PDA

View Full Version : Домашен любимец

elito0o0o0
11-20-2010, 11:23
Здравейте, преди 2 дена ми донесоха една костенурка.
Искам да попитам някой има ли или поне имал ли е за домашен любимец костенурка?
Имам няколко въпроса относно нея... :oops:
Ето го и дзверчо - http://prikachi.com/images/329/2683329w.jpg :D

xKiFlA
11-20-2010, 13:08
до къде стигнахте костенурки да отглеждате вкъщи :shock:
остави я някъде в гората и където живее нз къде живее и не се занимавай с глупости :?

Spikeey
11-20-2010, 13:12
остави я някъде в гората и където живее нз къде живее и не се занимавай с глупости :?
Имам чувството, че следващия път ще кажеш "до къде стигнахте котки да отглеждате вкъщи"

Kattichka
11-20-2010, 13:14

в гората ?!?! Виж кво,миличка..като не си наясно не пиши.. ;] .. съжалявам,че излязах от добрия тон ама таквиа хора много ме дразнят :)

elito0o0o0
11-20-2010, 14:03
xKiFlA, айде не ми пиши в темата, `щото ще предприема строги мерки с/у теб. :)
Като си тъпа, не знаеш нищо за животните и биологията, по-добре не пиши, малоумницо. Малки, тъпи пръдли не ми трябват в темата. Не ми се занимава да ти обяснявам, защото първо няма да обърнеш внимание на написаното и също така, защото си ми много под нивото, за да се занимавам с теб. ;)

Една семейна приятелка попита дали искаме костенурка и майка ми се съгласи. Аз всъщност не исках костенурка, защото нямаме необходимите неща и условия за отглеждане на едно такова животно, пък и + това не знаехме нищо за отглеждането им. Брат ми гледаше риби и имаме аквариум, но е много малък.. Казах на майка ми, че на костенурката й трябва повече пространство и пътечка, по която да се изкачва до мястото, където ще се пече. Трябва също така и лампа, но тя естествено не знаеше... Не знам тази жена как я е гледала тази костенурка.. Само знам, че я е хранела с котешки гранули - WTF?!.. Чак след като ни я донесоха питам майка си: - Мамо, знаеш ли как се гледа това животно?
- Не, не знам.
- Еми, тогава за какво го иска? :?
Добре бе, според мен трябваше първо да се поинтересува и чак тогава да каже - Да, искам костенурка. :?
Естествено сега АЗ трябваше да се поинтересувам и да науча всичко, АЗ да й сменям водата.. Общо взето само АЗ да се грижа за нея.. дори в моята стая я сложиха. :? Както и да е..
Сега изниква един доста сериозен въпрос в главата ми:
От както са ни я донесли НИЩО не е хапнала.. Какво ли не й давах - скариди, гранулки (не котешки), храна за черния дроб.. дори опитах с котешки гранули (понеже мислех, че може да яде само такова), но уви НЕ яде.. :( Знам, че все още се приспособява и не ни познава, но ако продължава така... може да умре?! Не знам.. давайте съвети какво да направя, че да започне да си яде храната.
Имам и още въпроси, но ще ги задам, след като има в темата ми компетентен човек по въпроса т.е., такъв който има костенурка или е отглеждал преди... Моля ви се, защото съм наистина притеснена. :(

elito0o0o0
11-20-2010, 17:30
Аре бе хора, моля ви се, никой ли няма костенурка?! :shock:
Мисля да й дам прясно месо или риба.. ама след 1 ден да кажем, като поогладнее 8-) :-o :D

