Влез

View Full Version : Онихофагия или гризане на нокти...

GrippingBosh
04-01-2011, 18:59
Здравейте!
Имам ужасен проблем...от както се помня си гриза ноктите до кръв,хората се ужасяват затова постоянно си крия ръцете.Колкото и странно да звучи ми харесва дори... Пробвала съм с люти чушки,разни мазила от аптеката за тоя проблем ама не и не.Мисля ,че всичко е до психична основа,ужасно нервна съм за всичко,не спирам да мисля за проблеми и прочие и не зная какво да правя.Реших да посетя маникюристка да видя какво може да се направи,варианта е ноктопластиката ,но то няма плочка ,че да се залепи :( Правя го несъзнателно,то е отдавна навик още с раждането едва ли не ..Има ли изход от това :(

strawbery
04-01-2011, 19:15
сама каза че проблема е на психологична основа след като го осъзнаваш и не можеш да го промениш мисля че имаш нужда от психолог не си луда и това не е нещо страшно този човек просто ще ти помогне да се справиш с нещо с което не можеш сама и за целта ще е нужно да си намериш добър такъв

Pamaa
04-01-2011, 19:19
1.Плочката на нокътя се разширява, когато се гризе! Не мисля, че ти се иска ширината на ноктите да е 2 пъти дължината.
2.Изгризаните нокти и кожички са отвратително глусни, отблъскват хората и то много! Помисли си как ще ти пречат на работата и контактите, защото е наистина неприятно.
3.Малките деца се заразяват с детски глист, защото не поддържат добра хигиена и постоянно си лапат ръцето. Е ти не го ли правиш същото, само, че поглъщаш ноктите, под които има перфектни условия за развитие на микроорганизми. Предполагам, че доста често имаш афти,но това е най-малкото!
Щом смяташ, че гризането е на психическа основа, то дано след като си повтаряш това, поне малко да ти се промени психиката и да не си съсипваш така здравето и живота :-) :) .

flowerlina
04-01-2011, 19:20
Отвратителен навик. Преди година, година и половина и аз ги гризях, но спрях. Наложих си да спра. Ужасно грозно е. Правех го от години и съм спирала няколко пъти за няколко месеца, но пак започвах. Сега се надявам вече да е окончателно. Много се дразнех на себе си. Лично за мен единственият начин е волята

physics
04-01-2011, 19:23
Една приятелка имаше същия проблем - тя просто не спираше! Ноктите й бяха ужасни, но с течения на времето проблемът намаляваше в последствие изчезваше. Да, вярно е, че всичко опира до психиката. Проблемът най-често възниква още в детството, заради натиск, стрес и т.н. Желая ти успех и дано се оправиш!

FuckingFreak
04-01-2011, 19:36
Когато бях по-малка ги гризех. Даже честно казано до миналата година, но не бих казала че ми е било чак навик. Майка ми ми записа час при маникюристка и ти казвам от тогава не мога да ги гледам разкривени, счупени, неоформени, да не говорим пък изгризани. Полагай грижи за тях и си казвай "Сега са хубави, какъв е смисъла отново да ги изгриза и да заприличат на нищо? Хората ги е гнус от мен, аз пак продължавам..."

malka_sladkka
04-01-2011, 19:37
Изпитваш ли някаква злоба дори подсъзнателно към двамата или единя от родителите си?

