Влез

View Full Version : Логопед и звука Р

YouDontKnowMe
08-16-2010, 16:51
Братовчедка ми посещава някаква жена вече около 4 седмици , по три урока = 12 урока. Няма ефект според мен, те нещо си въобразяват че има. Пак не го казва и това си е.
Аз попитах дали не е генетично заложено, защото от страната на баща й НИКОЙ не може да каже "р"!
Лекарката казала, че не било генетично. А аз мисля, че тя иска да им вземе парите, така и така е от малък град, явно няма оборот.
Приятелят ми каза, че и той е имал същият проблем, но около 1-2 клас посетил 3 пъти логопед и се оправил.Научил се сам какво движение на езика трябва да извърши.
Както и да е, братовчедката е на 14 (ще стане на 15 скоро) , няма ефект от уроците, семейството на баща й не казват р. Аз мисля, че няма смисъл от лекари.
Вие какво ще кажете ?

DesireToFire
08-16-2010, 17:42
И аз като бях малко ходих. Май бях точно първи клас или преди това даже. Ходих за "р" и "л". При мен май имаше полза, защото се оправи. Мисля че е било по-добре, ако ходи като малка. Някак си се създава навик. И аз не мисля, че сега ще има смисъл от уроците.

WaterLilly
08-16-2010, 18:36
И моята братовчедка (на 7 е) ходеше, и то доста време, но и досега не го е казала. По-добре да си дадат парите на вятъра и никога да не го изговаря правилно, отколкото да я отпишат и да знаят, че е можела да се научи, нали?

ForzaFelipe
08-16-2010, 20:37
Аз немога да казвам Р,имам 2 малки операций(там на горното непце и под езика ми рязаха нещо)Все още немога но пък сега малко по ясно е(от 4тия път ще ме разберете :D )
Имаше там слагаш си пръста под езика почваш да го мърдаш наляво надясно и казваш т-т-т-т-т-т и така.Ако го правиш всеки ден по 5 мин може и да помогне,аз не съм пробвал по сериозно и незнам има ли ефект.

radeberger
08-16-2010, 21:19
Аз като малък не можех да казвам "Р" и после от самосебе си се оправи . Сега не мога да го казвам единствено ако много ме боли гърло . Но все пак не мисля , че е чак такъв проблем

Callisto
08-16-2010, 21:44
И аз навремето не можех да казвам р и л, а всички мои роднини си го казват правилно. После почнах 1ви клас и разбрах, че леля не се казва "лъелъя". :D Р се научих да казвам хубаво преди една година, понеже гаджето ме научи. :)

SummerDream
08-16-2010, 22:24
На мен пък са ми много милички всички, които не могат да кажат "р"..чаровен недостатък 8-)