View Full Version : Списък с книги за 8 клас
viqnkababyy
06-16-2010, 12:22
И така драги седмокласници наборчета, минаха изпитите.
И вместо някой да се радват, а други да тъжат, нека да започнем подготовка за новото училище.Ето ви списък с книгите, за тези които го нямат.
Книги за 8 клас
1.Николай Хайтов - Диви разкази / специално `Дервишово семе` /
2.Ивайло Петров - Преди да се родя
3.Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи
4.Димчо Дебелянов - лирика
5.Христо Смирненски - лирика / специално `Зимни вечери` / и `Приказка за стълбата`
6.Никола Вапцаров - лирика / спезициално `песен за човека`/
7.Радичков - Нежната спирала
8.Емилиан Станев - Крадецът на праскови
9.Павел Вежинов - В един есенен ден по шосето
10.Николай Лилиев - лирика
11.Елисавета Багряна - лирика
12.Блага Димитрова - лирика
13.Валери Петров - лирика / специално `Тавански спомен`/
Моля темата да стане ВАЖНА, за да я видят повече хора.
:)
sladuranata1112
06-16-2010, 12:30
мерси много аз го нямахх :-D :D
somanycookies
06-16-2010, 13:11
Уффф, нашата по БЕЛ е пропуснала почти половината.
Мерси много :)
Нашата една не ни даде :-P :grin: :razz:
Наща да ни е дала 3-4 най-много, ама вика който иска
Мерси :)
SmilezZz
06-16-2010, 17:49
Нашата не ни беше дала и тъкмо щях да ги търся..Мерси :-)
viqnkababyy
06-16-2010, 18:02
радвам се, че помогнах :)
Barbie47
06-16-2010, 18:34
Аз имам само 8 от тях и съм прочела 2 разказа и съм почнала на Йордан Радичков- Нежната спирала :-)
Много добра идея ,че се се сетила да напишеш тези книги : ) На мен класната ме вообще не ми ги каза
ibojilow
06-16-2010, 20:22
Вие се друсате бе, как ще четете книги лятната ваканция?
Ааа вярно, майка ви ще ви рита като имате 5ци другата година. . Грешката е моя! :o
ArrowsOfDeath
06-16-2010, 22:11
Да не се чете само заради оценките? Айдеее...
FrozeMaster
06-17-2010, 05:10
Ааа вярно, майка ви ще ви рита като имате 5ци другата година. . Грешката е моя! :o
Абе я ... Който иска да чете, да чете. Който не иска, да не си измисля такива простотии. Прав/а си - грешката е твоя!
iiordanova
06-17-2010, 06:37
Нашия списък е почти същия , но има и други..
Аз нищо няма да чета .. 8-) Най-много някое стихотворение! 8-)
Цяла година .. учене и сега ваканцията .. пак , няма да стане!
произведенията в 8ми клас са тооооолкова хубави....а тези в 9ти тоолкова гадни.. :o
На нас ни даде следните:
1- Български вълшебни приказки (автентичен фолклор ?!)
2- И.Петров - Преди да се родя и след това
3- Е.Станев- Крадецът на праскови
4- Й.Радичков - Нежната спирала и Барутен буквар
5- Н.Хайтов - Диви разкази
6- Вежимов - Един есенен ден на шосето
аз пък ще чета други книги 8-)
LoveRetroMusic
06-17-2010, 10:01
О, благодаря, аз ги нямах :Д
ArrowsOfDeath
06-17-2010, 10:11
За 10 клас са най-готини книгите. Тва "Граф Монте Кристо", "Дядо Горио" и другите са все хубава литература.
viqnkababyy
06-17-2010, 12:53
Защо се заяждате бе ?
- Защото ви е много по - приятно да губите мозъчни клетки пред компютара ? Четем, защото сме образовани и умни ..
и аз обичам да чета ама по-яки книги- метро 2033, вещерът
December
06-19-2010, 14:46
произведенията в 8ми клас са тооооолкова хубави....а тези в 9ти тоолкова гадни.. :o Ти добре ли си :shock: Аз нямам търпение да стане 9 клас,точно заради литературата.Доколото знам се учи старогръдска литература,Молиер,Шекстр,А игиери.Но може и да греша - аз гледам по старата Христоматия.
Но и за 8 клас изглеждат интересни.
Някои казвате,че ще четете и други книги.Кои книги мислите да четете (: ?
Аз още отсега смятам да прочета на Алигиери "Ад"(да не чакам чак до 9кл :D ),малко фантастика,Тютюн също(по принцип в кой клас се учи?)...не знам.И още ще си намисля (:
Благодаря много много много,че си ги написала (:
Това ли е цялото произведение Нежната спирала - http://liternet.bg/publish5/jradichkov/nezhnata/nezhnata.htm Струва ми се малко и затова питам.Смятам да си го принтирам ако е то :-o
ArrowsOfDeath
06-19-2010, 17:44
По-добре не чети още сега "Тютюн". Ще ти трябва за 12 клас, а дотогава 100% ще си забравила неща от него и ще ти се наложи пак да го четеш.