Sigrina
11-20-2010, 18:01
Нямам костенурка, ама веднъж гледах на братовчед ми костенурката един месец, докато го нямаше :D
Значи, очевидно тва е червенобуза костенурка. Има такива аквариуми или тетариуми всъщност за костенурки. Тр да има вода ест и камъчета от единия край, в/у които да може да се качва да си почива като не й се плува.
Той ми даде една суха храна като за рибки на фирмата SERA, която беше за костенурки и ства я хранех.
При мене нямаше лампа, щото за малко я гледах, но при него си имаше над камъчетата, на които почиваше лампа, под която да се пече :)
Дано да съм ти била от полза, ако не, мисля че поне за храната можеш да попиташ в някой зоомагазин, успех! :)

elito0o0o0
11-20-2010, 21:32
Мда, тези неща са ми ясни. Мерси все пак, че отдели време и нерви. :)

tuff
11-21-2010, 15:36
Аз имам 2 червенобузи костенурки вече 2ра година ги гледам и не се оплакват от нищо :D :grin: :grin:

elito0o0o0
11-21-2010, 15:42
Аз имам 2 червенобузи костенурки вече 2ра година ги гледам и не се оплакват от нищо :D :grin: :grin:Кога ги взе? Колко големи бяха? Лесно ли се приспособиха? Свикнаха ли бързо с теб и имаше ли проблеми с храненето? В какво ги гледаш? Какви условия си им поднесла? С какво ги храниш?.... :-o

Phobiaa
11-21-2010, 16:59
Имам костенурка от близо 7 години.До преди 4 години я хранех с специални гранули,докато някой не ми беше казал да пробвам с месо.Бях любопитна и й нарязах на много малки и тънки парченца кранвирш и го изяде. :lol:

Колкото до това,че не се храни поне моята костенурка зимата не яде НИЩО.През пролетта,лятото и есента си изяда всичко,но застуди ли се започва да гладува.

gandalfepi4
11-21-2010, 17:12
струва ми се че проблема е по-скоро в средата (ако наистина има не6то а не е просто от времето).

сложи дзвера някъде където да си има и да плува и да почива и да се пече. дай му малко време да свикне че може да е в културен шок и ако от това нищо не става сигурно е просто сезона такъв че да не иска да папа

Greennight
11-21-2010, 17:30
Извинявам се за спама:НИКОЙ да не слуша кифлата,всички разбрахме,че е депресиращо проста и най-много да ти даде някой съвет как да я умориш по-бързо тая костенурка.... :?

elito0o0o0
11-21-2010, 18:09
Ох, мерси.. олекна ми малко.. ще я поизчакам още малко и ще видя дали ще иска да хапне месце. :-o

Burn94
11-22-2010, 18:21
Няма смисъл да ти изписвам романи просто влез тук (http://zoomania.org/vlechugi/kostenurki/5537-chervenobuzata-kostenurka) и чети мисля че има доста полезна информация ;) а и чичо Гугъл знае всичко :)

PoRcHeTaTa1
11-22-2010, 19:01
Дам аз имах преди година.Много си я обичах,кръстих я Вихър!!! Но явно е била доста стара и почина.Много плаках за нея и никога няма да я забравя :)

elito0o0o0
11-22-2010, 19:07
Burn94 аз съм прочела всичко за костенурката..от най-различни сайтове... Ти явно не разбра за какво съм пуснала темата. Аре със здраве! ;)

Хора, днес й дадох саламче и хапна малко :grin: :grin: :grin: Другиден ще й взема кренвирш :grin: :grin:

mrtn
11-22-2010, 20:59
Еми аз преди имах костенурка, но бях на 12 години ие не помня какво съм и давал, но помня че сестра ми и даваше някакви гранули, нещо такова..
Това може да ти помогне http://www.bgvet.org/animals/pets/exotic/turtle/turtlefeed.php
или отиди в някой зоомагазин.. и попитай за такива работи винаги ще ти отговорят. :)

nnn1993
11-27-2010, 18:59
spored men trqbva da popitash veterinar s kakvo da q hranish i ako ne zapochne da qde kakvoto toi e kazal 4e trqbva da q zavedesh pri nego uspeh :)