Greshka
04-01-2011, 19:55
Щом си пробвала толкова много методи единствения начин да се оттървеш от гадния навик е волята.Казваш се "Няма да си гриза ноктите и край". Като се усетиш, че отново го правиш махваш ръката.Същевременно ги мажи с някакъв заздравител, за да пораснат по-бързо.
Ако проблема е толкова сериозен отиди на психолог и сподели проблемите си, но според мен и сама можеш д се справиш. :)

GrippingBosh
04-01-2011, 20:25
Изпитваш ли някаква злоба дори подсъзнателно към двамата или единя от родителите си?
да ,това има ли нещо общо :) Със заздравител наистина ли ще порастнат по-бързо и ако може ме насочете към някой хубав заздравител
Благодаря на всички :-)

Pamaa
04-01-2011, 20:39
да ,това има ли нещо общо :) Със заздравител наистина ли ще порастнат по-бързо и ако може ме насочете към някой хубав заздравител

Попринцип може да има, но не ми се вярва. Заздравителите наистина помагат. На мен ми харесват тези на Perfect и Impala, но ти като отидеш в козметичния магазин продавач-консуктантите ще те насочат към точно това, което търсиш :-) :) .

marin4itu
04-02-2011, 08:06
Трябва да отидеш на невролог, защото е на нервна основа. Той ще ти предпише хапчета и ще спреш. ;)

За заздравителите толкова много съм обеснявала, че малко ме мързи ама айде.. Заздравителите с нищо не могат да ти помогнат, защото нокътя е мъртъв. Те предпазват нокътя, защото са на водна основа, а другите цветните лакове са бъкани с химия. Затова, ако ходиш само с основа или заздравител, като влизаш в банята да се къпеш то ще пада, дори да си се лакирала преди 15 мин.

Както ти каза отиди на невролог, виж там какво ще се случи. И като започнеш да виждаш растеж на ноктите отиваш при маникюритска, тя ще ти поогне да имаш красиви и здрави нокти.

А между другото моята маникюристка така разправя за някакво момиче, което си гризяло ноктите, сложили й ноктопластика уж да не ги гризе, обаче тя започнала и ноктопластиката да гризе..

titinkaa
04-02-2011, 08:37
Спри се по някакъв начин,защото след време като искаш дълги нокти,няма да успееш да си ги пуснеш,ще ти се цепят и чупят от най-малкото.

strawbery
04-02-2011, 08:42
marin4itu, невролога има съвсем друга функция. :? :-o Моля ви инфомирайте се малко преди да пишете глупости.

xoxi
04-02-2011, 09:10
Психолог, невролог, хапчета, проблеми с родителите.. вие луди ли сте? :lol: Още малко и ще пратите момичето в психиатрична болница.

Всичко е въпрос на воля от нейна страна. И аз си гризех ноктите, когато бях малка, но като видях колко е грозно и гнусно престанах. Е не си казах "спирам" и готово.. Почвах да гризя някой нокът, усещах се и преставах. В началото рядко се усещах, след това започнах все по-често и по-често. Когато успях да си пусна маникюр започнаха да ми идват идеи как да си направя ноктите по-хубави, а след това вече ме беше жал да ги изгриза след положеното усилия.. не, че не ми се е искало!

За заздравяване иначе нищо не мога да кажа. Ползвала съм всякакви заздравители и всякакви глупости, но полза никаква! То това гризене си е увреждане на нокътя и е нормално да са чупливи в началото, да растът бавно и т.н. Но с търпение и грижа (и без никакво гризане повече) ще се оправят след време.

marin4itu
04-02-2011, 09:15
marin4itu, невролога има съвсем друга функция. :? :-o Моля ви инфомирайте се малко преди да пишете глупости.

Ами специално това за гризенето на ноктите го знам от една приятелка, която учи кинезитерапия, смисъл в сферата е. Бях я попитала, защото едно момиче от класа има същия проблем.

nomatterwho
04-02-2011, 09:35
И аз имам този навик от много малка. 2008-ма края спрях, защото треньорката на тениса ми ме отказа - откачаше като ме види да си гриза ноктите и някак си успя да ми повлияе и да ме откаже. Обаче година и половина по-късно отново започнах да си ги гриза до сега. Сега си ми е лесно да спра тъй като вече съм го правила и не се притеснявам. Но до кръв никога не съм стигала да си гриза ноктите. Всичко е до воля и ти можеш да се откажеш стига да се владееш. Когато се усетиш да го правиш, просто спри, колкото и да ти се иска да продължиш да си гризеш ноктите. 8-) Или започни да пишеш нещо или просто да правиш нещо с което да са ти заети ръцете или най-малкото - седни си на ръцете, 8-) колкото и смешно да звучи.