Иначе Шекспир, Молиер и другите, които изброи, се учат в 10 клас, но при вас по новата програма може да са отишли в 9 клас.
divaneee
06-19-2010, 18:28
Aaa да попитам тези от вас, които вече са прочели "Дервишово семе", как ви се стори? Аз бях втрещена почти през цялото време, докато го четях. Е, чела съм, чела съм книги и разкази, ама май такава гадост не бях чела. :хх Да им имам патриархалните семейства и чудесии... :?
sasheto0o
06-19-2010, 21:18
На Валери Петров прочете "Японският филм" .. Това произведение влиза в материала за 8 клас,въпреки че е като допълнителен текст ..
Aaa да попитам тези от вас, които вече са прочели "Дервишово семе", как ви се стори? Аз бях втрещена почти през цялото време, докато го четях. Е, чела съм, чела съм книги и разкази, ама май такава гадост не бях чела. :хх Да им имам патриархалните семейства и чудесии... :? аХах аз съм чела само откъса, публикуван в учебника за 8 клас, и аз през цялото време гледах така -> :shock: беше гнусно просто по едно време не знам ама.. От всичките произведения за 8 клас на мен лично най ми хареса преди да се родя. Беше си забавно :D Дамата с рентгеновите очи също е мн яко, аз се бях навила да намеря книгата, но така и не го направих
ArrowsOfDeath
06-19-2010, 21:37
Има много хубави разкази в "Дамата с рентгеновите очи", които си заслужават да се прочетат, освен едноименния.
Barbie47
06-20-2010, 09:57
Aaa да попитам тези от вас, които вече са прочели "Дервишово семе", как ви се стори? Аз бях втрещена почти през цялото време, докато го четях. Е, чела съм, чела съм книги и разкази, ама май такава гадост не бях чела. :хх Да им имам патриархалните семейства и чудесии... :? аХах аз съм чела само откъса, публикуван в учебника за 8 клас, и аз през цялото време гледах така -> :shock: беше гнусно просто по едно време не знам ама.. От всичките произведения за 8 клас на мен лично най ми хареса преди да се родя. Беше си забавно :D Дамата с рентгеновите очи също е мн яко, аз се бях навила да намеря книгата, но така и не го направих
Да аз също. :D А относно "Нежната спирала" ние имаме цялата книга т.е. на корицата пише "Нежната спирала", а вътре има много разкази. "Шипков храст", "Японският хотел", "Дефилето" и др. :)
BebYlzZz
06-20-2010, 11:38
[quote="divaneee"]Aaa да попитам тези от вас, които вече са прочели "Дервишово семе", как ви се стори? Аз бях втрещена почти през цялото време, докато го четях. Е, чела съм, чела съм книги и разкази, ама май такава гадост не бях чела. :хх Да им имам патриархалните семейства и чудесии... :? [/quote
и аз останах втрещена... засега само това съм прочела от целия списък и направо се чудя да продължавам да чета ако ще са все такива глупости...
произведенията в 8ми клас са тооооолкова хубави....а тези в 9ти тоолкова гадни.. :o Ти добре ли си :shock: Аз нямам търпение да стане 9 клас,точно заради литературата.Доколото знам се учи старогръдска литература,Молиер,Шекстр,А игиери.
иначе не разбрах какво е старогръдска и кой е Шекстр
и това по моята програма се учи в 10ти клас
в 9ти учихме стария завет,омир,илиада,едип цар,антигона,електра,еванг лия на йоан,матей и лука ,старобългарска литература(в частност:азбучна молитва,проглас към евангелието,прострнано житие и шестоднев)
умрях от тъпотия тая година...
На мен най ми харесаха "Японския филм", "Тавански спомен", "Песен за човека" и "Приказка за стълбата" ... Останалите също не бяха зле, ама след толкова дъфкане и преповтаряне ми омръзнаха ...
А някой знае ли за девети клас книгите ???
perla333
06-20-2010, 12:20
Еми ние учихме (сега завършвам 9 клас)
Илиада, Антигона, Електра, Едип цар, Библията, Сафо и имаше и още, но не се сещам в момента коит бяха.
viqnkababyy
06-20-2010, 13:42
А "Дамата с ренгеновите очи" цялата книга ли сте чели или сбития ученически вариант ?! :)
Защото четох в интернет откъс и когато отидох н библиотеката ми стовариха една тухла ..
Как смятате ?
А за тези, които са прочели " Крадецът на проскови " как ви се струва, защото мисля да запозна с нея ?