ludiqtzubar96
11-27-2010, 19:27
Червенобузите, наречени още червеноухи костенурки, са несъмненно най-популярните влечуги сред любителите. Тези чаровни и изключително интересни животни обитават блатата и бавнотечащите реки глачно в Южните и Югоизточните части на САЩ.
Малките животинчета, развъдени във ферми в големи количества, се продават на доста ниски цени в зоомагазините, което кара не малко хора да ги купуват импулсивно, незнаейки с какво се захващат. Това определено не са животни за всеки – изискват много грижи и внимание и при добро гледане живеят много дълго (до 100 години!)
За съжаление, обаче, продавачите в зоомагазините рядко се интересуват какво продават и често дават неверни (направо вредни) съвети за отглеждането на бедната животинка, която за тях е просто “стока”. Също така в зоомагазините могат да се намерят много храни за костенурки, които търговецът ще ви увери са “най-добрата основна храна”, но всъщност са боклуци с почти никаква хранителна стойност и могат
само да навредят на костенурката. Покрай бизнесът с малките сладки костенурчета процъфтява и търговията с кичозни, напълно неподходящи за целта пластмасови аква-терариумчета (с палмички и други джунджурии), които са неподходящи за необходимото за всеки терариум за костенурки оборудване – нагревател, термометър, филтър, лампа… Съветът към всеки, които е решил да се сдобие с водна костенурка е добре да обмисли дали това за него е най-подходящият домашен любимец, а именно защото:
- Растат бързо (противно на твърденията на някои търговци че това са мини-костенурки) и за 1-2 години многократно увеличават размерите си, като женските достигат до 30 см, а мъжките до 20 см. Поради това трябва да сте подготвени да им осигурите достатъчно голям аква-терариум, с оптимални размери 120х50х50 см за 2-3 костенурки. Могат да се отглеждат и в по-малки терариуми, но така най-малкото няма да се чувстват добре, а пренаселеността може да доведе до стрес с всичките му последствия. При нарастването на черупката от нея се отлепват най-горният пласт плочки. Костенурките сменят кожата си подобно на гущерите – на белезникави “парцали” които падат във водата.
- Много цапат водата – дори и костенурките да бъдат хранени извън терариума водата им бързо заприличва на блато. Това при малките костенурчета не е проблем защото водата им може често да бъде сменяна, но за големия аква-терариум на вече порасналите костенурки трябва непременно да се снабдите с мощен филтър-помпа за аквариум, които да се почиства често, а освен това 1/3 от водата се сменя веднъж на 1-2 седмици.
- Трябва да се хранят разнообразно и пълноценно – това е жизнено важно условие. Вярно, че е по-лесно да им хвърляте по няколко скариди от зоомагазина дневно, но това е изключително неправилно и често води до заболявания, а в последствие и до смърт на бедните животни. Храната на малките животни се дава на няколко пъти (2-3) през деня, докато възрастните животни се хранят през 1-2 дена. На българският пазар се намират и качествени вносни храни, специално за костенурки, но те не са по джоба на всеки и също така не бива да са основното меню на костенурката. За успешното отглеждане на здрави и щастливи водни костенурки разнообразното хранене играе основна роля. Освен това за младите животни и снасящите женски много важно е към храната да се добавя калций и Витамин D3. На пазара се намират калциеви добавки с Витамин D3 специално за влечуги, но при липса на такива можете и да използвате ситно смляни черупки от яйца (в никакъв случаи калций за хора!). На малките костенурчета калций към храната се добавя 2 пъти седмично, а на възрастните животни - веднъж на 1-2 седмици. Могат да бъдат добавяни и витамини към храната, но това при едно разнообразно ханене не е непременно необходимо.
Въпреки че са хищници, една част от менюто на водните костенурки трябва да е с растителен произход – листата от глухарче са най-добри в случая заради идеалното съотношение калций/фосфор. Както и при игуаните спанак не бива да се дава за храна заради високото съдържание на една вредна киселина, възпрепятстващата калцирането на костите.
Освен глухарче костенурките ядат най-различни плодове и зеленчуци, водораслите в аквариума и листата на някои неотровни стайни растения – например широко разпространената висяща Традесцантия, която ако не бъде изядена веднага пуска корени във водата и става красива декорация, служеща за “салата”. Това е особено удобно за зимата, когато няма листа от глухарче, а салатите са с ниска хранителна стойност.
