.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 81

Здравословно отслабване чрез диета и кардио!

Чрез диета и кардио човек може да отслабне и орелефи най-здравословно и трайно! Поради зачестилите теми в този раздел пускам темата.
    Започваме с кардиото:
    Какво е кардио.

Кардио (съкр. от cardiovascular exercise) е модерен термин, една от най-често употребяваните думи в съвременния фитнес речник. Заемка от английски език, синоним на понятието аеробна тренировка. За да се избегне асоциация с аеробиката – спортната мания на 70-те и 80-те г. на миналия век, днес и специалистите, и трениращите предпочитат термина кардио, когато говорят за тренировки с определена продължителност, които се характеризират с постоянно натоварване на големи мускулни групи при определен ритъм, позволяващ поддържането на ускорен, но стабилен пулс и дишане. От това следва и повишената нужда от кислород по време на упражненията.

Кардио заниманията укрепват сърцето – най-важният мускул в тялото ни. Затова кардиолозите ги препоръчват на всички, дори на сърдечноболните и възрастните пациенти (разбира се, в по-спокойно и умерено темпо). Кардиото е неразделна част от общата тренировъчна програма на всички спортисти и активно трениращи „билдъри” и би трябвало да намира място и в ежедневието и на не толкова запалените по спорта мъже и жени. То е идеален старт за тези, които никога не са спортували или не са във форма поради продължителна тренировъчна пауза, незаменим спътник на решените да се освободят от излишните килограми и мазнини.
    Благодарение на редовните кардио тренировки получаваме:
    --По-добре функциониращи сърце и бели дробове
    --Понижено кръвно налягане в покой
    --Повишена издръжливост, по-висок праг на мускулна умора
    --Увеличени нива на полезния холестерол (HDL) и понижени – на лошия (LDL)
    --Високо самочувствие, състоянията на тревожност, нервност и депресия остават в миналото или стават много по-лесно преодолими
    --Засилен метаболизъм
    --Понижаване на телесната мазнина, сваляне на тегло.
    Последното е особено важно за тези, които желаят да постигнат не само по-слаба, но и по-релефна фигура. Може да прекарате часове в залата на машините или тренирайки със свободни тежести, за да стегнете или увеличите мускулите си, но те никога няма да станат видими, ако са покрити със слой мазнина. Затова кардиото е също толкова необходимо за извайване на тялото, колкото и анаеробните тренировки (с тежести), които карат мускулите да се уголемяват. Например, ако искате плосък и стегнат корем, няма как да го постигнете само с втръсналите ни уж незаменими преси. Работещата формула комбинира подходящи упражнения за стягане на мускулите и наистина редовни кардио занимания за изчистване на мазнините.
    Примерите са много: бързо ходене, тичане, плуване, каране на колело, степ аеробика, кик бокс, гребане, скачане на въже, упражнения на велоергометър, кростренажор, бягаща пътечка и мн.др. Практически няма начин да не откриете подходящо за себе си занимание.

Каква е препоръчителната обща продължителност на кардио тренировката?
    Според експертите – между 20 и 60 мин. Няма единодушие по въпроса кога точно започва така желаният процес на горене на мазнини, но като цяло се смята, че настъпва след първите 10-15 мин. (Тялото първо гори въглехидрати, след това посяга към мазнините). Задължително се предвиждат по 5 мин. в началото (за загряване) и в края (за успокояване на сърдечния ритъм). Оптималният вариант е 35-45 мин: 5 мин. умерено темпо, 20-30 мин. енергично трениране с подходящия за вас интензитет и 5 мин. бавно темпо.

Стречингът(упражнения за разтягане) е чудесен финал на кардио тренировката. Някои фитнес инструктори препоръчват стречинг и в началото, според други разтягането на „студени” мускули никак не е добра идея.

Пореден въпрос: кардио – кога? Има ли подходящо време за такъв тип тренировка?
    Голяма част от спортуващите практикуват кардио сутрин на гладно. Разчитат, че тогава най-ефективно горят мазнини, тъй като през нощта тялото е изразходило всичките си запаси от въглехидрати и на сутринта започва директно да изгаря мазнините . На много хора обаче спортуването на гладно не им понася, нямат достатъчно енергия, чувстват замайване и слабост.