SmilezZz
06-20-2010, 14:20
А за тези, които са прочели " Крадецът на проскови " как ви се струва, защото мисля да запозна с нея ?Аз я прочетох..На мен лично не ми хареса,но въпрос на вкус..
ArrowsOfDeath
06-20-2010, 16:19
А "Дамата с ренгеновите очи" цялата книга ли сте чели или сбития ученически вариант ?! :)
Защото четох в интернет откъс и когато отидох н библиотеката ми стовариха една тухла ..
Как смятате ?
А за тези, които са прочели " Крадецът на проскови " как ви се струва, защото мисля да запозна с нея ?
Книгата се казва на едноименния разказ в нея, иначе има още доста разкази вътре, които си струват да се прочетат.
не че и 30 % от учениците за 8-ми клас ще прочетат и една книга ама благодаря за усилието :-)
viqnkababyy
06-20-2010, 17:53
не че и 30 % от учениците за 8-ми клас ще прочетат и една книга ама благодаря за усилието :-)
Аз лично ще ги прочета. :)
ArrowsOfDeath
06-20-2010, 18:13
Абе, в 8 клас има по-голям шанс да са прочели нещо, особено зайците, които ще искат да започнат добре в новото даскало.
December
06-20-2010, 18:21
То повечето са стихотворения,които се четат на един дъх,затова не виждам защо да не ги прочетем...Аз ще прочета и Под Игото,защото в 6 клас нищо не разбрах от романа(има голяма вероятност пак да не го схвана :-D ).
На нас нищо не ни бяха дали. :-o
Много благодаря, че си ги казала, ще са ми в полза.
ArrowsOfDeath
06-20-2010, 18:35
Аз "Под игото" съм го чел 3 пъти, щото първите 2 пъти бях малък и нищо не бях запомнил хахаха :lol:
Препоръчайте най-добрата книга от тези всичките, защото не смятам да ги прочитам всички...
fenche22
06-20-2010, 19:37
За тези които не се стремят да изпълняват всичко стрикно - не се притеснявайте, и да не ги прочетете нищо не губите, докато дойде време да ги изучавате ще сте забравили за какво става въпрос в произведението както и кой е автора! Нищо фатално няма да се случи ако не отворите книгите-аз сега съм 8 клас. 8)
А относно коя е най-интересна, мен ми допада `Крадецът на праскови` както и `Дервишово Семе` ама всеки с вкуса си :)
viqnkababyy
06-21-2010, 09:33
И аз смятам тези, които ще четат 1-2 книги да прочетат от романите, не от лириката :D
December
06-21-2010, 10:25
И аз смятам тези, които ще четат 1-2 книги да прочетат от романите, не от лириката :DТо не е ли само един роман "Крадецът на праскови' или и други има?`Дервишово Семе не беше ли разказ?
MissMurderr
06-21-2010, 10:57
аз не смятам да прочета нещо от списъка , това лято ще си чета само Дикенз
Мерси много!Нашата госпожа ни даде само пет от тях.
viqnkababyy
06-21-2010, 17:57
И аз смятам тези, които ще четат 1-2 книги да прочетат от романите, не от лириката :DТо не е ли само един роман "Крадецът на праскови' или и други има?`Дервишово Семе не беше ли разказ?
Ами "Дамата с ренгеновите очи" разширената версия е цяла тухла, причислявам я към романите.
Когато отидох в библиотеката и поисках Дамата с рентгеновите очи тя ми даде Къщата при последния фенер. По принцип едно и също ли са , защото видях, че в тази книга, която тя ми даде е разказа Лунатин. Имаме да го четем. А книгата е някаква мъничка. :?
viqnkababyy
06-22-2010, 09:50
Когато отидох в библиотеката и поисках Дамата с рентгеновите очи тя ми даде Къщата при последния фенер. По принцип едно и също ли са , защото видях, че в тази книга, която тя ми даде е разказа Лунатин. Имаме да го четем. А книгата е някаква мъничка. :?
Ето как изглежда моята и е доста обемиста.
http://prikachi.com/images/943/2251943L.jpg
viqnkababyy
06-22-2010, 09:51
Лунатин ?! На кой автор и за кой клас ?! :(
ArrowsOfDeath
06-22-2010, 09:58
Въобще отваряла ли си книгата? "Дамата с рентгеновите очи" е разказ от 10 страници. Всичко останало в книгата е други отделни разкази.
viqnkababyy
06-22-2010, 10:49
О, да! Чак сега видях. :D :D Благодаря много, вътре има и разказа Лунатин, той учили се ?
princesss8
06-22-2010, 13:02
А не е ли най-добре - да вземем по една литература от 8-ми клас и да прочетем, само това, което ни трябва :-D
mlakniwe
06-22-2010, 13:15
Защо Бай Ганьо се учи чак в 11 клас? :-o
Въобще отваряла ли си книгата? "Дамата с рентгеновите очи" е разказ от 10 страници. Всичко останало в книгата е други отделни разкази.
