Влез

View Full Version : Вегетарианство

Страници : [1] 2

thinkgreen
10-18-2010, 12:17
Има ли вегетаранци сред вас , ако има с каква цел са такива : заради любовта към животните или желанието за здравословен живот . Какво мислите по въпроса , като цяло :) ?

shutUp
10-18-2010, 12:25
мм аз съм ..
в никакъв случай яденето на месо е нездравословно.. организма има нужда от всичко
и все пак не го ям, не ми е приятно да гледам разни животински крайници в чинията си.. 8-) ,
не го обичам тва месо бе, не ми е вкусно и т.н :-o

ri41
10-18-2010, 12:41
вкусно ми е на мен, но го избягвам заради режима си

Infinity
10-18-2010, 13:48
Чистото бяло пилешко месо или пуешко на кой режим пречи ? :-o
Не мисля , че ако някой лиши организма си от тези полезни белтъчини с цел отслабване или някаква диета ще направи нещо добро за себе си.

VikitoRia
10-18-2010, 15:25
аз също съм вегетарианка... не мога да ям месо просто като си помисля, че е било живо :? , а и също заради здравословният начин на живот http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs479.snc3/26225_114063918619994_114061858620200_198007_49329 68_n.jpg

katericArofl
10-18-2010, 15:34
„здравословния начин на живот „ :razz:
странно защо в природата лисицата не пасе трева :razz:

BrokenInnocence
10-18-2010, 16:12
Аз съм.

Никога не съм била кой знае колко месоядна, но окончателно го отказах преди време... Причните са много и не ми се обяснява, но са свързани с животните и околната среда, не толкова със здравословен начин на живот, понеже въпреки, че съм вегетарианка, определено не се храня здравословно, ям всякакви junk глупости.

thinkgreen
10-18-2010, 16:54
Разумните хора не се хранят по този начин с цел отслабване , това че темата е в отдел Козметика и диети не означава , че съм решила да отслабвам по този начин . Хората който са вегетарианци не са на диета , и според мен и не го правят с цел отслабване, а от любов към животните .
Относно това за лисицата най-добре погледни в някой учебник или сайт дали анатомията на човека е като на лисица и изобщо на хищно животно или по-скоро като на тревопасно .

BaffaLsc
10-18-2010, 17:07
Аз не съм (защото обожавам месо). Майка ми е.. не точно ,ама 8-) Яде само риба, защото е полезна.Иии прави го и заради двете.. И заради това ,че й е жал за горките животни.. и заради това заа здравословния живот.

neeDaBosS
10-18-2010, 17:14
Не съм.. мама е.
Горките животни?! мии съжелявам гладна съм 8-)

WaterLilly
10-18-2010, 17:41
Не мисля , че ако някой лиши организма си от тези полезни белтъчини с цел отслабване или някаква диета ще направи нещо добро за себе си.
Кой те излъга, че ще го лишиш? Да, месото има всички 21 аминокиселини. Това не значи, че не можеш да си ги набавиш всичките до една, но от различни места.

Месо ядем(те) от лигня, защото преди, когато човекът не е имал с какво да го замести, е било по-лесно да си хване животно и да го изпапа, а сега, когато има с какво да се замести и няма нужда да се яде, продължаваме.

Още от малка не съм яла много месо, особено пилета, свинско и някакви непреработени неща, на които им личи какво са. Противно ми е като се замисля, че дъвча труп на същество, което е било живо и е тичало по някой двор, след което са му пречупили врата (и няма да минавам през останалите подробности на обработката). Това животно е имало право да живее точно колкото аз имам.

Защо не може да си изядеш домашното куче/котка, а може едно прасе/агне/заек да изядеш?

fuckme
10-18-2010, 17:52
хах, ами замислете се тогава ГОРКИТЕ и беззащитни РАСТЕНИЯ, които е научно доказано, че също са живи, но за разлика от животните нямат НИКАКЪВ шанс да се защитят от човека. колко ужасно и несправедливо е да ги ядем!!! хайде да минем на фотосинтеза...

kaRamella
10-18-2010, 17:53
Аз съм.. Просто не ми е вкусно ..гади ми се .. Ям рибка само когато ме накарат, нали е полезно за костите.

katericArofl
10-18-2010, 17:59
WaterLilly
къде в птичарника ще видиш волно припкащи животни :razz: , там всичко е гъз до гъз ( в случая трътка до трътка) :lol:
айде нема нужда тоооооолкова да ги пазим тия животни :)

Witch94
10-18-2010, 18:49
Аз съм вегетарианка от 9 години. :D Постоянно ми повтарят колко нездравословно е. Аз не съм такава, защото ми е жал за животните, или пък за да водя здравословен живот, просто самия вкус на месото не ми харесва. :?
Случвало се е в някои случаи да изям някое кебапче, или нещо от сорта, но несмляно месо не съм яла от 9 години. Чувствам се добре така. :]

Minerva
10-18-2010, 20:34
Обичам мръвки и си хапвам много. Даже обичам като ям скара (шишчета, пържоли) да са ми по-сурови. Така си ми миришат на месце и голям кеф :) Не обичам пилешко и заешко. Най-любимо ми е агнешкото и свинското :D
Мисля, че човек не бива да се лишава от това - в природата ни е заложено да сме хищници. Освен това си имам теория, че винаги месоядните животни са по-интелигиентни и по-напред в еволюцията си от тревопасните. Така, че месото е добро.

Rebirthing
10-19-2010, 12:00
Не ям месо от както се помня, причини преди съм нямала, сега причината повече е здравословното хранене от колкото любовта към животните.
Този мит, че хората се нуждаят от месо, мисля, че отдавна е разбит. Хората по природа не са хищници, даже сме доста далеч от това. Чревния тракт на месоядните животни е много по-къс от този на човека, така е за да може месото да се преработи и изхвърли по-бързо. Слюнката им е киселинна, а не алкална както при човека и тревопасните, плюс това в стомашния тракт на хищниците има високи концентрации на солна киселина за да обработват по-лесно месото, обаче при човека тази концентрация е много по-ниска.
Въпросните аминокиселини може да се набавят от растителни храни, защото така или иначе при готвене се разрушават (примерно лизина, глутамина и метионина). Да не говорим колко свободни радикали и акриламиди се образуват при готвенето на месото, особено при пърженето и печенето :? а и белтъчините стават само наполовина усвоими.
Та така, никой не може да ме убеди, че месото е нужно на човека. Това лято бях в Индия, запознах се с хора които ядат главно растителна храна и бях удивена от тях, да не говорим, че нямаха и никога не са имали проблем с това, че не ядат месо :).

katericArofl
10-19-2010, 12:12
„никога „
време има :)

cunt
10-19-2010, 12:41
Месото не е здравословно? :lol:

Rebirthing
10-19-2010, 12:53
„никога „
време има :)

Хахаха :lol: .

xKiFlA
10-19-2010, 15:34
kolko сте зле. вегетарианството е най безсмисленото нещо

животните са за ядене и като съм гладна ги ям :o :D

BaffaLsc
10-19-2010, 15:38

Напоследък ме изумяваш с мненията ти. :shock:
Животните били за ядене ?! Ти чуваш ли се какво говориш ?
Нали и те носят душица.. как може да разсъждаваш така ?
Не го приемай лично.. но си ме стресна.. :shock:

xKiFlA
10-19-2010, 15:45

ти разсъждаваш вегетариански :D
и човека се нуждае от месо за нормално хранене

TeenageDream
10-19-2010, 15:54
Нормално е човек, който мисли със стомаха си, да твърди, че месото задължително трябва да присъства в менюто. Както и вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и пр. :lol: :lol: :lol:
Аз съм вегетарианка, откакто навърших 5 години. :)

BaffaLsc
10-19-2010, 16:24
вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и пр. )
Дотук изреди само вредни неща.

Разсъждавам нормално за твое сведение.

Minerva
10-19-2010, 19:28
Нормално е човек, който мисли със стомаха си, да твърди, че месото задължително трябва да присъства в менюто. Както и вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и пр. :lol: :lol: :lol:
Аз съм вегетарианка, откакто навърших 5 години. :)

По твое усмотрение???

tonittaaaa
10-19-2010, 19:45
Аз съм вегетарианка вече от 2 години. От любов към животните.
Един учен е казал "Не искам да превръщам тялото си в гробище за животни" :)

Nqkuf
10-19-2010, 19:55
Аз съм вегетарианка вече от 2 години. От любов към животните.
Един учен е казал "Не искам да превръщам тялото си в гробище за животни" :)
'facepalm' както по-горе някой каза - а растенията не са ли живи? нямат ли чувства? емоции? 8-)
Разбирам хората, на които не им е вкусно месото и не го ядат, ама да кажете "обичам животните и няма да ям месо" - :lol:
ОК аз обичам растенията, повече няма да ги ям.... :razz:

tonittaaaa
10-19-2010, 20:00
епа не яж, знаеш ли колко ми пука какво ядеш и какво не? аз съм индивидуален човек, сама избирам как да живея живота си. Обичам животните и отказвам да ям нещо, което е убито, за да не сте гладни вие! Ай сиктир.

Nqkuf
10-19-2010, 20:06
Айде по-спокойно, а? Не съм ти нареждал какво да ядеш, ти си избираш...
Просто мисленето ти е банално и смешно, капиш?

xKiFlA
10-19-2010, 20:09
вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и пр. )

zna4i да обобщим :D

Вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и др са Вредни,

месото също е вредно..

тогава какво ядеш?
:-o :?

и не.. въобще не разсъждаваш нормално :?
всяка храна е полезна в нормални количества даже вредната..аз ям от всичко :P

tonittaaaa
10-19-2010, 20:13
абе.. я си подпиши документацията, брат. :-)

BlackMeow
10-19-2010, 20:14
епа не яж, знаеш ли колко ми пука какво ядеш и какво не? аз съм индивидуален човек, сама избирам как да живея живота си. Обичам животните и отказвам да ям нещо, което е убито, за да не сте гладни вие! Ай сиктир.

Ето това изказване винаги ме е докарвало до сълзи... от смях! :D
Примерно една крава може да я убият и само заради кожата, после месото какво? Да се хвърли на боклука ли? :D
Освен това е близко до акъла защо хората развъждат добитък - за кожа и за кльопачка.
И в природата животните се избиват едно друго - демек няма нищо лошо да не си гладен, ако се храниш като нормално същество.

Някой някъде да е видял лъв, който се опитва да променя собствените си хранителни навици и природата си, защото еди кое си друго животно трябва да хвърли топа, че да яде той?

През оная работа ми е кой какво плюска. Обаче вместо да промотирате дебилни работи като вегитарианство и веганство, по-добре кажете нещо за чантите от крокодилска кожа или за купищата бездомни животни! :-x

Nqkuf
10-19-2010, 20:27
Може ли да питам на колко години си?

fire_magic
10-19-2010, 20:45
почти на всяко ядене ям месо, главно пилешки гърди и телешко :P 8)
без месо бих живял само на яйца, мляко ,плодове, зеленчуци тъй като не ям хляб 8-)

Rebirthing
10-19-2010, 21:34
Можете ли да се аргументирате по друг начин освен с остарели вече догми и теории ?! Разбирам, че сте "против" вегетарианството и веганството, но освен празни приказки, друго не прочетох. По вашата логика предполагам, че Айнщайн, Питагор, Аристотел, Ганди, Буда, Да Винчи, Платон, Сократ и още куп известни философи, учени, духовни учители, откриватели, писатели и художници са имали "банално и смешно" мислене :lol: ?

BaffaLsc
10-20-2010, 04:05

Вкусните хамбургери, банички, кифлички, вафлички, сладки, наденички, сланинки и др са Вредни,

месото също е вредно..

тогава какво ядеш?

Да ти кажа ,че не ям всичките тези мазнотии ,ако ти ги ядеш !
Човек трябва да се храни здравословно и да спортува.

tonittaaaa
10-20-2010, 07:37
Може ли да питам на колко години си?

на 17

nymphadora
10-20-2010, 07:48
Айде аз ще си ям "нездравословното" месо,пък вие си яжте тревичките и бъдете здрави!
Темата се превърна в нещо като война между вегетерианците и месоядните..всеки да си яде квото иска.Аз лично без месо не мога.И ми е чудно как в природата като лъва изяде антилопата никой нищо не му казва,а вие тук сте тръгнали да четете морал..

LaffyTaffy
10-20-2010, 08:13
Аз си ям месо. Нямам нищо против вегeтарианците. Светът е устроен така - по-силните изяждат по-слабите, не можем да прекъснем хранителната верига. Не виждам да има недостиг от някой вид, каквото изяждаме го възтановяваме после... така се запазва баланса в природата. Не говоря за животните, убити заради кожата им и т.н.! В моито семейство няма вегeтарианци.
P.С.: Сега прочетох последните коментари и искам да добавя - Тези, които не ядат месо заради състрадание към животните, и правата им и т.н. сигурно носят кожени ботуши или чанти, нали ?! И не се опитвайте да отричате, едва ли ще тръгнете с велурени ботуши зимата през снега (примерно). Просто не можем да заменим някой неща, така е устроен света както вече казах .

WaterLilly
10-20-2010, 09:15
Тези, които не ядат месо заради състрадание към животните, и правата им и т.н. сигурно носят кожени ботуши или чанти, нали ?! И не се опитвайте да отричате, едва ли ще тръгнете с велурени ботуши зимата през снега (примерно). Просто не можем да заменим някой неща, така е устроен света както вече казах .
Няма да се "опитвам" да отрека, а чистосърдечно ще си кажа - не. Ботушите ми са от изкуствена кожа. Кожена чанта нямам. Нищичко, от якето до калъфчето за телефона, не ми е кожено.
Всичко е заменимо. Жалки оправдания са да казваш, че просто "така е устроен светът". Светът е какъвто си го направим.

Rebirthing
10-20-2010, 09:19
Въпроса не е в това дали ядете месо или не, въпроса е, че не може да разберете, че природата изобщо не ни е отредила да се храним по този начин по който се храним днес. Стига давахте примери с животни които са изключително далеч от човека. Екосистемите пък изобщо не са в баланс ! Да не говорим, че ООН призовава към намаляване на животинските продукти в световен мащаб за да се спаси света от глад, недостиг на храна, климатични промени, липса на питейна вода и замърсяване на въздуха. Окей, яжте си месото, но се замислете малко преди да натяквате, че така било в природата. Или може би ООН иска да ни изтреби всичките :lol: ?!

nymphadora
10-20-2010, 09:35
Проблемите с екосистемите не са причинени от това,че човека яде месо ! И още нещо-съвсем близо сме до животнитерта нали и те са бозайници като нас.

И съм сигурна,че повечето от "вегетерианците" в тоя форум са станали такива просто защото не обичат месо,а не толкова от състрадание към животните.Да,и аз ги обичам,но обичам и месото.И при положение,че ги развъждаме за храна не виждам как намаляваме популацията.

WaterLilly
10-20-2010, 09:36
В крайна сметка всеки ще си яде каквото иска, но като кажете "не е здравословно да не ядеш месо", сме в правото си да докажем защо това не е вярно, нали?

Rebirthing
10-20-2010, 09:45
Проблемите с екосистемите не са причинени от това,че човека яде месо ! И още нещо-съвсем близо сме до животнитерта нали и те са бозайници като нас.

Ами значи трябва да прочетеш малко вместо да говориш наизуст
http://al.godsdirectcontact.org/your_food/Bulgarian.htm
И да, близо сме до животните, но близо ли сме до хищниците ?!
http://www.yoga108.info/inspiration/vegetarianstvo.html

WaterLilly, съгласна съм, но трябва да имаш непоклатими факти за това, ако можеш, докажи го :).

thinkgreen
10-20-2010, 10:57
Не искам да се карам с никого , но мненията на xKiFlA просто ме карат да кажа няколко думи ... Как може да кажеш ,че животните са за ядене еми ако у вас нямаш пиле с картофи или свинска пържола какво ще направиш ? Ще заколиш кучето или котката , или ще извадиш някоя риба от аквариума и ще я сложиш в тигана и ще изядеш ? Няма никаква разлика в това да ядеш куче или кокошка според мен , просто с времето хората са възприели определени животни и са започнали да ги изяждат .
Ще се радвам ,ако защитаващите месоядството дават повече стъбилни факти относно необходимостта от месото не просто да казват ,че дава сила или че в него има важни неща ( важните неща могат да бъдат набавени от много други храни и е доказано че месото не дава сила )
Вегетарианците се хранят по-здравословно от тези който ядат месо , заради повишения прием на плодове и зеленчуци , също така са по -малко склонни към : диабет , инфаркт , инсулт , висок холестерол , затлъстяване . Много известни художници , философи , мислители и др. са вегетарианци и е установена връзка между интелектуалните способности и вегетарианството .
Месоядците са по-агресивни от останалите също и по-предразположени към болестите изброени по горе и живеят по-малко от вегетарианците .
Плюсовете от вегетарианството са много повече от плюсовете на яденето на месо .
Не карам никой да става вегетарианец , просто изкавам лично мнение и го обосновавам с факти .

Minerva
10-20-2010, 10:59
Айде стига с тия откачалки, а...Понеже много започва да ми звучи, като едни институции, стараещи се да проповядват морал и поведение и последиците от контактуването с които всички знаем...
И да по-силните изяждат по-слабите.

Rebirthing
10-20-2010, 11:24
Какво разбрахме до сега ? Месоядните обичат да си служат с обиди, но не и с факти.
Това даже не е спор, тъй като месоядните даже не се аргументират.
Темата е за ключ, ясно е, че "спора" ще е безкраен.

malka_sladkka
10-20-2010, 11:52
аз също съм вегетарианка... не мога да ям месо просто като си помисля, че е било живо :? , а и също заради здравословният начин на живот http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs479.snc3/26225_114063918619994_114061858620200_198007_49329 68_n.jpg

съгласна съм :?

fuckme
10-20-2010, 12:07
първо, ОЧЕИЗВАДНО Е, че постнатите линкова са писани от вегетарианец. сега имам малко аргументи, защото явно никой друг няма такива:
Първо - не съм лекар, но доколкото знам, месото ни набавя полезно за кръвта желязо.
Второ - аз не съм от тези, които твърдят, че вегатрианството е нездравословно. Както може да се набави желязо от месото, така може да се набави и от други подходящи храни.. не съм сигурна, но май бях чела за сояята някъде или нещо такова.
Трето - уважавам избора на всеки вегетарианец и не се опитвам да налагам своя начин на хранене.
Четвърто - и на мен мисълта за това, че се убиват животни, които ние ядем, не ми харесва. Но ям месо, просто защото ми е вкусно. Но този ваш аргумент го приемам напълно.
Пето - Хората, които твърдят, че не ядяли месо заради здравословния живот, май не са наред. Месото не вреди на никого и не пречи на здравословния живот. Дори диетолози включват месото в разделното хранене.
Шесто - Мисля, че темата се превърна в опити на вегетарианците да убедят другите каква огромна грешка правят, както и обратното. По - добре ще е всеки да казва какъв е и какви са причините му затова. :)

TeenageDream
10-20-2010, 13:06
Някой каза "Ако убият животното за кожа, месото трябва да се използва". Ами, аз затова НЕ нося естествена кожа. :lol: :lol:

Лъвът НЯМА съзнание. По тази логика (сравнения с животни), айде сега да се избием, щото лъвовете се бият за територия и т.н. :lol: Вие СЕРИОЗНО ли се сравнявате с ЖИВОТНИ?? Човекът е мноооого по-еволюирал и може сам да мисли и преценява кое и полезно и кое - не (е, някои не могат, но като цяло..).