А сега за нашумялата HIIT тренировка

Високо интензивната интервална тренировка или съкратено от английски HIIT (high intensity interval training) не е нещо ново. Това е методика на тренировка известна от много години за професионалния спорт (най-вече леката атлетика), но която тепърва ще се налага сред любителите като по-доброто средство за топене на мазнините. Както подсказва името й, HIIT е тренировка, при която се използва редуване на различни интервали – такива с висока и с ниска интензивност. Идеята е , че по този начин ще се подобри и аеробната и анаеробната издръжливост, т.е. ще се ангажират и двете енергоосигуряващи системи. Да вземем за пример бягането. Решили сте да бягате 25 минути. При ниско интензивно занимание тренировката ще протече по следния начин:

- 3 минути постепенно увеличаване на скороста за вработване в натоварването;

- 20 минути поддържане на темпо, съответстващо на 65-70% от максималната сърдечна честота;

- 2 минути забавяне на темпото и постепено нормализиране на сърдечната дейност.

Това е толкова популярния джогинг, с който се цели изгаряне на мазнините и подобряване на сърдечно-съдовото състояние. Второто всъщност също е голям мит, защото аеробни и сърдечно-съдови упражнения са две съвсем различни неща. Без да се впускам в излишни подробности, за да не разводнявам темата, само ще кажа че според д-р Марк Брийл, водещ сърдечносъдов хирург, по-голямото сърце на аеробните атлети е по-слабо, отколкото сърцето на атлети трениращи анаеробно.

Има много варианти в зависимост от тренировъчното ниво, но ето един стандартен:

- започва се с обичайното 3 минутно вработване;

- всяка следваща минута протича по следният начин – 30 секунден спринт с 80-85% от максималната скорост, последван от 30 секунди леко бягане, за общо 8-10 минути

- 2 минути забавяне на темпото и постепено нормализиране на сърдечната дейност.

Както може би забелязвате общото времетраене тук е 13-15 минути, близо 2 пъти по-кратко, отколкото нискоинтензивното бягане. Това е, защото този тип тренировка е много по-натоварваща и изтощаваща за организма, но заедно с това и много по-ефективна за топенето на мазнините, като пести време. Как точно става това?

По време на високо интезивната фаза, която представлява спринтът, пулсът се поачва до 85-90% от максималния и се активират предимно анаеробните (безкислородни) процеси. Поради недостатъчното кислород мазнините не се разграждат. Това обаче поставя организма в състояние известно като кислороден дълг, което засилва аеробните процеси по време на нискоинтензивната фаза – лекото бягане. Така се създават идеални условия за горене на мазнините. С други думи HIIT съчетава в себе си предимствата и на ниско и на високо интензивната кардио тренировка, като същевременно тушира недостатъците им.
    Бягането по-горе беше дадено само за пример, тъй като интервалната кардио тренировка може с успех да се прилага на почти всички видове кардио уреди като велоергометър, бягаща пътека, степер, кростренажор и т.н. Дори и обикновеното скачане на въже е подходящо, стига да можете да скачате достатъчно бързо, без да се пребиете. Но скоростта не единствения фактор, чрез който може да увеличавате интензивността – наклона на пътеката и увеличаване на съпротивлението на велоергометъра и кростренажора също вършат работа.

А сега за диетата.Давам пример само за НВД защото съм я тествал и наистина е добра.

