени” мускули никак не е добра идея.

Пореден въпрос: кардио – кога? Има ли подходящо време за такъв тип тренировка?
Голяма част от спортуващите практикуват кардио сутрин на гладно. Разчитат, че тогава най-ефективно горят мазнини, тъй като през нощта тялото е изразходило всичките си запаси от въглехидрати и на сутринта започва директно да изгаря мазнините . На много хора обаче спортуването на гладно не им понася, нямат достатъчно енергия, чувстват замайване и слабост.

А сега за нашумялата HIIT тренировка :)

Високо интензивната интервална тренировка или съкратено от английски HIIT (high intensity interval training) не е нещо ново. Това е методика на тренировка известна от много години за професионалния спорт (най-вече леката атлетика), но която тепърва ще се налага сред любителите като по-доброто средство за топене на мазнините. Както подсказва името й, HIIT е тренировка, при която се използва редуване на различни интервали – такива с висока и с ниска интензивност. Идеята е , че по този начин ще се подобри и аеробната и анаеробната издръжливост, т.е. ще се ангажират и двете енергоосигуряващи системи. Да вземем за пример бягането. Решили сте да бягате 25 минути. При ниско интензивно занимание тренировката ще протече по следния начин:

- 3 минути постепенно увеличаване на скороста за вработване в натоварването;

- 20 минути поддържане на темпо, съответстващо на 65-70% от максималната сърдечна честота;

- 2 минути забавяне на темпото и постепено нормализиране на сърдечната дейност.

Това е толкова популярния джогинг, с който се цели изгаряне на мазнините и подобряване на сърдечно-съдовото състояние. Второто всъщност също е голям мит, защото аеробни и сърдечно-съдови упражнения са две съвсем различни неща. Без да се впускам в излишни подробности, за да не разводнявам темата, само ще кажа че според д-р Марк Брийл, водещ сърдечносъдов хирург, по-голямото сърце на аеробните атлети е по-слабо, отколкото сърцето на атлети трениращи анаеробно.

Има много варианти в зависимост от тренировъчното ниво, но ето един стандартен:

- започва се с обичайното 3 минутно вработване;

- всяка следваща минута протича по следният начин – 30 секунден спринт с 80-85% от максималната скорост, последван от 30 секунди леко бягане, за общо 8-10 минути

- 2 минути забавяне на темпото и постепено нормализиране на сърдечната дейност.

Както може би забелязвате общото времетраене тук е 13-15 минути, близо 2 пъти по-кратко, отколкото нискоинтензивното бягане. Това е, защото този тип тренировка е много по-натоварваща и изтощаваща за организма, но заедно с това и много по-ефективна за топенето на мазнините, като пести време. Как точно става това?

По време на високо интезивната фаза, която представлява спринтът, пулсът се поачва до 85-90% от максималния и се активират предимно анаеробните (безкислородни) процеси. Поради недостатъчното кислород мазнините не се разграждат. Това обаче поставя организма в състояние известно като кислороден дълг, което засилва аеробните процеси по време на нискоинтензивната фаза – лекото бягане. Така се създават идеални условия за горене на мазнините. С други думи HIIT съчетава в себе си предимствата и на ниско и на високо интензивната кардио тренировка, като същевременно тушира недостатъците им.
Бягането по-горе беше дадено само за пример, тъй като интервалната кардио тренировка може с успех да се прилага на почти всички видове кардио уреди като велоергометър, бягаща пътека, степер, кростренажор и т.н. Дори и обикновеното скачане на въже е подходящо, стига да можете да скачате достатъчно бързо, без да се пребиете. Но скоростта не единствения фактор, чрез който може да увеличавате интензивността – наклона на пътеката и увеличаване на съпротивлението на велоергометъра и кростренажора също вършат работа.