Когато бях на 5 годинки, разбрах как се прави месото, което ям, и понеже много обичам животни, го отказах. Не си мислете, че не ми се прияжда пушена пуешка шунка или... (май е само това 8-) ) , но просто не ям. :wink:

ameli
10-20-2010, 13:55
Не обичам месо, затова и ям максимум 1 път в месеца. Дори това е много. Рибата също не ми харесва, но понякога хапвам. Не се считам за вегетарианец, защото не се ограничавам откъм животински продукти. Само месото.. мазното най-вече.

FlowerPower
10-20-2010, 14:03
хах, ами замислете се тогава ГОРКИТЕ и беззащитни РАСТЕНИЯ, които е научно доказано, че също са живи, но за разлика от животните нямат НИКАКЪВ шанс да се защитят от човека. колко ужасно и несправедливо е да ги ядем!!! хайде да минем на фотосинтеза...

ами дааааа

Nqkuf
10-20-2010, 14:19
Можете ли да се аргументирате по друг начин освен с остарели вече догми и теории ?! Разбирам, че сте "против" вегетарианството и веганството, но освен празни приказки, друго не прочетох. По вашата логика предполагам, че Айнщайн, Питагор, Аристотел, Ганди, Буда, Да Винчи, Платон, Сократ и още куп известни философи, учени, духовни учители, откриватели, писатели и художници са имали "банално и смешно" мислене :lol: ?

Изброените да са станали вегетарианци, защото обичат животните?

xKiFlA
10-20-2010, 15:18

месото също е вредно..

тогава какво ядеш?

Да ти кажа ,че не ям всичките тези мазнотии ,ако ти ги ядеш !
Човек трябва да се храни здравословно и да спортува.

НЕ е вярно.
трябва да се яде от всичко .

Нездравословно е да ядеш само здравословни храни
както и само вредни :?

xKiFlA
10-20-2010, 15:26
Не искам да се карам с никого , но мненията на xKiFlA просто ме карат да кажа няколко думи ... Как може да кажеш ,че животните са за ядене еми ако у вас нямаш пиле с картофи или свинска пържола какво ще направиш ? Ще заколиш кучето или котката , или ще извадиш някоя риба от аквариума и ще я сложиш в тигана и ще изядеш ? Няма никаква разлика в това да ядеш куче или кокошка според мен , просто с времето хората са възприели определени животни и са започнали да ги изяждат ..

ама си мннн зле :?
кучетата не се ядат защото и месото им е вредно.нищо че има такива които ги ядат..не всяко месо се яде :?
колкото до рибата що да не я ям :shock: тя е от най полезните храни и през няколко дена ям.

абе и имате нужда от помощ не сте нормални вегатарианците :?

Rebirthing
10-20-2010, 16:08

Изброените да са станали вегетарианци, защото обичат животните?

Изброените са станали вегетарианци поради ред причини. Ще си позволя да цитирам Айнщайн “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Който се интересува, повече инфо тук: http://vegetarianstvoto.hit.bg/VIPs.html

LuniChkaa
10-20-2010, 17:11
Въпроса не е в това дали ядете месо или не, въпроса е, че не може да разберете, че природата изобщо не ни е отредила да се храним по този начин по който се храним днес.

Едно време са пасли трева така ли? Природата ни е точно такава да ядем, едно време неандерталците не са ли тръгвали с копия да трепят мамути за да се нахранят?

WaterLilly
10-20-2010, 17:25
Едно време са пасли трева така ли? Природата ни е точно такава да ядем, едно време неандерталците не са ли тръгвали с копия да трепят мамути за да се нахранят?
Какво значение има какво е било някога? Някога човекът е бил малоумен. Като са ходели голи/увити с кожи, защо не тръгнеш сега така? Освен това са ядяли месо, защото тогава не са можели да се предпазят от студа и не са можели да си набавят други храни, богати на мазнини, това са яли. С цел да оцелеят. А не като сега, "защото ми е вкусно".

xKiFlA, ти дори не знаеш от кои животни си яла месо. В тия кренвирши и салами има такова разнообразие от различни животни, каквото има в градския транспорт на хора. Най-голямата ти простотия беше, "Нездравословно е да ядеш само здравословни храни". Къде виждаш логика в това? Би ли се обосновила научно (вместо да ръсиш простотии като "имате нужда от помощ", вземи се аргументирай).

Аз казвам - месото и естествената кожа са ненужни, защото са напълно заместими. Следователно няма нужда от избиване на животни. Вместо да се опитвате да ни изкарате невменяеми, опровергайте ме най-накрая!

nymphadora
10-20-2010, 17:26
Безмислено е вече да спорим-всеки е прав за себе си.Аз лично не мога да спра да ям месо каквото и да ми говорите.Обичам си го и тва е.

А в тази тема не виждам много смисъл,освен,че ще се изпокараме.

TeenageDream
10-20-2010, 17:35
WaterLilly, подкрепям те!
nymphadora, не е нужно хората да се карат, когато изразяват различно мнение.

да цитирам Айнщайн “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”
Затова се казва Еволюция, а не Революция - защото човек сам трябва да се осъзнае и да стигне до ниво, на което няма нужда от месо.
Така че... въпрос на еволюционно ниво. :wink:

LuniChkaa
10-20-2010, 17:36
Какво значение има какво е било някога? Някога човекът е бил малоумен. Като са ходели голи/увити с кожи, защо не тръгнеш сега така? Освен това са ядяли месо, защото тогава не са можели да се предпазят от студа и не са можели да си набавят други храни, богати на мазнини, това са яли. С цел да оцелеят. А не като сега, "защото ми е вкусно".

Това за едно време го казах защото Rebirthing каза че природата ни не била такава. Точно такава е, пък това с вегетарянството е измислено много по късно от яденето на месо. И мислиш ли че на една кокошка и пука че ще я заколят?! или пък изобщо разбира какво става? Ай ти си паси аз ще си ям месо не ме бърка ... баси и спора сякаш някой месояден ще спре да си яде месото заради тревопасните или обратното 8)

WaterLilly
10-20-2010, 17:44
Това за едно време го казах защото Rebirthing каза че природата ни не била такава. Точно такава е, пък това с вегетарянството е измислено много по късно от яденето на месо.
А, значи като е ново, е глупост.
И природата ни не е на месоядни. Много по-близо сме биологично до тревопасни, отколкото до хищници. Аз обясних защо се е ядяло тогава месо вместо други липсващи тогава храни, ама няма кой да чете.

katericArofl
10-20-2010, 17:45
Добре де разбрахме, че било толкова „здравословно„ да не ядеш месо, но защото на всеки, който не дай си Боже е против вегетарианството, му се изнася лекция. Никой нищо не може да докаже - нито едните са по-здрави, нито другите, нито едните живеят по-лошо, нито другите.
Както вика една приятелка „животното така и така е убито и е на масата, какво да стоя и да го гледам „

thinkgreen
10-20-2010, 17:57
По голямата част от растеният имат регенерираща функция тоест тази година и да обереш всички ябълки от едно дърво догодина пак ще порастнат ябълки , а на едно прасе като му отрежеш главата тя няма да порастне отново , точно както е при хората . Във Виетнам ядат кучета и при тях това е нормално както при нас кокошката , всичко е въпрос на навик .
Съжалявам , ако чрез пускането на тази тема се е създало напрежение между потребителите , исках просто вегетарианците да се открият и така да се каже да започнат някакъв вид комуникация помежду си ( някакво малко вегетарианско общество във форума :) ) а тези който са месоядци просто да изкажат мнение и ако искат да кажат защо не удобряват вегетарианството с факти , нещо такова ми се искаше не да се стига до караници :( .

LuniChkaa
10-20-2010, 17:58
Това за едно време го казах защото Rebirthing каза че природата ни не била такава. Точно такава е, пък това с вегетарянството е измислено много по късно от яденето на месо.
А, значи като е ново, е глупост.
И природата ни не е на месоядни. Много по-близо сме биологично до тревопасни, отколкото до хищници. Аз обясних защо се е ядяло тогава месо вместо други липсващи тогава храни, ама няма кой да чете.

Не, но като е ново значи не природата ни е такава а сами сме решили да го правим това

Ps: мм че вкусен свински труп си хапнах за вечеря 8)

Nqkuf
10-20-2010, 18:14
охх ама вие големи учени станахте бе... че и ще доказвате вече как е устроен човека... аман начи...
Кучетата защо не пасат трева - защото са устроени да се хранят с месо и по никакъв начин не могат да смилат растения...
Човека може ли да се храни с растения - може, с месо може ли - може, еми тогава не спорете как бил устроен човека...
Както по-горе се изразиха - Аз никога не бих убил животно, но след като то вече е мъртво, какво пречи да си хапна от него? :lol: еми кво така си е...
И щом е толкова полезо да НЕ се яде месо, а и може да се замести ( демек и без него да мине), защо на малките бебета в менюто им винаги е включено някакво месо? :-o

Rebirthing
10-20-2010, 18:21
Въпроса не е в това дали ядете месо или не, въпроса е, че не може да разберете, че природата изобщо не ни е отредила да се храним по този начин по който се храним днес.

Да си чувала, че има други храни освен месото ?! Да, точно така, "пасли сме трева" както ти се изказа. И впрочем чети малко преди да изказваш мнение.
http://sanovnik.bg/n3-8748-Прадедите_ни_не_са_яли_месо

Nqkuf тъй като явно си учен, ще те помоля да обясниш каква е приликата на храносмилателната система на човека с тази на хищника и после да я сравниш с тази на тревопасните. Ако може също така да ме светнеш, защо месото се усвоява по-трудно при човека и редно ли е да се образуват толкова огромно количество свободни радикали и акриламиди при готвенето на месото ? А може да изкажеш мнение и за хранителната левкоцитоза, тъй като виждам, че доста разбираш от тези неща.

LuniChkaa
10-20-2010, 18:43

Да си чувала, че има други храни освен месото ?! Да, точно така, "пасли сме трева" както ти се изказа. И впрочем чети малко преди да изказваш мнение.
http://sanovnik.bg/n3-8748-Прадедите_ни_не_са_яли_месо

Но това е само теория. Никой не може да каже каво са правили неандерталците и с какво са се прехранвали преди незнам си колко милиона години.

Nqkuf
10-20-2010, 19:02
Rebirthing какво целиш, да излезеш прав/а ли?
Както казах тука не сме се сабрали учени и не твърдя, че съм учен, а ти правиш точно обратното и ми говориш с термини, които използва с каква цел? Искаш да се докажеш ли или кво? пф забавно :-o

anonymous708973
10-20-2010, 19:03
Аз обичам месо.
Наистина не ми се спори, но все пак ще кажа, че едно време наистина са яли месо, а не растения. Неслучайно едно от първите изобретения на древния човек е наострен камък, привързан с ремък към дървена пръчка. Получавало се копие, което се хвърляло по животните. :)

Сега малко лично мнение... Месото ми дава енергия. Ако преживявам на зеленчуци, нямам сили да си вдигна клепачите (случвало ми се е общо 3 седмици в живота).

xKiFla, не започвай спор, в който нямаш абсолютно никакъв шанс да спечелиш "Всяка храна е полезна дори вредната"?! Нездравословно е да се ядат само здравословни храни"?! ЩО за глупост?

Minerva
10-20-2010, 20:23
Rebirthing, мацко, айде стига си пропагандирала тия сайтове, понеже се съмнявам някой да ти ги чете.
Все едно и аз мога да намеря 50 сайта в които пише, че алкохола е полезен и да ви карам да станете пияници и да ви обяснявам, че е супер доброто.
Същата работа.
И за да скандализирам обществото - убивала съм животни, някои и по "брутален" начин, макар и несъзнателно. :booooomb:
Плюс това не мисля, че темата е за този раздел.

Rebirthing
10-20-2010, 20:48
Minerva знаеш ли колко ми пука дали някой ги чете или не ?! Пък и темата е за вегетарианството, така, че ще си пускам каквото смятам за добре в защита на вегетарианците. Като нямаш никакви аргументи се изнасяй от темата :) не виждам да си полезна с нещо.

Nqkuf от къде си сигурен, че тук няма учени ? Ако знаеше какво значат термините изобщо нямаше да задаваш въпроси.

Та, в крайна сметка, темата е абсолютно безполезна. Яжте си месото щом ви е вкусно, нямам нищо против, но не очаквайте хората да си мълчим като казвате колко "тъпо" било вегетарианското хранене ;) !

Minerva
10-20-2010, 21:17
Добре, но не очаквай и другите да си мълчат, когато ТИ ги определяш като някакви спрямо това, което ядат.

Nqkuf
10-21-2010, 11:40
Нямам нищо против вегетарианците, просто ми е смешно някой като каже, че не яде месо, защото "обича животните"
Ние месоядните кво? не ги ли обичаме?
Вие тука ни изкарахте някви хищници, които не обичат животните и ги избиват, а после ще ми казвате " нямам нищо против месоядните" :-o

xKiFlA
10-21-2010, 11:55
xKiFla, не започвай спор, в който нямаш абсолютно никакъв шанс да спечелиш "Всяка храна е полезна дори вредната"?! Нездравословно е да се ядат само здравословни храни"?! ЩО за глупост?

Нe e глупост. не си чувала явно за разнообразно хранене което не включва вредни и не вредни . и не може да ядеш един и същ тип храна даже да се води като полезна ще стане вредна като лишава организма от др вещества които са нужни . мн от тях се съдържат в месото. в ваще 'здравословни' храни ги няма.

Rebirthing
10-21-2010, 11:59
Нямам нищо против вегетарианците, просто ми е смешно някой като каже, че не яде месо, защото "обича животните"
Вие тука ни изкарахте някви хищници, които не обичат животните и ги избиват, а после ще ми казвате " нямам нищо против месоядните" :-o

Е тук си прав, аз и не съм казвала подобно нещо, а и е глупаво човек да става вегетарианец само, защото е видял клипче в което колят животни, примерно. Аз наистина нямам нищо против месоядните, стига да не ми повтарят колко нездравословно, нецелесъобразно и т.н било вегетарианството. Особено изказването на xKiFla, че било нездравословно да се ядат само здравословни храни :lol: . Знам, че голяма част от месоядните си имат домашни любимци, следователно обичат животните и никога не биха ги наранили (или изяли :D).

xKiFlA
10-21-2010, 12:01
[quote=LuniChkaa]. Най-голямата ти простотия беше, "Нездравословно е да ядеш само здравословни храни". Къде виждаш логика в това? Би ли се обосновила научно (вместо да ръсиш простотии като "имате нужда от помощ", вземи се аргументирай).

Има мн логика.
бих обяснила и няма да разбереш :D
описах каквото е нужно

xKiFlA
10-21-2010, 12:03

Е тук си прав, аз и не съм казвала подобно нещо, а и е глупаво човек да става вегетарианец само, защото е видял клипче в което колят животни, примерно. Аз наистина нямам нищо против месоядните, стига да не ми повтарят колко нездравословно, нецелесъобразно и т.н било вегетарианството. Особено изказването на xKiFla, че било нездравословно да се ядат само здравословни храни :lol: . Знам, че голяма част от месоядните си имат домашни любимци, следователно обичат животните и никога не биха ги наранили (или изяли :D).
още една заблудена . да не мислиш че тва което пиша си измислям :?

Rebirthing
10-21-2010, 12:07
Кифло, виж какво, заблудената си ти, а не аз. Като обработиш хубаво месцето го лишаваш точно от тези аминокиселини за които всички толкова говорят, че били нужни. Да, нужни са, точно за това са незаменими, но това, не значи, че ги няма в растителните източници. Самия факт, че ти пиша, а не съм 2 метра под земята доказва това !

xKiFlA
10-21-2010, 12:37
Кифло, виж какво, заблудената си ти, а не аз. Като обработиш хубаво месцето го лишаваш точно от тези аминокиселини за които всички толкова говорят, че били нужни. Да, нужни са, точно за това са незаменими, но това, не значи, че ги няма в растителните източници. Самия факт, че ти пиша, а не съм 2 метра под земята доказва това !
какви аминокиселини са те взели :razz: кой то говори за тва. Точно и има др неща който само с месото може да набавиш
явно незнаеш съдържанието тогава си мълчи не се прави на важна :razz:

Rebirthing
10-21-2010, 12:54
какви аминокиселини са те взели :razz: кой то говори за тва. Точно и има др неща който само с месото може да набавиш

Oоо и би ли обяснила не непросветените какво толкова има в месото което НЕ мога да си набява от растителната храна ?!
Ставаш за смях, мила :).

xKiFlA
10-21-2010, 13:11

Oоо и би ли обяснила не непросветените какво толкова има в месото което НЕ мога да си набява от растителната храна ?!
Ставаш за смях, мила :).

не става въпрос само за месо. има неща незаменими който не могат да се набавят с друга храна. както в месото така и в растителните :? с никоя храна не може да се набави тва което с месото може. колкото до друго е по възможно
кво съм тръгнала да се обеснявам на вегетарианец да спора все едно ще рабереш :razz:

Rebirthing
10-21-2010, 13:47
Хахаха, искрено ме разсмиваш, явно предпочиташ да се правиш на интересна вместо да ни "разкриеш" тайната на месото :lol: . Извода е, че просто няма какво да кажеш и за това си говориш празни приказки :).

Все пак очаквам да разбера кое е това нещо което може да се набави само чрез месото.

Nqkuf
10-21-2010, 14:02
Доколкото знам, това нещо което разправят, че го имало само в месото, можеш да си го набавиш от ядките... забравих какво точно беше... :-o
Иначе аз се старая да избягвам обработените боклуци (месо) по магазините и наблягам на домашно приготвеното...