Просто исках да знам дали всички разкази са в нея, защото viqnkababyy казва, че е тухла. Моята е около 170 страници. Винаги трябва да нападате.. :x :o :(
О, да! Чак сега видях. :D :D Благодаря много, вътре има и разказа Лунатин, той учили се ? Може и да не се учи, но на нас ни го дадоха.
BladeDancer
06-22-2010, 17:30
И така драги седмокласници наборчета, минаха изпитите.
И вместо някой да се радват, а други да тъжат, нека да започнем подготовка за новото училище.Ето ви списък с книгите, за тези които го нямат.
Книги за 8 клас
1.Николай Хайтов - Диви разкази / специално `Дервишово семе` /
2.Ивайло Петров - Преди да се родя
3.Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи
4.Димчо Дебелянов - лирика
5.Христо Смирненски - лирика / специално `Зимни вечери` / и `Приказка за стълбата`
6.Никола Вапцаров - лирика / спезициално `песен за човека`/
7.Радичков - Нежната спирала
8.Емилиан Станев - Крадецът на праскови
9.Павел Вежинов - В един есенен ден по шосето
10.Николай Лилиев - лирика
11.Елисавета Багряна - лирика
12.Блага Димитрова - лирика
13.Валери Петров - лирика / специално `Тавански спомен`/
Моля темата да стане ВАЖНА, за да я видят повече хора.
:)
Прочетете ги щото през годината ще ви карат да ги четете и става гадно. Най-важното е да прочетете Крадецът на праскови щото е най-дълъг.
viqnkababyy
06-23-2010, 11:34
Просто исках да знам дали всички разкази са в нея, защото viqnkababyy казва, че е тухла. Моята е около 170 страници. Винаги трябва да нападате.. :x :o :(
Съдържание:
1. Made in USA
2.Сламеният фелдфебел
3.Къщата при последния фенер
4.Разказ с витамини
5.Маймунска младост
6.Човекът, който дойде от Америка
7.Водородният господин и кислородното момиче
8.Лунатин!Лунатин!Лунатин!
9.Филантропична история
10.Жената в златния ковчег
11.Една възможна утопия
12.Това се случи в Лампадефория
13.Новият Робинон
14.Дамата с ренгеновите очи
15.След девет месеца
16.Влак
17.Магичен разказ за соята
18.Алхимия на любовта
19.Приключение в рая
20.Разказ за една бегония
21.Асфалт
22.Наследници
23.Човекът Бил и котката Кет
24.Негърско щастие
25.Червените покойници
26.Приказка за лъжата
27.Орден
28.Генералски шинел
29.Човекът с опашка
30.Съвсем странна история
31.Чудният смях в Рамония
32.Джуджето Тинтирин
33.Паноптикум "Лайхенвалд"
34.В сивото всекидневие
Кои освен Лунатин и Дамата с ренгеновите очи ще ни трябват ?!
Осмокласници, крайно време е да драснете по един ред, за да спрем да се лутаме като мухи без глави из съдържанията. :D
ArrowsOfDeath
06-23-2010, 11:44
По-лесно ще е бъдещите деветокласници да ви кажат какво са учили :wink:
По-лесно ще е бъдещите деветокласници да ви кажат какво са учили :wink: И аз така мисля, но явно и на тях не им се занимава!
viqnkababyy
06-23-2010, 13:38
По-лесно ще е бъдещите деветокласници да ви кажат какво са учили :wink: И аз така мисля, но явно и на тях не им се занимава!
Или може би, половината не са внимавами в час :D
fenche22
06-23-2010, 13:44
Ето аз съм си бъдеща деветокласничка, не претендирам с високо IQ ама с каквото може, питайте да се помага :D
Иначе `Лунатин` не се учи в 8 клас.
Ето аз съм си бъдеща деветокласничка, не претендирам с високо IQ ама с каквото може, питайте да се помага :D
Иначе `Лунатин` не се учи в 8 клас. А от списъка, който авторката на темата даде всички ли се учат?
Мислиш ли че за тази крайномалка ваканция някой ще се занимава с тези неща? :-o
mArMaLaDkA
06-23-2010, 13:57
Супер сте мързеливи и се опитвате да се правите на тарикати, нищо че после ще ви излезе през носа. Вие само затова ли четете книги - заради класни и оценки? И аз напоследък доста съм занемарила четенето, ама пък лятната литература никога не съм я пренебрегвала(обратно на мнозинството). Хубаво е да се запознаете с българските писатели, пък и не виждам с какво толкова ще ви дотежи да прочетете няколко стихосбирки, които повечето са едни малки тънки книжчици, при положение, че цяло лято и без това си бъркате в носа.
