View Full Version : бог може ли да умре/спре да съществува?
gandalfepi4
03-02-2011, 17:47
просто ми стана любопитно какви мнения има по въпроса
nniicckkoo
03-02-2011, 17:56
според мен ако съществува може да 'престане да съществува' само в сърцата и ума на хората
filmimilmi
03-02-2011, 21:14
Разделът се нафлууди само с теми за Бог. :(
Колкото до въпроса. Според теологията не може да умре/спре да съществува, защото е вечен/абсолютен.
WaterLilly
03-03-2011, 07:27
Според теологията не може да умре/спре да съществува, защото е вечен/абсолютен.
Чакай, чакай... нали е всемогъщ?
NomNomNom
03-03-2011, 10:09
Не бе, спокс, няма да умра, дишайте .
filmimilmi
03-03-2011, 11:57
Според теологията не може да умре/спре да съществува, защото е вечен/абсолютен.
Чакай, чакай... нали е всемогъщ?
Всемогъщ и вечен. Въпросът дали Бог би могъл да се самоубие е абсурден. Теоретично, ако съществува извън своето творение и си почива от 7-я ден насам, т.е. планът му е готов и до сега всичко е на автопилот, Той би могъл от тогава до днес да продължава да си почива. В такъв смисъл, ако всичко върви перфектно по перфектно изготвения му план, нищо не му пречи да се оттегли завинаги/изчезне. Но докато Вселената е може би частица самия от Него, Той никога не би изчезнал докато нея я има...
gandalfepi4
03-03-2011, 13:48
^ само дето ако е само частичка от него то тя не би била всемогъща.
това пък показва че бог би могъл да бъде степенуван (частичка бог, по-голяма и завършена частичка от бог etc.) ерго той не би могъл да бъде всемогъщ (би могло да има по-голяма степен от него)
а това е проблем, който ми е л'бопитно как разрешават религиозните (освен типичното "зАЛ адеизт!!1§! нима не расбира6 чЕ ас имам вЯРа?!§*(!?№§?!8?№§!!!!????
Nam3less3
03-03-2011, 18:47
Никъв проблем не е. А и почти никой не се интересува от такива въпроси(даже и аз) защото са безкрайно далечни и философски за нашите мозъци.
От дефиницията на думата Бог всички тия въпроси са безмислени също.
gandalfepi4
03-03-2011, 19:46
знаем че не знаеш и че не би допуснал това да ти пречи да казваш че пак си по-знаещ от нас.
и ИЗОБЩО не е далечно за нашите мозъци... за твоя не знам. за повечето хора въпроса е доста прост.
WaterLilly
03-03-2011, 20:29
Никъв проблем не е. А и почти никой не се интересува от такива въпроси(даже и аз) защото са безкрайно далечни и философски за нашите мозъци.
Да не намекваш, че си тъп?
Бог може всичко, как така не може да изчезне, ако реши?
http://media.tumblr.com/tumblr_lhg935PgnZ1qc2kz1.gif
MeLikesPie
03-14-2011, 14:23
Некоректен въпрос. Бог не е нещо, което е в рамките на материалното, нито в каквито и да е рамки. Той не е нещо, дето може просто ей така да не съществува, като нас. Бог не е човек. Той няма човешки способности и слабости. На този въпрос не може да се отговори, защото е тъп. :lol:
gandalfepi4
03-14-2011, 14:56
^ яко, току-що разбрах че мога да правя неща които и бог не може :D
Nam3less3
03-14-2011, 15:02
Да не намекваш, че си тъп?
Намеквам, че темата и въпросът са безумно тъпи.
gandalfepi4
03-14-2011, 15:27
има точно пет пасажа които дефинират бог като всеможещ.
не получаваш автоматично правото да казваш че всеки въпрос който оборва това е "тъп" просто понеже не можеш да отговориш или да се измъкнеш рационално.
библията казва че бог може всичко, 99.99999% от християните казват че бог може всичко - тогава аз питам как това е възможно:
може ли бог да измисли въпрос толкова сложен че и той да не може да му отговори?
може ли бог да направи друг бог който е по-всеможещ от него?
може ли бог да извърши дорбота толкова голяма че да не може да може да направи дело, което да я засенчва?
може ли бог да се играе шах със себе си и да се победи?
всеки един от тези въпроси е просто перифразиране на "може ли бог да направи нещо, което да не може да направи?"
което е напълно логичен и нормален въпрос, който ВИНАГИ води до заключението че такова нещо като "всеможещ" не може да има.
каже ми ЕДНО нещо което бог да "може" и към което въпросът да не може да бъде насочен ако можеш.
ако имаше безопасен за тебе отговор щеше да го дадеш, ако имаше причина поради която въпросът ми е невалиден щеше да я дадеш, НО вместо това ти просто го нарече "тъп" и се чупи.
това ти действие дава всичко което трябва да се знае.
дори filmimilmi даде обоснование на твърдението си че въпросът е "абсурден", само дето се стигна до това че отговорът беше "не може", което също ме задоволява
според мен ако съществува може да 'престане да съществува' само в сърцата и ума на хората
На същото мнение съм (-;
В краят на всяка вечност настъпва нещо като смърт за Бог, тогава всички одушевени губят вечният живот и отново пропадат в "тъмнината". Непосредствено след това Той отново се ражда и сътворява вселената започвайки процесът на връщане на одушевените обратно в Вечният Живот. При всяка следваща вечност колелото на ролите за одушевените се завърта с една стъпка напред, така всеки един някога е бил всеки друг, така ще продължава да бъде и занапред - всеки от нас някога в предишните вечности е бил всеки друг и е имал неговата/същата съдба. Ето защо Исус е казал: "Не съдете, за да не бъдете съдени. Защото с каквато съдба съдите, с такава ще ви съдят, и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери."(Матей 7:1-2), също и Св. Павел: "Затова и ти си без извинение, о човече, който и да си, когато съдиш другиго; защото в каквото съдиш другия, себе си осъждаш; понеже ти, който съдиш, вършиш същото, А знаем, че Божията съдба против тия, които вършат такива работи, е според истината. И ти, човече, който съдиш ония, които вършат такива работи, мислиш ли, че ще избегнеш съдбата на Бога, като вършиш и ти същото?"(Римляни 2:1-3).