НВД(Ниско-въглехидратна диета)
    Това е режим, ограничаващ въглехидратите в храната до минимално количество, което да поддържа постоянно ниво на хормона инсулин. В този режим тялото добива енергия, преди всичко чрез окисление на мазнини и в по-слаба степен на аминокиселини.
    Кои храни участват в изготвянето на ниско въглехидратната диета?
    Основните храни, на които се основава режима, са тези с богато съдържание на мазнини и белтъци и ниско съдържание на въглехидрати. В тази група спадат:
    ядки
    месо и месни изделия
    яйца
    риба и морски деликатеси
    семена
    мляко (пълномаслено) и млечни изделия (сирена, извари, кашкавали и др.)
    За да се поддържа нивото на хормона инсулин в нормата, достатъчна е консумацията на 0,8 до 1,1 гр. въглехидрати за килограм телесно тегло. Тях можете да си набавите от хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни, царевица, картофи, грах, овесени ядки, кестени. Изчислявайки дневния си калориен баланс, ще знаете от какво количество мазнини в храната се нуждаете, така че да понижавате теглото си плавно и постоянно. Източници на мазнини са както повечето от изброените по-горе групи, така и една с превъзхождащо количество на мазнините над другите вещества в храната. Такива храни са растителните масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, лой (не е за препоръчване), сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово и кокосово масла.
    Желателно е ограничаване приема на плодове до малки порции (200 -300 гр.) кисели плодове сутрин преди закуска. Зеленчуковите салати са задължителни и съпътстват всеки прием на храна. Ако мазнините, съдържащи се в основните ястия, са под индивидуалния ви оптимум, то добавянето на растителна мазнина в салатата ще покрие разликата. За екзотичен вкус, а и заради голямото съдържание на витамини, минерали и аминокиселини, си заслужава да обърнете внимание на кълновете. Присъствието им в салатите към режима ще позволи избягването на комплексните витаминни и минерални добавки. За предпочитане е, с изключение на соята, останалите бобови храни да се избягват.
    Как да разпределим приема на храна в НВД?
    Приемът на храна при НВД става на равни интервали от време, на всеки 2 до 3 часа и може да включва 5 до 7 хранения, в зависимост от необходимия белтък за деня. При тежките тренировки и липсата на гликоза, тялото губи значително количество аминокиселини. Ето защо атлетите, следващи този режим, трябва да приемат завишени спрямо други режими количества белтък с храната. Дневната норма при мъже се движи в рамките на 2,5 до 3 гр., а тази при жените от 2,3 до 2,7 гр. за килограм телесно тегло. Желателно е малко след ставане да консумирате малка порция кисели плодове. Това ще активира храносмилателната ви система и така закуската ще бъде смляна и усвоена за по-кратко време.
    Следващата по ред порция храна (30 мин след първата) е белтъчно преобладаваща с умерено количество мазнини в състава си. Добре е консумацията й да бъде 2 часа преди или непосредствено след сутрешен крос. Ключовото хранене в НВД е въглехидратно преобладаващото хранене. Неговото място зависи от няколко фактора, а именно:
    ако атлетът прави кросове в сутринта (между 9 и 10 часа), тогава мястото на храненето е във времевия пояс между 12 и 13 часа (т.е. минимум 2 пълни часа след края на физическото натоварване)
    ако атлетът прави кросове в късен обед или не прави такива, то мястото на въглехидратно преобладаващото хранене е в периода между 10 и 12 часа
    Съществува и възможност за разделяне на въглехидратите в 2 малки порции, консумирани с два или три часа разлика в периода 10 до 14 часа. В след-тренировъчното хранене изключете приема на мазнини. Така белтъкът в храната ще достигне по-бързо до тънките черва, за да покрие аминокиселинния дефицит, настъпил в следствие на тренировката. При този режим разстоянията между отделните хранения, осигуряващи дневните дози белтък, не бива да надвишават границата от четири часа, за да не се изпада в състояние на белтъчен дефицит.
    Това би довело до нежелана загуба на мускулна тъкан. Последното хранене за деня е белтъчно преобладаващо, като се предпочита в състава му да са комбинирани повече от 1 вид белтъци (месни и млечни или яйчни и млечни и др.) в комбинация с малко мазнини.

Ако някои иска малко помощ нека вземе малко L-carnitine.Безвреден е и много ефекасен(само при добра диета и кардио тренировки!)

Повече за него:
    Какво е това?
    Л-карнитинът, или накратко- карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличито на витамините В6, ниацин, С , както и желязо, и аминокиселината метионин.

Какво е основното му физиологично въздействие?
    Основната функция на Л-карнитина е да служи като “совалка”, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като “гориво” за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-Карнитина е двойно веднъж -вкарва мазнината в клетката и веднъж - извежда ненужните продукти.

Какви са оптималните дози?
    Mежду 2 и 4 грама дневно един час преди тренировка.Течната форма се усвоява по-бързо между 20 и 30 минути.
    Успех на всички!

ПП:Отворен съм за всякакви препоръки ,въпроси и критики в темата или на лично.

Мега фен Аватара на VinDiesel
    Град
    Плевен квартал Оринч Каунти
    Браво!
    Доста добра и изчерпателна информация

Уау браво

четох отгоре отгоре но кардиото е полезно ъм аз сега сън ма таебо за кардио или нещо такова беше :д

Мега фен
    Имам само един въпрос. Значи, L-Carnitine - а колко струва и в какви дози може да се поема за 14 (скоро 15) годишен младеж. Висок съм 1,70 и съм 63-65кг. Искам да отслабна повечко в областта на корема и гърдите. Ако можеш да ми отговориш до довечера ще е супер! : )
    6 точки за старанието.
    I'm just a man,not Superhuman
    I'm not Superhuman,someone save me from the hate

I've gotta fight today to live another day...
    Speaking my mind today my voice will be heard today.

много хубаво си го написал подробно и изчерпателно , прочетох го цялото и това относно ХИИТ мисля че е измежду най-полезните информации
    Perfekt Hair Perfekt body,perfekt lips, perfekt lie...