Аз сега имам друг много по-гаден навик, от който няма отърване - гриза си устните от години и в последните няколко месеца прекалявам - докато не останат кожички не спирам да гриза и понякога ходя с много грозни устни. Някой ако има идея какво да направя - да предлага. :( Тамън сме на такава тема, нека да не правя нова. :D

xoxi
04-02-2011, 09:58
Аз сега имам друг много по-гаден навик, от който няма отърване - гриза си устните от години и в последните няколко месеца прекалявам - докато не останат кожички не спирам да гриза и понякога ходя с много грозни устни. Някой ако има идея какво да направя - да предлага. :( Тамън сме на такава тема, нека да не правя нова. :D

Решението е същото, като и при ноктите - ВОЛЯ! ;)

bloodyF
04-02-2011, 10:05
аз не си гриза ноктите, но постоянно като седна някъде и си 'клатя' (това е отвратителна дума) краката.
ужасно е понякога ама не мога да спра просто 8-)

Plikchencce
04-02-2011, 22:52
Една моя приятелка също си ги гризеше . Живец , кръв , болка - нищо не я спираше . И тя опита с чушка , мазила , горчив лак . . . След време . . . Не се отказа . До сега ги гризе . Опитахме с воля ама тя . . . Няма отказване от тая гадост . :x :-x Незнам . . . Може би ако наистина като усетиш , че ядеш спри . . . Незнам , нямам опит . :(

malka_sladkka
04-05-2011, 19:41

Разбира се, че има :) При мен точно това беше проблема... :)

Hazal Kaya
02-11-2012, 11:11
Здравейте,имам огромен проблем.От 2 годишна си гризя ноктите,а вече съм на 20! Нямам нокти,вече останах даже и без плочка на нокътя!пробвах с лютив лак,но не стана!! вече съм голямо момиче,а ме е срам да си покажа ръцете извън джобовете на панталоните има ли някакъв вид операция,чрез която да имам хубави нокти?

amnessia
02-11-2012, 11:29
О , Боже.. каква кинезитерапия какъв невролог бе хахах :D кинезитерапията няма нищо общо с неврологията. Кинезитерапия означава „kinesis” – движение и „терапия” – лечение, или лечение чрез движение.
Неврологията се занимава със изучаването на нервната система и разстройствата, които я засягат.
Гризането на нокти е много опасно защото при често гризаните нокти се образуват кожни „джобове“ под нокътя.Тези джобове създават много добри условия за гъбички!А гъбички много трудно се третират.
При онихографията наистина е добре да се консултираш със психолог , така ще разказваш за своите проблеми и ще разбереш колко много други по - важни неща има от гризането на нокти и постепенно с времето ще спреш да ги гризеш :)

gersinkaa
02-11-2012, 15:53
Ох говори ми....... Гризах си ноктите до преди 2 месеца, това ми беше някакъв навик и както ти казваш-ХАРЕСВАШЕ МИ..... Обожавах да се разкървявам, да си гриза кожичките.... Абе мазохизъм! Когато съм изнервена нокти не ми оставаха.... Един ден казах КРАЙ!! и до днес съм си с хубави нокти :) Ако имаш воля всичко ще си дойде на мястото :)

Starless
02-11-2012, 16:10
И аз си ги гризях. Но гледах страхотните маникюри на приятелки, познати, ако щеш и в интернет. Сама си наложих и спрях, както казаха, нужна е воля.

