View Full Version : Доброто и злото в окултизма и защо той е отричан от религият
Nam3less3
04-27-2011, 18:47
1. По принцип окултните/езотерични учения(примерно агни йога, учението на Алис Бейли, теософията, херметизма и т.н.) са отричани от християнството да речем.
2. Всички имат някой общи неща в основата си, примерно това, че за Бог не се говори много, той е по-скоро нещо абстрактно, и е наричан често под други имена, също Христос е наречен просто просветен дух.
3. Тези учения се базират на това, че човек може сам да достигне съвършенство(като в източните духовни течения), без "помощта" на Бог(т.е. без помощта на Святия Дух, молитви и т.н.). Все едно Бог е вън от картинката.
Някой хора смятат, че заради това тези учения са отречени от религията, защото хем не "говорят много" за Бог, хем защото умишлено или неумишлено водят човек до гордост поради знанието, което получава, и поради това, че ако сам без Бог се опитва да еволюира, ще стане горделив и ще почне да служи на собствените си цели(егоизъм).
Какво мислите за това?
Също, според вас каква е целта на тези учения?
- Наистина да помогнат на някой към духовното усъвършенстване към доброто и Бог.
- Умишлено да се опитват да "подхлъзнат" човек към гордост и т.н., т.е. с право да са отричани.
- Целта им да е власт и егоизъм(примерно като масоните, или в някой от тия учения като това на Алис Бейли се говори много за Новия Световен Ред), един вид такива учения да са за Новия Световен Ред и т.н., конспиративни неща.
Той е прекалено велик, за да бъде наречен "Бог".
Той е скрит, въпреки че се вижда навсякъде. Той
е безтелесен, въпреки че е въплътен във всичко.
Няма нищо, което Той да не е. Няма име, защото
всички имена са Неговото име. Той е единството
на всички неща, затова трябва да Го познаваме
чрез всички имена и да наричаме всичко "Бог"
Този текст се преписва на една митична личност наречена Хермес Трисмегист.
Може би това е определението на окултистите за Бог.
Или прото са си атеисти.
montana6
04-27-2011, 21:15
Аз пък мисля, че не е нито едно от изброените. Според мен истинската цел на окултизма е да покаже на хората различни мистични и малко известни течения и умения, които са свързани най-вече с духа на човек.
Пък и в крайна сметка каква цел може да има окултизмът? Това е просто термин, не е някакво движение, за да има цел. Не мисля, че всички учения за духа и ума трябва да са свързани с Бог. Защо това да ги прави лоши?
Nam3less3
04-27-2011, 21:17
Той е прекалено велик, за да бъде наречен "Бог".
Той е скрит, въпреки че се вижда навсякъде. Той
е безтелесен, въпреки че е въплътен във всичко.
Няма нищо, което Той да не е. Няма име, защото
всички имена са Неговото име. Той е единството
на всички неща, затова трябва да Го познаваме
чрез всички имена и да наричаме всичко "Бог"
Този текст се преписва на една митична личност наречена Хермес Трисмегист.
Може би това е определението на окултистите за Бог.
Или прото са си атеисти.Херметизма, с доста древни корени, е като една от основите на окултните учения.
Все едно Бог е всъщност цялата Вселена, Върховен Абсолют както го наричат.
Има интересни разлики между християнската и окултната представа за Бог, и в това се вижда разликата между "философията" на окултизма и тази на християнството.
gandalfepi4
04-27-2011, 21:17
^ +1
Nam3less3
04-27-2011, 21:18
Аз пък мисля, че не е нито едно от изброените. Според мен истинската цел на окултизма е да покаже на хората различни мистични и малко известни течения и умения, които са свързани най-вече с духа на човек.
Пък и в крайна сметка каква цел може да има окултизмът? Това е просто термин, не е някакво движение, за да има цел. Не мисля, че всички учения за духа и ума трябва да са свързани с Бог. Защо това да ги прави лоши?Ами това е въпросът.