Гадна съм и няма да ви кажа к'во ще учите догодина, тъкмо ще ви стимулирам да се запознаете с по-големите с цел изгода. 8-) Само ще кажа, че "Таванският спомен" ми остави траен отпечатък в съзнанието, както и "Дервишово семе". Елисавета Багряна ми е безкрайно объркана личност, стиховете й меко казано не ги разбирам, Блага Димитрова се преглътва, дори доста добре е писала жената. Мнението ми е обаче, че на тея години надали можете да схванете особено за какво иде-реч що се отнася примерно за стихотворенията на споменатите по-нагоре две писателки, разказът на Павел Вежинов също е някак странен, та затова - СЛАВА за хората, които ви правят и ви пишат готови анализи в учебниците!
fenche22
06-23-2010, 14:07
Е понеже и на мен мързела понякога ми е слабост, като си спомня какво е да си седмокласник .. как да не ви каже човек, написах ви списъка :D
Ето какво се учи по литература в 8 клас:
Димчо Дебелянов - `Скрити Вопли` (Да се завърнеш в бащината къща)
Николай Лилиев - `Тихият пролетен дъжд`
Елисавета Багряна - `Потомка`
Светослав Минков - `Дамата с рентгеновите очи`
Никола Вапцаров - `Песен за човека`
Емилиян Станев - `Крадецът на праскови`
Блага Димитрова - `Жена`
Николай Хайтов - `Дервишово семе`
Ивайло Петров - `Преди да се родя`
Валери Петров - `Японският филм`
Павел Вежинов - `В един есенен ден по шосето`
Йордан Радичков - `Нежната спирала`
Христо Смирненски - `Зимни Вечери`
Ето, готови сте :D
Дано съм ви била от полза. :)
ПС - Не съм ги чела през лятото изобщо, и пак нищо не се промени за тея които прелистиха книгите, но все пак щом искахте списъка .. :D
viqnkababyy
06-23-2010, 14:39
fenche22 - Едно голямо, сладурско благодаряя :-)
П.С: Обожавам аватара ти ! :smt007
perla333
06-23-2010, 16:03
Препоръчвам Ви да си прочете всичко, а не да молите някой да Ви разказва за какво става въпрос, защото голяма част от произведенията ще се споменават и в по-горните класове.
Николай Хайтов - "Дервишово семе" - дори тази година г-жата ни даваше примери от "Дервишово семе" ; а и разказа е много интересен
Ивайло Петров - "Преди да се родя" - така и не прочетох "Преди да се родя и след това", но вие на правете тази грешка
Светослав Минков - "Дамата с ренгеновите очи" - със сигурност няма да забравя историята за Мими Тромпеева, която има ренгенови очи - едно много поучително разказче
Димчо Дебелянов - "Помниш ли" и "Скрити вопли" - нашата госпожа ни беше казала да научим едно от двете и после ни изпитваше и ни пишеше оценки. Дори и анализи имахме да правим
Христо Смирненски - "Зимни вечери" и "Приказка за стълбата" - върху тези произведения също правихме анализи - особено върху "Зимни вечери"..По-добре ги прочетете и двете, защото наистина ще Ви накарат да се замислите
Никола Вапцаров - "Песен за човека" , "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока" - И тази година г-жата ни припомни "Песен за човека" и ни даваше примери от там...а миналата имахме да избираме между "Прощално" и "Борбата" и ни изпитваше..Но и стихосбирката му "Моторни песни" се чете бързо и има наистина много хубави и запомнящи се песни (като "Вяра" и "Пролет" например)
Радичков - "Нежната спирала" - един страхотен разказ..жалко че не отделихме много време за него
Емилиан Станев - "Крадецът на праскови" - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го прочетете!! Повестта е много хубава, а и ще сигурно в училище ще отделите много време за нея (поне при нас беше така)
Павел Вежинов - "В един есенен ден по шосето" и "Бариерата"
Николай Лилиев - лирика - не се сещам кои негови произведения сме раглеждали и дали въобще сме ги разглеждали, но ще проверя тия дни
Елисавета Багряна - "Потомка" и имаше още едно
Блага Димитрова - "Жена"
Валери Петров - "Тавански спомен" и "Японски филм"
Миналата година ние разгледахме тези произведения. Но е хубаво да прочетете колко се може повече от авторите.