Мега фен Аватара на HexGirl
    Град
    niderlandia
    Цитирай Първоначално написано от iwancho
    Имам само един въпрос. Значи, L-Carnitine - а колко струва и в какви дози може да се поема за 14 (скоро 15) годишен младеж. Висок съм 1,70 и съм 63-65кг. Искам да отслабна повечко в областта на корема и гърдите. Ако можеш да ми отговориш до довечера ще е супер! : )
    6 точки за старанието.
    аз ще ти отговоря ако позволиш
    Л-карнетин си купи течен по лесно е 40 или 40 и нещо ще ти е шишето . Хапчетата или на прах е доста по евтино но по рано се пие.
    Важно е да се пие 2 пъти в деня. Когато имаш тренировъчен ден преди тренировка ии сутрин преди да закусиш или вечер преди да вечеряш .
    Това е важно е да се пие сутрин на гладно и в не тренировъчен ден .
    Успех , помага найстина !
    Шапкарю .....
    Кажи ми , защо гарванът прилича на бюро ?

Цитирай Първоначално написано от HexGirl
    6 точки за старанието.
    Л-карнетин си купи течен по лесно е 40 или 40 и нещо ще ти е шишето . Хапчетата или на прах е доста по евтино но по рано се пие.
    Важно е да се пие 2 пъти в деня. Когато имаш тренировъчен ден преди тренировка ии сутрин преди да закусиш или вечер преди да вечеряш .
    Да така е.Само да допълня че има и по 25лв до 35(за течниговорим ).Това са основно български.Естествено другите имат по-голям ефект(може би)

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от LifeFitness0
    6 точки за старанието.
    Да така е.Само да допълня че има и по 25лв до 35(за течниговорим ).Това са основно български.Естествено другите имат по-голям ефект(може би)

А на хапчета колко струва? За мен няма никаква разлика дали ще е течен,или на хапчета.

6 точки за старанието.

А на хапчета колко струва? За мен няма никаква разлика дали ще е течен,или на хапчета.
    Течният е по ефективен-усвоява се по-бързо и тн.

днес за първи път направих тази ХИЙТ треноровка наистина е много натощаваща ама чувството след нея е невероятно няма нищо общо със стандартната тренировка която ти втръсва след четвъртия път

Цитирай Първоначално написано от zlatnata_ribkaaa
    днес за първи път направих тази ХИЙТ треноровка наистина е много натощаваща ама чувството след нея е невероятно няма нищо общо със стандартната тренировка която ти втръсва след четвъртия път
    Може ли да ми кажеш уреда и програмата(минутите/секундите)?

Супер фен Аватара на Luscious_Heart
    Я ми обясняте какво е ХИЙТ тренировка?

Цитирай Първоначално написано от Luscious_Heart
    Я ми обясняте какво е ХИЙТ тренировка?
    То горе си пише..

Ох, да извинявай.

Днеска мисля да го опитам това... 30 секунди спринт, 30 секунди нормално... Само да се подсигуря с хронометър.

Май ще е най-добре и да питам треньора да изготвим нещо индивидуално за мене.

Ох, да извинявай.

Днеска мисля да го опитам това... 30 секунди спринт, 30 секунди нормално... Само да се подсигуря с хронометър.

Искаш ли примерна тренирвка за изгаряне на мазнини?(на колело,ама може и на друг уред)

-5мин лека загравка
    -30 възможно най-бърза скоорост
    -30 сек почивка
    общо 10 интервала
    накрая
    -5 мин отупскане(може и 2-3)
    За начинаещи може почивките да са 60 или дори 90 сек.
    За напреднали-15 сек почивки или повече интервали.
    При проучване показало че тази тренировка за 20 мин изагаря 6 пъти повече от 30 мин с едно темпо(едва ли е при всички ,но винаги ефекта е по голям)

ПП:Тренировката увеличава пулса дои и след нея.Така че топенето и метаболизмът се ускоряват до 24 часа!

Цитирай Първоначално написано от zlatnata_ribkaaa
    Може ли да ми кажеш уреда и програмата(минутите/секундите)?
    Ами аз не се изразих добре ...отново , то беше само скачане на въже не го броя за голяма тренировка( по скоро опит да видя как е ), но наистина няма нищо общо с обикновеното скачане , имах чувството че съм изгорила калориите които сигурно изгарям за 5 дена скачане За 15 мин. станах вир вода и съм решила тези дни като започна да тичам да е по-същия начин отново благодаря на пусналия темата във форума , наистина е много полезна

Ох, да извинявай.

