Влез

View Full Version : Имаме различен вкус относно храната.

cherinka
03-25-2011, 14:44
Здравейте.
Доста често пренощувам при моя приятел, случва се и системно няколко вечери подред. И, както разбирате, доста често се храним заедно У ТЯХ.
Манджите, които приготвя той, не са по мой вкус.
Както и моите готвения той не ги харесва.
Хапваме си ги, но без желание.

Вече няколко пъти се караме за това, и му казах да не се чувства длъжен, когато седне на масата, да слага хапване и за мен.

Обаче е некомфортно някво той да седне да яде и аз да седя отстрани (на мен не ми пречи, на него му пречи).

Отделно като сме в нас, яде си най-кротко и спокойно, обаче на мен ми става тъпо като знам, че манджите ми не са по негов вкус и го яде ей така, от уважение, а и защото е гладен.

В цялата картинка не включвам майка му, защото ме нарича злояда, а аз това го приемам като обида.

Ще добавя, само че това, което се готви у тях, после като остане, се дава на кучето. И кучето бяга с 300 от купичката си. Обаче два дена като седи гладно и накрая се примирява с това, което му е дадено, и го изяжда.

Винаги съм твърдяла, че храната е за удоволствие. Трябва да се храниш за удоволствие, с ЖЕЛАНИЕ и да е ВКУСНО.

Той повече залага на тезата "Ям, не искам да стоя гладен".

Какво да правя?

dollyz
03-25-2011, 15:25
А защо вместо да се карате не опитате да говорите по темата и да намерите решение? Според мен най-удачния вариант е всеки да си яде каквото му е вкусно. Той е направил нещо, което не ти допада - правиш си салата или ти пържи яйца. А може и да обсъдите кои манджи се харесват от двама ви и тях да си готвите. Не мисля, че трябва да търпите и да се храните с нещо насила. По-добре си поговорете какво не ви харесва в храненето и опитайте да избегнете някои неща. А за майка му, тя няма право да ви се меси. Отношенията са си ваши, независимо дали се говори за храна или чувства. :)

Goddess
03-25-2011, 15:50
Какъв е проблемът да си правите различни "манджи" ? Ти си готвиш каквото на теб ти се яде, той - на него и двамата сядате на масата и си се храните спокойно. Защо задължително единия трябва да се съобразява с вкусът на другия...щом не е еднакъв.

Fixthat
03-25-2011, 16:02
Поговорете си.Не вярвам, че има нещо, което да не го харесвате идвамата.Ако няма такова, просто всеки си готви каквото му се хапва. :)

umri
03-25-2011, 16:20
Научи са да готвиш...

ivcheto0o
03-25-2011, 16:39
А защо вместо да се карате не опитате да говорите по темата и да намерите решение? Според мен най-удачния вариант е всеки да си яде каквото му е вкусно. Той е направил нещо, което не ти допада - правиш си салата или ти пържи яйца. А може и да обсъдите кои манджи се харесват от двама ви и тях да си готвите. Не мисля, че трябва да търпите и да се храните с нещо насила. По-добре си поговорете какво не ви харесва в храненето и опитайте да избегнете някои неща. А за майка му, тя няма право да ви се меси. Отношенията са си ваши, независимо дали се говори за храна или чувства. :)

BlueFace
03-25-2011, 16:46
Не може да няма няколко манджи ,които и двамата да обичате... Като ще пренощуваш у тях си гответе това ,което и двамата обичате...

BlindedAngel
03-25-2011, 17:10
Вместо да готвите един на друг гответе заедно.Така хем ще го превърнете в нещо забавно, хем ще достигнете до някакъв консенсус 8)

cherinka
03-25-2011, 17:25
То е лесно всеки да си готви каквото яде.

Казвате да си изберем нещо, което и двамата ядем. Ами окей, но ви обяснявам, че примерно и двамата обичаме пилешка супа, но аз я правя по един начин, а той по друг.

Знаете, криза е, не е удачно той да седне да си прави супа, той като я направи, аз да ида да си правя друга супа.

Обидена съм, все още, ча онази жена, която го е родила, ме нарича злояда. В тоя ред на мисли, моята трябва да нарече него по същия начин.

Почвам диета от тази вечер! Край! Реших го!
И ще си нося храна от нас!

ауу, чудесно, макар че пак не се достига до консенсус, понеже тая диета няма да е вечна :D

BlueFace
03-25-2011, 17:28
ОМГ?! По колко различни начина можеш да направиш обикновена пилешка супа?! Нищо лично, но мога да ти кажа, че и двамата сте злояди... :?

dollyz
03-25-2011, 17:31
Ще решите как да я направите тази пилешка супа да се хареса и на двама ви. Не съм предполагала, че различията в храната оказват чак такова влияние на една връзка. :) Ако пък толкова не може да се разберете ще си мълчите и ще ядете това, което другия е направил въпреки, че не ви харесва.

