PDA

View Full Version : Как да спестя малко пари ?!

RaWw
05-02-2011, 12:26
Ами значи всеки ден ми дават по 2.50 лв. ! Но сега на скоро започнах да правя разни сайтове и друго глупости с приятели .. когато отида на училище немога да се сдържа да не ги похарча за нещо .. дали ще е за кола или за дюнер или за някаква храна .. просто не се сдържам .. моляви за помощ .. КАК ДА СПЕСТЯ ПАРИ .. като ми трябват и за събота , неделя като ходим на кафе насам на там да имам някакви пари с които да си взема поне едно кафе .. МОЛЯ ЗА ПОМОЩ .. :)

RaWw
05-02-2011, 13:09
Хайде де .. някой няма ли да отговори ? :?

DesSsi
05-02-2011, 13:17
ами просто не си носи парите на училище

NightGuardian
05-02-2011, 15:00
брат , кой клас си , че живееш с 2,50 на ден ? :(

mee3
05-02-2011, 15:11
За училище взимай със себе си 1.50 поне и ги похарчи са един тостер и нещо за пиене например и 1 левче си оставяй вкъщи .. така всеки ден и ще събереш поне 7лв. и си готова за почивните дни :)

SmilezZz
05-02-2011, 16:24
Или не взимай парите със себе си,като ходиш на училище.. Или вземи само лев ,лев и 50 и останалото си ги оставяй вкъщи.. Така все ще спестиш нещичко..

Rallie
05-02-2011, 17:45

Пф...на мене 3 лева за деня са ми предостатъчни ; ))..при положение, че мога да си взема колкото си искам .. Че и ми остават..не знам за кво толко са ви тия пари..в дскл си взимаш нещо за ядене, и за пиене...а пък виее ,,големите богаташии'' си взимайте и по 10 лева ако искате и си ги харчете за глупости..ваш проблем..апф .. тръгнал тука да ми се прави на ,,кой съм аз, с многото пари'' ..

bloodyF
05-02-2011, 18:08

ебати тъпия си..

който и клас да е, го издържат техните и колкото му дадат толкова, нямаш никакво основание да искаш повече, ако те те издържат на 100%
а пък и ако не живее в софия, за кво са му повече? за сандвич и вода ти стигат, пък после си ходиш тей че..
ако ползваш карта за градски транспорт също нямаш доп.разходи

иначе можеш да си носиш храна от вкъщи в даскало, да си вкарваш джобните си в банкова сметка с карта (има за тийнове специални) и си теглиш колкото ти трябват там-хем се натрупва лихва, хем не харчиш постоянно

а ако не ти стигат помоли вашите за малко повече (примерно 5+ лева за уикенда), не мисля че ще са им в голямо затруднение : )

NightGuardian
05-02-2011, 19:32

Пф...на мене 3 лева за деня са ми предостатъчни ; ))..при положение, че мога да си взема колкото си искам .. Че и ми остават..не знам за кво толко са ви тия пари..в дскл си взимаш нещо за ядене, и за пиене...а пък виее ,,големите богаташии'' си взимайте и по 10 лева ако искате и си ги харчете за глупости..ваш проблем..апф .. тръгнал тука да ми се прави на ,,кой съм аз, с многото пари'' ..

Абе първолак , в мойто даскало само джоба е 2 лева.... и кафе ако пия?!

Хем не пуша....

Пък камо ли деня да искарам....

NightGuardian
05-02-2011, 19:35

ебати тъпия си..

който и клас да е, го издържат техните и колкото му дадат толкова, нямаш никакво основание да искаш повече, ако те те издържат на 100%
а пък и ако не живее в софия, за кво са му повече? за сандвич и вода ти стигат, пък после си ходиш тей че..

иначе можеш да си носиш храна от вкъщи в даскало, да си вкарваш джобните си в банкова сметка с карта (има за тийнове специални) и си теглиш колкото ти трябват там-хем се натрупва лихва, хем не харчиш постоянно

а ако не ти стигат помоли вашите за малко повече (примерно 5+ лева за уикенда), не мисля че ще са им в голямо затруднение : )

малка кифличке ти си тъпа , ти ако ядеш солети е друг въпрос....

Rallie
05-02-2011, 19:41
Аре не ми се прави тука на оборотен бе..пф..смешна работа..арее стига спамиш : ]]

vankata5555555
05-02-2011, 19:41
Вие луди ли сте,аз в Пазарджик давам по 5-6-7 лева за храна САМО докато съм на даскало.Джоба е 1.60-2.00 горе-долу.С тия пари неможеш да спестиш НИЩО.Ей не живеем в 19 век. в момента всичко е скъпо.

NightGuardian
05-02-2011, 19:49
Вие луди ли сте,аз в Пазарджик давам по 5-6-7 лева за храна САМО докато съм на даскало.Джоба е 1.60-2.00 горе-долу.С тия пари неможеш да спестиш НИЩО.Ей не живеем в 19 век. в момента всичко е скъпо.