А сега за диетата.Давам пример само за НВД защото съм я тествал и наистина е добра. :)

НВД(Ниско-въглехидратна диета)
Това е режим, ограничаващ въглехидратите в храната до минимално количество, което да поддържа постоянно ниво на хормона инсулин. В този режим тялото добива енергия, преди всичко чрез окисление на мазнини и в по-слаба степен на аминокиселини.
Кои храни участват в изготвянето на ниско въглехидратната диета?
Основните храни, на които се основава режима, са тези с богато съдържание на мазнини и белтъци и ниско съдържание на въглехидрати. В тази група спадат:
ядки
месо и месни изделия
яйца
риба и морски деликатеси
семена
мляко (пълномаслено) и млечни изделия (сирена, извари, кашкавали и др.)
За да се поддържа нивото на хормона инсулин в нормата, достатъчна е консумацията на 0,8 до 1,1 гр. въглехидрати за килограм телесно тегло. Тях можете да си набавите от хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни, царевица, картофи, грах, овесени ядки, кестени. Изчислявайки дневния си калориен баланс, ще знаете от какво количество мазнини в храната се нуждаете, така че да понижавате теглото си плавно и постоянно. Източници на мазнини са както повечето от изброените по-горе групи, така и една с превъзхождащо количество на мазнините над другите вещества в храната. Такива храни са растителните масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, лой (не е за препоръчване), сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово и кокосово масла.
Желателно е ограничаване приема на плодове до малки порции (200 -300 гр.) кисели плодове сутрин преди закуска. Зеленчуковите салати са задължителни и съпътстват всеки прием на храна. Ако мазнините, съдържащи се в основните ястия, са под индивидуалния ви оптимум, то добавянето на растителна мазнина в салатата ще покрие разликата. За екзотичен вкус, а и заради голямото съдържание на витамини, минерали и аминокиселини, си заслужава да обърнете внимание на кълновете. Присъствието им в салатите към режима ще позволи избягването на комплексните витаминни и минерални добавки. За предпочитане е, с изключение на соята, останалите бобови храни да се избягват.
Как да разпределим приема на храна в НВД?
Приемът на храна при НВД става на равни интервали от време, на всеки 2 до 3 часа и може да включва 5 до 7 хранения, в зависимост от необходимия белтък за деня. При тежките тренировки и липсата на гликоза, тялото губи значително количество аминокиселини. Ето защо атлетите, следващи този режим, трябва да приемат завишени спрямо други режими количества белтък с храната. Дневната норма при мъже се движи в рамките на 2,5 до 3 гр., а тази при жените от 2,3 до 2,7 гр. за килограм телесно тегло. Желателно е малко след ставане да консумирате малка порция кисели плодове. Това ще активира храносмилателната ви система и така закуската ще бъде смляна и усвоена за по-кратко време.
Следващата по ред порция храна (30 мин след първата) е белтъчно преобладаваща с умерено количество мазнини в състава си. Добре е консумацията й да бъде 2 часа преди или непосредствено след сутрешен крос. Ключовото хранене в НВД е въглехидратно преобладаващото хранене. Неговото място зависи от няколко фактора, а именно:
ако атлетът прави кросове в сутринта (между 9 и 10 часа), тогава мястото на храненето е във времевия пояс между 12 и 13 часа (т.е. минимум 2 пълни часа след края на физическото натоварване)
ако атлетът прави кросове в късен обед или не прави такива, то мястото на въглехидратно преобладаващото хранене е в периода между 10 и 12 часа
Съществува и възможност за разделяне на въглехидратите в 2 малки порции, консумирани с два или три часа разлика в периода 10 до 14 часа. В след-тренировъчното хранене изключете приема на мазнини. Така белтъкът в храната ще достигне по-бързо до тънките черва, за да покрие аминокиселинния дефицит, настъпил в следствие на тренировката. При този режим разстоянията между отделните хранения, осигуряващи дневните дози белтък, не бива да надвишават границата от четири часа, за да не се изпада в състояние на белтъчен дефицит.
Това би довело до нежелана загуба на мускулна тъкан. Последното хранене за деня е белтъчно преобладаващо, като се предпочита в състава му да са комбинирани повече от 1 вид белтъци (месни и млечни или яйчни и млечни и др.) в комбинация с малко мазнини.

Ако някои иска малко помощ нека вземе малко L-carnitine.Безвреден е и много ефекасен(само при добра диета и кардио тренировки!)

Повече за него:
Какво е това?
Л-карнитинът, или накратко- карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличито на витамините В6, ниацин, С , както и желязо, и аминокиселината метионин.

Какво е основното му физиологично въздействие?
Основната функция на Л-карнитина е да служи като “совалка”, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като “гориво” за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-Карнитина е двойно веднъж -вкарва мазнината в клетката и веднъж - извежда ненужните продукти.

Какви са оптималните дози?
Mежду 2 и 4 грама дневно един час преди тренировка.Течната форма се усвоява по-бързо между 20 и 30 минути.
Успех на всички!