BrokenInnocence
02-12-2012, 15:42
Преди доста години имах същия гнусен навик. Отвратително е, само като ви чета постовете се отвращавам, особено като знам, че и аз съм била същата. Както с всеки навик, премахването става с много воля. Може да не стане от първия път, но просто постоянно си налагай да спреш. Като се усетиш, че си ги загризала, спирай. Аз спрях защото имах съученичка с прекрасни дълги нокти и ми се прииска да имам такива, та това ми беше мотивацията.

an0niimka
02-12-2012, 16:12
Преди няколко години имаше един горчив лак сега не знам дали го продават. Ако си намериш такъв може да пробваш. Kогато започнеш да ги гризеш ще започне да ти горчи в устата и ще спреш. Не знам дали ще ти помогне, но все пак от опит глава не боли. :)

an0niimka
02-12-2012, 16:17
Ето го и лака: http://prikachi.com/images/41/4394041N.jpg

electraa
02-25-2012, 11:33
Control yourself.

anonymous708973
02-26-2012, 16:51
Полагай грижи за тях и си казвай "Сега са хубави, какъв е смисъла отново да ги изгриза и да заприличат на нищо?"

Точно. Изпили ги до дъно, лакирай ги и ги гледай. Преди да посегнеш, се замисли дали искаш да ги съсипеш.
Няма да стане нито с чушки, нито с лютиви лакове, само с воля.
Гризала съм си ноктите поне едно 7-8 години и съм една от малкото късметлийки с неувредена нокътна плочка, но последствието при мен е, че ми отне година и нещо да пусна съвсем миниатюрни нокти. Чупят се, разслояват се, какво ли не... Замисли се.
Пили, избутай/отрежи кожичките, лакирай се, намажи си ръцете с крем. Наистина ли ще похабиш тия усилия?

PullMeCloser
02-26-2012, 21:08
Хора, не съм си гризала ноктите, обаче си ги чоплех.
Спрях(почти БЯХ, преди няколко месеца бях в дост акофти ситуация и от нерви си ги направих на нищо ОТНОВО), хващам се, че когато се притесня за нещо твръде много посягам, обаче се спирам, не съм ги чоплела от 2-3 месеца може би. Не са в гадно състояние, не са увредени според мен,нямам кожички, изгладени са от разни 'неравности' заради чопленето, обаче не искат да растат и полудявам. Тъкмо бяха станали хубави и ги прецаках отново тотално. Моля ви, кажете нещо ,което да ми помогне да пораснат по-бързо, защото искам да ги лакирам, а сега са късички и нещо различно от лак в телесен цвят стои зле.

marin4itu
02-27-2012, 09:21
На къси нокти стоят всякакви цветове. Къс нокът не означава грозен нокът. Ако са добре оформени, също изглеждат добре. Въпросът е да не си оставят ноктите без лак, като винаги преди какъвто и да е лак се слага база (основа), предназначена за това. За ноктите са много полезни маслата (например масло на на Икаров за нокти, на Star nails, ако ще и зехтин да е), те регулират влагата в нокътя.

И аз като съм нервна посягам към ноктите си, но не да ги гриза, ами ги закачам с зъби, така да се изразя. И те започват да се чупят от страни и трябва до дъно да ги режа. След това много ме е яд, защото ноктите на мен са ми голяма мания още от съвсем пишлеме. Вече си имам курс изкаран и съм работила като маникюристка, представете си какво ми е да си причиня това на ноктите.

П.п.: Тези, които учат кинезитерапия, учат като за общопрактикуващи лекари направо, имам близък поглед над това. Както и да е, има ли смисъл да се продължава спор от миналата година :D

Elli *
02-27-2012, 09:50
Аз не си гриза ноктите, но кожичките - да! :ХХ Ужасно е ! Преди си бях ИЗЯЛА кожичката на палеца и нямах кожа чак до свивката :хх А то боли ;хх Ужас ... абе тези навици са просто ужасни ... :(

Muaythaifighter
02-27-2012, 20:30
аЗ си ги гризя , щото не по навик или нещо друго , а щото ма марзи да ги такоам с ножичката ; /////