кажи им на тея , те сигурно са още в основнотo училище :lol: :lol: :lol:

Rallie
05-02-2011, 19:54
тва, че във ваще градове е скъпо, не означава, че и при нас е скъпо ; ]]] ако с парите си копувате смислени неща [[ закуска, кафе ]] е добре..обаче ако си зимате някви простотии..къв е смисъла..научете се да не бъдете прахосници, и да цените това, което имате ..защото един ден няма да го имате : ]] джъст съвет ; ]

Biskfitka
05-02-2011, 20:19
С тия 2,50 не можеш да спестиш.Нормално е да ги харчиш,все пак на даскало огладняваш,пие ти се вода,сок,кола и т.н..
И стига сте обяснявали,че едва ли не може да се живее с 1-2 лв. на ден....
На даскало давам средно по 4 лв.за храна и не ям кой знае какво...приемете го,живота с скъп ;)

Wazaap
05-02-2011, 21:19
И аз почнах да спестявам от миналата седмица . Ама днес кво ми стана 4 лева само за простотии :D . На мен ми дават 3 лева , с 1 и 50 ям нещо и останалите си ги пазя . ( В края на седмицата ги хвърлям в дискотеката ама хайде сега :-D )

BaMbOqQ
05-02-2011, 22:39
Пф...на мене 3 лева за деня са ми предостатъчни ; ))..при положение, че мога да си взема колкото си искам .. Че и ми остават..не знам за кво толко са ви тия пари..в дскл си взимаш нещо за ядене, и за пиене...а пък виее ,,големите богаташии'' си взимайте и по 10 лева ако искате и си ги харчете за глупости..ваш проблем..апф .. тръгнал тука да ми се прави на ,,кой съм аз, с многото пари'' .. Малее пич по същия начин съм ... +1 :):)

Rallie
05-03-2011, 06:33
Пф...на мене 3 лева за деня са ми предостатъчни ; ))..при положение, че мога да си взема колкото си искам .. Че и ми остават..не знам за кво толко са ви тия пари..в дскл си взимаш нещо за ядене, и за пиене...а пък виее ,,големите богаташии'' си взимайте и по 10 лева ако искате и си ги харчете за глупости..ваш проблем..апф .. тръгнал тука да ми се прави на ,,кой съм аз, с многото пари'' .. Малее пич по същия начин съм ... +1 :):)

само дет не съм пич ;дд .. смисъл..не казвам, че със 3 лева можеш да сместяваш..казвам, че на мен са ми достатъчни.. ; ]

RaWw
05-03-2011, 13:37

ебати тъпия си..

хмм това мнение ми изглежда най-добрият отговор ..мисля така да направя .. със сандвичи на даскало и така да си внасям парите .. благодаря много на всички за полезните отговори :) :)

smiirnoff
05-03-2011, 15:07
Супер зле сте просто. К'во като някой не може да изкара само с 2.50 за цял ден. Различните хора имат различен стандарт на живот примерно.
К'во се прайте на баси пестеливите всички. Един потребител пита автора кой клас е и вие разбирачите почнахте... Еми представете си един второкласник к'во примерно си купува? Ако е някакъв малък ще му стигнат. А ако е по - голям много ясно, че на ден по 2.50 няма да му стигнат. Баси, вие се едно сутрин отивате на училище, купувате си закуска за 1.50 и нещо за пиене за 1 лев и после като се приберете, си седите вкъщи и не излизате никъде.. И така цяла седмица? :lol:
Някои след училище ходят по кафета, на кино, в заведения, в парка ако щете ... аре замислете се малко.

Към автора: Говори с родителите си да ти увеличат джобните. Примерно ако не излизаш всеки ден след училище, кажи им в седмицата примерно 3-4 пъти да ти оставят повече пари или само в събота и неделя.

RaWw
05-03-2011, 15:48
smiirnoff благодаря и на теб .. ще пробвам и по твоят начин ! :)

vankata5555555
05-03-2011, 16:48
Много ми е интересно,вие всичките само по един път ли ядете ?!

RaWw
05-05-2011, 15:25
Ами да :D като си първа смяна така е ;) В голямото междучасие колата и храната и т'ва е ;)

dotinkaa
05-05-2011, 20:29

кажи им на тея , те сигурно са още в основнотo училище :lol: :lol: :lol:
и кво проблем ли имаш да са в основнотоо училищее .. !! Сеедно ти не си бил .. смешна работа ! И да наистина с 2,50 не можеш да спестиш ! На мен ми дават по 5 лева на ден и най-много да спестя 20 стотинки, но после тия 20 стотинки ги затривам някъде ии !! Просто трябва да се цени това, което имаме ! ;)

sunman
05-06-2011, 15:58
Здравей,значи и на мен ми дават по 2.50 на ден и аз се опитвам да събера за нещо пари и за месец и половина събрах към 50 лева,но не ми са достатъчни! Във училище съм свикнал да не ям,но 1-2 пъти в седмицата си взимам по нещо :P. И така на седмица ми идват по около 10 лева. Относно след училище неизлизам много,защото нямам време ходя на репетиции после съм изморен и неизлизам!! :)