Nam3less3
04-27-2011, 21:19
^ +1Тебе те знаем, че винаги търсиш доводи против християнството, хванем бас че ако християнството подкрепяше окултизма сега щеше да го плюеш тука :lol:
montana6
04-27-2011, 21:34
Пък и в крайна сметка каква цел може да има окултизмът? Това е просто термин, не е някакво движение, за да има цел. Не мисля, че всички учения за духа и ума трябва да са свързани с Бог. Защо това да ги прави лоши?Ами това е въпросът.
Ами, забелязал съм, че точно ти правиш такива твърдения, че окултизмът е лош път, защото е различен от пътя на Бога. Следователно би трябвало да знаеш отговора на въпроса.
Ако след това вие не станете равни на Бога, не можете да оцените Бога; защото подобното се познава от подобното.Освободете се от всичко плътско и се превърнете в такава необятна шир, която не може да се измери с никакви мерки; издигнете се над времето и станете вечни; след това ще оцените Бога.
Също от Хермес Трисмегист
Nam3less3
04-27-2011, 22:08
Ами, забелязал съм, че точно ти правиш такива твърдения, че окултизмът е лош път, защото е различен от пътя на Бога. Следователно би трябвало да знаеш отговора на въпроса.Ами ако е различен от пътя на Бога, това прави ли го лош, или просто алтернатива?
montana6
04-27-2011, 22:16
Не мисля, че го прави алтернатива, защото има разлика между религия и учение (под учение имам предвид кое да е окултно учение) според мен. Точно затова мисля, че не е редно да се сравнява християнството (или която и да е религия) с окултизма.
Nam3less3
04-27-2011, 22:23
Не мисля, че го прави алтернатива, защото има разлика между религия и учение (под учение имам предвид кое да е окултно учение) според мен. Точно затова мисля, че не е редно да се сравнява християнството (или която и да е религия) с окултизма.Но все пак човек може да е или християнин, или окултист(или нещо друго, но говорим за тези 2те в момента), т.е. има база за сравнение, защото не може да си едновременно християнин и окултист.
montana6
04-27-2011, 22:59
Да, база за сравнение има, защото и двете са свързани с духа. Но, докато при религията става дума за нещо много общо и комплексно (като душевно развитие, морал, принципи, правила), то при окултистките учения става дума за развитие на определен вид умение. Тоест, едното си е цяла философия за начина на живот, а другото е някакъв вид ментална способност.
Предполагам, че един от доводите, поради които християнството отхвърля окултистките учения, е, че тези умения могат да се изучават и да се използват за лоши цели. Но това не ми звучи сериозно, защото всичко си е до човека.
Най-главната връзка между религията и окултизма според мен обаче е мистицизмът, който е свързван и с двете.
всяка вяра/духовност, която не е правилната вяра в истинският Господ Бог е в полза на дявола - именно това е и основната тема в цялата Библия т.е. как вярващите/духовниците да не грешат в вярата - окултизмът обикновенно е някаква погрешна вяра/духовност и затова е съвсем нормално да бъде избягван, но религиите по принцип също са погрешна вяра/духовност така че те също е добре да бъдат избягвани
Nam3less3
05-06-2011, 13:27
Човек е или атеист, или вярва в Бог(има и всякакви странични варианти и разнообразни смесици, но тях няма да ги коментираме).
Ако е атеист, съответно не би трябвало да вярва в Бог, или да се интересува от спиритуални/религиозни теми, но примерно може от философски такива и от нравствената част на нещата, която не е свързана с вярата(примерно будизма може би).
Ако е вярващ, в смисъл знаещ, че Бог съществува, това не означава, че ще следва пътя на Бог. Както обичам да казвам, и дявола знае, че има Бог, т.е. може съзнателно или несъзнателно(просто да си е такъв по природа) да се присъедени към "тъмната страна" :D
Така има такива хора, да ги наречем знаещи, че Бог съществува, но не се уповават на него, или на християнството(или там мюсюлманство и т.н.), ами на окултизма примерно. Сега не виждам как атеист ще е окултист(макар че и в окултизма има доста мъдри съвети и т.н., но се говори много и за духовното и нематериалното). Така че окултистите следва да са хора, знаещи че Бог съществува, но въпреки това не искащи да го следват, или мислещи си, че окултизма е път към истинският Бог.
