View Full Version : "Обичам те" - израз на чувства или просто израз?
IseeDEADbodies
05-17-2011, 14:19
Вероятно доста от вас са се замисляли над това което ще напиша сега, та за това ми е интересно и мнението ви. Често се замислям в какво се превърна това изречение. Много хора дори мои приятели и познати го казват на "половинките си" просто за да бъде казано (при момчетата мотива е секс, при момичетата повече и по-различни мотиви ;д) без дори да се влага смисъл в него. Често явление е и да бъде казвано, просто защото човека отсреща ни го е казал, а уж някак си не е уместно да се каже "благодаря" като отговор (лично аз не подкрепям това мнение, но карай :)). Няма да говоря глупости от сорта на, че са изчезнали хората които го казват само ако наистина го мислят, но поне според мен драстично намаляха. Това се дължи и на факта, че като цяло ценностите на хората (най-вече на младите хора) се промениха, но това е една друга тема, която не й е тук мястото да се дискутира. Някак си самото му казване стана банално и тривиално и по тази причина вече по-трудно успяваме да повярваме на някого когато ни го каже, което е жалко ! Къде отиде красотата в тези думи, какво се случи с тяхната уникалност ? За мен не е нормално да кажеш на някого, че го обичаш и след седмица две да го зарежеш.
Като цяло това е което исках да споделя, ще се радвам да споделите и вашите виждания по този въпрос, да споделите вие какво влагате в тези думи (мисля, че горе-долу става ясно какво влагам аз в тях...). И такива неща, който се чувства "споделящо' ... давай ;д
П.П. - не ми пука дали е имало други такива теми ;)
Казвал съм Обичам те на приятели, които са ми много близки (наистина много) или просто на бъзик (като иронията, разбира се, се усеща). Наистина хората вече не знаят истинската стойност на тези думи. Точно като парите, колкото повече ги има, толкова повече те се обезценяват! Мисля, че сме в процес на инфлация на "Обичам те!" :?
хмм хората, които ме познават знаят кога, защо и как го казвам (включително и ти), а за всички останали, които си го казват като "здравей" мога да съжалявам .. :?
IseeDEADbodies
05-17-2011, 14:32
хмм хората, които ме познават знаят кога, защо и как го казвам (включително и ти), а за всички останали, които си го казват като "здравей" мога да съжалявам .. :?
Еее ти знаеш най-добре за мен как е :-)
И какво те бърка тебе кой как,кога и колко често казва обичам те?Какво значение има дали го казваш през 5 минути или веднъж в годината?
Важни са действията,които правиш,за да докажеш думите си,а не самите думи.Не знам какво толкова се възмущаваш.
И има поне 10 такива теми.
TheBeliever
05-17-2011, 14:43
Такава тенденция има най-вече сред подрастващите. Забелязвам, че като поотрасваме ни идва (на повечето) акъла в главата и в това отношение. Поне в моето обкръжение е така.
LoVeLySmile7
05-17-2011, 14:44
За мене тези две думички наистина означават много и не трябва да се казват просто така без вложени чувства. Поне аз не съм ги използвала като мотив за нещо напротив, а и до сега не съм срещнала човек, на който да ги кажа с изключение на близките ми и на приятелка, на която наистина държа много. Ако наистина не чувстваш, че обичаш някого не мисля че има смисъл да го лъжеш.
IseeDEADbodies
05-17-2011, 14:54
И какво те бърка тебе кой как,кога и колко често казва обичам те?Какво значение има дали го казваш през 5 минути или веднъж в годината?
Важни са действията,които правиш,за да докажеш думите си,а не самите думи.Не знам какво толкова се възмущаваш.
И има поне 10 такива теми.
Явно е над умствения ти капацитет за да разбереш за какво говоря, или просто търсиш за к'во д се хванеш, че да се зядеш.. Не знам и не ме интересува. Аз не съм казал, че не трябва да се доказва, това е ясно... но далеч не говорех за това. И явно не можеш и да четеш.. не ме грее, ако искат и да я заключват, сеш се?
Явно е над умствения ти капацитет за да разбереш за какво говоря, или просто търсиш за к'во д се хванеш, че да се зядеш.. Не знам и не ме интересува. Аз не съм казал, че не трябва да се доказва, това е ясно... но далеч не говорех за това. И явно не можеш и да четеш.. не ме грее, ако искат и да я заключват, сеш се?
Хах я се успокой...защо си мислиш,че света се върти само около теб и че съм си търсел спор с теб :lol:
смях в залата
Та преди да ми говориш,че не съм разбрал смисъла на темата,първо се опитай да вникнеш в смисъла на поста ми и тогава се опитай пак.Дано твоя умствен капацитет е достатъчен.Ако се затрудниш,пиши ще го преведа като на ниво първи клас.