vankata5555555
05-06-2011, 21:32
А представи си сега,че ядеш като нормален човек поне 2 пъти докато си на училище,даже повечето ядат по 3-4,представи си че имаш приятелка или пък ходиш на фитнес и ти трябват поне 80 лева на месец или правиш нещо друго.Какво ще събереш,че и 10лв. да ти дават пак няма да ти стигнат."Или си беден или къде да си похарчиш парите няма"

sp33der
05-07-2011, 07:55
еми просто не харчиш всичките...Много сложно

tinkiwinkidipsi
05-07-2011, 14:03

Еми да ти кажа сложно си е.... то в момента само 1 обикновена баничкаа е 1лв и нещо за пиене ти става минимум 2лв...няма как да се спести ..

sp33der
05-07-2011, 16:15

Еми да ти кажа сложно си е.... то в момента само 1 обикновена баничкаа е 1лв и нещо за пиене ти става минимум 2лв...няма как да се спести ..мда цигарите са 5-6 лв. най-евтиата lavAzza е 1.3лв ...

fiama
05-07-2011, 19:18
Много пъти съм го казвала - човек знае 2 и 200! На някои родителите имат възможност и им дават 10+ лв на ден и не им стигат, други разполагат с по 2 лв дневно и пестят. Всичко опира до нужда и нагласа. Сутрин закусваш вкъщи, през деня не тъпчеш банички, кафета и кола, а си приготвяш сандвич от вкъщи и си хапваш него. Ако ти се наложи за нещо - тогава харчиш. Ето ти спестени пари, пък било то и по левче на ден.

uleto37
05-07-2011, 19:20
Значи аз съм по цял ден на училище,най-често свършвам в 17:00ч.Има и дни,в които съм до по-рано.Та по темата..Преди ми даваха по 4-5лв,сега 2-3 и рядко 4.Сега бях решила да отслабна и започнах да си нося храна от вкъщи(салата,плодове,сладк� � и т.н).И така като си носих храна от нас без да забележа започнах да карам със 20 стотинки на ден,защото всяка сутрин си купувам дъвка.
Предлагам ти да си оставяш 50ст-1лв у вас и да си носиш храна от вас.Взимай си например ябълка или морков за някое междучасие и после за обяд,или като огладнееш си наси тостер с кашкавал и шунка или с каквото и да е.Винаги има начин да спестиш пари,стига да имаш желание.
П.П:аз чак сега започнах да ценя парите...

vankata5555555
05-07-2011, 20:07
Ей хора живеем в България,виждате ли колко е смешно да се чудиш как да спестиш един лев и да си носиш храна от вкъщи.После закакво всички били отрепки и боклуци ами той живота те прави такъв,при всяка една възможност се възползваш да спечелиш някакви пари,макар и дори с много крайни начини.После някой ми обяснявал,че щял да учи.К'во учене бе човек,та те учителите те преебават и не им пука за теб,дори и да искаш е много трудно да направиш нещо.

heavytothebone
05-07-2011, 21:42
Сутрин ставаш с 10 - 15 минути по-рано, напукаш се със сандвичи и криво - лево ,че издържиш до края на даскалето без да ядеш и тия 2.50 влизат в спестовната каса :-P

mitkoyyy
05-07-2011, 23:31
1.Почваш да правиш рекет на по-малките деца, да после бащите ще те бият, ама поне пари ще си имаш.
2.Правиш сайтове ?
Ако ти си ги правиш разбираш от html,css и може би фотошоп.
Правиш си едно portfolio и почвай да кодираш и т.н и парите ти идват, а за друг вариант освен да вършиш някаква работа не се сещам. Кажи на майка ти да ти ги пази и каквото и да става да не ти ги дава.

Miglenka
05-08-2011, 09:27

Значи за мен ти си първокласник и кифла ако мама и тати са те разглезили още от децките ти години с многото пари и каквото искаш да имаш не при всеки е така.... има много деца който не знаят какво е кафе след училище има деца който седят и гледат как съучениците ядът помбери и шоколади коли кафета и т.н. и просто преглъщат... живота стана прекалено скъп да найстина трудно се живее на ден с 2.50 но не може ли да помислиш че родителите на това дете може да не могат да отделят повече пари ...

RaWw
05-08-2011, 11:08
Има още 3 такива теми неможа ли да ги видиш ? :?

FreeFuck
05-09-2011, 18:10
Начи сега през ден си оставяш сичките пари у вас и за съботката ще си имаш към 6-7 лв.!!! Така прая аз от 6 клас!! А сега съм в 11 клас!!! :---) :---) :---) :---)

Grommash
05-09-2011, 19:50

Това, че на теб ти дават по повече, не означава че и на другите им дават по толкова. Представи си, че техните изкарват по 300 лв обща заплата, от къде ще извадят толкова пари за да му дават по-повече. Вземи се в ръце и помисли малко, такива изцепки са много гадни, особено ако ти си потърпевшият.