Надявам се да съм била полезна :)
fenche22
06-23-2010, 16:54
fenche22 - Едно голямо, сладурско благодаряя :-)
П.С: Обожавам аватара ти ! :smt007
Няма проблеми :)
chocolatedidi
06-23-2010, 17:00
Аааа,някой може ли да напише книгите за 9 клас,защото явно съм изгубила листа ??? :-)
В 8 клас произведенията са много хубави...
viqnkababyy
06-23-2010, 17:55
Аааа,някой може ли да напише книгите за 9 клас,защото явно съм изгубила листа ??? :-)
Митология - Фолклор - Литература
Старогръцка митология
Старогръцки героичен епос
Омир - "Илиада"
Омир - "Одисея"
Старогъцка лирика
Старогъцка драма
Есхил - "Прикованият Прометей"
Софокъл - "Антигона"
Софокъл - "Едип цар"
Библията
Западноевропейско Средновековие
Старобългарска литература
"Панонски легенди"
"Проглас към Евангелието"
"Азбучна молитва"
"За буквите"
Шестоднев"
"Похвално слово за Кирил"
Апокрифна книжнина
Търновска книжовна школа
Старобългарският роман
JUSTniki
06-23-2010, 18:50
Браво, че се сетила .. Аз ги нямах :-)
chocolatedidi
06-24-2010, 08:19
viqnkababyy - Мерси много :-)
viqnkababyy
06-24-2010, 08:20
viqnkababyy - Мерси много :-)
Няма проблем :-)
iiordanova
06-24-2010, 08:54
Понеже времето е лошо .. реших да почета малко.
След малко започвам 'Нежната спирала' на Йордан Радичков. Принтирах разказа и ще го прочета. 8-)
Мисля да чета само вечер. Късно , късно.. 8-)
Все пак е лято .. не ми се занимава да чета през деня. Както и да е .. оставям ви , няма да ви досаждам повече. 8-)
fenche22
06-24-2010, 09:04
Тоя разказ `Нежната спирала` колко е скучен .. нямам думи :lol:
viqnkababyy
06-24-2010, 09:06
Копни си от тук Дервишовото семе, ако не си го чела.
Принтирай него.
http://zelenkroki.wordpress.com/2010/04/19/dervishovo-haitov/
Страшно красив разказ с много вложен смисъл.На мен лично много ми хареса.
iiordanova
06-24-2010, 09:36
viqnkababyy Мерси ! Аз го търсих , но не го намерих и затова викам нещо друго да прочета.
Сега ще си го принтирам ..
А 'Нежната спирала' направо .. заспах! Не е нищо особенно.
viqnkababyy .. ти какво си прочела до сега от списъка?
viqnkababyy
06-24-2010, 11:05
viqnkababyy Мерси ! Аз го търсих , но не го намерих и затова викам нещо друго да прочета.
Няма проблеми :-)
Ами прочетох:
- Николай Хайтов - Дервишово семе - което ми остави голям отпечатък в съзнанието
- Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи - което не ме впечатли кой знае колко, но е интересен разказа
- Светослав Минков - Лунатин!Лунатин!Лунатин! - интересен разказ, някой тук написа, че ще трябва, после че няма да трябва, но както и да е.Не съм си навредила :D
- Николай Лилиев - лирика / пълна боза/
- Елисавета Багряна - лирика
И ми остават 3 глави да приключа "Крадецът на праскови" което е може би, най - доброто произведение в списъка.
iiordanova
06-24-2010, 11:48
Няма проблеми :-)
Ами прочетох:
- Николай Хайтов - Дервишово семе - което ми остави голям отпечатък в съзнанието
- Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи - което не ме впечатли кой знае колко, но е интересен разказа
- Светослав Минков - Лунатин!Лунатин!Лунатин! - интересен разказ, някой тук написа, че ще трябва, после че няма да трябва, но както и да е.Не съм си навредила :D
- Николай Лилиев - лирика / пълна боза/
- Елисавета Багряна - лирика
И ми остават 3 глави да приключа "Крадецът на праскови" което е може би, най - доброто произведение в списъка.
А .. "Крадецът на праскови" дълго ли е ?
viqnkababyy
06-24-2010, 12:12
33 листа е, но го няма в интернет.