Но както вече споменахме водните костенурки са хищници-ловци. Огромно удоволствие им доставя да преследват и ловят жива плячка. Това за малките костенурчета най-често са различните живи храни за рибки – ларви на комари, солнични рачета – артемия (прецедени от солената вода, в която се продават!) и червейчета Тубифекс. Последните трябва да се избягват, защото се събират от изключително замърсени водоеми и могат да пренасят болести. Преди да се дава за храна Тубифексът трябва много добре да се измие на студена течаща вода. Освен това малките костенурчета с голям апетит ядат живи сладководни скариди – мамарци (от рибарски магазин за стръв или събрани под камъните в някоя река), живи щурци (продават се за храна на някои влечуги и паяци), други насекоми, малки рибки с подходящи размери (някоя друга излишна гупа от аквариума) и др. Както вече споменахме гамарусът – или така наречените сушени скариди и други сухи евтини храни “специално за костенурки” са не само неподходящи, но и вредни и трябва да се избягват. На костенурчетата могат също да се дават: жълтък от сварено яйце, малки парченца месо и риба и добре накисната котешка или кучешка суха храна. Месото трябва да не е тлъсто и да е почистено от жили и кости и не трябва да бъде основна храна тъй като съдържа много фосфор. Освен върху парченца риба или месо калциевите или витаминозните добавки могат да бъдат добавяни в малко хладка вода, в която се накисва суха котешка храна. Трябва, обаче, да се внимава със сухите котешки и кучешки храни тъй като, ако бъдат погълнати преди предварително добре да се накиснат във вода могат да се разширят в стомаха на костенурката и това да доведе до фатални последствия.
Големите костенурки е най-добре да бъдат хранени извън аква-терариума, защото иначе много цапат водата – в леген например. За тях също важи правилото за възможно най-разнообразна диета. Възрастните могат да се хранят с живи и рибки (за стръв от рибарския магазин); прясна цаца (несолена) – от костите в рибата животните си набавят необходимият калции, а от месото важните мастноразтворими Вит А и Вит Д; парчета нетлъсто месо и черен дроб; живи дъждовни червеи и голи охлюви, живи щурци и други насекоми, а също така и най-различни плодове и зеленчуци.
Терариумът на костенурките трябва да е достатъчно обширен, а по-голямата част да е заета от вода – минимум толкова дълбока колкото 2 пъти дължината на най-голямата костенурка. Не е вярно, че малките костенурки трябва да се отглеждат на плитко, за да не се удавят – това важи само за първите дни след излюпването им. В аквариума задължително трябва да има суша – платформа за печене “на слънце” малко над водата, до която води полегата стълбичка. За възрастните костенурки, които вече снасят (на 4-5 години) сушата трябва да е дълбока около 20 см ваничка, пълна с пясък, защото ако няма къде да снесат яйцата си женските понякога ги задържат в себе си , което е много опасно. Над платформата за печене на около 30-40 см трябва да има монтирана насочваща крушка (от тези с посребрена основа, които светят в една точка и топлят повече от обикновените) с мощност 40-60 W, така че температурата непосредствено под крушката да е 35-40°С. Температурата на водата се поддържа с помощта на нагревател за аквариум – за малките не по-ниска от 25-28°С, защото иначе те спират да се хранят и стават податливи на болести. Оптималната температура за възрастните костенурки е 18-22°С, но тя не е от такова значение, както при малките, стига да им е осигурена лампа за печене (все пак не по-ниска от 17°С, защото спират да се хранят). Порасналите здрави костенурки могат да се отглеждат в малки водни басейни на открито през лятото (обезопасени против бягство), а някои могат да се аклиматизират и да презимуват на открито, но това не е за препоръчване, тъй като е рисковано. В природата червенобузите костенурки спят зимен сън от Декември до Февруари, но това в плен рядко е необходимо – популацията във Флорида, например, където температурите са високи не спи зимен сън. За големите, добре хранени костенурки една зимна почивка на 10-15°С и светлина 6 часа дневно оказва благоприатно влияние върху
размножаването. Надявам се това да ви стига.Размножавал съм ги,ама това по-нататък ще пиша.

Unikalna
01-16-2012, 06:16
Здравейте :) може ли някой да ми каже колко струват видовете животни .. лъв..тигър..слон..маймуна..и т.н. от всеки вид благодаря ви !