По темата - като ти дадат вашите пари, спести си лев или 50 ст, за да може през междучасието да се наядеш, да не похарчиш всичките си пари и в същото време ще имаш спестени. Знам, бавно става, аз като бях на училище така правих, но сега вече съм голям и знам как да си изкарвам хляба. (И да, тогава цените не бяха толкова големи) :)

bloodyred
05-10-2011, 20:48
Някои хора много ме учудват .. аз почти не ям на училище, като съм първа смяна, адски рядко се случва да си купя нещо, просто не мога преди обяд да ям .. а и да хапна то ще са някви солети .. до моята гимназия има едни супер вкусни хамбургери за 80 ст.., което си е нищо, а ще те нахранят .. сега ако искаш да спестиш, трябва и да се лишаваш поне малко .. не казвам да стоиш гладен, но примерно хайде до 1,50 ще намериш хамбургер, джоб.. тостер, пица на парче, нещо да хапнеш.. пък левчето го спестяваш и ето ти 5 лева ..

scrooper
05-11-2011, 08:52
Лесно е. Не харчиш за неща, които иначе могат да са ти по- ефтини или направо безплатни. Ти най- добре можеш да си прецениш дали да се "лишиш" от оскъпените боклуци в шарени опаковки, от някое дебилно списание и т.н. Имай предвид обаче, че левчетата се обезценяват с поскъпването на стоките, така че не разчитай единствено на спестяванията си.

Rallie
05-15-2011, 13:42
Абе мани..хората са така научени..не оценяват това което имат..за кво са ви толко тия пари бе??? нямате си представа даже колко пари на месец ви отиват за пълни глупости..'зимаш си за 2 лева тостер или нещо друго..носиш си сандвич и ябълка от вас..толкова ли е трудно..Т'ва , че вие сте научени да си пилеете парите..не е проблем на никой..за тия знаещите които казват неща от рода на ,, в кой клас си че живееш с 2 лева'' ще кажа :: аре заможните..вие си зимайте по 10 лева ако искате..тва не е проблем на момчето..пф..някой ден нищо няма да имате, и тогава ще започнете да цените нещата..ама ще е късно : ]] :)

MonicaR
06-04-2011, 22:04
На мен ми дават по 15 лв. на седмица и са ми предостатъчни... Кофато бяхме 1ва смяна на училище - не съм ги харчила.. просто по принцип не закусвам... най-много да си взема нещо за обяд.. а 2ра смяна гледам да обядвам в нас преди да тръгна, а на училище си купувам нещо сладичко например... Мисълта ми е, че с времето се натрупват...като прибавиш и празниците, когато обикалям по родата се натрупва доста добра сумичка :P

badsector
06-05-2011, 00:38
Взимай си храна от вкъщи, така ще се храниш и здравословно. Вместо разни отрови, пий вода (нея също можеш да я носиш от вкъщи, ако на училище нямаш от къде да пиеш). Като допълнение към храната от вкъщи, не си купувай разни чипсове, или сладки отрови, ами плодове и зеленчуци.

iv4oiv
06-05-2011, 04:53
Я тоя богатия дето се възмущава от мизените 2.50 на ден да започне да дава на момчето по пще 7.50, че и той да се почувства човек. А не някакъв пропаднл оръфляк с някви мизерни 2.50 на ден.
Само за ваша справка ще ви кажа, че минималната пенсия в България е 120 лева което прави по 4 лева на ден. С тези пари трябва да се храниш, да си плащаш тока и парното и да си купуваш дрехи и лекарства.
Имам приятел който е 7 клас и му дават по 5 лева на месец. Не, че техните нямат. Просто така го възпитават. Преди време му трябваха пари за нещо и с други деца от махалата събираха бутилки и ходеха да ги върнат. От това момче гарантирано ще стане човек за разлика от повечето разглезени плужеци които мислят само как да скатаят даскало за да отидат на кафе или диско.
Аз в 6 клас започнах да си изкарвам пари с работа а в 9 вече се издържах сам. Е, това не става с ходене по кафета всеки ден. Става с ходене в клубове по интереси и кръжоци където може да научиш нещо. После ако станеш добър може да печелиш пари от това.
Не е гот като киснене по кафета и купуване на парцалки в мола ама все пак...

Cybershot
06-05-2011, 06:35
Еми брат с 2,50 е малко трудно. Просто ни е кофти стандарта на живот като цяло. Цените ни са даже по-високи от средните за Европа, където взимат по 1000-1500 евро минимална заплата. Учи и след време се махай от тука, за да можеш да даваш на децата си един ден повече.
Пък относно тия, дето се присмиваха на автора, относно колко му дават, не сте прави. Има различни класи, социални групи и т.н. Има родители, които не могат да дават на децата си и толкова (не, че не искат, просто нямат тази възможност). Вие не оценявате това което имате, значи не го заслужавате!