Rebirthing
10-21-2010, 14:10
Доколкото знам, това нещо което разправят, че го имало само в месото, можеш да си го набавиш от ядките... забравих какво точно беше... :-o
Иначе аз се старая да избягвам обработените боклуци (месо) по магазините и наблягам на домашно приготвеното...

Ами протеин се набавя от ядките.
А домашното месо си е най-добре, но не всеки може да си осигури такова (за съжаление).

BaffaLsc
10-21-2010, 14:38
Вярно е ^. То сега и пилешкото месо не е полезно ,защото ги хранят с всякакви боклуци за бърз растеж и не знам си още какво..

xKiFlA
10-21-2010, 14:45
Вярно е ^. То сега и пилешкото месо не е полезно ,защото ги хранят с всякакви боклуци за бърз растеж и не знам си още какво..

Не е вярно. на село животните не се хранят така поне баба ми не им дава боклуци. а кокошките са толкоова вкусни като ги сготви ги ям и хубава супа става също :D

BaffaLsc
10-21-2010, 14:52

Не е вярно. на село животните не се хранят така поне баба ми не им дава боклуци. а кокошките са толкоова вкусни като ги сготви ги ям и хубава супа става също :D
Да ,ама нали се сещаш ,че не само баба ти е на тоя свят ,дето гледа кокошки. Някоя умрела бабичка примерно като ги нахрани с някви боклуци и бърза да ги продаде ,с кво мислиш ги храни ?
Аз не мога да изям нещо, което е живяло на двора ми или в къщата ми.. ! До вчера да съм имала кокошка ,а днеска да я ям на супа.. - не става просто..

xKiFlA
10-21-2010, 16:51

Да ,ама нали се сещаш ,че не само баба ти е на тоя свят ,дето гледа кокошки. Някоя умрела бабичка примерно като ги нахрани с някви боклуци и бърза да ги продаде ,с кво мислиш ги храни ?
Аз не мога да изям нещо, което е живяло на двора ми или в къщата ми.. ! До вчера да съм имала кокошка ,а днеска да я ям на супа.. - не става просто..

mi да ама по добре да изядеш нещо което е живяло в двора и знаеш кой го гледал отколкото да вземеш от магазина така не е вредно. пък кокошките са за ядене :D

WaterLilly
10-21-2010, 17:51
Нe e глупост. не си чувала явно за разнообразно хранене което не включва вредни и не вредни . и не може да ядеш един и същ тип храна даже да се води като полезна ще стане вредна като лишава организма от др вещества които са нужни . мн от тях се съдържат в месото. в ваще 'здравословни' храни ги няма.
Например кои в-ва? Лесно е да дрънкаш празни приказки, но да изброиш кое точно го има в месото и го няма в нищо друго, не е толкова лесно.

tonie__
10-21-2010, 19:43
не съм вегетарианка,въпреки че ям месо супер рядко,имам приятел веган(кохто нз какво е,да го гуугъл-не 8-) ) и като ми казва какво яде и се хващам за главата..човек,който не консумира месо ми е интересно откъде си набавя всички тея витамини и други нужни на организма неща?и,извинявайте,обаче ние сме животни и не виждам нищо неестествено в това да се яде месо..

BaffaLsc
10-22-2010, 04:23

mi да ама по добре да изядеш нещо което е живяло в двора и знаеш кой го гледал отколкото да вземеш от магазина така не е вредно. пък кокошките са за ядене :D
А който няма кокошки кво правим ? 8-)

ПТ : Ям месо ,защото е вкусно .. и не ,не твърдя ,че животните са за ядене.

Rebirthing
10-22-2010, 08:27
не съм вегетарианка,въпреки че ям месо супер рядко,имам приятел веган(кохто нз какво е,да го гуугъл-не 8-) ) и като ми казва какво яде и се хващам за главата..човек,който не консумира месо ми е интересно откъде си набавя всички тея витамини и други нужни на организма неща?и,извинявайте,обаче ние сме животни и не виждам нищо неестествено в това да се яде месо..

Ами те тези витамини и другите неща мислиш ли, че на тези високи температури издържат и не се унищожават :D ?

Serseri91
10-22-2010, 08:52
хахах 8-) 8-) Вещества, други неща, други храни 8-)
Като съм се сетил ...

http://www.damninteresting.com/wp-content/fistcow.jpg

Serseri91
10-22-2010, 09:07
HAHAHA :shock:
"Като има на масата и вече е заколено, защо да не ям ?"
... лол.
Прехвърлям ви на милостта на Харли :booooomb: [/quote]

BlackMeow
10-22-2010, 09:49
manliftingbanner, нямаш грам акъл, ама карай! :D

Достатъчно гладен човек би намерил начин да разкъса и изяде животно.
Това, че не се побира в дребната ти главица съвсем не означава, че е невъзможно. :grin:

Яж пишки и мри! Същото и за всичките малоумни тревопасни.

пс ако ще и лайна да ядеш пак ще си път спокойно! :-D

katericArofl
10-22-2010, 09:49
Това, че като сте ядяли месо не сте получавали достатъчно витамини и не сте яли плодове и зеленчуци си е изцяло ваш проблем. :razz: трябва да се намери балансът м-у храните и да се хапва от всичко по-малко..

katericArofl
10-22-2010, 10:19
защо си мислиш,че не чета и защо мислиш, че коментирам твоето мнение. =;
мн го обичам такива като теб, коитол както казват хората се правят на „дървени философи„
то ясно,че ще си повтаряш едно и също, така че спорът в случая е излишен :-P

Rebirthing
10-22-2010, 10:38
Какви витамини се получават от месото бе :lol: . То е достатъчно, че витамин А, Д, и Е се унищожават при готвене и наполовина се намалява количеството на витамините от група Б. Протеините почват да се разрушават при обработката и стават само наполовина усвоими. Лизина, метионина и глутамина също се унищожават. При пържене се образуват транс мазнини, които са изключително вредни, за това казват да се отбягва пърженото ;).

Така, че в крайна сметка какво изобщо си набавя човек от това месо, че да е толкова нужно е животоспасяващо ?

proyka
10-22-2010, 11:02
Ами то, човекът е всеяден, за да оцелява навсякъде. Според мен, яденето на месо е полезно, ако е умерено. Обаче храненето си е личен избор - ако искаш ядеш месо, ако искаш хрупаш зеленчуци. :-P Аргументи има и в двете посоки, да се изпада в крайности не е добре. А да се парадира с това, че си веге, или обратното - с това, че не си, си е направо глупаво! :)

NikE
10-22-2010, 12:28
Егати и трагикомедията :?
Вегетарианец или месояден? - това е въпросът! - Що за глупост?
Не бива да се джафкате защо някой е избрал да бъде от едните или от другите, трябва да сте против третите - псевдо вегетарианците. E, те тия индивиди ми бъркат в здравето. Думи нямам да опиша колко ми тровят нервите хора, които се тупат в гърдите, че са вегетарианци, а вкъщи да маат кифтаци и кибабчита на поразия или макдоналдс да им е любимият 'ресторант'. Стига с тази мода! Да си вегетарианец не е нещо велико, височайшо и изключително, да си вегетарианец е просто начин на живот.
И преди да ме захапете - аз не съм вегетарианка, поне не и в смисъла, който аз влагам в думата. Месото съм го изключила от менюто си, защото не ми харесва и не го усещам като липса, което е странно като се има предвид, че семейството ми на маса, без месо, не сядат.

Конкретен въпрос към вегетарианците - как си набавяте протеини?

Ще ви дам и малко бекграунд:
Х: - Плодове хапваш ли, слънчице?
Аз: - Да, разбира се, даже в промишлени количества. Без плодове и зеленчуци не мога.
Х: - А месо?
Аз: - Huh!? Не.
Х: - Имаш недостиг на протеини. Трябва да започнеш набавянето им незабавно.

Дайте сега алтернатива на храни с високо съдържание на протеини. Изключваме месото, морските дарове и бобените храни. Казаха ми за фастъчено масло. Честно казано, никак не ми се нрави опцията да си набавям протеини медикаментозно.

Rebirthing
10-22-2010, 14:22
Има едно водорасло, казва се спирулина, съдържа всички аминокиселини и 65 до 71% процента чист протеин (в говеждото протеина е само 22%). Продава се в повечето здравословни магазини като водорасли, таблетки и на прах и вече е доста популярно в България.

Swinkenhoffer
10-22-2010, 14:59
А някой запознаят ли е с идеята за гъбата "кладница", която дочух, че можела да се готви като шкембе чорба?

Minerva
10-22-2010, 15:33
Аз викам да спрете да ядете и растения, понеже така остава по-малко храна за животните. Това е израз на свръх духовно извисяване за мене!

fatrat
10-22-2010, 15:38
соя... но вегитарианството е... абе подритваш си здравето :)

Shia
10-22-2010, 16:25
Човешкото месо е най-полезно,защото концентрира всичко полезно,което сме изяли в организма си и едно човешко е 100 пъти по-здравословно от всичко...

Ям месо,защото съм свикнала на него.Полезно е от време на време да смениш менюто само на зеленчуци,за пречитване.Лично месото не мога да го отключа от менюто си,даденост ми е.

WaterLilly
10-22-2010, 16:39
Аз говорих специално с лекаря ми какво да ям, за да си компенсирам за месото, макар че вече го бях разучила в интернет. Нищо ново не ми каза.

Shia, говориш наизустени неща, които са истина само около 40%.

Полезните неща, които месото съдържа са:
Белтъчини/протеини (разграждат се до аминокиселини)
Мазнини

Работата е в това, че тези неща ги има във всякакви други храни. Белтъчини има в боба, лещата, фасула, соята, граха, яйцата, фъстъците. А растителните мазнини като цяло са по-полезни от животинските.

В грешка сте, ако мислите, че месото е незаменимо и не е здравословно да не ядеш от него.

Greennight
10-22-2010, 17:40
Месояден съм и много месо ям :lol: хич не ми дреме за животните,щото явно Господ им е отредил такава съдба,сори те живеят за да ме наядат!

SiSi7yYy
10-22-2010, 17:43

+1 8) :-)

LipSy
10-22-2010, 19:59
Аз не съм вегетарианка, обаче се ограничавам да ям от около 70% от месата. Първо защото не са полезни, второ защото някои са ми просто отвратителни. Все пак обаче трябва да се консумира месо. Не трябва да е без нищо, защото то съдържа други важни витамини за организма, които на пример не всички плодове и зеленчуци съдържат!

ri41
10-22-2010, 20:33
Мразя, когато хората говорят наизуст, но все пак - какви важни витамини съдържа месото и не мога да си набавя чрез плодове и зеленчуци? :)
не мога да ти кажа какви, ама пролетта когато съвсем не вкусвах месо бях бледа като платно и ме бъзикаха даже, че съм болна от левкимия, после като почнах пак да си ям месо се оправих :)

Greennight
10-22-2010, 20:34
manliftingbanner еми просто си е така... Хората сме всеядни,ако мислите,че прадедите ни са били с претенции "не ми харесва да ям месо,гадно ми е,било е животно" еми сори нямало е да ни има сега,месото е основен източник на жизненоважни хранителни вещества и малко или много сме зависими от него.Сажъалявам не сме зайци там да си ръфаме зеленчуците и толкова.А и прасето,агнето,кравата просто явно са предназначени за да ме наядат,такава им била съдбата.И ви е много жал за кравите и другите животни и за кучетата нали ? Но в същото време слагате отрова за мишки в мазето,от която те умират 3х по болезнено отколкото прасето във фермата....

WaterLilly
10-22-2010, 20:58
Оправдания, оправдания... "Ми то в месото има важни витамини и вещества, които не можеш да си набавиш от други храни, ама не мога да кажа какви точно."
Аз пък мога да кажа какво точно има в месото и от къде другаде да си го набавиш. И казах вече (за главните). И мога това да го кажа на базата на информация от един прост учебник по биология за 8 клас.

Greennight, стига отправя грешни обвинения (цитат: Но в същото време слагате отрова за мишки в мазето,от която те умират 3х по болезнено отколкото прасето във фермата....), защити си тезата.

Уважавам ви избора на всички, които ядете месо, ваша работа си е, но като нападате вегетарианците, си изберете валидна причина защо.

Greennight
10-22-2010, 21:11
^ месото не го ям сурово,но не разбирам какво искаш да намекнеш с това ? Не ям месото сурово,защото през хилядолетията хората са открили,че месото е по вкусно сготвено,точно защото Господ ни е надарил да сме на върха на хранителната верига,и затова с времето имунната ни система е загубила защитата си и сме станали уязвими от различните болести по суровото месо :wink:

Serseri91
10-22-2010, 21:14
Сега си представете, че бяхте отгледани като вегетарианци от родителите ви.В момента слушаме вижданията на родителите ви.

Serseri91
10-22-2010, 21:29
Като каза анархия.
Анархията и пънка не се ли препокриват до една степен ? Само, че анархията е много по - стара философия.

Greennight
10-22-2010, 21:36
Всъщност нашият организъм не се е изменил толкова много, за да може да твърдим, че човек някога е бил месояден. Дразни ме тезата, че месото е едва ли не единственото и най-велико нещо на планетата, а всеки човек е хищник.

Същата тази еволюция е накарала човека да израства интелектуално и да прави открития, както и да се развива в други аспекти - например етика, състрадание и т.н. Човек има право на избор, а за мен е непонятно как можеш да се наречеш еволюирал, когато твърдиш, че другите са под теб и ти би им причинявал страдание и смърт, единствено и само, за да постигнеш собствено удовлетворение. Говориш за Господ, а не виждам да има нищо християнско в мисленето ти... Аз не твърдя,че месото е най-великото нещо на планетата,но се ядосвам,че половината вегитарианци са някви пълни лигни,и то вече едва ли не стана модерно да си вегитарианец...и другото просто не мога да си представя как човек няма да може да понася нещо,което е основен източник на хранителни вещества от хилядолетия.Това според мен с вегитарианството е излишна простотия...Сигурен съм,че драгите съфорумници вегитарианци им е "жал" за кравите и прасетата,които благодарение на това,че сме еволюирали се умъртвяват за части от секундата с електрически палки,без животните да усещат никаква болка,а иначе ако случайно видят плъх са готови на всичко за да се оттърват от такива "гнусотии".За кучетата ми е жал,защото са живи същества,а разни безотговорни типове си взимат и после ги оставят на улицата,но също толкова ми е жал за плъховете,защото само защото не са симпатични са подлагани на невероятно мъчение.И при кучетата и при плъховете проблема е един-безотговорни стопани.Дали ако си поддържаш мазето ще се налага да прибягваш до различни отрови ? Поне за кучетата има някакъв закон.И да препочитам да убият 500 прасета,които от заразна и хигиенична гледна точка не са нищо повече от плъховете,отколкото да бъде отровен толкова гадно плъх....Все пак и той има развита нервна система и чувства...

Serseri91
10-22-2010, 21:42
Greennight, говориш доста като ... както един възрастен би направил.
А си в грешка за умъртвяването.
Или си мисля, че е по - лесно да им се вярва, отколкото да се научи истината :-o

WaterLilly
10-22-2010, 21:54
Предпочитам да минем от песнички с рисувани прасенца на истината:

http://www.youtube.com/watch?v=Qtu9vX1hLHM

Не искам да имам нищо общо с това. Отвращава ме идеята, че заради мен ще бъде убито живо същество, заради един каприз. Затова спрях да ям месо.

Greennight
10-22-2010, 22:07
Ха,жалко,че такива клипчета не се правят и за плъховете наистина 8-) А и ти не си ли се замислял,че трябва да има някаква причина хората да са на върха на хранителната верига ? Може би просто го заслужаваме,и далеч не съм казал,че животните стават само за скара,даже като се замисля без животните сме били заникъде преди 200-300 години (коне,крави,овце),и точно за това у нас се пораждат чувства за милост и справедливост,ако мислиш,че свинята щеше да те пощади ако ти беше храната....лъжеш се... Хората сме много еволюирали,и въпреки това ти дадох пример с плъха и кучето... доста сме еволюирали щом днес има закон за защита на животните,а допреди 100 години хората са ги бесели публично,но...храната си е храна,просто съдбата им е била такава,явно душата на 1 прасе заслужава това!

Greennight
10-22-2010, 22:09
А ако има съфорумници,които смятат,че и мравките и плъховете заслужават да живеят наравно с кучетата и кравите ги уважавам! :)

Serseri91
10-22-2010, 22:12
Ти па с тези плъхове ...

Не, свинята нямаше да ме пощади, защото не може да разсъждава, за разлика от нас - хората.

Greennight
10-22-2010, 22:14
А за клипа по-горе мога да кажа само едно: няма да ми минете с такива клипчета от 95та година.От няколко години насам в цивилизованите страни животните се убиват с електрическа палка способна да повали и слон,която се долепва до главата на животното и го убива без всякакви мъки,да говоря за цивилизованите страни (НЕ Индия,Бутан,Кения) Лягам си,ако искате пишете утре ще отговоря.

Greennight
10-22-2010, 22:16
^ Еми добре...

WaterLilly
10-22-2010, 22:21
Конкретно в нашата "цивилизована" държава, всеки убива както му падне. Разказвали са ми хора как са гледали кокошки, чиито тела подскачат секунди след като са им откъснали главата, как са стреляли по прасета с пушка и как си колят зайците на село.
Аз също си лягам.

Rebirthing
10-22-2010, 22:36
Някой ще вземе ли най-сетне да каже какво по-дяволите има в това месо, че е толкова незаменимо, важно, животоспасяващо и т.н ?! Какви хранителни вещества и витамини остават в месото след обработката му ?!

Ей просто, не знам колко мозък трябва да имате в главата си, че да повтаряте как месото било източник на какво ли не. Колко пъти трябва да повторя, че НЕ е така ?!

xKiFlA
10-22-2010, 23:16
Някой ще вземе ли най-сетне да каже какво по-дяволите има в това месо, че е толкова незаменимо, важно, животоспасяващо и т.н

нa вегетарианец може ли да се обясни.. :razz:
:?

xKiFlA
10-22-2010, 23:21
Разказвали са ми хора как са гледали кокошки, чиито тела подскачат секунди след като са им откъснали главата.

Нормалмо е да скачат няколко секунди кокошите след като са убити ... аз съм гледала даже :D
сега и в затвора май ще ме вкарате за една кокошка :( :?

xKiFlA
10-22-2010, 23:49
Някой ще вземе ли най-сетне да каже какво по-дяволите има в това месо, че е толкова незаменимо, важно, животоспасяващо и т.н

нa вегетарианец може ли да се обясни.. :razz:
:?

