View Full Version : Информатика или ИТ
7 клас съм и кандидатствам тази година, но не знам кой профил да избера:
Информатика с интензивно обучение на английски език
ИЛИ
Информационни технологии с интензивно обучение на английски език.
И двете са математични паралелки има много малка разлика в часовете (2-3 часа седмично е повече информатиката в инфор. с АЕ и ИТ в ИТ с АЕ).
в 9 клас
Информатика с АЕ- 3 часа информатика срещу 2 часа ИТ
ИТ с АЕ- 1 час информатика с/у 4 часа ИТ
в 12 клас мисля че са с 1 час разлика
в часовете по амтематика няма разлика
кое да избера според вас, тъй като информатика се води елитна и силна паралелка и най-добрите математици от нашия клас ще влизат там
:?
Като компютърист( :lol: ) аз ти предлагам информатиката!
И аз мисля, че информатиката е по-добре. Макар че звучат сходно и са компютърни предмети, двата предмета са доста различни.
По информационни технологии те обучават да работиш с различни програми, като Excel, Powerpoint, Word, Access и ти казват две-три общо приказки за мрежи.
Информатиката е програмиране. Там те учат на основите за писане на програми и нещата са много по-дълбоки от ИТ. Може да ти се струва по-малко приложима, тъй като в повечето часове ще пишете програми, които например пресмятат квадратни уравнения, лица на триъгълници, сбор и произведение на числа, извеждане на текстови съобщения и т.н. Има и малко по-сериозни задачи, но като цяло няма да пишете точно програми, като тези, които си сваляш на своя компютър да използваш.
Все пак, ако те вълнуват компютрите - информатиката е предметът. Информационните технологии са за обща компютърна грамотност, а ако влезеш в паралелката с информатика, ще имаш много по-добра подготовка за по-късно. Но програмист от гимназия не се излиза (според мен), а трябва да се изучиш в университет.
Пък и математиката и информатиката са тясно свързани, с ИТ не стоят така нещата.
Изборът си е твой, моята препоръка е АЕ+Информатика.
ИТ!!!
или ако си сигурен,че искаш да се занимаваш и равиваш с информатика,пиши това.
аз съм профил информатика и мисля,че няма по-гадно нещо :D
ще избера информатика тъй като искам да се развивам с математика, а те "вървят" успоредно..а и ит не ме влече толкова.. :(
Fiction7577
06-18-2011, 09:47
Ми... аз в момента съм в ПМГ с Информатика и английски. Какво да ти кажа.. избери това което желаеш ти. Аз нямах късметът да се падна на учителка, която може да си пази дисциплината на учениците в час и да обяснява добре. Сега ми е много трудно, и честно казано 2 срок може да ми пише 2.
Старая се колкото мога, ясно е че вината не е само от едната страна.
Не забравяй, че щом някой даскал в училище преподава информатика, то значи не е могъл да се реализира като добър програмист. Защото например 1 учител взима от порядъка на 450лв, докато един програмист
(в България) по няколко хиледарки месечно. Сам прецени ако един човек разбира от информатика дали ще стане учител или не...
DesireToFire
06-18-2011, 10:10
По-добре накарай някой да ти обясни предварително какво точно е информатиката, защото така почти всички от паралелките с информатика, редовно си бягаха от контролните в 8ми клас, защото не разбираха материала. Аз съм с ИТ принципно, но ги избрах просто защото при нас се водят паралелки с математика, информатика и биология. Така че от тези съм избрала математиката. Иначе ИТ - Word, Access, Power Point и прочие. Не е кой знае какво. Дават досадни задачи и проекти, но се преживява. Половината време се прекарва във висене по сайтове и социални мрежи или игране на игри.
Е, информатиката със сигурност е по-трудният предмет. Ако не е решил да се занимава човек с компютри, то и двата ще са му за обща култура, като ИТ-то може би е по-добрата обща култура (по-приложната).
Ако те вълнува математиката, то най-голямо приложение намира може би именно в програмирането (или там или във физиката)
избрах информатиката..все пак ще ни преподава учителка, която е обучила ученици, които са на най-престижните места в олимпиадите и състезанията (предимно национални)..избрах я, защото искам по-напред да се занимавам с нещо, свързано с математика..
П.С. учителката сигурно е най-добрата в града :)
Моя съвет е да изпревариш учебния материал, ако можеш ;)