Явно е много дълго.Потърси в библотека, ако не книгата е 3.50 и в нея има и други разкази. :-)
annihilator
06-24-2010, 12:13
На нас ни даде:
1.Николай Хайтов - сборникът Диви разкази ( дервишово семе, мъжки времена , дърво без корен , мерак)
2. Ивайло Петров - Преди да се родя
3. Димчо Дебелянов - Стихотворения
4.Христо Смирненски - Стихотворения
5. Елисавета Багряна - Стихотоврения
6. Валери Петров - Стихотоврения (Тавански спомен)
7. Никоклай Лилиев - Стихотворения
8.Йордан Радичков - Разкази(нежната спирала)
9. Светослав Минков - Разкази ( Дамата с рентгеновите очи)
10.Павел Вежинов - В един сенен ден по шосето
11.Блага Димитрова - Стихотворения
12. Никола Вапцаров - Стихотворения и Песен за човека
Мисля да не чета Стихотворенията :D :D :lol: :lol:
Много са скучни! :P 8) 8)
Дайте идея с кои разкази да започна
ArrowsOfDeath
06-24-2010, 12:13
Как да я няма, ето я книгата - http://www.litclub.com/library/stanev/kradecut/index.htm
viqnkababyy
06-24-2010, 12:33
На нас ни даде:
1.Николай Хайтов - сборникът Диви разкази ( дервишово семе, мъжки времена , дърво без корен , мерак)
2. Ивайло Петров - Преди да се родя
3. Димчо Дебелянов - Стихотворения
4.Христо Смирненски - Стихотворения
5. Елисавета Багряна - Стихотоврения
6. Валери Петров - Стихотоврения (Тавански спомен)
7. Никоклай Лилиев - Стихотворения
8.Йордан Радичков - Разкази(нежната спирала)
9. Светослав Минков - Разкази ( Дамата с рентгеновите очи)
10.Павел Вежинов - В един сенен ден по шосето
11.Блага Димитрова - Стихотворения
12. Никола Вапцаров - Стихотворения и Песен за човека
Мисля да не чета Стихотворенията :D :D :lol: :lol:
Много са скучни! :P 8) 8)
Дайте идея с кои разкази да започна
Николай Хайтов - Дервишовото семе
Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи
Ивайло Петров - Преди да се родя
Започни с тезии
:-)
--------------------------------------------
Да, прав си. "Крадецът на праскови" - http://www.litclub.com/library/stanev/kradecut/index.htm
Не знам дали тук трябва да попитам, но вярно ли е, че творчеството на Николай Лилиев е махнато вече в осми клас? Аз сега бях осми, но го имаше в учебника, а господинът по български каза, че са го махнали от програмата... Вие знаете ли такова нещо?
vampirediaries
06-24-2010, 12:43
На нас лириката не са ни я давали. :D Дадоха ни Дамата с рентгеновите очи,Дервишовото семе,Преди да се родя и след това,Крадецът на праскови,В един есенен ден по шосето и Нежната спирала.
За сега съм прочела само Дамата с рентгеновите очи. :D Интересно беше само дето малко не разбрах края.
Понеже ми хареса как пише Светослав Минков прочетох още няколко негови разказа.Лунатин ми хареса.Съветвам ви да прочетете "Водородният господин и кислородното момиче".Много интересен разказ.
annihilator
06-24-2010, 13:01
Преди малко прочетох Дервишово семе , ама не сам впечатлен.Госпожата ни каза , че е добър разказ.На мен особено не ми хареса ... :|
viqnkababyy
06-24-2010, 13:23
На нас лириката не са ни я давали. :D Дадоха ни Дамата с рентгеновите очи,Дервишовото семе,Преди да се родя и след това,Крадецът на праскови,В един есенен ден по шосето и Нежната спирала.
За сега съм прочела само Дамата с рентгеновите очи. :D Интересно беше само дето малко не разбрах края.
Понеже ми хареса как пише Светослав Минков прочетох още няколко негови разказа.Лунатин ми хареса.Съветвам ви да прочетете "Водородният господин и кислородното момиче".Много интересен разказ.
И аз не разбрах края на "Дамата с ренгеновите очи" някой, който го е изучавал може да ни обясни ако обича. :D
Принтирай него.
Прочетох го, но май не успях да вникна много :D Схванах историята, не разбрах какво е Дервишово семе ии.. как свършва.. много недовършено ми се вижда (поне от това което си дала).. пък и ся тръпна в очакване, не ми се мисли особено.. ако можеш да ме открехнеш ти какво разбра от разказа :D
December
06-24-2010, 14:30
Старогръцка митология
Омир - "Илиада"
Омир - "Одисея"
Старогъцка лирика
Старогъцка драма
Софокъл - "Антигона"
Софокъл - "Едип цар"
Библията
"Панонски легенди"
"Азбучна молитва"
"За буквите"
Шестоднев"
Апокрифна книжнина
Търновска книжовна школа
Старобългарският романЪм нещо не разбрах?То остави,че са много,но ще трябва да четем Библията ли?не,просто не схващам :lol: Или това да не е някакъв ход на министерството,от политиците да искат да ни втълпят христянството :lol:
viqnkababyy
06-24-2010, 14:31
Принтирай него.