Ти явно не можеш, затова е добре да спреш да спамиш, а? ;)

аз мога но но няма смисал . и не спамя :?
питат ме отговарям по темата

xKiFlA
10-23-2010, 00:52
Окей,

отговори, защото ако не го направиш - ще те банна.

Нали е весело, когато си по-високо от другите и да се възползваш. В тази тема видях, че е много добре приемана практика. :-)

ПП. Я, то верно било яко, бе.

Сега да видим има ли смисъл да обясняваш, защото ако няма смисъл да обясняваш, то поста ти е безмислен, тоест излишен - това нарушава правилата на форума, а доколкото помня ти си и рецидивист в това отношение. Затова си чакам отговора - конкретен, ясен и с факти, моля. :D

Имам 400 мнения.. провери дали съм такава
Не съм
да обяснявам или не си е мой избор и даже обясних по горе :D

за по подробно няма смисъл.. пък който иска . на лс

Nam3less3
10-23-2010, 03:43
Животните съществуват, за да служат като ресурси за хората(храна, вълна и т.н.). А и самите хора са успели да еволюират, заради ловуването на животни. И все пак, не ядем кучета, котки и други хубави домашни любимци. Така че любовта към животните като причина да не ядеш месо е наивна и е глупост.

А не разбирам хората, на които им е неприятно да заколят една кокошка. Това е нормална част от човешкото битие(е на село поне, сега всичко става в кланиците).

Ето един жокер в полза на яденето на месо - и Христос го е правил :D

@WaterLilly, ти ходила ли си на село някога? Та това е напълно нормално нещо. Или искаш да ползваме електрически столове за кокошки, за да бъде по-цивилизовано? Ех че са лицемерни тия вегетарианци с тяхната хуманност.

Rebirthing
10-23-2010, 07:36
xKiFlA разбираш от химия колкото Бай Ганьо ! Вече почвам да губя добрия тон, но ти просто не пишеш нищо съществено по темата ! Мога да ти изредя едно по едно нещата които се съдържат в месото и после да ти посоча по-добри растителни източници.

Да не говорим, че съотношението на омега 3 с омега 6 мастни киселини в месото изобщо не е 20 и 80% за това и повечето хора имат недостиг на омега 3.

Greennight
10-23-2010, 07:43
Така-месото съдържа белтъчини,които да могат да се набавят и от други храни,но не толкова задоволително,например 1 пържолка ще ти даде дозата белтъчини,колкото 10 яйца....И тва,че кокошките след като бъдат обезглавени подскачат НЕ значи,че се мъчат.Тва са нервни импулси.Животното вече е мъртво.Ние на село имахме 1 петел дето като го заклахме тича 5 минути без глава из двора,и ще ми кажете,че е чувствал агонична болка и се е мъчил без глава ?! :lol:

Rebirthing
10-23-2010, 08:11
Така-месото съдържа белтъчини,които да могат да се набавят и от други храни,но не толкова задоволително,например 1 пържолка ще ти даде дозата белтъчини,колкото 10 яйца....

Първо, добре сготвените белтъчини са само наполовина усвоими (колко пъти да го повторя мамка му ?!). Второ има растителни източници богати на белтъчини. Дадох пример със спирулина, има 3 пъти повече белтъчини от месото. Мисля, че тази тема беше обсъдена вече !

Впрочем, време е да гледаш някой филм, за начина по който умъртвяват животните. Ако си мислиш, че е хуманно и безболезнено, доста се бъркаш. Животните предусещат смъртта, за това отделят огромни количества адреналин, особено в момента на умъртвяването.

Minerva
10-23-2010, 10:28
Аз викам да спрете да ядете и растения, понеже така остава по-малко храна за животните. Това е израз на свръх духовно извисяване за мене!

Гениална позиция... направо не мога да скрия възхищението си от сравнението на живи същества с развита нервна система и растения. :)

Greennight,
също цепи мрака с откровения.

Веднъж значи нещо умно и полезно да предложа и пак ме взимат на подбив еееей :?

Nam3less3
10-23-2010, 12:27
Животните съществуват, за да служат като ресурси за хората(храна, вълна и т.н.). А и самите хора са успели да еволюират, заради ловуването на животни. И все пак, не ядем кучета, котки и други хубави домашни любимци. Така че любовта към животните като причина да не ядеш месо е наивна и е глупост.

А не разбирам хората, на които им е неприятно да заколят една кокошка. Това е нормална част от човешкото битие(е на село поне, сега всичко става в кланиците).

@WaterLilly, ти ходила ли си на село някога? Та това е напълно нормално нещо. Или искаш да ползваме електрически столове за кокошки, за да бъде по-цивилизовано? Ех че са лицемерни тия вегетарианци с тяхната хуманност.

Циничнизма в този отговор ме потриса, не знам защо си мислиш, че си еволюирал...Цинизма е отговор на цинизма на някой други по-фанатично настроени вегетарианци, който мен ме потриса.
Та тук въпроса опира до по-философски граници. За някой хора просто човечеството е случайно съществуващо, без някакъв смисъл и значение. В такъв случай, вегетарианците ще са прави с тяхното уважение към животните, и хората ще са лошите. Но по-скоро възможен е другият вариант, че хората съществуват не случайно, създадени са от висш разум с цел. Представи си една компютърна игра, в която хората са главния герой, а всичко останало е направено за тях да им послужи за нещо. В такъв случай, то всичко съществуващо е за да бъде използвано от хората, включително и животните(инструменти и ресурси), и няма логична причина да не се яде тяхното месо(с изключение на някой здравословни причини и диети). И определено мисля че съм еволюирал, щом осъзнавам този най-важен факт.

xKiFlA
10-23-2010, 12:30

+
напълно съм съгласна :D

:smt117

Greennight
10-23-2010, 12:33
Nam3less3 +1 :P

Greennight
10-23-2010, 12:37
И за да навлезем по-надълбоко в темата,нека споменем,че заради вас-вегитарианците се изсичат гори-местообитанията на животните,за да може вие да плюскате чушки и домати :wink: Защото като не ядете месо ядете 2х повече плодове и зеленчуци.Така,че не обвинявайте,че ние сме жестоките :o

xKiFlA
10-23-2010, 12:41
xKiFlA разбираш от химия колкото Бай Ганьо ! Вече почвам да губя добрия тон, но ти просто не пишеш нищо съществено по темата ! Мога да ти изредя едно по едно нещата които се съдържат в месото и после да ти посоча по-добри растителни източници.

Да не говорим, че съотношението на омега 3 с омега 6 мастни киселини в месото изобщо не е 20 и 80% за това и повечето хора имат недостиг на омега 3.

Ти в тва не може да се сравняваш с мен.. :razz:

а по темата: съм отговорила ясно продължавам да казвам че месото не може да го замениш с каквото да е и организма на човека стщо е причина. темата се одалечава от целта (ако въобще има такава :razz: )аз не съм доктор

xKiFlA
10-23-2010, 12:55
И за да навлезем по-надълбоко в темата,нека споменем,че заради вас-вегитарианците се изсичат гори-местообитанията на животните,за да може вие да плюскате чушки и домати :wink: Защото като не ядете месо ядете 2х повече плодове и зеленчуци.Така,че не обвинявайте,че ние сме жестоките :o

taka е то останахме без гора заради тях :D а аз обичам природата
колкото до зеленчуците и 3- пъти повече да ядат пак няма да набавят нужното . Има храни които са незаменими и може да набавиш част от тях в други,а никога всичко :P
най полезно е да се яде всичко по малко..от малка така ям и не съм нито болна нито дебела:?
То и разтенията са живи а те ги убиват :D
ако си мислат че с чушки домати салати и там др растения набавят и 1/5 от месо и останали храни ..ок
:razz:

chemist9009
10-23-2010, 12:58

колкото до зеленчуците и 3- пъти повече да ядат пак няма да набавят нужното . Има храни които са незаменими и може да набавиш част от тях в други,а никога всичко :P
най полезно е да се яде всичко по малко..от малка така ям и не съм нито болна нито дебела:?
ако си мислат че с чушки домати салати и там др растения набавят и 1/5 от месо и останали храни ..ок

Изсичането на гори няма нищо общо с вегетарианците :lol: :lol: :lol: Горите се изсичат за дърва на хората не за ядене :D :D :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Greennight
10-23-2010, 13:26

Изсичането на гори няма нищо общо с вегетарианците :lol: :lol: :lol: Горите се изсичат за дърва на хората не за ядене :D :D :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: Грешиш.Огромни площи гори се изсичат за да се правят на ниви,за отглеждане на различни култури.

xKiFlA
10-23-2010, 13:31

Изсичането на гори няма нищо общо с вегетарианците :lol: :lol: :lol: Горите се изсичат за дърва на хората не за ядене :D :D :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: Грешиш.Огромни площи гори се изсичат за да се правят на ниви,за отглеждане на различни култури.

все тая за кво се изсичат. лошото е че се изсичат

chemist9009
10-23-2010, 13:55

хах айде ми кажи в България горите къде са?!? В печките на някой нали?!? 8-) 8-) Всеки гледа да си вземе за зимата дърва никой не го *б* за растителни култури и т.н.

thinkgreen
10-23-2010, 16:11
Какъв е извода ? Вегетарианците колкото и да се стремят да са добри към животните и светът като цяло , те са виновни и за изсичането на горите и за всичко лошо случващо се в този свят . Вие изкарахте тези хора някакви егоисти , че заради техните зелки и моркови , мечките нямат домове , това са пълни глупости :D Моля някой да ме викне да видя зеленчуковите градини на мястото на изсечените дърветата из Витоша и Стара планина :D :D :D . Дърветата ги изсичат за продажбата им за огрев или за разчистване на място с цел построяване на някой хотел . Изобщо не е с цел да се засаждат плодове и зеленчуци , то ако беше така пак щеше да е добре, ама реалността е друга , не обвинявайте някакви хора за неща за които нямат никаква вина . Най-малкото медиите щяха да гръмнат " недостиг на плодове и зеленчуци заради прекомерна консумация " :D нямаше да има репортажи за незаконни спа центрове закътани сред някоя гора в планината .

Greennight
10-23-2010, 17:45
Ае моля ви се, допреди 500 години цяла северна България е била покрита от гори,както и почти цяла Европа,ако не вярвате-почетете.Горите се изсичат с всякаква цел-огрев,градове,ниви.Верно е,че и фермите заемат място,но не толкова колкото огромните пшенични насади.Така,че не ни обвинявайте само нас за избиването на животните :wink:

Rebirthing
10-23-2010, 19:42
Хах, хайде вземете да говорите с истински факти или поне подкрепете думите си с някаква статия. Нека видим за какво се изсичат горите, за чушки и домати или за да си угаждате вие на стомасите:
http://vegetarianstvoto.hit.bg/ecology.html

Както и това:

Половината от тропическите гори са унищожени, за да има място за пасища на добитък за производство на телешки бургери. Изгарянето на горите допринася с 20% за парниковия ефект. По груби сметки 1 000 вида изчезват годишно заради изсичането на тези гори. Близо 60 милиона души в света умират от глад всяка година. Всички те щяха да са живи, ако американците намалят с 10% консумацията на месо, защото тези хора се хранят със зърното, използвано за угояване на добитъка.

До ден днешен не съм чула да се изгарят декари гори, за да се съдят чушки и домати.
Впрочем, xKiFlA , толкова си смешна с изказванията си, че просто ми се насълзяват очите от смях :lol: . Явно правиш нелепи опити да дразниш хората, вместо да напишеш 2, 3 смислени реда. Яж си месата и остави хората да си ядем раЗтенията (подчертавам поредната ти правописна грешка, наистина мила, поработи над правописа, преди да изказваш мнение, особено на такава тематика).

Greennight
10-23-2010, 21:29
Хахах о боже статията дето ми прати е просто под всякаква критика...Изкараха,че горите като се изсичат се правили пасища :lol: Еми не е така,щото замисляла ли си се,че дърветата с нищо не пречат на това да се пасе между тях ?! Да не говорим,че горите в Бразилия се изсичат по съвсем друга причина,за дървесина и заради нарастващия брой население.Изобщо там климатичните условия не позволяват скотовъдството (топъл климат,малария,зарази и други) А и няма такова нещо като "почвата става негодна" тя ежегодно се сменя и винаги е годна за паша.Равнинни полета с достатъчно трева има предостатъчно за животнтие.И леко тва с изпражненията е смешно,изпражненията даже са полезни...естествена тор,обогатяват почвата тоест повече животни-> По-богата почва ->По-хубави пасища. http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=41061 Днес гори покриват 40% от териториите на Европа,през 14 век този процент е бил 94...сама си прави сметката....Просто не искам да ти казвам колко хиляди хектари са изсечени за да се гледат ечемик,царевица,слънчоглед и грозде... Селскостопанските площи заемат 24% от територията на ЕС, като в Дания този дял достига 48%, а в Унгария 47%. Ливади и пасища са 20% от европейските земи, като в Ирландия делът им достига 61%, а в Британия пасищата са 42%. Храсти заемат 6% от европейската............... Ето ти я самата статистика 24% са селскостопански площи тоест-> вашите вегитариански прищевки,а 20% са ливади и пасища,като сама си помисли дали във всичките ливади и пасища е крава до крава....Тоест площите,които реално са използвани от добитъка според мен са под 0,5% от територията на Европа.... срещу 24% селскостопански площи....Просто не ми се говори...само подпомагате глобалното затопляне с тия ваще вегитариански прищевки...,но не ми се навлиза чак толкова в темата.

Rebirthing
10-23-2010, 22:25
Скоро не бях чела такива глупости :lol: , това, че унищожават гори за да има селскостопански площи, не значи, че не е останало място от "нашите вегетариански прищявки" и също така, тези земи се използват за нуждите на всички, а не само за нуждите на вегетарианци или месоядни. 24% селскостопански площи, които служат за изхранване на всички, както вече казах и 24% ливади и пасища, които служат само на вас месоядните. До колкото знам, вегетарианците в света са 4-5%, та направо си представи какъв глобален катаклизъм сме причинили и как сме разбили всички екосистеми, едва ли не.

И да, точно така, горите в Бразилия се изсичат заради добитъка.

Изчислено е, че унищожаването на тропическите гори за животновъдство създава 17% от световните парникови емисии – повече от целия транспорт на земята.

Фермите за добитък около големите ранчо в момента са основната заплаха за останалите амазонски дъждовни гори, 1/5 от които са унищожени от 1970 год. насам. Такива ранчо са виновни за около 80% от цялото обезлесяване в региона. Там броят на говедата е нараснал от 21 милиона през 1995 до 56 милиона през 2006.

Не само това, но извършват нелегално обезлесяване, сама си прави изводите :).

Глобалното затопляне го подпомагате вие, а не ние, това което говориш е просто смешно :lol: . Ако толкова ти се чете: Животновъдството е отговорно за над 50% от всички парникови емисии - доклад на Worldwatch Institute: http://ecovege.org/bg/globalno-zatopliane/35-category/322-zhivotnovadstvoto-e-otgovorno-za-nad-50-ot-vsichki-parnikovi-emisii-doklad-na-worldwatch-institute
както и:
Връзката между вегетарианството и парниковите газове
http://ecovege.org/bg/globalno-zatopliane/35-category/184-vrazka-vegetarianstvo-parnikovi-gazove
ООН: Животновъдството е главна заплаха за околната среда:
http://ecovege.org/bg/globalno-zatopliane/35-category/68-oon-doklad-jivotnovydstvo

Предполагам, че според твоята логика, докладите на Worldwatch Institute и ООН също са под всякаква критика ?!

Nam3less3
10-23-2010, 23:19
Тоя термин глобално затопляне няма никакъв смисъл, използва се само за икономически цели. Значи да спрем да ядем месо така ли? За да защитим природата. По същата логика да спрем да караме коли, да затворим и фейсбук, щото дата центровете им използвали неекологично захранване и замърсявали околната среда(както казаха някой екоактивисти). Абе въобще екоактивистите като цяло са нагли нещастници, и никога не нападат истинските виновници за еко проблемите. Щом тръгнаха и с фейсбук да се заяждат за такива глупости, как да не спечелят ненавистта на хората. По същия начин всички се дразнят на вегетарианците, които се мислят за много еволюирали и пазещи околната среда.

Greennight
10-24-2010, 07:32
Еми явно Worldwatch Institute и ООН не разбират нищо :lol: Въпреки,че съм сигурен,че тва не е реален доклад от ООН,а е поредната пропаганда на някое вегитарианско сайтче.Сама се сещаш,че е невъзможно 30% от света да се използва за добитъка,щото 20% са пустини,20% са планини и 35% е гори,а освен това аз не знам в коя държава,на всяка ливада кравите са една до една 8-) Просто такъв филм няма.В Бразилия горите със сигурност знам,щото съм чел поне на 15 места,че не се изсичат за пасища!Няма логика по 3 причини.Първа причина-климатът там е неподходящ,сиреч непрекъснато има проливни дъждове,най-различни зарази виреят,през другото време е много топло и влажно-животните няма да дават мляко,колкото в по-подходяща среда.Втора причина-с оглед на причина първа,няма да могат да си избият парите за лекарства само,ако почнат там да гледат животни.Помисли ако животните ги хване някоя болест и за 1 седмица умрат 100 000 прасета ? Веднага ще тръгне я чума,я нещо друго.Трета причина-Няма никаква логика да се изсичат екваториалните гори в Южна Америка при положение,че почти цяла Аржентина и Чили са в пасища,които са много по-добре предразположени към скотовъдство и като климатични условия и като всичко.Кво е тва деградирала почва бе ? Тия биология учили ли са.Почвата не може да деградира заради паша.Зимата като вали сняг и на пролетта пак ще има трева...Да не говорим,че животните като ходят по голяма нужда и наторяват тревата,която от своя страна зпочва да фотосинтезира по-силно,тоест подпомага спирането на парниковия ефект.И да тия 24% от Европа са за нуждите на всички.Но нали се сещаш,че ние месоядните,като си удряме по 1 пържолка всяка вечер,или по 1 печено пиле,няма да руптаме царевица колкото вас например ?Така де,в общи линии не е лошо от ООН малко да поучат география и биология :razz: Просто тва беше потресаващо,кво ще ми кажете,че на 30% от земната повърхност,при положение,че само 7-8% е обитаема е крава до крава,свиня до свиня :lol:

Rebirthing
10-24-2010, 08:28
О, сигурен бил, че това не е реален доклад на ООН. Ми нека да видим оригинала: http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/
може би от Food and Agriculture Organization of the United Nations нищо не разбират бе и ти с твоите груби изчисления написа нова история !
Ето и оригинала на Worldwatch Institute: http://www.worldwatch.org/node/6294 за да не се изкаже някой как това било "поредната пропаганда на някое вегетарианско сайтче".
А аз искам да ми покажеш къде са тези 15 места на които си чел, че Амазонските гори не се изсичат. Впрочем, ето ти доказателството, че бъркаш: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/amazon/ или може би и от GreenPeace, нищо не разбират и снимките са на фотошоп и те са най-големи лъжци. Ето и клип тогава: http://www.youtube.com/watch?v=b6EUoRuNzlg.