DesireToFire
05-17-2011, 15:01
Често явление е и да бъде казвано, просто защото човека отсреща ни го е казал, а уж някак си не е уместно да се каже "благодаря" като отговор (лично аз не подкрепям това мнение, но карай)
Аз ще започна оттук.
За съжаление е така, но бих искала да дам пример със себе си понеже на скоро ми се случи нещо такова. Трудно се влюбвам и още по-трудно казвам въпросните думи. Дори, когато ги чуя, ако не желая да отвърна (въпреки че съм лудо влюбена) не е нужно да казвам и 'благодаря'. Едно "знам" е достатъчно. И защо? Защото...8 букви, 4 срички, разчупват всичко, побеждават мрака, изгонват страха, строшават тежките окови на бремето, 8 букви, необикновено съчетание на звуци...най-силния израз, най-силният смисъл, единствен по рода си, единствен по сила, по значение, единствена по величие и красота...
Това да ги употребяваме за 'здравей' и 'чао' си е чисто гаврене.
Като се замислиш не се гавриш само със смисъла и значението на самото "Обичам те", но и със самия себе си. Показваш един вид липса на себеуважение по един или друг начин. Винаги съм смятала, че е така и не бих си променила мнението, дори ако бъда до толкова наранена, че да смятам, че въпросното "Обичам те" не значи нищо...
Мда, и аз ако не го чувствам няма и не го казвам. Да, гадно е, но е по-гадно да казваш неща, които не мислиш.
IseeDEADbodies
05-17-2011, 15:06
смях в залата
Та преди да ми говориш,че не съм разбрал смисъла на темата,първо се опитай да вникнеш в смисъла на поста ми и тогава се опитай пак.Дано твоя умствен капацитет е достатъчен.Ако се затрудниш,пиши ще го преведа като на ниво първи клас.[/b]
Кефиш ме само т'ва щи кажа :lol: ... спри да пишеш извън темата, ако нямаш какво повече да кажеш по нея. Благодаря ти :)
Ssummerjam
05-17-2011, 15:10
Нали ти го казваш, защото така го усещаш, к'ъв е проблема? Иначе е истина, че за повечето тийнове тези думи са като здравей, но какво от това? Не можеш да ги промениш. :)
И ти ме кефиш
Ето ти превод,в случай че си мислиш че само говоря напразно,за да се заяждам.
Гаджето ти не казва често думата обичам те- пука ли ти,щом като от всичко което прави си личи че те обича?Не не ти пука защото това са само думи.
Гаджето ти казва постоянно обичам те- пука ли ти,щом като виждаш че не си мърда пръста,за да го докаже?Не не ти пука защото са само думи.
U got my point?Това са само две думи дали ти ги казва някой,който наистина го мисли или не,какво ти пука,важното е да го ПОКАЗВА.
GuardianAngel
05-17-2011, 15:14
След толкова глупости,които са ми са се случвали разбрах,че тези две думи нетрябва да се използват лекомислено.Можем да обикнем всеки човек,но това става с времето,а не за ден-два както се случва при повечето млади сега.Подкрепям това,че трябва да се казват,но само и единствено на хората които са изцяло в сърцето ни и са ни много скъпи.Също така мисля,че трябва да ги казваме тихо и от сърце и не да го повтаряме постоянно,защото накрая става като навик.Все пак любовта няма за цел да парадира със себе си,тя просто си е любов и ако е истинска се усеща във всеки един момент в когото сме с любимият човек дори и без да я изказваме.
againstyou
05-17-2011, 15:30
Ае тука всички се изкараха големи светци,че никога не са казвали "обичам те" просто за да не наранят другия,или щото така трябва.То е ясно,че значи много и не трябва да се казва просто ей така,ама много обръщате внимание на останалите,не си заслужава.Всеки си решава сам за себе си.Аз съм го казвала просто ей така и кво ? Ае съдете ме.И да съжалявам и да не съжалявам,не мога да върна нищо.
IseeDEADbodies
05-17-2011, 15:39
Ае тука всички се изкараха големи светци,че никога не са казвали "обичам те" просто за да не наранят другия,или щото така трябва.То е ясно,че значи много и не трябва да се казва просто ей така,ама много обръщате внимание на останалите,не си заслужава.Всеки си решава сам за себе си.Аз съм го казвала просто ей така и кво ? Ае съдете ме.И да съжалявам и да не съжалявам,не мога да върна нищо.