Искаш ли примерна тренирвка за изгаряне на мазнини?(на колело,ама може и на друг уред)

-5мин лека загравка
    -30 сек почивка
    общо 10 интервала
    накрая
    За напреднали-15 сец почивки или повече интервали.
    При проучване показало че тази тренировка за 20 мин изагаря 6 пъти повече от 30 мин с едно темпо(едва ли е при всички ,но винаги ефекта е по голям)
    А добра идея ли ще е да има разнообразие? Примерно аз разполагам с въже за скачане, велоергометър вкъщи иии... бягане навън. Степер нямам, нито пък пътечка; вече не ходя на зала, а вкъщи си блъскам упражнения.
    Кои от тези тренировки са по-полезни за сърдечната дейност, а кои подпомагат и развитието на белите дробове (като изключим плуването, разбира се)?
    Понеже аз толкова много си обичам дългото равномерно бягане по 6.4 км, че искам и него да си правя, а не само HIIT например.
    Благодаря за инфото, златен си.

Ох, да извинявай.

-5мин лека загравка
    -30 сек почивка
    общо 10 интервала
    накрая
    За напреднали-15 сец почивки или повече интервали.
    А добра идея ли ще е да има разнообразие? Примерно аз разполагам с въже за скачане, велоергометър вкъщи иии... бягане навън. Степер нямам, нито пък пътечка; вече не ходя на зала, а вкъщи си блъскам упражнения.
    Кои от тези тренировки са по-полезни за сърдечната дейност, а кои подпомагат и развитието на белите дробове (като изключим плуването, разбира се)?
    Понеже аз толкова много си обичам дългото равномерно бягане по 6.4 км, че искам и него да си правя, а не само HIIT например.
    Благодаря за инфото, златен си.
    Аз лично правя Хиит тренировките в залата на колето или навън с въжето.Не тичам хиит ,а като теб за издръжливост.

А ти имаш ли някакви проблеми с тяло,тегло и тн?

ПП:Извинявай ама за белите дробове не знам

^ Споко, ще разпитам.
    Не, нямам проблем с тегло/пълнота. Атлетична ми е фигурата. Искам здраво сърце, още по-стегнато тяло.
    По принцип много се въодушевявам от статии като твоята, защото непрекъснато искам да се усъвършенствам. Ех, да не бяха пушачи повечето гаджета, да имам с кого да си тренирам за компанийка. Но това са други драми.
    А какво е мнението ти за бягането с тежести? Имам едни, дето са около 1-1.5 килограма едната за глезените...

По принцип мислех, че издръжливостта ми от бягането ще окаже ефект, обаче въжето ме мори и се ОПЛИТАМ на всичкото отгоре.

P.S. Мацка на 15 съм за инфо.

Никога ане съм правил кардио с тежести.Не знам какво е.
    Аз за супер много напреднах с въжето.Вече не се оплитам скачам както си искам и тия гъзариики-двоен скок и тн ги мога

ПП:И аз съм на 15
    ПП2-Ти пушиш ли?

А кво е тва ДВОЕН СКОК?
    О, не, НЕ пуша! Другите нека да си пушат, ама пред мене НЕ давам!

На един скок да превъртиш два пъти въжето.Сега се опитвам и троен ама ми е малко много за сега...

Мега фен
    ^ Споко, ще разпитам.
    Не, нямам проблем с тегло/пълнота. Атлетична ми е фигурата. Искам здраво сърце, още по-стегнато тяло.
    По принцип много се въодушевявам от статии като твоята, защото непрекъснато искам да се усъвършенствам. Ех, да не бяха пушачи повечето гаджета, да имам с кого да си тренирам за компанийка. Но това са други драми.
    А какво е мнението ти за бягането с тежести? Имам едни, дето са около 1-1.5 килограма едната за глезените...

По принцип мислех, че издръжливостта ми от бягането ще окаже ефект, обаче въжето ме мори и се ОПЛИТАМ на всичкото отгоре.

P.S. Мацка на 15 съм за инфо.

Никога ане съм правил кардио с тежести.Не знам какво е.
    Аз за супер много напреднах с въжето.Вече не се оплитам скачам както си искам и тия гъзариики-двоен скок и тн ги мога

ПП:И аз съм на 15
    ПП2-Ти пушиш ли?

BTW и аз съм на 15. Откъде сте и двамата? Аз съм от Пловдив и си търся компания да тичаме/ходим на фитнес заедно и т.н.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си