Докато аз боравя с факти, ти си говориш неща изсмукани от пръстите :).

Greennight
10-24-2010, 09:13
Ха,добре за тва,че в амазона се отглежда добитък ме обори,но със сигурност площите изсечени за отглеждане на животни е в стотици пъти по-малко от тези за отглеждане на различни плодове и зеленчуци.За амазонка не намерих,но http://first.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=410 и аз ям понякога пиле с ориз,но съм сигурен,че ти клюпаш 2 пъти повече. А и тва,че на 30% от площта на земята се използва от добитъка е НЕРЕАЛНО,просто е невъзможно,трябва на всяка крачка в провинцията да има свинеферми...... от домашния добитък реално се използва под 0,5% от площта на Земята.Вече съм те информирал за площите използвани за отглеждане на селскостопански култури в Европа,искам само да ти кажа,че в Австралия,Казахстан,Иран този процент е поне двоен.....

Rebirthing
10-24-2010, 09:55
И къде пише, че тези площи се изсичат, за да се хранят
вегетарианците по света !? Ще ми обясниш ли как 4-5 от
световното население използват 20% от площта на земята, за да се изхранват докато в същото време останалите 95-96% използват 0.5% от земната площ своите нужди (и то по твой изчисления) ?! Впрочем , точно горичка бяха писали по въпроса с месото: http://first.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=205. Случайно да си чувал, че над половината от световната реколта от зърно се използва за да се отглеждат животни за храна ? А за САЩ данните са още шокиращи:

По данни на Департамента за селското стопанство на Съединените щати повече от 90% от зърното произвеждано в Америка, отива за изхранването на крави, свине, овце и кокошки, които в последствие се оказват на трапезата.

Да продължавам ли ?!

В развитите страни добитъкът не се храни само със зърно, но и с богати на белтъчини продукти, внасяни от слаборазвитите страни. Георг Боргстрьом, специалист по география на разпределението на
хранителните продукти, е изчислил, че една трета от фъстъчената реколта на Африка (а фъстъците съдържат същото количество белтъци като месото) се озовават в стомасите на едрия рогат добитък
от Западна Европа!

В слабо развитите страни един човек употребява средно около 200 кг зърно годишно, по – голямата част, от което консумира директно като храна. В същото време средният европеец или американец, по данни на Лестър Браун, водещ специалист в областта на храненето, употребява 1000 КИЛОГРАМА зърно годишно, 90% от които отива за угояване на добитъка, тоест за произвеждане на месо. По такъв начин средният европеец или американец, който консумира месо, изразходва средно 5 пъти повече храна от средния колумбиец, нигериец или индиец.

Подобни факти дават основание на специалистите в областта на храненето да твърдят, че ПРОБЛЕМЪТ С ГЛАДА НА ПЛАНЕТАТА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН. Дори днес в света се произвеждат много
повече хранителни продукти, отколкото е необходимо, за да бъде изхранено цялото население на планетата. Просто хората безсмислено ги разхищават. По оценки на диетолога Джийн Мейър от Харвърд, ако намалим производството на месо само с 10%, това ще освободи количеството зърно достатъчно да нахрани 60 МИЛИОНА ДУШИ.

Нека леко да се отклоня от темата и да цитирам нещо за замърсяването на водата.

Геотг Боргстрьом утвърждава, че отточните води от животинските ферми замърсяват околната среда десет пъти повече, отколкото градската канализация, и три пъти повече в сравнение с отпадните води на промишлените предприятия.

В книгата си “Население, ресурси и околна среда” Пол и Ан Ерлих пишат, че за производството на един кг пшеница са необходими всичко 60л вода, докато за производството на един кг месо се изразходват от 1250 до 3000л вода!!!

През 1973г. “Ню Йорк пост” публикува статия, която разкри престъпни разхищения на най – ценния природен ресурс, водата: една от крупните американски птицеферми изразходва 400 000 КУБИКА ВОДА ДНЕВНО – количество достатъчно да задоволи водните нужди на цял град с население 25 000 души.

Аз искам да ми дадеш поне малко факти за това, как вегетарианците вредим ПОВЕЧЕ на околната среда от колкото
месоядните !
В заключение ще напиша, яжте си месото, но да изкарвате, че вегетарианците били виновни за обезлесяването и глабалното затопляне е просто смешно :? .

Greennight
10-24-2010, 10:15
Кви са тия простотии,кравите не ядат ориз,95% от животните се хранят на паша,само прасетата май ги хранят с някви боклуци.И даже прасетата подпомагат чистотата на околната среда,щото в някои ферми изкупуват развалената храна от магазини и ресторанти,която иначе трябваше да замърси природата :wink: Защо вегитарианците вредят ? 1 факт-Плюскате много зеленчуци,дето ако не ги плюскахте,можеше да ни е по-чист въздуха,защото на тия места дето са нивите едно време е имало гори.2 факт-разрушавате естествените местообитания на дивите животни.Щото комбайна като мине 2 пъте за да ожъне и зайо байо става на кайма нали се сещаш ?Или пък бяга,за да не бъде смлян,и остава без дом и умира някъде от студ/глад/блъснат от кола.А и да спомена за тия дето викат,че не се изсичат гори във Витоша и Стара планина.Еми извинявайте много тва не са гори,а ЗАЛЕСЕНИ ПЛАНИНИ остава и там да почнат да секат :shock: Гора значи залесена площ върху равнинна повърхност,такива все повече намаляват заради ВСИЧКИ НАС,но вие вегитарианците подпомагате този факт.Тоест много моля,господата/дамите вегитарианци да не ни изкарват безмилостни убийци,гледащи само как да се наядат,а да помислят,че и те вредят също толкова и на горите и на животните.Ае просто да разберем,че вредим на природата по равно и да приключим този спор,защото той няма край?

Greennight
10-24-2010, 10:33
Започни да говориш с проверени факти, а не да ми твърдиш, че 95% от животните се хранят на паша, че ми става много смешно, а другите разсъждения ме оставят бездиханен просто... :lol: В нашата страна е така...Искам да ми кажеш колко овце или крави в България ги хранят с фураж ? Аз лично знам само една птицеферма в България в старозагорска област мисля,че беше,в която кокошките ги хранят с някакъв фураж,дето пак е някаква трева май.....То,ако трябваше да се изсичат горите,пък да се сади фураж,пък да се събира,изобщо нямаше да им излиза сметката на фермите.... Тука 95% от фермите са 10на декара заградена площ,с някакъв надвес,където да спят животните и двор с трева....

Rebirthing
10-24-2010, 11:06
Ако си мислиш, че животните пасат зелена тревица на полянката доста се бъркаш :lol: . Гледай Food Inc. , там показват как хранят животните със зърнени култури, което се явява неестествено за тях. Много по-евтино е и животните наддават в пъти по-бързо, но диетата с много зърно води до киселиноустойчиви бактерии E. coli. (Ешерихия коли), също така животните стават по-податливи на болести.
Плодовете и зеленчуците, най-често се отглеждат в парници и са пръскани с пестициди, така, че не знам за какви изсечени гори говориш. Много от тях се откъсват още зелени и се обработват с вредни химикали. Никъде не видях написано "Еди колко си процента гори са изсечени, за да може изгладнелите, лоши, злобни вегетарианци да плюскат плодове и зеленчуци" и дрън, дрън, дрън... :lol: .
Както написа manliftingbanner с месото се поглъщат още доста вредни вещества и като прибавим свободните радикали образувани при готвене, които могат да нарушат ДНК структурата на молекулата, предизвиквайки изменения на наследствената информация и ракови заболявания както и акриламидите които също са свързани с ракови заболявания при животните и потенциални карциногенни при хората си получаваме един отровен коктейл ;).
Впрочем като казах рак, се сетих, че има няколко клиники (едната от тях "Бирхер-Бенер" се намира в Швейцария, а другата "Института Герсън" се намира в САЩ) които лекуват раково болни чрез прилагане
на сурова диета, тоест "плюскане" на сурови плодове и зеленчуци. Тази диета има по-голяма успеваемост от химиотерапията, като успешно лекува меланом (рак на кожата). Аз никъде не виждам вреда от ядене на плодове и зеленчуци.
Така, че в крайна сметка е нелепо да сравняваш 4-5% от световното население които са вегетарианци с останалите месоядни и да разпределяш вината поравно.

ri41
10-24-2010, 11:23
темата май ще стане важна :lol:

Greennight
10-24-2010, 12:43
Парниците дават незначителна част от зеленчуците на пазара и то това са предимно домати и краставици.Пшеница,грозде, бълки всичко се гледа на открито.А най-хубавите места специално за гледане на грозде знам,че са полите на планините,тоест точно там дето трябва да има гори.А това,че ги тъпчат с всякакви боклуци и продават ябълки с размера на топка за хандбал е съвсем друг въпрос,както и да е не ми се спори.Не смяташ ли,че спора може да продължи вечно? И все пак според мен ние,месоядните не правим нищо по-лошо от вас вегитарианците!

Rebirthing
10-24-2010, 12:50
Смятай каквото искаш, фактите са си факти :).

TheGoodGirL
10-24-2010, 12:51
Да си вегетарианец не значи да не ядеш само месо , а и продукцията на животните :D тоест: сирене,кашкавал,мляко и т.н .... аз се опитах да съм вегетарианка, но успях да издържа само една седмица 8-) 8-) 8-) :D

Rebirthing
10-24-2010, 13:01
Да си вегетарианец не значи да не ядеш само месо , а и продукцията на животните :D тоест: сирене,кашкавал,мляко и т.н .... аз се опитах да съм вегетарианка, но успях да издържа само една седмица 8-) 8-) 8-) :D

Напротив, има няколко вида вегетарианство, тези които консумират млечни продукти, се наричат лактовегетарианци. Тези които не консумират, никакви животински продукти, включително млечни и яйца се наричат вегани. Аз лично съм веганка и изобщо не усещам липсата на тези продукти :D .

ri41
10-24-2010, 13:05

Напротив, има няколко вида вегетарианство, тези които консумират млечни продукти, се наричат лактовегетарианци. Тези които не консумират, никакви животински продукти, включително млечни и яйца се наричат вегани. Аз лично съм веганка и изобщо не усещам липсата на тези продукти :D .
:shock: :shock: никога никога не бих могла да се лиша от мляко и яйца, сиренце, кашкавал, а ти с каква цел го правиш?

Greennight
10-24-2010, 13:07
Уоу,наистина и аз не знаех,че вегитарианците не могат да ядат сирене и да пият мляко :? Мислех,че има 2 вида вегитарианци,такива дето ядат риба и такива дето не ядат никво месо.П.П не ми се спори.Ааа вие как издържате и без никви животински продукти ? :shock: Тва вече не мога да го разбера,хора на фотосинтеза ли живеете :shock:

WaterLilly
10-24-2010, 13:11
Уоу,наистина и аз не знаех,че вегитарианците не могат да ядат сирене и да пият мляко :? Мислех,че има 2 вида вегитарианци,такива дето ядат риба и такива дето не ядат никво месо.П.П не ми се спори.Ааа вие как издържате и без никви животински продукти ? :shock: Тва вече не мога да го разбера,хора на фотосинтеза ли живеете :shock:
И аз не го разбирам (за вигъните, тези, които не ядат никакви продукти от животни, включително сирене, кашкавал, яйца и мляко). То като седнеш да четеш в какво се съдържат определени витамини, навсякъде пише мляко. Не бих се лишила от това.
А риба не ям, защото пак си е животно. Лицемерно е да твърдиш, че не ядеш месо, пък рибата да не я считаш.

Rebirthing
10-24-2010, 13:31
Вегетарианците могат да ядат млечни, риба и яйца зависи към кой тип вегетарианци спадат. От фотосинтезата съм доста далеч :D. Има заместител на месото, казва се темпех, вкуса си е точно като на месо. Има и заместител и на сиренето. Млечни не ям след като четох едни материали в които разбиват мита, за това колко полезно било млякото, пък и прясното мляко никога не ми е понасяло добре. Аз даже бях учудена колко неща могат да се приготвят без животински продукти, рецептите са стотици, даже хиляди, човек 200 години да живее пак няма да може да ги изпробва всичките ;).

digitalgirl93
10-24-2010, 19:01
И аз предпочетох вегетарианския начин на живот. За хората, които явно се мислят за хищници и смятат, че без месо не може -- http://vegetarianstvoto.hit.bg/delusions.htmlето. Разгледайте и вижте..

AiiHafteee
10-24-2010, 20:00
Като цяло нямам нищо против тревопасните, но да си хрупат зеле и моркови без да ми натякват, че съм лош, защото ям по кило месо на ден(както и аз не казвам на кой, какво да яде)

Spider4eto
10-24-2010, 21:01
Вегетарианците могат да ядат млечни, риба и яйца зависи към кой тип вегетарианци спадат. От фотосинтезата съм доста далеч :D. Има заместител на месото, казва се темпех, вкуса си е точно като на месо. Има и заместител и на сиренето. Млечни не ям след като четох едни материали в които разбиват мита, за това колко полезно било млякото, пък и прясното мляко никога не ми е понасяло добре. Аз даже бях учудена колко неща могат да се приготвят без животински продукти, рецептите са стотици, даже хиляди, човек 200 години да живее пак няма да може да ги изпробва всичките ;). Да не си чела статията, в която се описва млякото като бяла кръв. Ако не да я поствам.

Преди време се опитах да премина към вегетарианците, но просто волята ми откъм ограничаване на храни е нереално слаба. Как ли не се опитвах, но просто не мога. Обичам си пилешко месо и това е. Знам, че е вредно, знам, че е наблъскано с ГМО, но просто не ми се получава. За сметка на това гледам да компенсирам, като нямам нищо кожено в гардероба си, отказах и родителите си да купуват кожени дрехи и обувки. Не е достатъчно, но пак е нещо, надявам се. Възхищавам се, че има толкова много хора решили и успели да станат вегетарианци. :)

Nam3less3
10-24-2010, 21:08
И аз предпочетох вегетарианския начин на живот. За хората, които явно се мислят за хищници и смятат, че без месо не може -- http://vegetarianstvoto.hit.bg/delusions.htmlето. Разгледайте и вижте..Месото си е вкусно, айде ся какво ви бърка другите хора дали го ядат или не, или искате да ги лишите от вкусна храна??

Rebirthing
10-25-2010, 09:03
Да не си чела статията, в която се описва млякото като бяла кръв. Ако не да я поствам.

Ми, четох едно интервю с Робърт Коен, доста е дълго, но все пак го поствам:
http://healtheworld-ts.blogspot.com/2009/09/blog-post_6804.html
наблягам на прясното мляко и изключвам киселото :D което даже смятам за полезно, даже котката ми яде кисело мляко :lol: а прясно даже не помирисва, може би, защото е от магазина и кои знае що за мляко е :? .

TheGoodGirL
10-25-2010, 09:15
Да не си чела статията, в която се описва млякото като бяла кръв. Ако не да я поствам.

Ми, четох едно интервю с Робърт Коен, доста е дълго, но все пак го поствам:
http://healtheworld-ts.blogspot.com/2009/09/blog-post_6804.html
наблягам на прясното мляко и изключвам киселото :D което даже смятам за полезно, даже котката ми яде кисело мляко :lol: а прясно даже не помирисва, може би, защото е от магазина и кои знае що за мляко е :? .

:razz: :razz: :razz: ок разбрахме,че и ти и котката ти обичате само кисело мляко... ами ок ама и то се получава от прясното,но чрез ферментация, друг е въпроса че вече по магазините прясното мляко е някъв бъркоч...А това за бялата кръв е съвсем абсурдно :-D :D :razz:

Spider4eto
10-25-2010, 09:26
Не говори наизуст: http://bulgaria.indymedia.org/article/31202
И по точно:

Млякото е всъщност бяла кръв. Средно в литър мляко се съдържат 322 милиона бели кръвни клетки. След като се пастьоризира съдържа 322 милиона мъртви бели кръвни телца.

Rebirthing довечера ще прочета интервюто, изглежда интересно. :)

Rebirthing
10-25-2010, 09:50
TheGoodGirL, кое беше смешното ?! Известно ми е как се получава киселото мляко и е полезно заради двете бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, също така лактозата преминава в млечна киселина и киселото мляко става подходящо за лактозо интолерантни хора. Не случайно в Япония произвеждат българско кисело мляко, в Азия доста хора имат непоносимост към лактозата, за това там е популярно соевото мляко, а не прясното краве мляко. А до колкото си спомням казеина в киселото мляко е разграден, така, че, въпреки, че киселото мляко се прави от прясно, има съществени разлики в него ;).

Spider4eto, да, тази статия съм я чела :), всъщност от нея ми тръгна интереса към веганството.

TheGoodGirL
10-25-2010, 09:51
честно да ти кажа изобщо не мисля да си губя времето за да чета статията :lol: първо защото нявсякъде се пишат най-различни глупости и не мисля заради тях да се откажа от това което ям :? второ защото млякото за мен наистина е полезно ...никой не може да ме убеди че да се откажеш от месото и млечните продукти е нещо добро, това си е мое мнение не мога да решевам за другите като искате бъдете си вегетарианци .... но аз не мисля да се влиая от някакви измишльотини.Ако обичате не ме нападайте мисля че за това е форума всеки да изразява мнение

Rebirthing
10-25-2010, 10:15
Окей, няма проблеми ;) не карам никой на сила да чете, статията и без това е твърде дълга :) (но определено не поредната измишльотина). Така, че PEACE :D.

AraBella
10-25-2010, 12:35
А някой запознат със суровоядството има ли? От много време се замислям, дори миналото лято се бях пробвала за кратко, но когато всички те съдят и ти казват, че едва ли не това е смъртоносно няма как. Мислите ли, че е подходящо за подрастващ организъм?

ParisHilton
10-25-2010, 12:37
аз не съм :)

Rebirthing
10-25-2010, 13:02
А някой запознат със суровоядството има ли? От много време се замислям, дори миналото лято се бях пробвала за кратко, но когато всички те съдят и ти казват, че едва ли не това е смъртоносно няма как. Мислите ли, че е подходящо за подрастващ организъм?

Трудно и скъпо удоволствие, а в България ми се струва направо невъзможно...