:)

ПП:Отворен съм за всякакви препоръки ,въпроси и критики в темата или на лично.

VinDiesel
06-05-2010, 20:53
Браво!
Доста добра и изчерпателна информация :)

dreamy65
06-06-2010, 18:07
Уау браво :grin: :grin:

badblood
06-11-2010, 16:10
четох отгоре отгоре но кардиото е полезно ъм аз сега сън ма таебо за кардио или нещо такова беше :д
:lol:

iwancho
06-11-2010, 16:51
Имам само един въпрос. Значи, L-Carnitine - а колко струва и в какви дози може да се поема за 14 (скоро 15) годишен младеж. Висок съм 1,70 и съм 63-65кг. Искам да отслабна повечко в областта на корема и гърдите. Ако можеш да ми отговориш до довечера ще е супер! : )
6 точки за старанието. ;)

zlatnata_ribkaaa
06-11-2010, 16:56
много хубаво си го написал подробно и изчерпателно , прочетох го цялото и това относно ХИИТ мисля че е измежду най-полезните информации :)

HexGirl
06-12-2010, 03:48
Имам само един въпрос. Значи, L-Carnitine - а колко струва и в какви дози може да се поема за 14 (скоро 15) годишен младеж. Висок съм 1,70 и съм 63-65кг. Искам да отслабна повечко в областта на корема и гърдите. Ако можеш да ми отговориш до довечера ще е супер! : )
аз ще ти отговоря ако позволиш
Л-карнетин си купи течен по лесно е 8-) 40 или 40 и нещо ще ти е шишето . Хапчетата или на прах е доста по евтино но по рано се пие.
Важно е да се пие 2 пъти в деня. Когато имаш тренировъчен ден преди тренировка ии сутрин преди да закусиш или вечер преди да вечеряш .
Това е важно е да се пие сутрин на гладно и в не тренировъчен ден .
Успех , помага найстина !

LifeFitness0
06-12-2010, 07:00
Л-карнетин си купи течен по лесно е 8-) 40 или 40 и нещо ще ти е шишето . Хапчетата или на прах е доста по евтино но по рано се пие.
Важно е да се пие 2 пъти в деня. Когато имаш тренировъчен ден преди тренировка ии сутрин преди да закусиш или вечер преди да вечеряш .
Успех , помага найстина !Да така е.Само да допълня че има и по 25лв до 35(за течниговорим ).Това са основно български.Естествено другите имат по-голям ефект(може би)

iwancho
06-12-2010, 08:27
Успех , помага найстина !Да така е.Само да допълня че има и по 25лв до 35(за течниговорим ).Това са основно български.Естествено другите имат по-голям ефект(може би)

А на хапчета колко струва? За мен няма никаква разлика дали ще е течен,или на хапчета.

LifeFitness0
06-12-2010, 08:44

А на хапчета колко струва? За мен няма никаква разлика дали ще е течен,или на хапчета.Течният е по ефективен-усвоява се по-бързо и тн.

zlatnata_ribkaaa
06-12-2010, 09:18
днес за първи път направих тази ХИЙТ треноровка наистина е много натощаваща ама чувството след нея е невероятно няма нищо общо със стандартната тренировка която ти втръсва след четвъртия път :)

LifeFitness0
06-12-2010, 09:26
днес за първи път направих тази ХИЙТ треноровка наистина е много натощаваща ама чувството след нея е невероятно няма нищо общо със стандартната тренировка която ти втръсва след четвъртия път :)Може ли да ми кажеш уреда и програмата(минутите/секундите)? :)

Luscious_Heart
06-12-2010, 10:15
Я ми обясняте какво е ХИЙТ тренировка? :D

LifeFitness0
06-12-2010, 10:50
Я ми обясняте какво е ХИЙТ тренировка? :DТо горе си пише..

Luscious_Heart
06-12-2010, 11:22
Ох, да извинявай. :D

Днеска мисля да го опитам това... 30 секунди спринт, 30 секунди нормално... Само да се подсигуря с хронометър.

Май ще е най-добре и да питам треньора да изготвим нещо индивидуално за мене. :(

LifeFitness0
06-12-2010, 11:29

Днеска мисля да го опитам това... 30 секунди спринт, 30 секунди нормално... Само да се подсигуря с хронометър.