Прочетох го, но май не успях да вникна много :D Схванах историята, не разбрах какво е Дервишово семе ии.. как свършва.. много недовършено ми се вижда (поне от това което си дала).. пък и ся тръпна в очакване, не ми се мисли особено.. ако можеш да ме открехнеш ти какво разбра от разказа :D
Момчето губи жена си, защото е бил още дете и не е успял да е обремени с дервишовото семе, което в разказа играе ролята на семенната течност на момчето. Той иска да отмъсте, че са му взели жената, която много е обичал.Дядото го спира и му казва да ходи да отмъщава след, като си направи дете. И накрая той казва, че толкова много я обичал, че е помагал на човека, който мрази, за да не го прави тя. И вече най-накрая казва, че отива да събира дърва, за да продължава да помага, а читателят ако няма какво да прави да ходи да му помага. :D
Разбра ли нещо ? Надявам се да бях полезна :-)
perla333
06-24-2010, 15:24
Старогръцка митология
Омир - "Илиада"
Омир - "Одисея"
Старогъцка лирика
Старогъцка драма
Софокъл - "Антигона"
Софокъл - "Едип цар"
Библията
"Панонски легенди"
"Азбучна молитва"
"За буквите"
Шестоднев"
Апокрифна книжнина
Търновска книжовна школа
Старобългарският романЪм нещо не разбрах?То остави,че са много,но ще трябва да четем Библията ли?не,просто не схващам :lol: Или това да не е някакъв ход на министерството,от политиците да искат да ни втълпят христянството :lol:
Достатъчно е да прочетеш Библията за деца (ние трябваше да прочетем тази : http://www.sluntse.com/catalog/biblia_za_deca.gif )
Госпожата ни обясни, че Библията е доста сложно четиво и не всеки може да я разбере.
Принтирай него.
Момчето губи жена си, защото е бил още дете и не е успял да е обремени с дервишовото семе, което в разказа играе ролята на семенната течност на момчето. Той иска да отмъсте, че са му взели жената, която много е обичал.Дядото го спира и му казва да ходи да отмъщава след, като си направи дете. И накрая той казва, че толкова много я обичал, че е помагал на човека, който мрази, за да не го прави тя. И вече най-накрая казва, че отива да събира дърва, за да продължава да помага, а читателят ако няма какво да прави да ходи да му помага. :D
ДАмм.. мерси много, изясни ми поне 1то нещо.. само продължавам да не схващам защо аджеба не го отрепе тоя ами пуу.. както и да е, след няколко месеца ще разбера :D 8-)
viqnkababyy
06-25-2010, 10:04
Принтирай него.
ДАмм.. мерси много, изясни ми поне 1то нещо.. само продължавам да не схващам защо аджеба не го отрепе тоя ами пуу.. както и да е, след няколко месеца ще разбера :D 8-)
И аз не разбрах, защо не го отрепа. :D
annihilator
06-25-2010, 10:07
Прочетох "Дервишово семе" , но не ми хареса особено.Не знам как може това момче да е на 14 и да не може да си направи дете ... Днешните четиринайсет годишни момчета пълним по 1 чаша със семенна течност
:D :D :lol: :lol: :lol:
Мисля, че не е вложена много мисъл в този разказ...
Йордан Радичков ли е автора на "Крадецът на праскови" ?
viqnkababyy
06-25-2010, 10:46
Прочетох "Дервишово семе" , но не ми хареса особено.Не знам как може това момче да е на 14 и да не може да си направи дете ... Днешните четиринайсет годишни момчета пълним по 1 чаша със семенна течност
:D :D :lol: :lol: :lol:
Мисля, че не е вложена много мисъл в този разказ...
Йордан Радичков ли е автора на "Крадецът на праскови" ?
Защото днешните момчета гледат много "телевизия" :D
Той е можел да си направи дете, но е уважавал жена си, която е била още момиче.
annihilator
06-25-2010, 11:05
На нас не са ни дали "Крадецът на Праскови" ... да ви питам за тоя разказ ще се учили в 8ми клас ?
viqnkababyy
06-25-2010, 11:34
На нас не са ни дали "Крадецът на Праскови" ... да ви питам за тоя разказ ще се учили в 8ми клас ?
ЕСТЕСТВЕНО, че ще се учи.
Най-много при това.
BiGBaDWolF
06-25-2010, 11:42
А бе живнете малко стига с това учене !
annihilator
06-25-2010, 12:10
Елелеле прочетох сега " Дамата с рентгеновите очи" - супер тъп разказ ^^ :booooomb:
viqnkababyy
06-25-2010, 12:30
Елелеле прочетох сега " Дамата с рентгеновите очи" - супер тъп разказ ^^ :booooomb:
Тъп е, ако не схванеш смисъла.
annihilator
06-25-2010, 16:00
ОМГ тая отишла при някъв там той й оправаил очите и сички я харесвали и се оженила после за някакъв богатаж.... :O
annihilator
06-25-2010, 16:04
Никой не чете за да има 6 в училище... Четем книги , защото няма какво да се прави и 2ро : Трябва да се четат книги , защото по някакъв начин се развиваме :) :) :)
divaneee
06-25-2010, 17:14
ОМГ тая отишла при някъв там той й оправаил очите и сички я харесвали и се оженила после за някакъв богатаж.... :O
И аз го прочетох и нищичко не схванах. Края ми беше някакъв много увиснал.