Та това е и въпросът, дали окултизмът е път към Бог, дали не е, а има и хора са вярващи християни и пак смятат, че не е сатанинско да се занимаваш с него. Под занимаване с него, четенето няма толкова значение, колкото практикуването на окултни техники.
Та основното е, че в окултизма въобще не се говори много за Бог(там той е доста абстрактно нещо), нито за вярване в него така, както в християнството, и окултизма учи, че човек само може да достигне "рая/съвършенство и т.н." без помощта на Бог(т.е. без насочена вяра към него и т.н., не означа, че Бог сам ще ти свърши работата). А щом има Бог, това не би трябвало да е така по принцип? Въпреки, че окултната представа за нещата е доста различна от християнската, и има такива "опасни" разлики, които провокират.
bishkotka
05-06-2011, 19:23
според мен правилният отговор не е представен като алтернатива в анкетата ,а той е : Духовно усъвършенстване (като бог не се вписва в картинката ) И нов световен ред :)
п.с. изключвам бог , защото представата за него няма нищо общо като представата изградена от християнството , където е представен като личност (ако мога така да се изразя без някои хора да ме разберат погрешно) , а по - скоро е нещо абстрактно , нещо обединяващо и символиращо Съвършенството :-D :P
Nam3less3
05-06-2011, 19:39
Целта на всички религии/учения-окултни/езотерични и т.н. е духовно усъвършенстване, но важното е към какво е то. Естествено, всички се представят за доброто, но пътят към ада е потслан с добри намерения :D
bishkotka
05-06-2011, 19:51
не разбрах кое е важното ?! ... нито пък останалата част от поста какво общо има с това което аз казах
Nam3less3
05-06-2011, 20:06
не разбрах кое е важното ?! ... нито пък останалата част от поста какво общо има с това което аз казахВажното в момента е, че си поръчвам galaxy s II от чужбина, духовното усъвършенстване ще почака :idea: :D
montana6
05-06-2011, 20:25
Целта на всички религии/учения-окултни/езотерични и т.н. е духовно усъвършенстване, но важното е към какво е то. Естествено, всички се представят за доброто, но пътят към ада е потслан с добри намерения :D
По-скоро си зависи от човека дали ще използва уменията и знанията си, за да прави добро или зло.
Интересна тема , според мен човек винаги търси власт или по-скоро начини да се сдобие с таква. Окултното е ориентирано към вътрешното развитие ,което издига духът на едно божествено ниво ,което не се нуждае от църкви и свещеници ,за да достигне съвършенство.
От друга страна големите религиозни течения посочват един друг път в който подчиненият на по-висишата сила ( Бог / Дявол ) ,постига целите си ,не чрез собствените си сили ,а чрез отделни от него "същества".
Това се явява основната разлика ,ако едното поставя личността ,като фундамент на развитието ,то другото я разкрива ,като зависима величина ,която няма определяща роля.
Nam3less3
05-06-2011, 22:52
Интересна тема , според мен човек винаги търси власт или по-скоро начини да се сдобие с таква. Окултното е ориентирано към вътрешното развитие ,което издига духът на едно божествено ниво ,което не се нуждае от църкви и свещеници ,за да достигне съвършенство.
От друга страна големите религиозни течения посочват един друг път в който подчиненият на по-висишата сила ( Бог / Дявол ) ,постига целите си ,не чрез собствените си сили ,а чрез отделни от него "същества".
Това се явява основната разлика ,ако едното поставя личността ,като фундамент на развитието ,то другото я разкрива ,като зависима величина ,която няма определяща роля.Не е тъй, в християнството човек също прави всичко със собствени сили доколкото може, но се стреми да достигне съвършенство с божията благодат и да има вяра в Бог, а щом има Бог, значи това следва да е правилнен път към него, а ако следва също само собствените си сили, но без да се упопава на Бог, то това е някакъв заобиколен начин, криволичещ път, докато най-правият(и най-трудният) следва да е примерно християнството.
