View Full Version : Диплома за средно образование
Искам да попитам на дипломата след 12 клас дали влиза средноаритметичната оценката от 9 до 12 клас по даден предмет или оценката от матурата?
juveteam
11-18-2010, 20:31
Значи пише ти средно аритметично от 4те години...
Демек по БГ имаш в 9клас - 3ка
----------------------в 10клас-4ка
----------------------в 11клас-3ка
----------------------в 12клас-5ца
и се смета 3+4+3+5 и след това се дели на 4... :)
демке 15/4=3,75 и пише добър 3,75 ;)
Спокс...не пише и изпити ако си имал и т.н... ;) а за матурите пише най-отзад какви оценки имаш... :) смис трябва да са над 2,99 ;)
а вярно ли е че можеш да се явяваш на някакви поправителни изпити ако не ти харесва оценката ??
xWandereRx
11-19-2010, 18:31
а вярно ли е че можеш да се явяваш на някакви поправителни изпити ако не ти харесва оценката ??
Можеш да се явиш на изпит за ПРОМЯНА на оценката. Може да се явиш на 1 изпит примерно по математика за всички 4 години (9,10,11,12 клас) или само на една година. Обаче колкото изкараш на изпита толкова ти остава за годината, ако имаш 2ка после трябва да се явяваш на поправителен. До колкото разбрах можеш да се явиш само на 2-3 изпита за промяна на оценката. Така поне е в моето даскало де.
Така че, ако не си 100% сигурен/на, че ще имаш по - висока оценка по - добре не се пускай на изпит.
Можеш да се явиш на изпит за ПРОМЯНА на оценката. Може да се явиш на 1 изпит примерно по математика за всички 4 години (9,10,11,12 клас) или само на една година. Обаче колкото изкараш на изпита толкова ти остава за годината, ако имаш 2ка после трябва да се явяваш на поправителен. До колкото разбрах можеш да се явиш само на 2-3 изпита за промяна на оценката. Така поне е в моето даскало де.
Така че, ако не си 100% сигурен/на, че ще имаш по - висока оценка по - добре не се пускай на изпит.
ами аз се притеснявах най-много за английския а няма начин в 12 клас да сам по-зле отколкото в 9 примерно ... а да знаеш дали изпитите се подготвят от съответното училище или са от министерството (едни и същи за всички)
xWandereRx
11-20-2010, 14:50
ами не знам, предполагам, че е от училището
От училището е. Отиваш при класния ти ръководител и му казваш, че искаш да се явиш на изпит за промяна на оценката. След това отиваш при учителя ти по английски и също на него/нея казваш, тя ти прави конспект какво да учиш и се явяваш. Тези изпити са преди матурата. :)
juveteam
11-20-2010, 16:22
Значи може да се явиш,но до колкото знам е само на 3изпита за всичките години както се каза и по-горе...Мисля,че е от даскалото,защото аз когато бях и едни съученици се овяваха и беше си от даскалото и там преписаха всичко и си дигнаха оценките... :)
keishabuchanan
07-09-2012, 21:48
Само докато се ученик ли можеш да се явиш за поправка за оценката?До колко предмета можеш да промениш оценката си?Примерно възможно ли е да се явиш на математика,английски и химия за класовета 9 и 10 клас или зависи и от политиката на даденото училище?
Само докато се ученик ли можеш да се явиш за поправка за оценката? Да
До колко предмета можеш да промениш оценката си? 3
Примерно възможно ли е да се явиш на математика,английски и химия за класовета 9 и 10 клас или зависи и от политиката на даденото училище? Много важно уточнение 8-). Ако изпитите не са повече от 3, можеш. Също мисля, че имаш право да отидеш на изпит по един предмет, но през всички години, в които се е изучавал в гимназията например: математика 9,10,11,12 клас и ти стават 4 изпита
PyCoKoCkA93
07-10-2012, 15:13
В дипломата за средно образование имаш 3 графи от оценки.Първа-общообразователни предмети.Втора-Специални предмети+сипове и зипове.Трета графа-оценки от ДЗИ(матури) и държавен изпит,който можеш по желание да впишеш като трета матура,за да ти повиши евентуално успеха(не във всички училища има такива изпити,само в някои от професионалните гимназии).Във всяка графа присъства съответният предмет и обобщена средноаритметична оценка по него.Т.е например математиката,да кажем 9кл 6,10 кл 6 11 кл 5 12кл 5,т.е в дипломата ти ще пише Математика-Отличен 5,50.Така е и за другите предмети.От всяка графа се получава една средноаритметична оценка,събират се 3-те и се делят на 3 и се получава крайната оценка :)
Sarafina
07-10-2012, 17:11
Е това ми дойде като гръм от ясно небе!!! O.O Аз защо си мислех, че само оценките от 12-ти клас се включват O.O Не не не не не.............................. А за кандидатстване в университет (естествено, че би трябвало да пише в сайта, но все пак...) се влиза с оценките примерно по БЕЛ и история, след това оценките от самите изпити в университета по тези предмети и друго?? Вече по желание доколкото знам вместо с оценката от дипломата по съответен предмет може с оценката от матурата?? Други оценки влизат ли в бала за университет?
P.S. - Вече си отговорих ;D
maximxxl
07-10-2012, 18:24
хмм, добре а примерно искаш да се явиш по физика за 9 клас по ЗП и ЗИП и кво 2 теста ли трябва да правиш? щото аз мисля да се явявам на физика за 9 клас ЗП и ЗИП + Математика от 9 клас също.............