Май ще е най-добре и да питам треньора да изготвим нещо индивидуално за мене. :(Искаш ли примерна тренирвка за изгаряне на мазнини?(на колело,ама може и на друг уред)

-5мин лека загравка
-30 възможно най-бърза скоорост
-30 сек почивка
общо 10 интервала
накрая
-5 мин отупскане(може и 2-3)
За начинаещи може почивките да са 60 или дори 90 сек.
За напреднали-15 сек почивки или повече интервали.
При проучване показало че тази тренировка за 20 мин изагаря 6 пъти повече от 30 мин с едно темпо(едва ли е при всички ,но винаги ефекта е по голям)

LifeFitness0
06-12-2010, 11:31
ПП:Тренировката увеличава пулса дои и след нея.Така че топенето и метаболизмът се ускоряват до 24 часа!

zlatnata_ribkaaa
06-12-2010, 11:31
днес за първи път направих тази ХИЙТ треноровка наистина е много натощаваща ама чувството след нея е невероятно няма нищо общо със стандартната тренировка която ти втръсва след четвъртия път :)Може ли да ми кажеш уреда и програмата(минутите/секундите)? :)

Ами аз не се изразих добре ...отново , то беше само скачане на въже не го броя за голяма тренировка( по скоро опит да видя как е ), но наистина няма нищо общо с обикновеното скачане , имах чувството че съм изгорила калориите които сигурно изгарям за 5 дена скачане :D За 15 мин. станах вир вода и съм решила тези дни като започна да тичам да е по-същия начин :) отново благодаря на пусналия темата във форума , наистина е много полезна :)

Luscious_Heart
06-12-2010, 11:41

Май ще е най-добре и да питам треньора да изготвим нещо индивидуално за мене. :(Искаш ли примерна тренирвка за изгаряне на мазнини?(на колело,ама може и на друг уред)

-5мин лека загравка
-30 сек почивка
общо 10 интервала
накрая
За напреднали-15 сец почивки или повече интервали.
При проучване показало че тази тренировка за 20 мин изагаря 6 пъти повече от 30 мин с едно темпо(едва ли е при всички ,но винаги ефекта е по голям)
А добра идея ли ще е да има разнообразие? Примерно аз разполагам с въже за скачане, велоергометър вкъщи иии... бягане навън. Степер нямам, нито пък пътечка; вече не ходя на зала, а вкъщи си блъскам упражнения.
Кои от тези тренировки са по-полезни за сърдечната дейност, а кои подпомагат и развитието на белите дробове (като изключим плуването, разбира се)?
Понеже аз толкова много си обичам дългото равномерно бягане по 6.4 км, че искам и него да си правя, а не само HIIT например.
Благодаря за инфото, златен си.
8-) :-)

LifeFitness0
06-12-2010, 11:45

-5мин лека загравка
-30 сек почивка
общо 10 интервала
накрая
За напреднали-15 сец почивки или повече интервали.
А добра идея ли ще е да има разнообразие? Примерно аз разполагам с въже за скачане, велоергометър вкъщи иии... бягане навън. Степер нямам, нито пък пътечка; вече не ходя на зала, а вкъщи си блъскам упражнения.
Кои от тези тренировки са по-полезни за сърдечната дейност, а кои подпомагат и развитието на белите дробове (като изключим плуването, разбира се)?
Понеже аз толкова много си обичам дългото равномерно бягане по 6.4 км, че искам и него да си правя, а не само HIIT например.
Благодаря за инфото, златен си.
8-) :-) Аз лично правя Хиит тренировките в залата на колето или навън с въжето.Не тичам хиит ,а като теб за издръжливост.

А ти имаш ли някакви проблеми с тяло,тегло и тн?

ПП:Извинявай ама за белите дробове не знам :(

Luscious_Heart
06-12-2010, 11:54
^ Споко, ще разпитам. :)
Не, нямам проблем с тегло/пълнота. Атлетична ми е фигурата. Искам здраво сърце, още по-стегнато тяло.
По принцип много се въодушевявам от статии като твоята, защото непрекъснато искам да се усъвършенствам. 8-) Ех, да не бяха пушачи повечето гаджета, да имам с кого да си тренирам за компанийка. :cry: Но това са други драми.
А какво е мнението ти за бягането с тежести? Имам едни, дето са около 1-1.5 килограма едната за глезените...