Biskfitka
06-05-2011, 14:25
Имам приятел който е 7 клас и му дават по 5 лева на месец. Не, че техните нямат. Просто така го възпитават. И мислиш,че това е нормално? :?

Cybershot
06-05-2011, 14:54
Имам приятел който е 7 клас и му дават по 5 лева на месец. Не, че техните нямат. Просто така го възпитават. И мислиш,че това е нормално? :?

Много ясно, това е един от най-добрите методи, детето ти от малко да не почне да се шляе по дискотеките, да пуши, да се дрогира и т.н. Само така ще стане човек и няма да стане някоя пропаднала утрепка. Като порасне няма да му купиш кола за 20-30 бона или повече, а ще му купиш нещо по-евтино, за да се научи да цени. Не трябва от малко детето да се учи на лукс и на други изгъзици, с които би избивало след време комплекси.

tinkiwinkidipsi
06-05-2011, 16:35
Изобщо не е нормално вашите да имат възможност да ти дават повече пари, а да ти дават по 5 лв на месец... смятай колко зле се чувства това момче .... на мен ми дават пари , когато поискам , но нито се дрогирам , нито се шляя по дискотеките ... разбира се , това не значи че им искам милиони ... не ми дават пари всеки ден , а ми дават примерно 20 лв и когато ги изхарча пак ми дават .. мога да ги изхарча и за 2 дена (което се случва адски рядко) , мога и за 5 дена да ги изхарча.... и не аз не мога да отида в 11 и 30 на училище и да не ям нищо до 7 и 15 ... или пък да си нося вода от вкъщи ... пия супер много вода - 2,3л на ден и ако трябва да съм без пари и трябва да си пътувам с нея 40 минути до училище просто няма как да стане .... а това момче когато започне да изкарва само парите си прото няма да знае как да ги разпределя , просто защото никога преди не е имало толкова пари в него и ще ги изхарчи ей така...

Colouring
06-05-2011, 17:40
Колкото и просто да звучи,събирай всеки ден по някоя стотинка.Днес са ти останали от парите за училище 20 стотинки-отделяш ги.Утре пак 20,вдругиден 50.. и бавно,но все някога ще си събереш някой лев.Даваш да ти ги уедрят в някой магазин след това и така.

qnkata5
06-05-2011, 17:55
Де*а мама му! И аз съм по същия начин ! Миналата година имах спестени 1200 камъка ся нямам 30 лв да купя един подарък на гаджето :D ...

Biskfitka
06-05-2011, 19:47

Много ясно, това е един от най-добрите методи, детето ти от малко да не почне да се шляе по дискотеките, да пуши, да се дрогира и т.н. Само така ще стане човек и няма да стане някоя пропаднала утрепка. Като порасне няма да му купиш кола за 20-30 бона или повече, а ще му купиш нещо по-евтино, за да се научи да цени. Не трябва от малко детето да се учи на лукс и на други изгъзици, с които би избивало след време комплекси.Да,но 5 лв. няма как да ти стигнат за 1 месец...

Nqkuf
06-05-2011, 20:00
Ще ядеш във вас преди и след училище и ще си взимаш по макс. 1 лв за кафе или нещо друго... няма друг начин.

badsector
06-05-2011, 20:21
Ако му купуват всичко необходимо, какъв е проблемът? Храни се вкъщи, тъкмо е по-здравословно. Не пие кафета и коли, не яде чипсове и други л@йн@, а пие вода от чешмата, или си я носи от вкъщи. Може да си носи домашно направени сандвичи. Ако са осигурени тези необходимости, не виждам за какво друго жизненонеобходимо би могъл да харчи един седмокласник. Сигурен съм, че като отиде да учи в гимназия, ще му увеличат джобните, може дори двойно :D Тогава ще се научи и как да ги разпределя. Нека сега да научи първо стойността им.

iv4oiv
06-05-2011, 21:59
А вие какво се хванахте за тея 5 лева. Баба ми и толкова е нямала. Не са имали пари да и купят обувки и пак е станала човек. И то много мъдар.
Въпросния седмокласник с 5-те лева на месец се радва на всички. Не е тъжен, нещастен, депресиран. Има си истински приятели, без интриги, без кавги. Много свестен и стойностен човек. Всичките дето имат по 10-20-50 лева на ден могат само да му завиждат за истинското и щастливо детство което преживява и което те никога няма да разберат какво е.
Аз също съм карал с по 1 лев на ден - половин хляб, 1 яйце, 170 грама сирене и една вафла от 7 стотинки - от кутия без опаковка. Карал съм и с по 500 долара на ден. Вечери в скъпи ресторанти. Парите не са ценност. Те не са смислени. Те са средство а не цел. И не бива да се превръщат в основна движеща сила за човека, защото тогава той става роб и е подчинен безкористно на тях.
Но пък друго си е да имаш 10 кинта за даскало, да идеш на кафе, след това на кино, после едно козче и като завършек на деня да минеш през мола да си купиш някое парцалче от онеея 200 лв дето вашите ти даватвсеки месец ... ейтака, освен джобните.