ScarletBite
03-25-2011, 17:33
Иии, сетих се за онзи сериал "Клонинг" (ама не тъпата латино-версия, дето я въртяха по БТВ-то, ами за бразилския O Clone). Те нали бяха мюсюлмани и все даваха наставления на бъдещите младоженки, че трябва да готвят манджите на съпрузите си според техния вкус... :oops: Ех, как бях зарибена по този фиииилм... 8-)

По темата: научи се да готвиш!
Ако не можеш - поръчвайте си пица или си правете полуфабрикатни храни.

xinfamous
03-25-2011, 18:58
Авторке,освен че прекрачваш едно от закодиранието в ДНК-то ти функции,а дефакто ДА ГОТВИШ ЗА МЪЖА,а не за себе си,имаш и нахалството да обиждаш НЕГОВОТО готвене което той ти е дал доброволно в дома си. wat the fuk ?!

п.с. дай примери какво харесваш ти и какво харесва той :)

krem4et0
03-25-2011, 19:03
BlueFace, по повече от 1 явно. Свеки слага някакви неща, които не обичам, домати и изобщо я прави много различна от тази на мама (и моята, която е същата като мамината). С почти всички неща е така. Има съвпадение в неща като пържена риба, печени пържоли, кюфтета, картофена салата, печен ориз - неща на които слагаш общо взето сол, пипер лук и до там.

cherinka, има ястия които просто няма как да се сбъркат и да са кой знае колко по-различни. Аз също не мога да ям много неща от кухнята на майка му, но има няколко които ям и тя прави тях, когато й гостуваме. Това е единият вариант. Аз съм да си готвите заедно или в най-лошия случай да правите полуфабрикати.

jghgh
03-25-2011, 19:05
Авторке,освен че прекрачваш едно от закодиранието в ДНК-то ти функции,а дефакто ДА ГОТВИШ ЗА МЪЖА,а не за себе си

/facepalm

sladur4etyYy
03-25-2011, 19:08
всеки да си яде, каквото му харесва, глупаво е да се карате за такива неща.

DarkTemplar
03-26-2011, 12:38
ОМГ?! По колко различни начина можеш да направиш обикновена пилешка супа?!
На прима виста се сещам за 2 - със и без застройка. Ако тръгнем да гледаме и кой какво и кога слага, ще станем като в кулинарен форум. ;)

Авторке, вместо да се инатиш, поговорете и опитайте да стигнете до някакъв компромис.

Злояд/а според мен не е обида, не си търси излишни поводи за противоречия с майка му, безсмислено е.

evilgirl95
03-26-2011, 13:45
Ох съчувствам ти.. :D и ние така с моя приятел, само че той харесва яденията на майка ми .... аз обачеее съм малко капризна и не ям к'во да е и за това и аз за неговата майка съм злояда и т.н... ама аз не се и сърдя де въпрос на вкус е...
а по темата: абе що не си яде всеки у тях си... ако имате сериозни намерения един към друг и някой ден заживеете заедно без никой друг, той ще свикне с яденията ти. Всяко момче обича най-много яденията както ги прави майка му и усвоява навиците по които тя ги прави, но с времето винаги свиква с гозбите на жена си... Все пак като ядете неща заедно защо не си поръчвате от някой ресторант или пицария??

Violenza
03-26-2011, 16:21
Ние сме още по-зле. Той няма ли месо, не го брои за ядене, а аз съм вегетарианка, при това ужасно злояда. И затова обикновено всеки си яде каквото си направи, никога не сме се карали досега за това нещо. Не знам защо вие един вид се задължавате да ядете едно и също, няма никакъв смисъл.

Sunshin3
03-26-2011, 16:34
добре че с моят и двамата ядем почти всичко, та нямам проблеми като нощувам у тях 8-)

а сега.. кажи например какво харесваш ти, какво харесва той?
и все пак, правете компромиси. не виждам друг изход, след като казваш, че не можете да намерите нещо, което и двамата харесвате

TheBeliever
03-26-2011, 17:09
И при нас имаше подобна ситуация. Родителите ни са от различни краища на страната и кулинарните традиции и предпочитания са им много различни. А според техните и нашите, разбира се.

Той не харесва пикантни ястия, а аз ги обожавам. Не обича лук, а за мен без лук просто не е същото. За чесън и по-ароматни подправки и дума не можеше да става. Аз обожавам да екпериментирам в кухнята, а той си е свикнал на "маминото". Но малко по малко започнахме да се нагаждаме един към друг. Просто преди да сготвя нещо обсъждам с него какво и как харесваме в съответното ястие и се готви така, че и за двамата да е приемливо. С времето и опита успяхме да напаснем вкусовите си предпочитания. Естествено още има неща, за които не успяваме да постигнем консенсус, но с доза компромис всичко се нарежда.

Няма смисъл тези дребни различия да прерастват в караници, сърдене и подобни. Ако той предпочита супата (примерно) без застройка, ще отделиш неговата част и ще застроиш само своята. При добро желание винаги може да се измисли нещо.