Бог не е нито личност, нито някакво същество, той е просто доброто, а с дявола се има предвид това, което не е добро(т.е. злото), няма средна работа, нито нещо неутрално. Окултизма подстрекава към гордост между другото, докато християнството към смирение(обратното на гордост).
Естествено, всичко си зависи от човека, но това е друга тема.
И мисля, че е някаква заблуда, че човек може да достигне съвършенство без Бог, дет се вика сатанинска работа. Щото има хора, които са горделиви и вярват в себе си толкова, че се присмиват на вярването в Бог, и си мислят, че сами ще успеят в това, щото просто са горделиви.
bishkotka
05-07-2011, 19:45
Бог не е нито личност, нито някакво същество, той е просто доброто, а с дявола се има предвид това, което не е добро(т.е. злото), няма средна работа, нито нещо неутрално. Окултизма подстрекава към гордост между другото, докато християнството към смирение(обратното на гордост).
Естествено, всичко си зависи от човека, но това е друга тема.
И мисля, че е някаква заблуда, че човек може да достигне съвършенство без Бог, дет се вика сатанинска работа. Щото има хора, които са горделиви и вярват в себе си толкова, че се присмиват на вярването в Бог, и си мислят, че сами ще успеят в това, щото просто са горделиви.
уж всичко зявиси от човека , а после лепваш етикет на всичко..
нищо не е или бяло , или черно , а може и да е сиво !
защо да има само две алтернативи :
1) усъвършенстване чрез бог
2) усъвършенстване без бог = ''мисията невъзможна''
:shock:
Nam3less3
05-07-2011, 19:54
И защо трябва да е без :neutral:
bishkotka
05-07-2011, 20:39
а защо трябва да е със ..
аз вярвам в себе и си и че мога да постигна всичко сама..
досега колкото пъти съм се доверявала или разчитала на някого за нещо ( а това се случва рядко ) все съм била разочарована .. не виждам да има разлика , а и не виждам причина защо да вярвам в нещо което ми изглежда изключително нелогично :D
Nam3less3
05-07-2011, 20:56
досега колкото пъти съм се доверявала или разчитала на някого за нещо ( а това се случва рядко ) все съм била разочарована .. не виждам да има разлика , а и не виждам причина защо да вярвам в нещо което ми изглежда изключително нелогично :DАко не вярваш в Бог(съответно и в нематериалното, духа и т.н.), за какво духовно усъвършенстване говорим, или поне не такова, свързано с религии/окултизъм и т.н., съответно това е друга тема.
А ако вярваш, защо да страниш от него? Нима Бог ще "хареса" някой, който не иска да вярва в него толкова, колкото в егото си? Т.е. човеки или служи на доброто(Бог), или на себе си, а едва ли има някой толкова съвършен, че самият той е да е превъплащение на божията воля. Е, има хора, които пък са решили да вярват, че Бог е "неутрален" и всичко е в ръцете на хората, за да се измъкнат от този проблем.
Окултизъм, един път със много разклонения, който може да те изведе на върха на планината или на ръба на бездната а проблемът е ако не виждаш бездната пред теб. :D
bishkotka
05-07-2011, 21:08
:?
несхващаш какво ти говоря..
защо да има само една възможност :
да притежаваш добродетели само ако вярваш в бог ?!!!?!?!?
Nam3less3
05-07-2011, 21:16
:?
несхващаш какво ти говоря..
защо да има само една възможност :
да притежаваш добродетели само ако вярваш в бог ?!!!?!?!?Не става въпрос за това, това си е друга тема, но и преди съм казвал, че ако човек е добър, съвестен и т.н., но примерно е атеист и не се занимава с религиозни неща, то в случая добрия разум също е от Бог, т.е. аз бих нарекъл този човек "подсъзнателен християнин" :D
Но хората, които се "занимават с духовно усъвършенстване", обикновено са религиозни или окултисти или нещо подобно, за тях говорим.