Oт време на време минавам на такъв режим, напротив не е смъртоносно, даже може би е най-добрият режим на хранене, по-нагоре писах, че с такъв режим лекуват раково болни. На мен лично не ми остава много време да се занимавам с рецепти и прочие, за това не мога да се придържам към суровоядството.
И да, за България си е скъпичко, а и някой продукти не могат да се намерят в по-малките градове където био и здравословните магазини не са толкова популярни :( , но все пак щом има такива хора в БГ, значи е възможно.

Shia
10-25-2010, 18:56
Чакайте малко рибата и тя си е животно,що я ядете ?

thinkgreen
10-25-2010, 19:10
^ Само лъжливите вегетарианци ядат риба , истинските са я изключили , както оcтаналото месо

Greennight
10-25-2010, 19:56
Оф,изкарахте тука,че едва ли не ни грози смъртна опастност като ядем месо и приемаме животински продукти :lol: Е аз съм късметлия,защото 90% от сиренето,което приемам и 1/3 от млякото ми е от естествен произход,но какво.Пия средно по 4 литра купено мляко на седмица и се разболявам максимум 1 път в годината и не получавам нито шипове,нито имам наднормено тегло,нито квото и да било :lol: А и да споделя само,че пишеше във вестник 24 ЧАСА,един от най-четените(ако не и най-четеният) в българия,че наднорменото тегло и тва,че вече средната височина на мъжете е по 1.90 се дължи точно на ГМО плодовете и зеленчуците,така че ае стига :lol:

anonymous708973
10-26-2010, 07:45

Съжалявам, момичета, не се сдържах. Няма да е по темата, но ще кажа две приказки на бедното заблудено момиче.
Драга, на МЕН за разнообразно хранене НЯМА да ми говориш! Очевидно ти не знаеш какво значи това. Разнообразно хранене значи да групираш различни групи храни, извличайки това, което трябва да организма ти. Значи да приемаш достатъчно въглехидрати (защото те дават енергия и глупавите диети, които ги изключват, само водят човека до изтощение), белтъчини (почти винаги се срещат комбинирани с мазнини, като при месото и рибата отношението е горе-долу 50/50, а при растителните мазнини - като ядките, с преобладаващ процент на мазнините) и прочее.

Колкото и дълго време да поемам ... маруля/яйца/бяло пилешко месо, те няма да станат вредни. От друга страна, колкото и време да ям баничка от кварталното магазинче/сметаната от спрея/бургерите от Макдоналдс/туикс, те няма да станат полезни.
Тук твърдението ти вече издиша :)
Айде да видим къде има шанс да надебелея
зеленчуци и плодове+млечни продукти+месо (за желаещите)+спорт= зеленчуци и плодове+млечни продукти+месо (за желаещите)+горепосоченият ДЖЪНКФУУД+спорт?

Лично аз си избирам лявата страна на уравнението, пък ти си тъпчи баничките и си казвай, че в малко количество са дори полезни.

Естествено, съществуват и храни като меда и ядките, които са полезни в малки количества, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не означава, че са вредни попринцип :) Просто като всяко нещо, ако се тъпчеш с мед от буркана и не спортуваш, пълнееш.

Преди да продължиш да пишеш пълни небивалици, ще ти кажа, че спориш с човек, който яде само пълнозърнест хляб (в 90% от случаите направен вкъщи в хлебопекарна), не пие газирано ИЗОБЩО и яде пържено около веднъж на два месеца :) И не можеш да ме убедиш, че изключването на тези "продукти" е вредно.

И още нещо... хайде, като си толкова запозната, посочи ТОЧНО тези неща, които се съдържат в месото и не могат да бъдат набавени от другаде. Ама дай с факти, защото Rebirthing и останалите момичета-вегетарианки наистина го направиха и доводите им са добре подбрани и смислени.

И да, месоядно съм. Но поне не си кривя душата, като си изсмуквам от пръстите някакви си тези за това, как месото било незаменимо, а си казвам ясно и просто: Обичам месо, заради това го ям и мисля, че ако го заменя с вегетарианските продукти, няма да се засищам толкова. Разбира се, не съм сигурна, но предполагам, че няма да имам нерви.

И все пак се възхищавам на момичетата, които защитиха своята теза, подкрепяйки я с точни и ясни примери... А така наречените трупоядци (не мога да го отрека) се излагат, подхвърляйки обиди и смешни изсмукани тезички :wink:

Хайде, лек ден!

Rebirthing
10-26-2010, 08:22
Greennight, това е TEENproblem все пак, нали не очакваш някой да има сериозни здравословни проблеми на тази възраст, особено когато всички органи работят усилено ?!
Ъъъ, впрочем средния ръст на мъжете в България е 1.75 см. и това да ти е проблема с ГМО, което всъщност причинява доста по-тежки последици.

Greennight
10-26-2010, 08:40
Greennight, това е TEENproblem все пак, нали не очакваш някой да има сериозни здравословни проблеми на тази възраст, особено когато всички органи работят усилено ?!
Ъъъ, впрочем средния ръст на мъжете в България е 1.75 см. и това да ти е проблема с ГМО, което всъщност причинява доста по-тежки последици. 1.73 е средният ръст на МЪЖЕТЕ.Мъжете,които вече са на по 35-40 години и като малки са се хранили с на баба продуктите.Друго изследване,мисля че го прочетох в 1 от списанията на майка ми от 2008 година показва,че при завършването си в 12 клас средният ръст на момчетата е 1.82....сама си прави сметката...препоръчвам ти една книга "Великата конспирация" ,за да разбереш колко е манипулирано обществото,и как с тея храни искат да ни направят роботи едва ли не.Искат да сме едри,високи и силни,но да поемаме малко количество храна.Да видиш в ква забулда живееш с твоя "здравословен вегитариански живот"

Rebirthing
10-26-2010, 09:07
Сега пък на конспирации прехвърли :lol: . Конспирации ми е втората страст, след здравословното хранене. Ако ми говориш за тайни общества и илюминати, те искат да сме слаби физически и психически, затлъстели, да нагъваме McDonalds, да сме болни и с промити мозъци. Впрочем, дълголетниците и народите които се отличават с дълголетието си, винаги са консумирали ПО-МАЛКО храна, което значи макс 1200-1300 калории.
Точно конспиративните писатели пък пропагандират вегетарианството, веганството и суровоядството и по-голямата част от хората които вярват на тези теории следват точно този начин на хранене.
Аз пък ти препоръчвам "Световната конспирация срещу здравето" на Д-р Атанас Гълъбов. Както и филмите The world according to monsanto, Food, Inc., и разбира се не на последно място Food Matters, филм от които ще разбереш какво аджеба е здравословно хранене и как алтернативно се лекува рак, сърдечни съдови заболявания и диабет :) (филмите не са конспиративни).
Разбира се, знам, че даже няма да хвърлиш поглед на нито едно от изброените неща, но както и да е.

Впрочем очаквам да чуя в каква заблуда живея с моя начин на живот :) ?!

Greennight
10-26-2010, 09:15
Ха,явно с теб имаме общи интереси,а инче просто казвам,че тва всичкото е политика,искат да ни напраят едни роботи.Затова пълнят продуктите с всевъзможни боклуци.А инче в каква заблуда живееш ? Живееш в забулдата,че водиш здравословен начин на живот,а всъщност точно плодовете и зеленчуците ги бъхтят с най-много ГМО.Ако искаш си направи 1 тест.Намери 1 плод(ябълка,кайсия,прасков ) от естествен произход,а после отиди да купиш и 1 от супермаркета.Първото нещо,което преполагам,че ще забележиш е огромната разлика в големината.После отхапи по 1 хапка и от 2те,усещаш ли разликата ? Едното си е ябълка(например),а другото направо бие на глюкоза :lol: И накрая остави ябълките в 1 чиния и ги наблюдавай.Нормалната ябълка за 6-7 дни ще започне да се разяжда,а другата ще стои като балсамирана :wink:

Rebirthing
10-26-2010, 09:27
Пазарувам главно от био магазини, плодовете и зеленчуците там имат сертификат, мога да разпозная дали нещо е ГМО или не само по цвета и големината. Как ще купувам от супермаркета, то бананите там или са зелени или презрели и мирише на застояло...абе ужас :lol: .

Greennight
10-26-2010, 09:34
Ако мислиш,че и по пазара не са тъпкани с боклуци...там поне не толкова,но ти иначе как си представяш тия банани да ги пренасят 20 дни от Африка със самолети,влакове,камиони и да не се развалят на студ/дъжд/сняг ?

Rebirthing
10-26-2010, 10:09
Greennight четеш ли ? Купувам плодове и зеленчуци само от био магазини ! Не мога да си представя да пазарувам вече от супермаркета, където си купуваш портокали и като ги измиеш ръцети ти се оцветяват в оранжево ! ГМО в България няма, има внос на ГМО и всичко което е внос е възможно да е генно модефицирано. Друг е въпроса, че плодовете и зеленчуците са третирани с пестици и химикали, но както вече написах, такава съмнителна продукция в хладилника ми, няма :).

xKiFlA
10-26-2010, 10:36
Яж си месата и остави хората да си ядем раЗтенията.

По точно..ти си яж растенията и остави нормалните да ядат каквото искат.
вегетарианството е НЕнормолно. ако беше такова повечето щяха да са такива! няма кво да кажеш..айде

Rebirthing
10-26-2010, 11:32

вегетарианството е НЕнормолно. ако беше такова повечето щяха да са такива! няма кво да кажеш..айде

Никога преди в човешката история, не са се консумирали такова количество животински продукти както в момента ! Ненормално е насилието и съзнателното тровене и унищожаване, ненормална е свръхконсумацията на морски продукти, ненормално е да си играеш с природата и да разбиваш екосистемите ! Има много какво да кажа, но щом ти явно нямаш какво да кажеш, ще те помоля да замълчиш и да не се включваш в темата ако не можеш да комуникираш НОРМАЛНО !

anonymous708973
10-26-2010, 16:18

Нищо не каза по моя пост, нали?

Хаха, поредната ти измишльотина, отново неподкрепена от доказателство - това, което правят всички, е нормално, така ли? Че то масово се яде от Макдоналдс, пие се кола на всяко ядене (буквално) и се нагъват хот-доци от училищната лавка... Еми, не е нормално за мен. :)
Но понятието "нормален" е субективно. Аз имам едно мнение, ти друго. И никоя няма право да съди хората. Вегетарианството е начин на живот. Точка.

Nam3less3
10-26-2010, 16:19
Сега пък на конспирации прехвърли :lol: . Конспирации ми е втората страст, след здравословното хранене. Ако ми говориш за тайни общества и илюминати, те искат да сме слаби физически и психически, затлъстели, да нагъваме McDonalds, да сме болни и с промити мозъци. Впрочем, дълголетниците и народите които се отличават с дълголетието си, винаги са консумирали ПО-МАЛКО храна, което значи макс 1200-1300 калории.
Точно конспиративните писатели пък пропагандират вегетарианството, веганството и суровоядството и по-голямата част от хората които вярват на тези теории следват точно този начин на хранене.
Аз пък ти препоръчвам "Световната конспирация срещу здравето" на Д-р Атанас Гълъбов. Както и филмите The world according to monsanto, Food, Inc., и разбира се не на последно място Food Matters, филм от които ще разбереш какво аджеба е здравословно хранене и как алтернативно се лекува рак, сърдечни съдови заболявания и диабет :) (филмите не са конспиративни).
Разбира се, знам, че даже няма да хвърлиш поглед на нито едно от изброените неща, но както и да е.

Впрочем очаквам да чуя в каква заблуда живея с моя начин на живот :) ?! Не мисля, че това е конспирация, а просто бизнес. За да печели здравната индустрия, трябва да има болни. Иначе, при това огромно население, не може всичката храна да е качествена и здравословна, а ако беше, щеше да е безумно скъпа. А какво общо имат илюминатите с тия работи, това си е езотерична организация.

EarthShaker
10-26-2010, 16:51
Никога преди в човешката история, не са се консумирали такова количество животински продукти както в момента !

Нищо лично, но тук не мога да се съглася.
1во и растителна храна не са консумирали толкова хората, като общо количество, просто защото не са били по-многобройни.
2ро някои народи на полюсите живеят САМО на месо (риба, тюлени и др.)

Иначе е вярно, че храната, която ядем, е ОТВРАТИТЕЛНА. Тия био-продукти или Органик-продукти са малко по-добре, и все пак..

И друго да кажа - предпочитам ГМО, отколкото химия. Пестициди, антибиотици, лайна.. А е факт, че хората модифицират гените на селскостопанските растения и животни от хиляди години. Днес проблема е, че излизаме от природните закони и това е потенциална био-катастрофа с оглед на природния баланс и равновесие. За хората няма кой знае кво значение, само дето някои прибират повечко пари от цялата работа.

Цакаме резултата от милиони години еволюция за... хартийки и точки в банковата сметка.

Greennight
10-26-2010, 17:17
И аз не мога да се съглася,че вмомента консумираме най-много месо.Като количество да,по простата причина,че сме 7 милиарда вече,но през средновековитето нормален възрастен мъж е консумирал 4000 калории средно на ден!От които около 800 са били набавяни чрез месо!Това се пада горе-долу по 3 пържоли на ден.Да не говорим колко мляко и яйца са приемали,тогава не ми се вярва да е имало вегитарианци...Сами си правете сметка,щом сега сме дебели и високи,а едно време сме били нормални и сега гледам в менюто ви за днес-Закуска банан,2 бонбонки.Обяд-половин пакетче солети и сокче.Вечеря-Един зайо байо и 200 милилитра супа....И въпреки всичко сме по-дебели и по-високи...Сами се замислете дали всичко не е бъхтано с ГМО.Месото не го бъхтят с никво ГМО поне,докато плодовете просто нямам думи то те направо не са плодове,а някъв химически отпадък :?

ri41
10-26-2010, 18:21
темата е вече безсмислена, всеки неговото си знае и на никого нищо не можеш да докажеш и освен тва много дървени философи тука се навъдиха и приказват АБСУРДИ само и само да си защитят тезата, на никой в тоя форум не му пука, за вашата гледна точка, когато го разберете ще спрете да пишете тука глупости и тей както гледам тука е пълно с хора които са готови да ядат и камъни :lol: само и само да докажат познанията си по екология, биология и др. науки, има друг раздел бе хора седнете и си "излейте" душата в един реферат в раздела за есета и си седнете на дупетата....

Rebirthing
10-26-2010, 18:39
Greennight ще ми обясниш ли как "бъхтят" продуктите с ГМО ?! Както написа manliftingbanner, самия продукт е ГМО, а не се "пълнят" с ГМО. Плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати и третирани с пестициди, но в България, ГМО няма !!! Всичко което е внос от страна в която се отглежда ГМО продукция, може да генно модифицирана, никой не ни дава гаранция.
И напротив, животните също съдържат ГМО, защото са хранени с продукция която е била генно модефицирана, плюс това добави антибиотици, хормони, Е-та и какво ли още не. Така, че ако плодовете и зеленчуците са някакъв химически отпадък, то какво тогава е месото ?!

И как в миналото са консумирали повече месо, като не е имало такава промишленост в глобален мащаб ?

Greennight
10-26-2010, 18:49
1.Ако на животните им дават някви хормони други глупости,то е само за да растат и не е нищо особено,а на плодовете им трябва да са големи,да не се развалят бързо, и да издържат на всякакви условия,сама си прави сметката кое е по-вредно.
2.Едно време хората са яли повече месо,просто защото икономиката и технологиите не са били толкова развити.Ако сега хората работят програмисти/банкери/мениджъри то тогава 90% са били скотовъдци и земеделци и всяко семейство е имало поне по 10на овце и още толкова кокошки и кози.Само челядта от елитните семейства е обучавана за престижна работа изследовател/ловец/войник/писател/съветник това поне съм го учил по история в 7 клас :lol:

TheGoodGirL
10-26-2010, 18:53
темата е вече безсмислена, всеки неговото си знае и на никого нищо не можеш да докажеш и освен тва много дървени философи тука се навъдиха и приказват АБСУРДИ само и само да си защитят тезата, на никой в тоя форум не му пука, за вашата гледна точка, когато го разберете ще спрете да пишете тука глупости и тей както гледам тука е пълно с хора които са готови да ядат и камъни :lol: само и само да докажат познанията си по екология, биология и др. науки, има друг раздел бе хора седнете и си "излейте" душата в един реферат в раздела за есета и си седнете на дупетата....

+1 :smt023 :D

Rebirthing
10-27-2010, 06:41
Greennight говориш ми за западния начин на живот най-вече, даже в днешно време на изток, в страните като Япония, месото е една от най-малкото консумирани храни. Интересно как ли са станали толкова многолюдни, може би чрез твърде много соя :-o ?

manliftingbanner мерси за линка :)

Greennight
10-27-2010, 07:22
Нямам представа що Китай са станали толкова многолюдни,но знам че ги хранят предимно с ориз и такива зеленчуци,щото Китай основно изнася ориз,а ако тръгнат да хранят с пържоли 2 милиарда души то не знам кво тряя да стане :lol:

EarthShaker
10-27-2010, 11:21
Пълен купон :lol:

сядам да ям и се насирам от смях, шото единственото, което е като хората в яденето ми е лъжицата мед, която ям за десерт 8-)

xKiFlA
10-27-2010, 11:41
Пълен купон :lol:

сядам да ям и се насирам от смях, шото единственото, което е като хората в яденето ми е лъжицата мед, която ям за десерт 8-)

и аз ям мед и обичам мн :D

Shia
10-27-2010, 21:06
Баааааааааааааа'ти темата от яденето на зеленчуци до конспирации.Много Ви идва да спорите за нещо,което не би довело до промяна у другия.

Rebirthing
10-28-2010, 08:22
manliftingbanner, нека да отбележа, че най-забавно стана с E120 -Cochineal :lol: .
За тези които не знаят, това за насекоми живеещи по кактусите, които биват събирани, след което се варят, изсушават, смилат на прах и от тях се прави червения оцветител Е120, понякога изписван като "carmine". Най-забавната част е, че с него оцветяват...месото :lol: за да изглежда по-прясно ! Друг продукт оцветен с Е120 е Кока - Кола.

Абе все по-забавно става... :D

Shia
10-28-2010, 15:25
Не съм умряла от насекоми,не ми и пречи.Това,че не е прието НИЕ да ядем такива не значи,че е гбусно
Виж за E904 e смешно 8-) 8-) 8-)

foreverr
10-28-2010, 15:30
Аз лично не съм вегетарианка и никога не съм и била.Просто много обичам животните и като се змаисля ме е жал за тях като ги колим и ядем, но какво да се прави....Пък и само аз ако не ям месо няма да променя нищо и животните пак ще се убиват.И все пак аз съм издържала по 1 месец без никъкво месо, защото съм постила, отделно и без мляко, сирене, айца и изобщо всички животински продукти.