zero
06-06-2011, 06:01
Ти в час ли сиии ?
От 1ви до 12 клас съм ходил почти без джобни на даскало
т.е взимал съм си пари (от мои спестени) но не съм муфтил наще ежедневно за някаква сума 0.о аз мн рядко харчех 0.о
Като закуся сутрин, след това като хапна на обяд, достатъчно ми е било.
Не знам, така бях свикнал :) Винаги когато съм искал пари от баща ми примерно му искам 5 лева, той ми дава 10 8-) и така и така :)
Просто не харчи в даскало :) няма нищо за сдържане ;)
Наистина е добре да хапваш и в голямото, ноо като те чувам какви работи нагъваш, по-добре гладен да стоиш :D

zero
06-06-2011, 06:11
Изобщо не е нормално вашите да имат възможност да ти дават повече пари, а да ти дават по 5 лв на месец... смятай колко зле се чувства това момче .... на мен ми дават пари , когато поискам , но нито се дрогирам , нито се шляя по дискотеките ... разбира се , това не значи че им искам милиони ... не ми дават пари всеки ден , а ми дават примерно 20 лв и когато ги изхарча пак ми дават .. мога да ги изхарча и за 2 дена (което се случва адски рядко) , мога и за 5 дена да ги изхарча.... и не аз не мога да отида в 11 и 30 на училище и да не ям нищо до 7 и 15 ... или пък да си нося вода от вкъщи ... пия супер много вода - 2,3л на ден и ако трябва да съм без пари и трябва да си пътувам с нея 40 минути до училище просто няма как да стане .... а това момче когато започне да изкарва само парите си прото няма да знае как да ги разпределя , просто защото никога преди не е имало толкова пари в него и ще ги изхарчи ей така...
Прощавай, но 5 лева се разпределят много по-трудно от 50 и трябва да взимаш много по-важни решения, за кое да се погрижиш 1во ;]]
Относно това да ходиш 40 мин до даскало пеш, не мога да разбера какъв е проблема ??? Аз 4 години всяка сутрин по 30 мин си ги правехме средно :) Събираме се 2-3 човека иии лафче а у, минава времето ^^
2/3 литра вода ако са много на ден .. :D на мен само сутришното ми кафе е около 400 мл :lol:

doublet
06-09-2011, 10:31
И 5лв да носиш на училище и 50лв - няма никва разлика познавам хора които с колкото и пари да идат на у-ще се връщат без тях.Обзалагам се че и ти, и др-те във форума са на този принцип, така че... както някой беше казал (в предните коментари) не си взимай парите или поне взимай една малка част, а другата остави у вас!
Преди месеци ми трябваха спешно пари за след няколко дена и така и направих,, и спестих - друго решение няма, поне докато сме ученици :))))

Runaway11
06-10-2011, 18:24
Чух мнения, че е тъпо да си нсим храна от вкъщи! Ами на запад как е?! Децата почти не обядват от столовата, а закусват сандвичи с фъстъчено масло и шоколад! Ама че сте смешни! Аз не си нося храна по простата причина, че не ям на даскало. Дават ми колкото искам, но аз взимам по 1,50 за нестий и ако излизам някъде си взимам опълнително. Сега лятото и 2 лв ми стигат за някакъв сладолед и това е...Пък и дори да си взимаш сандвичи..нашите са по 1,20 - дюнер, зандвич, тостер, принцеси (най-много до 1,70) взимаш си малката количка от 60 ст. и готово...няма да спестиш много, но ако пропуснеш някои дни и закусваш повечко у вас ще започнеш а свикваш и вече да не си копуваш в училище нищо! Здраве да е! Догодина почвам в Пловдив да уча и автобуси и глупости към 4лв транспорта на ден ще ми излиза и ако ми дават по 2 лв на ден нямам абсолютно никакви претенции!

jimbotoo
06-10-2011, 18:41
Преди училище може да хапнеш нещо и така на училище няма да изпитваш такъв глад. ;)

badsector
06-10-2011, 19:53
Чух мнения, че е тъпо да си нсим храна от вкъщи!...
Айде бе. Аз си нося всеки ден храна от вкъщи и на работа ям нея. Естествено е да не искам да ям бързата кухня, която се продава и съдържа неизвестни субстанции. Много по-здравословно е да се яде домашно приготвена храна.
п.п. те американците от тия закуски с фъстъчено масло и шоколад върху препечени филии са такива дебели. Не е нормално да изядеш всичките необходими калории на организма ти още на закуска :D

Uncredible
06-10-2011, 21:04
И аз имам същия проблем ... Напоследък доста изкушения има по магазините :-| Щом ти дават по 2.50 си земи колкото се може по-малко! 0.50 например :) Закусвай вкъщи и си прави сандвич за голямото междучасие вместо да харчиш по 2 лева за такъв :) А с 0.50 стотинки може да си вземеш кафенце от машината (например) или нещо друго ... Когато излизаш събота или неделя помоли ваще да ти дадат примерно 10 лева ... Изхарчи само 5 :) Все ще има начин да спестиш 8)