Nam3less3
05-07-2011, 21:26
Окултизъм, един път със много разклонения, който може да те изведе на върха на планината или на ръба на бездната а проблемът е ако не виждаш бездната пред теб. :DСамо че има 2 планини и 1 бездна, част от едната планина. :-D
Ако искаш 30 планини и 50 бездни воже да има. и 6 водопада може би.
Християтството е една изродена религия, както множеството.
Nam3less3
05-07-2011, 21:36
досега колкото пъти съм се доверявала или разчитала на някого за нещо ( а това се случва рядко ) все съм била разочарована .. не виждам да има разлика , а и не виждам причина защо да вярвам в нещо което ми изглежда изключително нелогично :DЗащо да разчиташ на другите, това няма общо, другите хора не са богове.
Та тезата ми е, че човек сам не може да достигне духовно съвършенство, защото ако го постигнe, то Бог пак им е помогнал, защото дава на всеки, дори и човек да не вярва в него, доброто е от Бог. А ако не вършат добро, значи са постигнали съвършенство с помощта на злото(това е доста абстрактно), а не на доброто(dark side of the force :D ), и служат на злото(на собствените си цели за чужда сметка). T.e. във втория случай изцяло сами са го постигнали, но не в правилната насока, което си е един вид падение, и не бих го нарекъл съвършенство.
Nam3less3
05-07-2011, 21:38
Ако искаш 30 планини и 50 бездни воже да има. и 6 водопада може би.
Християтството е една изродена религия, както множеството.И кво искаш да кажеш, че окултизма е правилният път, а християнството заблуждава ли? На "финала" всичко опира до доброто и злото, няма 3то нещо.
А ти какво се опитваш да кажеш че християнството е добро а всичко останало е зло?
Nam3less3
05-07-2011, 21:58
А ти какво се опитваш да кажеш че християнството е добро а всичко останало е зло?По-горе написах какво, но определно бих нарекъл християнството сигурен, добър и прав път, който не се опитва да те подхлъзне, за разлика от някой съмнителни и опасни.
Естествено всички тези неща, които пишем, са силно теоретични.
А нещата които ти пишеш са практични така ли е? И все пак както окултизма може да стигне до пълни безмислици така и християнството може и историята го е доказала.
Nam3less3
05-07-2011, 22:16
А нещата които ти пишеш са практични така ли е? И все пак както окултизма може да стигне до пълни безмислици така и християнството може и историята го е доказала.Не трябва да гледаме хората, които се водят окултисти или християни и не спазват това, което казват християнството и окултизма.
Никога не съм и гледал хората а и те самите не виждат какво правят със себе си и света 8-)
filmimilmi
05-08-2011, 20:35
Истината може да бъде само една. Ако си християнин, пътят ти към духовно усъвършенстване трябва да е ръководен единствено от Светия Дух/Библията, а не от книги със заклинания, мистицизъм и езически ритуали...
gandalfepi4
05-09-2011, 18:19
^ доста точно казано
Истината може да бъде само една. Ако си християнин, пътят ти към духовно усъвършенстване трябва да е ръководен единствено от Светия Дух/Библията, а не от книги със заклинания, мистицизъм и езически ритуали...
Пропусна само да споменеш че в християнството има доста езически ритуали. :D
А иначе от тия книги със заклинания ефекта е все едно да крещиш на улицата аз съм голяма работа и да чакаш резултат.
^ виж oт това резултат ще има - особено ако е късно вечерта и досаждаш на някого 8-)
gandalfepi4
05-10-2011, 17:56
^ shit works :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=oIMwcoDP1XA
АХАХАХХАХА :lol: :lol: :lol:
^ виж oт това резултат ще има - особено ако е късно вечерта и досаждаш на някого 8-)
Е да но за мазохистите това си е добър резултат.