Rebirthing
10-28-2010, 18:26
Не съм умряла от насекоми,не ми и пречи.Това,че не е прието НИЕ да ядем такива не значи,че е гбусно

Да, но все пак това Е е отбелязано като опасно, иначе и мен не ме гнус...пък и в някой страни насекомите са деликатес :D .

Greennight
10-28-2010, 18:34
manliftingbanner, нека да отбележа, че най-забавно стана с E120 -Cochineal :lol: .
За тези които не знаят, това за насекоми живеещи по кактусите, които биват събирани, след което се варят, изсушават, смилат на прах и от тях се прави червения оцветител Е120, понякога изписван като "carmine". Най-забавната част е, че с него оцветяват...месото :lol: за да изглежда по-прясно ! Друг продукт оцветен с Е120 е Кока - Кола.

Абе все по-забавно става... :D Не знам дали сте гледали "Оцеляване на предала" по дискавъри,но насекомите са си просто...протеин :lol: А и всички видяхме колко боклуци има в плодовете и зеленчуците,сигурен съм,че в месото няма и 1/3 от тия Е-та и другите неща...

Serseri91
10-28-2010, 22:53
Тези Е-та се слагат на продукти, а не на суровина...

Ама можем да си направим един експеримент - аз една година няма да ям месо, но и ти една година няма да хапнеш никакъв зеленчук... ехеехех

Мисля, че с това темата приключва 8-)

Greennight
10-29-2010, 07:01
Тези Е-та се слагат на продукти, а не на суровина...

Ама можем да си направим един експеримент - аз една година няма да ям месо, но и ти една година няма да хапнеш никакъв зеленчук... ехеехех Ха,много оригинално що не пробваме 1 година аз да ям само месо,а ти да ядеш само 1 зеленчук ?! Ако искаш да аз ще ям само телешко месо,а ти яж само чушки сигурно и 2 седмици няма да издържиш жив.....И иначе повярвай ми с достатъчно месо и понякога плодове мога да издържа и 20 години....зеленчуците изобщо не ми трябват....

Rebirthing
10-29-2010, 07:40
Аз пък от години не съм яла месо и съм на плодове и зеленчуци. Мъртва ли съм ? Не ! Ами тогава ?

А и всички видяхме колко боклуци има в плодовете и зеленчуците,сигурен съм,че в месото няма и 1/3 от тия Е-та и другите неща...

Моля ? В какво си бил сигурен ?! Искам да ми изброиш колко боклуци има в плодовете и зеленчуците !
Впрочем, имам навика да снимам етикети на месни продукти, в последното ми откритие има седем Е-та, едно от тях е любимото ми Е 120, а това, че в някой ядат насекоми, не значи, че това Е, не е опасно, напротив, даже е забранено в някой страни ;).
Няма месо в което няма Е-та, по простата причина, че това месо трябва да се консервира по-някакъв начин за да стигне до крайния потребител без да се разложи ! Точно пък в плодовете и зеленчуците няма как да има Е-та :lol: , освен ако не са консервирани.

DoktoraSW
10-29-2010, 08:39
Всички ескимоси и лапландци от едногодишни ли са в болница? Или те ядат полярни домати? :shock:

Nqkuf
10-29-2010, 11:32
Не ви ли омръзна тази тема :lol: то край няма....

thinkgreen
10-29-2010, 18:08
Относно интереса към Е-та !

Ето и една малка програмка за мобилни телефони. Така по всяко време можете да проверите кой код какво означава и дали е вреден:
http://www.getjar.com/products/278/E300FoodAdvisor

Shia
10-29-2010, 19:38

Да, но все пак това Е е отбелязано като опасно, иначе и мен не ме гнус...пък и в някой страни насекомите са деликатес :D .

Извинявай,ама да обърнеш една Мексиканска съскаща хлебарка отгледана в специална ферма само за теб на клечка,полята с хрупкав карамел си е върха на кулинарството.А телешките ташаци подсилват потентността

Greennight
10-29-2010, 19:58
Rebirthing,потърси г-н Админ-вегитарианеца сам написа колко вредни неща има в плодовете....Ще прощаваш ама по 7 Е-та има само в най-долнопробните луканки и салами.Какво разлгане какви 5 лева :lol: При по-ниска температура месото може да издържи с месеци без да се развали....Единствените добавки дето реално вярвам да има в месото е хормони,които са давали на животните,за да наддават,а сама видя какво става в плодовете оцветители,Е-та просто нямам думи...Админе,няма да е честно така.Зеленчуците сами по себе си са много разнообразни.Дай аз да ям примерно телешко,пилешко,яйца,да пия мляко и от време на време да ям по някой друг банан ? а ти яж същите на брой зеленчуци и не знам на 15тият ден кой ще е в болницата... :lol:

Greennight
10-29-2010, 20:04
Не ви ли омръзна тази тема :lol: то край няма.... То темата,че край няма няма....Вегитарианците живеят с тяхната илюзия и пропагандите на собствените си сайтчета и мислят,че това е здравословния и екологичен начин на живот.Да спомена че преди 200 000 нашите прадеди са се хранили предимно с месо,така че това ни е просто в кръвта,но какво стана...еволюция,моди,тенде ции и ето ги вече и тук в форума,а най-лошото е,че вегитарианците стават все повече и от по-ранна възраст и като не ядат месо и не пият мляко почват да ръстат недъгави и да боледуват често,което от своя страна не е никак добре...и преди да ме напсувате наум и да започнете да ми пишете,че това е великият,еволюирал,здравос лове,екологичен начин на живот,се консултирайте с лекар,дали е полезно да не се яде месо,да се пие мляко,да се ядат сирене и яйца.

Rebirthing
10-30-2010, 01:28
Greennight, миличък, познавам хора които през живота си готвено не са вкусвали, а ти още ми говориш за месото :lol: . Та, тези хора, нито са недъгави, нито боледуват, даже напротив, не знаят нито какво е грип, нито настинка. Още от раждането си са били закърмени, а не блъскани с адаптирано мляко и са били захранвани с плодови и зеленчукови пюрета, а не им е блъскан чипс, шоколад и пържени картофки от 10 месечна възраст. Напълно нормално развити хора с които можеш да комуникираш на всякаква тематика. Да, всичко това може да е невероятно, но е факт.
Имам приятели индийци, които също са главно на растителна храна и са вегетарианци/вегани по рождение и повярвай ми IQ-то им със сигурност не е по-ниско от средностатистическия човек, а физически имат такава сила, за каквато повечето месоядни могат само да си мечтаят.
Защо азиатците примерно (китайци, японци) са толкова многобройни нации, като се има предвид, че нито са по месото, нито по млякото (по простата причина, че са лактозо интолерантни) ?! Защо имат толкова високо IQ ? Как ли просто не са измрели, се чудя :lol: .
С лекар няма за какво да се консултирам, защото си имам двама в къщи, казват се майка ми и баща ми :lol: и двамата с по 20 годишен стаж в гастроентерологията. Родителите ми ме толерират в избора ми да не ям месо още от малка. Интересно как съм се развила без месо ?!

И тъй като този спор, явно може да продължи вечно, ще те помоля да изредиш полезностите на месото, да видим ние, заблудените вегетарианци, какво по-точно изпускаме.

EarthShaker
10-30-2010, 05:55
^В., тва с яйцата ми стана интересно, що се отказа от тях?

По принцип миналия месец не ядах месо, за да си поизчистя организма и тоя месец, въпреки че можех да ям, почти не съм.
Не съм го правил от любов към животните, а за здраве. И ми хареса.

Greennight
10-30-2010, 08:20
Rebirthing,Китай и Индия се хранят предимно с ориз и други зеленчуци,не защото така искат,а защото там само богатите могат да си позволят да ядат месо.Те са основни износители на плодове и зеленчуци логично е по-голямата част от населението да се изхранва с това.И моля ти се не са с нищо по-умни от белите.От 2 милиарда китайци що пък не се роди един Джон Атанасов например ? Не знам дали това е причината,но може би е една от причините да са толкова нисички,щото не пият мляко 8-) С месото и месните продукти изпускаш много минерали и белтъчини.Например млякото съдържа калций в големи количества(не знам друга храна/напитка да го набавя толкова задоволително) Яйца и месото набавят белтъчини,които също не знам откъде другаде могат да се набавят толкова задоволително.Сигурен съм,че ако направят 1 тест 2 малки деца едното вегитарианче,едното месоядно(даже ще е най-добре да са близнаци) Да видят като станат на по 20 години кое ще е по-здраво физически и по-трудоспособно.Според вас защо хищниците са по-силни и убиват тревопасните животни ? Защото просто месото е основен източник на жизненоважни белтъчини,което ги прави по-силни,с по-укрепнала мускулатура,иначе вълците нямаше да убиват лоса,ако ще да са и 30,защото лоса е 700 кила,а вълка 50....но едното се храни с месо и..е хищник.

Rebirthing
10-30-2010, 13:14
Greennight, в Индия може да са бедни, но тяхната култура не им позволява яденето на месо, защото там повече са будисти или йоги.
Още в първият ми час по йога (в София) обясняваха, защо НЕ трябва да се яде месо. Докато в Китай и Япония са доста по-напред, включително технологично, та в развитите цивилизовани градове, не знам за каква бедност говориш, пък и в Хонг Конг са най-големите консуматори на плодове и зеленчуци.

И се чудя вече, колко пъти да обяснявам, че след готвенето му, в месото не остава почти нищо !!! Направо смятам да цитирам, защото явно от дума не разбирате.
За минералите:

Cooking also causes the minerals in food to leach out into the water
in which it is cooked, and causes mineral salts to become degenerated,
deanimated, and inorganic.
За протеина:

Proteins start breaking down under the application of heat. According to studies in Germany at the Max Planck Institute for Nutritional Research, well-cooked proteins have only 50 percent bioavailability. Proteins start becoming denatured at 161°F. Denatured proteins are not usable by the body and have been linked to disorders including heart disease, cancer, and arthritis. Cooking coagulates the proteins in food and causes them to become deaminated.

Да не говорим, че има източник, 3 пъти по-богат на чист протеин, включително съдържа всички незаменими аминокиселини, казва се спирулина !

Мита за млякото отдавна е разбит, млякото и млечните продукти не предпазват от заболявания на костите, напротив, причиняват ги ! И ако не говориш наизуст щеше да го знаеш ! Калцият от млякото не се усвоява, а лошото е, че има 300 пъти повече казеин от човешката кърма, което прави краве млякото в пъти по-трудно за разграждане. А след пастьоризине колко калций остава в това мляко, за бога ?!
Костните заболявания зависят от киселинния баланс на тялото, ако е pH-то е по-високо от нормалното, на ви остеопороза.

А това, че силните животни са такива само защото ядат месо, изобщо не значи, че причината се крие в месото :lol: . Стига сравнявахте хората с животни които са толкова далеч от нас, най-малкото, че тези хищници могат да хванат и да ни разкъсат и тогава и цял живот да сте яли месо, това няма да ви помогне :lol: . Поне погледнете приматите които са доста по-близо до хората и вижте с какво се хранят и че плодовете, зеленчуците, ядките и т.н заемат по-голямата част от менюто им.
Толкова е просто, никой от нас не може да хване, убие, разкъса със зъби и изяде животното сурово, почти без да го дъвче ! Защо не можем това, нали сме хищници ?

И впрочем, не бъди толкова сигурен, че вегетарианците по рождения са по-слаби физически и по-малко трудоспособни, най-малкото, че едва ли познаваш такива хора. Мой близки и познати, вегетарианци/вегани/суровоядци по рождение, се занимават с аштанга или пауър йога в които физическото натоварване е огромно и даже се съмнявам, че надутите момченца от фитнеса които нагъват протеинов шейк могат да се справят с тези видове йога ;).

Доста е лесно да си изсмукваш неща от пръстите и да повтаряш във всеки свой пост "сигурен съм, че..." и дрън та пляс.
Та, така, евала на месоядни които просто казват "месото ми е ВКУСНО и ще си го ям, просто, защото без него не мога" и не се впускат в спорове и не се опитват да изкарват плодовете и зеленчуците някакви токсични отпадъци. Едно е да ядеш нещо заради вкусовите му качества, друго е да се опитваш да преписваш глобалното затопляне на гърба на хора които не ядат месо.

Nam3less3
10-30-2010, 13:43
Още в първият ми час по йога (в София) обясняваха, защо НЕ трябва да се яде месо.И защо не трябва?

DoktoraSW
10-30-2010, 13:58
Месото е вкусно и полезно.

Въпрос към вегетарианците, които твърдят, че стомашно-чревния тракт на човек е по-близо до този на тревопасните:
Колко време може да живее едно куче без апандисит?
Колко време може да живее една овца без апандисит?
Колко време може да живее един човек без апандисит?

Каква е функцията на апандисита при тревопасните?

Изобщо всеки, който може да чете и все още вярва повече на очите си, отколкото на писаното по интернет може да сравни стомашно-чревния тракт на една овца, едно куче и един човек. Прсото казвам тези животни, понеже се надявам, че всички са виждали такива през живота си поне един път.
Как се движат челюстите им? Каква е функцията на дъвкането? Нужно ли е? Обем на стомаха? За колко време се изпразва? Киселинност на стомаха? Размер на правото черво и ректума? Бактериална флора в червата. Пикочен мехур? Може ли овцата да си сдържи урината нейде? А кучето? Кучето кога се храни? А овцата? Май едното беше на интервали, а другото по цял ден. Вие по цял ден ли се храните? Преживяте ли? За панкреаса нещо да кажете?

Да се обвиняват животните за глобалното затопляне е абсурдно. Ако бяха виновни те, Земята отдавна да се е глобалнозатоплила, щото животни има от милиони години. Никои не одобрява съвременните методи за отглеждане както на животни, така и на растения.

Колкото до лактазата: Хората по средиземноморието се занимават с отглеждане на животни от много време и мнозинството от тях нямат никакъв проблем да приемат мляко. Виж при северните народи лактозната интолерантност е към 80%.
А бту знаете ли, че дори по-малко от 10 години са необходими на хората, които яздят усилено, за да образуват нови кости в таза? Защо си мислите, че 300 поколения не стигат, за да можем да усвояваме млякото както трябва?

Колкото до хващането и убиването на животни. Ние сме хомо сапиенс и откакто хомо хабилис е започнал да използва сечива и огън сме загубили доста от физическата си сила и сме си изменили челюстите.
А колкото до приматите. Нашия вид идва от един примат, които първи навремето се е изхитрил да яде месо. Сред доста видове приамти месото е част от диетата.

А колкото до физичската сила: Изкарайте ми статистика за процента вегетарианци/вегани с медали от олимпиади и световни първенства. Или намерете ми един вегетарианец в българсия отбор по вдигане на тежести.

Ползите от месото: най-добрият протеин достъпен по всяко време на годината.
Перфектен баланс на мазнини + белтъчини.
Не се сещам за растителен източник, които да съдържа витамин B12.
Не се сещам и за растителен източник, които да съдържа в разумни количества (колкото можем да изядем на ден) витамин А и Б. както и Омега-3 мастни киселини.
не се сещам и какво ще ядат северните народи през дългата зима. Пресни зеленчуци? Сега може би. Преди 100 години - едва ли.

Е-номерът на бета каротина е Е-160. Тоест всеки оранжев/червен плод има Е в себе си. Спираме ли да ядем моркови?

И не яденето на месо не означава автоматично ядене на всякакви боклуци.

А колкото до плодовете и зеленчуците в диетата на ескимосите. Какъв процент са те? Какво е биоразнообразието им по местата ъкдето живеят и най-важното - колко време от годината ги консумират?

хайде да не казваме на черното бяло. Не сме слепи все пак.

backlash
10-30-2010, 15:16
С теб достатъчно сме си писали за устройството на организма на хищници и тревопасни, но може да прочетем направо един линк, че не ми се пише:

За необходимите в/ва, които може да си набавим "само" от месото - достатъчно сме си писали, даже и в тази тема... :)

Витамин А - Червени, оранжеви или жълти зеленчуци като морков и домати, зеленолистни зеленчуци и плодове като кайсии и праскови.
(сам си го написал като Е)

Витамин Б - само Б12 се намира маалко по-трудно, но все пак кълнове (грах, леща, соеви), водорасли (забравих им името), гъби И факта, че Б12 се синтезира в чревната флора на всеки човек

Омега-3 мастни - ленено масло, ленено семе, орехи (тралала), соя, тофу, рапица

За ескимосите - тяхната диета и култура на хранене е съвсем различна от стандартната месоядна, но явно ще си четем темата, както дявол - евангелие. :)

По-скоро вие четете като дявол евангелие. Линка го прочетох до частта с pH в стомасите и направо ми стана лошо. Той човека на черното бяло казва. Факт е, че стомасите на човека и хищниците са с доста по-ниско pH от това на растителноядните. От 1 до 3. 10 Пъти означава, че при тигъра е 0,1. Той какво? Концентрирана ярна киселина ли има в стомаха си?

Не каза нищо за апандисита. Май щото не ти отърва да признаеш, че човека и кучето могат да живеят без него, но без него овцата умира.

В растенията има ПРО-Витамин А, а не витамин А.
Витамин Б и по-специално Б-12 се синтезира в тънките черва маалко след мястото където а рецепторите за витамин Б. Тоест синтезираме си го, но за жалост го и изакваме.

Да пусна и аз тогава един линк
ht tp://w ww .second-opinions.cо.uk/carn_herb_comparison4.ht ml

Много хубава таблица. Прегледна.

Само да кажа: Атласите по физиология и зоология, които са ползвани за съставянето й са стари - дори над 50 години, но държа да отбележа, че в последните 50 години физиологията на човека, овцата и кучето не са се променили.

Това ми е последния пост в темата и в тоя форум. Много нерви. Просто няма много смисъл. В този форум сериозно няма кой да прочете и да се замисли. А който чете сериозо и се замисля ще си намери нужната му информация сам.

Само да кажа:
Човешкото тяло е твърде приспособимо, за да се твърди, че не може без нещо. Дали може да се живее без животински продукти - може.
Дали това е оптималното - за мен не.