По принцип мислех, че издръжливостта ми от бягането ще окаже ефект, обаче въжето ме мори и се ОПЛИТАМ на всичкото отгоре. :-x

P.S. Мацка на 15 съм за инфо. :lol:

LifeFitness0
06-12-2010, 12:03
Никога ане съм правил кардио с тежести.Не знам какво е.
Аз за супер много напреднах с въжето.Вече не се оплитам скачам както си искам и тия гъзариики-двоен скок и тн ги мога :D

ПП:И аз съм на 15
ПП2-Ти пушиш ли?

Luscious_Heart
06-12-2010, 12:17
А кво е тва ДВОЕН СКОК? :lol:
О, не, НЕ пуша! :x Другите нека да си пушат, ама пред мене НЕ давам! :-x :-x :-x

LifeFitness0
06-12-2010, 12:19
На един скок да превъртиш два пъти въжето.Сега се опитвам и троен ама ми е малко много за сега...

iwancho
06-12-2010, 14:23
^ Споко, ще разпитам. :)
Не, нямам проблем с тегло/пълнота. Атлетична ми е фигурата. Искам здраво сърце, още по-стегнато тяло.
По принцип много се въодушевявам от статии като твоята, защото непрекъснато искам да се усъвършенствам. 8-) Ех, да не бяха пушачи повечето гаджета, да имам с кого да си тренирам за компанийка. :cry: Но това са други драми.
А какво е мнението ти за бягането с тежести? Имам едни, дето са около 1-1.5 килограма едната за глезените...

По принцип мислех, че издръжливостта ми от бягането ще окаже ефект, обаче въжето ме мори и се ОПЛИТАМ на всичкото отгоре. :-x

P.S. Мацка на 15 съм за инфо. :lol:

Никога ане съм правил кардио с тежести.Не знам какво е.
Аз за супер много напреднах с въжето.Вече не се оплитам скачам както си искам и тия гъзариики-двоен скок и тн ги мога :D

ПП:И аз съм на 15
ПП2-Ти пушиш ли?

BTW и аз съм на 15. Откъде сте и двамата? Аз съм от Пловдив и си търся компания да тичаме/ходим на фитнес заедно и т.н. :)

LifeFitness0
06-12-2010, 14:35
Сори ама съм от София. :-D

Luscious_Heart
06-13-2010, 09:14
Еми Иванчо, аз пък съм от Бургас. :(
Еее, тъкмо - Пловдив е по средата. :lol: :lol:
ИМА ЛИ НЯКОЙ ОТ БУРГАС ВЕ? :D Тренира ми се... лолз. :cry:

iwancho
06-13-2010, 09:48
Еми Иванчо, аз пък съм от Бургас. :(
Еее, тъкмо - Пловдив е по средата. :lol: :lol:
ИМА ЛИ НЯКОЙ ОТ БУРГАС ВЕ? :D Тренира ми се... лолз. :cry:

Ее цяло лято съм си във Варна пък аз. Като трябва ще идвам до Бургас. :D

LifeFitness0
06-13-2010, 12:00
Всички са от различни градове.И аз не знам никой от София.

zlatnata_ribkaaa
06-13-2010, 14:09
Какво мислите за тичането из квартал или с някаква дестинация от една част на града до друга , а не на стадион или в парк ?

LifeFitness0
06-13-2010, 16:01
Какво мислите за тичането из квартал или с някаква дестинация от една част на града до друга , а не на стадион или в парк ?За мен няма разлика. :)

Luscious_Heart
06-13-2010, 16:14
Като изключим чистотата на въздуха... Всмисъл, че зависи къде ти е квартала. 8-)

LifeFitness0
06-13-2010, 16:51
Едва ли някой си подбира мястото за тичане по въздуха :D

Luscious_Heart
06-13-2010, 18:00
Друго си е да тичаш по автобусен маршрут. :-o 8-) Но парковете са си за предпочитане, широките пътеки и т.н. 8-) И не обичам да минават много хора.
Между другото, какво да направя, че да не ме убива спринта така?! По-бавно ли да го почвам, по-хладно време ли да избирам? Много ме задъхва... Нещо напоследък се излагам сериозно. :?

LifeFitness0
06-13-2010, 18:20
Правиш ли загрявка?А бягаш ли 5мин бавно като за начало?