Grommash
06-11-2011, 00:44
Стига сте дъвкали кой колко пари има, ами давайте идеи на човека. :)

DesireToFire
06-11-2011, 13:45
Вие нормални ли сте?! Не можело да кара с 2.50 на ден. Аз харча 2 лева на СЕДМИЦА за храна докато съм в даскало. Закусвам у нас, после като се прибера към 3-4 ако съм гладна пак си приготвям нещо и така. От 5ти клас насам толкова ми е писнало от всякакви джобове, тостове, пици, дюнери и прочие че не е истина.

tinkiwinkidipsi
06-11-2011, 14:26
Прощавай, но 5 лева се разпределят много по-трудно от 50 и трябва да взимаш много по-важни решения, за кое да се погрижиш 1во ;]]
Относно това да ходиш 40 мин до даскало пеш, не мога да разбера какъв е проблема ??? Аз 4 години всяка сутрин по 30 мин си ги правехме средно :) Събираме се 2-3 човека иии лафче а у, минава времето ^^
2/3 литра вода ако са много на ден .. :D на мен само сутришното ми кафе е около 400 мл :lol:

не казвам , че ми идва много ходенето до училище , просто няма как да тръгна с тубата вода от вкъщи .. :D имах предвид , че най-малкото нещо , закоето се харчат пари е вода ... явно не съм се изказала правилно :)

gummybear
06-11-2011, 16:24
Единият ден изхарчи по-малко,следващия също си задели и така :P

hayely
06-12-2011, 11:30
Приготвяй си нещо за междучасето вкъщи и си вземи само някакви стотинки. Така много бързо се събират пари :)

Junieee8
06-12-2011, 11:36
ами просто не си носи парите на училище
да, но вземи да речем... 50 ст. 8)

PhoenixDust
06-12-2011, 13:01
Просто не ги носи със себе си. Складирай ги в касичка, все пак за това са направени. :P

shygirl95
06-12-2011, 13:43
Окей, първо, сутрин ставай 10 минути по- рано и хапни нещо вкъщи. Хем е по- полезно, хем ще си наяден(а) и няма да харчиш пари в училище. Убеди вашите да ти плащат месечно. Отделяй половината си пари и ги скрий някъде, а другите харчи през седмицата. Ако спестиш и от тях, ще си шест за събота и неделя. Аз процедирам точно така, само че не харча заделените пари, а спестявам за шофьорски курс =)

shygirl95
06-12-2011, 13:46
Окей, първо, сутрин ставай 10 минути по- рано и хапни нещо вкъщи. Хем е по- полезно, хем ще си наяден(а) и няма да харчиш пари в училище. Убеди вашите да ти плащат месечно. Отделяй половината си пари и ги скрий някъде, а другите харчи през седмицата. Ако спестиш и от тях, ще си шест за събота и неделя. Аз процедирам точно така, само че не харча заделените пари, а спестявам за шофьорски курс =)

kitty02
07-16-2011, 11:23
На мен ми дават по 1 лв. на денн .. :(

Uncontrollable
08-01-2011, 08:39
Аз за една седмица сабирам 35-40лв. :)

star27
08-01-2011, 09:41
Аз не съм много по пестенето....то и без т'ва вече по - нагоре ти казаха, че като оставяш по левче вкъщи се ще спестиш малко или много .... :)

balkancar
02-18-2014, 18:12
Всеки има различен начин да пести пари. Аз например парите ги пестя защото ги влагам в един мой проект. И имам 2 начина. Като ми дадат пари (те ми ги дават за цяла седмица накуп) аз си отделям малко с които ще се храня да кажем с 1лв на ден а другите или си купувам нещата които ми трябват или ги пазя. Когато съм много на зор пък другия ми метод е да не харча нищо като цяла седмица не закусвам нищо, но това не ти го препоръчвам, а и аз свикнах ама не ми беше лесно първите дни. Сега мога да не закусвам и да обядвам, но е вредно.

martin_98
01-18-2015, 16:14
Здравейте, еми и на мен ми дават по 2 - 2,50 и си взимам нещо за 1,00 и остатака си го пребирам.. на другия ден пак ми дават 2 - 2,50 .. ;д и така пестявам аз ;д и пак остатъка го пребирам и те се натрупват ;д

martin_98
01-18-2015, 16:17
хм.. ще ти дам един съвет ;д пий само вода ;д и след обед хапвай ;д

martin_98
01-18-2015, 16:18
и аз там некаде ;д 20 - 25 .. пак е нещо . ;д

anonymous908491
01-18-2015, 16:52
Кради повече, малолетен си и няма да те съдят.

