View Full Version : спешноо.. ;s
Някой може ли да ми помогне с решението на тези задачи? Спешно ми трябват, а нищо не разбирам как се решава..много съм зле с тая математикаа
1задача-Отношението на катетите в правоъгълен триъгълник е 5:12. Хипотенузата има дължина 26см.Намерете медианите на триъгълника.
2задача-Ъглополовящата на остър ъгъл в правоъгълен триъгълник дели срещулежащия катет на части,равни на 5см и 4см.Да се намери хипотенузата.
3задача-Периметърът на ромб е 104см,а отношението на диагоналите му е 5:12.Намерете диагоналите,лицето и височината му.
4 задача-Основите на равнобедрен трапец са 21см и 11см,а височината му е 12см.Да се намери бедрото.
Хора,ще съм ви мнмн благодарна,ако ми помогнете!
а ти кой клас си тея елементарните да не можеш .. какво елементарно поколение идва отдолу ужас. ..
Някой може ли да ми помогне с решението на тези задачи? Спешно ми трябват, а нищо не разбирам как се решава..много съм зле с тая математикаа
1задача-Отношението на катетите в правоъгълен триъгълник е 5:12. Хипотенузата има дължина 26см.Намерете медианите на триъгълника.
2задача-Ъглополовящата на остър ъгъл в правоъгълен триъгълник дели срещулежащия катет на части,равни на 5см и 4см.Да се намери хипотенузата.
3задача-Периметърът на ромб е 104см,а отношението на диагоналите му е 5:12.Намерете диагоналите,лицето и височината му.
4 задача-Основите на равнобедрен трапец са 21см и 11см,а височината му е 12см.Да се намери бедрото.
Хора,ще съм ви мнмн благодарна,ако ми помогнете!
Ще ти дам само идеи за решенията, не ми се пишат целите.
1) Ползваш питагорова теорема да намериш катетите и след това формулата за медианата за медианите към катетите (медианата към хипотенузата е 26/2=13см)
2)От св-вото на ъглопол. намираш отношението на катета/хипотенузата = 4/5. Означаваш ги съответно с 4х и 5х и отново ползваш питагорова теорема (получава се уравнение спрямо х)
3)
Две косинусови теореми за двата диагонала в система (единият диагонал го означаваш с 5х, другият с 12х). Лицето е произведението от диагоналите (от тук го намираш) и след това ползваш другата формула - a.ha за да намериш височината.
4)
Спускаш двете височини и те разделят фигурата на правоъгълник и два еднакви правоъгълника със страни 12см и (21-11)/2 = 5см. По питагоровата получаваш бедрото 13см.
BaffaLsc
06-02-2011, 12:31
Задачите са за 7-ми клас..
Chacho,благодаря ти много!
И задачите са за 9 клас.
BaffaLsc
06-02-2011, 12:57
o.O Моля, аз тва го учих 2рия срок :lol:
Добрем, айде реши ги с материала от седми клас.
И аз съм 9 и ми е ясно интересно ми как ще го направиш с матeриала, който си изучила до сега. :D