Luscious_Heart
06-14-2010, 08:15
Всъщност първите ми минутки бавно бягане бяха 2 някъде. :lol:
Явно там е бил проблемът. :-o
Иначе преди да пристъпя към каквото и да е бягане, загрявам с елементарни упражнения - въртене на глезените, няколко напада настрани и напред, ритници нагоре и такива. :D
Май не е достатъчно. :? Странно, лятото ми стигаше да клекна 2 пъти и бягах по 6 километра без други загрявки. :-o

HexGirl
06-14-2010, 09:45
Правиш ли загрявка?А бягаш ли 5мин бавно като за начало?
бтв без това начало ниощ не става ...
аз и на пътека като бягам първите 5 минути умерено темпо че иначе ня как да издържиш

LifeFitness0
06-14-2010, 17:54
Всъщност първите ми минутки бавно бягане бяха 2 някъде. :lol:
Явно там е бил проблемът. :-o
Иначе преди да пристъпя към каквото и да е бягане, загрявам с елементарни упражнения - въртене на глезените, няколко напада настрани и напред, ритници нагоре и такива. :D
Май не е достатъчно. :? Странно, лятото ми стигаше да клекна 2 пъти и бягах по 6 километра без други загрявки. :-o Ем загубила си тренинг.

HexGirl
06-14-2010, 18:12
така имах 1 седмица без спорт заради татосите че боляха и са точно на свивка оообаче от утре пак почвам да тичкам 8-)

HexGirl
06-14-2010, 18:14
така имах 1 седмица без спорт заради татосите че боляха и са точно на свивка оообаче от утре пак почвам да тичкам 8-)
иии твърдо съм решила да сваля 3 кила :) сега пакс не скачайте че съм анорексичка 8-)

LifeFitness0
06-14-2010, 18:15
Щом ще свялаш със спорт всичко е 6 :)

HexGirl
06-14-2010, 18:22
ми дано стане ще спра фитнеса докато сваля за да не качвам мускул
и само стягане и кардио иии хранителен режим си имам попринцип ....
Проблема ми е че сега организма ми е свикнал да работи на тези кила и да ям и да не ям не мърдам ...
Затова ще свалям размери а не точно килограми 8-)

LifeFitness0
06-14-2010, 19:23
Е омг не спирай фитнеса!Там също се горят калории.Прави упражненията като увеличиш повторенията и свалиш килограмите!

HexGirl
06-14-2010, 19:26
ама аз ще си одвоя кардиото просто не искам силови
а ако ходя само за кардио са си пари на вятара 8-)
от тази гледна точка го правя
А аз за стягане знам какво да си правя и в къщи сама така че не ми е зор това ... въпроса е че мисля , че нищо ня сваля

LifeFitness0
06-14-2010, 20:14
Ми ако няма какво да сваляш е логично. :-D

HexGirl
06-15-2010, 06:00
имам и то на странни места 8-)
примерно на бедрата ама отвътре ...
ии малко паласчици и така

LifeFitness0
06-15-2010, 07:04
Сигурна ли си че не си си въобразила?Какво ти е отношението ръст/тегло?

HexGirl
06-15-2010, 10:09
не си въобразявам никак даже
като цяло съм слаба но нали ти казвам на тези 2 места имам натрупани мазнинки което е много тъпо
значи 164 съм висока и съм 49 килограма в момента
никъде другада не искам да свалям и знам че с тичкане ще ги стопя тези местенца

LifeFitness0
06-15-2010, 16:56
Не знам какви са тия паласки на 164см-во момиче което тежи 49 кг :-D
Но ако наистина имаш мисля е точно за тях помага въжето!

perfecten
06-15-2010, 18:02
момиче съм.. искам да сваля 30 40 кг каква тренировка ми препоръчваш точно и каква диета ... благодаря предварително

xoxi
06-15-2010, 18:04
момиче съм.. искам да сваля 30 40 кг каква тренировка ми препоръчваш точно и каква диета ... благодаря предварително

Това е страшно много ! :shock:
Колко си висока и колко тежиш ?

perfecten
06-15-2010, 18:16
доста 168 см и 102 кг :(:(:(:(

changess
06-15-2010, 19:07
Нямаш здравословни проблеми?

Пробвай 90- дневната и спортувай каквото и колкото можеш. Дори разходки в парка вършат работа. Как ги натрупа тези килограми?

LifeFitness0
06-15-2010, 19:27
Значи perfecten за теб за разлика от другите 80% е диета!Защото не можеш да спортуваш като другите(за сега).Ходи бързо(ако си на пътека може да всигнеш пътеката под лек наклон-7-10%).Като начало спираш боклуците,а за диета не знам коя би била подходяща за теб :(
Посуветвай се,разгледай из форума,но тук хората свалят от 3 до 10 кила.
Защо не отидеш на диетолог.Той/тя ще види ако имаш заболявания и ще съобрази диетата с тях!

