PDA

View Full Version : БЦЖ и манту

KarlDionic
01-16-2011, 21:40
биха ми два пъти манту, но ме хвана... става няква съвсем малка точка... и лекарката ми каза, че трябва да ми бият бцж, щот можело лесно да ме хване туберколоза... ама съм виждал хора с 5-10см белезе от бцж... Какъв е шанса да се прецака нещо от тая ваксина и 100% задължителна ли е ?

amk933
01-16-2011, 21:55
Не съм ходил да ми бият ваксини в последните 5 години. Имам изпуснати и БЦЖ-та и мантута и к'ви ли не още щуротии за изчезнали и несъществуващи болести...

БЦЖ са ми били в първи клас и нямам белег. Ако ти го бият читаво, не би трябало да имаш... :)

Аз лично така или иначе не бих отишъл, но, ако много държиш да те дупчат, вЪрви... 8-)

БТВ: Не ме е страх изобщо от инжекции, игли и етц, просто да ме ваксинират срещу 4567984356 неща...не мерси. Да не говорим, че около 4567984355 от тях сигурно нямат регистриран случай в БГ от 1875 г пр.Н.Е. :D

kalpazanka
01-17-2011, 05:10
биха ми два пъти манту, но ме хвана... става няква съвсем малка точка... и лекарката ми каза, че трябва да ми бият бцж, щот можело лесно да ме хване туберколоза... ама съм виждал хора с 5-10см белезе от бцж... Какъв е шанса да се прецака нещо от тая ваксина и 100% задължителна ли е ?
Ако искаш туберкулоза и да гълташ хапове една година, не си прави BCG. Два пъти Манту и малка точка- сори, пич, не те е хванало. Имунитет нямаш.

amk933
01-17-2011, 15:33
Калпазанке, какъв е реалният шанс да те хване туберкулоза съвсем честно и реално погледнато? :)

darkPaladin
01-17-2011, 16:16
Калпазанке, какъв е реалният шанс да те хване туберкулоза съвсем честно и реално погледнато? :)

огромен тая болест въобще не е изчезнала и един зарази ли се жална майка на тия около него един път да ти се изкашля стига
много хора говорят като тебе ама накрая си патят даже имам познат може да те запозная да ти разкаже какво е .

и да допълня ти и да се разболееш и да умреш няма да си загуба ще го преживеем ама ще заразиш и други тия ваксинации се правят за да няма епидемии и да не умират повече хора
знаеш ли че 2милиона души умират от туберкулоза годишно?
пп
внимавай какво месо,мляко,яйца и всякакви други животински продукти ядеш може да се разболееш от нещо си там

kalpazanka
01-18-2011, 04:59
Голям. Не те спасяват високият жизнен стандарт, доброто семейство и правилният начин на хранене.
За 2006 заболеваемостта е 40/100 000, което не е малка цифра. Оттогава насам тенденцията е към увеличение.

eatmysocs
01-18-2011, 10:33
Туберколозата си е кофти болест. Трудно лечима, бързо разрушава организма. Умирало се е и все още се умира от туберколоза, ако не се хване на определен период от болестта. Аз имам БЦЖ, да остана ми белег... не много голям, но се поду и така си остана. Ходих на кожни, мазах се с глупости...но какво да се прави :o

ImmortalSportFreak
01-19-2011, 12:28
На 16-годишна възраст ли трябва да си я сложа тая ваксина? Защото аз още не съм ходила да ме дупчат,а скоро ставам на 17(март). 8-)

crazyme
01-19-2011, 14:00
Амии БЦЖ са ми правили в 1-ви клас и ми остана белег, бях мисля, че преди 5-ти или 6-сти клас за проба (дали ваксината още държи) и се оказа положителна, така че сега чак на 17 трябва да ходя пак - а за тези, които не ходят мисля, че има някаква глоба или нещо пак с пари свързано, има нещо, но нз точно какво е - така че ходете, предпазвайте се и да не ви пука от 1-та инджекция :):):)

darkPaladin
01-19-2011, 16:08
имунизациите са задължителни защото ако се разболеете ще заразите много хора в Европа тази се среща сравнително по-малко от колкото в другите континенти защото хората имат някаква култура и знаят че от това не зависи само техния живот

slance___
03-26-2013, 18:45
И аз заради този белег се изпокарах с лекарите, накрая подписах отказ от имунизацията и си тръгнах. Сега ми остава да се надявам, че няма да хвана туберколоза. :D

Ou7oFmYhEaD
03-27-2013, 06:41
Аре бе за един белег на рамото, после ще си прецакам белия дроб и ще стоя изолирана като някъв бацил и да обикалям туб диспансери и белодробни болници, не мерси.