Съгласен в общи линий. Не става дума за съдене ;) Въпроса е дали човек осъзнава това нещо(имам предвд относно съжалението и прочие.. то е ясно, че времето не се връща никога, колкото и да ни се иска понякога) или просто не му прави впечатление когато си говори ей така празни приказки...
dontcare
05-17-2011, 15:43
И аз се чудя на тези,които си казват по-често от здрасти.колкото и клиширано да звучи,за мен това значи много и не се раздава наляво и надясно,на всики срещнат.Трябва наистина да го чувстваш,било то и към пирятел.И по-добре е да кажеш "благодаря,но аз не изпитвам същото" с риск да нараниш човека,отколкото да го излъжеш и после да разгласняваш,че любовта е прекрасно нещо...
Ще дам пример с мои връстници,които се стремят да се харесат на всяко живо,мърдащо,дишащо същество и двуличничат... и само като кажеш "ей,яка блуза" ти се отвръща с "мерси,обичам те" ама без капка ирония.Баси.
не знам, аз го казвам само когато го изпитвам..
nepowtorima
05-17-2011, 18:04
Тези две думи са много специални за мен и съм ги казвала до сега само на 1 момче. Дори и да не сме заедно, аз му го казах, но така го казах, че той го разбра на базик, апък и това беше целта /макар и да си е чиста истина/. Нямах желание да му призная напълно чувствата си. Така, че всеки решава на кой, кога и защо да казва "обичам те".. Съгласна съм с това, че трябва да се показва, а не да се казва. И доста теми е имало в които - момчета и момичета са се вайкали, че гаджето им не им е казвало, че ги обича.. и вече какво ще правят? А явно не осъзнават, че ако им го показват, то значи много повече от думите...
ThePowerOfLove
05-17-2011, 18:18
Иначе по темата - аз съм го казвала само когато съм го чувствала :)
xBadxApple
05-17-2011, 22:11
Make love,not warcraft.
Make Dota!
---
Казвал съм ги, когато съм ги чувствал. Понякога по-малко, понякога повече, понякога погледнати от дистанцията на времето може би не са били толкова силни, но за момента СА били такива.
Всеки както си иска да го употребява, реално. То любовта и значението на любовта тъй или инак са строго субективни от връзка на връзка..
MaLkaTa_LaDy
05-18-2011, 06:49
Калоянчо, откога имаш нов профил :-o :-D
И аз това се зачудих...
Аз мога да се присъединя към повечето логични неща, които се изписаха до сега. Отделно... Има и друго схващане за думите "Обичам те" - че за кратък [всеки го разбира различно] период от време не можеш да заобичаш някого, и че тези думи трябва да се казват след много време... Така де, срещу всяка мода трябва да си има и бунтари. А това с "Обичам те" на втория ден си е точно мода. Та от противоположното схващане на нещата, може би сама за себе си съм изградила вид предразсъдък. И тъй като никой не може да даде точна дефиниция какво значи да обичаш... или някой може?! ...би следвало да го казвам, когато го почувствам. Единственото, което знам, е, че да обичаш значи да си силно привързан към някого. Тогава често ми се е случвало да ми е на устата и почти да съм го казала, но се спирам от онова мое схващане... Таа има ги и двете страни на монетата.
SisiStrange
05-18-2011, 07:14
На мен ми е трудно да ги изричам тея думи, дори когато ги чувствам. :-o Не ми е комфортно някакси. Предпочитам просто да ме гушне много силно.
Казвам го само когато го чувствам, такава съм си. Как ще кажа такова нещо, ако не го изпитвам... Това са много силни думи. Казвали са ми "обичам те" , отговаряла съм с "добре". Малко е неловко, да... Но по-добре е да сме откровени, отколкото да залъгваме човека до нас. Мое мнение.
Смешно ми стана, че не го казвам на хората, които обичам наистина. На тях се старая да го покажа. Обаче понякога го казвам на хора, към които не го изптивам. И не мога да преценя с точност дали мотивите ми са грешни, тъпи или жалки, обаче си го правя. При мен е по - сигурно, че не го чувствам, ако го кажа, отколкото обратното.
bratignat
05-18-2011, 19:21
Това си е нещо лично. Обичам бял шоколад, но не му го повтарям постоянно. Така съм мислел през по-голямата част от животът си. Е, когато си обещаеш - "следващия път ще го кажа" (ще се прежаля, няма да съм чак такъв пичага), а на следващия ден човекът просто вече го няма......по-добре го кажи поне веднъж. Можеш да повториш, да потретиш. Щом ти идва от вътре, изобщо няма значение, дали ще го мислят за фалшиво или лекомислено. Така го е почуствал човек, толкова пъти го казва. Тези неща не са нито черни, нито бели.
Казвала съм го на супер малко хора, но наистина съм го чувствала когато съм го казвала