Успех! :)

perfecten
06-15-2010, 20:24
нямам проблеми да чукам да дърво,а и не ми личат тези колограми чак толкова... а за диетолошка ходила съм, но не ми направи добро впечатление вместо да ми състави диета и тн... тя си изваи напечатана диета от шкавчето и толкова аа освен ходенетоо нещо друго?

xoxi
06-15-2010, 21:32
Аз ти препоръчвам фитнес инструктор. Той ще те направлява какво и как да правиш и какви диети трябва да спазваш.
Иначе както казаха, откажи боклуците. Всякакви сладки неща, изкуствени набухватели, чипсове.. всички такива. Започни да се храниш здравословно, прави дълги разходки (макар, че в тези жеги не е препоръчително), тичай ако имаш възможност на малки разстояния, после на по-големи и т.н. Започни някакъв спорт, купи си въже за скачане. Абе много варианти има.

Luscious_Heart
06-18-2010, 07:33
LifeFitness0, какви са тия въжета за скачане с броячи?
Че четох друга тема. :-P :lol:

shakira96
06-18-2010, 07:54
LifeFitness0, какви са тия въжета за скачане с броячи?
Че четох друга тема. :-P :lol:

На едната дръжка има брояч и показва колко подскока правиш. :)

Luscious_Heart
06-18-2010, 08:07
ИСКАААААААААААМ
Някакви цени, магазини? :shock: :shock:
В Бургас съм сега. 8-)

shakira96
06-18-2010, 08:11
ИСКАААААААААААМ
Някакви цени, магазини? :shock: :shock:
В Бургас съм сега. 8-)

Предполагам, че го има във всеки спортен магазин в Бургас. Не струват повече от 10-12 лв.
http://www.houseofsport.info/products_pictures/4616.jpg - това струва 9 лв.

Luscious_Heart
06-18-2010, 08:20
^ Хм.. А дали тънкото въже не е и прекалено леко? :( Купих си преди няколко месеца едно, ама ми се струваше твърде леко и реших да си търся по-дебело. :shock:

shakira96
06-18-2010, 08:21
^ Хм.. А дали тънкото въже не е и прекалено леко? :( Купих си преди няколко месеца едно, ама ми се струваше твърде леко и реших да си търся по-дебело. :shock:

На мен ми се струва добро. :) Една приятелна има такова и въобще не е леко.

LifeFitness0
06-18-2010, 10:50
Вземи си с гумено покритие.Най-тежки са.
Първото въже ми беше с брояч и струваше 1 лев 8-)
Но сегашното ми е за 15кинта и няма брояч.Той не ти е нужен бтв.

Luscious_Heart
06-18-2010, 17:48
Ще потърся в спортните магазини. :D
^ Ооо, аз мразя да броя. :booooomb: Мисля, че ще ми е от полза...

Djenka
06-18-2010, 18:30
Много полезна темичка, браво. \:D/

Значи, въпроса ми е ако на ден правя /не знам колко, 50-60/ коремни преси, упражнения за стягане на корем и крака, и карам колело двайсет минути /засега, начинаеща съм 8-) / , мога ли да сваля два-три килограма? Иии да стегна бедрата...
Предполагам, че това /^/ трябва да се прави всеки ден нали? А достатъчно ли е плюс това да тичам, докато разхождам кучето 8-) ?

И пак, много хубава тема \:D/

П.П. - Имам също и въже с брояч и крачкомер. Те само показват колко гориш, или се лъжа? :)

iwancho
06-18-2010, 19:59
Много полезна темичка, браво. \:D/

Значи, въпроса ми е ако на ден правя /не знам колко, 50-60/ коремни преси, упражнения за стягане на корем и крака, и карам колело двайсет минути /засега, начинаеща съм 8-) / , мога ли да сваля два-три килограма? Иии да стегна бедрата...
Предполагам, че това /^/ трябва да се прави всеки ден нали? А достатъчно ли е плюс това да тичам, докато разхождам кучето 8-) ?