Greennight
10-30-2010, 16:55
Доктора обобщи накратко изписаните 15 страници.Само да добавя http://vbox7.com/play:8ae8c3a7 Така,че много моля не ни сравнявайте с маймуни,защото хомо сапиеса е нещо съвсем различно.И да,като си помисля,че едно време всяко семейство е имало поне по 2 коня 10 крави и 30 кокошки....еми отдавна да бяхме измряли.Само да спомена,че само цар Самуил е имал 12 000 лични коня!Според мен в днешно време и с еволюиралия ни организъм,едвали може да се живее само на месо,защото не получаваме всички витамини и въглехидратите.А и моля ви само не ми говорете за йоги.Тва тука в България тия пропагандирани смешници дето се мислят за йоги и ви пропагандират,че вегитарианството е правилния начин на живот не ги слушайте :? Гледал съм по Нешънъл Географик (за жалост не го намирам в нета,щото естествено ще кажете,че си го изсмуквам от пръстите) как йоги в тибетски манастир живеят само на риба и някакви билкови чайове(като рибата е над 90% от менюто им) и издържат по 30 часа на минусови температури.Тва,който от вас драги йоги-вегитарианци ми го направи лично аз ще стана вегитарианец.

Rebirthing
10-30-2010, 17:22
Колкото и да си говорите, човека няма толкова общо с хищника. Не, никой не казва, че сме тревопасни, напротив, клоним към плодоядни.
Хищници - киселинна слюнка, къс чревен тракт, високи концентрации на солна киселина в стомаха.
Хора - обратното на това което изброих за хищниците.

Било абсурдно да се обвиняват животните за глобалното затопляне ? Кое е абсурдно, че животновъдният сектор произвежда 18% повече емисии на парникови газове от колкото транспорта ?

Млякото изобщо няма да го обсъждам, дала съм линк в предишни постове, ето още един ако трябва: http://notmilk.com/.

Впрочем теорията на Дарвин никога не съм я приемала, така, че не ме интересува кой вид се е "изхитрил" да яде месо.
Шимпанзетата ядат под 5% животински продукти. Месото представлява и също толкова малка част в диетата на орангутаните. Бонобо под 1%.

Има вегетарианци които са олимпийски шампиони. Не е толкова трудно да проверите в гугъл. По принцип в сферата на спорта няма толкова вегетарианци, защото още битува мита, че се нуждаят от животински протеин за да са "здрави и силни". Аз лично до ден днешен споря с фитнес инструктора си на тази тема, но той сам започна да вижда резултата, храненето без месо и млечни изобщо не ми се отразява зле, качих мускулна маса (момиче съм, впрочем) силови и кардио тренировки правя с лекота.

Темата с протеина вече стана доста изтъркана.
Хората приемат повече протеин и мазнини от колкото е нужно. Приема на повече мазнини от нужното може да доведе до: диабет, кандида, хронична умора, липса на енергия, хипоглекемия и т.н.

Витамин Б12 се синтезира в чревната флора, просто не трябва да се правят следните неща за да не се "унищожи":
- да не се използват прекомерно антибиотици.
- да не се използват популярни билкови лекарства които съдържат кофеин и множество токсични вещества.
- да не се използват прекомерно лаксативни средства.
- да не се преяжда.
- да не се използват редовно замразени храни.
- да не се консумират кафе, чай (най-вече черен) и други стимуланти.
- да не се консумират твърде много кисели плодове.

За витамин А, Б и омега 3, manliftingbanner вече е отговорил. Пък и в крайна сметка има гугъл за тези работи.
Лененото семе съдържа витамин А и Б, също така е богато на омега 3 и 6, а съдържа и протеин :).

А какво да кажем за ескимосите ? Някой замислял ли се е с този начин на хранене колко е продължителност на живота им ? Ами да ви кажа честно, не е много. А колко е продължителността на живота на хора които се хранят главно с растителна храна ? Нека видим: http://www.kak-da.com/най-здравословното-хранене.html...

Rebirthing
10-30-2010, 17:40
Greennight, а ти продължаваш да пишеш глупости. Само три гена, делят човека от маймуната, като ДНК-то ни е 98% идентично: http://e-vestnik.bg/7107.
2 коня, 10 крави и 30 кокошки са имали най-големите богаташи, бедните хорица са сърбали попарата.
За йога не можеш и да коментираш, защото ме съмнява изобщо да си се занимавал с това. Не намесвай тибетските йоги, те са "просветени", имат страшно влияние над собствените си чакри и обяснението за чудесиите които вършат е повече езотерично от колкото друго. Не е казано, че трябва да издържаш на минусови температури за да си йога. Ако става въпрос, след минаването на определен, ритуал, диета и обучение, доста хора биха могли да правят подобни неща.

Greennight
10-30-2010, 17:49
Rebirthing,какви плодоядни те гонят,казах,че нямаме нищо общо с маймуните,еволюирали сме!Най-близките ни предшественици са били чисти хищници-номади живеещи благодарение на животните(мас,месо,дрехи) Плодове почти не са яли,тва го знае всеки исотрик! Просто не може да се говори за плодоядни...тва вегитарианство ги изкарахте вродения и първичен начин на живот,но не е така...Още малко сигурно ще стане модерно да се пасе и трева 8-)

Тоя д-р Каристън не ми го хвали,с неговото невроятно откритие,дори го няма записан в Уикипедия :lol: Тоя е някъв мишок дето са го чували само по вегитарианските сайтчета излизат ми само 54 000 резултата в гугъла за тоя доктор като сигурно 99% нямат нищо общо с него...И ако мислиш,че си ни оборила се лъжеш http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B7%D0%B0 и за да не кажеш,че не си допрочела цитирам "Легенди разказват[4][5] за невероятно здравите, издръжливи, силни и дълголетни хунзи. Съвременните наблюдения оборват тези легенди[6], въпреки че последното може и да се дължи на непознати за областта болести като запек и съдечносъдови болести[7]. Познати са също очни и зъбни заболявания[8]. Допълнително им наемане в пакистанската армия привнася тютюнопушенето и наркотиците.

Митът за здраве, сила и дълголетие въпреки всичко се радва на популярност сред туристите и се отдава на храната."

Greennight
10-30-2010, 17:56
Greennight, а ти продължаваш да пишеш глупости. Само три гена, делят човека от маймуната, като ДНК-то ни е 98% идентично: http://e-vestnik.bg/7107.
2 коня, 10 крави и 30 кокошки са имали най-големите богаташи, бедните хорица са сърбали попарата.
За йога не можеш и да коментираш, защото ме съмнява изобщо да си се занимавал с това. Не намесвай тибетските йоги, те са "просветени", имат страшно влияние над собствените си чакри и обяснението за чудесиите които вършат е повече езотерично от колкото друго. Не е казано, че трябва да издържаш на минусови температури за да си йога. Ако става въпрос, след минаването на определен, ритуал, диета и обучение, доста хора биха могли да правят подобни неща. Три гена не са никак малко,първо челюста ни е доста изменена от тази с маймуните,второ и като телосложение и като всичко сме доста различни.И не,най-голямите богаташи са имали собствено лозе,което поддържат и градини с зеленчуци,обикновените хора са се хранили с хляб и месо.И да права си,за да можеш да издържиш на тези температури и натоварвания диетата ти я казах-риба и от време на време билкови чайове.Да не говоря,че не познавам човек вегитарианец дето да има повечко мускули и да е здрав.Имам 2 познати вегитарианки,и 2те се разболяват минимум 5 пъти годишно,и 2те са много слаби физически(въпреки че едната ходи на фитнес) просто не можете да осъзнаете,че месото е важно...

Rebirthing
10-30-2010, 18:45
Аз ефекта го виждам върху себе си и върху други хора, а ти ми говориш за някакви си хилави вегетарианки които кои знае дали хрупат и по едно листо салата на ден.
Има мускулести хора които не консумират месо, ама и гугъл има за да провериш това нещо.

Хората сме доста по-близо до маймуните, от колкото до хищниците ;). Как можеш веднъж да ни сравняваш с хищници които са толкова далеч от нас, а после да отричаш близката ни връзка с маймуните ?

Сега искам най-сетне да ми обясниш кое е толкова важното в месото ?! Този въпрос го задавам за и аз не знам кой ли път ! В крайна сметка разбрахме, че не са протеини, не са витамини, минерали, аминокиселини. А тогава какво е ? Може би някакви извънземни вещества ?! Явно предпочиташ да заобикаляш фактите.

И като месото е толкова важно, как тогава минаване на суровоядна диета лекува рак, диабет и какви ли не заболявания с огромна успеваемост ?

xxsunshinexx
10-31-2010, 04:10
Не ям месо от както се помня, причини преди съм нямала, сега причината повече е здравословното хранене от колкото любовта към животните.
Този мит, че хората се нуждаят от месо, мисля, че отдавна е разбит. Хората по природа не са хищници, даже сме доста далеч от това. Чревния тракт на месоядните животни е много по-къс от този на човека, така е за да може месото да се преработи и изхвърли по-бързо. Слюнката им е киселинна, а не алкална както при човека и тревопасните, плюс това в стомашния тракт на хищниците има високи концентрации на солна киселина за да обработват по-лесно месото, обаче при човека тази концентрация е много по-ниска.
Въпросните аминокиселини може да се набавят от растителни храни, защото така или иначе при готвене се разрушават (примерно лизина, глутамина и метионина). Да не говорим колко свободни радикали и акриламиди се образуват при готвенето на месото, особено при пърженето и печенето :? а и белтъчините стават само наполовина усвоими.
Та така, никой не може да ме убеди, че месото е нужно на човека. Това лято бях в Индия, запознах се с хора които ядат главно растителна храна и бях удивена от тях, да не говорим, че нямаха и никога не са имали проблем с това, че не ядат месо :).

Аз само се чудя откога месото е нездравословно ? Откъде изобщо ви хрумва да кажете че сте вегетарианци заради "здравословното хранене" ?!?! И човека е всеядно животно , направени сме така че да можем да ядем всичко не само зеленчуци например ... Айде стига сте се превземали :) :? :? И да човека е НАЙ-големият хищник на света :)

EarthShaker
10-31-2010, 05:27
Аз само се чудя откога месото е нездравословно ? Откъде изобщо ви хрумва да кажете че сте вегетарианци заради "здравословното хранене" ?!?! И човека е всеядно животно , направени сме така че да можем да ядем всичко не само зеленчуци например ... Айде стига сте се превземали :) :? :? И да човека е НАЙ-големият хищник на света :)

направени сме така ли?

айде вземи 1 сурова пържола и я изяж. това наистина всеядните животни го правят постоянно

katericArofl
10-31-2010, 07:59
добре R... нещо си
разбрахме, че след преработка няма нищо в месото, че можеш да си набавяш в-ва по друг начин..
малко звучи като ,, защо да ядеш като пак ще огладнееш,,
вие веганите си яжте треволяците, ние ще си ядем мръвката. вие сте здрави и ние.. не можеш да ни убедиш, че като не ядеш месо живееш по-добре и прочие.. айде ся :?

EarthShaker
10-31-2010, 08:11
http://www.naturalcuresecrets.net/images/high-cholesterol-3.jpg

Rebirthing
10-31-2010, 08:20

Ох, аре пак се почна от начало, аз съм го написала толкова ясно, че повече няма и на къде ! Като четеш мислиш ли над съдържанието ? А аз да питам ли какво здравословно има в това да ядеш плътта на животно от която не получаваш почти никакви вещества, а само ще се натъпчеш с ракообразуващи такива ?!
И да, помисли над въпроса на EarthShaker !

Nam3less3
10-31-2010, 11:52
Аз лично застъпвам тезата, че вегетарианството е по-скоро израз на морално-етични съображения и израстванеИзрастване за тия, които има накъде да израстват. Един вече "израстнал" човек може да си яде всичко без проблем. От такива хора само монасите и други подобни духовници не ядат месо, и то поради причини, които за нас нямат значение. Както се казва, и Христос е ял месо.

ClemencePoesy
10-31-2010, 12:10
Колко злоба има в тази темаа :D .Аз не мога да ям мазно => не ям телешко,агнешко и всякакви подобни.Ям пилешко месо само.Риба не мога да ям,защото когато я погледа си представям,че е била жива и направо не мога да я изям.
Аз ако стана вегетарианка някой ден няма да е защото искам да се храня здравословно,а заради самите животни.Откакто следя тази тема не съм опитвала мляко и млечни продукти.. :booooomb: .
Не мисле,че трябва да обвинявате един вид или да напрадате Rebirthing,защото вие точно това правите.Тя ви отговаря на въпросите с факти,а вие само от бабите си каквото сте чули повтаряте.Защо не дадете линк,в който е доказано,че без месо не може?Само повтаряте за тези белтъчини-колко били важни.Хората не се доближават до хищниците,защото хищнице ловуват месото и ГО ЯДЪТ СУРОВО,а човек ако яде сурово месо няй-много да си докара някоя болест,защото хищниците имат специален организъм,който не се трови от бактериите в суповото месо,а като се свари,както казаха,губи витамините и останалите неща-тогава какъв е смисъла да ядем месо?.
Хората са "най-големите хищници",защото строят машини и пистолети,с който убиват животни,но само не могат

Greennight
10-31-2010, 14:57
Глупави ли сте,изрично съм дал линк с видео и за 100 път пиша,че месото НЕ го ядем сурово,просто защото сме се научили да палим огън и да си го готвим...Преди сме го ЯЛИ сурово.И даже вмомента на пазара има така нареченото суши-сурова риба.И ви се каза,жизненоважните неща в месото-белтъчини,витамин А,Б могат да се набавят и от други места,но не толкова задоволително.И не,не всичко се губи в месото след като бъде сготвено.Тая тема може да продължи вечно,вегитарианците ще продължат да казват,как ядем ракообразни и да ти пращат някви заблудени информации за некви Хунзи дето било само ЛЕГЕНДА,че живеели дълго :lol: Еми по тая логика аз вярвам в Зоро :lol:

thinkgreen
10-31-2010, 15:00
Не искам да пускам нова тема , затова ще пиша тук . Някои от вас постили ли са и как се чувстват по време и след постите ? Започват на 16 ноември и траят 40 дни . Интересувам се дали са подходящи за подрастващи на нашата възраст , не е с цел отслабване , ако това си мислите .

katericArofl
10-31-2010, 15:07
[quote=xxsunshinexx]

Всъщност цялата тема е слабият, сифилистичен опит на хора, които ядат месо да наложат своите виждания и набити стереотипи, че ние не сме прави. Затова бъка с разни глупости, предразсъдъци и неадекватности... :)

това е най-голямата глупост в темата,а именно вие-вегетарианците се опитвате да докажете, че живеете по-добре от нас. в случая всеки е прав за себе си и както спомена преди не ядеш месо и яйца, защото не обичаш.. аз ям месо, защото не обичам водорасли, треволяци, соя и прочие.. :-P
пийс
съгласна съм с горния пост. :)

katericArofl
10-31-2010, 15:08
Всъщност цялата тема е слабият, сифилистичен опит на хора, които ядат месо да наложат своите виждания и набити стереотипи, че ние не сме прави. Затова бъка с разни глупости, предразсъдъци и неадекватности... :)

това е най-голямата глупост в темата,а именно вие-вегетарианците се опитвате да докажете, че живеете по-добре от нас. в случая всеки е прав за себе си и както спомена преди не ядеш месо и яйца, защото не обичаш.. аз ям месо, защото не обичам водорасли, треволяци, соя и прочие.. :-P
пийс
съгласна съм с горния пост на Greennight :)

Greennight
10-31-2010, 15:16
Не искам да пускам нова тема , затова ще пиша тук . Някои от вас постили ли са и как се чувстват по време и след постите ? Започват на 16 ноември и траят 40 дни . Интересувам се дали са подходящи за подрастващи на нашата възраст , не е с цел отслабване , ако това си мислите . Постил съм,чувствам се добре и пречистен след това,но не трябва да се пости повече от 1 път на година,защото въпреки мнението на драгите съфорумници вегитарианци,имунната ти система ще рухне.Ако искаш пробвай 40 дни и после пиши дали не е трудно и дали не се чувстваш по-слаба физически без месо Ако ще постиш няма проблеми,че си подрастваща. :P ,бтл постите не почваха ли от 14 ноември ?

smiirnoff
10-31-2010, 15:21
Понеже чета тука и се издразних цифра на всички всезнайковци, къде говорят без да знаят, ето малко информация, която изрових от интернет, че да вземете да млъкнете най - накрая:

Заставайки на страната на привържениците на вегетарианството, нека се опитаме да разберем защо месото е вредно или не се препоръчва.
Широко разпространено е мнението, че месото е токсичен продукт. Животните се “тъпчат” с хормони, които ускоряват угояването им. Дори и най-нетлъстото месо съдържа от 15 до 30% мазнина.

И все пак, месото е безценен продукт.

То ни носи протеини, които са основата на храненето, азотни съставки, от които се нуждаем всекидневно. Протеините или белтъчините са символ на живота.
Подобно на мозайка, те представляват съвкупност от аминокиселини, около двадесетина, които са изключително необходими за организъма ни. Колкото по-богат е един продукт на аминокиселини, толкова по-хранителен е той.

Диетолозите са класифицирали белтъчините по биологичната им стойност.
На първо място са поставени яйцата, следвани от кравето масло, свинското месо, говеждото, рибата. Едва тогава, от шеста позиция надолу се подреждат зеленчуците, като първи са житото, оризът и ръжта, следвани от картофите и зеления грах.

Месото е и изключително важен продукт поради това, че доставя на организъма безценния витамин В12, известен като най-доброто средство за борбата с анемията.

И все пак знайте, че растителните протеини са по-бедни от животинските.
Липсват им една или повече аминокиселини, които обаче могат да се наваксат с увеличено количество мляко и яйца.
Най-богатите на белтъчини зърнени култури са оризът, ръжта и овесените ядки, които изобилстват на витамините В, Е и А, както магнезий, фосфор и желязо.

Е, доказателство, че местото е полезно ДОНЯКЪДЕ + че зеленчуците и плодовете доставят на организма ПОЧТИ СЪЩИТЕ в-ва, НО в по - умерено количество.

Следва --> Полезно ли е да си вегетарианец?

[b]Вегетарианството не предотвратява риска от рак и сърдечни заболявания
Диетите, богати на плодове и зеленчуци, и ниската консумация на мазнини често се смятат за панацея от всички болести. Нови изследвания обаче поставят под съмнение ефективността на този тип хранене по отношение на най-опасните заболявания, специално при жените.
Три едновременни проучвания, проведени в рамките на американската програма Women

EarthShaker
10-31-2010, 16:07
^пълен смях си.

WaterLilly
10-31-2010, 16:17
^пълен смях си.
Всъщност да. То едно пише, тя си прави съвсем различни заключения. 8-)

SuNsEt
10-31-2010, 16:31
Ние пък в нас не сядаме на масата без месо и без сол. 8-) Не ядем постни яденета.