OlD Shutherhand
01-18-2015, 19:57
Аз на седмица имам 6 лева и си ги песта като всеки път си ги нося с мен и ги харча пък събота и неделя.А пък това за яденето сутринта в 10 закуся и после до докато се прибера не огладнявам понякога само закусвам :D

Ness_in
07-09-2016, 11:19
Знам , че пиша късно и вече сме във ваканция, но все пак ..
Когато ходиш на училище, като ти дават пари, през ден или колкото искаш, можеш да си оставяш парите вкъщи, а да си носиш храна от вкъщи - домашно приготвен сандвич , или ако има кроасан, или чипс.
Можеш също и да си разделяш парите на две, понякога това също е решение.
Ако излизаш и след училище с приятели (що за въпрос :Д) помоли родителите си за още пари и им обясни , че ти трябват. Ако не ти дадат, просто ще трябва да се лишиш от това или да си вземеш парите , които са ти дали за училище, а пък там си носи от вкъщи нещо.
Надявам се да съм помогнала! :D

ДОТА
07-09-2016, 15:43
Когато ходиш на училище, като ти дават пари, през ден или колкото искаш, можеш да си оставяш парите вкъщи, а да си носиш храна от вкъщи - домашно приготвен сандвич , или ако има кроасан, или чипс.
Ако излизаш и след училище с приятели (що за въпрос :Д) помоли родителите си за още пари и им обясни , че ти трябват. Ако не ти дадат, просто ще трябва да се лишиш от това или да си вземеш парите , които са ти дали за училище, а пък там си носи от вкъщи нещо.

най-лесно е да намали дрогата

dwanewane
07-10-2016, 12:44
АЗ СИ ГИ СЪБИРАМ ПО 1ЛВ СИ ОСТАВЯМ И СЪМ СИ МНООООГОООООО ДОБРЕЕЕЕЕЕ

Agartha
07-12-2016, 08:02

Какъв кроасан или чипс бе, дете? Като ти завъртя един шамар, ще ти дам един чипс. Ще спести 200 лв за една година и ще даде 20 000 да си оправя здравето после.
Спрете да искате от родителите си пари за айфончета и за глупави прищявки и всичко ще е по-лесно, щом нямат да ви дават повече.

qkiq_metal
07-12-2016, 08:15
Продай си бъбрека и си готов поне за един уикенд ще ти стигнат предполагам.

YuliyaR
07-18-2016, 20:06
Ако имаш смартфон, можеш да си изтеглиш някое от мобилните приложения за приходи и разходи - в тях си вписваш всяка постъпила и изхарчена стотинка. Всеки момент можеш да погледнеш назад и да си прецениш "без това не мога, без това мога, без това също...". По този начин организираш бюджета, съответно спестяванията си.

Nagato_
07-19-2016, 01:51
Правилото на 10%. При всеки приход, независимо малък или голям (1 лв. или 100-1000лв.) заделяш 10% на една страна и ги забравяш. Определяш си момент, когато ще ги използваш и до този момент не разчиташ на тях. Така не се чувства недостатък, изгражда се навик и когато дойде моментът имаш подарък от теб за теб.

P.S. Не ги харчи за чипс.

qkataa_123
07-20-2016, 09:23

Абе според мене тази сума 2.50 на ден си е супер даже поне за тези които не харчат много :) Например аз съм на 14 години и ми дават на ден около 2 или 3 лева и почти не ги харча , и като се прибера колко са ми останали си ги прибирам някаде и така всеки ден и после си проверявам колко съм събрала да речем за една или две седмици....това е нещо като идея как да спестяваме пари >>

Agartha
07-20-2016, 09:47
Абе според мене тази сума 2.50 на ден си е супер даже поне за тези които не харчат много :) Например аз съм на 14 години и ми дават на ден около 2 или 3 лева и почти не ги харча , и като се прибера колко са ми останали си ги прибирам някаде и така всеки ден и после си проверявам колко съм събрала да речем за една или две седмици....това е нещо като идея как да спестяваме пари >>

Браво, така се прави. Вземайте пример от детето! :)

Staneff
07-30-2016, 14:44
Братле не спестявай това което ти е останало след като си похарчил, ами харчи това което ти е останало след като си спестил! ;)

karoo
08-29-2016, 12:54
Може у дома да си направиш един сандвич или нещо такова да си го сложиш в чантата, да си вземеш и вода в едно шише и него в раницата. Взимаш пак 2.50 уш за всеки случай и щом се прибереш в касичката или още преди да тръгнеш ги слагаш там. И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВЛИЗАШ В МАГАЗИНИ, ЛАФКИ И Т. Н. ! За да не се изкушаваш.

HaruYoshida
09-05-2016, 13:16
На колко си? И примерно ако харчиш по 2 лева и другите 50 стотинки ги спестявай .. за какво ти е тая кола? Да си махаш ръждата от стомаха ли?

HaruYoshida
09-05-2016, 13:18
Може у дома да си направиш един сандвич или нещо такова да си го сложиш в чантата, да си вземеш и вода в едно шише и него в раницата. Взимаш пак 2.50 уш за всеки случай и щом се прибереш в касичката или още преди да тръгнеш ги слагаш там. И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВЛИЗАШ В МАГАЗИНИ, ЛАФКИ И Т. Н. ! За да не се изкушаваш.

съгласна съм с теб