И пак, много хубава тема \:D/

П.П. - Имам също и въже с брояч и крачкомер. Те само показват колко гориш, или се лъжа? :)

коремните преси не помагат,поне на мен,намери си в интерернет,било то vbox7/youtube/zamunda,etc. някакви клипове с упражнения за корем и прави тях..

Djenka
06-19-2010, 10:37
коремните преси не помагат,поне на мен,намери си в интерернет,било то vbox7/youtube/zamunda,etc. някакви клипове с упражнения за корем и прави тях..

Ок, ще проверя.
Благодаря :)

LifeFitness0
06-20-2010, 13:08
Можеш разбира се!Особено това с тичането с куче ми допада много. :)

Luscious_Heart
06-25-2010, 15:07
Взех си за 10 лв с брояч. 8-) Не ми е леко, обожавам го. :-)

LifeFitness0
06-25-2010, 20:02
Ех като малките деца сте 8-)

Luscious_Heart
06-25-2010, 20:29
Аз съм си дете.
Нямам 18 :oops: :razz:

Между другото, една от моя клас си беше взела някаква течност с "грейпфрут" :D за пиене, но пишеше Л-карнитин на шишето. 8-) Съмнявам се да е било скъпо, но... познат ми каза, че не е добра идея. Ти как смяташ?

zoreto
06-25-2010, 20:49
Аз съм си дете.

Между другото, една от моя клас си беше взела някаква течност с "грейпфрут" :D за пиене, но пишеше Л-карнитин на шишето. 8-) Съмнявам се да е било скъпо, но... познат ми каза, че не е добра идея. Ти как смяташ?

това е било "фитнес дринк" с Л-карнитин има 2 вкуса с какту и круша и с грейпфрут, според етикета помага на тялото да изгори мазнините,цената ми последно като гледах беше 1.29 в Била,ама според мен тази течност не струва :-o

Luscious_Heart
06-25-2010, 20:59
да ти имам грейпфрута дето ще е вътре :razz:
то се обезсмисля всичко, предвид химикалите вътре. :)
и все пак слабо да е оригинално, щом е толкова евтино.

zoreto
06-25-2010, 21:02
да ти имам грейпфрута дето ще е вътре :razz:
то се обезсмисля всичко, предвид химикалите вътре. :)
и все пак слабо да е оригинално, щом е толкова евтино.

никакъв шанс да е оригинално :?

Luscious_Heart
06-25-2010, 21:03
^ аз тва викам :D
най ми беше смешно, като скочиха всички да се обясняват кво бил л-карнитина :razz:

zoreto
06-25-2010, 21:29
^ аз тва викам :D
най ми беше смешно, като скочиха всички да се обясняват кво бил л-карнитина :razz:

и какво се оказа? Витамин Л ? :lol:

Luscious_Heart
06-25-2010, 21:48
Не, казаха: "Оу, не, това не е фитнес добавка; от това се отслабва."
И после всички: "Яяяя, откъде си го купи? И аз искам да си взема! Кудкудяк, кудкудяк..."

LifeFitness0
06-26-2010, 09:07
Тази напитка е много хубава......но само на вкус(л карнитина вътре е много малко).Иначне ако не е от аптеки и магазин за добавки не струва...

iwancho
06-26-2010, 09:30
Аз съм си дете.

това е било "фитнес дринк" с Л-карнитин има 2 вкуса с какту и круша и с грейпфрут, според етикета помага на тялото да изгори мазнините,цената ми последно като гледах беше 1.29 в Била,ама според мен тази течност не струва :-o

аз пия L-Carnitine , но на хапчета,60 капсули за 20 лева (стигат за 2 седмици) и съм доволен,иначе в моя фитнес го има и под формата на напитка,но много по-скъпо излиза според мен. : )

ailurophille
07-31-2010, 13:22
много искам да сваля към 10 килца някой ако има предложения много ще съм благодарна

radkataaa9
08-14-2011, 17:48
Здравейте, аз съм момче на 15, почти 16 години висок съм 1,72 и тежа 73 +/- 2 килограма и искам да сваля минимум 3,4 килограма .. Най проблемни (дебелички) места по тялото ми са долната част на корема и вътрешната страна на бедрата. От утре започвам сериозно с HIIT (бягане, скачане на въже) и взимането на Л-карнитина ..Целта ми е да изчистя мазнините от корема и бедрата!! Искам да попитам по колко пъти на седмица да тренирам и също ако може да предложите и някоя диета (четох на мн. места че тренировки + диета е най-ефикасния начин за отслабване) ..